σαπούνια!

20 σχόλια:

  1. Γειά σου μαγισσούλα!Ήθελα κάπου να εξομολογηθώ τον νέο μου εθισμό με τα υγρά σαπούνια και δεν βρήκα καταλληλότερη από εσένα!:)
    Απλό και συναρπαστικό:λευκό σαπούνι-ύδωρ(ανθόνερο,έγχυμα βοτάνων,χυμό αλόης κ.α)-έλαια(αργκάν,αβοκάντο,οτιδήποτε)-άργιλοι-βιταμίνες-αιθέρια έλαια.Θερμαίνεις-ανακατεύεις.Πολυχρηστικότατο. :)
    Tώρα βρισκομαι σε φάση πειραματισμού και έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες,για τις οποίες έψαξα στο internet,αλλά δεν βρήκα κάτι.Οπότε όποια σου βοήθεια στις παρακάτω ερωτήσεις,θα μου ήταν πολύτιμη.
    1)Η προσθήκη αργίλου είναι καλύτερα να γίνεται στο νερό και μετά η προσθήκη σαπουνιού ή στο ήδη υγρό σαπούνι?
    2)Καστορέλαιο-μπορει να βοηθήσει στο μείγμα μου?Οι αφριστικες του ιδιότητες ισχύουν σε αυτή την περίπτωση?
    3)Άλατα μαγνήσίου-μπορώ να τα διαλύσω στο υγρό στοιχείο πριν το σαπούνι ή παίζει αντιδρασούλα?
    4)Και τέλος μία σκέψη...αν ανακατέψω υγρό σαπούνι με κρέμα τύπου cold cream θα έχω λες ένα συμπαθητικό κρεμαφρόλουτρο ή θα κλαίω τα υλικά μου? :)
    Eυχαριστώ. <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλώς την liza,

    εννοείς δλδ ότι κάνεις υγρό σαπούνι λειώνοντας ενα στερεό σαπούνι σε κάποιο υγρό (νερό/έγχυμα/αλόη) και προσθέτεις αιθέρια ή φυτικά έλαια (ενοποιούνται αυτά;) ή άλλα πρόσθετα.
    Αυτή την παρασκευή δεν την έχω κάνει ποτέ. Όσες φορές έχω φτιάξει υγρό σαπούνι ήταν πάντα from scratch. Και παρόλο που μου αρεσει να φτιάχνω υγρό σαπούνι βρίσκω την μέθοδο πολύ ενεργοβόρα και λέω να την κάνω συχνότερα όταν μεγαλώσω και πάρω σύνταξη και πάω στο χωρίο που έχει και ξυλόσομπα :)

    1. Φαντάζομαι και στις 2 περιπτώσεις. νομίζω όμως πως και στις 2 η άργιλος θα δημιουργεί ίζημα. Νομίζω.
    2. Υποθέτω ότι το καστορέλαιο έχει αφριστικές ιδιότητες όταν τα λιπαρά οξέα του ενώνονται με το ΝaOH ή το ΚΟΗ, όχι όταν προστίθεται σε ένα υδατικκό διάλυμμα όπου και λογικά δεν θα πρέπει να διαλύεται.
    3. Δεν νομίζω να παίζει αντίδραση. Νομίζω όμως ότι τα άλατα επηρρεάζουν τον αφρισμό.
    4. Δεν είμαι σίδγουρη. Τα σαπούνια ώς άλατα μπορεί να παίζουν το ρόλο του ομογενοποιητή αλλά ενδεχομένως η κρέμα να διαχωρίστεί.

    Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χάνεις τίποτα να πειραματιστείς χρησιμοποιώντας πολύ μικρές ποσότητες διαλυμμένου σαπουνιού και βάζοντας πολύ μικρή ποσότητα από τα πρόσθετα που αναφέρεις παραπάνω.

    Αν το κάνεις, ενημέρωσέ με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα :),
    λοιπόν ναι,αυτο ακριβώς εννοώ και μετά χαράς σου ανακοινώνω οτι τα έλαια ενεργοποιούνται και ενώνονται θαυμάσια με το μείγμα.Ακόμα και το καστορέλαιο(απλά το καστορέλαιο,σε πολύ μικρή ποσότητα πάντα,αφήνει στο δέρμα μια διαφορετική υφή,σαν ένα φίλμ προστασίας.Αρχικά δεν το προτείνω.)
    Τα φυτικά έλαια θα πρέπει να προστεθούν στο μείγμα(νερό-τριμμένο σαπούνι) όσο αυτό είναι ζεστό(bain-marie) και αφού έχει λιώσει τελείως το σαπούνι και τα αιθέρια έλαια λίγο πριν κρυώσει τελείως.
    Βασικός φίλος και συνεργάτης σε αυτή την διαδικασία είναι ο γνωστός Μr. Blender Stick,χωρίς αυτόν δύσκολα τα πράγματα.Ανακατεύουμε ανά διαστήματα όσο κρυώνει το μείγμα και ο αφρός που θα κάνει ντεμπούτο στην επιφάνεια,στο τελευταίο ανακάτεμα(κρύο μείγμα),απλώς εξαφανίζεται.:)
    Το πρόβλημα:Η αναλογία σαπούνι-νερό είναι ένα θέμα για να πάρεις ακριβώς την πυκνότητα που θέλεις,θα πρέπει να υπολογίσεις οτι μετά απο 2-3 μέρες το μείγμα πήζει λίγο περισσοτέρο.Καλό θα ήταν να μην προσθέσεις αιθέρια έλαια μέχρι να βρείς την πυκνότητα που θέλεις(μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις τριμμενο σαπούνι ή νερό σε ζεστό μείγμα και να λιώσει πάλι όλο,να γίνει διάφανο,για να πετύχεις την προσδοκούμενη πυκνότητα.Ενδεικτικά,η αναλογία μου είναι 1(τριμμένο σαπούνι) προς 7-9(νερό),ανάλογα το σαπούνι.
    Το πρόβλημα περιπλέκεται με την έντονη επιθυμία της αργίλου να ανακατευτεί στο θέμα.Γιατί όπως και να το κάνουμε αλλιώς είναι να έχεις ένα υγρό σαπούνι με άργιλο(πιο κρεμώδες) και αλλιώς χωρίς.Το ιδανικό θα ήταν να δοκιμάσεις χωρίς άργιλο στην αρχή και μετά να το προσαρμόσεις.
    Επίσης έχω να δηλώσω ότι μόλις ετοιμάστηκε το πρώτο μου υγρό σαπούνι full extra (έχω φτιάξει πολλά ήδη,αρκετά ικανοποιητικά,αλλα είναι το πρώτο που βγήκε ακριβώς έτσι όπως το θέλω,πολλα level μπροστά από τα προηγούμενα).Και...με πολλή χαρά στο αφιερώνω μιας και αυτό το blog ήταν η αιτία που πριν από 6 χρόνια μπήκα σε αυτόν τον υπέροχα μαγικό κόσμο δημιουργίας σκευασμάτων και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου..κι επί της ευκαιρίας σε ευχαριστώ πολυ!
    Λοιπόν..πάρε μυρωδια..:τριμμένο λευκό και πράσινο σαπούνι-απεσταγμένο νερό και χυμός αλόης-πράσινη άργιλος και μπεντονίτης-λάδι αργκάν και αβοκάντο-βιταμίνη ε-αιθέρια έλαια:lime-λουίζα-μέντα.
    Αν δοκιμάσεις να φτιάξεις,καλή επιτυχία! :)



    TIPS: 1)Τα αιθέρια έλαια προστίθονται μια χαρά και σε κρύο μείγμα(Μr Blender Stick),αφού πια μιλάμε για μια βάση σαπουνιού και όχι υδατική βάση.
    2)Η άργιλος καλύτερα να βουτήξει στο νερό πρώτα,γιατι σε κάποιες περιπτώσεις όπως στου μπεντονίτη,θα χρειαστει να περάσεις το νερό από βαμβακερό ύφασμα.
    3)Από την στιγμή που θα βγάλεις το μείγμα απο το bain-marie,την πυκνότητα την τσεκάρεις την επόμενη μέρα(και απλά υπολογίζεις οτι σε 2-3 μέρες πήζει ένα "τσάκ" περισσότερο)
    4)Το κρεμαφρόλουτρο προσεχώς.

    Γενικά είναι μια απλή διαδικασία,αρκεί να βρεις τις αναλογίες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. liza,

    ευχαριστώ για την ιδέα και τις οδηγίες!
    Παρότι ποτέ δεν έχω επιχειρήσει να φτιάξω υγρό σαπούνι με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται να είναι μια διαδικασία σχετικά πιο απλή (αφού δεν θα χρησιμοποιήσουμε ΚΟΗ), ευέλικτη αφού μας επιτρεπει να παίξουμε με πρόσθετα και αποτεσματική αφού μας το λες εσυ:)

    Mε μια πρώτη ματια φαίνεται να είναι και ένας καλός τρόπος να "υγροποιήσουμε" τα στερεά χειροποίητα σαπούνια μας που δεν είναι εκπάγλου καλλονής.
    Θα δοκιμάσω και εγώ με ένα σαπούνι και θα καταθέσω εμπειρία. Δεν θα βάλω φυτικό έλαιο γιατί ήδη τα στερεά σαπούνια μου έχουν κάποιο ποσοστό υπερλίπανσης. Θα σκεφτώ τι πρόσθετο θα βάλω.

    Τώρα, αφού εσυ έχεις φτιάξει αρκετά, μπαίνω στον πειρασμό να σου ζητήσω να γράψεις ποστάκι στις aromacooks ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρά μου!Προσεχώς όμως γιατί τώρα τρέχω και δεν φτάνω.Φτάνω δηλαδή,αλλά τα χιλιόμετρα είναι πολλά! ;).Άσε που πρέπει να βρώ super special συνταγούλα(ετοιμάζεται),γιατί από όσο είδα οι..witcharomacookers εκεί πετάνε.:)
    Τα φιλιά μου και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλες και όλους και καλά μαγειρέματα!
    Είναι πολύ χρήσιμο να μοιράζονται οι πληροφορίες για όλα, ελεύθερα ώστε να βοηθούνται όλοι όσοι θέλουν ν ασχοληθούν. Θεωρώ ότι είναι πολύ σπουδαίο γ' αυτό μπράβο σας!!
    Να μοιραστώ και εγω την εμπειρία μου σχετικά με το υγρό σαπούνι απο έτοιμο χειροποίητο σαπούνι.Τα δικάμου ( εννοώ το έτοιμο) περιέχουν λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, καστορέλαιο.Τώρα τελευταία πρόσθεσα και βουτυρο καρυτέ αλλά μου φαίνεται πως "έχασε" σε αφρισμό το υγρό που προέρχεται απο αυτό. Η αναλογία που συνήθως μου πετυχαίνει ( ανάλογα την εποχή και το σαπούνι) είναι: Σε 1200 ml απεσταγμένο νερό ή έγχυμα βοτάνων 4-4,5 φλιτζάνια τριμμένο σαπούνι.Προσθέτω όσο είναι ζεστό μισή κ.σ. γλυκερίνη και 1κ.σ. καστορέλαιο, αιθέρια ή αρώματα όταν κρυώσει.Συντηριτικό: τσιπουράκι 1 κ.γ. ή βοτκα. Όταν το προωρίζω για χέρια προσθέτω αιθέρια tea tree, λεβάντα, εκχύλισμα γκρέιπ φρουτ και γίνεται αντιβακτηριδιακό! Το σαπούνι της ψυχρής μεθόδου θεωρείται ότι δεν δυαλύεται εύκολα στο νερό και δεν δίνει καλή υφή, εμένα όμως μου αρέσει καθως θεωρώ ότι έχω πετύχει μια καλή υφή. Κατα τ' άλλα δε νομίζω ότι έχει κάτι να ζηλέψει απο τ' άλλα. Το χρησιμοποιούμε όλοι στην οικογένεια εδω και 2-3 χρόνια και είναι μια χαρά, μόνο που αν μείνει πολύ καιρό έχω παρατηρήσει ότι εναπτύσσονται βακτηρίδια γι' αυτό μικρές ποσότητες!! Ελπίζω να μη ξέχασα κάτι και να βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειρήνη, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, πραγματικά σημαντικές :)

    Όλο λέω να πειραματιστώ και εγώ με αυτή την πρόταση και όλο το αναβάλω. Η αιτία; Βρίσκω ότι και αυτή η λύση έχει αρκετά βήματα που μπορούν να διαρκέσουν αρκετή ώρα (κατά πολύ βάθος είμαι τεμπέλα). Οπότε λέω, αντί να μπω σ'αυτή τη διαδικασία, γιατί να μην φτιαξω υγρο σαπούνι από την αρχή; πιο εύκολο είναι.

    Όπως είπα και στη liza παραπάνω αυτή η λύση μου φαίνεται ιδανική για τα σαπούνια που αισθητικά δεν είναι ότι καλύτερο. Αν με πιάσει προκοπή θα κάνω μια δοκιμή.


    Σύμφωνα με τη θεωρία -που εγώ την εφαρμόζω- για να παράξεις καλό υγρό σαπούνι πρεπει να χρησιμοποιησεις λάδι καρύδας, soft oils (ελαιολαδο, ηλιελαιο, αμυγδαλέλαιο κλπ) και καστορέλαιο σε κάποιο ποσοστό. Οπότε το point που θέτεις για το καριτέ είναι εύλογο, σίγουρα δεν προσθέτει στην υφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας,μπορω να αρωματισω το σαπουνι ψυχρης μεθοδου με τεχνητη βανιλια?? Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σας!
    εννοείτε τη βανιλίνη..
    δεν γνωρίζω πως μπορεί να αντιδράσει με το NaOH και αν μπορεί να αρωματίσει το σαπούνι. Θα έλεγα να πειραματιστείτε με μια πολυ μικρή ποσότητα σαπωνόμαζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα!
    Καθυστερημένη απάντηση (ερώτηση) αλλά και για εμένα τα χιλιόμετρα είναι πολλά και διαρκώς αυξάνουν! Το υγρό σαπούνι γενικά είναι ενεργοβόρο, είναι αλήθεια,( γι' αυτό οι πιο πολλοί ερασιτέχνες σαπωνοποιοί το αποφεύγουν συν ότι είναι πιο δύσκολη παρασκευή) Υποθέτω ότι κάθε μέθοδος εχει τα θετικά και αρνητικά της:)
    Ήθελα να σε ρωτήσω πως λύνεις το πρόβλημα της υπερλίπανσης στο υγρο σαπούνι με ποτάσα ( απ΄ ότι ξέρω δεν γίνεται υπερλίπανση, οπότε δεν θα είναι και τόσο απαλό το σαπούνι) ωστε να φτιάξεις ενα ενυδατικό αφρόλουτρο;

    Καλά σαπουνομαγειρέματα (έχουμε πολλά αυτές τις ημέρες:) και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπέρα Ειρήνη :)

    το υγρό σαπούνι δεν το βρίσκω πιο δύσκολο. Μέχρι και το tracing έχει τα ίδια βήματα με το στερεό. Μετά αρχίζει το βράσιμο, η χορηγία στη ΔΕΗ.
    'Ομως, επειδή εμεις της κρυας μεθόδου έχουμε μαθητευσει στην υπομονή, εγώ το αφήνω στη bain marie για μισή ώρα, τρία τέταρτα και για ένα εύλογο διάστημα, όταν βγάζω φαγητό από τον ζεστό φούρνο βαζω μεσα τη σαπονώμαζα μέχρι να σαπωνοποιηθεί πλήρως (κάνω το τεστακι της διάυγειας).
    Τώρα σχετικά με την υπερλίπανση: δεν κανω τίποτα!
    συνήθως βάζω υπέρλιπανση 0 έως και μείον 2 για πλήρη σαπωνοποίηση.
    Θα μου πεις ότι είναι αλκαλικό. Ναι, είναι όσο είναι σε μορφή σαπωνόμαζας. Οταν όμως το διαλύσεις σε ποσότητα νερού ίση με το βάρος της σαπωνόμαζας τοτε η αλκαλικότητα υποχωρεί. Αν χρησιμοποιήσεις hydrosol αντί για νερό τότε υποχωρεί ακόμη περισσότερο γιατί τα ανθόνερα είναι ελαφρά όξινα (επηρρεάζει και τη διάυγεια)
    Βάσει της βιβλιογραφίας, το υγρό σαπούνι υπερλιπαίνεται μ'ονο με sulfonated castor oil που είναι υδατοδιαλυτό. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.

    καλά σαπουνομαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπέρα και πάλι!
    Εκτός απο την χορηγία στη ΔΕΗ που είναι ενα θεματάκι
    σκέφτομαι να το δοκιμάσω, άλλωστε με δοκιμή και πειραματισμό μαθαίνουμε!
    Είδα σε 1 πολύ γνωστό σαιτ ότι ισχύουν διαφορετικές τιμές σαπωνοποίησης για αυτή τη μέθοδο ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γειά σου Ειρήνη :)

    δεν ξέρω ποιο ειναι το site που μου λες, σίγουρα όμως θα πρεπει να πας σε ένα απο τα sites που προτείνοyν τιμές σαπωνοποίησης και θα σηματοδοτήσεις ότι θα χρησιμοποιήσεις KOH

    Στο παρακατω άρθρο
    http://beautyelixirs.blogspot.com/2007/11/2.html

    θα βρεις μερικά τετοια links

    όπως έχω πει, το % υπερλίπανσης που χρησιμοποιώ στο υγρό είναι 0% συνηθως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ok τα βρήκα, σ'ευχαριστώ για την απάντηση!:)
    Λογικό να έχει άλλες τιμές άλλωστε, αφου δεν είναι ΝαΟΗ.
    Θα το δοκιμάσω λοιπόν και θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα.
    (Το σαϊτ δεν το έγραψα για να μην κάνω διαφήμηση, μιας και πουλάει πρώτες ύλες.)

    Καλή συνέχεια, Καλές γιορτές σε όλες-ους
    και καλά σαπουνομαγειρέματα, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή αρωματική χρονιά και σε σένα Ειρήνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα!! Μετά απο τόσους μήνες επιτέλους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου (κάλιο αργα παρά ποτέ)και ναι! έκανα την πρώτη μου προσπάθεια παρασκευής υγρού σαπουνιού με καυστικό κάλιο.Εντυπώσεις: η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα και με πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει κάποιος, ώστε κάνει το σαπούνι ψυχρής μεθόδου να μοιάζει παιχνιδάκι! Ευτυχώς πήγαν όλα σχετικά καλά (για 1η φορά) αλλά μου βγήκε νερουλό αφού σε διάλυση 30% (που σημαίνει 453γρ. ανα μισο κιλό πάστας) μου έκανε κάτι σαν διαχωρισμό και απ' όσο αποκρυπτογράφησα τις οδηγίες που κατάφερα να βρω αυτό σημαίνει ότι ήθελε περισσότερη διάλυση οπότε βαλε- βάλε έβαλα σχεδον το 2πλάσιο. Το μίγμα είναι διαυγές και φαίνεται μια χαρά αλλά είναι λιγάκι νερουλό, μάλλον δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή :).Βέβαια δεν ξέρω κατα πόσο τα φυσικά σαπούνια μπορούν να έχουν πυκνότητα και πόση. Έχω μια ερώτηση, εφόσον γνωρίζεις: αφού έχουμε κάνει αδρανοποίηση με βόρακα 33% μετά αν κάνουμε και πάχυνση (με βόρακα επίσης) δεν ανεβαίνει ετσι το ποσοστό του βόρακα στο σαπούνι μας; και αν αυτό είναι ασφαλές. Εννοώ μήπως αν κάνεις αδρανοποίηση είναι too much να κάνεις και πάχυνση με βόρακα; Ανυπομονώ να περάσει η εβδομάδα να το δοκιμάσω!!!! Α! καλό καλοκαίρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα και καλό μήνα! Σας διαβάζω ανελλιπώς γιατί είμαι καινούργια στο κουρμπέτι....Ερώτηση: Σαμπουάν έχει αποπειραθεί να φτιάξει κάποιος? Συνταγή δεκτή, οδηγίες ομοίως! θένκς! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιο από αυτά τα σαπούνια μπορει να χρησιμοποιηθεί και στο πρόσωπο. Αν όχι, υπάρχει κάποια συνταγή ή κάποιο τιπ γι'αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλησπέρα,
    θα έλεγα όλα και κατά προτίμηση το 100% ελαιόλαδο. το aleppo και όλη η σειρά από το 2015 και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)