1 Ιουνίου 2006

Τριαντάφυλλο, ενυδατική κρέμα προσώπου, κρέμα Γαληνού




Τριαντάφυλλο, το κάλλιστο...

Κάνει θαύματα στην επιδερμίδα. Το ακριβό αιθέριο έλαιό του ενυδατώνει, είναι ιδανικό για τις ώριμες επιδερμίδες και είναι ολοκλημένο άρωμα από μόνο του.
Για το τριαντάφυλλο θα δώσω τη συνταγή για την ενυδατική κρέμα του Γαληνού, μια παραλλαγή της κρέμας του έλληνα γιατρού Γαληνού, (2ος μ.Χ. αιώνας), της πρώτης καλλυντικής κρέμας που επινοήθηκε.



Ενυδατική Κρέμα Γαληνού



- Το αιθέριο έαλιο του τριαντάφυλλου είναι ακριβό, πολύ ακριβό αλλά αξίζει γιατί έχει πολλές εφαρμογές, εναλλακτικά το αντικαθιστούμε με 3 σταγόνες γεράνιο και 4 σταγόνες ροδόξυλο


- Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ή πυρέξ ή ανοξείδωτα. Φροντίζουμε να τα αποστειρώσουμε σε καυτό νερό που θα του έχουμε ρίξει λίγο οινόπνευμα.

Εφαρμογή
  • Βάζουμε το αμυγδαλέλαιο μαζί με τα ροδοπέταλα σε μπαιν μαρί, σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα. Με τη θερμότητα οι ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητες των ροδοπέταλων μεταφέρονται στο λάδι.
  • Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, και αφήνουμε το μίγμα για 4-5 μέρες σε δροσερό μέρος.
  • Μετά από πέντε μέρες στραγγίζουμε καλά το λάδι.
  • Σε ένα σκεύος πυρέξ βάζουμε το τριμμένο μελισσοκέρι (οι δοσομετρικές κούπες μαγειρέματος είναι ότι πρέπει). Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το ροδόνερο.
  • Παίρνουμε ένα τηγάνι, το γεμίζουμε κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ’ αυτό τα δύο σκεύη.
  • Όταν λειώσει το κερί ρίχνουμε το λάδι, το περιεχόμενο από τις κάψουλες της λεκιθίνης και ανακατεύουμε καλά με αποστειρωμένο κουταλάκι του καφέ.
  • Αποσύρουμε τα σκεύη από το τηγάνι. Στο μείγμα του λαδιού προσθέτουμε το περιεχόμενο από της κάψουλες της βιταμίνης ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Ήρθε η ώρα να αναμίξουμε το λάδι με το νερό ( η δύσκολη φάση). Για να πετύχει η κρέμα τα δύο μείγματα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία (γύρω στους 70 βαθμούς C). Όσοι έχουν θερμόμετρο μαγειρικής είναι τυχεροί, όσοι δεν έχουμε δοκιμάζουμε με τις άκρες των δακτύλων τη θερμοκρασία, πρέπει να είναι ίδια μ’ αυτή του ανθρώπινου σώματος.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το ροδόνερο στο λάδι ανακατεύοντας συνεχώς. Έχοντας φτιάξει αρκετές κρέμες κατέληξα ότι σ’ αυτή τη φάση ιδανικό για το ανακάτεμα είναι ή ένα ανοξείδωτο μικρό «σύρμα αυγών» ή ένας από τους αναδευτήρες ενός μίξερ χειρός. Δεν σταματούμε να ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λευκή κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να κρυώσει.
  • Αφού κρυώσει ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε πάλι καλά.
  • Μυρίζει υπέροχα! Τη βάζουμε σε όμορφο γυάλινο βαζάκι, βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία παρασκευής. Διατηρείται εκτός ψυγείου για 3 μήνες αλλά προσοχή : σε πολύ δροσερό μέρος γιατί δεν έχει συντηρητικά. Αν δεν υπάρχει αυτό το δροσερό μέρος τότε τη βάζουμε στο ψυγείο (δεν είναι ιδανικό για τα αιθέρια έλαια).




Η κρέμα αυτή είναι ενυδατική. Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου είναι ιδανικό για όλους τους τύπους του δέρματος(κυρίως ώριμα και ξηρά), ενυδατικό, καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό. Το γεράνιο είναι αντιγηραντικό, και εξισορροπεί τις μεικτές επιδερμίδες. Το ροδόξυλο αναπλάθει τους ιστούς και ευνοεί την κυτταρική ανανέωση.
Η κρέμα έχει ωραία υφή, όχι όμως ακριβώς την υφή μιας κρέμας του εμπορίου γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικοί ομογενοποιητές. Έχει άριστες πρώτες ύλες και καταπληκτικά αποτελέσματα. Για όσες έχουν πιο λιπαρή επιδερμίδα και μπορεί να φανεί «βαριά» μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σαν κρέμα νύχτας.

Επανέρχομαι σύντομα με άλλο λουλούδι..

Άλλες συνταγές με τριαντάφυλλο




la vie en rose

rose lip balm

rose cold cream

rose in a jar, le parfum










8 σχόλια:

  1. φαίνεται απλή, θα προσπαθήσω να τη φτιάξω,
    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαίρη, φοβάμαι ότι είδα το σχόλιο σου με μεγάλη καθυστέρηση. Αν ξαναμπεις στο άρθρο ενημέρωσέ με αν σου πέτυχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητηρια καλη μου. Αξια. Σκοπευω οταν βρω χρονο να φτιαξω αυτην εδω την κρεμουλα οπως κι αλλα που εχω βαλει στο ματι.Να ξερεις οτι ειναι πολυ χρησιμα. Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. merci alicia, είναι μια καλη κρέμα, αν εχεις αποριες πες μου αλλά στο πιο προσφατο ποστ γιατί βλέπω τα σχόλια στα παλιά άρθρα με μεγάλη καθυστερηση.
    Ευχαριστω για τα καλά λόγια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ να κάνω μια ερώτηση? κάπου λές μάγισσα, πως το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο είναι πολύ ακριβό! θυμάμαι ότι είχα πάει στον Μπακάκο και όντςσ, έλαια εταιριών ήταν τσουχτερά, όμως αυτό που παράγει ο Μπακάκος ήταν πολύ φθηνό! γύρω στα 4 ευρώ νομίζω! Τώρα, 2 χρόνια μετά, κάπου διάβασα ότι υπάρχουν και τα ημισυνθετικά αιθέρια έλαια! Μάγισσα, μήπως μου πιάσανε τον ποπό!?? και γω η άπειρη δεν ήξερα και το πήρα? γνωρίζεις άν τα κατασκευασμένα @Μπακάκος είναι φυσικά ή ημισυνθετικά? (οφ κόρς, πάνω γράφει μόνο την διεύθυνση, ενώ του φαρμακείου μερικά λενε και 100% φυσικό-όπως το τειόδενδρο) Φώτισε με! Σε παρακαλώ! Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Φαίνεται ωραία συνταγη και εύκολη!
    Θα ήθελα να ρωτήσω μόνο για το βορακα.... Έχω μια σκόνη που πήρα απο το φαρμακείο και λεει borico acido και το χρησιμοποιώ στις υφασματινες πανες των μωρων. Λεει όμως ότι είναι τοξικό. Μήπως δεν κάνει για την κρεμα και πρεπει να πάρω άλλο;;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βορικό οξύ είναι οξύ, με pH 5.0 και παράγεται όταν ο βόρακας αντιδρά με κάποιο οξύ, συνήθως θειϊκό ή υδροχλωρικό. Ο βόρακας είναι αλκαλικός με pH 9.3. Το μεν το αγοράζετε από φαρμακείο και το δε από κατάστημα με γεωπονικά φάρμακα, μπορεί όμως και να το βρείτε και σε φαρμακεία. Διευκρινήστε τι ακριβώς θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα,
    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.Κανοντας μια μικρή έρευνα για τις κρέμες, διαπιστώνω οτι οι βασικές αρχές παρασκευής είναι ίδιες, οπότε διερωτώμαι έαν μπορώ να χρεισημοποιήσω άλλων ειδών λάδια (π.χ καστορέλαιο, αβοκαντέλαιο,αγριοτριανταφυλέλαιο κτλ.)

    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)