7 Ιουλίου 2006

κηραλοιφή με καλέντουλα για τα χείλη, η συνταγή

Το λάδι καλέντουλας περιποιείται το ευαίσθητο δέρμα των χειλιών και μαζί με το βούτυρο κακάο και το μέλι μας δίνει ένα πλούσιο lip balm. Αν επιθυμούμε να το δωρίσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τη διπλάσια ποσότητα και να το προσφέρουμε σε μικρά γυάλινα διακοσμητικά βαζάκια. Πάμε λοιπόν!



τι χρειαζόμαστε:
- 4 κουταλάκια λάδι καλέντουλας 
- ½ κουταλάκι κερί μέλισσας
- ½ κουταλάκι βούτυρο κακάο
- ¼ κουταλάκι μέλι
- 1 κάψουλα βιταμίνη E
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι

πως το φτιάχνουμε
Γεμίζουμε ένα τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ’ αυτό ένα μικρό σκεύος πυρέξ με το κερί, το βούτυρο κακάο και το λάδι καλέντουλας. Περιμένουμε να λειώσουν καλά το κερί και το βούτυρο και ανακατεύουμε σχολαστικά τα υλικά για να ενοποιηθούν. Αποσύρουμε το σκεύος και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε και το μέλι και τα ενοποιούμε. Πριν στερεοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο. Βάζουμε το βάλσαμο σε μικρό γυάλινο βαζάκι και δεν το κλείνουμε με καπάκι μέχρι το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Έτοιμο!


άλλες συνταγές με καλέντουλα





κρέμα καλέντουλας

κρέμα για τα χέρια με βότανα

after-sun balm

βάλσαμο για την ξηροδερμία

baby balm

κρέμα καλέντουλας (updated & upgraded)




18 σχόλια:

  1. ευχαριστω για το νεο υλικο...πολυ μου αρεσε η καλεντουλα,της εχω και μια αδυναμια,μου αρεσει σα φυτο...μονο που δεν μου πιανει,βλεπεις αν και σπουδαζω τα των φυτων,στη σπορα ειμαι εντελως αχρηστη,αντιθετα με τα μοσχευματα,με τα οποια τα παω πολυ καλα...
    στη διαθεση σας για συμβουλες περιποιησης των φυτων σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ που είμαι αλλεργική να πω το εξής: το κερί μέλισσας μπορεί να ενοχλήσει αν είσαστε αλλεργικοί στη γύρη -ειδικά σε lip balsam που μπορεί και να καταποθεί. Υπάρχει ένα τροποποιημένο είδος κεριού μέλισσας, κατάλληλο για αλλεργικούς. Ceralan λέγεται (modified beeswax).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eva, κι εγώ φύτεψα σπόρους καλέντουλας το Μάιο και δεν μου έπιασε...Θα αγοράσω το φυτό όπως και πέρσι. Αποξηραμένα άνθη καλέντουλας και άλλα βότανα αγοράζω από το "Μπαχάρ". Aς εκμεταλλευτώ την ευγενική προσφορά σου: οι γαρδένιες μου κιτρίνισαν γ... το! τι προτείνεις;
    Vasvoe, εκτός από το κερί μέλισσας, υπαρχουν και δύο είδη κεριών φυτικής προέλευσης που τα προτιμούν οι vegans και όσοι έχουν αλλεργία στα προϊόντα μέλισσας. Είναι το carnauba wax και το candelila wax τα οποία προτιμώνται στα lip balms επειδή είναι πιο σκληρά από το κερί μέλισσας και δίνουν μεγαλύτερη σταθερότητα στο τελικό προϊόν. Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα γι' αυτό περισσότερα για τις ιδιότητές τους και για προμηθευτές θα ψάξω και θα σου πω. Επανέρχομαι συντόμως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για τις γαρδένιες... ας περιμένουμε και την ειδική αλλά... μήπως το νερό που τα ποτίζεις είναι σκληρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά vasvoe, τις γαρδένιες τις ποτίζω με το συνηθισμένο νερό της βρύσης. Φοβάμαι πως έχουν έλλειψη σιδήρου αλλά δε ξέρω αν είναι η κατάλληλη εποχή.
    Διάβασα τη συνταγή σου για το τζελ ματιών, θα τη δοκιμάσω αλλά έχω ένα σωρό απορίες, θα τις γράψω κάτω από το ποστ σου.
    Τώρα σχετικά με τα φυτικά κεριά.
    Για το carnauba wax, πληροφορίες εδώ

    Για το candelilla wax, πληροφορίες εδώ

    Από το ίδιο site κάνεις και παραγγελία όμως με πολύ ακριβά μεταφορικά. Κατά πάσα πιθανότητα θα τα βρεις πολύ πιο εύκολα στη Γερμανία (και μάλλον στο ¼ της τιμής) , αφού όπως βλέπω χρησιμοποιείς πολύ εξειδικευμένα υλικά. Αν δε βρεις, πες μου να αναζητήσω άλλο προμηθευτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με την αλλεργία στα προιόντα της μέλισσας που αναφέρετε, σημειώστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις ανεμόφιλες γύρες (ελιά κλπ) και όχι στις εντομόφιλες (χρειάζονται τα έντομα για επικονίαση). Η γύρη που μαζεύουν οι μέλισσες είναι φυσικά εντομόφιλη και πολύ σπάνια προκαλεί αλλεργία. Ακόμα και σε αυτήν την δεύτερη και σπάνια περίπτωση, η κατανάλωση φρέσκιας (κατεψυγμένης, δεν συντηρείται αλλιώς) γύρης λειτουργεί ως ανοσοθεραπεία και απευαισθητοποιεί. Η μορφή της γύρης διευκολεύνει τη σταδιακή κατανάλωση αφού είναι σε μικρά κοκκίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. beehappy ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Προσωπικά τη γύρη τη χρησιμοποιώ σαν συμπλήρωμα διατροφής (βιταμίνες & μέταλλα): 1 κουταλιά της σούπας διαλυμένη σε χυμό φρούτων αν και δεν τρελαίνομαι με τη γεύση.
    Ακόμα πολλές φορές χρησιμοποιώ και πρόπολη (βάμμα) στις καλλυντικές κρέμες που φτιάχνω γιατί εκτός από τις ευεργετικές της ιδιότητες δρά και σαν φυσικό συντηρητικό.
    Επειδή προφανώς γνωρίζεις άριστα τα της μελισσοκομίας, αν γνωρίζεις μπορείς να μου πεις που θα βρώ μη αλκοολικό βάμμα πρόπολης (όχι με propylen glycol);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το προτιμότερο θα ήταν η γύρη να καταναλώνεται απ' ευθείας από την κατάψυξη (δεν παγώνει) και να διαλύεται στο στόμα ώστε όλα τα θρεπτικά της συστατικά να απορροφούνται από τα εκατομμύρια τριχοειδή που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα και όχι μέσω της έμεσσης απορρόφησης από το στομάχι. Μιλάω πάντα για φρέσκια/κατεψυγμένη γύρη και όχι την αποξηραμένη.
    Τώρα σε ότι αφορά στην πρόπολη με μπερδεύει λίγο το βάμμα με το εκχύλισμα. Ως εκχύλισμα καταλαβαίνω το διάλυμα μιας ουσίας (πρόπολη επι του προκειμένου) σε αλκοόλη. Αυτό χρησιμοποιώ και γω. Αυτό που μπορώ να σου βρω εύκολα (να σου τη χαρίσω δηλαδή) είναι πρόπολη στη φυσική αρχική της μορφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γενικότερα γνωρίζω ότι βάμμα μπορείς να φτιάξεις με μηλόξυδο ή και με γλυκερίνη. Με τα βότανα δουλεύει μια χαρά. Την πρόπολη δεν την έχω δοκιμάσεισαν βάμμα με τέτοια υλικά. Εχω την αίσθηση ότι θα έχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα με την γλυκερίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. beehappy, τη γύρη που χρησιμοποιώ τη φυλάω στο ψυγείο, όπως λένε οι οδηγίες, και όχι στην κατάψυξη. Είναι αποξηραμένη και δε γνωρίζω αν κυκλοφορεί στο εμπόριο σε άλλη μορφή.
    Τώρα, γενικά εκχύλισμα θεωρείται το διάλυμα ενός , στην περίπτωσή μας φυσικού, προϊόντος (βοτάνου, ρητίνης) μέσα σε ένα διαλύτη. Ο διαλύτης αυτός μπορεί να είναι το αλκοόλ, ένα φυτικό λάδι ή ακόμα και το νερό. Όταν χρησιμοποιούμε νερό το εκχύλισμα μπορεί να ονομάζεται έγχυμα ή αφέψημα ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής. Με το φυτικό λάδι το εκχύλισμα ονομάζεται....εκχύλισμα. Βάμμα συνήθως ονομάζεται το αλκοολικό εκχύλισμα. Σημειωτέον ότι ο κάθε διαλύτης εκχυλίζει διαφορετικά συστατικά του βοτάνου.
    Έχει δίκιο η naturalisme, βάμμα παίρνουμε αν χρησιμοποιήσουμε και γλυκερίνη (αναλογία γλυκερίνης και νερού 1:1) γιατί και η γλυκερίνη ανήκει στην κατηγορία των αλκοολών. Το ίδιο και με το μηλόξιδο, γιατί αν και οξύ περιέχει ένα ποσοστό οινοπνεύματος. Φυσικά από τα βάμματα το πιο ισχυρό είναι το μητρικό βάμμα που παίρνουμε χρησιμοποιώντας αλκοόλ.
    Μάλλον δε διατύπωσα σωστά την ερώτηση: θα ήθελα ένα εκχύλισμα πρόπολης χωρίς να είναι το αλκοόλ ο διαλύτης. Αν λάβουμε υπόψη ότι το προ-της-πόλης υλικό μας αποτελείται από ρητίνες, κερί, αιθέρια έλαια και γύρη, πράγματι το αλκοόλ φαίνεται να είναι ο κατάλληλος διαλύτης. Η όλη φασαρία γίνεται τώρα για ένα εναλλακτικό εκχύλισμα που θα ενσωματώνεται καλύτερα στις κρέμες! ..για να έχουμε καλύτερη υφή.
    beehappy σ’ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία σου. Η αλήθεια είναι ότι έχω λίγη πρόπολη στην αρχική της μορφή αλλά δεν ξέρω πως να την επεξεργαστώ (είναι ή πολύ σκληρή και άθραυστη σε χαμηλή θερμοκρασία ή κολλώδης σε υψηλή). Αν θέλεις πες μας πως φτιάχνεις το αλκοολικό εκχύλισμα και θα αντικαταστήσω το αλκοόλ με γλυκερίνη όπως λεει η naturalisme, θα πειραματιστώ....πάλι έκθεση έγραψα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως είπα δεν έχω δοκιμάσει την πρόπολη με την γλυκερίνη. Σαν ενσωμάτωση σίγουρα θα είναι καλύτερη εάν χρησιμοποιήσεις βάμμα γλυκερίνης. Το μεινέκτιμα είναι ότι η γλυκερίνη κατά κάποιο τρόπο εξουδετερώνει τις ρητίνες. Τώρα όσον αφορά γενικότερα διαλύτες χωρίς αλκοόλ θέλει ψάξιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξέχασα να προσθέσω ότι στις κρέμες του εμπορίου που περιέχουν πρόπολη, ιδιαίτερα σε εκείνες που υπερισχύει η υδατική βάση (λοσιόν), η εκχύλιση της πρόπολης γίνεται με γλυκόλη (propylene glycol)που είναι παράγωγο του πετρελαίου και φράζει τους πόρους του δέρματος. Το τελευταίο διάστημα ακόμα και εταιρίες μαζικής παραγωγής "φυσικών" καλλυντικών έχουν αφαιρέσει την προπυλενογλυκόλη από τα συστατικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μόνο τις τελευταίες μέρες ξελασκάρισα λίγο και βρίσκω χρόνο.
    Γύρη φρέσκια-καταψυγμένη θα βρεις μόνο από μελισσοκόμο, απ' όσο γνωρίζω. Δεν συγκρίνεται βέβαια σε τίποτε με την αποξηραμένη, ούτε γευστικά ούτε πολύ περισσότερο οργανοληπτικά (ένα μικρό δείγμα -καθώς φέτος δεν μάζεψα αρκετή - υπάρχει για να σε βγάλει από την απορία).
    Την πρόπολη θα την τοποθετήσεις στην κατάψυξη. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει εύθραυστη και στη συνέχεια μπορείς να τη θρυμματίσεις σε γουδί ή στις συσκευές multi (έχω ήδη χαλάσει 2), έχε κατά νου ότι βάφει. Το εκχύλισμα το φτιάχνω χρησιμοποιώντας πρόπολη και καθαρό οινόπνευμα σε αναλογία 1:3. Σε σκούρο βάζο παραμένει 5-6 μέρες με τακτική ανάδευση. Στο τέλος το σουρώνουμε σε ψιλή σίτα. Μπορείς στη θέση του οινοπνεύματος να χρησιμοποιήσεις τσίπουρο, θα έχεις έτσι γευστικότερο αποτέλεσμα όταν το χρησιμοποιείς στα αφεψήματα. Εχώ το χρησιμοποιώ κυριολεκτικά "δια πάσαν νόσον και ...." από σφηνάκι έως απολυμαντικό - αντιμικροβιακό σε κάθε δερματική βλάβη. Η προσφορά μου ισχύει πάντα, όποτε θελήσεις στο e-mail μου σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. beehappy,ευχαριστώ για τις οδηγίες, καθώς φαίνεται η κατάψυξη είναι το μυστικό. Ευχαριστώ ξανά για την ευγενική σου προσφορά, τη δέχομαι και θα σου στείλω e-mail αφού θα έχω πειραματιστεί (και καταστρέψει) το υλικό που ήδη έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. egw pantws exw vamma propolhs se oinopneuma..einai enas filos mou melissokomos kai pairnw apo auton..einai polu kalo kai oikonomiko...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΥΠΕΡΟΧΗ η συνταγη!!!!! Μπράβο!!!!
    την εφτιαξα και είναι φανταστική!!!!

    κάτι που ήθελα να ρωτησω...Διατηρείται έξω ή βάζουμε το βαζάκι στο ψυγείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, ανυπομονώ να το δοκιμάσω! Θα μπορούσα να αντικαταστήσω το βούτυρο κακάο με βούτυρο καριτέ; Επίσης θα ήθελα να χρησιμοποιήσω έλαιο γερανιού αντί για πορτοκάλι, τί λέτε; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα, μια χαρά θα βγει με το καριτέ αλλά πιο μαλακό.
      Αυξήστε κατά τι την ποσότητα του κεριού.

      Διαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)