Τι είναι η κρέμα;
Πως θα φτιάξω την κρέμα;
Μια καλλυντική κρέμα είναι το προϊόν της ομογενοποίησης, (γαλακτωματοποίησης) των δύο βασικών της φάσεων, της υδατικής και της ελαιώδους. οι οποίες δεν μπορούν να ομογενοποιηθούν (γαλακτωματοποιηθούν) χωρίς την προσθήκη ενός τρίτου συστατικού: του γαλακτοματοποιητή.
Τα βασικά συστατικά λοιπόν είναι:
- η υδατική βάση: νερό ή ανθόνερο, έγχυμα, αφέψημα, χυμός ή τζελ αλόης ή άλλα υδατικά και γλυκολικά εκχυλίσματα. Εδώ, βασικές γνώσεις περί βοτάνων μπορεί να φανούν πολύτιμες.
- η βάση των ελαίων: φυτικά έλαια σε υγρή (π.χ. αμυγδαλέλαιο) ή στερεή μορφή (π.χ. βούτυρο κακάο) ή και έλαιο στο οποίο έχουμε εκχυλίσει βότανα. Σημειώνουμε ότι το κάθε φυτικό έλαιο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Προτείνω τη χρήση βιολογικών ελαίων ψυχρής έκθλιψης τα οποία διατηρούν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.
- ο γαλακτοματοποιητής, μέρος α: για τα φυσικά καλλυντικά, παραδοσιακά τον ρόλο αυτόν τον έχει το κερί της μέλισσας κατά κύριο λόγο και σε μικρότερο βαθμό άλλοι φυτικοί κηροί όπως candelila, carnauba, mimosa κ.α. Είναι όμως ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της γαλακτωματοποίησης όταν χρησιμοποιούνται μόνο αυτού του τύπου οι κηροί; Ναι είναι εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα πολύ παραδοσιακό σκεύασμα όπως η cold cream.
Ορίστε και οι σχετικές συνταγές:
- Cold cream από τον Γαληνό, all time classic
- το όνομα του Ρόδου, κρέμα Γαληνού και
- η αχτύπητη Cold Cream Reloaded! Να προσθέσουμε εδώ ότι όταν χρησιμοποιούμε μόνο κερί μέλισσας, στη ομογενοποίηση βοηθούν επίσης η λεκιθίνη και, όπως αναφέρεται στη σχετική βιβλιογραφία, το στεατικό οξύ.
- ο γαλακτωματοποιητής, μέρος β: εάν θέλουμε να παρασκευάσουμε μια ελαφριά κρέμα στην οποία η υδατική βάση θα υπερτερεί, τότε αναμφίβολα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά emulsifying waxes, ων ουκ έστιν αριθμός. Τα emulsifying waxes δεν είναι ακριβώς 100% φυσικά συστατικά, συνήθως είναι παράγωγα φυτικών ελαίων που έχουν υποστεί ήπια χημική επεξεργασία, και ενοποιούν αποτελεσματικά την υδατική και την ελαιώδη φάση μιας κρέμας. Εάν ψάξετε στο νετ θα βρείτε διάφορους τύπους τέτοιων κηρών. Από αυτούς άλλοι χρησιμοποιούνται συνδυαστικά και άλλοι ως έχουν. Ανοίγεται εμπρός σας πεδίο δόξης λαμπρόν.
- ακόμα σε μια κρέμα χρησιμοποιούνται συντηρητικά για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μυκήτων & βακτηρίων και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Δε θα μιλήσουμε εδώ για τα χημικά συντηρητικά των καλλυντικών μαζικής παραγωγής όπως π.χ. τα parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμα και σε καλλυντικά φαρμακείου που ονομάζονται «φυσικά». Η διάρκεια ζωής των φυσικών καλλυντικών που φτιάχνονται στο σπίτι, είναι πραγματικά μικρή. Σαν φυσικό συντηρητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και αιθέριο έλαιο tea tree με σχετική ασφάλεια αλλά μη προσδίδοντας και απεριόριστο χρόνο ζωής. Σαν φυσικά συντηρητικά λειτουργούν και όλα τα αιθέρια έλαια, τα οποία όμως δεν βρίσκονται σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση στα σκευάσματά μας ώστε να τα προστατέψουν αποτελεσματικά. Σε υψηλές θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να αποθηκεύουμε τις κρέμες στο ψυγείο. Τέλος, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο των "φυσικών" πρώτων υλών , ήπια συντηρητικά που παρατείνουν το χρόνο ζωής των σκευασμάτων για 12 μήνες.
- τα αιθέρια έλαια είναι ενεργά συστατικά τα οποία προσδίδουν στην κρέμα το βασικό της χαρακτηριστικό, για παράδειγμα η προσθήκη αιθέριου ελαίου τριαντάφυλλου δίνει ένα αντιρυτιδικό προϊόν. Τα περισσότερα παράγονται από την απόσταξη των φύλλων, των καρπών, των ανθών, της ρίζας, του κορμού των φυτών ή και από ρητίνες των δένδρων, και το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες.
- άλλες προσθήκες σε μία κρέμα μπορεί να είναι το μέλι, η γλυκερίνη, βιταμίνες, ένζυμα και άλλα ενεργά συστατικά που ανάλογα με τη σύστασή τους προστίθενται στην υδατική ή στη βάση των ελαίων. Την τελευταία πενταετία κυκλοφορεί πλήθος ενεργών συστατικών (που συνήθως αποτελούν το 1% - 5% ενός σκευάσματος): υαλουρονικό οξύ διαφόρων τύπων, κολλαγόνο διαφόρων τύπων και προελεύσεων, αντιρυτιδικά και ενυδατικά συμπληρώματα από κάθε λογής φυτά, όλα στην υπηρεσία μας: Θέλει γνώση και σύνεση η κρέμα.
Τι θα χρειαστώ;
Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ή πυρέξ ή ανοξείδωτα. Φροντίζουμε να τα αποστειρώσουμε βράζοντάς τα σε καυτό νερό.
Χρειαζόμαστε:
- 2 (τουλάχιστον) σκεύη πυρέξ. Οι δοσομετρικές κούπες μαγειρέματος είναι τα πιο κατάλληλα σκεύη.
- 1 μεγάλο βαθύ τηγάνι σαν βάση για υδρόλουτρο (bain marie).
- δοσομετρικά κουτάλια για να υπάρχει ακρίβεια στη δοσολογία. Τα δοσομετρικά κουτάλια μετρούν τα υλικά κατ'όγκο: 1 κουταλιά της σούπας= 15ml, 1 κουταλάκι του γλυκού= 5ml. Tα βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα με σκέυη κουζίνας. Αν δεν μπορούμε να βρούμε, τότε θα χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτα κουταλάκια του καφέ και της σούπας, πάντα αποστειρωμένα.
- 1 ανοξείδωτο μικρό «σύρμα αυγών» ή ένα μικρό μίξερ χειρός ή ένα μιξεράκι του νες καφέ (ανοξείδωτο).
- ζυγαριά ακριβείας όταν οι συνταγές δίνονται σε γραμμάρια.
- θερμόμετρο κουζίνας για τους σχολαστικούς
- αποστειρωμένα γυάλινα βάζα για την κρέμα μας.
Πως θα φτιάξω την κρέμα;
- Σε ένα πυρέξ βάζουμε το κερί, τα φυτικά έλαια και τη λεκιθίνη όπου αναφέρεται (όλα τα συστατικά της βάσης των ελαίων).
- Σε άλλο σκεύος βάζουμε όλα τα συστατικά της υδατικής βάσης
- Γεμίζουμε το τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και τοποθετούμε σ’ αυτό τα δύο σκεύη.
- Περιμένουμε να λειώσουν καλά το κερί και τα στερεά έλαια και ανακατεύουμε σχολαστικά τα υλικά της βάσης των ελαίων για να ενοποιηθούν. Το μίγμα πρέπει να είναι στους 70 βαθμούς.
- Ζεσταίνουμε τα συστατικά της υδατικής βάσης στους 70 βαθμούς.
- Ρίχνουμε το μείγμα της υδατικής βάσης μέσα στο σκεύος με τα έλαια ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα ή το μίξερ.
- Χτυπάμε καλά με το σύρμα ή το μίξερ.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
- Προσθέτουμε τα ενεργά συστατικά, τα ευαίσθητα φυτικά έλαια, τις βιταμίνες, το συντηρητικό και τα αιθέρια έλαια όταν η κρέμα είναι χλιαρή (30 με 40 βαθμούς) .
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να κρυώσει η κρέμα.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα βάζο με ετικέτα όπου αναγράφουμε και την ημερομηνία παρασκευής και τη διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
- Απολαμβάνουμε!
Που θα βρω τα απαραίτητα υλικά;
- Στο φαρμακείο θα βρούμε γλυκερίνη, το εκχύλισμα γκρέιπφρουτ και αιθέρια έλαια. Σε μεγάλα φαρμακεία μπορούμε να βρούμε ή να παραγγείλουμε βούτυρο κακάο ή άλλα καλλυντικά έλαια.
- Tα περισσότερα υλικά (πολλά φυτικά έλαια- όπως αμυγδαλέλαιο, λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, σιτέλαιο- και υλικά όπως η λεκιθίνη, διάφορα ανθόνερα, κερί μέλισσας, αιθέρια έλαια) βρίσκονται στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Κάποια από αυτά έχουν και καλλυντικά έλαια και έλαια με εκχυλίσματα βοτάνων.
- Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αρκετά καταστήματα βοτάνων. Στο γνωστό μπαχαρο-βοτανοπωλείο της Ευριπίδου εκτός από βότανα υπάρχει και κερί μέλισσας- λευκό επεξεργασμένο σε flakes αλλά και σε φυσική μορφή που την προτιμώ, carnauba wax, xanthan gum, acacia gum.
- Για να προμηθευτούμε emulsifying wax και εξωτικά έλαια θα πρέπει να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς στο δίκτυο. Εδώ, είναι προτιμότερο να παραγγείλουμε μικρές ποσότητες για να κάνουμε και έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων.
- Σε γενικές γραμμές οι τιμές στο διαδίκτυο είναι πολύ καλύτερες από τις... εγχώριες όσον αφορά τα φυτικά και τα αιθέρια έλαια, πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και το κόστος μεταφοράς.
υπάρχει φυσικά και το αλκοόλ για συντήρηση. όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις κρέμες, π.χ. για ξηρές ή ευαίσθητες επιδερμίδες. δυστυχώς δεν έχει grapefruit seed extract στο μαγαζί που αγοράζω τα συστατικά, αναρωτιέμαι αν φτιάχνεται και στο σπίτι...
ΑπάντησηΔιαγραφήvasvoe, είμαι σιγουρη ότιτο grapefruit seed extract θα το βρεις στο φαρμακείο, είναι εκχύλισμα όχι μονο από σπορους αλλά και από το φλοιό του γκρέιπφρουτ μέσα σε φυτική γλυκερίνη.Είναι αντιμικροβιακό ευρέως φάσματος, έχει πολλές χρήσεις και αν δεν απατώμαι η εμπορική του ονομασία είναι Citricidal.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ρόλο του αλκοόλ για συντήρηση δεν το γνωρίζω, πως ομογενοποιείται στην κρέμα; για πες, για πες..
αφού έχουμε φτιάξει την κρέμα κι έχει κρυώσει, προσθέτουμε μερικές σταγόνες αλκοόλ. το ποσοστό δεν το ξέρω ακριβώς, αλλά τις περισσότερες φορές φτάνουν τα αλκοολικά εκχυλίσματα που βάζουμε στην κρέμα π.χ. χαμομήλι, καλέντουλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτελικά το grapefruit seed extract το βρήκα σήμερα... δεν ήταν στα καλλυντικά όπου το έψαχνα αλλά στα συμπληρώματα διατροφής...
ααα, θαμπώθηκα, τι προκοπή είναι αυτή! λεπτομέρειες και οδηγίες βήμα βήμα, ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν να μου φαίνεται ότι η Ντορούλα σε εμπνέει.
η αλήθεια είναι ότι όταν βλέπεις την Ντόρα σου έρχεται μια τάση για αισθητική παρέμβαση ακόμη και αν είσαι ακαμάτρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήα.κόρες προκομμένες και ακαμάτρες να μάθετε περισσότερα για τη χρήση του αλκοόλ ως συντηρητικού στις κρέμες γιατί με ενδιαφέρει τα μάλλα το θέμα
ΑπάντησηΔιαγραφήβ. naturalisme εκτός από κακιούλες να καταθέσεις και την πολύτιμη εμπειρία σου
γ. η αλήθεια είναι, ότι όταν βλέπω αίφνης στο γυαλί "το χαμόγελο παρέα με τη Ντόρα" σκιάζομαι και νοιώθω μια πελωωωωώρια λαχτάρα για αναπλαστική κρέμα..
Λοιπόν έψαξα στο γερμανικό σάιτ με τα καλλυντικά και βρήκα τη σωστή δόση. 5% της υδατικής βάσης συντηρούν την κρέμα μας για 4 έως 6 βδομάδες. Όσο περισσότερο αλκοόλ βάλουμε τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια ζωής του προιόντος. Βέβαια πρέπει να δίνεται προσοχή γιατί μερικές επιδερμίδες δεν ανέχονται το αλκοόλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ vasvoe. Και θα είναι καλύτερο να προσθέτουμε βοτανικά εκχυλίσματα στην κρύα κρέμα για μεγαλύτερη αποτελεματικότητα. Ωραία, θα το δοκιμάσω πρώτα σε λίγη cold cream για να δω ως δουλεύει. Τώρα, ίσως έτσι εξηγείται γιατί η weleda έχει αλκοόλ στις κρέμες και δεν έχει parabens.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως η ούτως ή άλλως δεν θα έβαζε parabens γιατί αυτόματα θα χάλαγε το image της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάχνοντας στο άρθρο για τα συντηρητικά βρήκα και πληροφορίες για το grapefruit kernel extract, δυστυχώς όχι ευχάριστες.
Έλεγε πάνω κάτω πως η συντηρητική δράση του γκέηπφρουτ παλιότερα οφειλόταν στην περιεκτικότητά του σε triclosan, ένα επικύνδυνο εντομοκτόνο με το οποίο ψέκαζαν τα γκέηπφρουτ. (θυμάστε; υπήρχαν και οδοντόκρεμες και τσίχλες με τρικλοζάν!)
Τώρα λοιπόν που το εκχύλισμα γκέηπφρουτ δεν περιέχει πια τρικλοζάν, ισχυρίζεται το άρθρο, δεν έχει καμία συντηρητική δράση παρά είναι χρήσιμο ως συμπλήρωμα διατροφής.
vasvoe, έχω υπόψη μου αυτό που λες και έχω διαβάσει κάτι ανάλογο και στη wikipedia. Έμπειροι φαρμακοποιοί που έχω ρωτήσει και άλλα άρθρα ισχυρίζονται το αντίθετο και το συνιστούν για διάφορες λοιμώξεις, π.χ.δες εδώ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν φαίνεται η μόνη εναλλακτική. Θα ψάξω σχετικά στο δίκτυο και επανέρχομαι
λογικά και μονο με την υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα έχει συντηρητική δράση. πιστεύω μόνο στην πράξη μπορούμε να διαπιστώσουμε, ποιος έχει δίκιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστό. Σε όσα άρθρα έψαξα για φυσικά συντηρητικά (και το έχω κάνει κι άλλη φορά), όλοι το προτείνουν σαν ήπιο εναλλακτικό (σίγουρα δεν έχει την αποτελεσματικότητα των parabens).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχεδόν όλα συνοψίζονται εδώ .
Ίδομεν..
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα μαγισσουλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήηθελα να ρωτησω..
οταν λεμε οτι προσθετουμε τις βιταμινες κ τη λεκιθινη εννοουμε ολοκληρη την καψουλα?η τρυπαμε το περιβλυμα κ ριχνουμε το περιεχομενο?
ακομα, η τεχνιτη βανιλια (μαγειρικης) κανει για να αρωματισω μια κρεμα σωματος?
στη συνταγη της cold cream μιση κουπα ελαιο εννοουμε 125ml?
ευχαριστω
Δήμητρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι θα βάλεις μόνο το περιεχόμενο!!
Και πάλι όχι! αν δεν εχεις αιθεριο βανιλιας, μπορείς να βάλεις άρωμα βανίλιας ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή. Στην περίπτωση αυτή να χρησιμοποιήσεις την κρέμα μόνο για το σώμα.
Ναι, 1/2 κούπα είναι 125 ml.
μαγισσουλα καλησπερα κ παλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσπαθησα να φτιαξω την κρεμα του γαληνου (ετσι για αρχη) αλλα εχω ενα προβλημα με το κερι μελισσας.
το κερακι το πηρα απο εναν μελισσοκομο στο χωριο και ειναι μια πλακα. εχει εντονη ομως μυρωδια που την αφηνει και στην κρεμα και αφριζει οταν λιωσει στη φαση των ελαιων (κανει εναν λευκο αφρο οταν το ανακατευω στο λαδι). μηπως το κερακι μου δεν ειναι καθαρο?
επισης το αμιγδαλελαιο κανει για λιπαρη επιδερμιδα?
ευχαριστω κ παλι
καλώς τη Δήμητρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το θέμα με το κερί δεν το έχω ξανακούσει, ίσως οφείλεται στην επεξεργασία του μελισσοκόμου.
Δεν νομίζω όμως να ειναι πρόβλημα και η εντονη μυρωδιά μάλλον επιβεβαιώνει την καλή ποιότητα του κεριου.
Το αμυγδαλέλαιο είναι για όλοθς τους τύπους δερματος. Η κρεμα Γαληνού είναι έστι κι αλλιώς λιπαρή. Δεν ξερω ποια συνταγη εφτιαξες..
Για λιπαρη επιδερμιδα κανει καλύτερα το λαδι απο κουκουτσια σταφυλιού ή από φουντούκι.
Μαγισσουλα καλες γιορτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδη θα ηθελα να φτιαχνω κρεμουλες με ελαφρια υφη ,θα ηθελα να μου προτεινεις εναν καλο γαλακτοματοποιητη και που θα τον βρω? σε ρωταω γιατι το κερι μελισσας που χρησιμοποιω δεν ρχει μεγαλη γαλακτοματοποιητικη ικανοτητα. επισης ,λογω χωρου, εχω ακουσει για ενα πολυμερες που το ανακατευεις με νερο και γινεται βαση για κρεμα αλλα αμφιβαλλω για το ποσο καλο ειναι για το δερμα...
φιλικά,
Δήμητρα
Ξερει κανεις τη συνταγη ααυτης που λεμε ΒΑΣΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ξέρω εγώ
ΔιαγραφήΘα μας την γραψετε;;
ΔιαγραφήΓειά σας!! Ήδη έχω κάνει 2 προσπάθειες για κρεμούλες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις-απορίες-ερωτήσεις.
Πρώτη συνταγή ήταν με γαλακτωματοποιητή ΤΕΑ (triethanolamine) ενώ stearic acid & αμιγδαλέλαιο στην λιπαρή φάση. Η κρέμα ήταν σχετική πυχτή αλλά καλή. Μιάς και η ΤΕΑ είναι επίφοβη , η δεύτερη μου προσπάθεια ήταν με εναν άλλο γαλακτωματοποιητή (TEGIN , Glycerol stearate) και λιπαρή φάση το αμυγδαλέλαιο. Η κρέμα ήταν αρκετά καλή αλλά πιο ρευστή.
Η πρώτη ερώτηση μου είναι: Πώς "παίζω" με το ιξώδες της κρέμας μου; Ποιόν παράγοντα αλλάζω πρώτο;; Το νερό; Τα λιπαρά ή τον γαλακτωματοποιητή;
Η δεύτερη ερώτηση είναι : τί γίνεται με τα βαζάκια; τα καθαρίζω με οινόπνευμα; Βρασμός ; Τί τεχνική να ακολουθήσω;
Η τρίτη μου ερώτηση είναι : Βάζοντας βάμμα βενζόης σαν συντηρητικό (3 σταγόνες στα 100g κρέμας) πόσο θα κρατήσει η κρέμα μου; Πώς θα καταλάβω οτι ξεκινάει να "χαλάει" ;;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!
Πετρος
καλησπερα σας. επειδή κ μένα μου βγήκε πολύ ρευστή η κρέμα μπορείτε να μου πείτε σε τι αναλογία βάλατε το γαλακτοματοποιητή tegin κ τα λάδια κ τα υγρά? ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας να διαβάσετε την ερώτησή μου
ΔιαγραφήΠέτρο, γειά σας :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣεχτικά με την ερώτησή σας για το ιξώδες της κρέμας, θεωρώ πως έχει άμεση σχέση με τον γαλακτωματοποιητή που χρησιμοποιούμε.
Να σημειώσω εδώ, πως αυτους που αναφέρετε δεν τους έχω χρησιμοποιήσει ποτέ.
Με το κερί της μέλισσας, που ειναι και δημοφιλές στους αρχάριους, αν και αδύναμο σαν γαλακτωματοποιητής, φοβάμαι πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για.. παιχνίδια. Οι κρέμες είναι αρκετά πηκτές και λιπαρές. Η προσθήκη επιπλέον νερού μπορει να οδηγησει σε διαχωρισμό του μίγματος.
Όσον αφορά τους ομογενοποιητικους κηρους (emulsifying waxes) εκεί κανεις παίζει τοσο με το νερό και τα έλαια, όσο και με τον ίδιο τον γαλακτωματοποιητή: απο πηχτή κρέμα μέχρι ελαφριά λοσιόν.
Ενισχυτικά, αν μπορω να το πω έτσι, του ιξώδους ειναι το στεατικό οξύ΄και η cetyl alcohol ή και οι διάφορες ΄"γόμες" (xanthan, acacia κλπ)
Τα βαζάκια καλό ειναι να απολυμαινονται με βρασμο. Στο νερό βάζω και λίγο ξίδι.
Α, όσον αφορά τα συντηρητικά, θεωρώ πως κανένα απο τα φυσικά δεν έχει την δύναμη των parabens, ή αν την έχει είναι ερεθιστικό του δέρματος.
Η προσθήκη βενζόης, αιθερίων , εκχυλίσματος γκρειπφρουτ, θεωρω οτι συντελούν στην μη ανάπτυξη των βακτηρίων. Δεν είναι όμως τόσο "δυνατά" ωστε να μπορει μια κρεμα να αντέξει τις εναλλαγες θερμοκρασίας ή την διαρκεια ετών που έχουν οι εμπορικές κρεμες.
Γι' αυτό, υπάρχει το ψυγείο!
Ευχαριστώ για τη βοήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήθα επανέλθω σύντομα με νέες απορίες! :-)
Μαγισσούλα, καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που τα σχόλια στο συγκεκριμένο ποστ ακόμα συνεχίζονται γιατί η απορία μου είναι γενικότερη σχετικά με το αποτέλεσμα των κρεμών. Λοιπόν έχω να σχολιάσω/ρωτήσω το εξής. Όσες κρέμες έχω φτιάξει σύμφωνα με τις συνταγές του μπλογκ είναι εξαιρετικές (με always beloved την αχιλλέα λόγω λιπαρού δέρματος)και πάντα χρησιμοποιώ grapeseed oil η/και jojoba στη λιπαρή φάση λόγω απορροφητικότητας. Ομως... ακόμα ψάχνω τον τρόπο να υπάρχει άμεση απορρόφηση από το δέρμα, να έχει δηλαδή η κρέμα αυτό το dry effect που έχουν οι oil-free κρέμες του εμπορίου και παράλληλα να νιώθω την επιδερμίδα εντελώς ενυδατωμένη και δροσερή. (Ναι, τον ουρανό με τ'άστρα να ζητούσα, πιο εύκολο θα ήταν...). Άραγε έχει να κάνει με τη χρήση του κεριού; δεν έχω πειραματιστεί ακόμα με e-wax ή κάτι παρεμφερές παρά μόνο με κερί και λεκιθίνη και παρόλο που η υφή είναι πάντα ελαφριά και βάζω ελάχιστη ποστότητα, μένει στο δέρμα ένα λεπτό λιπαρό στρώμα το οποίο απορροφάται πλήρως τις επόμενες ώρες. Κάνω κάτι στραβά ή χρειάζεται κάτι ακόμα που μέχρι τώρα παρέβλεπα; Θα το εκτιμούσα αν μου έδινες τα φώτα σου. Σε φιλώ
allegra,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν κάνεις κανένα, μα κανένα λάθος..
Φυσικά η λιπαρότητα προέρχεται απο το κερί!
Με το ewax η υφή είναι τελείως διαφορετική, και με κάποιους άλλους γαλακτοματοποιητές έχεις ακόμα πιο dry effect.
Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, τόλμησέ το :)
χαιρετω την ομαδα της ομορφιας! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι εντελως ασχετη με το παρα-πανω "αθλημα" αλλα μ'αρεσει το ανακατεμα...χι-χι-χι :P
Περικαλω αν μπορειτε πειτε μου και εμένα πιο ειναι το "γνωστο βοτανοπωλειο της Ευρυπιδου"? και αν εκει μπορω να βρω τα πρωτα μου κουζινικα σκευη ανακατεματος αρωματων!
grasias εκ των προτερων!
Azucar.
χαιρετω την ομαδα της ομορφιας! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι εντελως ασχετη με το παρα-πανω "αθλημα" αλλα μ'αρεσει το ανακατεμα...χι-χι-χι :P
Περικαλω αν μπορειτε πειτε μου και εμένα πιο ειναι το "γνωστο βοτανοπωλειο της Ευρυπιδου"? και αν εκει μπορω να βρω τα πρωτα μου κουζινικα σκευη ανακατεματος αρωματων!
grasias εκ των προτερων!
Azucar.
ΣτηνΕυρυπιδου ειναι ολα τα μπαχαρικαδικα.Απο την Αθηνας προς τα κατω
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΡΕΜΑΣ Η ΛΟΣΙΟΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφή75%Υδαρης φαση.Μπορει να ειναι νερο, Αλοη, γλυκερινη η herbal water.
16-25% Ελαιωδης φαση.Μπορει να ειναι λαδια butters h Waxes.
5% e- wax.
4% Stearic acid.
0,3-1%prezervative.
0,5-1%vit E.
0,5%essential oils.
10% Αμυλο η cornflowr αν η κρεμα εχει λιπαρη υφη.
0,5-2% Allantoin (μπαινει στην κρεμα οταν η θερμοκρ ειναι 32 βαθ Κελσιου.
1% xanthan gum οταν η κρεμα ειναι πολυ νερουλη.
0,5-1% Grapefruit Seed Extract (GSE)
Ας κανουμε τωρα 300γρ κρεμας χρησιμοποιωντας την πιο πανω ποσοστοση.
ΑπάντησηΔιαγραφή75%υδαρης φαση με τηνεξης κατανομη.
75γρ rose water,75gr γυκερινη, 75gr Αλοη.
20% ελαιωδης φαση με τη εξης κατανομη.
7% λαδι Καλεντουλας(20γρ)
7%λαδιΣυμφυτου(20γρ)
3%λαδι Χαμομηλιου (10γρ)
3% λαδι Αρνικας (10γρ).
5% e-wax (15gr)
4% stearic acid (12gr)
0,64%preservative (2gr)
1%vit E.(3gr).
1% Allantoin (3gr).
0,5% ess oils (1,5gr).
2,5gr GSE.
H κρεμα ειναι καταπληκτικη.Οσοι εχουν γνωσεις των ιδιοτητων των βοτανων θα διαπιστωσουν οτι η κρεμα αυτη ειναι δια πασα νοσο και πασα. . . .Ολα τα υλικα θα τα βρειτε Αναξαγορα και Γερανιου.Δεν ειμαι επαγγελματιας.Απλα αργοσχολος που του αρεσει να ψαχνεται.Για αλλες πληροφοριες να επικοινωνισουμε μεσω pantelanis@hotmail.com
Σας χαιρετω
Η σύνθεση των βοτανικών ελαιων είναι καλή.
ΔιαγραφήΗ ποσότητα της γλυκερίνης ειναι λανθασμένη και μπορεί να προκαλέσει αποτελεσμα τελείως αντίθετα από τα προσδοκώμενα.
Για το πρόσωπο η ποσότητα δεν πρεπει να ξεπερνα το 5%
Για λιγοτερο ευαίσθητες περιοχες όπως πχ χερια, το πολύ 10%.
Τωρα μην ακουτε "αργοσχολος" και πανικοβαλεστε! Ημουν εκπαιδευτικος με μεγαλη εργαστηριακη εμπειρια που λογω...λογω... ειμαι δυστυχως συνταξιουχος.Εχω γνωσεις σε πολλα θεματα, τις οποιες θα ηθελα να μεταλαμπαδευσω.Διοτι, πραγματι,η γνωση αν δεν πηγαινει απο πνευμα σε πνευμα, ειναι αχρηστη.Καλημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλη χρονια σε ολους. Θα ήθελα να ρωτησω και εγώ κάτι σαν μικρό παιδί που είμαι !!! εχω φτιαξει 2 κρέμες μέχρι στιγμης και ας πούμε καπως τα έχω καταφέρει το μόνο πρόβλημα ειναι πως όταν η βάση των ελαίων φτάσει στους 37ο κελσίου και ρίχνω τις βιταμίνες εχει αρχίσει ήδη να πήζει σε σημείο που κολάει το μιξεράκι χειρος δεν ξέρω αν κάνω κάτι λαθος.να σας πω πως για ομογενοποίηση βάζω κερι και βόρακα.όποιος ξέρει ας με βοήθησει πλιζ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποψιαζομαι οτι εχεις βαλει μεγαλη ποσοτητα κεριου.Οσο περισσοτερο το κερι τοσο πιο σληρη και λιπαρη γινεται η κρεμα.Δοκιμασε με λιγοτερη ποσοτητα κεριου εως και καθολου.Βαλε αποιο αλλο γαλακτωματοποιητη
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Μαριε σε ευχάριστώ πολύ.τώρα που το λέσ υποψιάζομαι πωσ οντωσ αυτό πρέπει να εχω κάνει.Επειδη βλέπω πωσ εχεις πολλέσ γνώσεισ γύρω απο το θέμα θα ήθελα να με βοηθήσεισ να φτιάξω μια αντιλιακή κρέμα ή έστω να μου πείσ ποια είναι τα υλικά που εχουν αυτέσ τισ ιδότητεσ και με τι δείκτη προστασίασ το καθένα και να προσπαθησω να την φτιάξω μόνοσ μου.Σε ευχαριστώ πάρα για την βοήθεια.αν ήξερα αγγλικα βλέπεισ θα το προσπαθούσα και μόνοσ μου αλλα δυστηχώσ στα ελληνικα σαϊτ δεν εχω βρει για υλικα με αντιηλιακέσ ιδιότηεσ.Φυσικά υλικά μιλάμε πάντα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργο γεια χαρα.Εν καιρω θα σου γραψω καποιες συνταγες.Προς το παρον μπες στο ΄΄ Aromacookingblogspot.com.Θα πας στα ""γλυκομαγειρεματα"", και εκει θα βρεις αντηλιακη κρεμα βατομουρου.Τα υλικα που θα χρειαστεις αν δεν τα΄χεις ,τα πουλανε στην Γερανιου 13.Σε γενικες γραμμες τα αντηλιακα περιεχουν Οξειδια του Τιτανιου και του Ψευδαργυρου τα οποια απορροφουν την υπεριωδη ακτινοβολια του Ηλιου,γιατι, οπως ξερεις αυτη κανειτην ζημια.Τα υπολοιπα υλικα που περιεχουν ειναι για την μυρουδια καθως και τις θεραπευτικες ιδιοτητες των διαφορων βοτανων.Υποθετω οτι εχεις το email μου.Καλο βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργο κατα λαθος δεν εγραψα ονομα.Ειμαι ο Μαριος.Και παλι καλη νυχτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργο καλημερα.Οπως σου εχω ξαναπει ο δεικτης προστασιας (ΔΠ) ενος αντηλιακου εξαρταται απο την ποσοτητα του διοξειδιου του Τιτανιου (Τi) η οξειδιου του Ψευδαργυρου (Ζn) που περιεχει.Ετσι εχουμε τον παρακατω πινακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήTi 4%.......ΔΠ..2-5
Ti 8%.......ΔΠ..6-11
Ti 12%......ΔΠ..12-19
Ti 20%......ΔΠ..>20
Zn 5%.......ΔΠ..2-5
Zn 10%......ΔΠ..6-11
Zn 15%......ΔΠ..12-19.
Zn 25%......ΔΠ..>20
Bεβαια υπαρχουν και υλικα οπως το λαδι Αβοκαντο και Σουσαμιου, που προσφερουν καποιο ΔΠ ο οποιος ομως ειναι πολυ μικρος.
Στα αντηλιακα βαζουμε η Ti η Ζn.Ποτε και τα δυο μαζι.Επισης οταν εργαζεσαι με τα υλικα αυτα θα πρεπει να φορας μασκα γιατι δεν πρεπει να τα ειπνευσεις.Τωρα η φιλοσοφια ενος αντηλιακου ειναι να προστατευσει το δερμα απο τις υπεριωδεις ακτινες του Ηλιου.Αρα θα πρεπει να περιεχει υλικα που ενυδατωνουν δεν ερεθιζουν και δεν προκαλουν αλλεργια στο δερμα.Επισης θα πρεπει να μυριζουν ωραια και φυσικα θα πρεπει να περιεχουν.......Ti η Zn.Mετα απο ολη αυτη τη λογοδιαρροια,θα μπορουσες να κανεις το δικο σου αντηλιακο.Παρακατω ομως θα σου δωσω και μια συνταγη που περιεχει γαλακτωματοποιητη (e-wax).
Τη συνταγη, την εχω παρει απο το site:www.instuctables.com
ΑπάντησηΔιαγραφή230 gr λαδι.Εγω θα εβαζα ενα μιγμα απο jojoba, avocado, olive,sesame και almond oil.
30 gr e-wax (emulsifing wax )
Ti η Zn .
20 σταγν.Carrot seed ess.oil.
5+5 στγ.geranium +lavinder ess.oil.
1)Σε πυρεξ 500γρ. χυνουμε το e-wax και το θερμαινουμε με προσοχη στα μικροκυματα μεχρι να τακει.
2)Ριχνουμε μεσα στο πυρεξ τα λαδια και αναδευουμε με μιξερ του νεσκαφε, μεχρι να αναμιχθουν πηρως.
3)Θερμαινουμε λιγο το μιγμα.
4)Ριχνουμε μεσα στο μιγμα λιγη-λιγη αναδευοντας, την ποσοτητα του Ti η Zn που εχουμε επιλεξει(αναλογα με τον ΔΠ που επιθυμουμε).
5)Αφηνουμε το μιγμα να κρυωσει και ριχνουμε αναδευοντας τις σταγονες των υπολοιπων υλικων.
6)Βαζουμε το αντηλιακο σε αποστειρωμενα βαζα
7)Κολλαμε ετικετες με τα υλικα που βαλαμε καθως και ημερομηνια παρασκευης.
8)Καταγραφουμε τη διαδικασια παρασκευης.
9)Φυλαμε στο ψυγειο διοτι το αντηλιακο δεν εχει συντηρητικα.
10)Χρηση εντος 3-4 εβδομαδων.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ Τi Zn.
Η συνταγη ειναι 260γρ.Αν θελω ΔΠ 20 θα βαλω 20% Ti.Δηλ. θα βαλω 52γρ. Ti.Για τον ιδιο ΔΠ θα βαλω 25% Zn, δηλ. 65γρ. (260Χ 0,2: 65 ).
Τελος Γιωργο εχω να σου πω τα παρακατω.
α)Το blog που βεθηκαμε ειναι εκπληκτικο.Θα μαθεις παρα πολλα και θα σου ανοιξει την ορεξη και για αλλα πραγματα.Η γυναικα δεν παιζεται παρα μονο αν εχεις στον ιδιο βαθμο μερακι με αυτην.
β)Το αντηλιακο αυτο δεν το εχω παρασκευασει γιατι δεν με ενδιαφερει το προιον αυτο.Ασχολουμε κυριως με παρασευη σαπουνιων κρεμων και lotions, κυριως για θεραπευτικους λογους.(καποια αλλη φορα θα σου δωσω μια συνταγη για μυικους πονους αν σε ενδιαφερει).
γ)Τα προιοντα που θα κανεις να ξερεις οτι ειναι για δικη σου χρηση και οχι για εμποριο.
δ)Οτιδηποτε φτιαχνεις για δερμα μπορεις να βαζεις αφοβα vit E καθως και Aloe vera.
ε)Τα σκευη σου πρεπει παντα να ειναι πεντακαθαρα
ζ)Βαζουμε αντηλιακο 20 λεπτα πριν εκτεθουμε στον Ηλιο και ξαναβαζουμε περιπου καθε μια ωρα.Βεβαια ,με την τρυπα του Οζοντος που καταφεραμε να κανουμε , καλα ειναι να αποφευγουμε την πολλη Ηλιοθεραπεια.Κυριως μαλιστα το μεσημερι που ο Ηλιος ειναι στο ζενιθ του.
η)Τον Ηλιο πρεπει να τον σεβομαστε σαν πατερα ποιητη ορατων τε παντων και αορατων ,απο τον οποιο πηραμε την ενεργεια. Επισης πρεπει να σεβομαστε και την μητερα Γη απο την οποια πηραμε την υλη.Σταματω εδω τα Φιλοσοφικα μου για να μη ταραξω την γαληνη αυτου του πανεμορφου blog.Αλλωστε αυτα δημοσιευονται αλλου.
Χαιρετω με σεβασμο ολους τους φιλους του blog.
Μάριε δεν ξέρω πωσ να σε ευχαριστήσω που μου προσφέρεις τόσες γνώσεις .οτι και να πω είναι πολύ λίγο. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω.Οσο για την κρέμα για μυϊκούς πόνους φυσικα και με με ενδιαφέρει αλλά περισότερο με ενδιαφέρει μια κρέμα για πόνους στις κλειδώσεις π.χ. φλεγμονή στον ωμο γιατί έχω περιαρθρίτιδα και επειδή παίρνω ένα συμπλήρωμα θα ήθελα και μια κρέμα σαν συμπληρωματικό είτε απο εσένα είτα ;opoiow άλλος μπορεί απο το blog.Φυσικά σου έχω αλλάξει τα φώτα στο ζήτα ζήτα συνέχεια είμαι αλλά βλέπεις τώρα μαθαίνω τι να κάνω.πάντωσ μια κρεμούλα προσώπου που έφτιαξα για την μητέρα μου και την φίλη μου μια χαρά τα πήγα για πρώτη φορά.να ευχαριστήσω και εγω με την σειρά μου το blog για την φιλοξένια
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα σε ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιωργο εχω να σου δωσω δυο συνταγες και ελπιζω καποια να σε ανακουφισει.
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Σε 25ml Υπερικο (βαλσαμολαδο) θα βαλεις απο 10 σταγ.απο τα παρακατω αιθερια ελαια:Δενδρολιβανο, Αχιλλεα, Ευκαλυπτο, Θυμαρι, Καμφορα, Λεβαντα, Μοσχοκαρυδο,Τζιντζερ.
Βαλε το μιγμα σε μπουκαλι με ρολερ.Ειναι πιο ευχρηστο.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Προκειται για το Tiger balm.To αυθεντικο περιεχει 25% καμφορα.Ομως υπαρχουν δυο αλλες παραλλαγες με τα παρακατω υλικα.
Menthol red 10% white 8%
Camphor red 11% white 11%
mint oil red 6% white 16%
Cajuput oil red 7% white 13
Clove bud oil red 5% white 1,5%
Cassia oil red 5%
Βαζελινη+Παραφινη red 56%
white 50,5%
Yπαρχει και μια παραλλαγη που χρησιμοποιει Ευκαλυπτο αντι για cajuput.
Η συταγη αυτη ειναι καταλληλη για:
Μυαλγιες.Ημικρανιες (μονο το white). Φαγουρα απο δαγκωμα κουνουπιου. Βηχα απο κρυολογημα, με επαλλειψη στο στηθος και την πλατη. Στομαχοπονο με επαλλειψη στο στομαχι.
Αυτα προς το παρον με αγαπη για ολους.
gia sas pragmati sas euxaristoume gia tis oraies sintages.ithela na sas po oti eno exo ftiaksei tin krema me keri melisas otan stegnonei bgazei pano pano nero.kai ena akomi oti den einai aspri sto xroma.
ΑπάντησηΔιαγραφήKalispera, eida to blog kai thelo na arxiso na ftiaxno kai go ta kallintika mou alla den exo idea pou mporo na promitheuto ta ulika gia ta elixiria.kai eidika an gnorizete katasthmata sthn athina. Episis ithela na rotiso an leitourgei akoma to blog giati eida oti h teleutaia suntagi htan perisi. euxaristo ek ton proteron.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ART-ENNI.Θα μου ηταν πιο ευκολο να επικοινωνισουμε μεσω e-mail.Παρακληση. Αν γινεται να γραφεις Ελληνικα.pantelanis@hotmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήMedia.1923. το 1923 ειναι το ετος γεννησης 'η η ηλικια σου; Ελα , καλαμπουρι κανω! θα σου απαντησω στο -mail.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ART-ENNI.Ειναι λογικο η κρεμμα να μην ειναι ασπρη μια και το κερι δεν ειναι ασπρο.Υπαρχει αν θελεις υποκαταστατο του μελισσοκεριου το οποιο ειναι ασπρο. Βεβαια μην περιμενεις να εχει τις ιδιοτητες του αγνου κεριου. Τωρα σχετικα με το νερο νομιζω οτι, η εβαλες πολυ νερο η δεν εκανες σωστη αναδευση. Αν ηξερα την συνταγη ισως να μπορουσα να ειμαι πιο αναλυτικος. Μου ειναι πιο ευκολο να επικοινωνουμε μεσω e-mail.pantelanis@hotmail.com. Για υλικα θα σου ελεγα τον Αρη Μανη Αναξαγορα και Γερανιου 17 (;).Επι της Σωκρατους και μετα την Αναξαγορα ειναι και ο Ρουμπουλακης.Για αιθερια ελαια στον Μανη , τον Ρουμπουλακη και τον Platon (Γωνια Αναξαγορα και Γερνιου)ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΓΧΡΩΜΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας χαιρετω ολους ,διαβαζω ολα τα σχολια και μαθαινω απ'αυτα.Ειχα φτιαξει μια κρεμουλα πριν απο εξι μηνες απο τοτε εχω Borax,τι λετε εχει ληξει να μην το χρησιμοποιησω?Με λενε Xristina ευχαριστω πολυ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστινα γεια σου. Ειναι δυσκολο να σε συμβουλεψει κανεις μια και δεν ξερουμε τα υλικα που εχεις χρησιμοποιησει.Σα γενικο κανονα να ξερεις οτι η βιτ. Ε καθως και το Grapefruit Seed Extract (GSE), δρουν ως συντηρητικα.Το μεγαλο ομως μυστικο για τις κρεμες και τις lotions ειναι. . . . . . να κανεις μικρες ποσοτητες και γρηγορα στο ψυγειο. Αποφυγε αν γινεται το βορακα και τα χημικα συντηρητικα. Σε χαιρετω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκίνησα την ενασχόληση με την παρασκεύη κρεμών και γαλακτωμάτων με έναυσμα το blog σας και σε συνέχεια αγοράζοντας διάφορα βιβλία για φυσικά καλλυντικά. Ασχολούμαι 1 χρόνο τώρα φτιάχνοντας κρέμες για μένα και τις φίλες μου. Από την εμπειρία μου η τέλεια κρέμα (προσώπου και σώματος) με υφή γαλακτώματος (όπως του εμπορίου) που είναι ελάχιστα λιπαρή , έχει τα ακόλουθα συστατικά:
1) 1:1 καρυδέλαιο και σταφυλέλαιο (π.χ. 4 κουταλίες της σούπας καρυδέλαιο και 4 κουταλίες της σούπας σταφυλέλαιο)
2) 4 κουταλίες της σούπας νερό η ροδόνερο
3) 1 κουταλία της σούπας κερί μέλισσας τριμμένο (για καλύτερα αποτελέσματα λευκό κερί/emulsifying wax)
Λιώνομε το κερί μαζί με τα έλαια. Ενοποιούμε νερό με έλαια στους 60 βαθμούς. Αναδεύουμε με το μιξερ συνεχώς έως τους 30 βαθμούς οπότε και ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια της επιλογής μας (π.χ. λεβάντα). Δίνει κρέμα με τέλεια ρευστή υφή που αφήνει το δέρμα σαν μεταξιένο. Παραθέτω παρακάτω συγκεκριμένο παράδειγμα για 1 μικρό βάζο
1) 2 κσ καρυδέλαιο (υπάρχει σε μεγάλα σουπερμαρκετ στα Εθνικ προιόντα μαγειρικής)
2) 2 κσ σταφυλέλαιο ή εναλλακτικά αμυγδαλέλαιο
3) 1 κσ κερί μέλισσας ή εναλλακτικά emulsifying wax (λευκό κερί)
4) 4 κσ νερό ή ροδόνερο ή ανθόνερο
(το ροδόνερο το φτιάχνω με τον απλούστερο τρόπο, όπως τα λικέρ χωρίς ζάχαρη, βάζω τριαντάφυλλα σε βότκα και τα αφήνω για τουλάχιστον 20 ημέρες. Οταν το χρησιμοποιώ για κάθε κουταλία σουπας αλκοολ αραιώνω με 4 κσ νερό, γιατί το καθαρό αλκοόλ, όταν δεν είναι αραιωμένο, χαλάει την υφή της κρέμας. Ελπίζω να βοήθησα στις προσπάθειές σας. Δήμητρα
Φυσικά μην ξεχάσετε τα συντηρητικά για την παραπάνω κρέμα. Με την προσθήκη αιθέριων προσθέστε και 10 σταγόνες grapefruit seed extract ή εναλλακτικα 1/4 κγ βόρακα (Έαν και το αλκοόλ έχει συντηρητική δράση. Δήμητρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήυστερόγραφο
Ως σχόλιο για την συντηρητική δράση του grapefruit seed extract, η δραστική του πιστεύω πως είναι το κιτρικό οξύ (όταν είναι τεχνητά επεξεργασμένο ονομάζεται ξυνό) που περιέχεται σε όλα τα εσπεριδοειδή και χρησιμοποιείται ευρέως στην ζαχαροπλαστική, βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών.
Κυρια Δημητρα, Σχετικα με τις δυο παραπανω αναρτησεις σας εχω να πω τα παρακατω, τα οποια φυσικα αποτελουν την αποψη μου, χωρις φυσικα να διεκδικω το αλαθητο.
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Ειναι λαθος η εναλλακτικη χρηση του μελισσοκεριου και του emulsifying wax. Mε 60ml ροδονερο , που βαζετε στη συνταγη σας, αποκλειεται κατα την αποψη μου, να κανετε γαλακτωμα χρησιμοποιωντας μελισσοκερι. Ειμαι σιγουρος οτι θα σας περισεψει νερο.Εδω απαιτειται η χρηση του emulsifying wax.
2)To grapefruit seed extract (GSE) δεν περιεχει ξυνο. Το ξυνο ειναι το Κιτρικο οξυ που περιεχεται στη φλουδα των εσπεριδοειδων, και ειναι μια λευκη σκονη. Χρησιμοποιειται αντι λεμονιου , κυριως , στης μαρμελαδες. To GSE εξαγεται απο τα κουκουτσια του grapefruit.Αν θελετε μπορω να σας πω και πως γινεται μια και το GSE ειναι ακριβο. Σας χαιρετω.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος απάντηση στον Marius
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Έχετε απόλυτο δίκιο όταν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο. Μετά από αρκετά πειράματα (ενός έτους) έχω καταλήξει ότι μόνον όταν χρησιμοποιούμε κατά το ήμιση στα έλαια, το λάδι καρύδας είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουμε ακριβώς την ίδιο ποσότητα νερό ή ροδόνερο (1:1). Το λάδι καρύδας για κάποιο λόγο έχει την ιδιότητα να δίνει ιδιαίτερα σταθερό αποτέλεσμα στις κρέμες και τα γαλακτώματα. Δοκιμάστε το, πιστέψτε με θα εκπλαγείτε! Χρησιμοποιώ μελισσοκέρι σε νιφάδες (το κίτρινο) ή εναλλακτικά emulsifying wax. Και οι δύο γαλακτωματοποιητές όταν χρησιμοποιούμε λάδι καρύδας (κατά το ήμισι στην συνταγή) δίνουν εξαιρετικά σταθερό αποτέλεσμα χωρίς το νερό να αποσπάται από τα έλαια (1 μέρος κερί προς 4 μέρη έλαια).
2) Παραξηγείσατε την παράθεση μου. Δεν είπα ότι τo grapefruit seed extract (GSE) περιεχει ξυνο. Είπα ότι ενδεχομένος περιέχει κιτρικό οξύ στη φυσική του μορφή (όπως πχ το λεμόνι που περιέχει 5% κιτρικό οξύ, συστατικό που του δίνει την ξυνή του γεύση). Το ξυνό είναι ουσία τεχνητά επεξεργασμένη και φυσικά δεν είναι δυνατόν να περιέχεται στο GSE που είναι ένα απολύτως φυσικό προιόν. Θα εκτιμούσα έαν μου στέλνατε οδηγίες παρασκεύης του GSE, καθώς έχετε δίκιο είναι ιδιαίτερα ακριβό προιόν. Γενικότερα η ενασχόληση με την παρασκεύη φυτικών καλλυντικών είναι ένα ιδιαίτερα ακριβό σπορ όταν θέλει κανείς να εντρυφήσει. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Δήμητρα.
Δημητρα καλημερα. Θα διαφωνησω και παλι λιγο μαζι σας. Το ξυνο , ως ασπρη σκονη, δεν ειναι τεχνητο προιον (δηλ.χημικο υποκαταστατο του κιτρικου οξεος). Ειναι το κιτρικο οξυ σε στερεα κατασταση.Θα γινω κατανοητος με το εξης παραδειγμα.Η γνωστη μας βανιλια, σε μορφη ασπρης σκονης, ειναι χημικο προιον.Η φυσικη βανιλια εχει τη μορφη του γνωστου μας μαυρου φασολιου. Με το ξυνο σε μορφη ασπρης σκονης δε συνβαινει το ιδιο. Οπως προειπα το ξυνο ειναι φυσικο προιον (τουλαχιστον ετσι νομιζω)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην παραγραφο 1) του μηνυματος σας δεν γινατε πολυ κατανοητη. Θα θελατε να το ξαναγραψετε;;
Υπαρχει ενα καταπληκτικο βιβλιαρακι με τιτλο ¨¨Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ " των ΣΑΛΙΛΑ ΣΑΡΑΜΟΝ και ΜΠΟΝΤΟ ΜΠΑΓΚΙΝΣΚΙ Αν μου στειλετε την διευθυνση σας , μπορω να σας στο στειλω δανικο ταχυδρομικα.
Ομως νομιζω οτι πρεπει να επικοινωνησουμε μεσω e-mail.
pantelanis@hotmail.com
Καλημερα
Χαίρετε,
ΑπάντησηΔιαγραφήδιάβασα τη διαφωνία σας για τις αναλογίες της προτεινόμενης κρέμας και θα ήθελα να πω κάτι που γνωρίζω. Οι αναλογίες ελαιώδους και υδαρούς μέρους με χρήση κεριού μέλισσας είναι σε γενικές γραμμές 1 μέρος κερί μέλισσας, 4 μέρη έλαια, 4 μέρη νερό. Μπορεί το υδάτινο μέρος να αυξηθεί με ασφάλεια μέχρι και στα 6 μέρη χωρίς πρόβλημα, δηλαδή να γίνει 1 μέρος κερί, 4 έλαια, 6 νερό. Το έχω δοκιμάσει και είχε πετύχει μια χαρά. Έχω κάνει αρκετά ''πειράματα'' αλχημείας (το συγκεκριμένο ιστολόγιο με έχει βοηθήσει πολύ) και συνήθως κρατάω την αναλογία 1:4:4, αλλά ''παίζω'' λίγο με τις αναλογίες και την επιλογή των ελαίων ανάλογα με την εποχή.
Σας χαιρετώ, καλή συνέχεια σε όλους και χαιρετίσματα στη μάγισσα που λείπει...
tha ithela naftiaksw tin cold cream reloaded alla me mperdepsan poly oi odigies sou prwton les na prosthesoume lekithini alla stin syntagi sou den grafeis pouthena lekithini deuteron anaferesai se lipodialytes bitamines kai se iduatodialytes den poly katalaba an thes mou apantas sto email mou elena831@hotmail.de poly wraio to site sou!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήFISIKO SINTIRITIKO GIA KREMMES, 2 ME 3 BITAMINES E (MONO TO LADAKI)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γερμανικό site ποιο είναι ;
ΑπάντησηΔιαγραφήη γερμανική σελίδα ποια είναι..;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου μπορώ να βρω κάψουλες λεκιθίνη γιατί έχω βρει σε υγρή μορφή και παρόλο που είμαι ερασσιτέχνης βγήκε πολύ πηκτή η κρέμα που δοκίμασα...Συγχαρητήρια για την υπέροχη κατατοπιστική ιστοσελίδα...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήUsually I don't learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, very nice article.
ΑπάντησηΔιαγραφήMy web blog ; nfl jerseys outlet
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήI'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it's rare
ΑπάντησηΔιαγραφήto see a great blog like this one nowadays.
Feel free to surf my website topuggbootjp.com
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρεται! Είμαι η Μυρτώ. Πολύ ωραίο blog. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Υποθέτω ότι αν κονσερβοποιήσεις την κρέμα ( βράσεις βάζο και καπάκι, γεμίσεις το βάζο με κρέμα μέχρι πάνω ώστε να μην έχει αέρα μέσα) μέχρι να την ανοίξουμε δεν θα υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει. Έτσι δεν είναι???
ΑπάντησηΔιαγραφήThe Nike air max comes in different sizes and shades.
ΑπάντησηΔιαγραφήOur low-cost Nike Shox plus basic styles will give you a entirely unique feeling.
This layout was at first designed and designed a trademark by Tinker Hatfield.
The good news is for us, we are all narcissists to some
degree. http://Airmaxcheapest.Co.uk/
Also see my web page :: Nike Air Max 1
Will still be achievable used by normally the youth as nicely
ΑπάντησηΔιαγραφήas audio fanatics nowadays. The Air 180 came subsequent immediately after the air max III.
Operating is the factor that you have to have to do in a prolonged time.
LeBron runs in predominant black, gray and white hues, or a crimson or pure
whilte. http://www.airmax90s2013.co.uk/
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, συγχαρητήρια για το υπέροχο blog και τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες. Είμαι καινούρια στο χώρο των καλλυντικών και για να πω την αλήθεια ασχολούμαι και θέλω να ασχολούμαι μόνο με τις κεραλοιφές. Εχω δικά μου μελίσσια βιολογικά, οπότε χρησιμοποιώ το κερί μου. Επίσης έχω και ελαιόλαδο δικό μου το οποίο το χρησιμοποιώ σχεδόν σε κάθε κεραλοιφή. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. ΕΦτιαξα μια κεραλοιφή με βούτυρο κακάο, κερί μέλισσας και αυτή τη φορά χρησιμοποίησα μόνο αμυγδαλέλαιο. Για άρωμα έβαλα ένα αρωματικό λάδι βανίλιας, που όπως μου είπανε, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η κρέμα είχε πολύ ωραία και απαλή υφή με τη μόνη διαφορά ότι με έπιασε μια πολύ ελαφριά φαγούρα σε κάποια σημεία του προσώπου. Πρώτη φορά μου συμβαίνει αυτό, γιατί καμία άλλη κεραλοιφή μου δεν το έχει παρουσιάσει. Μήπως υποψιάζεται κάποιος γιατί μπορεί να συνέβη αυτό? Η ποσότητα αρώματος που έβαλα ήταν τρεις δοσομετρητές (το έλαιο είναι σε μπουκαλάκι βάμματος μαζί με το γυάλινο σωληνάκι-δοσομετρητή) για ένα μικρό βαζάκι κρέμας 30ml. Ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήThis is my first time pay a visit at here and i am
ΑπάντησηΔιαγραφήtruly impressed to read everthing at one place.
my weblog; cheap nike air max 90
Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book
ΑπάντησηΔιαγραφήin it or something. I think that you can do with a
few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this
is fantastic blog. An excellent read. I'll definitely be back.
Feel free to visit my web blog :: ray ban australia
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήGood way of explaining, and pleasant article to obtain data about my presentation subject matter, which i am going to convey in university.
ΑπάντησηΔιαγραφήmy blog post: Cheap Nike Air Max
Hello everyone, it's my first pay a visit at this web page, and article is actually fruitful in support of me, keep up posting such posts.
ΑπάντησηΔιαγραφήHere is my web site - fake ray bans
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήUnderstanding that these shoes work best bang for
ΑπάντησηΔιαγραφήour buck is important. In major changes, break it down onto smaller
manageable pieces. They now come living in a wide quantity of colors.
Co- branding starts with endorsements with fames and institutions.
http://ducklinggreencc.org.uk/index.php/member/36064/
Here is my site; air max bw classic
Thanks , I've just been looking for information about this topic for a long time and yours is the best I have came upon so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive about the source?
ΑπάντησηΔιαγραφήMy web site karen millen dresses
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήI'll right away grab your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you've any?
ΑπάντησηΔιαγραφήKindly allow me understand so that I may subscribe.
Thanks.
My page; ralph lauren polo sale
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήThis is really interesting, You are an excessively professional blogger.
ΑπάντησηΔιαγραφήI have joined your feed and look ahead to in the hunt for more of your great
post. Also, I have shared your web site in my social networks
my blog post: Dragon City Cheat Engine
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον! Είναι πολύ καλό να μπορούμε να φτιάχνουμε μόνες μας κρέμες και καλλυντικά από φυσικά υλικά! Ξέρουμε και τι βάζουμε στο πρόσωπο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ βρήκα πρόσφατα και αυτό εδώ το άρθρο που λέει εξίσου πως να φτιάχνεις κρέμες αλλά και μάσκες προσώπου. Πολύ καλό! θα δοκιμάσω και την δική σου κρέμα!
http://www.flowmagazine.gr/article/view/cosmetics_from_your_fridge/category/personal_development
Συνέχισε έτσι! Πολύ καλό το άρθρο σου αυτό! καλημέρα!!!
Εγω δεν χρησιμοποιω καθολου χημικα στις κρεμες/αλοιφες που φτιαχνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαζω το λαδι που θελω,κερι μελισσας και τα ζεσταινω (μπεν μαρι) μεχρι τους 60 βαθμους.Μετα το κατεβαζω απο την φωτια και ριχνω μεσα λιγο ζεστο νερο.
Ανακατευω με το μιξερακι του φραπε,μεχρι να γινει ομοιογενες το μιγμα και να κρυωσει λιγο. Οταν κρυωσει,προσθετω τα αιθερια ελαια και ανακατευω με ενα μικρο πλαστικο κουταλακι.
Το αποτελεσμα ειναι εντυπωσιακο.Ειναι σαν τις κρεμες του εμποριου στην υφη και οχι πολυ λιπαρη,ακομη και με ελαιολαδο μεσα.
Δοκιμαστε το ! Ειναι απλα μια κεραλοιφη,αλλα με λιγο νερο μεσα !
Γεια σου Πάνο! Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται η κρεμούλα σου. Μήπως μπορείς να δώσεις ένα παραδειγμα: πόσο κερί, πόσο λάδι'πόσο νερό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι επικινδυνος ο borax για το προσωπο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήο βόρακας δεν είναι επικίνδυνος απλά μπορεί να κλείσει τους πόρους και να ιδρώσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να απαντησω στην NAG { Naif Art Gallery } ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κρεμα την φτιαχνω με το "ματι",που λενε.
Τωρα,για τα 20ml περιπου κεραλοιφης,ριξε 3-4 σταγονες νερο και ανακατεψε.Αν δεις οτι δεν σου αρεσει η υφη της,δοκιμασε σταγονα-σταγονα,μεχρι να σε ικανοποιει το αποτελεσμα.Δεν θελει πολυ νερο.!