φυσικά καλλυντικά, αλχημείες & ελιξίρια

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12

παρασκευή σαπουνιού, συχνές ερωτήσεις (Μέρος 2ον)

Στο προηγούμενο ποστ είδαμε τι είναι η σαπωνοποίηση, ποιά είναι τα κύρια συστατικά ενός σαπουνιού και καταγράψαμε τη διαδικασία παρασκευής σαπουνιού βήμα-βήμα. Συνοπτικά και σε slide, voila.Ας πάμε τώρα στις βασικές ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το δικό μας σαπούνι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα κέφια μας.

Ποιά έλαια μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Δυνητικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα φυτικά έλαια, στερεά ή ρευστά. Όμως όπως έχουμε ήδη αναφέρει το κάθε έλαιο έχει διαφορετική σύνθεση, και εξ’αιτίας αυτής της διαφορετικής σύνθεσης σε είδος και αναλογία λιπαρών οξέων έχει τις δικές του ιδιότητες και ιδιομορφίες στη σαπωνοποίηση.
Για παράδειγμα το ελαιόλαδο αποτελείται κυρίως από ελαϊκό οξύ (85%), από παλμιτικό (7%) και από λινολέϊκό (5%). Ένα σαπούνι από 100% ελαιόλαδο είναι σκληρό, ανθεκτικό, παράγει μέτριο αφρό, έχει μέτριας ισχύος καθαριστικές ιδιότητες, είναι υγροσκοπικό, δηλ. συγκρατεί την υγρασία στην επιδερμίδα και την περιποιείται, δεν την ξηραίνει.
Tο λάδι καρύδας αποτελείται κυρίως από λαουρικό οξύ (48%), από μυριστικό (17%), και από παλμιτικό (9%). Ένα σαπούνι από 100% λάδι καρύδας δίνει ένα σαπούνι ανθεκτικό με πλούσιο αφρό, ισχυρές απορρυπαντικές ιδιότητες αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ξηρότητα στις ευαίσθητες επιδερμίδες.
Γνωρίζοντας λοιπόν την σύνθεση και τις ιδιότητες κάθε ελαίου, προσαρμόζουμε την κάθε συνταγή στα μέτρα μας. Θεωρώ λοιπόν κατ’ αρχήν σημαντική τη γνώση των ιδιοτήτων των ελαίων και απαραίτητη την αναφορά στη σχετική βιβλιογραφία. Για αρχή θα πρότεινα το “The Soapmaker's Companion” της Susan Miller Cavitch, Storey Books. Στις συνταγές που θα ακολουθήσουν μελλοντικά, θα γράφω τις ιδιότητες των ελαίων που θα χρησιμοποιώ.

Πρέπει τα έλαια να είναι ΒΙΟ;

Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Άλλοι θεωρούν πως όχι, αφού η καυστική σόδα έχει “σαρωτική” επίδραση στα υλικά. Εγώ αναρωτιέμαι τι είδους επίδραση μπορεί να έχει στα ίχνη φυτοφαρμάκων που ενδέχεται να υπάρχουν στα συμβατικά...
Εν πάσει περιπτώσει, οι ποσότητες των ελαίων είναι αρκετές και οι επιλογές για ΒΙΟ ακριβαίνουν πολύ το τελικό προϊόν. Εκτός αυτού μην ξεχνάμε ότι η βιβλιογραφία είναι ως επί το πλείστον αμερικανικής προελεύσεως, και αν στην Καλιφόρνια το λάδι αβοκάντο το πουλάνε στα σουπερμάρκετ, εδώ ή θα το εισάγεις ή θα χρυσοπληρώσεις τα 100 γρ.

Ποιά είναι η ποσότητα καυστικής σόδας (NaOH) που θα πρέπει να χρησιμοποιώ;

Αναφερθήκαμε παραπάνω στη διαφορετική σύσταση των ελαίων. Εξ’αιτίας αυτής της διαφορετικής σύνθεσης κάθε έλαιο απαιτεί διαφορετική ποσότητα NaOH για να σαπωνοποιηθεί (SAP value). Για παράδειγμα:
100γρ. ελαιολάδου απαιτούν 13,55γρ. NaOH για να σαπωνοποιηθούν πλήρως.
100γρ. ελαίου καρύδας απαιτούν 18,39 γρ. NaOH για να σαπωνοποιηθούν πλήρως.
Δύο είναι οι λύσεις:
~ ή υπολογίζουμε μόνοι μας την ποσότητα NaOH σε ένα excel αρχείο βασιζόμενοι στις πληροφορίες σχετικών βιβλίων όπως αυτό που προανέφερα αφού καταχωρήσουμε την SAP value κάθε ελαίου,
~ ή συμβουλευόμαστε τις έτοιμες φόρμουλες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, ενδεικτικά αναφέρω:
· cranberrylane ,
· herbalsoaps, (thanx myrenia :)
· brambleberry. Μια δική σας έρευνα μπορεί να φανεί αποδοτικότερη.

Προσέξατε παραπάνω τη λέξη πλήρως; Γιατί είναι τονισμένη; Γιατί η επόμενη ερώτηση αφορά την υπερλίπανση (Superfatting Level).

Τι είναι η υπερλίπανση (superfatting);

Εάν δοκιμάσουμε να φτιάξουμε σαπούνι με ποσότητα NaOH τόση ώστε τα έλαια να σαπωνοποιηθούν πλήρως, δηλ. να έχουμε ποσοστό υπερλίπανσης 0%, το αποτελέσμα θα είναι ένα υπερβολικά αλκαλικό προϊόν, ένα προϊόν με πολύ υψηλό Ph που θα ερεθίσει την επιδερμίδα και θα είναι καυστικό. Συστήνω ένα ποσοστό υπερλίπανσης τουλάχιστον 5%. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε την αναλογία του NaOH μειωμένη κατά 5%-10% και ότι ένα ποσοστό των ελαίων θα παραμείνει ασαπωνοποίητο. Το τελικό προϊόν θα είναι ήπιο για την επιδερμίδα, με Ph χαμηλότερο και τα ασαπωνοποίητα έλαια θα του προσδώσουν μαλακτικές και περιποιητικές ιδιότητες.

Ένας άλλος τρόπος για επιπλέον υπερλίπανση είναι να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα ελαίων (κυρίως ακριβών) όταν το μίγμα έχει ήδη παρουσιάσει "ίχνη" σαπωνοποίησης (tracing).


Ποιά είναι η αναλογία του νερού που πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Η συνηθέστερη αναλογία που προτείνεται από τη βιβλιογραφία, είναι ένα ποσοστό νερού 35%-40% επί των ελαίων. Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, οι έτοιμες ιντερνετικές φόρμουλες που αναφέρονται παραπάνω προτείνουν και την αναλογία του νερού.

Πότε μπορω να βγάλω το σαπούνι από τα καλούπια;

Ανάλογα με τη σύνθεση των ελαίων, τα σαπούνι θα χρειαστεί να παραμείνει στα καλούπια από 1-7 ημέρες. Εξετάζουμε τη σκληρότητά του και προχωράμε παρακάτω.

Πρέπει οπωσδήποτε να περιμένω μερικές εβδομάδες μέχρι να χρησιμοποιήσω το σαπούνι;

Ναι, γιατί στην ψυχρή μέθοδο η σαπωνοποίηση συνεχίζεται για ένα αρκετό χρονικό διάστημα. Το φρέσκο σαπούνι είναι αλκαλικό άρα μη χρησιμοποιήσιμο και πέρα από αυτό το σαπούνι θα πρέπει να ξηρανθεί και να αποβάλει όλη την υγρασία που περιέχει. Η περίοδος αναμονής διαρκεί 4-6 εβδομάδες.

Πως μπορώ να μετρήσω το Ph του σαπουνιού;

Mε τις πεχαμετρικές ταινίες που υπάρχουν στα φαρμακεία. Υγραίνουμε λίγο το σαπούνι αφού ήδη έχει ωριμάσει, εφαρμόζουμε την ταινία και βλέπουμε το αποτέλεσμα. Το Ph θα πρέπει να είναι γύρω στο 7.

Πως μπορώ να χρωματίσω τα σαπούνια;

Εάν δε θέλουμε –που δε θέλουμε- να χρησιμοποιήσουμε συνθετικά χρώματα θα προτιμήσουμε βότανα, μπαχαρικά, άργιλο, ώχρες ή ultramarines. Μια ιδέα είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής, δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρη για το πως αντιδρούν με το NaΟΗ και τι τελικό χρωματισμό θα δώσουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν χρησιμοποιήσουμε έχγυμα βοτάνων αντί για νερό, ένα λαμπρό κόκκινο έγχυμα μπορεί να μας δώσει ένα ωραιότατο καφέ σαπούνι. Όπως είπαμε και στις οδηγίες, το βότανο ή το μπαχαρικό το διαλύουμε σε λίγο από το μίγμα του σαπουνιού και κατόπιν το ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο.

Πως μπορώ να αρωματίσω τα σαπούνια;

Είμαι βέβαιη πως το καλύτερο και σταθερότερο άρωμα το δίνουν τα συνθετικά αρώματα τα ειδικά γιάυτό το σκοπό. Δεν έχω ιδέα τι δουλειά μπορούν να κάνουν τα αρώματα ζαχαροπλαστικής, θα πειραματιστώ και θα σας πω. Η πιο φυσική μέθοδος είναι βέβαια τα αιθέρια έλαια, η προτίμησή μου!

Πόση ποσότητα αιθέριων ελαίων χρειάζεται;

Για ένα πολύ διακριτικό έως αδύναμο άρωμα η αναλογία αιθερίων ελαίων προς τα φυτικά έλαια είναι 1%. Για ένα μεσαίας έντασης άρωμα είναι 2% και για έντονο άρωμα 3%.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν θέλουμε να φτιάξουμε σαπούνι με 500 γρ. φυτικά έλαια και θέλουμε έντονο άρωμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 15 ml αιθέριου ελαίου. Είναι σίγουρο ότι η χρήση αιθέριου στα σαπούνια τα κάνει προϊόν πολυτελείας...

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με κάτι άλλο;

Θεωρητικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγχυμα, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ. Κάθε εναλλακτική όμως θέλει και άλλη χρήση. Το γάλα ή οι χυμοί π.χ. πρέπει πρώτα να παγώσουν για να μην καταστραφούν από την καυστική σόδα, η οποία όταν διαλύεται στο νερό αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες (μέχρι και 90 βαθμούς) και καταστρέφει τα ευαίσθητα υλικά.

Οι απορίες και τα ερωτήματα θα συμπληρώνονται και θα εμπλουτίζονται συνεχώς με τη βοήθειά σας.

καλά, μεγάλο κόλλημα..
ακολουθεί συνταγή με τίτλο "Η τζι-τζι-μπύρα κι εγώ".


Η τζιτζιμπίρα κι εγώ

Όλα άρχισαν το καυτό καλοκαίρι. Παξοί. Ώρα 12η μεσημβρινή. Ο ήλιος καυτός και παρέα με την υγρασία η ζέστη σκοτώνει. Εφορμώ στο κοντινότερο σουπερμάρκετ, τρέχω στα παγωμένα αναψυκτικά, απλώνω το χέρι, βουτάω 2 ice-tea και κάνω το μοιραίο λάθος. Το μάτι μου πέφτει σε κουτάκι αναψυκτικού που γράφει Ginger beer, αγγλικής προελεύσεως. Το παίρνω. Δυστυχώς. Το δοκιμάζω, δε μου αρέσει, too sweet....Το δοκιμάζει κι ο έτερος Καππαδόκης. Αισθάνεται! Από τότε άδειαζε καθημερινά το ράφι κουβαλώντας αγγλικές και αυστραλιανές (!) Ginger beers. Τον πήρανε χαμπάρι στο σούπερ μάρκετ και του είπανε: Γιατί δεν αγοράζεις κερκυραϊκή τζιτζιμπύρα, είναι η καλύτερη, καν’το για την πατρίδα..
Στο γυρισμό, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου αναπαύονταν άπειρες τζιτζιμπύρες κι εγώ τις πρόσεχα. Για την πατρίδα..
Αφού τελείωσε το στοκ, έρχεται ένα Σάββατο ο Καππαδόκης κι αφήνει θριαμβευτικά στο τραπέζι μια σακούλα. Κοιτάω, τι να δω: 1 κιλό τζίντζερ! Για να φτιάξουμε τζιτζιμπύρα, μου λέει ντροπαλά.Τζιτζιμπίρα


πάμε!
·4,5 λίτρα νερό
·ξύσμα από τρία λεμόνια
·χυμός τριών λεμονιών
·500 γρ. ζάχαρη
·100-150 γρ. φρέσκο τζιντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του τυριού
·1 κουταλάκι μαγιά σε σκόνη
·2 κουταλάκια κοφτά τρυγικό οξύ (ως μέσο όξυνσης, προέρχεται από το μούστο και το βρίσκουμε στο μπαχαρ).
Αναλαμβάνουμε δράση
~Βράζουμε το νερό σε μια μεγάλη χύτρα. Μόλις πάρει βράση, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη και το τριμμένο τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να γίνει το μίγμα χλιαρό (30 βαθμοί)
~Εν τω μεταξύ, σε ένα ποτήρι με λίγο χλιαρό νερό προσθέτουμε τη μαγιά και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Περιμένουμε να φουσκώσει η μαγιά.
~Όταν η θερμοκρασία του μίγματος νερού-ζάχαρης-τζίντζερ-κλπ κατέβει στους 30 βαθμούς, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
~Σε ένα ποτήρι βάζουμε το χυμό των λεμονιών και διαλύουμε μέσα το τρυγικό οξύ.
~Προσθέτουμε το χυμό στο μίγμα και ξανα-μανα-ανακατεύουμε.
~Βάζουμε το όλον μίγμα σε μια νταμιτζάνα 5 λίτρων. Έχει κάτι ωραιότατες διαφανείς στην πρώτη κάθετο της οδού Αθηνάς μετά την Ευριπίδου.
~Αφήνουμε το όλον μίγμα εντός της νταμιτζάνος (η νταμιτζάς, της νταμιτζάνος) σε θερμό μέρος επί 3 ημέρες.
~Άσχετο, το ξέρατε ότι η λέξη προέρχεται από παραφθορά της αγγλογαλλικής demi-john? (=μισο-γιάννης?)
~Αφήνουμε τις ετυμολογικές αγωνίες και μετά από τις 3 μέρες σουρώνουμε το μίγμα και το μοιράζουμε σε μπουκάλια ατομικής χρήσης, εδώ σας θέλω! Δεν τα γεμίζουμε ως επάνω, αφήνουμε αρκετό κενό.
~Αφήνουμε τα μπουκάλια εκτός ψυγείου για 2 ημέρες.
~Μετά την παρέλευση των 2 ημερών βάζουμε τα μπουκάλια στο ψυγείο. Περιμένουμε άλλες 2 μέρες και κατόπιν επιτέλους καταναλώνουμε.
~Λεω να αφήσω αυτή τη συνήθεια γιατί έγινε πλέον κλισέ, αλλά μου άρεσε το ρήμα: τζιτζιμπιροπίνουμε!
~Είπα στον Καππαδόκη να φωτογραφίσει τη τζι-τζι-περιπέτεια step-by-step αλλά μόλις είχε βγεί από την σαπουνο-περιπέτεια step-by-step και έλαβα πληρωμένη απάντηση: Δεν είμαι μπλογγερ εγώ!ακούμε Leonard, A thousand kisses deep.Ετικέτεςέγραψε η witch of daffodils στις 9:22 π.μ.

54 απόψεις & σχόλια:

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου μαγισσούλα. Τα σαπουνάκια στη φωτό είναι πραγματικά έργα τέχνης!!!! Εύγε!!!!!!!!!!! Καλημέρα και καλή εβομάδα!!

Νοεμβρίου 12, 2007 9:35 π.μ.  

καλημέρα κόρη γοητευτική :)
είμαι σίγουρη πως θα τα φτιάξεις πολύ καλύτερα από μένα.
καλή εβδομάδα!

Νοεμβρίου 12, 2007 9:47 π.μ.  

Μαγισσούλα, σου έχω στείλει ένα mail. Όποτε θες δες το!!!! Φιλιά!!!

Νοεμβρίου 12, 2007 9:59 π.μ.  

τι ομορφα που ειναι τα σπουναικια!! Ειδικα το πρασινο και το ροζ!! Σε κανουν να θες να πλενεις συνεχως τα χερια σου!! Μου αρεσει που σου ειπα κιολας να δεις το βιβλιο της χημειας! Εσυ ξερεις περισσοτερα!! Ελα να μας διδαξεις εσυ χημεια στο σχολειο!!


(σημερα ειναι η τελευταια μερα της καταληψης:(

Νοεμβρίου 12, 2007 10:23 π.μ.  

@ ελευθερία,
κόρη γοητευτική θα το δω πάραυτα, σμακ


@ baby,
μικρό μου όλα τα ωραία πράγματα κρατούν λίγο..
το πρασινο σαπούνι, δεν είναι για τα χέρια, είναι για νεανικές επιδερμίδες, κόντρα στη λοπαρότητα και την ακμή.
Το ροζ έχει άρωμα τριαντάφυλλο :)

Νοεμβρίου 12, 2007 10:50 π.μ.  

τι καλα φιλενας θα μπορεσω να διαλεξω απο μια μεγαααααλη γκαμα!!

καλη βδομαδα,
φιλια!

Νοεμβρίου 12, 2007 12:41 μ.μ.  

εξαιρετικά! και ορεκτικά, και φαντάζομαι πολύ καλοί σύμμαχοι στην επιχείρηση μάτζικ μπόντυ (τι θυμήθηκα τώρα, την διαφήμιση "μην το πιείτε, λουστείτε", εδώ έχουμε καθαρά μια περίπτωση "μην το φάτε, νιφτείτε":) Η όλη σας περιγραφή με κάνει να θέλω να μετατρέψω το σαλόνι (άχρηστο είναι έτσι κι αλλιώς) σε εργαστήριο. Σας έχω πει για το σπίτι των ονείρων μου? Θα έχει δωμάτιο μουσικής, δωμάτιο ζωγραφικής, δωμάτιο κατασκευών, τώρα θα αποκτήσει και δωμάτιο-χημείο!

Νοεμβρίου 12, 2007 1:10 μ.μ.  

@ akamatra,
άντε σου' φεξε πάλι :))

@ heart,
να φανταστείτε ότι στο σπίτι μoυ γκρινιάζουν και μου λένε να γράφω ότι πρόκειται για σαπούνια! στη μάνα μου το ροζ της μύρισε ..λουκούμι, στο γιο το σοκολατί θύμισε κέικ..
δε τρουθ ιζ, ότι έχω κάνει το σπίτι τσαντηρι με όλα τουτα τα συμπράγκαλα. Να φανταστείτε ψάχνω εναγωνίως μια πρακτική ντουλάπα αποθήκευσης και δε βρίσκω καμμιά του γούστου μου..
Ένα δωμάτιο εργαστήριο, δεν είναι πια όνειρο αλλά ανάγκη. Είδατε τι παθαμε;)

Νοεμβρίου 12, 2007 1:26 μ.μ.  

αμ γι'αυτό το ροζάκι το βλέπω λίγο δαγκωμένο, το λουκουμολιμπίστηκε η maman! Το σοκολάτί κι εγώ θα το τρωγα :)

Νοεμβρίου 12, 2007 3:23 μ.μ.  

Στο μυαλό μας μέσα είσαστε με τις απορίες μανδάμ μάγισσα! Από σχημα και χρώμα τα καινουρια δε, σκίζουν! Πάω να πιω μια τζιτζιμπύρα!

Νοεμβρίου 12, 2007 3:38 μ.μ.  

αν συνεχίσετε αυτή την ενασχόληση με τα σαπούνια με την ίδια ένταση και πάθος νομίζω ότι θα έπρεπε να σας φωτοτυπήσω και να σας στείλω την πρώτη εν Ελλάδι έκδοση (1957) ... "οδηγός Σαπωνοποιϊας" του Νικου Μπόμπη.

Τα σαπούνια σας δείχνουν καταπληκτικά! ... είναι "μην το πιείτε,λουστείτε...στην προκειμένη περίπτωση πλυθείτε" ... δε καταπληκτικό είναι και το πιάτο! στην Κάσο, που επισκέπτομαι συχνά πυκνά, οι Κασσιώτισσες κάνουν συλλογή με τέτοια πιάτα και στολίζουν τις κουζίνες τους μ αυτά. (ωραία ιδέα να γράψω για την Κάσο:))
υ.γ. το ροζάκι ...όλα τα λεφτά!
υ.γ2. καλή εβδομάδα :)

Νοεμβρίου 12, 2007 3:57 μ.μ.  

Πραγματικά σου έρχεται να τα φας! Αλήθεια πόσο καιρό φτιάχνετε σαπούνια; Mε το σημερινό ποστ λύνονται πολλές απορίες και τα λινκς είναι πάρα πολύ χρήσιμα.
Έχω αγοράσει καυστική σόδα και το μόνο που μένει είναι να το πάρω απόφαση!

Νοεμβρίου 12, 2007 4:59 μ.μ.  

Ξέχασα να σας πω πως περιμένουμε και μια εύκολη συνταγή!

Νοεμβρίου 12, 2007 5:00 μ.μ.  

καλημέρα .....

Το πως μου αρέσουν τα αναλυτικά βίντεο,δεν λέγεται.

Το σαπούνι δεν θα το τολμήσω ακόμη τώρα μου μπήκε στο μυαλό να φτιάξω άρωμα..

Νοεμβρίου 13, 2007 9:20 π.μ.  

heart :))

deli σας μερσώ και στην υγειά σας!

κόρη μινωίτισσα έχετε κάτι συγγράματα που τα ζηλέυω, που τα βρίσκετε, πως το κάνετε δεν ξέρω!
μερσί που κοπλιμενταρετε τα σαπούνια μου, όντως το ροζ το τριανταφυλλένιο έχει το σουξεδάκι του.
Τώρα για το πιάτο που σας άρεσε, περιέργως πως, δεν είναι σαν αυτά που αναφέρεστε, είναι αγγλική πορσελάνη. Εσεις μάλλον αναφέρεστε στις φαγιάντσες που ζωγραφίζονται στο χέρι..Λοιπόν, αν βρεθείτε ποτέ στη Σκύρο θα βρείτε εκπληκτικες χειροποίητες φαγιάνς, κυρίως ασπρες-μπλε και θα τις θέλετε όλες! Πιστέψτε με, η Delft έχει το όνομα, η Σκύρος έχει τη χάρη!

μαρίνα ειμαι μια νεοφώτιστη & happy soapmaker όπως λέει και η myrenia :)
πάρτε το απόφαση άμεσα και η συνταγή δε θα αργήσει.

κόρη ξανθιά καλημέρα :)
σας βλέπω αρκετά τολμηρή και δε θα αργήσει η ώρα που θα σαπουνομαγειρέψετε.

Για άρωμα, θα πρότεινα ως αρχή να χρησιμοποιήσετε σαν βάση λαδι jojoba, είναι εύκολα ελέγξιμο το άποτέλεσμα και δε θα χρειαστεί να περιμένετε.

Αληθεια, πέστε μου εντυπώσεις για την κρέμα, την κάνει τη δουλειά της?

Νοεμβρίου 13, 2007 10:24 π.μ.  

Μια χαρά είναι η κρεμούλα...λίγη ποσότητα και αρκεί για το ντεμακιγιάζ...Εγώ να πω την αμαρτία μου που και που την χρησιμοποιώ και ως ενυδατική.Ασε που μαλακώνει και τα χέρια!!!

Νοεμβρίου 13, 2007 11:19 π.μ.  

χμ... Σκύρος, γνωρίζω καλά τι λέτε, η μάμα έχει μία σκαλιστή κασέλα από την Σκύρο, σκέτο έργο τέχνης! Προσωπικά τα κεραμικά της Delft δεν με ενθουσίασαν, αλλά νομίζω ότι τα πιάτα που στολίζου στο νησί πρέπει να είναι πορσελάνες που μάζευαν από τα ταξίδια καθότι στο νησί οι περισσότεροι ήταν ναυτικοί, όμως θα κάνω μια μίνι έρευνα και θα σου πω για πιο σίγουρα :) ... για το σύγγραμα ...ακολουθεί e-mail!

Νοεμβρίου 13, 2007 12:50 μ.μ.  

@ κόρη ξανθιά,
αν έχεις ξηρή επιδερμίδα είναι ότι πρέπει. Γενικά θεωρώ αυτή την κρέμα παντός καιρού :)

@natassa,
ούτε κι εμένα με ενθουσίασαν οι φαγιάνς της Delft, της Σκύρου όμως λένε, σε δεδεμένη στιγμή θα δειξω φωτό.

καλημέρες:)

Νοεμβρίου 15, 2007 11:43 π.μ.  

Μάγισσα μου,
γειά σου! Με δέος και θαυμασμό χαι-
ρετώ το νέο σου τόλμημα. Και το λεω
αυτό γιατί με όλα τα υπόλοιπα πρόσ-
πάθησα μια ή δυο (σε κανένα δυο και
πιο πολύ, για να λεω την αλήθεια),
στο τέλος κατάφερα καλά πράγματα.
Αν όχι τα τέλεια, αλλά βελτιώνομαι.
Στο σαπούνι, στέκομαι και δεν τολμώ
"Βουνό"μου φαίνεται η παρασκευή του...
Πάντως, οφείλω να σου πω οτι τόσο
οι επεξηγήσεις σου όσο και τα slides σου, είναι πολύ βοηθητικά,
απλά εγω νιώθω λίγο αδύναμη μπροστά
στο σημαντικό κεφάλαιο που λέγεται
"ΣΑΠΟΥΝΙ".
Πέρα απο αυτό, θα ήθελα να σου ζητήσω μια προσωπική χάρη. Να με συμβουλεύσεις για μια κρέμα προσώ-
που μεικτού-λιπαρού δέρματος με
σπυράκια. Έχεις σε προηγούμενες
αναρτήσεις σου κάποια συνταγή, απλά
σε ρωτώ μήπως υπάρχει και άλλη πρό-
ταση.
Σε ευχαριστώ,

Νοεμβρίου 17, 2007 1:40 μ.μ.  

παντως το οτι μοιαζουν τα σαπουνακια με γλυκα, ειναι γεγονος! Ειχα μεγενθυνει το φωτογραφια με το πορτοκαλι σαπουνι της προηγουμενης αναρτησης και περναει η μαμα μου μποστα απο την οθονη και μου λεει: "ζελε πορτοκαλι δεν ειναι αυτο;"

Νοεμβρίου 17, 2007 8:16 μ.μ.  

Μαγισούλα έγραψες πάλι.....
Περιττό να σου πω πως έχω ήδη παραγγείλει τα απαραίτητα υλικά και περιμένω επόμενες αναρτήσεις σου για να ξεκινήσω αυτό το υπέροχο ταξίδι.... με σαπούνια@@@@@@

Νοεμβρίου 18, 2007 4:27 μ.μ.  

καλημέρα κόρες, καλή εβδομάδα :)

δέσποινα μερσί. Σε καταλαβαίνω γιατί μου πήρε δύο χρόνια για να το αποφασίσω. Αγόραζα βιβλία, διάβαζα και ξαναδιάβαζα και απόφαση δεν έπαιρνα. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ πιο ευκολο από ότι φαίνεται και ότι αν κάνεις την αρχή κολλάς, μετά το pop δεν έχει stop! Aστο να δουλέυει σιγά-σιγά και μια μέρα θα το κάνεις!
Ευχαρίστως να δώσω συνταγή για τέτοια κρέμα, όμως για να είναι αυτό που πραγματικά θέλεις, πρέπει να έχεις emulsifying wax για να βάλουμε μικρή ποσότητα ελαίων. Έχεις? Αν όχι, θα πρέπει να προσαρμόσω τη συνταγή. Πες μου για να σου πω :)

μαριλένα baby, που να δεις και το νέο σαπούνι μπανάνας σε φόρμα mini cake, το τρως άνετα!
ΥΓ να διαβάζεις μικρό μου.

Ισιδα είστε μια τολμηρή κόρη! ελπίζω να παρήγγειλες και κανα-δυο εξτρα λαδάκια πλην του ελαιολάδου. τι εκνευριστικό ορισμένα να πρέπει να τα αγοράζουμε απο το νετ..εδώ δε χρειαζόμαστε 1 και 2 κουταλάκια του γλυκού αλλά κάποιες ποσότητες..
Θα επανέλθω σύντομα με συνταγή :)

Νοεμβρίου 19, 2007 10:02 π.μ.  

Φυσικά και παράγγειλα χιχιχι Για να ζηλέψεις λίγο ελαιόλαδο έχω δικό μου από τις ελίτσες μου ...

Περιμένω τις συνταγές σου :)))

Νοεμβρίου 19, 2007 10:47 π.μ.  

Αγαπητή μάγισσα, σε χαιρετώ και πάλι.
Πολύ ωραίο το νέο post !!!!!
Τον τελευταίο καιρό ο χρόνος μου είναι ελάχιστος αλλά, όταν βρίσκω κάτι, που το απολαμβάνω ...χαίρομαι!
Έρχονται τα Χριστούγεννα, βλέπεις, ( τι καλά καλά!!!- μεγάλη fan των Χριστουγέννων ) και πρέπει να προλάβω τις παραγγελίες για τα σαπούνια.
Όπως και να έχει, έταξα συνταγούλα και να 'μαι :)
Ένα από τα αγαπημένα μου και ήπια σαπουνάκια.
Είναι προσαρμόσμενο σε παρτίδα του 1 κιλού.

850 γρ λάδι καλέντουλας σε ελαιόλαδο
50 γρ καστορέλαιο
50 γρ αμυγδαλέλαιο
50 γρ βούτυρο κακάο
125 γρ NaOH
300 γρ Αποσταγμένο νερό
25-30 γρ Αιθέριο έλαιο μανταρίνι ή ότι άλλο θέλετε
Στο συγκεκριμένο δεν βάζω ποτέ χρώμα (αλλά και πάλι ο καθένας έχει διαφορετικό γούστο)

Στο τέλος σα γνήσιες soapmakers παίρνουμε τα αντικείμενα λατρείας και κάνουμε χαρούμενους κυκλικούς χορούς γύρω από τα τσουκάλια μας...χιχιχιχιιχιχχι
Καλημέρα

Νοεμβρίου 20, 2007 10:44 π.μ.  

Isida, σου υπόσχομαι να ζηλέψω αλλά μόνο εφόσον ξεκαθαρίσεις το εξής: το ελαιόλαδό σου είναι Καλαμάτας ή..Μυτιλήνης;)

Μyrenia dearest, σε ευχαριστώ πολύ για το καλεντουλοσάπουνο. Αυτο το σαπούνι είναι το must μιας τιμίας σαπουνοποιήτριας :))
Kαι να σου πω, ευχαρίστως να χορέψω τον κυκλικό χορό των happy soapmakers, προς το παρόν οι άλλοι στο σπίτι από τη μια μαλώνουν ποιός θα πάρει το πιο luxurius σαπούνι, από την άλλη είναι έξαλλοι που σκονταφτουν συνεχως σε σαπουνοπιατέλες προς ωρίμανση!
merci ma chere et bonjour :))

Νοεμβρίου 20, 2007 11:42 π.μ.  

Aγαπημένη μαγισσούλα είναι Κερκύρας και παρακαλώ προσέξτε δεν τις ραντίζουμε καθόλου παρά μόνο με γαλαζόπετρα. :

Νοεμβρίου 20, 2007 12:15 μ.μ.  

ΑΠΑΙΧΤΗ!!!
(Καθυστέρησε λίγο το σχόλιο λόγω απουσίας επαγγελματικής...)

Νοεμβρίου 20, 2007 12:42 μ.μ.  

@ Isida,
από αυτές τις μικρές πεντανόστιμες ελιές? οκ, ζήλεψα!

@ beehappy,
merci mon cher,
αναμένω τη συνταγή σας, έχω καιρό να κάνω κριτική :)

Νοεμβρίου 20, 2007 5:58 μ.μ.  

Μαγισσούλα δεν τρώγω ελιές οπότε θα σε γελάσω , το λάδι πάντως το τιμώ...
Αν θες μπορώ να σου φέρω.
Άντε καληνύχτα , μάλλον καλημέρα και Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν.
Φιλάκια

Νοεμβρίου 21, 2007 3:10 π.μ.  

τι λέει μια παροιμια αγαπητη Ίσιδα?
ο λόγος σου με χόρτασε..
ευχαριστώ και καλή σου μέρα :)

Νοεμβρίου 21, 2007 12:16 μ.μ.  

Ωραία όλα αυτά τα σαπουνάκια κορίτσια και όσον αφορά το άρωμα ψηφίζω και εγώ αιθέρια έλαια, όσο για το χρώμα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που δοκίμασα δίνουν χρώμα αλλά χρειάζεται αρκετή ποσότητα(τουλάχιστον από 30 σταγόνες για 500γρ. λάδι και την ανάλογη σόδα-νερό)Θα δοκιμάσω με άργιλο και θα σας πω.

Ιανουαρίου 02, 2008 10:05 π.μ.  

Για τον υπολογισμό των συστατικών χρησιμοποιώ εδώ και καιρό ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα που είναι και δωρεάν.
Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ:
http://www.gristle.to/markup/saponification/

Μαΐου 09, 2008 1:52 μ.μ.  

ευχαριστω dim, θα δοκιμαστεί άμεσα :)

Μαΐου 09, 2008 4:08 μ.μ.  

Καλησπέρα σε ολους - ολες
Το όνομά μου είναι Χρήστος και μου εχει κολλήσει και εμένα το σαπουνομικρόβιο!!
Έφτιαξα τα πρώτα μου σαπούνια πριν από μία εβδομάδα και ολα πανε καλα μέχρι τωρα.
Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν υπάρχει κάποια συνταγή με ελαιόλαδο και δαφνέλαιο. Σε κανέναν calculator δεν βρήκα δαφνέλαιο.

Μαρτίου 09, 2009 8:03 μ.μ.  

Χρήστο,
έτσι ειναι τα σαπουνομικρόβια, κάθονται και δεν λένε να φυγουν :)

οταν λέτε δαφνέλαιο, εννοείτε εκχύλισμα φύλλων και καρπών δάφνης σε ελαιόλαδο;

Μαρτίου 10, 2009 11:25 π.μ.  

Ευχαριστώ για την απαντηση και παρακαλω ο πλυθυντικος δεν χρειαζετε!! :)
Το δαφνελαιο το πηρα απο τον Ρουμπακο και γραφει LAUREL LEAF OIL.
Προφανως ειναι απο φυλλα δαφνης και οχι εκχυλισμα σε ελαιολαδο. Το ηθελα για να φτιαξω σαπουνι για τα μαλια μου (90% ελαιολαδο - 10% δαφνελαιο). Αν υπαρχει φυσικα καποια αλλη συνταγη ειναι ευπροσδεκτη.
Και κατι αλλο σαν αρχαριος που ειναι. Εχω διαβασει σε ελληνικες και ξενες σελιδες οτι ενα 5% καστορελαιο συνιστατε στα περισσοτερα σαπουνια για το σωμα για καλυτερο σαπουνι. Οποια η γνωμη σου σε αυτο?
Περισσοτερς πληροφοριες την επομενη φορα.
Ευχαριστω

Απριλίου 03, 2009 9:49 μ.μ.  

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ !!! ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΩ...ΜΕ ΛΕΝΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 1,5-2 ΜΗΝΕΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΜΥΝΗΜΑ... ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ-ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ (ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ,ΑΛΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΕΤΣΙ;ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΞΩ ΕΝΑ ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΥΓΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΞΗΡΑΙΝΕΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΕΛΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΕ;ΙΣΩΣ ΕΙΣΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΘΗΝΑ ΑΚΟΜΑ ... ΚΛΑΨ ΚΛΑΨ....

Αυγούστου 19, 2009 9:41 μ.μ.  

ΨΙΤ ΚΑΛΕ... ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;;;

Αυγούστου 21, 2009 9:23 μ.μ.  

ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ (ΑΝΩΝΥΜΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΑ ΚΑΙ BLOGGER !!!!!!!!!!!!!!!

Αυγούστου 22, 2009 3:11 μ.μ.  

Καλημερα σε ολους τους χαρουμενους soap makers...οπως και πολλοι αλλοι,ετσι και εγω κολησα το μικροβιο της σαπονοποιηας και οχι μονο.ωστοσο επειδη ειμαι ακομα στην ερχη εχω καποιες βασικες απορειες, που με οσους μιλησα(σαπονοποιους) δεν μπορεσαν να μου δωσουν σαφης απαντησεις.
μια ερωτηση ειναι και για τηγανολαδα...αλλοι μου λενε οτι ειναι καλα,εφοσον περιεχουν περισσοτερα οξεα και η σαπονποιηση γινεται καλυτερα...και αλλοι οτι πιθανοτατα αυτα να μην εξουδετερωνονται απολυτως με το καυστικο νατριο...ποια ειναι η δικη σας γνωμη?

δεν μου ερχεται καποια αλλη ερωτηση τωρα...αλλα θα επανελθω...ελπιζω να συνεχισετε να με γεμιζετε με μυρωδατες συνταγες...και να με ταξιδευετε σεναν κοσμο δημιουργιας-πιο κοντα στη φυση...!!!
φιλια...

Σεπτεμβρίου 25, 2009 3:05 μ.μ.  

MAESTRA μας!!!
ευχαριστουμε για τα ομορφα πραγματα που φτιαχνεις και μας μαθαινεις...
καταλαβα ενα πραγματακι για τα σαπουνια..
επειδη η επιδερμιδα μας ειναι ελaφρως οξινη..δηλαδη με ph 5,5 το "ουδετερο" για την επιδερμιδα μας ph ειναι αυτο.(παρολο που στη χημεια το ουδετερο ειναι το 7)
οποτε αν βαζαμε ολη την ποσοτητα ισχυρης βασης(οπως ειναι η καυστικη σοδα) θα ειχαμε πληρης σαπουνοποιηση πραγμα που σημαινει οτι θα ειχαμε ph 7, πραγμα που δεν θελουμε γιατι αυτο θα ηταν αρκετα " αλκαλικο" για την επιδερμιδα μας. γι αυτο εινια απαραιτητο να βαλουμε λιγοτερη ποσοτητα βασης ωστε να πετυχουμε ενα μικροτερο ph.(συμφωνα με την χημεια ειναι οξινο ph)
και παλι ευχαριστουμε!!!

χθες πηρα και μια ζυγαρια γιατι δεν ειχα και απο σημερα ξεκινω με την σαπουνοπαρασκευη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Οκτωβρίου 14, 2009 9:48 π.μ.  

Εαν πεσει παραπανω σοδα στο μειγμα για το σαπουνι τι κανουμε ΄΄΄ σας παρακαλω περιμενω απαντηση?????

Δεκεμβρίου 16, 2009 11:56 π.μ.  

hello! υπέροχο και κατατοπιστικότατο το blog σου dear! μια ερώτηση μόνο.
θέλω να αρχίσω να φτιάχνω και εγώ σαπούνια κλπ, αλλά επειδή μένω σε μικρή πόλη είναι λίγο δύσκολο να βρω όλα τα υλικά. υπάρχει κάποιο site είτε ελληνικό είτε εντός Ευρώπης για να παραγγείλω την ποτάσα, τα αιθέρια, τα διάφορα έλαια, γλυκερίνες, βούτυρο κακάο κλπ?? το bewave.com είναι στα γερμανικά και δεν καταλαβαίνω γρι!!
thanx!!

Νοεμβρίου 01, 2010 1:35 π.μ.  

έφτιαξα το σαπούνι το έβαλα στο καλούπι αλλά μετά από μια μέρα έβγαλε υγρασία στην επιφάνεια και χαλάει την εμφάνιση του σαπουνιού, τι μπορώ να κάνω γι αυτό; μήπως φταίει το ότι δεν το σκέπασα με κουβέρτα όταν το έβαλα στο καλούπι;

Ιουνίου 18, 2011 4:02 π.μ.  

μηπωσ ξερει καποιοσ να που πει γιατι ασπριζουν μερικα απο τα σπουνια μου

Δεκεμβρίου 12, 2011 12:27 π.μ.  

Poli diafotistika ta post peri sapounion. Eksairetika! Exeis dokimasei omos na ftiakseis sapouni me glikerini? Psaxno enan aplo kai poli grigoro tropo na ftiakso mexri ta Xristougenna, sapounakia gia dorakia. Vrika auto: http://www.marthastewart.com/280489/tin-mold-soaps-and-soap-making-basics
Prin to dokimaso, eipa na rotiso kai kapoion pio eidiko..! Euxaristo para poli :)

Δεκεμβρίου 18, 2011 6:10 μ.μ.  

πολύ ενδιαφέρον πραγματικά το θέμα με τα σαπούνια είμαι όμως τελείως άσχετη και θα θελα να με βοηθήσετε με μια έτοιμη συνταγή μην ψάχνω μόνη..μπερδεύτηκα με τις αναλογίες..και μια ερώτηση μπορώ να χρησιμοποιήσω σαπούνι χειροποίητο για ντεμακιγιάζ?ευχαριστώ

Φεβρουαρίου 26, 2012 6:17 μ.μ.  

Σας χαιρετώ όλους.Είμαι και εγώ σφόδρα "σαπουνοχτυπημένος" αν και είμαι στα πρώτα μου βήματα.Να σας κάνω λοιπόν κανα δυο ερωτησούλες για αρχή(αν και έχω καμιά 30αρια...Σιγά σιγά όμως..)Ενδιαφέρομαι να κάνω την συνταγή "σαπούνι καλέντουλας" Αν κατάλαβα καλά όπου αναφέρετε λάδι καλέντουλας εννοείτε εκχύλισμα σε ελαιόλαδο δηλαδή (Βάζουμε τα άνθη της καλέντουλας σε αποστειρωμένο βάζο με καπάκι και το καλύπτουμε με το φυτικό λάδι. Το αφήνουμε σε φωτεινό και ζεστό μέρος, για 2-4 εβδομάδες, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά κλπ κλπ.Αν όχι διορθώστε με.)Εκείνο που θέλω βοήθεια ειναι η αναλογία 1 προς 4.Αφού δεν αναφέρεστε σε βάρος όπως διάβασα, πως θα το υπολογίσω? Με το μάτι?Θα γεμίσω σε ένα βάζο το 1/4 ανθη καλέντουλας και έπειτα θα το γεμίσω ολο με ελαιόλαδο? Βοηθείστε με please!!!!

Απριλίου 11, 2012 3:31 μ.μ.  

Καταρχήν Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!Βρε κορίτσια που είστε??? "Σαπουνοερωτήσεις" εμείς κάνουμε αλλά "Σαπουνοαπαντήσεις" δεν παίρνουμε....Άντε βοηθείστε για να κάνουμε και κανα σαπουνάκι!

Απριλίου 18, 2012 8:21 μ.μ.  

Ψαξε στο google και θα τα βρεις ολα.
Εγω μονη μου βρηκα τις απαντησεις. Εχω
Βρει μεχρι κ lye calculator οποτε αναλογως
Τα υλικα που εχω ή θελω να βαλω μου βγαζει
Τις σωστες αναλογιες.

Απριλίου 19, 2012 4:14 π.μ.  

Angie καλή σου μέρα!Έχω διαβάσει αρκετά, έχω ψάξει στο google αρκετά,έχω κατεβάσει πολλές συνταγές, εχω και εγω το lye calculator και ήδη έχω κάνει και το πρώτο μου σαπουνάκι με επιτυχία.Αν διάβασες στο προηγούμενο μου post ρώτησα κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά την αναλογία άνθεων καλέντουλας και ελαιόλαδου( αναλογία είναι 1 μέρος βότανο: 4 μέρη φυτικού λαδιού)
στην συνταγή"σαπούνι καλέντουλας" Δεν βρήκα στο google λεπτομέρειες πάνω σε αυτό και έτσι ρώτησα εδώ την πλέον ειδική της οποίας είναι και η συνταγή.(witch of daffodils)

Απριλίου 19, 2012 8:32 π.μ.  

Aplos ennoousa na dimiourgiseis tis dikes sou sintages giati apo oti exo katalavei einai ligo paratimeno to blog k den apantaei kaneis. Se emena gia kapoio logo erxontai mails isos epeidi eixa afisei kapoio sxolio kapote. Osa sapounia exo ftiaksei itan dikes mou sintages analogos me ti ilika eixa eukaira i ti idiotites ithela na exei. K ola vgikan iperoxa. K me ton kairo akoma kalitera giati katalavaineis pos antidra to kathe iliko. Idios ta ksena blogs exoun polles xrisimes plirofories apo epagelmaties.

Απριλίου 20, 2012 12:46 π.μ.  

Kai nai to 1 pros 4 auto simainei sta 100 gr anthi vazeis 400 elaiolado.

Απριλίου 20, 2012 12:50 π.μ.  

καλησπέρα και μπράβο για τη δουλειά σας!!! ;))
το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι με την παρασκευή σαπουνιών από βρώσιμο ελαιόλαδο χωρίς χημικά πρόσθετα και θα ήθελα να σας αναφέρω μια απορία επειδή το έχετε ψάξει πολύ..
παρόλο που είμαι χημικός το κομμάτι του pH με ταλαιπωρεί λιγάκι... ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε το pH του υγρού σαπουνιού να πέσει κάτω από 9 ώστε να είναι εντάξει για την επιδερμίδα με κάποιο φυσικό πρόσθετο.. προσθέτουμε κιτρικό οξύ όμως το ελαιόλαδο δε "σηκώνει" πολύ γιατι κόβει... κάθε πληροφορία θα ήταν χρήσιμη...
σας ευχαριστώ!!

Ιανουαρίου 21, 2013 10:48 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

παρέα με:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< στην αρχή home ;)