Αυτή τη φορά, σειρά για να φυλακιστεί είχε το άρωμα του γιασεμιού. Το enfleurage, η εκχύλιση των λουλουδιών του γιασεμιού σε φυτικό έλαιο, διήρκεσε 1 μήνα και έδωσε ένα πλούσιο αρωματικό λάδι σχετικά εύκολα, χωρίς τα νάζια και τα καμώματα του τριαντάφυλλου. Προφανώς γιατί η περιεκτικότητα των λουλουδιών του σε νερό είναι πολύ λιγότερη.
λάδι γιασεμί
- Θα χρειαστούμε λουλούδια γιασεμιού, καθαρά, χωρίς σκόνη που θα τα μαζέψουμε το πρωί μόλις φύγει η πρωινή υγρασία για να είναι στο φόρτε του αρώματός τους.
- Σε ένα γυάλινο βάζο χωριτικότητας 250ml βάζουμε 3 κ.σ. (=45 ml) λάδι καρύδας και 150 ml λάδι από κουκούτσια σταφυλιού. Προσθέτουμε 10-15 σταγόνες βιταμίνη Ε που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αναμιγνύουμε τα έλαια καλά. Βυθίζουμε το γιασεμί στα έλαια, κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε πολύ δροσερό μέρος (10-15 βαθμοί).
- Μετά από 3-4 ημερες στραγγίζουμε καλά το αρωματικό λάδι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ένα μήνα.
Με το λάδι του γιασεμιού και με απλά υλικά, θα φτιάξουμε ένα body milk, κάτι ανάλογο με αυτό που ζήτησε και η Ελένη, το πρωτάκι :) Για να πούμε την αλήθεια, η Ελένη είχε ζητήσει body lotion, όμως, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
• Σε μια λοσιόν, η αναλογία των ελαίων στο σύνολο του σκευάσματος είναι μικρή, το πολύ μέχρι 15% ενώ αντίθετα η περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να είναι και μεγαλύτερη από 80%.
• Όταν χρησιμοποιούμε σαν γαλακτωματοποιητή το κερί μέλισσας, τις παραπάνω αναλογίες τις ξεχνάμε! Ή θα πρέπει να αναζητήσουμε τα emulsifying waxes –περισσότερο ή λιγότερο “φυτικά” ανάλογα με το προϊόν- ή θα αρκεστούμε στο παλιό καλό κερί και σε μια περιεκτικότητα σε έλαια γύρω στο 40% όπως και στη συνταγή της Falconi.
• Θα περιορίσουμε και την αναλογία του κεριού για να έχουμε πιο “ρευστό” αποτέλεσμα που δε θα παραπέμπει σε μια λοσιόν του εμπορίου, αλλά σε ένα πλούσιο γαλάκτωμα. Από την άλλη, θα χαμογελάμε γιατί έχουμε ένα προϊόν 100% φυσικό.
jasmine body milk
τα υλικά σε δοσομετρικές κούπες (1 κούπα=250ml) & κουτάλια (1 κ.σ=15ml, 1 κ.γ.=5ml)
η υδατική βάση
• 1/2 κούπα ανθόνερο πορτοκαλιάς
• 1 κ.γ. γλυκερίνη
• ¼ κ.γ. borax
η βάση των ελαίων
• 3 κ.σ. λάδι γιασεμί
• λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
• 1 κ.σ. λάδι jojoba
• 1/2 κ.σ. τριμμένο κερί μέλισσας
• 2 κάψουλες λεκιθίνη
πρόσθετα
• 10 σταγόνες βιταμίνη Ε
• 5 σταγόνες βιταμίνη Α
• ¼ κ.γ. αλλαντοΐνη
• 1 κ.γ. corn flour (προαιρετικά)
αιθέρια έλαια
• 15 σταγόνες πορτοκάλι
• 10 σταγόνες γκρέιπφρουτ
• 5 σταγόνες περγαμόντο
• 7 σταγόνες γιασεμί
• Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση των ελαίων. Σε ένα σκεύος πυρέξ βάζουμε πρώτα το λάδι του γιασεμιού. Συμπληρώνουμε με το σταφιδέλαιο μέχρι να φτάσει το 1/3 της κούπας. Κατόπιν προσθέτουμε το λάδι jojoba και το κερί.
• Ακολούθησα την παραπάνω διαδικασία γιατί βρίσκω ότι το λάδι από γιασεμί έχει πολύ έντονο άρωμα, γι'αυτό και το μετριάζω με την προσθήκη σταφιδέλαιου. Σε όποιον αρέσει όμως, μπορεί να φτιάξει το body milk χρησιμοποιώντας 1/3 της κούπας λάδι γιασεμιού.
• Για να φτιάξουμε το γαλάκτωμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
• Την αλλαντοΐνη θα την προσθέσουμε και θα την ενοποιήσουμε στην υδατική βάση από την αρχή.
• Οι βιταμίνες Ε & Α είναι λιποδιαλυτές και θα τις προσθέσουμε στη βάση των ελαίων αφού αποσύρουμε το σκεύος από το υδρόλουτρο.
• Η χρήση του corn flour είναι προαιρετική, η προσθήκη αμύλου γίνεται για να αποκτήσει το γαλάκτωμα λιγότερο λιπαρή υφή. Το προσθέτουμε σιγά-σιγά εφόσον το γαλάκτωμα έχει ενοποιηθεί αλλά είναι ακόμα ζεστό.
• Αν παρατηρήσουμε κατά τη διάρκεια της ομογενοποίησης το γαλάκτωμα να κάνει κόλπα και νάζια, δεν πτοούμεθα! Συνεχίζουμε το χτύπημα με ένα μικρό 'σύρμα αβγών' μέχρι το μίγμα να κρυώσει εντελώς και το επαναφέρουμε σε τάξη. Όχι που θα έκανα το χατήρι του κεριού!
έχουμε και coconut cookies,
και Sting - Englishman In New York έχουμε.
oh yes, πάλι εγώ, πάλι με ερώτηση ευγενική μας μάγισσα: πόσα λουλούδια (σε φούχτες ας πούμε) βάζεις τη φορά στα 195ml λαδιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και για την άσκηση υπομονής, που εγώ η ανυπόμονη θα πρέπει να περιμένω μέχρι το άλλο καλοκαίρι να επαναπατριστώ για να ρημάξω το γιασεμί της πολυκατοικίας γιατί αυτό το λαδάκι θα το φτιάξω όπωσδήποτε!
αγαπητή σας τσάκωσα! μόλις σχολίαζα στο μπλόγκ σας:)
ΑπάντησηΔιαγραφήθα βάλουμε τόσα λέλουδα, όσα αρκούν για να καλυφθούν υπό του ελαίου, δε θα τα "πνίξουμε"..
δεν ευδοκιμεί το γιασεμί εκεί στα ξένα?
Με τόσα καλούδια που έχεις εδώ μέσα, δεν μπορώ να ξεκολλήσω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε διαβάζω και έχω χαζέψει!!
Εννοείται πως δεν τολμώ καν να μπω στον κόπο να φτιάξω κάποια συνταγή σου! Μία είναι η μάγισσα, εγώ είμαι εξπέρ στα άλλα (μουχαχα τρομάρα μου!!!).
Είμαι σίγουρη πως είσαι η πιό ευωδιαστή και μοσχοβολούσα μάγισσα... EVER!!!!!!
ΦΙΛΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!
:)))))
καλημερουδια φιλενας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπροκλητικοτατο το λαδι γιασεμι, εφτιαξα απο περσι και εχεις δικιο εχει δυνατη μυρουδια. θα το κανω το body milk αλλα με emulsifying, δεν μπορω να παιδευομαι, ακαματρα ειμαι!
αχ, δεν ευδοκιμεί, δεν ευδοκιμεί, είναι πολύ βόρεια και ψυχρά για γιασεμάκι εδώ, μάγισσα ξενύχτρα (κι εγώ σας τσάκωσα, θενκς για τα καλά σας λόγια:). Αχ και να 'μουνα στην Πύλο, πέρασα φέτος από κει και είδα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γιασεμακίων και μπουκαμβιλίων ανά τετραγωνικό έβερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα μάγισσα,
ΑπάντησηΔιαγραφήτων ευωδιών!
Οι προτάσεις σου, τελικά, ομορφαί-
νουν τις διαθέσεις και τη ζωή μας.
Υπέροχο φαίνεται τόσο ο λαδάκι σου
όσο και το body milk σου, σαφώς θα
γίνω τολμηρή και θα δοκιμάσω την
παρασκευή τους!
Θέλω, ωστόσο, να ρωτήσω (αν έχεις απαντήσει ξανά σε αυτό, συμπάθα με για την επανάληψη), για τον τρόπο
συντήρησης όλων αυτών των υπέροχων
προϊόντων. Παράδειγμα:
Φτιάχνουμε μια κρεμούλα προσώπου, ματιών ή σώματος, που διατηρείται και πόσο? το λέω γιατί όταν έφτιαξα
κάποια απο αυτές, την έβαλα ψυγείο
με αποτέλεσμα σαν πήγα να τη χρησι-
μοποιήσω να έχει γίνει "πέτρα", ειδικά οτι έχει κερί ή βούτυρο κακάο. Μπορώ να την κρατήσω εκτός ψυγείου χωρίς να χαλάσει? αν ναι για πόσο διατηρείται έτσι και για πόσο καιρό εντός ψυγείου?
Επίσης, τα λαδάκια και τα body milk, πως διατηρούνται καλύτερα? και για πόσο καιρό?
Ευχαριστώ πολύ.
Φιλιά,
εχω μαζεψει ερωτησεις, εκτος απο τα παραπανω που ρωτα η δεσποινα.. ναι, η κρεμα ποσο κρατα , 6 μηνες μαξιμουμ?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα βιταμινη Ε εχω δει σε αμπουλες, την Α που θα τη βρω σκετη;;
η αλλαντοινη; καταρχην τι ειναι και κατα δευτερον που θα τη βρω;
αν ειναι το γνωστο καταστημα που λεγαμε και τις προαλλες, οκ.. θα παω εκει..
αλλο.. εμενα το πορτοκαλι και γκειπφρουτ δεν μου αρεσει (νιαου... προτιμω apricot -Βασικα αυτο εχω-...) what else να βαλω;; να βαλω αυτο που εχω;;
Και απο την αλλη πρεπει να το δοκιμασω καποια στιγμη, γιατι δεν εχω μαζεψει ολα τα υλικα.. σιγα σιγα λεω και εχει περασει καιρος..
αχ. κι αυτα τα coco-cookies.. μου αρεσουν και μονο που τα βλεπω..
Πω πω.. κι επειτα λεω οτι αυτοσχεδιαζω στην μαγειρικη! Αλλα εσυ μαγισσουλα μου εισαι σε ολα μαγισσα, και στις κρεμουλες και στη μαγειρικη!
Νιαου!! :-)
eρωτα, eρωτα, σε πολλά είστε εξπέρ εσείς (και χωρίς μπουχαχα παρακαλώ:)
ΑπάντησηΔιαγραφήναι, σε διαγωνισμό μυρωδιάς πήρα διάκριση :)))
σας φιλώ!
ακαμάτρα, πολύ καλά κάνετε κι εγώ αυτό χρησιμοποιώ, που να παιδεύομαι..Αυτό της φωτό όμως είναι με κερί όπως ακριβώς της συνταγής.
heart n soul dearest, που να πάτε και στο Πήλιο, θα συχγιστείτε :))
Πάντως τη μυρωδιά του μπορείτε να την κλέψετε από το (ομολογουμένως ακριβό) αιθέριό του.
καλώς τη δέσποινα! μερσί για τα ευγενικά λόγια.
Πραγματικά η συντήρηση is an issue..
Εξαρτάται και από τα συστατικά της κρεμας, π.χ. αν φτιάξετε μια κρεμα με νερό και ένα λάδι που δύσκολα οξειδώνεται, σαφώς και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από μια κρέμα με έγχυμα βοτάνων και πιο ευαίσθητα λάδια όπως το νυχτολούλουδο.
Αλλά και πάλι, το λάδι, όσο και ευκολα να οξειδώνεται, δεν είναι η κύρια αιτία που μπορεί μια κρεμα να χαλάσει. Η κύρια αιτία είναι η υδατική βάση, στο νερό είναι που αναπτύσσονται τα βακτήρια. Το νερό και οι υψηλές θερμοκρασίες ή και η εναλλαγή θερμοκρασιών είναι η κύρια αιτία.
το ιδανικό θα ήταν να αποθηκεύουμε τα σκευασματα σε ένα μέρος με θερμοκρασία 8-10 βαθμούς. Αν έχετε κάτι τέτοιο έχει καλώς,αλλιώς ψυγείο, το οποίο έχει πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες μεν και μπορεί να επηρρεάσει την υφή της κρέμας όπως αναφέρατε, αλλά διασφαλίζει την υγειινη. Το καλοκαίρι το ψυγείο το θεωρώ απαραίτητο. επίσης ότι μπαίνει στο ψυγείο ΔΕΝ βγαίνει, η αλλοίωση είναι σίγουρη. Ένας άλλος λόγος είναι η ελλιπής καθαριότητα των συσκευασιών ή η εφαρμογή των σκευσμάτων. Δε χώνουμε το..δάχτυλο αναξέλεγκτα στην κρέμα, τα νύχια κρύβουν.. ομορφιές!! καλύτερα ένα αποστειρωμένο κουταλάκι.
Με ρωτάτε για πόσο καιρό, η ..μύτη σας θα σας πεί την αλήθεια. Καί κάτι άλλο, πάντα κάνουμε μικρές ποσότητες.
Τεσπά, μεγάλη κουβέντα, ήδη ψάχνω για κάποια φυσικά συντηρητικά που έσκασαν μύτη τώρα τελευταία, αντε να βρείς προμηθευτή..
carissima εύλογες οι απορίες σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήα. αν φτιάξετε μια κρέμα σήμερα και την αφήσετε στο μπαλκόνι σας κάτω από τον ήλιο, 6 ωρες είναι αρκετές για να την αλλοιώσουν.
αλλά π'εστε μου, περνάτε μια μια κρεμα προσώπου 6 μήνες? οκ, εγώ είμαι κάπως large στη χρήση τους γιατί θέλω να την τελειώνω και να πάω στην επόμενη, αλλά και μια κρέμα του εμπορίου μέσα σε 2 μήνες δε θα την τελειώσετε?
Γενικά μπορούμε να πούμε ότι στο ψυγείο κρατάνε 4 μήνες..
β. αν θέτε τη γνώμη μου οι καλυτερες βιτ. Ε,Α κλπ είναι αυτές της Solg@r, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων (στα ΒΙΟ)
γ.για την αλλαντοίνη δεστε πλιζ το λινκ στο ποστ για τα βάλσαμα.
Υπάρχουν πολλές ποιότητες και γι'αυτήν αλλά προκειμένου να σας παραπέμψω σε παραγγελία στο νετ, πάρτε του γνωστού καταστήματος, άλλωστε την πουλάει και σαν συστατικό τροφίμων.
δ. apricot, τι apricot? δεν υπάρχει τέτοιο αιθέριο, μήπως έχετε κάποιο συνθετικό αρωματικό?
δέστε αν είναι κατάλληλο για καλλυντικά ή μήπως είναι αρωματικό χώρου..Εκτός αν είναι ΒΙΟ εκχυλισμα..νομίζετε ταιριάζει με το γιασεμί? πιστέψτε με ο συνδυασμός citrus και γιασεμιού είναι μοναδικός!
μπα, μην το λέτε, από τότε που καταπιάστηκα με την αρωματική μαγειρική ή άλλη μου ξινίζει!
σμακ :)
Μάγισσα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήεκτός απο τεχνίτρα των ευωδιών είσαι και της αμεσότητας των απαν-
τήσεων.
Ευχαριστώ για την γρήγορη σου αντα-
πόκριση, πράγματι το θέμα της συν-
τήρησης είναι ένα μεγάλο θέμα.
Προς το παρόν θα κάνω οτι με συμ-
βουλεύεις και με τα οποία συμφωνώ
απόλυτα, ειδικά στο θέμα με το..
ολόκληρο δάχτυλο μέσα στην κρέμα και όταν βρείς κάποια καλά φυσικά
συντηρητικά μας ενημερώνεις ανάλογα
Οντως και ο προμηθευτής είναι και
αυτό ένα άλλο θέμα.
Ευχαριστίες άλλη μια φορά και φιλιά
Να προσθέσω ένα ακόμα λικέρ μήπως στην παραγγελιά; :D
ΑπάντησηΔιαγραφήγλυκια μου εψαχνα πολυ καιρο κρεμουλα με γιασεμι και επιτελους βρηκα χαρη σε σενα. θα προσπαθησω να την φτιαξω, ελπιζω να μου πετυχει, θα ψαξω και για τα συστατικα που χρειαζονται γιατι το λατρευω το γιασεμι, και την μυρωδια του ακομη περισσοτερο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσ'ευχαριστω!!!
καλο απογευμα!!
κυρία μάγισσα, μήπως σας βρίσκεται κάτι πασαλειφτικό με μαστίχα χιώτικη; τα γνωστα της αγοράς δεν είναι και τόσο νατουρέλ...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μια ρητορική ερώτηση: η γαρδένια άραγε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το γιασεμί για αρωματικό λαδάκι;
αχ, πέστε ναι και στα δύοοο (ναι, εντάξει, το παραδέχομαι, δεν ήταν ρητορική, να τη μεταμφιέσω πήγα η ντροπαλή κορασίς)
Μα κάθε φορά θα μας ξετρελαίνεις μάγισσα με τα μαγικά σου? Αυτή τη λοσιον θα τη φτιάξω σίγουρα αλλά το λαδάκι θα το αγοράσω γιατί τα λουλούδια τα φοβάμαι, δεν ξέρω κατά πόσο είναι υγιή. Το λικεράκι θα βάλω τη μητέρα να το ετοιμάσει και θα το απολαμβάνω στην υγειά και των δύο σας! Ρώτησα φίλο μελισσοκόμο και έναν κηροπλάστη και είπαν ότι το κερί λευκαίνει αν αφήσουμε λεπτά φύλλα στον ήλιο, δεν γίνεται όμως κάτασπρο. Οι νιφάδες είναι επεξεργασμένες με οξέα, αληθεύει άραγε? Όσο για τους προμηθευτές, τι τραγική ιστορία! Έβαλα φαρμακοποιό να ψάξει τους δικούς του για το wax που λύσσαξα αλλά ούτε εκεί το βρήκαμε (κλαψ!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ η ερώτηση: Πώς θα μπορούσα να φτιάξω διαφανή σαπούνια όπως του εμπορίου?
Σας ασπάζομαι σταυρωτά:)
Αγαπητη Κυρια Μαγισσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα. Χιλια ευχαριστω για την συνταγη. Μολις παω στην Αθηνα, θα αγορασω ολα τα απαιτουμενα. Μεχρι τοτε ομως θα εχουν τελειωσει τα γιασεμακια μου. Μηπως μπορω να κανω το λαδι με αμυγδαλελαιο?
Ανταποδιδω με φωτο!!!:)
Τα ειναι αιθερια ελαια ειναι διαφορετικα απο τα fragnance oils? Αν ναι, τοτε που υφισταται η διαφορα τους? Τα, fragnance oilsδηλαδη, που τα χρησιμοποιουμε?
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ μαγισσούλα μου, όταν είδα τη συνταγή σου, θυμήθηκα ένα χάι-κου,που πολύ αγαπώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη μαύρη νύχτα
ζωγραφίζω γιασεμιά
να ξημερώσει.
Καλό σου βράδυ (είπαμε, τις κρατώ τις συνταγές-όταν προλάβω...θα σου πω τις απορίες μου! :))) )
Μάγισσα έγραψες πάλι, το γιασεμί είναι το αγαπημένο μου και το γιασεμί στον κήπο μου ανθοφορεί μονίμως, άρα ότι έχει σχέση με γιασεμί ευπρόσδεκτο(και ο θεός βοηθός στην εκτέλεση). Θα δοκιμάσω και τις δύο συνταγές. Τώρα που θα βρω αλλαντοϊνη και emulsifying wax δεν ξέρω(εδώ είναι Ηράκλειο όχι Αθήνα) αλλά θα βγω στη γύρα και κάπου θα το πετύχω. Και κάτι σχετικό μ΄αυτό που είπε η Μαριέτα επειδή και εγώ ασχολούμε με σαπουνάκια(με πιο μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως απ΄τις κρεμούλες) και έχω προσπαθήσει για διάφανο σαπούνι αλλά δεν μου βγαίνει όποιος ή όποια ξέρει κάτι ας μας διαφωτίσει. Επίσης πως χρωματίζουμε ένα σαπούνι.Δοκίμασα με χρώμα ζαχαροπλαστικής αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον το παράκανα απόψε με την πολυλογία μου ....Καληνύχτα
θέλωωωωωωωωωωωω!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Της μιας δραχμής τα γιασεμιά" μου ήρθαν στο μυαλό.
Αυτό το ... effleurage ... αφελής η ερώτηση, αλλά δεν κρατιέμαι! Εσύ το έκανες; Αν ναι, τότε καταλαβαίνω γιατί όλα τα υλικά πρώτα τα βλέπεις σαν πιθανά καλλυντικά και μόνο ό,τι απομείνει σαν πιθανή τροφή.
αγαπημενη μας μαγισσα..
ΑπάντησηΔιαγραφήξαναπερασα να παρω τα φωτα σας, και μπορω να πω, οτι :
α. οκ , δεν εχω μια κρεμα υδατικη εχω πολλες και τις χρησιμοποιω ανα εβδομαδα εναλλαξ.. ισως θα επρεπε να ειμαι πιο σταθερη και να τελειωνω τη μια προτου αρχισω την αλλη.. τωρα εχω μια αλοης που βαζω το apricot μεσα..
β. φτου και χτες πηγα σε καταστημα Bio.. αντε θα ξαναπαω.. (αλλο που δεν ηθελα .. χε χε χε)
γ. θενκς, μολις τελειωσω την συγγραφη του σχολιου (σικ) θα παω να μαθω και για αυτην.. για το γνωστο καταστημα θα μαζεψω την παραγγελια μου και θα παω με καροτσακι για να κανω τη φορτωτικη.. εχω μαζεψει πολλα που θελω..
δ. το apricot το πηρα απο καταστημα bio .. μαλλον θα ειναι εκχυλισμα.. ειναι την φι0ρ@μ€ (το γραφω και ετσι για να μην κανω διαφημιση, δεν ξερω αν κανω καλα..)
για αρωματικο χωρου εχω παρει της ιδιας εταιρειας το levanta & citrus
αχ, αυτη η αρωματικη μαγειρικη σας, μας εχει μαγεψει.. πραγματικα τωρα..
a! και τωρα που το θυμηθηκα, ειδα στο μαγαζι bio που ελεγα παραπανω και της ιδια εταιρειας που προανεφερα, και (εκχυλισμα;;) γιασεμιου.. τι λετε για αυτο;;
(βεβαια ητο 2expensive..)
φιλακια πολλα πολλα και ευχαριστω :-)
δέσποινα μερσί για τα ευγενικά λόγια, σκέφτομαι μήπως γραψω ένα ποστ σχετικά με τη συντηρηση το οποίο και θα ανανεώνεται με καινούργια στοιχεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήdeli εσείς θα προσθέτετε, εγώ θα αφαιρώ :))
μελιστάλακτη ηλιοστάλακτη είδατε, διαβάζω επιθυμίες :)
παντως μπορείτε να ακολουθήσετε και αλλη φορμουλα που σας φαίνεται πιο ευκολη..
heart and soul κόρη εξαγώγιμη, ναι, σας λέω ναι. Μπορουμε να κάνουμε effleurage με όποιο αρωματικό φυτό θέλουμε. Η τεχνική μπορεί να διαφέρει ανάλογα το φυτό. Δοκιμάστε και λεβάντα αν σας αρέσει.
marietta merci beaucoup. Δεν έχω δει να πουλιέται πουθενα εκχύλισμα λουλουδιών σε λαδι, ούτε και στο νετ εξωτερικού..Δεν αναφέρομαι βέβαια σε εκχυλισματα βοτάνων όπως το λάδι καλέντουλας, υπερικού κ.α.
Το λικέρ, συνταγή της deli, δεν το έχω φτιάξει, τό έχω απολαύσει έτοιμο από τα χεράκια της!
Oh yes, το λευκό κερί μέλισσας είναι επεξεργασμένο, για τεχνικές λεπτομέρειες θα ρωτήσω τον beehappy. Nα προτιμήσετε το κλασσικό κίτρινο.
Καλά, κανένα φαρμακείο δεν κάνει δικά του σκευάσματα?? Θα σας απαντησω με mail..
Όσον αφορά τα διαφανή σαπούνια, το μοναδικό βιβλίο –απ’όσο γνωρίζω είναι το : Making Transparent Soap: The Art of Crafting, Molding, Scenting & Coloring της Catherine Failor (Storey books). Θα πρέπει να το παραγγείλετε από το Amazon.com.
Σίφνος κόρη αποκεντρωμένη, φυσικά και μπορείτε να βάλετε αμυγδαλέλαιο. Τις φωτο τις είδα, ζήτησα και παραγγελιά :)
Μαριλένα ναι, είναι διαφορετικά. Τα αιθέρια είναι φυσικά παράγωγα βοτάνων (πχ λεβάντα), ρητινών( πχ μύρρο), ή των ξυλωδων μερών (πχ, σανδαλόξυλο) και παράγονται με απόσταξη ή εκθλιψη κλπ. Υπάρχουν βέβαια πολλές ποιότητες. Τα αιθέρια, είναι σύνθετες χημικές ενώσεις και εκτός από άρωμα έχουν και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών από τα οποία προέρχονται, οι ιδιότητες αυτές είναι πολλαπλές για αυτό και χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους. Στις συνεργιστικές ιδιότητες των αιθερίων βασίζεται η αρωματοθεραπεία..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα fragrance oils, είναι αυτό που υποδηλεί το όνομά τους, άρωμα ως επί το πλείστον συνθετικό και τίποτα άλλο. Φυσικά είναι πολύ φθηνότερα και δεν έχουν καμμία θεραπευτική ιδιότητα., υπάρχουν και εδω διάφορες ποιότητες, ενδεχομένως καποια να προκαλούν αλλεργίες και διατίθενται σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.
γλυκοπατατονατασσάκι,
το χαϊ κου με χόρτασε
και σκεύασμα μη φτιάξεις!
όποτε θέτε, στη διάθεσή σας.J)
Ελένη, σας έρεσε η αφιέρωση?
Λοιπόν, ως πρωτάκι, με αυτό το λάδι μπορείτε να κάνετε και cold cream, κάτι σαν την vanilla ή ότι θέτε. Ακόμη, μη νομίζετε πως την Αθήνα μπορεί κανείς να βρει emulsifying, κι εγώ παραγγέλνω από το νετ. Στο φαρμακείο δε βρήκατε αλλαντοίνη? Σε κάποιο μεγάλο ζητήστε. Όπως και τη Marietta, και εσας σας παραπέμπω στο βιβλίο Making Transparent Soap: The Art of Crafting, Molding, Scenting & Coloring της Catherine Failor (Storey books) που θα το βρείτε στο Amazon..
Για τα σαπούνια θα χρειαστώ τη βοήθειά σας, σκέφτομαι να ανεβάσω πόστ. Οποια κόρη ξέρει, θέλει και μπορεί ας μου στειλει mail.
Sweet Juanita, δεν είναι αφελής η ερώτηση, ναι εγώ το έφτιαξα J
Χαίρομαι που με καταλαβαίνετε..
leila carissima,
α. Είστε κόρη πληθωρική,
β. χεχε too..
γ. με τις υγείες σας!
δ. Μπερδευτηκα τώρα, καταρχήν δεν κατάλαβα την εταιρία! Το apricot είναι φυτικό έλαιο, σταθερό (fixed) όχι αιθέριο, μήπως μιλάτε για βάση ελαίου από κουκούτσια βερίκοκου αρωματισμένο μα κάποια αιθέρια? Πέστε μου τα συστατικά πλιζ..όσο για το γιασεμί μήπως εννοείτε το αιθέριο το οποίο όντως είναι ακριβό???
Πείτε μου την εταιρία, έχω περιέργεια..
Να πω την αλήθεια αισθάνομαι ένα δέος ανάμεσα σε τόσες αιθέριες υπάρξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το κερί της μέλισσας τώρα.
Στο εμπόριο δύσκολα θα βρείτε κερί μέλισσας αυτούσιο και χωρίς επεξεργασία.
Θα εξηγήσω τι σημαίνει αυτούσιο και τι συνιστά επεξεργασία.
Αυτούσιο κερί μπορεί κανείς να έχει λιώνοντας είτε τις παλιές (ή νέες αλλά κοστίζει υπερβολικά ακριβά) κερήθρες, είτε λιώνοντας τα απολεπίσματα από τον τρύγο.
Η παλιά κερήθρα είναι συνήθως μαύρη, εμπεριέχει όλα τα υπολείμματα από τη διαδικασία κυρίως της γέννας (κουκούλι) καθώς και αυτά των φαρμάκων που χρησιμοποίησε ο μελισσοκόμος (συνήθως εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα και αντιβιοτικά είναι λιποδυαλυτά και απορροφώνται από το κερί).
Με το λιώσιμο της μαύρης κερήθρας επανακτούμε περίπου το 30-40% του κεριού.
Τα απολεπίσματα κατά βάση είναι φρέσκο κερί με το οποίο η μέλισσα σφράγισε το ώριμο πια μέλι. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι άριστης ποιότητας.
Θα μπορούσε βέβαια κανείς να λιώσει και φρεσκοχτισμένες κερήθρες, κάτι όμως το οποίο θα κόστιζε ακριβά, αφ' ενός γιατί είναι μικρό σχετικά το διάστημα το οποίο η μέλισσα "χτίζει" κερήθρες αλλά και δαπανηρό καθώς για κάθε κιλό κερί η μέλισσα πρέπει να καταναλώσει περίπου 2-3 κιλά μέλι. Οι φρεσκοχτισμένες κερήθρες είναι πολύτιμες για τον μελισσοκόμο.
Η επεξεργασία τώρα.
Κατά τη διαδικασία ανάκτησης του κεριού από τις παλιές κερήθρες, στο 2ο-3ο βράσιμο προσθέτουμε κάποιο οξύ, οξικό(ξύδι) οξαλικό κλπ. Αυτό σε τίποτα δε μειώνει την αξία του κεριού, αντιθέτως το ωφελεί καθώς το απαλλάσσει από ξένα στοιχεία. Όσο περισσότερα βρασίματα με οξύ χρησιμοποιήσει κανείς, τόσο λευκότερο κερί θα αποκτήσει. Το κερί δεν διαλύεται στο νερό.
Η διαδικασία με την έκθεση στον ήλιο είναι χρονοβόρος και δεν αφορά σε μεγάλες ποσότητες.
Αυτό που συνήθως γίνεται στο κερί που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι να το αναμιγνύουν με παραφίνη, ώστε να είναι πιο μαλακό και εύπλαστο. Το πραγματικό κερί όταν εκτεθεί στο περιβάλλον σε λεπτά φύλλα, σκληραίνει και θρυμματίζεται.
Καλά όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά εσείς θέλετε να ξέρετε που θα βρείτε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα κεριού.
Η πρώτη πηγή φυσικά είναι ο μελισσοκόμος που θα γνωρίζετε ότι δεν χρησιμοποιεί φάρμακα. Αν μάλιστα σας προμηθεύει με κερί απολεπισμάτων τότε σας συμπαθεί ιδιαίτερα.
Ο δεύτερος καλύτερος τόπος για να βρείτε "καθαρό" κερί είναι τα μελισσοκομικά καταστήματα. Θα ζητήσετε φύλλα κεριού τα οποία χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι ως βάση για να χτίσουν οι μέλισσες.
Ελπίζω να βοήθησα.
α, beehappy είστε και γενναίος(που μπαίνετε στο γυναικοκρατούμενο αυτό άντρο) και gentleman και αναλυτικότατος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν προστίθεται μόνο ξύδι είναι καλά, μην ειναι τίποτα άλλο..
Φυλλα κεριού στην Ελλάδα δεν εχω βρεί, στο νετ ναι, κάτι λεπτά υποκίτρινα κυψελοσχημα, τα οποία μάλιστα πωλούνται ως ΒΙΟ.
Εδώ συνήθως βρίσκω κάτι τεράστια κομματια, αρκετα σκληρα, όχι ευπλαστα με τη χαρακτηριστικη όσμη του μελισσοκεριού.
Σας ευχαριστούμε τα μάλλα αγαπητέ,
υποχρεωτικός όπως πάντα :))
Μου άρεσε αυτή η ιδιότητα του...braveheart που μου αποδώσατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο οξικό, οξαλικό οξύ είναι οργανικά οξέα και δεν βλάπτουν το κερί.
Πολύ κοντά σας (μας) πλέον υπάρχουν όσα φύλλα κεριού θέλετε.
Ολυμπιονικών 69, είναι ο δρόμος από τη Σπάτων για τα Γλυκά Νερά, υπάρχει κατάστημα Μελισσοκομικών ειδών.
Όπως αναφέρετε είναι αυτά με το εξάγωνο αποτύπωμα πάνω στο σώμα τους.
Rholà là là là là!, merci beucoup :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ τι είναι Σπατων? γιατί τα νερά είναι γλυκά?
ne répondez pas aux dernières questions s'il vous plaît!!
πρεπει να ειναι αυτο που λετε αγαπητη μαγισσουλα μου! και μπερδεψα και την αλφαβητα και εννοουσα φυτικο ελαιο αλλα τωρα το καταλαβα και γω την διαφορα, και αντι για λαμδα εβαλα γιωτα.. εν πασει περιπτωσει, να τι εννοουσα, κουκουτσια apricot .. ελπιζω τωρα με το λινκ να μου πειτε και τη γνωμη σας μαγισσουλα μου.. αν κανω καλα που το χρησιμοποιω η να σταματησω;; .. περιμενω πως και πως votre reaction.. νιαου!
ΑπάντησηΔιαγραφήcarissima
ΑπάντησηΔιαγραφήέχετε ένα πολύ καλό ΒΙΟ φυτικό έλαιο από κουκούτσια βερίκοκου, κάνει ωραίες κρέμες και έχει ιδιότητες πρίπου ανάλογες με αυτές του αμυγδαλέλαιου και του έλαιου από κουκούτσια ροδάκινου.
Αν εννοείτε πως θέτε να αντικαταστήσετε το εκχύλισμα του γιασεμιου σε έλαια με αυτό, φυσικά και μπορείτε!
νόμιζα πως μιλάγαμε για αιθέριο..
Μάγισσα καλή μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήμην νομίζεις ότι σε ξέχασα που δε σου γράφω. Διαβάζω πολύ τακτικά τα ποστ που βάζεις. Βλέπω ότι μαζεμόμαστε πολλοί και δεν μπορώ να λείπω πλέον από την χαρούμενη παρέα .
Έχω δημιουργίσει μάλιστα και ντοσιεδάκι με τις συνταγές σου. Στο τέλος θα βγεί σίγουρα ένα "Συλλεκτική έκδοση Μάγισσας, με μυρωδάτα και αρωματικά καλούδια"
και όλοι θα ξετρελαθούν!!!
Αν και σου έχω κάνει κάποιες απιστίες τελευταία. Έχω ανακαλύψει κι εγώ τα χειροποίητα σαπούνια με διάφορα sites και bolgs και ανακατεύω κρεμούλες όπως και σαπούνια. Είναι όμως της υπομονής τα τελευταία....
Να ρωτήσω και κάτι μια που σε βρήκα
Μια και έβαλες γιασεμάκια.... μήπως αντί για γιασεμάκια μπορούμε να βάλουμε κάτι σε λεμόνι ή πορτοκάλι?? Έχω μια υπέροχη λεμονιά, σκέτη bio bio, με πολλά λεμόνι. Και εκτός από το λικεράκι, θα ήθελα να κάνω και λαδάκια και κρεμούλες με τα μυρωδάτα λεμονάκια
Δυστιχώς δεν έχω γιασεμί
θενκ γιου γουιτς! η μαστιχούλα όμως? δε μου είπατε καλέ!
ΑπάντησηΔιαγραφή(By the way, πιτοψάχνοντας στο hungryfor, ανακάλυψα ένα παλιότερο ποστ σας απ'όπου συμπέρανα ότι είμεθα συντοπίτισσες, κατά το ήμισυ (μικρός που είναι ο κόσμος). Ο πατήρ είναι από ένα από τα όμορφα Πωγωνοχώρια κι εγώ ως κόρη,παρότι εξαγώγιμη, μεγάλη φαν της πίτας και του κλαρίνου (μόνο ηπειρώτικο και βαρύ παρακαλώ).To καλοκαίρι είχα τη τύχη να δω υπέροχα μέρη (διαδρομή Γιάνεννα, Κόνιτσα, Σαμαρίνα) και να λικνιστώ σε λοκάλ πανυγηροκαταστάσεις τρώγοντας πλατσόπιτα, τη γνωρίζετε?
φωτεινή dear, bien venue :)
ΑπάντησηΔιαγραφήβλέπω με αρχειοθετείτε! μια και διαπράξατε τη θεάρεστη πράξη της απιστίας δε μου στέλνετε με mail τα λινκς που λέτε για να εμπλουτίζουμε και εμείς τις γνώσεις μας;) μην τα θέτε όλα δικά σας!
λεμονοπορτόκαλα ε? μη νομίζεις ότι δεν τα έχω δοκιμάσει. Είναι σχετικά καλά, όμως τα αιθέρια των citrus είναι συγκριτικά φθηνά και έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και φοβερό άρωμα. Για τονωτική λοσιόν κάτι σκέφτομαι, άσε να το δοκιμάσω και θα σου πω. Πάντως δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις μια μικρή ποσότητα.
heart n soul, δίκιο έχετε το παρέλειψα..
Ναι, η μαστίχα εκχυλίζεται σε λάδι και υπάρχει και το υπέροχο αιθέριο στο Mastihashop. Eίναι άψογη για κρέμες προσώπου.
Λοιπον, ο ενας παππους όταν "εφυγε" από τη Μ.Ασία λόγω..συνωστισμού εγκαταστάθηκε εκεί.
Κι έγω πέρασα από τα Γιάννενα το καλοκαίρι :))
πλαστόπιτα?? όχι, εκτός αν εννοείτε αυτήν..
thank you μαγισσουλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναλυτικότατος ο beehappy!!! Ευχαριστω πολυ! Περιμενω τις κερυθρες του φιλου μου απο την Αθηνα ( ως τεως μελισσοκομος νυν αμπελουργος και οινολογος). Να δω σε τι κατασταση ειναι ( μαλλον λευκες μου ειπε, ειναι τωρα στη Αθηνα)...Τον εχω βαλει και αυτον μεσα στο κολπο και θα κανουμε μαζι σαπουνι απο το ελαιολαδο που εχει φτιαξει απο τις ελιες του. Το αγνο παρθενο ελαιολαδο κανει ή πρεπει να ειναι μονο απλο ελαιολαδο? Καπου διαβασα οτι το παρθενο δεν εχει αρκετα λιπαρα.
Μαγισσα μου δεν εχω ακομη πειρα να σου μεταδωσω, μονο βιβλια και διαθεση. Απο Νοεμβριο και μετα οι δοκιμες.
Marietta και Ελενη, μολις παω σπίτι θα διαβασω για το διαφανο σαπουνι και θα γραψω. Απ΄ότι θυμαμαι, ελεγε οτι τα σαπουνια γλυκερινης, ( που ειναι τα διαφανα) ειναι τα πιο δυσκολα να πετυχουν και οτι η συγγραφεας, μετα απο χρονια δοκιμης καταφερε μονο ενα ημιδιαφανο... Θα επανελθω.
Φωτεινη, ποια blog για σαπούνια? Αν θες να μου απαντησεις, μπες στο blog μου να δεις το e-mail.
Ευχαριστω ολους:)
Μερσί. Θα μας δώκετε μια συνταγούλα για μαστιχοκρεμούλα τότε καλή μας μάγισσα? Και κάτι ακόμα (όχι θα τ'άφηνα): η γλυκερίνη μαγειρικής χρήσης που βρήκα στο σ/μ κάνει για τα καλλυντικούδια μας; το μπουκαλάκι γράφει glycerin for culinary use μόνο και τίποτα άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφή(τσού, δεν είναι η αλευρόπιτα (που θα την κάνω πάραυτα όμως), η πλατσόπιτα μοιάζει πιο πολύ μ'αυτή:
http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/09/blog-post_09.html)
Μα τι μυρωδάτος χαμός είναι αυτός! Αν και νιώθω λιγουλάκι νήπιο μπροστά στις γνώσεις σας. Ρωτώντας όμως πας στην Πόλη! Όσα έγραψε ο beehappy μου τα εξήγησε ένας φίλος και συνάδερφος που τυγχάνει μελισσοκόμος και είναι ακριβώς έτσι και ναι, θα έχω την τύχη να μου δώσει φρέσκο κερί καθώς και πρόπολη σε στερεή μορφή!Σχετικά με τα σαπούνια δυστυχώς δεν ξέρω και πολλά πράγματα,μόλις ενημερωθώ θα σας τα μεταφέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγισσα ευχαριστώ για το mail, τρέχω να τα ψάξω όλα! Σμουτς!!
Να ρωτήσω και εγω κάτι άσχετο; Χρησιμοποιώ την cold cream για ντεμακιγάζ ματιών αλλά με ενοχλεί παρα πολύ η λιπαρότητα που αφήνει.Εφτιαξα και ενα διφασικό σκέυασμα με αμυγδαλέλαιο και αποσταγμένο νερό( για να απλώνεται πιο εύκολα),αλλά η λιπαρότητα επιμένει.Τι άλλο να κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήciao ciao
marietta και Ελενη, λοιπον διαβασα για το σαπουνι γλυκερινης και δυστυχως η συνταγη που εχει ειναι με 397 gr. ζωικο λιπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης
227 gr coconut oil,
170 gr olive oil,
113 gr castor oil,
312 gr water,
127 lye,
57 gr sugar,
85 gr water,
57 gr glycerine,
113 gr whisky or vodka.
Αν θες σου στελνω την διαδικασια. Ειναι απο βιβλιο.
Γύρισα κουρασμένη, έκανα το μπανάκι μου και άπλωσα λοσιόν γιασεμί στο σώμα μου....ΣΜΑΚ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω γιατί αλλά και το άκουσμα φέρνει μυρωδιά γιασεμιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας δελεάζετε αγαπητή να ανακατευτούμε με τη Χημεία!
Σίφνος dearest,
ΑπάντησηΔιαγραφήσε ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή και την ανταλλαγή γνώσης που εκτιμώ τα μάλλα γιατι δείχνει γενναιοδωρία :) Στο βιβλίο το οποίο αναφέρω παραπάνω αναφέρεται αναλυτικότατα η διαδικασία παρασκευής των διάφανων σαπουνιών. Η ίδια συγγραφέας έχει γραψει βιβλίο και για υγρα σαπούνια. Τα έχω διαβασει και τα δύο. Να πω τη γνώμη μου? Μεγάλος μπελας βρε κόρες...ατέλειωτες ώρες βράσιμο κλπ, τα διαβάζω και κουράζομαι :))
Aν πάλι ξέρεις καποια απλή μέθοδο, θα σου είμασταν υποχρεωμένες αν μας την έλεγες.
heart n soul κόρη μακρινή,
είσαι και συ χειμμαρώδης! Με χαρά μου να δώσω τη συνταγή σε 1-2 μήνες, μη βιάζεστε κόρη :) Λοιπόν, πρωτη φορά ακούω γλυκερινη για φαγητό. Δε γράφει τίποτα άλλο στα συστατικά? Που μπορεί να χρησιμοποιείται? Αν και κάτι θυμάμαι για μια συνταγή της εθνικής τηλεμαγειρίσσης, την έβαζε σε μαρμελάδα για λάμψη!!
marietta θα μας υποχρεώνατε αν μας δίνατε τα φώτα σας, στα μέρη σας υπάρχει παράδοση στο σαπούνι. Ο ευγενικός beehappy είναι a valuable consultant! Καλό ψάξιμο σας εύχομαι :)
musthaveapples φυσικά και είναι πολύ λιπαρή η cold cream γιάυτό προτείνεται για ντεμακιγιαζ. Τα έλαια είναι που αφαιρουν το make up και τους ρύπους...Εννοείται πως ακολουθείται απο τονωτική λοσιον (για τις ξηρες επιδερμίδες) και από σαπούνι ελαιολάδου και λοσιον από τις μικτες-λιπαρες.
Η διφασική λοσιον είναι μια ..λιπαρή λοσιον, αφού δεν έχετε (όπως φαίνεται) πολύ ξηρη επιδερμίδα είναι φυσικό να εντείνει τη λιπαρότητα. Ρίξτε μια ματια στο μενου...
@ all
καλό μήνα
deli darling, ενημερώστε με για την αποτελεσματικότητά της..
ΑπάντησηΔιαγραφήkisses
καλώς την katerina :))
προσπαθώ να σας πλανεψω με τα αρώματα, δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο αγχολυτική είναι η αρωματική μαγειρική!
Με το που μπαίνω εδω μέσα γίνομαι ενα με τον οθόνη.Σαν τα splatsh!Nα είσαι καλά να μας μαγευεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα! Και φυσικά θα κάνω υπομονή :),έχω ήδη αρχίσει την άσκηση περιμένοντας το έλαιο βανίλιας (21 μέρες ακόμα, αχ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα homework στο wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Glycerin) και είδα ότι η γλυκερίνη χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως γλυκαντικό,
συντηριτικό, διαλυτικό, μαλάκτικό,γαλακτοματοποιητής, για να δώσει όγκο σε λαίτ προϊόντα ή για να δώσει πυκνότητα σε λικέρ (E422).
(παρεπιπτόντως στο http://en.wikipedia.org/wiki/Soap έχει πολλά λινκ κάτω κάτω για σάιτ σαπουνοκατασκευών)
Το φιαλίδιο του σ/μ όπως είπα δε γράφει κάτι άλλο και το σάιτ δεν έκανε διαφοροποίηση. Να υποθέσω ότι αφού είναι οκ to eat είναι και οκ να το πασαλειφτείς? Το coconut oil για παράδειγμα εδώ το βρίσκεις και σε beauty shop και σε μαγαζιά τροφίμων (το χρησιμοποιούν οι ασιατικές κουζίνες) και απ'όσο ξέρω είναι ίδιο...
Μαγισσούλα μου καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εγω κανω ανταλλαγη γνωσεων, τοτε εσυ τι κανεις? Ανοίγεις το κεφαλακι σου σαν την Θεα Αθηνα? Δυστυχως δεν εχω αρχισει ακομη με τα σαπουνια, μετα την μεγαλη εκδρομη θα οργανωθω και θα αρχισω τον χειμωνα. Σκεφτομαι πολυ σοβαρα να αρχισω να μαζευω βοτανα και να τα αποξηραινω. Να φτιαχνω και μαξιλαρια θεραπευτικα, λαδια και οτι αλλο προκειψει... Εχουμε τοσο δυνατα βοτανα εδω. Την Ανοιξη μαζεψα χαμομηλι, και ανοιξα το βαζο τωρα και κοντεψα να πεσω κατω απο την μυρωδια! Οτι αλλο αγοραστο τωρα μου φαινεται νεκρο. Οσοι πιστοι ζητηστε βοτανα σε κανα δυο μηνες :) Φιλια σε ολους! :)
Καλό μήνα σε όλους!!! Πολύ χαίρομαι που η παρέα έχει μεγαλώσει τοοοοοόσοοοο πολύ. Στις επόμενες εκλογές θα μπορούμε να ιδρύσουμε και το δικό μας κόμμα έτσι όπως πάμε! Και αν μπούμε και στην Βουλή θα μπορούμε να κάνουμε και κανα ξόρκι να εξαφανίσουμε όλους τους άχρηστους που μας κυβερνάνε.Φιλιά πολλά και πάντα φυσικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήtassoula la douce, σας μερσώ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα!
heart n soul, τό ότι έχω φάει γλυκερίνη δεν το γνώριζα :))
πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες, μερσί. Αυτό που λέτε ακούγεται λογικό, λογικα δεν είναι αυτά που΄μας δίνουν και τρώμε..Πάντως εκεί στην ξενιτειά θα μπορείτε να βρειτε φυτική φλυκερινη σχετικά ευκολα..Ρίξτε μια ματιά πλιζ στην ποιότητα του coconut, τι γράφει η ετικέτα? Είναι ραφινε? Πάντως για τα σαπούνια μια χαρά θα είναι, για cosmeto προτιμήστε το extra virgin. Για φαγητό να το αποφεύγετε επιμελώς, είναι φουλ στα κορεσμενα λιπαρα..Moυ βάλατε ιδεα τώρα, να τρεχω να ψαχνω ανατολιτικες αγορες στις Αθηνες :)
Σίφνος dear,
ένα σωρό καλούδια μπορείτε να φτιάξετε, αν νομίζετε ότι θα ντραπω να βοτανοζητήσω κάνετε λάθος!
γοητευτική ελευθερία έχετε κάτι τέρμινα να μου στείλετε συνταγή, σας μέμφομαι γι’αυτό ;)
Δεν είναι κακή η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του κόμματος, να το μαγισσοφτιάξουμε..
Καλό μήνα!
θενκς :) θα ερευνήσω περαιτέρω (δε το χρησιμοποιώ, κάτι έχω ακούσει όμως για τα "καλά" κορεσμένα, την "καλή" χοληστερίνη, δε θυμάμαι λεπτομέρειες, πάντως έτσι κι αλλιώς μόνο μανιάτικο ελαιόλαδο της μαμάς τρώω, η καλομαθημένη και μοσχαναθρεμένη). Το ραφινέ κόκο κάνει για τα μαλλάκια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, να τρέξετε, οι τιμές εδώ στα Asian s/m είναι πολύ φθηνότερες, ίσως και στας Αθήνας.
Και να μας λέγατε και μια μέρα κάτι για τα αρωματικά νερά (πχ ροδόνερο αντί έλαιο ρόδου). Να, κάτι τέτοια κάνω και μετά με το δίκιο σας με λέτε χειμμαρώδη, apologies:)
Kαλό μήνα (με καθυστέρηση μιας μέρας λόγω τεχνικών προβλημάτων!),
ΑπάντησηΔιαγραφήσε όλους και όλες.
Μάγισσα μου,
συμφωνώ απόλυτα με τη σκέψη σου να
ανεβάσεις ποστ με τον τρόπο συντή-
ρησης των τόσο όμορφων πραγμάτων το
οποίο θα ενημερώνεται ανάλογα.
Πάντως εγω μέχρι στιγμής εκτός απο τον τρόπο απολύμανσης και αποστεί-
ρωσης των συσκευασιών, χρησιμοποιώ
στις κρεμούλες το grapefruit seed extract,όπως ηδη έχεις προτείνει.
Αλλά το ψυγείο δυστυχώς χαλάει τε-
λείως την υφή της κρέμας."Παγώνει" και πρέπει να "σκάψεις" για να βγά-
λεις ποσότητα. Ωστόσο, μην έχοντας
τίποτα καλύτερο ακόμα στη γνώση μας
κάνω υπομονή και...ψιλοσκάβω! Του-
λάχιστον ξέρω τι βάζω πάνω μου.
Φιλιά και πάντα ευωδιαστή,
πραγματικα το μπλογκ σας ειναι πολυ ωραιο ομως οφειλω ως φαρμακοποιος να επισημανω πως παραπληροφορειτε λιγο αφου οριζετε ως τοξικες ουσιες που δεν ειναι. Ισως να επρεπε να μη βασιζεστε σε σελιδες του ιντερνετ που διασπειρουν πανικο θεωρωντας καρκινογονα τα παντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήheart n soul yes, το coconut είναι καλό για μάσκα μαλλιών. Τα ανθόνερα (hydrosols) εξ όσων γνωρίζω είναι παράγωγα της διαδικασίας απόσταξης των αιθέριων, άρα είναι..αγοραστέα :) Αν και υπάρχουν κάποιες συνταγές για ερασιτέχνες...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς τη δέσποινα!
θα γίνει κι αυτό..
Τόσο πολύ σου παγώνουν στο ψυγείο? στους πόσους βαθμούς το έχεις;)
χρήστο
σας ευχαριστώ και για τα ευγενικά λόγια και για την επισήμανση.
Επάνω αριστερά, υπάρχει ένα λινκ παρακαλώ, κάντε κλικ. Αν θέλετε, κάντε..κλικ.
Οσον αφορά την παραπληροφόρηση, πιστεύω πως δεν υπάρχει λίγη ή πολλή. Υπάρχει σκέτη παραπληροφόρηση.
Επειδή δε γνωρίζω σε τι αναφέρεστε, τι ορίζω ως τοξικό ενώ δεν είναι, έχετε την καλοσύνη να το διευκρινήσετε? Αν μάλιστα μας παραπέμπατε σε κάποιο λινκ με επιστημονική τεκμηρίωση (εγώ δεν είμαι φαρμακοποιός), ευχαρίστως να το αναρτήσω.
κάθε φορά που διαβάζω τα παρασκευάσματα σου νομίζω ότι μοσχοβολάει ο τόπος, όμως αυτή την φορά το παράκανες με το γιασεμί,... μου χει σπάσει την μύτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟφείλω δε, να πω, ότι η μουσική που επιλέγεις, πάντα είναι υπέροχη :)
Πέρασα να πω μια καλησπέρα στη μοσχοβολιστή παρέα. Μου είπε φαρμακοποιός ότι και το xanthan gum στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται για να δώσει όγκο και ομοιογένεια. Έψαξα πράγματι και για τα σοπούνια αλλά και μόνο που διάβασα τη διαδικασία ικανοποιήθηκα με τα δικά μου τα παλιομοδίτικα (εδώ τέτοια έχουμε!). Και ίσως, λέω ίσως, να βρήκα και άλλο γαλακτοματοποιητή για της κρεμούλες μας από φαρμακοποιό πάλι που ασχολείται με το θέμα. Θα σας μεταφέρω τις γνώσεις όταν μου δοθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήα) τί είναι το 'τάγγισμα'?
β) μπορώ να βάζω κορν φλάουρ σε όλες τις κρέμες για να μειωθεί η λιπαρότητα?
Κόρη, σε λέω ήταν ωραιότατη. Πρότεινα χειρα και στον σύζυξ να μυρίσει :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήMάγισσα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήόντως μου παγώνουν οι κρεμούλες μου. Γύρω στους 7 βαθμούς είναι το
ψυγείο, το χειμώνα όπως καταλαβαί-
νεις πιάνει ακόμα λίγο πιο κάτω, το
καλοκαίρι πιάνει λίγο πιο πάνω.
Τι να πω...μήπως κάνω κάτι λάθος στην παρασκευή τους? αν κάτι σου
περνάει απο το μυαλό διαφώτισε με.
Σ'ευχαριστώ,
Φιλιά πολλά...
κόρες naturelles καλή σας μέρα! ..Καλλυντικώς μιλώντας, το χτεσινό βράδυ εστέφθη από παταγώδη αποτυχία :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιχείρησα για πρώτη φορά να φτιάξω bath bombs, κάτι που μου φαινόνταν a piece of cake σε μένα την experienced :))
Μάλιστα την ίδια σκέψη είχε και γοητευτική Ελευθερία και η Φωτεινή! Κατάφερα να φτιάξω ένα μίγμα αφρίζον που ολοένα.. άφριζε!! Τεσπά, κάτω δεν το βάζω αλλά το επόμενο ποστ παίρνει αναβολή :(
νατασσα κόρη μινωίτισσα, με κακομαθαίνετε με την ευγένειά σας :)
marietta κόρη παραδοσιακή, πραγματικά ακούγεται πολύπλοκη η ψυχρή μέθοδος, αλλά δε νομίζω ότι είναι τόσο..
Ναι, το xanthan χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα. Ενημερώστε μας πλιζ για την ανακάλυψή σας!
α.τάγγισμα ονομάζεται η οξείδωση των ελαίων, θα το καταλάβεις από τη δυσάρεστη οσμη.
β. ναι, μεχρι 10% και με προσοχή.
deli darling, χαίρομαι που σου άρεσε :) ρώτησα γιατί δικαιολογημένα, όλοι κρίνουν απο το άρωμα, αλλά η ουσία είναι η ενυδάτωση.
δέσποινα όταν βάζω σκέυασμα στο ψυγείο, "κρυώνει" το όλον της κρέμας (κατά το όλον πασόκ :))
μηπως δεν έχει ενοποιηθεί καλά και παγώνει κάποιο στρωμα λαδιού από πάνω?? έχεις δοκιμάσει να την ανακατεψεις με ένα αποστειρωμένο κουτάλι??
@ toutes les filles
bizzzzzz
Mάγισσα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για την απάντηση σου, όπως πνάντα άμεση και εξυπηρετικό-
τατη.
Λοιπόν, η κρεμούλα δεν κάνει
"κρούστα" λαδιού απο πάνω, αρα έχει
ενοποιηθεί καλά. Παγώνει το όλον, αλλά δεν έχει την υφή που να σου
επιτρέπει να την απλώσεις εύκολα.
Πετρώνει.Δεν έχω δοκιμάσει να την ανακατέψω, θα το κάνω και θα σου πω.
Φιλιά και ευχαριστίες ξανα,
αγαπητη μαγισσα, ουδεμια σχεση εχει ο υπερσυνδεσμος της σελιδας σου που μου ειπες να δω. Εγω εννοουσα πως δεν πρεπει να βασιζεσαι σε αυτα που γραφουν για παραδειγμα τα links που εχεις αναρτησει με ξενες σελιδες αναλυσης της δηθεν επικινδυνοτητας συστατικων. Για παραδειγμα, ο προπυλενογλυκολη δεν ειναι επικινδυνη και περιεχεται και σε πολλα τροφιμα, με την προυποθεση η απορροφηση της να μην ξεπερνα τα 25mg/kg. Ουτε τα parabens ειναι επικινδυνα και ειναι αβασιμες οι πληροφοριες που ισχυριζονται πως προκαλουν καρκινο και κυριως του μαστου. Κατι τετοιο δεν εχει αποδειχτει, απλα αρχισε να γινεται συζητηση για αυτα οταν διαπιστωθηκε μεγαλη συγκενρτωση και μη αποβολη τετοιων ουσιων απο τον οργανισμο, χωρις να διευκρινιστει η αιτια. Θελω δηλαδη να πω πως ειναι πιο επικινδυνη η μη χρηση χημικων στα φυτικα κατα κυρια περιεκτικοτητα σκευασματα σου. Ενα 0.001% w/w μεθυλοπαραβενων βλαπτει λιγοτερο απο την αναπτυξη μικροορανισμων (βακτηρια, ζυμομυκητες κτλ.) η οποια ειναι αναποφευκτη. Εξαλλου ειναι ενεκριμενα και χρησιμοποιουνται και σε τροφιμα που και εσεις μπορει να ακατναλωνετε. Υπαρχει και ενας αλλος λογος που πρεπει να χρησιμοποιουνται συντηριτικα και δνε σχετιζεται με την καλλιεργεια μικροοργανισμων στα φυτικα σκευασματα αλλα θα σας τον πω σε αλλο σχολιο. Αν θελετε, πειτε μου να σας προτεινω ενα link που περιλαμβανει ολα τα ενεκριμενα απο την ευρωπη συστατικα καλλυντικων μαζι με την ονομασια και τη λειτουργια του καθενος απο αυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητέ Xρήστο,
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για την απάντησή σας.
Δεν αμφισβητώ ούτε τα λεγόμενα, ούτε τις γνώσεις σας. Δεν είναι περίεργο όμως που έχει γίνει πολύς λόγος για διάφορα συστατικά? Αναρτησεις και αρθρα σαν τα συγκεκριμένα υπάρχουν άπειρα. Αν δεν ισχύει τίποτα γιατί όλος ο θόρυβος? Γνωρίζω ότι η προπυλενογλυκόλη περιέχεται σε τρόφιμα, για χρόνια έπαιρνα ένα σκευασμα σιδήρου που την περιείχε. Γιατί όμως οι παρασκευαστές "φυσικών" καλλυντικών την έχουν καταργήσει? γιατι δε βρίσκεται ούτε σε ένα σκευασμα ΒΙΟ? Ποια σκοπιμότητα βρίσκεται πίσω από την ενοχοποίηση αυτών των συστατικών?
Γνωρίζω πως οι κρεμες μου "θέλουν" κάποιο συντηρητικό. Θα επιθυμούσα να είχα ένα εφαμιλλο των α υλών που χρησιμοποιώ (δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρονται στις συνταγες).
Ευχαρίστως να μου δώσετε το λινκ, θα το αναρτήσω σίγουρα. Ξέρω όμως, όπως και εσεις ότι κάτι που επιτρέπεται σήμερα, ενδέχεται να απαγορευτεί αυριο.
Ακόμα, λόγω του ότι οι bath bombs που επιχείρησα να φτιάξω έγιναν..αφρός :), πρόκειται να γράψω ένα άρθρο για τη συντήρηση των σκευασμάτων.
Θα σας ήμουν υπόχρεη αν διαθέτατε λίγο χρόνο για δημιουργική παρέμβαση! Αντιρρήσεις δεκτές, σχόλια δεκτά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Φυσικα και θα διεθετα χρονο για δημιουργικη παρεμβαση! εχετε δικιο παντως γιατι, οι επιδρασεις επιφανειακα ακινδυνων και κυριως καινουριων συστατικων θα φανουν μακροπροθεσμα...οσο για το λογο που γινεται συγκεκριμενα πανω στην προπυλενογλυκολη, απο οσο εχω διαβασει σχετικα αρθρα στο ιντερνετ, γινεται υπερβολη γιατι περιγραφονται οι κινδυνοι της προπυλενογλυκολης ως πετροχημικο και σε τεραστιες ποσοτητες, δηλαδη αναφερονται οι κινδυνοι που μπορει αν προκαλεσει η εκθεση στη προπυλενογλυκολη που χρησιμοποιειται στα οχηματα. Παντως, με απλα λογια δεν ειναι παρα 3 ανθρακες, 2 υδροξυλομαδες και 6 ακομα υδρογονα. Παντως, χρησιμοποιειται στα καλλυντικα για τη διατήρηση υγρασίας, την περιποίηση δέρματος και τη ρύθμιση ιξώδους. Ειναι ευρεως διαδεδομενη στη χρηση της. Οσο για τη μη χρηση της σε φυτικα σκευασμετα ειναι μια αλλη και μεγαλη ιστορια που θα σας πω καποια αλλη φορα. Για το link που σας αναφερα, θα σας το δωσω οταν εκδοθει η αντιστοιχος καταλογος του 2008 που θα περιεχει και τις τροποποιησεις. Αν και τα καλλυντικα που κυκλοφορουν εχουν ενεκριμενα συστατικα, μπορειτε να τα βρισκετε στον καταλογο για βλεπετε τις ιδιοτητες τους. Θα ηθελα να σας πω και καποια πραγματα για τα συντηρητικα. Θα τα βαλω σε καποιο αλλο σχολιο γιατι επειδη ειμαι φαρμακοποιος δε σημαινει πως ξερω τα παντα αφου σαν επιστημη δεν εχει τελος και δεν προλαβαινω τις εξελιξεις και ετσι θα ηθελα πρωτα να κανω μια μικρη ανανεωση των γνωσεων πανω στο θεμα. Εχω απλα καποια πραγματα να επισημανω. Παντως οφειλω να ομολογησω πως με εντυπωσιαζεις με τις γνωσεις σου (τελος πια στον πληθυντικο) τις οποιες εγω δεν ειχα καν ακουσει πριν μπω στη φαρμακευτικη. Εκανα λαθος που δημοσιευσα το πρωτο μου σχολιο, δεν ειχα καν ψαξει πολυ το μπλογκ και δεν ειχα φανταστει ποσο κατεχετε το αντικειμενο. Απο περιεργεια, εχεις ασχοληθει μονο ερασιτεχνικα με τα καλλυντικα? Μονη σου εχεις ενημερωθει τοσο καλα? Τα ξαναλεμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμου ξεφυγε ενας χαζοπληθυντικος στο τελος! σορρυ για τα εκφραστικα λαθη και τα ηλεκτροωικα σαρδαμ του πληκτρολογιου, παντα τα βλεπω μετα το κλικ στο κουμπι "δημοσιευστε".
ΑπάντησηΔιαγραφήνα προσθέσω κι εγώ κάτι? Έχω διαβάσει σε πολλά -και μη "εναλλακτικά"- άρθρα ότι ενώ τα διάφορα χημικά συστατικά έχουν ελεγχθεί μεμονωμένα, παρ'όλ'αυτά δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τις επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια χρήση ενός κοκτέηλ χημικών ουσιών. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Guardian, σε τρίπτυχο αφιέρωμά της, Chemical World, (www.guardian.co.uk/chemicalworld),όπου ο Dr Charles Vyvyan Howard, head of the developmental toxico-pathology research group at the University of Liverpool, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά η μέση γυναίκα "φοράει" πάνω από 400 συστατικά (μαλλιά, μεηκ απ, σώμα)τα οποία όπως προανέφερα, έχουν ελεγχθεί μεμονωμένα (βασικά τοξικολογικά τεστ) αλλά κανείς, ούτε οι κατασκευαστές, γνωρίζει τη συνδιασμένη αλληλεπίδραση και δράση όλων αυτών των συστατικών. Επιπλέον,δεν υπάρχει ευρέως διαθέσιμη αναπνευστική, νευρολογική και συστημική βάση δεδομένων για τις αρωματικές ουσίες. Ούτε κανείς γνωρίζει για τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας νανοσωματιδίων (πχ σε αντιηλιακά) τα οπoία είναι chemically reactive (συγνώμη, δε γνωρίζω την ελληνική ορολογία)και επίσης, λόγω του μεγέθους τους μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα και να "ταξιδέψουν" στον οργανισμό, με άγνωστο προορισμό και πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις. Το συστατικό "parfum" είναι ένα πολύπλοκο μίγμα μέχρι και 100 διαφορετικών ουσιών, κυρίως συνθετικών, και γι'αυτό αδύνατο να αξιολογηθεί τοξικολογικά σαν μίγμα. Τα parabens έχουν βρεθεί να διαταράσσουν ορμονικές λειτουργίες. Πολλά ακόμα αναφέρονται, δε θα σας κουράσω άλλο, ήθελα μόνο να αναφέρω άλλη μια πηγή πληροφοριών. Μια τελευταία σκέψη: είναι γνωστό πως το σώμα μας δεν γνωρίζει πώς να διασπάσει συνθετικές ουσίες, για αυτό εξάλλου είναι προτιμότερο να φάμε φυσική ζάχαρη παρά συνθετικά γλυκαντικά. Αυτές οι ουσίες λοιπόν που ό οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει για να αποβάλλει κατόπιν, μένουν στο κυκλοφοριακό μας και σπρώχνονται σιγά σιγά στους ιστούς (πχ fatty tissue) στη προσπάθεια του οργανισμού να καθαρίσει το αίμα, συσσωρεύονται εκεί με άγνωστα μελλοντικά αποτελέσματα, αλλά με πολύ πιθανή την με τον καιρό ενσωμάτωσή τους με τα κύτταρα των ιστών και την μετάλλαξη αυτών των κυττάρων (βλ καρκίνος). Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι ανάγκη να περιμένω τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας για να πειστώ ότι δεν θέλω να εισάγω στο σώμα μου ξένες, συνθετικές ουσίες τις οποίες δεν ξέρει τι να κάνει και θα μένουν εκεί, όπως τα πλαστικά στις χωματερές. Ευχαριστώ για την υπομονή σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτα που λες καρδια και ψυχη ειναι σωστα ομως μην ξεχνας πως ειμαστε εκτεθειμενοι στα συστατικα αυτα ειτε το θελουμε ειτε οχι. Πολλα απο αυτα τα τρως και δεν το ξερεις. Εξαλλου ειναι πρακτικα αδυνατο να μη χρησιμοποιουμε καλλυντικα ή να μην καταναλωνουμε διαφορες τροφες. Τωρα τα αποτελεσματα θα τα δειξει ο χρονος, αν και παλι δεν θα ειναι απολυτα αφου η υγεια επιδεινωνεται και λογω των μοριων που εισπεουμε και λογω των βλαβερων ουσιων που εναποτιθενατι στο δερμα μας και λογω χρησης κινητου και η λιστα σεν τελειωνει. Επισης, μην ξεχνας πως και τα αιθερια ελαια ειναι οργανικες ενωσεις οπως και τα παραβενια. Παντως ενα αρκετα επικινδυνο συντηρητικο, περισσοτερο απο οτι θεωρουνται τα παραβενια τα οποια χρησιμοποιουνται αρκετο καιρο, που θυμηθηκα τωρα το Triclosan. Witch, διαβασε για αυτο, αν και πιστευω πως ηδη το εχεις ακουσει. παρεμπιπτοντως, κταφερνεις να χρησιμοποιεις σχεδον αποκλειστικα καλλυντικα δικης σου παραγωγης ή τουλαχιστον σε συνδιασμο με προιοντα bio? δηλαδη, δεν χρησιμοποιεις καλλυντικα ευρειας καταναλωσης και παραγωγης?
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης καρδια και ψυχη ξεχασα να σου αναφερω πως παραπλησια συστατικα καλλυντικων χρησιμοποιουνται σε ολα τα καθαριστικα, απορρυπαντικα, παλστικα, χρωματα, ακομα και στα κινητα και τα επιπλα. Με αυτα ερχεσαι νομιζω σε επαφη. Ας μην κατατασσουμε μονο τα καλλυντικα στη μαυρη λιστα. Ο,τι αγγιζεις καθε μερα θεωρειται επικινδυνο και καρκινογονο με την ιδια λογικη....
ΑπάντησηΔιαγραφήμην αναφερω και τα πραγματικα επικινδυνα εντομοκτονα, λιπασματα και φυτοφαρμακα. Ο κινδυνος των ακλλυντικων δεν συγκρινεται με τιποτα με ολα αυτα. Μονο το 1% των θεωρουμενων βλαβερων ουσιων ερχεται απο τη χρηση καλλυντικων ουσιων. συγγνωμη για τα πολλαπλα σχολια. Μαγισσα, εχεις ποοοοοοολλλλλλααααααα σχολια απο οτι βλεπεις να διαβασεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμαγισσακι, εχμμμ, τι ειναι τα bath boms ακριβως? εχω κατι στο νου μου αλλα δε νομιζω να ειναι αυτο που νομιζω....
ΑπάντησηΔιαγραφήκ.Χρήστο συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Εξυπακούεται ότι αυτά που είπα ισχύουν για το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τα σκευάσματα με τα οποία καθαρίζουμε/καθαριζόμαστε/πασαλειβόμαστε, τα δομικά υλικά (αμίαντος, χρώματα), τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα πχ το κρεβάτι μας, το χαλί μας, το τεφλόν τηγάνι μας, ο κατάλογος είναι μακρύς. Συμφωνώ επίσης ότι το θέμα δεν είναι να γίνουμε υποχόνδριοι και νευρωτικοί, όσο και να προσπαθήσουμε, δεν θα αποφύγουμε απόλυτα τα παραπάνω κι όσα άλλα αναφέρατε. Όσα όμως μπορούμε να αποφύγουμε καλό δεν είναι; Και για μας και για το περιβάλλον. Το αντισηπτικό triclosan (βρίσκεται σε σκευάσματα όπως οδοντόκρεμες), μια που το αναφέρατε, να προσθέσω ότι είναι πολύ "επίμονο" συστατικό (έχει ανιχνευθεί στο μητρικό γάλα) και έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Έχει βρεθεί μολυσμένο με διοξίνη, μια από τις πιο ισχυρές γνωστές τοξικές ουσίες, και υπαρχουν ενδείξεις ότι στην αποβολή του στο περιβάλλον, το ίδιο μπορεί να εκφυλιστεί σε διοξίνη (πηγή Δρ Howard,όπως πριν)
ΑπάντησηΔιαγραφή:) :) προτείνω να συνεχιστεί η συζήτηση επάνω..
ΑπάντησηΔιαγραφή@μαριλένα
oι bath bombs ειναι οι αρωματικές μπαλες που τις ρίχνεις στο μπανιο και αφρίζουν.
Λοιπόν από την μικρή μου πείρα σαν σαπουνοποιός(μόλις τρεις μήνες) χρησιμοποιώ βασικά τις εξής αναλογίες:
ΑπάντησηΔιαγραφή500γρ ελαιόλαδο
110γρ καυστική σόδα
300γρ νερό ή έγχυμα βοτάνων
20γρ καστορέλαιο(για πλούσιο αφρό)
Αν θέλουμε χρωματιστό σαπουνάκι φυσικές χρωστικές όπως κρόκος κοζάνης,καλέντουλα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής και αιθέρια έλαια ανάλογα τις προτιμήσεις. Προσωπικά χρησιμοποιώ πάντα εκχύλίσματα βοτάνων όπως και βοτανικά έλαια όπως χαμομηλόλαδο ή καλέντουλας όπως και πιο καλλυντικά έλαια όπως αμυγδαλέλαιο που προσθέτω στο τέλος μετά το "δέσιμο" για να μην χάσουν τις ιδιότητες τους. Το χρησιμοποιώ για τα χέρια το πρόσωπο ή το σώμα και ό άντρας μου και στο λούσιμο(με δεντρολίβανο) και εξαφανίστηκε η πυτιρίδα του και η ξηροδερμία και σε μορφή κρεμοσάπουνου. Όσο για το διάφανο προσπάθησα δύο φορές και απέτυχα,μάλλον το μυστικό είναι στο οινόπνευμα......δεν πτοούμαι ο επιμένων νικά.
Αυτά από την μικρή μου πείρα
ΥΓ. Εγώ χρησιμοποιώ ελαιόλαδο γιατί έχουμε δική μας παραγωγή, τώρα αν το αγόραζα δεν ξέρω, ίσως έκανα λιγότερα πειράματα και θα φρόντιζα να πετυχαίνουν
αγαπητή ελένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα μπορούσατε να μου στείλετε mail?
ΣΤΟΥΣ (ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΦΕΥ) ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήθ.
Ποιος άλλος ν' αγωνιστεί αδέρφια μου έλληνες;
Πέταξαν ένα ξεροκόμματο στον κάθε ζήτουλα
κι αυτός με τούμπες τους ευχαριστεί σαν να μη
ο ίδιος με τον ίδρωτά του να 'φτιαξε και να 'ψησε
ό,τι εκείνοι εφάγαν. Αυτούς ξεγράψτε τους
ολότελα. Ποιος άλλος ν' αγωνιστεί; Οι ανόητοι
που πιστεύουν τους "πολιτικούς" δημοκράτες;
Οι πουλημένοι πολιτικάντηδες; Οι εκατομμυριούχοι
που δημιούργημα η κατάσταση αυτή δική τους είναι;
Κάποιος πιο ίσος από την ευθεία και πιο αγνός από
το άρωμα του γιασεμιού μόνο, θα μπορούσε
να ξεχωρίσει καταστάσεις, να δει από το ύψος του
πως το σουμάρισμα δεν είναι καθαρό, πως από κάπου
άρχισ' ένα λάθος και ν' αγωνιστεί να το διορθώσει.
ΣΤΟΥΣ (ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΎΣ ΦΕΥ) ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήθ.
Ποιος άλλος ν' αγωνιστεί αδέρφια μου έλληνες;
Πέταξαν ένα ξεροκόμματο στον κάθε ζήτουλα
κι αυτός με τούμπες τους ευχαριστεί σαν να μη
ο ίδιος με τον ίδρωτά του να 'φτιαξε και να 'ψησε
ό,τι εκείνοι εφάγαν. Αυτούς ξεγράψτε τους
ολότελα. Ποιος άλλος ν' αγωνιστεί; Οι ανόητοι
που πιστεύουν τους "πολιτικούς" δημοκράτες;
Οι πουλημένοι πολιτικάντηδες; Οι εκατομμυριούχοι
που δημιούργημα η κατάσταση αυτή δική τους είναι;
Κάποιος πιο ίσος από την ευθεία και πιο αγνός από
το άρωμα του γιασεμιού μόνο, θα μπορούσε
να ξεχωρίσει καταστάσεις, να δει από το ύψος του
πως το σουμάρισμα δεν είναι καθαρό, πως από κάπου
άρχισ' ένα λάθος και ν' αγωνιστεί να το διορθώσει.
Γιώργης Χολιαστός
Καλησπέρα αντι για μελισσοκερι μπορω να βαλω γαλακτοματοποιητη; Κ τι αναλογια; Σας ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφή