17 Ιουνίου 2007

κρέμα Γαληνού, το όνομα του ρόδου

Μπορεί να μη βρισκόμαστε στην περίοδο της θριαμβευτικής ανθοφορίας τους, όμως τώρα έχω τα αποτελέσματα του enfleurage, της εκχύλισης των ροδοπέταλων σε φυτικό έλαιο που έκανα για να φυλακίσω το άρωμα τους και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.



με τα τριαντάφυλλα έχω μια εμμονή, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) 

Μέχρι στιγμής, έχω δοκιμάσει 4-5 διαφορετικούς τρόπους που προτείνονται από τη σχετική βιβλιογραφία, κατέληξα σε ένα δικό μου, και ακόμα ψάχνω τον ιδανικό..Παραδόξως, το μεθυστικό άρωμα του τριαντάφυλλου δεν είναι εύκολο να φυλακιστεί, σε αντίθεση με τα άνθη της λεβάντας ή του γιασεμιού…

Όλες οι προτεινόμενες μέθοδοι που έχω διαβάσει μέχρι τώρα προτείνουν σα βασικό συνένοχο της εκχύλισης τον ήλιο: Γεμίζουμε ένα μικρό βαζάκι με ροδοπέταλα, τα καλύπτουμε με φυτικό έλαιο και αφήνουμε το βάζο στον ήλιο από 1 έως 8 ημέρες (εδώ οι απόψεις διίστανται!). Κατόπιν στραγγίζουμε το έλαιο, προσθέτουμε εκ νέου φρέσκα ροδοπέταλα και επαναλάμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αρωματικό επίπεδο. Εύκολο, n’est pas?
Όμως, όμως…τα φρέσκα ροδοπέταλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό το οποίο σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Φαντάζομαι πως μετά από έστω και μία μέρα έκθεσης στον ήλιο και με τη συνεχή επανάληψη της μεθόδου οι μικροοργανισμοί θα κάνουν πάρτυ στο αρωματικό μου λάδι, και πολύ πικραίνομαι που δεν έχω εργαστήριο να κάνω τις μετρήσεις! Κατέληξα λοιπόν σε μια διαφοροποιημένη μέθοδο δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια του σκευάσματος, μάλλον μπορούμε να την ονομάσουμε ψυχρή μέθοδο της υπομονής :)

λάδι τριαντάφυλλο
  • Θα χρειαστούμε φρέσκα, καθαρά ροδοπέταλα από τριανταφυλλιές που δεν ψεκάζονται, ευκαιρία να στενάξουν οι τριανταφυλλιές του κήπου! Τα κόβουμε με ένα αποστειρωμένο ψαλίδι σε λεπτές λωρίδες.
  • Γεμίζουμε με τα ροδοπέταλα ένα γυάλινο βάζο και τα καλύπτουμε με φυτικό έλαιο. Για τα τριαντάφυλλα συνήθως χρησιμοποιώ λάδι από κουκούτσια σταφυλιού γιατί δεν οξειδώνεται εύκολα και έχει ελαφριά υφή. Προσθέτουμε 10-15 σταγόνες βιταμίνη Ε που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και αφήνουμε το βάζο σε πολύ δροσερό μέρος (όχι παραπάνω από 15 βαθμούς) για 3-4 ημέρες.
  • Στραγγίζουμε καλά το τριανταφυλλένιο λάδι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Από το σημείο αυτό, και για να μην ευνοηθεί η ανάπτυξη βακτηρίων συνέχισα την εκχύλιση..εν ψυχρώ, δηλαδή στο κάτω ράφι του ψυγείου! Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου 2 μήνες και άλλαζα τα ροδοπέταλα 1 φορά την εβδομάδα. Το αρωματικό λάδι που προκύπτει το φυλάμε στο ψυγείο, και είναι like this..



Θέλοντας να προσεγγίσω όσο το δυνατόν περισσότερο την αυθεντική συνταγή του Γαληνού, με το λάδι αυτό δε φτιάχνω τίποτε άλλο από μια rose cold cream με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την κλασσική. Τη διαφορά την κάνει το λάδι τριαντάφυλλου που έχει ενυδατικές & μαλακτικές ιδιότητες. Σε συνδυασμό με τα παρακάτω αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν όλα αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, παίρνουμε μια κρέμα κατάλληλη για πολλές χρήσεις. Οι αναλυτικές step-by-step οδηγίες παρασκευής της βρίσκονται εδώ.

θα χρειαστούμε:

για τη βάση των ελαίων
- ½ δοσομετρική κούπα λάδι τριαντάφυλλο
- 2 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας τριμμένο
- 10 σταγόνες βιταμίνη Ε
 - ¼ κουταλάκι του γλυκού λεκιθίνη

για την υδατική βάση

- ¼ της κούπας ροδόνερο ή αλόη

αιθέρια έλαια
- 6 σταγόνες γεράνιο
- 10 σταγόνες ροδόξυλο
 - 8 σταγόνες παλμαρόζα
- 4 σταγόνες βενζόη
 - 2 σταγόνες τριαντάφυλλο

Φτιάξαμε λοιπόν ένα πολύτιμο & πολυχρηστικό σκεύασμα που μπορεί να χρησιμεύσει,
~ σαν ενυδατική και θρεπτική κρέμα για χέρια
~ σαν θρεπτική κρέμα για τις γάμπες σας κυρίες μου
~ σαν θρεπτική μάσκα μαλλιών
~ σαν ενυδατικό για τα χείλη και γενικά,
~ για την ενυδάτωση όλου του σώματος ιδιαίτερα μετά την ηλιοθεραπεία.



pas mal ..

και μετά τη χαρά της ρόδινης κρέμας, ακούμε Leonard (again) & dance me to the end of love, παραγγελιά από το αερικό.

Εν τω μεταξύ, το σήριαλ "sorbet" συνεχίζεται, σειρά έχει το sorbet καρπούζι. .....με τέτοια ζέστη, πολύ θα’ θελα να’μουν κουκούτσι χαμένο σε καρπουζένιο sorbet..

Σ’αυτόν τον κόσμο το σκληρό και οι μάγισσες κουράζονται. Πάω λοπόν μια βόλτα στο Αιγαίο να θυμηθώ το γαλάζιο του..  μια βουτιά θα ρίξω κι έρχομαι.


Άλλες συνταγές με τριαντάφυλλο




 κρέμα τριαντάφυλλο
 la vie en rose

 rose lip balm

 rose in a jar, le parfum


16 σχόλια:

  1. χαχα,καλεεε, δεν το πιστευω, μολις γυρισα απεξω και ειπα να χαζεψω μεχρι να παρει ο υπνος, τι κανεις τετοιες ωρες στο πισι? νομιζα πως ειχες φυγει σαββατο, φιλια καλη ξεκουραση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή ξεκούραση, λοιπόν, μαγισσούλα.Όμορφο το θέμα με τα "αρώματα των ρόδων"... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααα! Δε γινεται! Πρεπει να μετακομισω επειγοντως διπλα στο σπιτι σου να βλεπω πώς τα κανεις ολα αυτα τα ομορφα και να τα δοκιμαζω!! :-))

    (Ευχαριστω για το τραγουδακι, εισαι γλύκα! :-* )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Magnifique!! Τι κρίμα να μην έχω αυτή τη συνταγή την εποχή που ανθίζουν οι φρέζες... Άραγε να δουλεύει και με φρέζες? Θέλοντας να κρατήσω το άρωμά τους, τις "αιχμαλώτισα" σε φυσικό έλαιο και τις άφησα στον ήλιο. Το αποτέλεσμα ήταν μια αποκρουστική μυρωδιά κλεισούρας και χλωροφύλλης.

    Καλό διάλειμμα μαγισσάκι και καλές βουτιές... Άραγε να υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε ζωντανό και το άρωμα του Αιγαίου που στεγνώνει στο δέρμα ; Αυτό κι αν θα΄ταν μαγικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγγνώμη τί συνταγή είναι αυτή;!! Ά-ψο-γη!
    Καλά να περάσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη συνταγή μαγισσούλα μου, να περάσεις υπέροχα, καρδιά μου!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά μπάνια μαγισσούλα.

    Απέφυγε τις πτήσεις με σκουπόξυλο αυτές τις ζεστές ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μανδάμ μάγισσα μας εντυπωσιάσατε πάλι! Σας περιμένουμε μετά τις βουτιές σας! (μάλλον αυτές τις μέρες μια θα φεύγεις μία θα φεύγω....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι στα βαθειά καρδιά μου!!!
    Το τραγουδάκι ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαγισσούλα έλειψα σχεδόν 15 μέρες από το PC μου λόγω φόρτου εργασίας και έκανες πάλι θαύματα (και με μουσική υπόκρουση).Αυτό με τα ροδοπέταλα δείχνει εύκολο μόνο που τα τριαντάφυλλα του κήπου μου δεν έχουν έντονο άρωμα.Μάλλον θα επισκεφτώ κανένα ξένο κήπο. Καλές βουτιές και σε περιμένουμε δριμύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τι κρίμα που έδωσες αυτή τη συνταγή τώρα που δεν υπάρχουν πολλά τριαντάφυλλα, θα αρχίσω να μαδάω τους κήπους φίλων και γνωστών!
    καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. akamatra dearest, πότε θα αποφασίσετε να σταματήσετε να γυρνάτε και να μαζευτείτε και λίγο σπίτι;)

    natassa ευχαριστώ πολύ!

    αεράτο αερικό να μετακομίσετε πάραυτα, να ξέρετε όμως ότι όλα τα καλούδια will be tested on you :))

    elena72, πιστευω πως ότι φρέσκο εκχυλίζεται στον ήλιο, αλλοιώνεται. Είναι λογικό, υψηλή θερμοκρασία και νερό είναι οι καλύτεροι φίλοι των βακτηρίων και αλλων δημοκρατικών δυνάμεων. Σε δροσερό μέρος λοιπόν ή στο ψυγείο..Μερσί για τα καλά λόγια, το άρωμα του αιγαίου το φυλακίζω στη μνήμη, αν υπάρχει άλλος τρόπος, ενημερώστε με πλιζ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ma chere chef Aθήναιε, χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή, μερσί για τισ ευχές.

    eρωτα, eρωτα, ευχαριστώ :)

    λύκαινα, ευχαριστώ! μπα, βάζω πανάκι στη σκούπα και την κάνω πλεούμενο :)

    deli, δε μπορεί, δε μπορεί κάπου θα συναντηθούμε :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. beehappy dearest, πάω γιαλό γιαλό και με μπρατσάκια :P

    ελένη ευχαριστώ πολύ, σίγουρα η εξεύρεση ροδοπετάλων is an issue..

    μαρίνα δίκιο έχετε κι εσείς και η ελένη, αλλά όπως είπα η διαδικασία είναι της υπομονής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάγισσα καλησπέρα,
    είμαι πολύ νέα στον χώρο και έχω καταενθουσιασθεί με όλα τα καλά που μας παρουσιάζεις. Έχω δοκιμάσει κάποιες συνταγές και ομολογώ ότι είναι καταπληκτικές. Ακόμα και τα κορίτσια μου, που ως γνωστόν είναι δύσκολες με κρέμες και καλούδια έχουν βρει την χαρά της ζωής.
    Αλλά, μια που είμαι ακόμα νέα, χρειάζομαι την βοήθειά σου. Η μητέρα μου μου έφερε άρωμα αντί για αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου (από την Βουλγαρία, όπου πήγε για μερικές ημέρες) Μπορώ να το χρησιμοποιήσω όπως και τα αιθέρια ;
    Τι διαφορά υπάρχει και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω.

    Σ'ευχαριστώ
    Φωτεινή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλώς τη Φωτεινή!
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Ομολογώ πως αν θα έκανα ένα ταξίδι στη Βολυγαρία, θα ήταν για να αγοράσω αιθέριο τριαντάφυλλο!
    πες μου όμως, τι είναι αυτό το άρωμα που σου αγόρασε η mamman? έχει γραμμένα τα συστατικά? ελπίζω όχι μόνο σε άπταιστην βουλγαρικήν :)
    αν είναι αιθέριο αραιωμένο σε φυτικό λάδι, τότε ναι, μπορείς να το χτησιμοποιήσεις όπως το αιθέριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)