7 Οκτωβρίου 2006

κρέμα προσώπου, la vie en rose




Λέγεται, ότι το τριαντάφυλλο είναι δημιούργημα της Χλωρίδας, θεάς της βλάστησης και των λουλουδιών. Μια μέρα, η Χλωρίδα βρήκε στο δάσος το άψυχο σώμα μιας νύμφης και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη για να του χαρίσει ομορφιά και το Διόνυσο για να προσθέσει νέκταρ και ευωδιά. Ο Ζέφυρος φυσώντας έδιωξε τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας έλαμψε και έκανε το λουλούδι να ανθίσει.


Άδωνις και Αφροδίτη,
 Αττική ερυθρόμορφη λήκυθος
του 5ου π.Χ. αιώνα,
 μουσείο του Λούβρου.
Υπάρχει κι άλλος μύθος πιο ρομαντικός. Με απόφαση του Δία, ο Άδωνις, αντικείμενο του πόθου της Αφροδίτης και της Περσεφόνης, θα μοιράζονταν το χρόνο και τον έρωτά του και με τις δύο θεές. Η Αφροδίτη εγκατέλειπε το Ολύμπιο παλάτι της και ζούσε με τον ωραίο αγαπημένο της στα βουνά και τα δάση, γεγονός που προκάλεσε την οργή του ζηλότυπου Άρη. Έτσι, μια μέρα έστειλε έναν άγριο κάπρο που πλήγωσε θανάσιμα το νέο. Η απαρηγόρητη θεά έκλαιγε και όσες σταγόνες αίμα κύλησαν από την πληγή του αγαπημένου της, τόσα ήταν και τα δάκρυά της. Από κάθε δάκρυ γεννιόταν ένα τριαντάφυλλο..



Από τις 2.500 περίπου ποικιλίες τριαντάφυλλων, εδώ θα ασχοληθούμε μόνο με τρεις: τη rosa damascenaκαι τη rosa centifolia που μας δίνουν το θεϊκό αιθέριο έλαιο και το ροδόνερο, και την αγριοτριανταφυλλιά, τη rosa canina από την οποία παίρνουμε τους καρπούς της (rose hips) και το θεραπευτικό λάδι τους.

Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου είναι καταπραϋντικό, αντιφλογιστικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, στυπτικό, βακτηριοκτόνο. Τονώνει όλους τους τύπους δέρματος και ταυτόχρονα έχει άριστες μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, προσδίδει ελαστικότητα στην επιδερμίδα ενώ η δράση του είναι αντιγηραντική. Επίσης και το ροδόνερο είναι μαλακτικό και τονωτικό για την επιδερμίδα.

Ορίστε λοιπόν μια εύκολη συνταγή για μια θαυμάσια τονωτική λοσιόν για το πρόσωπο:

τονωτική λοσιόν τριαντάφυλλο

-150 ml ροδόνερο
-3 κουταλάκια του γλυκού βάμμα καλέντουλας
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο - 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ροδόξυλο
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι

πως θα φτιάξω την τριανταφυλλένια λοσιόν 

Σ’ένα μικρό σκούρο γυάλινο μπουκάλι αναμιγνύουμε το βάμμα και τα αιθέρια έλαια. Ανακινούμε και αφήνουμε το μείγμα για 3-4 μέρες για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν το μεταφέρουμε μαζί με το ροδόνερο σε μεγαλύτερο μπουκάλι (καλύτερα με βαποριζατέρ). Η λοσιόν είναι έτοιμη για χρήση. Το ροδόνερο με τις μαλακτικές και απαλυντικές του ιδιότητες, καθώς και ο συνδυασμός της καλέντουλας με την αναζωογονητική και καταπραϋντική δράση των αιθέριων ελαίων, μας δίνουν μια τονωτική λοσιόν ιδανική για όλες τις επιδερμίδες!


Η αγριοτριανταφυλλιά ανθίζει τον Ιούνιο και μας δίνει τους πορτοκαλί ωοειδείς καρπούς της που είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη C (0,4-1.5%), σε φλαβονοειδή και σε καροτένια (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α). Το λάδι των καρπών της (rose hip oil) είναι πλούσιο σε βασικά λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Συντελεί στη βελτίωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και στην ανάπλαση των κυττάρων επιβραδύνοντας την πρόωρη γήρανση και το σχηματισμό ρυτίδων. 


Λάβετε λοιπόν συνταγή για total rose ενυδατική και αναπλαστική λοσιόν κατάλληλη για το πρόσωπο και το σώμα. Ιδού τα υλικά για 300ml.

rose obsession.. 

- 5 κουταλιές ροδόνερο
- 4 κουταλιές δυνατό αφέψημα από καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς
- 1 κουταλιά τζελ αλόης
- 20 σταγόνες grapefruit seed extract (φυσικό συντηρητικό)
- 6 κουταλιές εκχύλισμα από ροδοπέταλα σε λάδι από κουκούτσια σταφυλιού (vitis vinifera)
- ½ κουταλιά λάδι καρπών αγριοτριανταφυλλιάς (rosa canina, rose hip oil)
- ½ κουταλιά λάδι νυχτολούλουδο (oenothera biennis, evening primrose oil)
- 1 κουταλιά βαλσαμόλαδο
- 5 κάψουλες υγρής (οργανικής) λεκιθίνης
- 5 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 3 κάψουλες βιταμίνη Α
- 1 ½ κουταλιά της σούπας τριμμένο κερί μέλισσας
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο ροδόξυλο
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο

πως θα φτιάξω το εκχύλισμα από ροδοπέταλα;


Βάζουμε το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού μαζί με τα ροδοπέταλα σε μπαιν μαρί, σε χαμηλή φωτιά, και το αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα. Με τη θερμότητα οι ενυδατικές και απαλυντικές ιδιότητες των ροδοπέταλων μεταφέρονται στο λάδι. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, και αφήνουμε το μίγμα για 4-5 μέρες σε δροσερό μέρος. Μετά από πέντε μέρες στραγγίζουμε καλά το λάδι.

και το αφέψημα;

Βράζουμε για 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά 1 κουταλιά καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς (στα καταστήματα βοτάνων) σε ½ κούπα αποσταγμένο νερό. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και σουρώνουμε.

τώρα τι κάνω;
  • για να φτιάξουμε τη λοσιόν ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες . Θα προσθέσουμε την υδατική βάση σιγά-σιγά μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή. Μπορεί και να μη τη χρησιμοποιήσουμε όλη
  • τα έλαια από αγριοτριανταφυλλιά και νυχτολούλουδο τα προσθέτουμε στο μείγμα των ελαίων μαζί με τις βιταμίνες, αφού αποσύρουμε το σκεύος από το υδρόλουτρο
  • οι πιο προχωρημένοι μπορούν να προσθέσουν στην υδατική βάση και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν πιο εξειδικευμένο γαλακτοματοποιητή, προσαρμόζοντας την αναλογία ελαίων: νερού
  • για άλλες απορίες υπάρχουν και τα comments!

make us happy…


Εκτός από τις εξαιρετικές ιδιότητες του ροδόνερου, του αιθέριου ελαίου του τριαντάφυλλου και της αγριοτριανταφυλλιάς, για τις οποίες ήδη είπαμε αρκετά, το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού δεν έχει λιπαρή υφή, τονώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα, ενώ το λάδι του νυχτολούλουδου περιέχει γάμμα-λινολενικό οξύ (ένα από τα βασικά λιπαρά οξέα) και τρέφει σε βάθος το δέρμα καταπολεμώντας τους ερεθισμούς. Το βαλσαμόλαδο εκτός από τις εξαιρετικές του ιδιότητες , θα δώσει και ένα απαλό ρόδινο χρώμα στην κρέμα μας, ενώ η αλόη εντείνει την ενυδατική της δράση. Το ροδόξυλο, το γεράνιο και το μύρρο είναι αντιγηραντικά και συντελούν στην ανάπλαση των κυττάρων καταπολεμώντας τις ρυτίδες...

now make us happier..

Edith Piaf, la vie en rose , 1954


Πληροφορίες από: 
- Rosemary Gladstar, Herbs for Natural Beauty, Storey Publishing 
-Μαρία & Νίκος Ψιλάκης, Τα βότανα στην κουζίνα, Καρμάνωρ

Άλλες συνταγές με τριαντάφυλλο


κρέμα τριαντάφυλλο

rose lip balm

rose cold cream

rose in a jar, le parfum


8 σχόλια:

  1. αγαπητή witch of daffodils παρακολουθώ το μπλογκ σου εδώ και δύο μήνες και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Αυτό το αρθρο μου άρεσε πολυ και θέλω να φτιάξω τη λοσιον. που θα βρω το λάδι αγριοτριανταφυλιας και νυχτολούλουδο? το βαλασαμέλαιο το έχω δει σε βιολογικό κατάστημα.
    φιλιά, Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ ωραίο...

    να προσθέσω ότι τα ρόδα έχουν την ιδιότητα να μας ξεκουράζουν, και να καταπολεμούν φόβους και ανησυχίες μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα Μαίρη,
    ευχαριστώ που βρίσκεις το μπλογκ ενδιαφέρον.
    Πραγματικά δεν είναι εύκολο να βρεις το rose hip και το evening primrose oil, θα συνιστούσα να τα παραγγείλεις από το διαδίκτυο, θα τα βρεις σε πολύ καλύτερη τιμή. Δες σε παρακαλώ τα σχόλια στο "βουτυροσκεύασμα εξωτικόν" όπου υπάρχουν κάποιες διευθύνσεις(να μην τα επαναλαμβάνω και θεωρηθεί διαφήμιση!). Για οποιαδήποτε άλλη απορία εδώ είμαστε!

    kalliopi σ'ευχαριστώ, για το τριαντάφυλλο έχεις απόλυτο δίκιο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μάγισα και το ποστ ωραίο και η συνταγή (το rose hip δεν έχω), το τραγούδι όμως έγραψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. witch of daffodils αυτά τα site εχουν ενα σωρό πράγματα, σ'ευχαριστώ πολύ,
    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)