9 Φεβρουαρίου 2007

κρέμα χεριών, on your hands


και βοτανικών ελαίων συνέχεια..


Μέχρι στιγμής συνταγή για τα χέρια δεν έχουμε δώσει, ήρθε λοιπόν η ώρα της! Η κρέμα αυτή είναι θρεπτική και προστατευτική, κατάλληλη για ταλαιπωρημένα χέρια. Η συνταγή βασίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων που θα χρησιμοποιήσουμε. Την ήδη γνωστή μας καλεντουλα και το σύμφυτο. Αλλά πάμε πρώτα να το γνωρίσουμε.



Symphytum officinale


Το σύμφυτο ανήκει στην οικογένεια των βοραγινοειδών (boraginaceae), είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές σε υγρά και βαλτώδη μέρη. Φθάνει σε ύψος το ένα μέτρο και συλλέγεται την άνοιξη και στα τέλη του φθινιπώρου.
Τα κύρια συστατικά του είναι γλίχρασμα, κόμμι, αλλαντοΐνη, αλκαλοειδή, ρητίνη και πτητικό έλαιο. Το σύμφυτο θεωρείται επουλωτικό, μαλακτικό, στυπτικό, καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες.
Οι εντυπωσιακές επουλωτικές ιδιότητες του σύμφυτου οφείλονται εν μέρει στην παρουσία της αλλαντοΐνης η οποία διεγείρει τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των κυττάρων και έτσι επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και βοηθά να σχηματιστεί ο ουλώδης ιστός. Η πρόσθετη παρουσία μαλακτικού γλιχράσματος κάνει το σύμφυτο ένα ισχυρό θεραπευτικό ίαμα. Ακόμα, η στυπτικότητά του βοηθά στην παύση των αιμορραγιών.

Πληροφορίες από: David Hoffman, Οδηγός Βοτανοθεραπείας, Διόπτρα.

Για να φτιάξουμε έλαιο σύμφυτου θα ακολουθήσουμε τη συνηθισμένη διαδικασία. Θα χειαστούμε 1 μέρος ρίζα και φύλλα σύμφυτου προς 4 μέρη φυτικού ελαίου. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εκχύλισης τοποθετούμε το βάζο κοντά σε εστία θερμότητας (τζάκι, καλοριφέρ) για 20 ημέρες.Πάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα.

On your hands


τα υλικά σε δοσομετρικά κουτάλια, 1 κ.σ =15ml, 1 κ.γ.=5
ml

για την βάση των ελαίων

- 1 κ.σ. βούτυρο κακάο
- 1 κ.σ. λάδι καλέντουλας
- 1 κ.σ. λάδι σύμφυτου
- ½ κ.σ. σιτέλαιο
- ½ κ.σ. λάδι από νυχτολούλουδο
- ½ κ.σ. λάδι jojoba
- 1 κ.σ. κερί μέλισσας τριμμένο
- ½  κ.γ  λεκιθίνη
- 3 κάψουλες βιταμίνη Ε

για την υδατική βάση

- 1 κουταλιά τζέλ αλόης
- 3-4 κουταλιές δυνατό έγχυμα από καλέντουλα και ρίζα σύμφυτου
- ½ κουταλιά φυτική γλυκερίνη

αιθέρια έλαια & ενεργά συστατικά
- 15 σταγόνες βιταμίνη Ε
- 15 σταγόνες grapefruit seed extract
- 8 σταγόνες λεμόνι
- 6 σταγόνες ροδόξυλο
- 4 σταγόνες περγαμόντο
- 4 σταγόνες υλανγκ-υλανγκ
- 3 σταγόνες βενζόη


Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες. Προσθέτουμε στα έλαια την υδατική βάση σιγά-σιγά και βάζουμε τόση, όση χρειάζεται για να αποκτήσει η κρέμα την υφή που επιθυμούμε. Αν θέλουμε μια πιο ελαφριά κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουταλιές από το έγχυμα. Θα το προσθέσουμε λίγο-λίγο και προσεκτικά.

σας ακούμε..

H συνέργεια της καλέντουλας και του σύμφυτου μας δίνουν μια προστατευτική και αναπλαστική κρέμα, ιδανική για ταλαιπωρημένα χέρια με “σκασμένο” και ερεθισμένο δέρμα. Τις ιδιότητες αυτές τις εντείνει η προσθήκη του λαδιού jojoba και του σιτέλαιου. Το νυχτολούλουδο πλούσιο σε βασικά λιπαρά οξέα έχει αντιγηραντική δράση όπως και τα αιθέρια έλαια του ροδόξυλου και της βενζόης. Το βούτυρο κακάο και η αλόη έχουν μαλακτική δράση και ενυδατώνουν σε βάθος, το λεμόνι λευκαίνει τα χέρια ενώ το περγαμόντο και το υλανγκ-υλανγκ (=το λουλούδι των λουλουδιών) δίνουν θεσπέσιο άρωμα.


άλλο;

το κέικ της εβδομάδας, κέικ με λευκή σοκολάτα και ρούμι


22 σχόλια:

  1. Καλημέρα witch,

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω, το λάδι νυχτολούλουδο μπορώ να το φτιάξω εγώ; Όπως φτιάχνουμε και της καλέντουλας;
    Να ‘σαι καλά , καλή σου μέρα

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελα βρε μαγισα, αργησες να δωσεις συνταγη και ανησυχισα! φαινεται σουπερ θα τη μελετησω το βραδυ με την ησυχια μου μαζι με το κεκακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλώς τη Μαρία,
    όχι το λάδι νυχτολούλουδου (oenothera biennis) το αγοράζουμε έτοιμο, είναι ένα φυτικό λάδι. Υπάρχει και σε κάψουλες της s@lg@r.

    dear akamatra, take your time :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ...τώρα που έφτιαξα το κεκάκι με λευκή σοκολάτα (http://hungryforhungry.blogspot.com/2007/02/blog-post_8589), να βάλω κάτι στα χεράκια μου να μαλακώσουν...Ακολουθεί φωτό στο μειλ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την καλεντουλα τη χρησιμοποιω καθημερινα, πολυ μου ταιριαζει στο προσωπο που ειναι ολο αλλεργικες αντιδρασεις οπως κοκινιλες, σπυρακια, φαγουρα κλπ..:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και για ερασιτέχνες αμπελουργούς καλέ κυρία που τώρα κλαδεύουν και πονάει το χεράκι τους, τίποτα καλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημέρα,
    Κική, η φωτό σου είναι καλύτερη από τη ντεμεκ.
    Θα σταματήσεις επιτέλους να φτιάχνεις τα ανθυγιεινά παλιοκέικ μου και να δοκιμάσεις καμμιά κρεμούλα? :P
    Που ήσουν χθές, έβλεπα ΕΤ3 με αφιέρωμα στη Ζάκυνθο και περίμενα να μου στείλεις χαιρετίσματα :)

    αερικό, δίκιο έχεις και κάνει για όλο το σώμα. Αν ενδιαφέρεσαι, πήγαινε στο ψαχτήρι, θα βρεις συνταγή για κρέμα καλέντουλας.
    Έπιμένω στα βοτανικα λάδια γιατί έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπητέ dimitris-r,
    καλως ήλθατε στο μπλογκο-καλλυντικαντζίδικό μας :P

    Ας ήμουν κι εγώ ερασιτέχνης αμπελουργός κι ας πονούσαν τα χεράκια μου. Σας φθονώ :)
    Η εν λόγω συνταγή κάνει και για σας, αλλά που να τρέχετε ο ερασιτέχνης αμπελουργός να ψάχνετε για νυχτολούλουδα και jojoba. Στο επόμενο ποστ που θα είναι κι αυτό για τα χέρια, θα γράψω και συνταγή "τα χέρια του αμπελουργού", εύκολη και μόνο με βοτανικά λάδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάγισσα η συνταγή σου είναι ιδιαίτερα καλή.Τι θα έλεγες να προσθέσουμε λεβάντα και λιβάνι που είναι αναπλαστικά και διορθώνουν και το πρόβλημα με τα πετσάκια;
    Για το grapeseed oil μπορώ να πώ με σιγουριά ότι έχει μεγάλο χρόνο ζωής,μεγαλύτερο από το ελαιόλαδο.Πάντα προσθέτω λίγο στις συνταγές μου για να μειωθεί η υπερβολική λιπαρότητα που προκαλούν τα άλλα λάδια.
    Όσο για τα βάμματα τα προσθέτεις στην κρέμα βάση ακριβώς όπως τα αιθέρια έλαια αλλά πρέπει να μειώσεις τις δόσεις των τελευταίων.Η βενζόη εκτός από αναπλαστική είναι και εξαιρετικό συντηρητικό.Σκέψου να το προσθέσεις σε βάμμα!Το κακό είναι ότι δεν έχει την ίδια θεσπέσια μυρωδιά με το αιθέριο έλαιο.
    Άγγελος βρυκολακιάζων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ευχαριστώ Λευκέ Άγγελε, τα 2 αιθέρια που προτείνεις θα τα συμπεριλάβω στο θρεπτικό λαδι χαριών που πρόκειται να ανεβάσω.
    Μερσί και για τις πληροφιρίες για το σταφιδέλαιο και τα βάμματα.
    Τη βενζόη τη χρησιμοποιώ πολύ συχνά και σαν βάμμα και σαν αιθέριο για τις ιδιότητες που αναφέρεις.

    Να μη βρυκολακιάσεις, να παραμείνεις άγγελος Λευκός :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ! Έγινα η επίσημη φωτογράφος των κέικ σου!!! χαχα! Και τις κρέμες σου τιμώ, αλλά όχι στην πράξη ακόμα. Αν είχα τα υλικά όμως, να είσαι σίγουρη ότι θα τις έφτιαχνα. Αφού ειμαι του handmade εγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΧΑΧΑ! Εγώ πάλι εκτιμώ την μαγική σκούπα σου Μαγισσούλα! Δεν την παίρνεις να πας να μας φέρεις κανένα ψιχουλάκι από τα κέϊκ που εσύ προτείνεις και η Κική δοκιμάζει και μας έχουν ρίξει σε υπογλυκαιμικές κρίσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kiki, la delicieuse (πάει σου το κόλλησα) δε πάψω να γκρινάζω μέχρι να φτιάξεις την πανεύκολη cold cream που θέλει μονο λάδι, νερό & κερί. Θα κάνω και οδηγίες step by step, αγόρασα σχετικό μαραφέτι-μένει να πείσω το..φωτογράφο, τότε δε θα΄χεις καμμιά δικαιολογία :)

    Juanita, la Quejica (εσύ το'χεις προσωνύμιο) μόνο τη σκούπα μου εκτιμάς???
    κάτσε να διαβάσω το ξόρκι της εκτιμήσεως :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λάδι νερό και κερί; Που είναι να την φτιάξω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κυρίως την σκούπα, όχι μόνο όμως! Και τα animated gifs με τρελλαίνουν. Τα κέϊκς πάλι, κλείνω τα μάτια, προσπαθώ να τα προσπερνώ. Γιατί είμαι ήδη 3+ σε ένα ούτως ή άλλως + υπόβαθρο, αχ!
    Βότανο που να κόβει την όρεξη για φαϊ και να την ανοίγει αντίστοιχα για μελέτη υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Juanita για αδυνάτισμα υπάρχει, ποτέ όμως δε θα πρότεινα κάτι τέτοιο..Για ενδυνάμωση εγκεφαλικών λειτουργιών καλή είναι η λεκιθίνη, κάνει καλό και στο μεταβολισμό και το αιθέριο του βασιλικού, για τη συγκέντρωση το λεμόνι, δενδρολίβανο για τη μνήμη (αυτό ανεβάζει και την πίεση)..

    κόρη delisieuse δεν έχετε διαβάσει την cold cream?? πάλι θα σας μαλώσω.. Αν ενδιαφέρεσαι κόρη, κοίτα στο ψαχτήρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τη βρήκα. Κυλία, έχω απολίες. Που θα βρω βόρακα; Τι σημαίνει ψυχρής εκθλιψης; Αμα βάλω καλαμποκέλαιο κλπ δεν κάνει? Μπορώ να βάλω ότι αιθέριο έλαιο θέλω; Κερί μέλισσας που θα βρω; Σε μαγαζί που φτιάχνει κεριά κάνει; Πολλά ρωτάω ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κόρη, βόρακα θα ωρεις στο φαρμακείο, αποσταγμενο νερο στο σούπερ μαρκετ και το φαρμακείο.
    Ένα λάδι λέγεται ψυχρης εκθλιψης όταν για να παραχθεί δε χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες που αλλοιώνουν τη σύστασή του ή άλλα χημικά μέσα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ηλιέλαιο ή αμυγδαλέλαιο. Μόνο βιολογικά. Αν δε βρεις, και μεχρι να βρεις κάνε δοκιμή με ωραιότατο ελαιόλαδο Ζακύνθου!
    Για αρχή πάρε αιθερια λεβάντα, γερανιο, πορτοκάλι που έχουν πολλές χρησεις. Κερί μέλισσας στο κατάστημα που πουλάει βότανα (για να πάρεις και βότανα). Αν δεν έχει, σίγουρα θα έχει ο μελισσοκόμος που αγοράζεις το μέλι σου.
    Αν έχεις άλλες απορίες πες μου.
    kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα !!!!!!!
    Τι γνώμη έχεις για το αν μπορούμε να πάρουμε τα συστατικά του σύμφυτου με αλκοόλ (βάμμα) ή με απλή μέθοδο....τσαγιού (το βότανο σε ζεστό νερό για λίγη ώρα, και χρησιμοποιούμε το ζελέ που βγάζει) ????
    Πολλά ευχαριστώ και πολλά μπράβο για τη σελίδα σου !!!
    Να'σαι καλά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τέλεια!!!! Αγαπώ τις κρέμες χεριών και συνήθως αγοράζω από εδώ https://www.notos.gr/omorfia/peripoiisi-prosopou/ καλλυτικα ή προιόντα περιποίησης. Αυτή τη φορά όμως θα δοκιμάσω να φτιάξω την κρέμα σου!!! Σε ευχαριστούμε πολύ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)