15 Δεκεμβρίου 2006

βαθύς καθαρισμός με βανίλια, άρωμα σαγηνευτικό!

βανίλια, περγαμόντο & πορτοκάλι
συνταγή για body scrub
με σαγηνευτικό άρωμα..


Η βανίλια (vanilla panifolia), η εξαιρετική ορχιδέα με τα ερμαφρόδιτα άνθη, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην κεντρική και νότια Αμερική, ήδη από τη προκολομβιανή εποχή για το γλυκό άρωμά της. Στην Ευρώπη την έφεραν οι Ισπανοί κονκισταδόρες και σύντομα έγινε ένα από τα πλέον δημοφιλή αρώματα...της κουζίνας.
Το ακριβό αιθέριο έλαιό της θεωρείται ότι έχει anti-stress ιδιότητες, ηρεμεί, διώχνει την ένταση και τις αρνητικές σκέψεις. Ακόμη, η βανίλια είναι και από τα πλέον αγαπημένα συστατικά των αρωμάτων, βέβαια στη συνθετική της μορφή λόγω του υψηλού της κόστους.
Στη συνταγή αυτή θα συνδυάσουμε την αισθησιακή βανίλια με το με το αναζωογονητικό άρωμα των εσπεριδοειδών που φτιάχνει τη διάθεση...

και τα υλικά μου;

- 1 ½ κούπα λεπτή ξανθή ζάχαρη
- ½ κούπα λεπτό θαλασσινό αλάτι ή άλατα μαγνησίου (Epsom salts)
- ½ της κούπας έλαιο από κουκούτσια βερίκοκου
- ¼ της κούπας έλαιο άγριας τριανταφυλλιάς (rosehip oil, rosa canina)
- 1 κουταλιά βούτυρο κακάο (λιωμένο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία)
- 4 κάψουλες ή 8 σταγόνες βιταμίνης Ε
- 1 κουταλιά τζελ αλόης
- 3 κουταλιές μέλι από άνθη πορτοκαλιάς
- 1 κουταλιά φυτική γλυκερίνη
- ¼ με ½ της κούπας υγρό σαπούνι ελαιολάδου
- το ξύσμα (λεπτό) ενός μεγάλου πορτοκαλιού
- 1 “κλαράκι” φυσικής βανίλιας
- 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας

πρώτα η διαδικασία της υπομονής:

Κόβουμε το κλαράκι της βανίλιας κατά μήκος στη μέση.

Σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι αναμιγνύουμε τα φυτικά έλαια με τη βιταμίνη Ε. Προσθέτουμε το ένα κομμάτι της βανίλιας και αφήνουμε το μπουκάλι να σταθεί σε σκοτεινό μέρος για 20 μέρες περίπου, ανακινώντας το ελαφρά μια φορά τη μέρα. Κατόπιν σουρώνουμε και έτοιμο το εκχύλισμα!


Σε ένα γυάλινο μπολ που κλείνει αεροστεγώς βάζουμε τη ζάχαρη, προσθέτουμε το άλλο κομμάτι βανίλιας, το κλείνουμε και περιμένουμε 20 μέρες να αρωματιστεί η ζάχαρη. Μετά από αυτό το διάστημα, αφαιρούμε τη βανίλια και δεν την πετάμε! Τη βάζουμε σε άλλη ζάχαρη για να αρωματίσουμε τον καφέ μας..


Βάζουμε το λεπτοτριμμένο ξύσμα του πορτοκαλιού σε φούρνο, στους 50 βαθμούς έως ότου φύγει τελείως η υγρασία. Δεν το ψήνουμε!

και τώρα τα εύκολα:

Σε ένα γυάλινο μπολ αναμιγνύουμε το αρωματισμένο έλαιο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μέλι, τη γλυκερίνη, την αλόη, το ξύσμα και το βούτυρο κακάο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά.


Κατόπιν προσθέτουμε το υγρό σαπούνι, τόσο ώστε να μας ικανοποιεί η υφή του scrub. Ανακατεύουμε καλά. Σ’ αυτό το σημείο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ χειρός για να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.


Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε ακόμα λίγο. Όταν κρυώσει εντελώς το μείγμα το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με ετικέτα.

πες κι άλλα..

Χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα κάθε φορά κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις και επειδή το μίγμα έχει φυτικά έλαια προσέχουμε μη γλιστρήσουμε! Η αλόη ενυδατώνει, τα έλαια και το βούτυρο κακάο τρέφουν και δίνουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα. Η ζάχαρη βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων & το αλάτι αποτοξινώνει. Ιδιαίτερα τα άλατα μαγνησίου όχι μόνο αποτοξινώνουν και καθαρίζουν σε βάθος, αλλά χαλαρώνουν τους κουρασμένους μύες, καταπολεμούν τα οιδήματα & ηρεμούν το νευρικό σύστημα. Το ξύσμα από πορτοκάλι αρωματίζει, απολεπίζει και δίνει λάμψη, ενώ το μέλι δίνει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και κάνει την επιδερμίδα βελούδινη.

κι άλλα κι άλλα..

Η συνταγή αυτή συνδυάζεται με... υποβρύχιο βανίλιας, που ακόμα κι αν δεν το φτιάξετε, τουλάχιστον θα απολαύσετε ένα εξαιρετικό άρθρο. Ταιριάζει και με αυτό...

Τι προσέχουμε:
- πριν χρησιμοποιήσουμε τα άλατα μαγνησίου ας ρωτήσουμε έναν ειδικό, μπορεί να μην είναι συμβατά με κάποιες ασθένειες
- το αιθέριο έλαιο της βανίλιας δεν είναι τοξικό, παρόλα αυτά, για το λόγο ότι δεν είναι αρκετά διαδεδομένο και ευρέως δοκιμασμένο, καλύτερα να μην χρησιμοποιείται από εγκύους.

15 σχόλια:

  1. Η βανίλια δίνει υπέροχο άρωμα. Μου αρέσει να καίω τα αιθέρια έλαιά της στην ειδική συσκευή. Μύρισε βανίλια όλο σου το μπλογκ!
    kxan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. merci kxan :)
    και αισθησιασμός και αποτοξίνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!! ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΕΥΤΥΧΙΑ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μαγισα, αυτό είναι πραγματικα διαφορετικο απο τα αλλα αφου έχει και αφρολουτρο μεσα! αλλα μπελαλιδικο βρε παιδι, μ'αρεσει ομως. Να μας πεις αμεσως που θα βρουμε αιθ.ελαιο βανιλια!! για τα αλατα ρωτησα φαρμακειο, θα τα κανει παραγγελια, πρεπει να'χουν κι αλλες χρησεις, ετσι δεν ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κόρες πάλι κάτι έπαθε το beta, βαρέθηκα, τρόμαξα να μπω να σχολιάσω..

    Eλευθερία σ'ευχαριστω πολύ, να έχεις κι εσύ καλές γιορτες, και κάθε ευτυχία :)
    Στείλε μου κι άλλη συνταγή, τώρα που με καλόμαθες!

    akamatraκαλή μου τεμπέλα, σου έχω καλά (και ακριβότερα) νέα. Στη Γαλλική διευθυνση που σου έχω δώσει, υπάρχει έτοιμο λάδι βανίλιας! εκεί θα βρείς και αιθέριο. Τα epsom κάνουν και για μπάνιο αποτοξίνωσης κλπ, δες το link..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας,

    Τι υπέροχες συνταγές γράφεις witch of daffodils! Δίνουν χαρά και ζωντάνια σε όποιον τις χρησιμοποιεί!
    Έφτιαξα την Cold Cream και έγινε καταπληκτική, μόνο λίγο λιπαρή, μήπως έπρεπε να βάλω λίγο ακόμα νεράκι?
    Μ' αρέσει το άρωμα βανίλιας, θα προσπαθήσω να φτιάξω και αυτή τη συνταγή.

    Ψάχνω σπόρους βανίλιας, ξέρει καποιος που μπορώ να βρώ?
    Καλές γιορτές ευχομαι σε όλους,

    πολλα φιλάκια
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλώς την, τη συνάδελφο! μερσί για τα καλά λόγια. Πραγματικά η cold cream είναι λιπαρή, γι' αυτό και την προτείνω για ντεμακιγιαζ ή για περίπτωση ξηροδερμίας. Αν βάλεις ίση ποσότητα νερού/λαδιού ή και λίγο περισσότερη θα πετύχει αλλά θα γίνει πιο ρευστή.

    Φυσική βανίλια θα βρεις στο Μπ@χ@ρ στην Ευριπίδου.

    Εύχομαι καλές γιορτές και σε σένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ witch of daffodils για το καλωσόρισμα.
    Το χόμπι μου είναι να φτιάχνω τα δικά μου προϊόντα, και παρατηρώ ότι δεν είμαι ευτυχισμένη δουλεύοντας σαν προγραμματίστρια πραγματικά θα ήθελα να ασχοληθώ με το να φτιάχνω καλλυντικά και να πουλάω. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά, και πάνω από όλα θα μπορώ να κάνω καλό στους συνανθρώπους μου. Ξέρεις τι μπορώ να κάνω? Δεν έχω σπουδάσει αισθητικός, παίζει ρόλο αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα!ωραία η βανίλια αλλά μου ανοίγει την όρεξη...ξέρει μήπως κανείς καμιά φυτική συνταγή ή τέλος πάντων οτιδήποτε μπορεί να βοήθησει για θεραπεία επιχείλιου έρπη? είναι η πρώτη φορά και ο πόνος είναι αβάστακτος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Ελευθερία, συνταγή για τον έρπη έχω βρει στη διεύθυνση http://herbalaromas.blogspot.com/2006/08/blog-post_19.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μαρία, είναι μια μεγάααααλη και πονεμένη ιστορία. Θα σου έστελνα e-mail αλλά δεν υπάρχει στο προφίλ σου, γι'αυτό στείλε μου εσύ και θα σου απαντήσω.

    ελευθερία, τι μου έπαθες;
    Αν είναι τόσο σοβαρό μήπως πρέπει να το δεί γιατρός; γι' αυτό που ζητάς θα σου στείλω mail. περαστικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΕΣ!!!!ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΕΡΕ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ? ΚΑΤΙ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλημέρα Ελευθερία, καλή χρονιά:)

    θα γράψω σύντομα τη συνταγή που ζητάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ευχαριστώ πολύ!!!έφτιαξα την cold cream και μου βγήκε πολύ αφράτη, σαν μους βανίλια!!! είναι πολύ καλή.την συνιστώ ανεπιφύλακτα!επίσης και την λοσιόν σώματος η οποία όμως βγήκε πολύ νερουλή. ίσως έπρεπε να βάλω λιγότερο νερό?τέλος πάντων.μη σας ζαλίζω άλλο. φιλάκια πολλά σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. bonjour Ελευθερία, η διαφορά ανάμεσα στην κρέμα και τη λοσιόν είναι ακριβώς αυτή! η λοσιόν πρέπει να είναι ρευστή και να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό!
    Πάντως να ξέρεις κάτι βασικό: όταν χρησιμοποιούμε σαν μοναδικό γαλακτοματοποιητή το κερί μέλισσας δεν έχουμε και πολλά περιθώρια να παίξουμε με την υφή.
    Για αυτά τα σκευάσματα εγώ χρησιμοποιώ emulsifying wax και πιο εξειδικευμένα υλικά αλλά οι συνταγές που προτείνω πτροτιμώ να απευθύνονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Πως να προσελκύσεις το ενδιαφέρον για τα φυσικά καλλυντικά αν προτείνεις κάτι εξειδικευμένο και ακριβό που δύσκολα το βρίσκεις στην Ελλάδα;

    φιλώ σε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)