8 Ιουνίου 2008

παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού βήμα-βήμα (Μέρος 1ον)




Έπειτα από δύο χρόνια σοβαρής & ταλαιπωρητικής θεωρητικής ενασχόλησης με το θέμα, σφόδρα εκνευρίστηκα και αποφάσισα να περάσω από τη θεωρία στην πράξη. Ένα έχω να δηλώσω: το κόλλημα με τα σαπούνια μπορεί να γίνει χειρότερο από αυτό με τα ελιξίρια..
Το σημερινό άρθρο, αν και μακροσκελέστατο-σεντονάτο, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις απορίες τις σχετικές με την παρασκευή σαπουνιού. Σήμερα θα σταθούμε σε δύο θέματα: τι είναι αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε και πως μπορούμε να το φτιάξουμε. Έπεται συνέχεια..

τι είναι το σαπούνι;

Από χημικής απόψεως το σαπούνι είναι ένα άλας, και όπως όλα τα άλατα είναι προϊόν εξουδετέρωσης μιας βάσης από ένα οξύ.
Το σαπούνι λοιπόν είναι ένα ουδέτερο μίγμα (άλας) λιπαρών οξέων, κυρίως του παλμιτικού, του στεατικού και του ελαϊκού με νάτριο ή κάλιο (βάσεις). Το άλας αυτό παρασκευάζεται κατά την αντίδραση των γλυκεριδίων που είναι συστατικά των λιπών και των ελαίων με καυστικό νάτριο (NaOH, υδροξείδιο του νατρίου) ή καυστικό κάλιο (ΚΟΗ, υδροξείδιο του καλίου).
Η αντίδραση αυτή ονομάζεται σαπωνοποίηση:

γλυκερίδια λιπαρών οξέων+ NaOH = άλας (σαπούνι) + γλυκερίνη

Τα σαπούνια διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύσταση, ανάλογα με το είδος του ελαίου που χρησιμοποιήθηκε. Τα έλαια αποτελούνται από διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων τα οποία έχουν τις δικές τους ξεχωριστές ιδιότητες και απαιτούν διαφορετική ποσότητα βάσης για να σαπωνοποιηθούν (SAP value).
Για την ποσότητα του ΝaoH που θα χρειαστούμε ανάλογα με το είδος και την αναλογία των ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε, θα μιλήσουμε στο επόμενο ποστ.

Tα σαπούνια που περιέχουν NaOH είναι στερεά και σκληρά, ενώ το ΚΟΗ χρησιμοποιείται για την παρασκευή υγρών σαπουνιών.

γιατί τα σαπούνια καθαρίζουν;

Η απορρυπαντική δράση των σαπουνιών είναι ένα αρκετά πολύπλοκο φαινόμενο που δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις αφριστικές τους ιδιότητες.
Όταν το σαπούνι διαλύεται στο νερό προκύπτουν κατιόντα νατρίου ή καλίου και ανιόντα των αντίστοιχων λιπαρών οξέων. Κάθε ανιόν αποτελείται από 2 τμήματα: το πρώτο διαλύεται στο νερό (υδρόφιλο) και το δεύτερο έχει την ιδιότητα τα διαλύεται σε λιπαρές ουσίες (λιπόφιλο).
Έτσι κατά τη διαβροχή ενός αντικειμένου από σαπωνοδιάλυμα, το λιπόφιλο τμήμα διαλύεται στους λιπαρούς ρύπους, ενώ το υδρόφιλο στο νερό. Το αποτέλεσμα είναι οι ρυπαρές ουσίες να απομακρύνονται από το αντικείμενο, σχηματίζοντας ένα γαλάκτωμα το οποίο απομακρύνεται με το ξέπλυμα.

υπάρχουν πολλές μέθοδοι παρασκευής σαπουνιού;

Για την παρασκευή σαπουνιού (στο σπίτι) 2 είναι οι κύριες μέθοδοι:


α. η θερμή μέθοδος
Είναι η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής σαπουνιού, κυρίως από ελαιόλαδο, στην Ελλάδα. Στη μέθοδο αυτή, το μίγμα ελαίων-σόδας σαπωνοποιείται με τη θερμότητα, δηλ. βράζει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι την ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης. Τα άρθρα που έχω διαβάσει σχετικά με αυτή τη μέθοδο είναι λίγα. Επιπλέον δε γνωρίζω τη σχετική βιβλιογραφία έτσι ώστε να μπορώ να περιγράψω τη διαδικασία ή τις αναλογίες με ακρίβεια. Γνωρίζω ότι κάποιες κυρίες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο και παρακαλούνται να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας.

β. η ψυχρή μέθοδος
Στην ουσία δεν έχει καμμιά σχέση με ψυχρότητα απλά το μίγμα ελαίων-σόδας δεν σαπωνοποιείται με τη θερμότητα αλλά με την..υπομονή. Το μίγμα δεν βράζει, η διαδικασία της σαπωνοποίησης συνεχίζεται εφόσον βάλουμε το μίγμα στα καλούπια και απαιτείται ένα χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων για την ολοκλήρωση της σαπωνοποίησης και την ωρίμανση των σαπουνιών. Είναι μια δημοφιλής αγγλοσαξωνική μέθοδος, εύκολη για σπιτικό σαπούνι, και το κυριότερο: υπάρχει πλούσια σχετική βιβλιογραφία. Αυτή την ψυχρή μέθοδο θα ακουλουθήσουμε και πάμε πάραυτα να φτιάξουμε σαπούνι, αλλά..

..η ασφάλεια προέχει!

  • To NaOH είναι ισχυρό διαβρωτικό! Προσβάλλει τα μέταλλα και το ξύλο, για το λόγο αυτό τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι ή ανοξείδωτα ή πυρέξ.
  • Το NaOH προσβάλλει το δέρμα και τους ιστούς, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρά εγκάυματα.

Γι’ αυτό για κανένα λόγο δεν προχωράμε στην παρασκευή σαπουνιού χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης: γάντια από καουτσούκ, γυαλιά ασφαλείας, μάσκα, και πλαστική ποδιά κουζίνας. Έχουμε κοντά μας για παν ενδεχόμενο ένα μπουκάλι ξύδι (οξύ) που θα εξουδετερώσει την καυστική σόδα (βάση) σε περίπτωση επαφής με το δέρμα. Τα παιδιά και τα ζωάκια εκτός εργαστηρίου!
Για παραπάνω προστασία, φοράμε φόρμα με μακριά μανίκια και αποφεύγουμε να αφήνουμε ακάλυπτο οποιδήποτε σημείο του σώματος.

Η διέυθυνση του μπλογκ προειδοποεί για ενδεχόμενο κίνδυνο και δηλώνει ότι ουδεμία ευθύνη φέρει.
Πληροφορίες από:
-Xημεία Γ' Γυμνασίου, Ο.Ε.Δ.Β.
-The Soapmaker's Companion, Susan Miller Cavitch, Storey Books.


τα απαραίτητα εργαλεία:


  • Ένα stick blender
  • Mια κατσαρόλα που θα μας χρησιμεύσει για bain marie
  • Θερμόμετρα κουζίνας ή χημείου
  • Ένα μεγάλο μπολ πυρέξ (2,5lt)
  • Μια δοσομετρική κούπα πυρέξ (1lt)
  • Ηλεκτρονική ζυγαριά
  • Ανοξείδωτα κουτάλια
  • Μια πλαστική σπάτουλα
  • Ένα γυάλινο μπολ για να ζυγίσουμε την καυστική σόδα
  • Φόρμες για το σαπούνι που μπορεί να είναι: φόρμες ζαχαροπλαστικής από σιλικόνη, τα χάρτινα κουτιά από γάλα ή χυμό κομμένα κατά μήκος, ή ένα ξύλινο τετράγωνο καλούπι επικαλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Είναι προτιμότερο τα εργαλεία αυτά να αποθηκεύονται χωριστά από τα σκεύη της κουζίνας.

επί το έργον...

  • Καλύπτουμε την επιφάνεια εργασίας με χοντρό πλαστικό ή χαρτί και συγκεντρώνουμε τα υλικά και τα εργαλεία μας.


  • Ζυγίζουμε με ακρίβεια την καυστική σόδα


  • Βάζουμε την πυρίμαχη δοσομετρική κούπα στη ζυγαριά και ζυγίζουμε το αποσταγμένο νερό.


  • Βάζουμε το πυρίμαχο μπολ στη ζυγαριά και ζυγίζουμε τα έλαια διαδοχικά

  • Γεμίζουμε την κατσαρόλα κατά το 1/3 με νερό, τη βάζουμε σε σιγανή φωτιά, και τοποθετούμε το μπολ με τα έλαια. Αν χρησιμοποιούμε στερεά έλαια θα πρέπει να λειώσουν εντελώς.

  • .Τοποθετούμε την πυρίμαχη κούπα στο νεροχύτη -αν θέλουμε τον γεμίζουμε κατά το ¼ με κρύο νερό της βρύσης- και ρίχνουμε προσεκτικά τη σόδα στο νερό. Ποτέ το αντίθετο! Την ανακατεύουμε με ανοξείδωτο κουτάλι καλά ώστε να διαλυθεί πλήρως. Προσοχή: Τις πρώτες στιγμές της διάλυσης της σόδας, εκλύονται υδρατμοί, για το λόγο αυτό δουλεύουμε από κάποια απόσταση, με τεντωμένο χέρι και ανοιχτό παράθυρο.

  • Μετράμε τη θερμοκρασία των ελαίων.


  • Μετράμε τη θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής σόδας. Το διάλυμα της σόδας και τα έλαια πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία 30-40°C. Εάν το διάλυμα της σόδας δεν κρυώσει αρκετά γρήγορα, βάζουμε την κούπα σε δοχείο με παγωμένο νερό. Εάν πάλι κρυώσει πολύ γρήγορα, τη βάζουμε σε δοχείο με ζεστό νερό.

  • Όταν το μίγμα των ελαίων και το διάλυμα της σόδας έχουν θερμοκρασία ανάμεσα στους 30 και 40°C, βάζουμε το μπολ με τα έλαια στην επιφάνεια εργασίας και ρίχνουμε μέσα το διάλυμα της σόδας. Ποτέ το αντίθετο!
  • Με το stick blender ομογενοποιούμε το μίγμα μέχρι να διαπιστωθούν “ίχνη” σαπωνοποίησης (tracing). Η νεαρή σαπωνόμαζά μας θα πρέπει να έχει την υφή μελιού. Το μπλέντερ θα αφήνει ίχνη στην επιφάνεια της σαπωνόμαζας μίγματος, τα οποία μετά θα εξαφανίζονται.

  • Αυτά τα “ίχνη”, θεωρητικά θα πρέπει να εμφανιστούν σε 10 με 20 λεπτά από την ώρα έναρξης της ανάμιξης. Η πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία των 2 φάσεων, η ποσότητα του NaOH, η φύση την λιπών & ελαιών που χρησιμοποιήσαμε ή τα πρόσθετα που τυχόν βάλαμε μπορεί να επισπεύσουν το tracing.



  • Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε στο μίγμα επιπλέον φυτικά έλαια αν επιθυμούμε ή αιθέριαέλαια. Αναμιγνύουμε καλά.


  • Αν θέλουμε να προσθέσουμε χρώμα, βάζουμε λίγο από τον πολτό στη δοσομετρική κούπα και προθέτουμε το χρώμα ή το βότανο. Το ενοποιούμε.



  • Ρίχνουμε τον χρωματισμένο πολτό στο υπόλοιπο μίγμα και ανακατεύουμε καλά. Εσείς να φοράτε τα γάντια σας, μη κοιτάτε εμένα που τα πήρα 5 νούμερα μεγαλύτερα!


  • Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις φόρμες με το μίγμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.


  • Έτοιμο! Στο σημείο αυτό ο φωτογράφος του μπλογκ αγανακτισμένος αποχώρησε!


  • Το καλύπτουμε με διαφανή πλαστική μεμβράνη, το αφήνουμε σε θερμό μέρος σκεπάζοντας το με μάλλινο ύφασμα.
  • Πλένουμε τα σκεύη που χρησιμοποιήσαμε με απορρυπαντικό και ξύδι, φορώντας πάντα τα γάντια μας. Ότι υπολείμματα σαπουνιού απέμειναν στα σκεύη τα αφαιρούμε πρώτα με χαρτί κουζίνας.
  • Περιμένουμε για 24 ώρες και κατόπιν αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε το σαπούνι να στεγνώσει, να γίνει αρκετά σκληρό για να βγεί από τη φόρμα. Ανάλογα με τα έλαια που χρησιμοποιούμε μπορεί να χρειαστούν από 1 έως 7 ημέρες.
  • Αφήνουμε το σαπούνι να ωριμάσει για 4-6 εβδομάδες, σε μέρος ευάερο και μακριά από φως.

et enfin, voila le savon!

Believe it or not, περισσότερη ώρα χρειάστηκε να γράψω το ποστ από το να φτιάξω σαπούνι..





Έχετε μια πελωωώρια δίψα για σαπουνο-μάθηση; Aπορίες το μυαλό σας βασανίζουνε πολλές; Μη διστάζετε, κάντε κλικ εδώπαρασκευή σαπουνιού, μέρος 2ον.


107 σχόλια:

  1. Εύγε!Συγχαρητήρια!Μπράβο!Καλως όρισες στο club των "Χαρούμενων Σαπωνοποιών". Είναι ή δεν είναι μεγάλο κόλλημα? Α! και συγχαρητήρια στο φωτογράφο!Το σαπουνάκι φαίνεται μια χαρά. Έχει και μέλι μέσα ή κάνω λάθος? Όπως καινα έχει το να φτιάχνεις σαπούνι είναι...πάθος! Και πάλι μπράβο ...και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω να παρατηρήσω τα εξής με ολο το θαρρός που μου δίνει η βλογγο-ιδιότητά μου:
    πρώτον: αλάτι και νερό .. σπιτι καθαρό!
    πως φαινεται οτι μου αρεσει η χημεια..
    δεν το λεω ειρωνευτικά.. το εννοώ!!
    δευτερον: τα παιδια και τα ζωάκια εκτος εργαστηρίου.. αρα διωχνετε εμέ τη γατα σας?? (για να γελάσουμε το λέω δεν το εννοώ..)
    τρίτον: ολοσωμη φορμα δεν εχω.. τουλάχιστον ασφαλείας..
    τεταρτον: το stick blender, είναι μπλέντερ χειρός;
    πεμπτον: ωραιο φαίνεται το σαπούνι απο πορτοκάλι.. και η οδηγίες κατατοπιστικότατες (ισως γι' αυτο το λογο πιο πολύ ωρα φτιαχνατε το ποστ παρα παρασκευάζατε το σαπούνι, αν και το σαπούνι ηθελε το χρονο του να ωριμάσει καποιες βδομαδες οπως λέτε..) αλλα εχω την απορία αν θα μπορέσω να το παρασκευάσω.. οπότε καλύτερα να το θαυμάσω φτιαγμένο απο τα χερια της μαγισσουλας.. δε λέω, μου αρεσει να ανακατευω μπουκαλάκια και υλικά αλλα αυτο ειναι η μια διάστασή μου.. η αλλη ειναι να θαυμάζει και οτι φτιαχνουν οι αλλοι και εγω δεν εχω χρόνο να απασχοληθώ..

    κλαπ, κλαπ, κλαπ (χειροκροτηματα για την παρουσίαση και την προσπάθεια και φυσικά το αποτέλεσμα)

    Καλό μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλό μήνα μυρένια :)

    αυτό δεν είναι κόλλημα, είναι πετριά! "happy soapers'" club? ενδιαφέρον! όχι δεν έχει μέλι..θα δώσω άλλη φορά συνταγή.
    Ο φωτογράφος είναι ο ήρωας που με αντέχει :)

    δώστε και σεις οι έμπειρες καμμιά συνταγή..δώστε και σώστε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάτι άσχετο! Χρόνια τώρα με πειράζουν πολλοί για τα μικρά πορελάνινα (και άλλα κουτάκια) που μαζεύω...Χαίρομαι για άλλη μια φορά που υπάρχουν και άλλοι που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγάπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. carissima, καλό μήνα:)
    και μένα μου αρέσει η χημεία, δεν είν' κακό :)
    ναι, θα βγάλω τη γάτα σας από το εργαστήριο, δε θα΄θελα να βγεί φλαμπέ..
    δε χρειάζεται ολόσωμη φόρμα carissima, μια φόρμα παλιά ,ε μακριά μανίκια από τις συνηθισμένες.
    Το stick blender είναι αυτό που κρατάω με τα τεράστια μάυρα γάντια μου..νομίζω ότι ..οι κανονικοί άνθρωποι το αγοράζουν και φρουτόκρεμες, μαγιονέζες κλπ.
    Πιστέψτε με, είναι πολύ πιο εύκολο απ' οτι φαίνεται, το διαπίστωσα με εκπληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μυρένια, αφήστε τους να λένε. Εκτός από happy soapers είμεθα crazy but cute :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα!!

    Αααααα πολύ δύσκολο μου φαίνεται το σαπούνι.Θα το αφήσω για όταν περάσω πανεπιστήμιο...Ακόμα είμαι στην πρώτη δημοτικού...έχω πολλά να μάθω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α-Ψ-Ο-Γ-Η η μάγισσα.
    Υποκλινόμαστε στο ταλέντο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κόρη ξανθιά καλό μήνα :)
    σας διαβεβαιώ πως μπορείτε να το φτιάξετε κι από το γυμνάσιο ακόμα!


    bee happy σας ευχαριστώ, ευγενέστατος as usual.
    Στα σχέδια μου είναι και ένα σαπούνι με προϊόντα μέλισσας, λέτε να το ονομάσω happy bee;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εντυπωσιάστηκα!!! Θυμήθηκα και τη γιαγιά στο μανιατοχώρι που έφτιαχνε ελαιοσάπουνο, για ρούχα καθαρά και μαλακά θα έλεγε η διαφήμιση. Κι εγώ πρώτη πάω ακόμα, μέχρι το γυμνάσιο...
    Θυμήθηκα τώρα τη συνταγή για τα μωροκαρδουλοσαπουνάκια που είχατε δώσει, πάω να την ξαναδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα κι απο μένα,

    Είναι κόλλημα το σαπούνι. Εδώ και ένα χρόνο το φτιάχνω για μένα και τους φίλους.
    Εγώ μάλλον είμαι της θερμής μεθόδου. Την τελευταία φορά έκανα ένα σωρό σαπουνάκια (ακολούθησα τη συμβουλή κόρης, σε μπαλάκια). Πρόσθεσα βαλσαμόλαδο, λεμόνι, μέλι, γάλα κλπ όλα υλικά απο την κουζίνα. Ότι είχα εύκαιρο.
    Επιπλέον θέλω να ενημερώσω τις κόρες, ότι ως φυσική κοκκινομάλλα, είχα πολλές φακίδες σε πρόσωπο και χέρια. Εξαφανίστηκαν όλες!
    Δεν αποχωρίζομαι τα μικρά μου σαπουνάκια ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι εγώ εντυπωσιάστηκα! Δε φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά ούτε και παιχνίδι. Ζήλεψα πολύ και το θέλω κι εγώ! Θα έχουμε και συνταγές; Αυτό το βιβλίο είναι καλό;
    Όλα θέλω να τα μάθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. poli άραγε εξαφανίζονται και οι πανάδες? για πείτε τι κάνατε μας παρακαλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. heart n soul με συγκινείτε, από τη μια μου λέτε πως σας θυμίζω τη γιαγιά σας και από την άλλη τονίζετε πως δεν πήγατε ακόμη στο γυμνάσιο και θέτε να φτιάξετε μωροσάπουνα, ok, το πιάσαμε το υπονοούμενο :))
    eh bien, νας σας πω, το σαπούνι από την αρχή είναι το ίδιο απλό..
    έχετε φακίδας? απ'ότι ξέρω το λεμόνι καλό και κάποια αιθέρια, θα διαβάσω και θα σας πω.

    poli, έχουμε ξαναμιλήσει αν δεν κάνω λάθος..
    καλώς ήρθες :)
    πέστε βρε κόρες για τη θερμή μέθοδο, έχω μια πελώωωρια δίψα για μάθηση!
    είστε και εσείς του club, χαίρομαι:)

    μαρίνα, καλό είναι το βιβλίο, η ίδια έχει γράψει και άλλο ένα, δέστε στο amazon. Toλμήστε αγαπητή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δεν ξερω τι θα γινει, παντως ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γραψεις τα βιβλια κοσμητολογιας των επαγγελματικων λυκειων, τουλαχιστον για αρχη!


    (η καταληψη παντως συνεχιζεται αδιακοπα προς μεγαλη μου ευχαριστηση. Αν δεν εκανα και ιδιαιτερα θα ηταν ολα τελεια, αλλα χωρις αυτα θα ειχα βαθμολογια κατωτερη απο τη θερμοκρασια ενος ψυγειου που διατηερι τις κρεμουλες σου!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τη γιαγιά μόνο στην καλωσύνη και στις σαπουνοδραστηριότητες! τα μωροσάπουνα είναι πιο εύκολα καλέ, κι εγώ εκτός από πρωτάκι είμαι και ακαμάτρα. Ουχί φακίδας άλλα κάποιες ηλιοπανάδας. Σας ευχαριστώ as always :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καθότι ολίγον τι ανυπόμονη κόρη, πιο πολύ θαυμάζω την υπομονή σας, αγαπητή μάγισσα, για να φτιάξετε το σαπούνι και να το κάνετε και post! Εύγε! Α, και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι εμένα μου αρέσει η χημεία, γενικώς :) - θα το δοκιμάσω, να δούμε πότε... ! :))

    Καλό μήνα!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μαριλένα baby, είσαι αστέρι:)
    έχουν τα επαγγελματικά λύκεια βιβλία κοσμητολογίας? το ρωτάω όχι για να τα γράψω, αλλά για να πάω λύκειο!
    Τι, μόνο μέρικές ψυχές εδώ μέσα θα δηλώνουν μαθήτριες;)

    heart n soul το σώσατε :))
    θα σας στείλω mail με τα αιθέρια.

    serenity, όλες οι δηνιουργίες θέλουν υπομονή μα προπαντώς τρέλλα!
    καλό μήνα και σε σας :)

    νατασσάκι, μια φορά να το κάνετε τελείωσε, μετά το pop δεν έχει stop :)

    bisous a toutes!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μαγισσακι, αν θες, μπορεις να κατεβασεις το βιβλιο κοσμητολογιας των επαγγελματικων λυκειων εδω:


    http://www.pi-schools.gr/lessons/tee/hairdressing/





    ασχετο, παντως εγω δεν προκειται να φτιαξω σαπουνι οχι μονο γιατι μου φαινεται δυσκολο αλλα και γιατι, εστω και τολμουσα να κανω κατι τετοιο μεσα στην κουζινα της μαμας, θα επρεπε να φυγω για παντα απο το σπιτι και το καταλειπομενο(δεν υπαρχει τετοια λεξη νομιζω!) σχολειο δεν ειναι και ο,τι πιο ανετο και καταλληλο για ασυλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καλα φιλενας ξαναγραψες! πολυ βοηθητικο το αρθρο σου,
    τα καλοβλεπω τα σαπουνακια σου, εκεινο με τη σοκολατα το ποθω και για να σε δωροδοκησω σου πηρα δωρο βιβλιο εκπληξη!
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μαγισσούλα,
    welcome to the club των σαπουνοκολλημένων
    καταλαβαίνω απόλυτα την χαρά σου για τα σαπούνάκια. Από τότε που χρησιμοποιώ κι εγώ σαπούνια ελαίου, χειροποίητα κλπ, έπαψα να έχω ξηροδερμίες. Τι να πω... και τα μαλλάκια ούτε μαλακτική, ούτε αφρούς χρειάζονται για να είναι τέλεια.
    Την θερμή μέθοδος την ανακάλυψα κατά λάθος μόνη μου. Ξεκίνησα λοιπόν να λιώσω τα λίπη με τα λάδια, πρόσθεσα την καυστική σόδα και..... συνέχισα να βράζω το μείγμα. .......
    Έψαξα τότε και ανακάλυψα την θερμή μέθοδο. Κανονικά αντί να τα βράζεις, (υπερχειλίζει η κατσαρόλα αν είναι μικρή) ακολουθείς την ψυχρή μέθοδο, γεμίζεις φορμίτσες και 'ψίνεις' το σαπούνι για 1-2ώρες σε φούρνο στους 80-100 βαθμούς. Το αφίνεις να κρυώσει και έχεις έτοιμο σαπούνι. Το δύσκολο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν μπορείς να τα αρωματίσεις όπως θέλεις λόγω της θερμότητας. Αλλά και μη αρωματισμένο χειροποίητο σαπούνι είναι τ έ λ ε ι ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. γιατί δεν πήγα επαγγελματικό λύκειο και πήγα κλασικό κι έπρεπε να κάνω αυτές τις εξισώσεις τρίτου τύπου και άλλα τέτοια εξωγήινα??? είναι αργά να γίνω συμμαθήτριά σας μαριλένα? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. heart n' soul, δεν πηγαινω επαγγελματικο λυκειο, ενιαιο πηγαινω, ομως, τα μαθηματα που κανουν στο επαγγελματικο ειναι τελεια! δυστυχως, νομιζω πως μονο απο ενιαια μπορεις να πας ΑΕΙ οποτε....ας καθισω στις (δεν τις εχω κανει ακομα) εξισωσεις 3ου βαθμου...:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εντάξει λοιπόν. Με έπεισες. Θα το δοκιμάσω. Θα βάλω τα "καλά" μου και θα φτιάξω σαπουνάκι. Μόνο μια ερώτηση έχω γλυκιά μου μαγισσούλα. Ποιες είναι οι αναλογίες καυστικής σόδας, λαδιού και νερού??? Αν τις αναφέρεις κάπου sorry αλλά δεν τις βρίσκω. Έχει πολλή υγρασία το νησί και το τοπίο είναι κάπως ομιχλώδες... Φιλιά πολλά μαγισσούλα. Πολύ χαίρομαι που βλέπω την παρέα να μεγαλώνει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. μαριλενα baby, thanx, θα το μελετήσω. Aπαπα, αυστηρή η mamman..
    Κι εγώ ετσι σκεφτομουν τη γκλαμουρια των ΑΕΙ και το΄χω μετανοιώσει, προσπαθω να πεισω μια ψυχή ότι η ζωή είναι αλλού αλλά ποιος ακούει? μη με ταράζετε κόρες..

    heart αυτά τα γιατί με πληγώνουν τα μάλλα, στερνή μου γνώση..Κι έπειτα (λέω και τα ακούω μόνο εγώ) ποιός εμποδιζει ποιον να κάνει 7 ΑΕΙ και 700 μεταπτυχιακά μετα τη συγκεκριμένη εκπαιδευση που δινει και συγκεκριμένη εξειδίκευση? οκ, τα ακουσα :)

    akamatra αν είναι να με δωροδοκήσεις πες μου και το είδος της σοκολάτας που ποθείς :))

    φωτεινή καλώς σας βρήκα τις σαπωνοποιήτριες :)
    πολύ έξυπνη η ..ψητή μέθοδος αλλά έχεις δίκιο, το άρωμα είναι ένα θέμα. Eίμαι σίγουρη πως το φτιάχνεις τέλειο!
    Abroad, στην Εσπερίαν, το σαπούνι δεν το βράζουν απευθείας στη φωτιά αλλά σε μπαιν-μαρί και όταν τελειώσουν τα.. βραστικά τότε ρίχνουν βότανα, αρωματα, χρώματα.
    Αυτή η ψυχρή κυρία, θέλει υπομονή αλλά μου φαίνεται εύκολη..Ουδεν βράσιμον.
    Τώρα που έγινε η αρχή, θα τα δοκιμάσουμε όλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έκτακτα τα σαπουνάκια σας! Οχι σαν το δικό μου το τυροσάπουνο! Αναμένω ανυπόμονα συνταγή!

    Εγώ πάλι μικρή μισούσα θανάσιμα τη χημεία, μάλλον λόγω καθηγητών και τρόπου διδασκαλίας. Τα πειράματα και οι εφαρμογές όμως είναι το ευαίσθητο μου σημείο... για αυτό πήγα πολυτεχνείο (…και πρόκοψα!). Τώρα πια με έχει …μολύνει η «έρευνα και ανάπτυξη» μαζί με την «καινοτομία» σε διάφορα επίπεδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. γοητευτική ελευθερία σχολιάζαμε εκ παραλλήλου..
    Μετακόμισες κι όλας στο θεϊκό νησι?
    but dearest, αφού είπα -αχ δε με προσέχεις, δε με προσέχεις- ότι θα γίνει έτερο ποστ, συμπληρωματικό.

    χεχε, δεν προσπάθησα και πολύ να σας πείσω κόρη γοητευτική, n'est-ce pas;)

    σας φιλώ και κάντε μου μια χάρη πλιζ, βγείτε στην καλντέρα και ρίξτε έναν αναστεναγμό εκ μέρους μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ααα, κοίτα τώρα, εκ παραλλήλου και με την άννα την κόρη μεταπτυχιακή..

    μπας και ρίξατε κόρη τίποτα γαλακτοκομικό εντός, κάποιο είδος τυρού ενα πράγμα;))

    ναι, οι καθηγητές έχουν τον τρόπο τους να σε κάνουν να αποστρέφεσαι τη γνώση, τεσπα..
    τι πειράματα κάνετε?? ενημέρώστε με πλιζ γιατι σας έχω καβάντζα κανα δυό πειραματόζωα μούρλια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. μαγισσακι εχεις δικιο πως η ζωη ειναι αλλου και εγ αλλα πραγματα ηθελα να κανω, αλλα ετσι και ακουσει η μαμα που κυριολεκτικα ξεπαραδιαζεται για τα μαθηματα μου πως δεν θα παω σε ΑΕΙ την εβαψα! οποτε εχω συμβιβαστει και εχω αφομιωσει πια την ιδεα του ΑΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. 1) Τι τραβάνε κι αυτοί οι άντρες...
    2) Αυτά τα όμορφα χεράκια κάπου τα ξέρω!
    3) θα 'θελα να 'μαι από μια μεριά μια φορά να σε δω να παρασκευάζεις...
    4)πιάνε ένα απ' αυτό για τα Χριστούγεννα! :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σου καλή μου μαγισσούλα!
    Οι συνταγές σου είναι το λιγότερος τέλειες!Με τρελαίνουν οι μπαλίτσες μπάνιου και θα προσπαθήσω να τις κάνω.Φτιάχνω μεγαλύτερο εργαστήριο και μου παίρνει κάποιο χρόνο για να μπώ πάλι στην παρασκευή.Όταν όμως τα φτιάξω θα τα πούμε.
    Σε φιλώ και σε σέβομαι γιατί πάντα βρίσκεσαι σε εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γισ σασ φιλι μου, σε παρακαλο μου γράψετε κατι συνταγεζ για σαπουνι με λεμονι?? ??
      Ε φτιαξα με στάχτη. Ορεα εινε και έπλυνα τισ διαδρόμους

      Διαγραφή
  33. τον αραπη κι αν τον πλένεις,το (χειροποιητο)σαπουνι σου χαλας

    υγ πανω που αναρωτιομουν αν ο αφος καθαριζει η καποιο αλλο συστατικο

    υγ θεοσταλτο το ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. μαριλένα baby, υπομονή..

    deli dear, άστε να τραβάνε κάτι κι αυτοί :)
    Έχετε ανοιχτή πρόσκληση για την παρακολούθηση της διαδικασίας. Για τα Χριστούγεννα έχετε να λαμβάνετε μια ποικιλία :)

    καλό μου ξωτικό, πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω:)
    Εργαστήριο ε? μη μου λές τέτοια, ζηλεύω ακράτητα :)
    Μερσί και σε φιλώ ομοίως.

    tsaperdona, χαίρομαι που σας έλυσα την απορία, μερσί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. OK μάγισσα, θα επανέλθω με συνταγούλα, απλά τώρα ...πήζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ακούω Cocker αφού η Αρεθα δεν ανοίγει και διαβάζω εμβριθώς την δική σας σαπουνόπερα αγαπητή μου witch of daffodils! Xαρά στο κουράγιο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. myrenia με την ησυχία σας, αναμένουμε στο ακουστικό :)

    κατερίνα, τι είναι οι σαπουνόπερες του Φωσκόλου μπροστά στις δικές μου? ψιχία :))
    το κουράγιο δε, είναι ανάλογο της τρέλλας μου!
    Πολύ πεισματάρα η Aretha, θα την κανονίσω το βράδυ.

    καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Το είπες και το έκανες τελικά! Έφτιαξες δικό σου σαπούνι!
    Και μάλιστα κατάφερες να μεταφέρεις εδώ την όλη διαδικασία με τρόπο τόσο παραστατικό και σαφή, που ... να το πω; Με βάζεις σε πειρασμό!
    Το ξαναδιαβάζω, βλέπω και πάλι τις φωτογραφίες και εκφράζω ειλικρινά τον θαυμασμό μου για την απόδοση του όλου εγχειρήματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. κόρη latin μερσί, προτείνω να υποκύψετε άμεσα στον πειρασμό :)

    καλημέρα ξανθιά κόρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα μαγισσούλα!!! Γύρισα από το νησί με μια ωραιότατη γρίπη!!! Πάω να φτιάξω κανένα βαλσαμάκι για εντριβή γιατί δεν με βλέπω καλά... Πήγα σε ένα φαρμακείο και ζήτησα καυστική σόδα και μου έδωσε Sodium hydroxide. Μου είπε λοιπόν ο κυριούλης ότι αυτή είναι η καυστική σόδα μόνο που δεν είναι σε σκόνη αλλά σε μικρά πετραδάκια. Είναι σωστό τώρα αυτό? Επίσης μου είπε ότι αυτός τη χρησιμοποιεί για καθαριότητα σε μπάνιο και νεροχύτες και ότι δεν αφρίζει. Να το χρησιμοποιήσω για σαπουνάκι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημέρα Μαγισσάκι μου.

    Το στοιχείο μου τα σαπουνάκια... έχω αρκετές συνταγές αν και κυρίως φτιάχνω ελαιόλαδο από τα περισσεύματα της χρονιάς...

    Ερώτηση: Tι υλικό χρησιμοποίησες για χρώμα? Τα γνωστά pigments προσπαθώ να τ΄αποφύγω... Any suggestions?

    Πολλά πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ελευθερία, κόρη γοητευτική περαστικά! Μα τι κάνατε στη νήσο και κρυώσατε;)
    Sodium Hydroxide είναι το υδροξείδιο του νατρίου αγγλιστί..
    Απ'οτι καταλαβαίνω μιλαμε για το ίδιο πράγμα, ναι είναι σε μορφή άσπρων κρυστάλλων και αφού είναι βάση όπως όλα τα καθαριστικά...θα καθαρίζει και αυτό. Δε θα το συνιστούσα για καθάρισμα του σπιτιού είναι πολύ καυστικό..

    ζαφειρένια μου, δε μας τα είχες πεί αυτά, με χαρά θα δεχτούμε συνταγές σου, να μη σου πω θα πετάξουμε τη σκούφια μας :)

    To χρώμα προήλθε από κιτρινόριζα ινδιών που κατέληξε σε..πορτοκαλόριζα! Για δοκίμασε άργιλο ή και άλλα μπαχαρικά π.χ. κανέλα ή πάπρικα. Τώρα πειραματίζομαι μη νομίζεις..πάντως κανένα δε δίνει το χρώμα που υπόσχεται :(

    σε φιλώ ομοίως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ..δεν τα θελω τα σαπουνια, μου κανουν καταξερο το δερμα..!@#$% :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ευχαριστώ για τα περαστικά.Σχετικά με τα χρώματα, σε ένα πείραμα που έκανα προσπαθώντας να φτιάξω υγρό σαπούνι, έβαλα καροτέλαιο. Έδωσε ένα χρώμα κιτρινο βαθύ, πολύ ωραίο για σαπούνι με εσπεριδοειδή. Επίσης, ξέρω ότι και ο κρόκος Κοζάνης δίνει τέτοιο χρώμα.Το σαπούνι βέβαια δεν πέτυχε αλλά το χρώμα του είναι πολύ ωραίο. Διάβασα κάπου ότι το καυστικό νάτριο μας δίνει το στερεό σαπούνι και το καυστικό κάλιο το υγρό. Ξέρεις τίποτα για αυτό? Θα επανέλθω με τα αποτελέσματα και φωτογραφίες από κάτι που ετοιμάζω. Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Bonjour cherie,

    Συνήθως αυτοσχεδιάζω. Πρόχειρα να σου πω πως αντικαθιστώ μέρος του νερού με γάλα (πρόβειο ή γίδινο είναι πιο ενυδατικό) ή ακόμα κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας. Αφου γίνει η ένωση με την σόδα, μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 κουταλιές μέλι ή/και δημητριακά περασμένα από το μπλέντερ.

    Voila το milk & honey... :)

    Α propos, η Ελευθερία έχει δίκιο, με καυστικό κάλιο πέρνουμε υγρό σαπούνι. Προσοχή στους χρόνους ωρίμανσης μόνο... όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά... σαν το κρασί ένα πράγμα :)

    Φιλιά Mαγισσάκι μου.
    xxxxxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. τεμπέλικο και αεράτο αερικό, τη βρήκατε τη δικαιολογία σας :))
    τα δικά μου δεν ξηραίνουν είναι..μαγικά!

    γοητευτική ελευθερία,
    ελπίζω να ανανήψατε γιατί θέλω να σας μαλώσω! αχ δε με προσέχετε, δε με προσέχετε.. στην εισαγωγή "τι είναι σαπούνι" το αναφέρω αυτό.
    NaOH για στερεό σαπούνι, KOH για σκληρό..
    Δεν έχω πειραματιστεί με καροτέλαιο, πιστευω ότι θα μας δίνει ένα ωραίο χρώμα εκτός κι αν το NaOH έχει άλλη γνώμη.
    Θυμάστε που μαθαίναμε στη χημεία πως οι βάσεις αλλάζουν το χρώμα των δεικτων? θέλω να πω πως το καυστικό νάτριο συχνά επιφυλλάσει εκπλήξεις και δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά αν δεν το έχω δοκιμάσει.
    Για τον κρόκο συμφωνώ, λάβετε υπόψη σας όμως ότι είναι ένα ΠΟΠ είδος πολυτελείας και τον κρατώ με σεβασμό για τα εδέσματα. Εναλλακτικό του κρόκου είναι ο κουρκουμάς.
    φιλιά και σε σας κόρη γοητευτική :)
    μου τάξατε φωτό και να θυμάστε: μη τάξεις σε άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι!

    ζαφειρένια γλυκυτάτη,
    συμφωνώ απόλυτα ότι όπως η μαγειρική, ο έρωτας και η ζωή, έτσι και τα σαπούνια θέλουν φαντασία!
    Έχοντας διαβάσει σχετική βιβλιογραφία, το NaOH ενδέχεται να αντιδράσει άτσαλα (να κάψει) το γάλα κι άλλα ευαίσθητα υλικά αν αυτά δεν είναι παγωμένα. Εσείς θα μας πείτε την εμπειρία σας..
    Το milk & honey είναι στα άμεσα σχέδια μου.
    Και δε μου λέτε γλυκυτάτη, αυτά τα έρμα τα σαπουνια σε πιο σημείο τα αφήνετε να ωριμάσουν? κάνοντας συνεχώς πειράματα έχω καταλάβει όλα τα μέρη του σπιτιού κι έχουν εξαγριωθεί όλοι μαζί μου :))

    και κάτι άλλο: το ωραίο χρώμα των μπαχαρικών δεν..αποτυπούται επακριβως στο τελικό σαπούνι.
    Η φλογερή πάπρικα(η γλυκεια), που δεν μπορούμε να τη βάλουμε με το κιλό, δίνει μια σομον απόχρωση..

    kisses **

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ma Cherie,

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Αν προσθέσουμε το γάλα στο νερό πριν την προσθήκη σόδας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και το γάλα και το νερό πρέπει να είναι παγωμένα, και η προσθήκη της σόδας να γίνεται σιγά σιγά, με συνεχές μέτρημα της θερμοκρασίας, καλό είναι να μην ξεπεράσει το μείγμα τους 35 βαθμούς, πράγμα δύσκολο, αλλιώς γίνεται καφέ και μυρίζει σαν καμένο γάλα.

    Πιο εύκολος τρόπος είναι η προσθήκη του γάλακτος μετά την ένωση με τα έλαια. Σε αυτή την περίπτωση η αναλογία από 1:3 γίνεται 1:2 άντε 2μισι, και ο χρόνος ωρίμανσης είναι μεγαλύτερος. Χρησιμοποιώ το τεστ φαινοφθαλείνης (σταγόνες που μετρούν το pH - ελπίζω να το γράφω σωστά) για τους ακριβείς χρόνους.

    Για την ωρίμανση, όσο το δυνατόν ξηρό και δροσερό μέρος.... Στο σπίτι μου δεν έχω και πολλές επιλογές, τα βάζω στην αποθηκούλα μας, με έναν αφυγραντήρα χώρου που έχω πάρει από το μάρκετ.

    Ελπίζω να βοήθησα, από΄ δω δεν έχω πρόσβαση στις σημειώσεις μου, και ότι γράφω είναι από μνήμης. Αν έχω κάνει λάθη, θα επανέλθω το απόγευμα.

    Φιλια πολλά και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ζαφειρένια,
    μερσί για τις διευκρινήσεις :)
    Εχοντας διαβάσει το "milk based soaps" της δε-θυμάμαι-τώρα, γίνεται ολόκληρο σκηνικό για να διατηρηθούν χαμηλές οι θερμοκρασίας.

    αν θέλεις ma petite chou-chou πες μας γιάυτές τις αναλογίες. Εννοείς 3 νερό 1 σοδα? και το λάδι να είναι 5?
    φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Εννοώ ma cherie, 1 μέρος νερο-σόδα και 3 μέρη έλαια. Μειώνουμε λίγο την ποσότητα των ελαίων και προσθέτουμε γάλα μόλις αρχίζει το tracing...

    Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό που λέω. Έχω στο σπίτι ένα excel sheet που τα υπολογίζει ακριβώς, αν θες να στο στείλω....

    Για την πρώτη περίπτωση, δηλαδή ανάμειξη νερο-γάλα-σόδα, βοηθάει αν έχουμε το δοχείο ανάμειξης βυθισμένο σε παγάκια... Επίσης μπορούμε να παγώσουμε το γάλα σε παγοθήκες και να το προσθέσουμε στο νερό. Το γάλα θα λιώσει με την προσθήκη της σόδας αλλά η θερμοκρασία δεν θα ανέβει πολύ...

    Φιλιά encore une foie :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. merci ma petite chou-chou, είμαι σε φαση που ετοιμαζω το εξελοφυλλό μου, αν και υπαρχουν σάιτς με ετοιμα υπολογιστήρια δοκιμασμένα.
    Έχω ακούσει χίλιες εκδοχές για τις αναλογίες, τι να πω..

    Ακριβώς όπως το λες με τα παγακια τα γραφει και η-δεν-θυμάμαι-τώρα..

    bizzzz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μια που έχουμε πιάσει το κουσ-κους, να σου εκμυστηρευτώ ότι η τελευταία μου απόπειρα χρώματος... είναι.... κηρομπογιές.

    Τις χρησιμοποιώ και στα κεριά με πολύ καλά αποτελέσματα όταν ξεμένω από υλικά... το βασικό τους συστατικό είναι το κερί... κι είπα "γιατί όχι?"... Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι δοκιμές... μην πάρω και κανέναν στο λαιμό μου, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ικανοποιητικά.

    Bizoux :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. εννοείς τις κηρομπογιές με τις οποίες.. ζωγραφίζουμε (δε νομίζω) ή αυτές που χρωματίζουν κεριά?
    ποια είναι η σύστασή τους ma petite lapine, είναι φυτική?

    γιατί όχι ώχρες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εννοώ αυτές που ζωγραφίζουμε. Από κατάστημα Ηοbbie, μη τοξικές, με φυσικό κερί και όχι παραφίνη....

    Τις χρησιμοποιώ εννίοτε και για κεριά, όταν δεν έχω τις ειδικές...

    Έχω και ώχρες σε σκόνη... τις δοκίμασα μα δεν διαλύονται καλά... μένουν ψηλά στίγματα (και στα κεριά και στα σαπούνια)... ίσως κάτι κάνω λάθος... Αν γνωρίζεις τα σχετικά με τη χρήση τους, please πες μου περισσότερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. απ΄όσα γνωριζω, οι ώχρες είναι και υδατοδιαλυτές και λιποδυαλυτές γιατί στην ουσία είναι καολινη και οξείδια του σιδήρου.
    Αν, λέω αν γιατί δεν τις εχω δοκιμάσει στο σαπούνι, τη διαλύσεις πρώτα σε ελάχιστη ποσότητα νερού, ή σε μίγμα νερου-γλυκερίνης και μετά την προσθέσεις σε λιγη ποσότητα σαπουνιού, το ενοποιησεις καλά και μετά στο υπόλοιπο μίγμα, δεν θα κάτσει λες? μπορεί και να τη διαλύσεις στα λάδια που βάζεις για υπερλιπανση στο τέλος και να ακολουθησεις την ίδια διαδικασία.

    ma petite tartine, στο επομενο ποστ θα έχω συχνές απορίες για τη σαπωνοποίηση. Να υπολογίζω στα φώτα και την εμπειρία σου;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Σαφώς...

    Είχα τόσες αποτυχίες so far...

    Γιατί να μην τις μοιραστώ :))))))

    Έχω κι άλλη ερώτηση για το χρώμα, φαινομενικά άσχετη: Έχω ένα βαζάκι με λουλάκι σε σκόνη (το γνωστό που χαρίζει το λευκότερο λευκό). Ξέρω ότι προέρχεται από ορυκτό λάπις, αλλά πως γίνεται σκόνη? Είναι τοξικό? Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως pigment? Έχει το αγαπημένο μου ζαφειρένιο χρώμα..

    Συγνώμη που σε πρήζω chere amie... μπορεί να λέω και χαζομάρες, αλλά πολύ θα ήθελα να ξέρω...

    Επίσης, πρόσφατα πειραματίζομαι με προσθήκη διαλύματος από οινόπνευμα για διάφανο σαπούνι. Δεν είχα καμία επιτυχία μέχρι τώρα... Αν, παρ΄ ελπίδα, πετύχει κάτι, θα σας ενημερώσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. By the way, το μείγμα νερου-γλυκερίνης ακούγεται καλό. Θα το δοκιμάσω άμεσα και θα επανέλθω..

    Merci πολύ πολύ... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. το λουλάκι?
    βρε κόρη ζαφειρένια, μήκως κάνει τα σαπούνια λευκότερα κι' απο λέυκά;))
    είναι αυτό που πωλέιται στα σούπερ μάρκετ?

    eh bien, η μάγισσα, σας έχει τη λύση για ζαφειρένια σαπούνια..
    το βότανο indigo (Indigofera suffruticosa) για τρελλές αποχρώσεις του bleu, bleu clair à bleu foncé :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. To λουλάκι σε σκόνη που έβαζε η γιαγιά στην μπουγάδα εννοώ... έφτασε σε μένα μετά κόπων και βασάνων, έχει καταργηθεί η χρήση του πια νομίζω... πάντως την μπουγάδα την κάνει μπουζένια...

    Είσαι η ηρωίδα μου. Smatch! Κάθε ζαφειρένια που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει πρόχειρες τις blue αποχρώσεις... Και πούθε θα το βρούμε το indigofera suffruticosa? Tο αυτό αναρωτιόμουν και για την alkanna... πουθε ma cherie?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. εγώ το παίρνω από το νετ, μη δίνεις σημασία..
    Αν θυμαμαι καλά -που θυμάμαι- σε σένα είναι εύκολα προσβασιμος ο μανδραγόρας και όχι το μπαχαρ.

    Αν δε βρεις, στείλε μήνυμα να σου πω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Encore une foie, merci πολύ πολύ...

    Θα πάω φεύγοντας... :)

    Επιτέλους bleu!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Μαγισσούλα, τα συστατικά από τις νιφάδες Μασσαλίας είναι τα εξής: 30% σαπούνι, citronellol, profumo, geraniol, limonene, linalool.Πάντως το σαπουνάκι με βρώμη που το χρησιμοποίησα είναι πολύ ενυδατικό και δεν ερεθίζει καθόλου την επιδερμίδα. Πάω να φτιάξω σαμπουάν. Θα σε ενημερώσω για τα αποτελέσματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @ petite tartine, :))

    @ ελευθερία κόρη, που τις βρηκες αυτές τις ωραίες νιφάδες, αν και κάτι μου λείπει..
    30% σαπούνι, από τι?
    profumo= άρωμα, και όλα τα υπόλοιπα ειναι συστατικά αιθερίων ελαίων.
    αν το άρωμα είναι 1% λειπει το υπόλοιπο 69%..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ποσότητες δεν αναφέρει παρά μόνο αυτή του σαπουνιού. Τις πήρα από σούπερ μάρκετ. Το όνομά τους είναι Spuma di sciampagna marsiglia και πρέπει να είναι ιταλικό προϊόν. Το έψαξα στο internet και έχει και σελίδα www.italsilva.com αλλά δεν βρήκα πολλές λεπτομέριες για το προϊόν. Αναφέρει ότι είναι ο φυσικός τρόπος για πλύσιμο στο χέρι και στο πλυντήριο. Το σαμπουάν που σου είπα δεν ήταν και πολύ επιτυχημένο. Αυτό που έκανα ήταν να προσθέσω περισσότερο νερό δηλ. 60 γραμ. σαπούνι, 380 ml. αφέψημα από κόκκινο τσάι και 10 ml λάδι. Αφρό δεν κάνει, ξεβγάζεται εύκολα αλλά είναι σαν μουσταλευριά όταν κρυώνει. Anyway θα δω τι θα κάνω. Με το Αρκάδι σε νιφάδες μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Για όσους δεν το ξέρουν, άνοιξε καινούργιο "ψαχτήρι", το BLACKLE. Powered by Google, με μαύρο φόντο, με λιγότερες δυνατότητες π.χ. δεν έχει τις υποκατηγορίες εικόνες, ομάδες, ειδήσεις κλπ. Έχει υπολογιστεί ότι θα εξοικονομηθούν 750MW/ώρα το χρόνο. Αξίζει να το δοκιμάσουμε έτσι για να νοιώσουμε ότι βοηθάμε έστω και λίγο στην προστασία του πλανήτη μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. μαγισσουλα, αν θες πηγαινε εδω:

    http://www.pi-schools.gr/lessons/chemistry/

    και ανοιξε το 5ο κεφαλαιο της χημειας της Β' λυκειου. Κατι για σαπουνια εχει, ριξ'του μια ματια!!

    οταν το ανοιξες ματησε εκει που λεει:
    2keimeno2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @ ελευθερία,
    κόρη δεν είναι ευκολο να φτιάξεις σαμπουάν με αυτό τον τρόπο..Το Αρκάδι έχω παρατηρήσει πως δε γραφει καθόλου τα συστατικά.
    μερσί για την ενημέρωση, πολύ χρησιμο :)

    @baby,
    θα το κάνω μαριλένα, μερσί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Έσκισες πάλι.
    Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει.
    Το μόνο σχόλιο ήρθε από τον γιο μου που πέρναγε πίσω μου την ώρα που διάβαζα. Έχετε λέει το ίδιο θερμόμετρο υγρών. ΤΟ κ.λ.π.δο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. καλησπερα.
    καταλαθος ομολογω ανακάλυψα αυτη τη σελιδα και πραγματικα εντυπωσιαστικα..συγχαριτηρια! ειναι απο τις πιο προσεγμενες και ολοκληρωμενες δουλειες που εχω δει..και σιγουρα μαγευτικο..
    λεω σιγα-σιγα να αρχισω να φτιαχνω κανενα σαπουνακι και να μπω κ εγω σ αυτον τον ομορφο κοσμο..υπαρχει καποιο forum που μπορουμε να κανουμε ερωτησεις?
    και παλι συγχαριτηρια

    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Hello! Να ρωτήσω κάτι? Με αυτή τη μέθοδο εμφανίζεται σόδα πάνω στο σαπούνι (με την μορφή άσπρης σκόνης) καθώς ωριμάζει? Διότι στην θερμή μέθοδο που χρησιμοποιούσα γέμιζε σόδα και μου έσπαγε τα νεύρα!

    * Επίσης ευχαριστώ για την συνταγή! Έχω φτιάξει ήδη σαπουνάκια με την δική σας μέθοδο και περιμένω να ωριμάσουν!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. ανώνυμε παρακαλώ :)

    Αυτό που λέτε εμφανίζεται σπανίως, μου έχει τύχει 1-2 φορές μέχρι τώρα, δεν ξέρω την αιτία, αλλά σίγουρα δεν είναι σόδα. Θα κοιτάξω τα βιβλια και θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κατ' αρχήν μην μου μιλάς στον πληθυντικό! Το ότι είμαι ανώνυμος δεν σημαίνει πως είμαστε πολλοί εδώ! :P

    Λοιπόν η εμπειρία μου από την θερμή μέθοδο είναι πως πάντα εμφανίστηκε αυτή η λευκή σκόνη! Κι ενώ στην αρχή έβγαζα κάτι κομματάρες σαπουνιού από το τρίψιμο και το τρίψιμο λόγω της άσπρης σκόνης γινόταν το σαπούνι σαν "Δείγμα δωρεάν" χαχαχαχα

    Έχω ακούσει πως είναι η αντίδραση της καυστικής σόδας με το οξυγόνο του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα την παραγωγή κοινής σόδας! Στη θερμή μέθοδο όμως πιο πολύ ήταν η σόδα παρά το σαπούνι!

    Ευελπιστώ πως με τη συνταγή σου δεν θα το πάθω πάλι! Επίσης επειδή είδα πως ήθελες info για την θερμή μέθοδο να ξέρεις πως δεν μπορείς να βάλεις άρωμα μέσα! Παντού διάβαζα πως μπορείς να βάλεις αλλά δεν ισχύει διότι μόλις βάλεις το άρωμα το σαπούνι σπάει και σβολιάζει! Ποτέ δεν μπόρεσε να πετύχει!

    Ενώ με την δική σου συνταγή τι ωραία σαπουνάκια έβγαλα κι έβαλα κι άρωμα κι έγινε σαν κρέμα αραβοσίτου το αποτέλεσμα κι όχι σαν σβολιασμένη μπεσαμέλ!

    Να περιμένω απάντηση για την λευκή σκόνη; Μου έρχεται να βαρέσω το κεφάλι μου στον τοίχο όταν την βλέπω! Επίσης αν την δω ξανά θα σφάξω όλα τα σαπούνια ένα ένα! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αγαπητέ ανωνυμε/η,
    ο πληθυντικός ειναι για μένα μια αντισταση ευγένειας στο χύμα και την αγένεια των ημερών και όχι δείγμα τυπολατρείας ή αναφορά σε σεβάσμιους γέροντες!

    Μη γνωρίζοντας παρά πολύ λίγα θεωρητικά για τη θερμή μέθοδο, πιστεύω πως η εξήγησή σου είναι σωστή (δεν το έψαξα ακόμη). Μου κάνει εντύπωση όμως, γιατι στις λιγες φορές που μου έχει τύχει, το % καυστικής σόδας που έβαλα ήταν αρκετά μειωμένο. Πιθανό να σχετιζεται με τη θερμοκρασία ή την υγρασία του περιβάλλοντος.

    Εν πάσει περιπτώσει, όταν τρίβω το σαπουνι ελαφρά, αυτή η σκόνη εξαφανίζεται και σε καμμια περίπτωση δεν απομένει δείγμα σαπουνιού.
    Τα περισσότερα σαπούνια μου είναι όπως εμφανίζονται στις φωτό που κατα καιρους βάζω.

    Χαίρομαι που σου πέτυχε η συνταγή, αναμένω νέα σου.


    Δήμητρα, είδα το σχόλιό σου με καθυστέρηση. Μερσί για τα καλά λογια, δεν έχω ιδέα αν υπάρχει κάποιο φόρουμ, δε συμμετέχω σε κανένα, αν βρεις κάποιο ενημερωσέ με.
    Ακόμα, αν μπορω να σου λύσω κάποια απορία, εδώ είμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. καλημερα μαγισσουλα.
    εκανα την πρωτη μου προσπαθεια για σαπουνομαγειρεμα αλλα δεν ξερω πως βγηκε..
    εβαλα 70% ελαιολαδο και 30% λαδι καρυδας και μια κουταλια μελι μετα το ιχνος. αλλα προεκυψε χρωμα σκουρο σκουρο μελί...ειναι φυσιολογικό?
    απορία: ποση ωρα πρεπει να διαρκεί η ανάμειξη με το stick blender?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. καλώς τη Δήμητρα :)

    Καλή ειναι η αναλογία που λες.
    Σε πόση ποσότητα ελαίων έβαλες μια κουταλιά μέλι? Υποθέτω κουταλιά της σούπας..
    Το μέλι ανεβάζει τη θερμοκρασία του μίγματος και σε μεγάλη ποσότητα επηρεαζει και το χρωμα.
    Συνηθως βάζω 1 κ.γ. για 500 γρ. ελαιων, όχι τόσο για να μην επηρεαστεί το χρώμα αλλά η υφή (λένε γίνεται κολλώδης, δεν το έχω δοκιμασει όμως για να το διαπιστωσω)

    Η αναμειξη μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά το πολύ μεχρι 5 δευτερόλεπτα! τόσο χρειάστηκε στο τελευταίο σαπούνι που έκανα και είχε βουτυρο καριτέ.
    Η μεγάλη αναλογία κορεσμενων ελαιων (καρυδα, φοινικέλαιο, βούτυρο κακαο, καριτέ) επιταχύνει πολύ το tracing. Ακόμα, παρατήρησα ότι τωρα το καλοκαίρι, και η υψηλή θερμοκρασία παίζει ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. σε 500 γρ. ελαιων εβαλα 1κουταλια της σουπας μελι!με ανησυχει το χρωμα που ειναι ετσι σκουρο..το ελαιολαδο που χρησιμοποιησα ηταν απο το χωριο..αυτο που τρωμε οχι η "μουργα".
    μετα απο περιπου 5 λεπτα εμφανισε ιχνος.τοτε εριξα το μελι και ανακατεψα για λιγι ακομα.. σωστα το εκανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. καλώς τη Δημητρα :)

    μμμ, πολύ έβαλες..

    1 κ.γ. αρκεί ή το πολύ 1/2 κ.σ. για μελένιο χρωμα. Τωρα το καλοκαιρι με τη ζεστη θα πρεπει η θερμοκρασιες αναμιξης σοδας-λαδιών να ειναι κατω απο τους 40 βαθμούς.
    Και εγω χρησιμοποιω βρωσιμα λάδια (ελαιόλαδο extra virgin, ΒΙΟ ηλιέλαιο, φοινικελαιο κλπ.) Βέβαια το λάδι καρυδας, το καριτε είναι cosmetic grade.

    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Τώρα αισθάνομαι λες κι είπα πατάτα! Πάντα μιλάω στον πληθυντικό στους γύρω μου επειδή ο έχω κι εγώ αυτό που λες αλλά σε εσένα μιλάω στον ενικό και πιο χύμα** όχι επειδή δεν σε σέβομαι αλλά επειδή σε αισθάνομαι δικό μου άνθρωπο και λες και σε ξέρω χρόνια με αυτά που γράφεις! ;) Επομένως sorry αν σε έφερα σε δύσκολη θέση με κάποιον τρόπο!

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα! Τα σαπούνια είναι ακόμα φυλαγμένα κι επειδή είμαι υπομονετικός όσο δεν πάει όσο και αν θέλω να τα δω δεν θα τα δω! χεχε θα περιμένω να περάσουν αυτές οι 2 εβδομάδες που έχουν απομείνει και τότε θα έχεις και πάλι νέα μου!

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. anonymous dear,
    δεν αισθάνομαι ότι ήρθα σε δύσκολη θέση, don't worry.

    Λοιπόν, έψαξα κάποια στιγμή για την λευκή σκόνη (τα μισά τα ξέχασα τώρα:) και η κ. Cavitch ενώ αρχικά αναφέρει τη δική σου εκδοχή, λέει κατόπιν ότι όταν έστειλε δείγμα στο χημείο για ανάλυση, της επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται για κοινή σόδα!
    Το θέμα είναι μάλλον αισθητικό και ίσως δεν θα επρεπε να μετατρέψεις τα σαπούνια σου σε δείγματα...

    Πάντως, τις λιγες φορές που μου έχει συμβεί, με ενα ελαφρύ τρίψιμο φεύγει.

    Τώρα, γιατί φυλάς αμπαρωμένα τα σαπούνια δεν το κατάλαβα, εκτός κι αν φοβάσαι μη τα ματιάσεις :)

    Τεσπα, μετά από τόση κουβέντα και όταν αποφασίσεις να τα δεις, θα ηθελα να δω μια φωτό τους. I deserve it!

    ΥΓ στην αγγλοσαξωνική θερμή μέθοδο (έχουν και τέτοια) το σαπούνι δε βράζει απέυθείας στη φωτιά αλλά σε μπαιν-μαρί οπότε και αρωματίζεται χωρίς πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. χαχαχαχαχαχα κοίτα πρώτα από όλα τα σαπούνια βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα (κυριολεκτικά) από εδώ που είμαι. Το δεύτερο είναι πως για εμένα κάποια όμορφα πράγματα σαν την δημιουργία του σαπουνιού θέλουν μια ειδική ιεροτελεστία. Αν δεν το κάνεις κι αυτό στις μέρες μας θα σου φαίνεται πως κάνεις κάτι κοινό μέσα στην καθημερινότητα! Καλά είναι λίγο κουφά αυτά που κάνω ώρες ώρες! :P

    Ευχαριστώ! Με χαρά θα σου δείξω φωτό!

    * Η αλήθεια είναι πως αν δεν το έχεις ζήσει δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς λέω. Ίσως να φτιάξω κάποια στιγμή για να το δεις και να καταλάβεις. Μέχρι μέσα μέσα όλο το σαπούνι είχε μετατραπεί σε άσπρη σκόνη! Όπως και να έχει είμαι χαρούμενος τώρα διότι κάτι μου λέει πως θα υπάρχει επιτυχία αυτή τη φορά! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. 150 χλμ? βάσει των μαγικών ικανοτήτων μου σας βλέπω κάπου στις παραλίες της Μεσσηνίας? pas mal :)

    Υποψιάζομαι πως παραβράσατε το σαπούνι σας ή το αφήσατε σε μέρος με υγρασία..

    a bientot!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. καλημερα!
    θα ηθελα να ρωτησω πως καταλαβαινουμε οτι τα σαπουνακια μας εχουν ωριμασει και ειναι ετοιμα για χρηση. Υπαρχουν καπου πληροφοριες σχετικα με το χρονο ωριμανσης αναλογα με τα συστατικά?

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. δήμητρα καλημέρα!
    Στο amazon υπάρχουν αρκετά βιβλια για την παρασκευη σαπουνιών.

    Συνηθως, η περίοδος "ωρίμανσης" διαρκεί από 2-4 εβδομάδες, για την πλήρη σαπωνοποίηση και για να εξατμισθεί το πλεονάζον νερό. Ας πούμε ότι τα σαπούνια με κορεσμένα έλαια ότι "σκληραίνουν" πιο εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Κοίτα το ότι έχεις μαντικές ικανότητες έχεις διότι πολύ σωστά μάντεψες πως ήταν κάτω από το αυλάκι τα 150 χλμ!!! Όμως ίσως λόγω παρεμβολών έκανες ένα μικρό μικρό λάθος καθώς τα σαπουνάκια έκαναν μπάνιο στην παραλία κι εγώ καιγόμουν στην Αθήνα! χαχαχα :P Τα φτιάχνω στο εξοχικό που έχει κι αυλή κι έχω άνεση και στις διακοπές τα αντάμωσα! χαχα

    Λοιπόν τέλεια τα αποτελέσματα. Είμαι κι ενθουσιασμένος κι ευχαριστημένος κι από όλα! Χίλια ευχαριστώ και πάλι για όλα και για τις info και τις συμβουλές. Σου στέλνω μια φωτό να δεις τα εκπληκτικά αποτελέσματα! Καμία σχέση με την θερμή μέθοδο!

    Σαπουνάκι με άρωμα Νάρδου

    http://img366.imageshack.us/img366/4722/sapounirc7.jpg

    Αντέγραψε το url και θα την δεις αμέσως! Να είσαι πάντα καλά! Ελπίζω να τα ξαναπούμε διότι έχεις ένα υπέροχο blog το οποίο και θα μελετήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. bravissimo ανώνυμε μεσσήνιε!
    πολύ καλό!

    τώρα όμως θα μου πείς τι είναι ο νάρδος, με λεπτομέρειες πλιζ..

    Ναι, μερσί, βεβαίως να με μελετήσετε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Να ρωτήσω και εγώ δυό πραγματάκια ?
    1) το μείγμα του σαπουνιού που το βάζουμε στη φόρμα χρειάζεται κάτι να μπεί απο κάτω για να ξεκολάει ?
    2)μπορώ να χρησιμοποιήσω κράνμπερι χυμό ή χυμό φράφουλας πεπόνι ή γάλα και πως θα γίνει η ανάμειξή τους ?
    Υ.Γ. Συγχαρητήρια για το μπλογκ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. ανώνυμε, μερσι για τα συγχαρητήρια :)

    1. ανάλογα το είδος της φόρμας, πχ για σιλικονη όχι, για ξύλινη φόρμα κηρόχαρτο.
    2. θεωρητικά μπορείς να βάλεις οτιδήποτε, μην περιμένεις να βγουν αλώβητα αυτά τα υλικά απο την επίδραση της σόδας. Θα επηρεαστεικαι το χρώμα. Κανε μαι δοκιμει αλλά να παγώσεις πρωτα αυτά τα ευαλλοίωτα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. καλημερα μαγισσουλα!
    εχω τις εξης ερωτησεις:
    1. οταν στις κρεμουλες προσθετουμε τη βιταμινη Ε η τη λεκιθινη ριχνουμε ολοκληρη την καψουλα μεσα?
    2.η τεχνιτη βανιλια μαγειρικης (αυτη στα ασπρα μικροσκοπικα μπουκαλακια)κανει για να αρωματισουμε μια κρεμα σωματος?

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Φυσικά και θα σου πω είναι δυνατόν να μη σου πω και πόσο μάλλον που μου το ζητάει μια μαγισσούλα με τόσο γλυκό τρόπο! Μπορώ να κάνω το αντίθετο, με έχεις μαγέψει τώρα! :-)

    Από τον Νάρδο τον Ινδικό (Nardus Indica - Nardostachys Jatamansi) παράγεται αρωματικό λάδι (Spikenard – Jatamansi – Nard oil) το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και για την παρασκευή του Αγίου Μύρου στην Κωνσταντινούπολη κάθε 10 περίπου χρόνια. Έχει δυνατό, ξεχωριστό αλλά και γλυκό άρωμα.

    Χρησιμοποιώντας το για την παρασκευή σαπουνιού, προσθέτοντας 15 ml για 500 περίπου ml ελαίου παράγονται σαπούνια στα οποία έχει «σπάσει» το άρωμα κι έχει απελευθερωθεί. Αν προστεθούν 7-8 ml δίνουν ένα μέτρια αρωματικό σαπούνι που συνεχίζει να διατηρεί όμως το άρωμα του.

    Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην σαπωνοποιία, στην αρωματοποιία, για την παρασκευή θυμιάματος, ως αρωματικό σε oil burner και φυσικά που αλλού στην αρωματοθεραπεία για να ηρεμεί, να ξεκουράζει και γενικώς για να χαλαρώνει τον οποιοδήποτε. Παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Επίσης περιποιείται το δέρμα και γιατρεύει περιοχές που έχουν πρόβλημα, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λοσιόν και σε κρέμες ως περιποιητικό σώματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πάρα πολλούς ακόμα σκοπούς.

    Ενώ μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα, επίσης με σχετικά εύκολο τρόπο μπορείς να μπερδέψεις τα αρωματικά έλαια μεταξύ τους. To Cymbopogon nardus είναι η γνωστή Σιτρονέλλα / Κιτρονέλλα εντελώς διαφορετική από τον Νάρδο, το γεγονός όμως πως το είδος του φυτού από το οποίο παράγεται ονομάζεται Nardus (Νάρδος) δημιουργεί μια σύγχυση.

    Στην περίπτωση του Cinamomum Cassia το οποίο αποτελεί την γνωστή Κανέλα μπορεί να μην βλέπουμε πουθενά το όνομα Nardus ή Νάρδος ωστόσο πολλές φορές έχω με τα ίδια μου τα μάτια παρατηρήσει να υπάρχει πάνω στο έλαιο ή στις πληροφορίες ή ακόμα και στον τίτλο αναφορά σε Νάρδο κι έτσι και από αυτό υπάρχει κίνδυνος λάθους.

    Πάντως όπως και να έχει να ξέρεις πως ο Νάρδος είναι ένα εκπληκτικό άρωμα το οποίο σίγουρα θα σου αρέσει και αν το ζητήσεις ως Νάρδο σίγουρα θα σου δώσουν το σωστό. Το μπλέξιμο γίνεται αν πιάσεις τα ξένα!

    Αυτά από εμένα. Να το βρεις διότι είναι καταπληκτικό πραγματικά. Αν και είναι εντελώς διαφορετικό από τον «μόσχο» που για εμένα αποτελεί ένα από τα ύψιστα αρωματικά έλαια, θα μπορούσα να το τοποθετήσω σε μια θέση κοντά του. Μπορείς επομένως να καταλάβεις πως θεωρώ πως κι ο Νάρδος είναι καταπληκτικός πραγματικά.

    *Δεν είμαι Μεσσήνιος. Τα 150 χλμ. Είναι λόγω του δρόμου! ;) Προς Κόρινθο είναι το εξοχικό (κάτω από το αυλάκι επομένως μέσα έπεσες ουσιαστικά) αλλά η καταγωγή μου δεν είναι μόνο από εκεί αλλά και από την Λεβεντογέννα Κρήτη!

    Είμαι σίγουρος πως θα τα ξαναπούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Δήμητρα
    θα βρεις την απάντηση στο νέο σχόλιο σόυ στις κρέμες

    ανώνυμε εκ Κρήτης, (μα γιατι δε χρησιμοποιείτε ενα nick?)
    ευχαριστω πολύ για τις αναλυτικες πληροφορίες :)
    Πρόσφατα, σε ένα βιβλίο για τα βότανα διάβασα πως μια λαική ονομασία της βαλεριάνας, είναι ο νάρδος!

    Τώρα που το διευκρινήσατε και αναφέρατε τη λατινική ονομασία -το μόνο σωστό τρόπο να αναγνωρίζει κανεις και να αναζητεί τα βότανα-, θυμήθηκα ότι αυτό το αιθέριο έλαιο το έχω ξανασυνατήσει...διαδυκτιακά!
    Πάω αμέσως τωρα να το ξαναβρώ :)

    Μερσί και τα ξαναλέμε σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Γειά σε όλους!
    Θα ήθελα να ρωτήσω...οι αναλογίες των υλικών του σαπουνιού, πού αναγράφοντε και δεν τις βρίσκω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Mary, στο ποστ υπάρχει λινκ που παραπέμπει σε σχετικό άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. καλησπερα σε ολους. Με λενε Χρηστο και με επιασε και εμενα η τρελα με την σαπουνοπαραγωγη!!
    ειμαι νεος ακομα αλλα που θα παει θα μαθω
    Προς το παρον μια ερωτηση. Δεν εχω βρει πουθενα υπολογιστηπου να αναφερει το δαφνελαιο και θελο να φτιαξω σαπουνι για τα μαλια μου
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Καλημερα μαγισουλα.Εχω ξετρελαθει με τα σαπουνομαγειρεματα, και θελω να δοκιμασω ομως η απειρια και ο χρονος με σπρωχνουν σε ποιο ευκολες λυσεις.Θα σου ειμουν ευνομων αν ελεγες και ποσο ετοιμο σαπουνι θα μπορουσαμε να χρεισημοποιησουμε.Δηλαδη τις δοσολογιες.Ετσι μεχρι να εξεικιωθω με τα σαπουνομαγειρεματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα.....Με λένε Κατερίνα και εχω ξετρελλαθεί με τις τόσες νόστιμες ιδέες που βρήκα!!!!!Θέλω να ρωτήσω κάτι αν και δεν ξέρω βέβαια αν έχει ειπώθει σε καποιο σχόλιο.Υγρό σαπούνι μπορώ να φτιάξω άντι για στερεό?και τι ποσότητα ΚΟΗ θα βάλω αντι για ΝαΟΗ?Την ίδια η είναι διαφορετικές οι αναλλογίες?Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Καλησπέρα! Εχω μέρες τώρα που ψάχνω συνταγές και τρόπους για να φτιάξω δικό μου σαπούνι και τυχαία έπεσα σε αυτό το καταπληκτικό blog! Μετά λοιπόν την ανάγνωση των βημάτων για την παρασκευή σαπουνιού, προσπάθησα να αποθηκεύσω τις οδηγίες σε κάποιο word αρχείο, έτσι ώστε κατά την διάρκεια της παρασκευής να είμαι 100% σίγουρη ότι ακολουθώ τα σωστά βήματα, αλλά αυτό δεν γίνεται! Γιατί βρε παιδιά? Πως θα ακολουθήσω την σωστή διαδικασία εάν δεν έχω συνέχεια μπροστά μου τυπωμένες τις οδηγίες??οεο??? Θα τρέχω από την κουζίνα στο σαλόνι και τούμπαλην??? Παρακαλώ βοηθήστε :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. hello all! to sapouni mou den saponopoiithike! xtipaw, xtipaw all tpt! ti na kanw????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Γεια σας. Έχω μια απορία, γιατί όταν βάζουμε το σαπούνι στο καλούπι πρέπει να το σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα; αν δεν το κάνουμε αυτό και το αφήσουμε έτσι ξεσκέπαστο τι θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. καλησπερα σας ειμαι η μυρσινη!συγχαριτηρια για το blog σας!σας διαβαζω εδω κ πολυ πολυ καιρο...δοκιμασα κ εγω να φτιαξω σαπουνακι...ομως ιχνη tracing δε μου εκανε.....κ επειδη επρεπε εσπευσμενα να φυγω το βαλα στη φορμα κ εφυγα...την επομενη ειχε πηξει κανονικα....επρεπε οπωσδηποτε να παρουσιασει ιχνη??τωρα αυτο μετα απο καποιο διαστημα 8α ειναι καταλληλο να χρησιμοποιηθει η οχι????αν οχι μπορω να το λιωσω κ να το ξαναχτυπησω μεχρι να κανει ιχνη η το πεταω???ευχαριστω για το χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Να κάνω μια χαζή ερώτηση; Θέλω πολύ να φτιάξω σαπουνάκια κι εγώ αλλά κολλάω στο θέμα του καυστικού νατρίου. Χωρίς αυτό αλλά με απλή σόδα δεν γίνονται; :-s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Σας ''λαθροδιαβάζω'' καιρό τώρα και θαυμάζω την ικανότητά σας !Θα ήθελα να σας ρωτήσω πως γίνεται το σαμπουάν και αν είναι εύχρηστο,αν σκληραίνει τα μαλλιά καθώς και αν έχετε δώσει οδηγίες για την παρασκευή του.Σας ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Καλησας μέρα,
    Εχω ένα πρόβλημα και θα ήθελα την συμβουλή σας. Απο λάθος έβαλα διπλάσια ποσότητα νερό με την καυστική σόδα και το σαπούνι..(που δεν είναι σαπούνι) ..δεν πήζει...μπορώ σε αυτη την φάση να προσθέσω λίγο 1/2 λιτρο νερό στο οποίο να έχω διαλύσει σόδακαυστική σόδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Γεια σας.αν μπορειτε στειλτε μου την ακριβη δοσολογια της συνταγης ,με τα τηγανολαδα και που τα χρησιμοποιω?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Εχω φτιαξει σαπουνι στερεο για ευαισθητα δερματα με μιξη λαδιων (αμυγδαλου,καρυδας,αβοκαντο κ.α). αλλα με τηγανολαδο δεν εφτιαξα .θα ηθελα να αξιοποιησω και τα τηγανολαδα μου αλλα δεν ξερω ποση θα ειναι η αναλογια νερου,σοδας η ποτασας,και λαδιων,και που μπορω να το χρησιμοποιησω το σαπουνι απι τα τηγανολαδα.οποιος ξερει ας με ενημερωσει.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)