14 Ιανουαρίου 2008

κρέμα προσώπου με ελαιόλαδο, το δικό μας ελιξίριο


Κάνοντας μια μικρή βόλτα στις συνταγές που έχω δώσει μέχρι τώρα διαπίστωσα πως έχουν παρελάσει ένα σωρό εξωτικοί καρποί, μπανάνες, καρύδες, χουρμάδες..Λείπει όμως ο σημαντικότερος καρπός που σ’ αυτόν στηρίχτηκε ο πολιτισμός μας, η βάση της διατροφής μας μέχρι σήμερα, η δική μας ελιά!

Olea europea sativa

Απεικόνιση ελαιώνα,
 Λεπτομέρεια από τοιχογραφία
στο Ανάκτορο της Κνωσσού
H ελιά, εγγενής της Μεσογειακής λεκάνης και από τα παλαιότερα οπωροφόρα δένδρα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσογείου. Άγρια και αυτοφυής στην αρχή, εξημερώθηκε και διαδόθηκε στη νότια Ευρώπη από τους Φοίνικες. Τη συστηματική καλλιέργειά της την πιστώνεται η Κρήτη γύρω στο 3.500 π.Χ., όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Μινωικού πολιτισμού και συντέλεσε στην οικονομική κυριαρχία της Κρήτης στον αιγαιοπελαγίτικο κόσμο. 

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει σωρεία γραπτών μαρτυριών και αρχαιολογικών ευρημάτων σχετικά με τον εξοπλισμό, τη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης του ελαιολάδου, των σκευών όπου φυλάσσονταν οι καρποί και των εικαστικών απεικονίσεων των ελαιόδενδρων. Οι Κρήτες θεωρούνται ως οι πρώτοι εξαγωγείς ελαιόλαδου όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στη βόρεια Αφρική και τη Μικρά Ασία. 

Οι ίδιοι, διέδοσαν την καλλιέργεια της ελιάς στην ηπειρωτική χώρα. Το ελαιόλαδο είναι συνυφασμένο με την κοινωνία και την οικονομία και του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Η αποκρυπτογράφηση των πινακίδων της Γραμμικής Β που ανακαλύφθηκαν στην Πύλο και τις Μυκήνες φέρνουν στο φως πληροφορίες για τη τη χρήση του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή, τις θρησκευτικές τελετές, τις εμπορικές συναλλαγές και τις βιοτεχνικές ασχολίες.

Αντιμένης-Συλλογή ελαιοκάρπων,
Αττικός μελανόμορφος αμφορέας,
520 π.Χ., Βρεττανικό Μουσείο.
Κατά τους κλασσικούς χρόνους η Αθηναϊκή Δημοκρατία, η μητρόπολη του κόσμου, είχε ήδη απο καιρό αποκτήσει τη θεά προστάτιδά της που της χάρισε τό όνομά της αλλά και το ιερό της δένδρο. 

Τον 6ο π.Χ. αιώνα ο Σόλων θέσπισε αυστηρούς νόμους για την προστασία της ελιάς με τους οποίους καθόριζε την απόσταση φύτευσης των ελαιόνδενρων μεταξύ τους, όριζε ως υποχρεωτική την περίφραξη των ελαιώνων με ένα ξύλινο φράχτη (σηκός) και όριζε υπεύθυνους τους καλλεργητές τους για τη φροντίδα και την καλή τους κατάσταση απαγορεύοντας την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου φυτού σε ορισμένη απόσταση. Ο Άρειος Πάγος έστελνε επόπτες σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ελέγχουν την κατάσταση των ελαιόδενδρων. Η Αθηναϊκή πολιτεία στηρίζονταν οικονομικά στην καλλιέργεια της ελιάς και εξήγαγε ελαιόλαδο κυρίως στις περιοχές του Εύξεινου Πόντου.

Η ελιά, σύμβολο του μέτρου και της γονιμότητας, εκτός από βασικό στοιχείο της διατροφής ήταν συνυφασμένη με όλες τις εκφάνσεις της ζωής: τη θρησκεία, την τέχνη, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τον αθλητισμό.
Οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με λάδι, στη γιορτή των Παναθηναίων οι νικητές λάμβαναν ως έπαθλο αμφορείς με ελαιόλαδο και είναι πασίγνωστο πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κότινος, το στεφάνι της νίκης αποτελούσε τη μέγιστη διάκριση που μπορούσε να λάβει ένας θνητός. Κρατώντας κλαδί ελιάς προσέφευγαν οι ικέτες στους ναούς, το ίδιο και οι αγγελιαφόροι που μετέφεραν μήνυμα ειρήνης ή ζητούσαν ανακωχή. Το ελαιόλαδο ήταν μέσο εξαγνισμού και αποτελούσε την πολυτιμότερη προσφορά, σε μορφή σπονδής, στους θεούς. H αρχαία παράδοση της χρήσης του λαδιού και του κρασιού στις θρησκευτικές και ταφικές τελετές έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα έχοντας ενσωματωθεί στη χριστιανική τελετουργία. Κι αν στη χριστιανική θρησκεία το ελαιόλαδο, το κρασί και το σιτάρι έχουν εξέχουσα τελετουργική θέση και θεωρούνται τα βασικά προϊόντα διατροφής, ήδη από την αρχαιότητα υπήρχαν οι πρoστάτιδές τους: η Ελαϊς, η Σπερμώ και η Οινώ, κόρες του Άνιου, γιού του Διονύσου, ο οποίος τους έδωσε το χάρισμα του ποιείν εκ γης έλαιον, σίτον και οίνον.

Vincent van Gogh, Olive Trees, 1889, 
λάδι σε καμβά, Minneapolis Institute of Arts.
Η χρήση του ελαιόλαδου ήταν διαδεδομένη και στην ιατρική. Ο Ιπποκράτης αναφέρει περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του, κυρίως για δερματικές παθήσεις. Η χρήση του αρωματικού ελαιόλαδου μαρτυρείται ήδη από τις πινακίδες Γραμμικής Β΄ της Πύλου κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης δίνουν συνταγές παρασκευής αρωματικού λαδιού. Η πλέον γνωστή θεραπευτική ιδιότητα του ελαιολάδου είναι η επουλωτική δράση του στις πληγές και τα εγκαύματα. Μεγάλος αριθμός συνταγών και πρακτικών σκευασμάτων, όπου το λάδι της ελιάς μόνο του ή σε συνδυασμό με θεραπευτικά βότανα, σώζεται σε ιατρικά κείμενα της αρχαιότητας, βυζαντινά γιατροσόφια, σε λαογραφικές καταγραφές ακόμα και σε σημειωματάρια μοναχών του Αγίου Όρους.
Φυσικά, το ελαιόλαδο υπήρξε το αρχαιότερο καλλυντικό για τους λαούς της Μεσογείου, απαραίτητο για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών και μη ξεχνάμε, η πρώτη κρέμα που φτιάχτηκε, αυτή του Γαληνού, φτιάχτηκε με ελαιόλαδο!

Το ελαιόλαδο


Το ελαιόλαδο αποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ (55-80%) και ένα μικρό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων (παλμιτικό και στεατικό). Παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που το καθιστούν ιδιαίτερα σταθερό. Μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών είναι οι α τοκοφερόλες (Βιταμίνη Ε). Ακόμα περιέχει περισσότερες από 30 φαινολικές ενώσεις, κυρίως ολευρωπαΐνη, υδροξυτυρουσόλη και τυρουσόλη. Οι ενώσεις αυτές παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική και αντιβακτηριδιακή δράση.

Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό από τα βρώσιμα έλαια που δεν οξειδώνεται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από τα υπεροξείδια (ελεύθερες ρίζες). Αυτό οφείλεται στη χημική του σύσταση, στο ελαϊκό οξύ και στους ισχυρούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιέχει. Ακόμη, οι χρωστικές (χλωροφύλλη - καροτενοϊδή) και αρωματικές ουσίες του ελαιόλαδου διεγείρουν το μεταβολισμό, βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων, επιταχύνουν την επούλωση και διευκολύνουν την πέψη. Μια άριστη τροφή λοιπόν κι ένα πραγματικό ελιξίριο ομορφιάς!

Πληροφορίες από:
~M. & Ν. Ψυλλάκης, Το Ελαιόλαδο, Καρμάνωρ
~Μ.Β. Σακελλάριου, Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon& Schuster


Κι ενώ το αφιέρωμα σ’αυτό τον καρπό μου φαίνονταν συναρπαστικό, αναρωτιόμουν τι συνταγή να δώσω. Απόφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια κρέμα με βάση το ελαιόλαδο για να πάρουμε τις εκπληκτικές του ιδιότητες, και με προϊόντα κυρίως παραδοσιακά ελληνικά. Λίγες μόνο απιστίες έκανα...Τελικά προέκυψε μια θρεπτική κρέμα, πολυχρηστική, κατάλληλη:
~για το πρόσωπο σαν κρέμα ημέρας, ιδίως για τις ξηρές επιδερμίδες,
~για το πρόσωπο σαν κρέμα νυκτός, για όλους τους τύπους δέρματος. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε και με βασιλικό πολτό για optimum αποτέλεσμα,
~για το πρόσωπο σαν μάσκα εντατικής ενυδάτωσης για όλους τους τύπους δέρματος αφού προσθέσουμε επιπλέον μέλι και αλόη,
~για το σώμα, για αρχαοελληνική ενυδάτωση, με κάποια διαφοροποίηση στα αιθέρια έλαια. Pas mal du tout!

Οι αναλογίες δίνονται σε ογκομετρικά κουτάλια: 1 κ.σ.=15ml, 1 κ.γ.=5ml και θα μας δώσουν 100ml κρέμας. Εσείς τις προσαρμόζετε ανάλογα με το σκεύασμα και κατά το δοκούν.

Eλιά & μέλι, ενυδατική και θρεπτική κρέμα

για τη βάση των ελαίων
~3 κ.σ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΒΙΟ
~1 κ.γ. λάδι νυχτολούλουδο (oinothera biennis)
~1/2 κ.σ. τριμμένο κερί μέλισσας
~1/2 κ.σ. στεατικό οξύ
~2 κάψουλες λεκιθίνη

για την υδατική βάση
~3 1/2 κ.σ. έγχυμα από φύλλα εσπεριδοειδών, θεϊκό άρωμα!
~1/2 κ.σ. τζελ αλόης

αιθέρια έλαια & πρόσθετα για την κρέμα προσώπου
~8 σταγόνες βιταμίνη Ε
~4 σταγόνες βιταμίνη Α
~1/2 κ.γ. μέλι
~10 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή βάμμα βενζόης
~4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
~10 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain (απόσταγμα φύλλων εσπεριδοειδών)
~2 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί (κρέμα νυκτός)
~1/4 κ.γ. βασιλικό πολτό (κρέμα νυκτός)

αιθέρια έλαια & πρόσθετα για την κρέμα σώματος
~10 σταγόνες βιταμίνη Ε
~1/2 κ.γ. μέλι
~10 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή βάμμα βενζόης
~15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
~15 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain

για τη μάσκα
σε 1 κ.γ. από την κρέμα νυκτός θα προσθέσουμε:
~1/2 κ.γ. μέλι
~1/2 κ.γ. αλόη
~1 σταγόνα βιτ.Ε
~1 σταγόνα νερολί

·Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
·Τις βιταμίνες Ε & Α θα τις προσθέσουμε αφού αποσύρουμε το σκεύος με τα έλαια από το υδρόλουτρο. Η θερμοκρασία τους θα πρέπει να είναι κάτω από τους 40 βαθμούς.
·Αν χρησιμoποιήσουμε βασιλικό πολτό, θα τον προσθέσουμε όταν η κρέμα θα έχει κρυώσει τελείως και θα τη συντηρήσουμε οπωσδήποτε στο ψυγείο.

la voila..


Δεν έχω ξηρή επιδερμίδα γι'αυτό σκέφτηκα πως η κρέμα θα μου χρησίμευε μόνο σαν μάσκα. Λάθος έκανα! Έχει λεπτή, βελούδινη υφή και απορροφάται σχετικά γρήγορα χωρίς να αφήνει αίσθηση λιπαρότητας. Έκπληξη! Θα μου χρησιμεύσει διπλά, σαν κρέμα και σαν μάσκα. Αν τη χρησιμοποιήσουμε σαν μάσκα, θα προσθέσουμε μέλι και αλόη ή και επιπλέον βιταμίνες. Θα την απλώσουμε για 30 λεπτά στο πρόσωπο και κατόπιν θα ξεπλύνουμε. Αυτή η κρέμα με έβαλε στο τριπάκι και για άλλα κόλπα με ελαιόλαδο..
To πρασινουλί χρωματάκι δεν οφείλεται στο photoshop, έβαλα μια υποψία χλωροφύλλης έτσι, για τη σκηνική παρουσία ;-)


Άλλα καλλυντικά με βασιλικό πολτό


 serum με ρόδι

 μάσκα με μέλι και βασιλικό πολτό

 αντιγηραντικό serum με centella

κρέμα νυκτός bee honey

56 σχόλια:

  1. Η πρώτη συνταγή της χρονιάς! Την περίμενα ανυπόμονα!
    Και τι καρπός η ελίτσα μας!

    Αχ! Τι ωραία μπράβο και ήθελα να φτιάξω μια κρεμούλα πολυχρηστική, θα είναι σίγουρα ότι πρέπει! Τα συγχαρητήρια μου!
    Μια ερώτηση, φύλλα εσπεριδοειδών έχουν τα μπαχρτζίδικα ετσι; Μη μου πείτε ότι πρέπει να βγω στους αγρούς να μαδήσω νεραντζιές, μανταρινιές και λεμονιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή χρονιά μεταπτυχιακή κόρη :)
    ε, ναι! φρέσκα φύλλα από πορτοκαλιές, νεραντζιές, λεμονιές που δεν έχουν ψεκαστεί. Αν δεν βρείτε, να βάλετε ένα βοτανικό έγχυμα που ταιριάζει στην επιδερμίδα σας, αν και η ιδέα να ξεχυθείτε στους αγρούς μου αρέσει πολύ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιάσαμε τα "εδώδιμα-αποικιακά;" Πα μαλ, πα μαλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά λοιπόν!!!Πολυχρηστική ακούω και μου αρέσει πολύ.Αυτό έλειπε από τη συλλογή!!!Καλή συνέχεια μαγισσούλα!!!!Συνεχίζω με την εύρεση εργασίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο αφιέρωμα! Αυτή την πολυχρηστική κρέμα με τα ελληνικά υλικά μου φαίνεται πως θα την αγαπήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουφουυυυυυυυυυυυ και δεν προλαβαίνω..η άμοιρη....

    Ερώτηση....

    Τον χρόνο που στην ευχή θα τον βρω....
    Από τότε που σας γνώρισα ,όλες τις κοπελιές..., αισθάνομαι ότι αφήνω συνέχεια εκκρεμμότητες...(Σιγά πάντα έτσι ήμουν)

    Θα την φτιάξω κι αυτή , θα την φτιάξω κι αυτή...
    Σταμάτα μάνα ..το λέω για να το πιστέψω ....
    Ουφφφφφφφφφφφφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. deli εδώδιμα ντόπια :))

    Ελευθερία, θα μείνεις έκπληκτη, έχουμε το ελαιόλαδο στα πόδια μας και ψάχνουμε έλαια εξωτικά..Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ελαφριά της υφή..
    Δεν είσαι στο λατρεμένο νησί;

    Μαρίνα, σίγουρα θα την αγαπήσεις, μεγάλο χιτ και απρόσμενο σου λέω :)

    κόρη ξανθιά, προλαβαίνεις, προλαβαίνεις, τόσο εύκολη όσο και η σουξεδιάρα cold ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία, τι ωραία! Οπωσδήποτε θα την φτιάξω! Να βάλω μύρρο αντί για βενζόη για την μανούλα (που είναι μεγαλύτερης ηλικίας τελοσπάντων!..);;;
    Μας έχετε ανοίξει τα μάτια αγαπητή μάγισσα.. Αντικατέστησα χτες το αμυγδαλέλαιο με ελαιόλαδο στην συνταγή σας scrub λεβάντας, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Εγώ μάλιστα έχω και ελαιόλαδο δική μας παραγωγής (ούτε λιπάσματα, ούτε φυτοφάρμακα) και δεν είχα συνειδητοποιήσει τόσα χρόνια τι θησαυρό είχα στα χέρια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λοιπον το ελαιολαδο το εχω στο νου μου σαν ειδος διατροφης και παρολο που γνωριζα την χρηση του απο αρχαιοτατων, δεν το σκεφτομουν σαν καλλυντικο.
    μου κανει εντυπωση οτι δεν σου επεσε βαρεια η κρεμα, ειναι και ευκολα τα υλικα! μαλλον θα την κανω με αλλα βοτανα γιατι που να βρω φυλλα αψεκαστα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ξεχασα να σε ρωτησω για την χλωροφυλη, η κρεμα φαινεται ασπρη απο πανω και πρασινη στο πλαϊ, που την βρηκες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυρία μου συγχαρητήρια για το αφιέρωμα αλλά και για την κρεμούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. με βάλατε σε πειρασμό τώρα - αφού κάνει και για μεικτά προς λιπαρά δέρματα, θα το φτιάξω (αν χρειαστώ βοήθεια, ξέρω ;)
    (και περιμένω ενημέρωση για το πότε θα δούμε την εκπομπή)

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ω! ελαιόλαδο!
    το ελαιόλαδο ως έχει μπορεί να γίνει υπέροχη μάσκα για τα μαλλιά,(λίγο χλιαρό), απλώνουμε στις άκρες λίγες σταγόνες τυλίγουμε τα μαλλιά σε μια πετσέτα για μισή ώρα, κάνει θαύματα!
    Υπέροχη ανάρτηση!
    καλημέρες:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλό μεσημέρι :)

    Starbuck να τη φτιάξετε και δεν είναι κατάλληλη μόνο για μεγαλύτερες ηλικίες. Και γω, μη νομίζετε τώρα τελευταία το εκτίμησα ως καλλυντικό. Η βενζόη παίζει και ρόλο συντηρητικού, γι'αυτό την προτείνω. Έχει και anti-age ιδιότητες αλλά μπορείτε να βάλετε όποιο αιθέριο σας ταιριάζει.

    Ακαμάτρα κι εγώ το ίδιο, φαίνεται ό,τι θεωρούμε αυτονόητο και εύκολα αποκτήσιμο, αργούμε να το εκτιμήσουμε! Παραδόξως, δε μου έπεσε βαριά παρά τη μεγάλη αναλογία των ελαίων. Τη χρησιμοποιώ τη νύχτα. Χλωροφύλλη βρήκα στο νετ, ξέρεις που. Το όλον της κρέμας είναι απαλό πράσινο, η φωτό δεν την αποδίδει καλά. Ημουν βιαστική.

    Isida merci, σας παροτρύνω να την φτιάξετε :)

    νατασσάκι να δω πότε θα ενδώσετε στον πειρασμό! A votre disposition :)
    Δε διαβάσατε το μπλα-μπλα? η κ.Κριθαράκη, η ευγενικη δημοσιογραφος μου είπε ότι προβλήθηκε ήδη, χαμπάρι δεν πήρα:(

    Νατασσα
    εσείς πρέπει να είστε καθηγήτρια επι του ελαιολάδου! μερσί για το tip, πέστε κι άλλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. δεν ξερω πως το πετυχαινεις αυτο και ειτε οι κρεμες μοιαζουν με γλυκο, ειτε οχι, εγω καθε φορα μου μπαινω στο μπλογκ πειναω! Απο τις λιγες φορες που πραγματικα θελω να φαω! Κριμα που δεν εχω ελιες στο ψυγειο τωρα....Αντι για ελιες θα αναγκαστω να φαω μαγειριτσα! Μπλιαχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. A! To unchain my heart το προτιμω απο ray charles!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μεσημέρι!
    Διάβασα σε ένα άρθρο στο internet ότι η Σοφία Λόρεν δήλωσε ότι οφείλει την διατήρηση της ομορφιάς της στα καθημερινά πασαλείματα με ελαιόλαδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ε, και σε καμια δυο χιλιαδες πλαστικουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. marilena αυτό είναι το μυστικό μου!
    Μπα, έφτασε το Πάσχα;)
    Πάντως στο σπίτι την τιμούνε δεόντως!

    Starbuck ναι, πρέπει να είναι αποτελεσματική, κάτι πρέπει να ήξεραν οι αρχαίοι ημών..λες να μπουμε σε μούσκιο ελαιόλαδου;)

    Μαριλένα, δείξε λίγη κατανόηση στην εβδομηντα-φευγάχρονη σταρ! Τι θες δλδ να πει? πάντως μακάρι στην ηλικία της να ήμουν έτσι, αν με το καλό φτάσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κοίτα να δεις που το είχα παρεξηγήσει το καημένο το λαδάκι.Στο νησί είμαι μαγισσούλα. Εδώ ψάχνω για δουλειά.Πιστεύω ότι είμαι σε καλό δρόμο.Θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. κόρη γοητευτική προς στιγμή νόμισα πως εγκαταλείψατε την κόρη του θεϊκού θυμού..
    Χαίρομαι που είστε εκεί, όλα θα πάνε καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλημέρα ξανθοτάτη!

    ΥΓ ταυτόχρονος σχολιασμός ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Νομίζω ότι πια θα υπογράφω ως εξής: αυτή που έβαζε τη βιταμίνη Ε με τη ζελατίνη!!!
    Ακόμη γελάω με τη χαζομάρα μου...
    Πρέπει να προγραμματίσω εξόρμηση σε αγρούς προς συγκομιδή φύλλων εσπεριδοειδών....
    Πάντως φαίνεται πολύ καλή η συνταγούλα. Έχω κι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, δικής μας παραγωγής!! Super..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ελάτε τώρα Βίκυ!
    είστε πρωτάκι, όλοι σαν πρωτάκια τα κάναμε αυτά :)

    Εξόρμηση? μη μου πεις πως μένεις κι εσύ στας εξοχάς..

    Η συνταγή φάνηκε απρόσμενα καλή και σε μένα την experienced΄;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γεια σου witch of daffodils, οι συνταγές σου φαίνονται υπέροχες!Να 'σαι καλα!φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τ-έλαιο:) ποστ-ποδαρικό για τη νέα χρονιά! σας χαιρετώ βαστώντας ένα κλαδί ελιάς για το καλό:) Ευχαριστώ που μας θυμίσατε ότι η Ελαϊς δεν είναι μόνο μάρκα φυτίνης:) Εγώ τώρα, που ξέρω από καλό λάδι, που 'λεγε και κάποια τηλεοπτική κυρία κάποτε, λαθρομετέφερα 2 πολύτιμα μπουκαλάκια εις τας βαλίτσας μου (δεν άνοιξαν, πού θα μου πάει όμως, θα τον επιβεβαιώσω το νόμο του Μέρφυ μια μέρα), και μια που θα το βάζω στις σαλατούλες μου με το σταγονόμετρο, θα 'χω περίσσευμα για πασαλείμματα αλά Σοφία! Έλα όμως που είμαι κι ανεπρόκοπη! Γι αυτό σας ρωτώ καλή μας μάγισσα. Αν τώρα εγώ κάνω live, μια πολύ fresh μασκούλα, ανακατεύοντας μέλια, λάδια, βιταμίνες, αλόες, όση ποσότητα χρειάζεται εκάστοτε, θα δω προκοπή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. όχι όχι, δεν είμαι ανώνυμη εγώ είμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η υποψία χλωροφύλλης ήταν η χαριστική βολή! Η σημασία στην λεπτομέρεια! Κλαπ κλαπ, χειροκροτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα!! Σαν πρωτάκι και για να μην την ξαναπατήσω ;-))) ρωτώ: η λεκιθίνη που βάζουμε είναι η γνωστή της L....s;; Τη βάζουμε ως έχει ή τη διαλύουμε πρώτα σε κάτι;;
    Πάντως όπως είπε και η φίλη natassa πιο ριν το λάδι ζεσταμένο στα μαλλιά κάνει θαύματα. Από πάνω εγώ βάζω καυτή πετσέτα (την έχω βάλει σε καυτό νερό και τη στίβω με γάντια) και από τύλιγμα με νάϋλον σακούλα. Μαλλί βαμβάκι!! Επίσης μπορεί να υπάρξει ο εξής συνδυασμός: 2 μέρη λάδι, 2 μέρη δαφνέλαιο και 1 μέρος καστορέλαιο.
    Να είστε όλες καλά!!!!!!!!!
    Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. καλημέρα :)

    Εσείς είστε φυσική Μαρία? Μερσί για τα ευγενικά λόγια! Είστε βλέπω κόρη πολυτάλαντη, εύγε!

    Καταιγιστική heart :)
    Δε μπορεί, δεν υπάρχει ελαιόλαδο στα Τεσκο/Σενσμπουρυ? εκτός κι αν η τιμή του σας φέρνει λιποθυμιά..Φυσικά και γίνεται κι έτσι η μάσκα, ό,τι θέτε γίνετε! απλά θα είχατε και κρέμα νυκτός 2 σε 1..

    Sweet Jua σας άρεσε? Αφιερώστε μου ένα tango απο τα καταπληκτικά σας!
    Κι όχι τίποτα άλλο, δεν αποτυπωθηκε και καλά το χρώμα, απαλόν φυστικί :)

    Βίκυ συνηθως παίρνω της Solg@r σε κάψουλες, ξέρετε εσείς ;-)
    Υπάρχει και (υγρή πάντα) σε συσκευασία άνευ καψουλών! βαζουμε το περιεχόμενο της κάψουλας στο μιγμα των ελαίων.
    Πολύ σωστά τα λέτε, και η Νατάσσα και εσείς, εχω δώσει παρόμοια μάσκα, θα τη βρείτε στο μενού.

    bisous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα!
    Και μια και μιλάμε για βιταμίνες, πρόσθετα κλπ, να ρωτήσω και εγώ κάτι (καθότι πρωτάκι και εγώ!..). Πουθενά,σε κανένα φαρμακείο δεν μπορώ να βρω σκέτη βιταμίνη Α.. Όλοι μου λένε ότι έχουν βιταμίνε Α και Ε μαζί, στην ίδια κάψουλα.. Μπέρδεμα είναι αυτό!
    Τι να κάνω λέτε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα.
    Μια άσχετη(;) ερώτηση:
    Μπορώ να χρησιμοποιήσω το χυμό από σπασμένο φύλλο Αλόης απ΄ευθείας στο πρόσωπο; Ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. υπάρχει, υπάρχει, κι ούτε κουβαλάω ντολμαδάκια και γεμιστά από Ελλάδα όπως οι συνάδελφοι, μόνο αυτό, που μαζεύτηκε με πολύ κόπο με τα χεράκια της μαμάς (για πόσο ακόμα άραγε), από τα αρχαία δεντράκια του παππού και της γιαγιάς, κι είναι φρέσκο και υπέροχο. Αφού είμαι συναισθηματική, τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Starbuck μου κάνει εντύπωση αυτό που λέτε. Η Solg@r έχει σίγουρα, μπορεί και η L@nes. Είναι ακριβή (το σωστό να λέγεται) αλλά η ποιότητα είναι άπαιχτη (ΒΙΟ, GMO free κλπ.) Πάντως εγω θυμάμαι να πουλούσαν βιτ.Α, κάψουλες σε σιτέλαιο..

    anonymous
    αν έχετε aloe vera στον κήπο σας είστε τυχερή. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε μάσκα αλλά στα σκευάσματα δεν έχει διαρκεια ζωής.

    heart, και συναισθηματική είστε και από πολύ καλό λάδι ξέρετε :)
    Έχετε και σεις το δικές σας ελιες, you're blessed.

    Άντε να πω κι εγώ πως έχω 3 (!)ελαιόδενδρα έξω από το σπίτι μου, έτσι για το γκλαμουρ ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ευχαριστώ πολύ Witch.
    Έχω μια πανέμορφη Αλόη, που φέτος έβγαλε τον πρώτο της ανθό.
    Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλέ μας κακομαθαίνετε.
    Κι ελιά και λάδι και ...Σύρα!
    Που 'ν' η Σύρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
    Κατεβαίνω Παρασκευή πρωί στο κέντρο της Αθήνας και μπαίνω στον Μπακάκο. Φοράω το καλύτερο μου χαμόγελο και ρωτάω:
    - Έχετε στεατικό οξύ;
    - ..... (με κοιτάει λες και είμαι εξωγήινη) Τι το θέλετε;
    - Για να φτιάξω μία κρέμα! (χαρά εγώ!)
    Ρωτάει μία κυρία δίπλα της....
    - Δεν έχουμε κυρία μου κάτι τέτοιο...
    Μαζεύω το χαμόγελο και φεύγω!

    Βοήθεια!!!!
    Πού θα το βρω αυτό το στεατικό οξύ;;

    Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ζαμπία τι ωραία! τη βρήκατε εύκολα σε κάποιο φυτώριο;
    ευδοκιμεί και στο δικό μας κλίμα; είχα την εντύπωση πως ήθελε περιβάλλον πιο τροπικό..

    Δημήτρη, είμαι ξαδέλφη του πρέσβη ;)
    Η Σύρος είναι έτοιμη, έκανα εκατό ώρες να τη φτιάξω γιάυτό θα τη βάλω στο επόμενο ποστ μην πάνε χαμένα τα κόπια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Βίκυ σας πέτυχα on line!
    Δεν παραξενεύομαι γιάυτό..το έχω ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
    Για κοιτα στο Ρουμπουλάκη, Σωκράτους 30, τηλ. 2105222294, μου το έχει συστήσει ο beehappy, πάρε τηλεφωνο πρωτα και πες μου να κοιτάξουμε για άλλο.
    Εγω αγοράζω από το νετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ευχαριστώ πολύ!!
    Θα σε ενημερώσω.....
    Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα και από μένα και καλή χρονιά μιας και έχω σημειώσει απουσίες από την παρέα. Κάτι οι δουλειές, κάτι το τρέξιμο, έχασα πολλά και πρεπει να διαβάσω εντατικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. αγαπητή μάγισσα πολλά συγχαρητήρια για το Blog σου. το επισκέπτομαι αρκετό καιρό και έχω πραγματικά ενθουσιαστεί.

    θέλω να σου κάνω μια ερώτηση. ψάχνοντας βρήκα σαν φυσικό συντηρητικό το bitter orange extract. ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεις κάτι γι αυτό εαν μπορεί να αντικαταστήσει το grapefruit seed extract

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. αυτό που σου έγραψα στο μειλ είναι γεγονός! θα στο στείλω το ταχύτερο δυνατό!
    καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @Βίκυ,
    οκ, αναμένω

    @ myrenia,
    καλώς την, καλή χρονιά και καλό διάβασμα :)

    @ μανταρίνι
    μερσι μποκού,
    Ναι το έχω ακουστά, είναι τελευταία βερσιον, δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Aλλωστε μόνο το aromantic το διαθέτει..

    @ κόρη μινωίτισσα,
    bisous ** αναμένω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Τη συγκεκριμένη Αλόη μου την είχαν χαρίσει όταν ήταν μικρούλα. Είναι ήδη 4 χρονών και φέτος άνθισε, προς μεγάλη μου έκπληξη.
    Βρίσκεις πάντως σε διάφορα φυτώρια.
    Μου είχαν φέρει και ένα μικρούλι από Αυστραλία, τυλιγμένο σε βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Και ενώ πήγαιναν καλά όλα, το σκυλί μου θεώρησε ότι ήταν η καταλληλότερη θέση για να ξαπλώσει (την είχα φυτέψει στο χώμα) και δυστυχώς μου την έσπασε. Τώρα κάνει προσπάθειες να αναστηθεί...ίδομεν. Ήμουν περίεργη να δω αν είναι του ιδίου είδους Αλόη με αυτή που ήδη έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @zambia,
    μου φαίνεται πως πρέπει να τρέξω στο κοντινότερο φυτώριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. κοριτσια γεια σας .Ηρθα κι εγω επιτελους στην ομορφη παρεα σας.Εχω διαβασει τις συμβουλες για κρεμες και σαπουνια κι εχω φτιαξει ηδη τα δικα μου.Εν καιρω θα ζητηθουν διευκρινισεις.Μαγισουλα εισαι καταπληκτικηΦιλακια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. κοριτσια γεια σας .Ηρθα κι εγω επιτελους στην ομορφη παρεα σας.Εχω διαβασει τις συμβουλες για κρεμες και σαπουνια κι εχω φτιαξει ηδη τα δικα μου.Εν καιρω θα ζητηθουν διευκρινισεις.Μαγισουλα εισαι καταπληκτικηΦιλακια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. mari,
    μερσί για τα καλά λόγια, καλώς ήρθες στην παρέα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Να ρωτήσω κάτι? Μήπως παραδίδεις μαθήματα? Εγώ μια φορά προσπάθησα να φτιάξω κρέμα και ηταν σκέτη καταστροφή! Και μια φορά εφτιαξα σαπούνι που πέτυχε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. τέλειο blog!!! θα προσπαθήσω να φτιάξω κάποια κρέμα κι εγώ η άχρηστη...και θα κρατήσω την επαφή μαζί σας:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Μπραβο σας.σωθηκα απο τα πεταμενα χρηματα που εδινα για ασημαντες στην ουσια κρεμες.φτιαχνω κρεμα καλεντουλας καταπληκτικη και cold cream .Προαφατα ενανα λιγα σπυρακια σαν μικρες κυστουλες.Τι φταιει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πολύ ωραίο αφιέρωμα! Οπωσδήποτε θα την φτιάξω! Μπορεί να χρειαστώ τη βοήθεια σου και να επανέλθω με ερωτησούλες!! Μιας και το κατέχεις το θέμα με τα καλλυντικα θα είχες να μου συστίσεις κάποια από εδώ??? https://www.notos.gr/omorfia/kalludika-epilektikis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)