23 Μαρτίου 2007

μάσκες ομορφιάς με μπανάνα!


εδώδιμα αποικιακά, η συνέχεια..



musa x (είναι πολλές οι ποικιλίες..)

Οι σύγχρονες εδώδιμες ποικιλίες της μπανάνας είναι υβρίδια φυσικής διασταύρωσης των άγριων και μη εδώδιμων προγόνων τους που κατάγονται από Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Μέσω των ταξιδιωτών της εποχής, οι μπανάνες μεταφέρθηκαν στην Ινδία, εκεί όπου θεωρείται ότι υπήρξε η αρχαιότερη γνωστή καλλιέργεια της μπανάνας πριν από 2.500 χρόνια.


Και ενώ οι άγριοι πρόγονοι του φυτού ήταν γόνιμοι, οι απόγονοι, τους καρπούς των οποίων απολαμβάνουμε σήμερα, είναι φυτά στείρα που πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες. Η μπανανιά δεν είναι δένδρο αλλά μια τεράστια πόα που ανήκει στην οικογένεια των Μουσοειδών (Musaceae), με ύψος από 2 έως 8 μέτρα ανάλογα με την ποικιλία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ινδία το 327π.Χ. ο Αλέξανδρος ο Μέγας γεύτηκε τον τροπικό καρπό, γοητεύτηκε και τον έκανε γνωστό στη Δύση. Στην Αφρική η καλλιέργεια της μπανάνας έφθασε μέσω της Μαδαγασκάρης, και την εξάπλωσή της στη Μαύρη Ήπειρο από το 650 μ.Χ. την πιστώνονται Άραβες δουλέμποροι που ταυτόχρονα με το φιλανθρωπικό έργο τους επιδίδονταν ταυτόχρονα στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου και αυτού του τροπικού καρπού. Οι ίδιοι πιστώνονται και για την ονομασία του καρπού, banan= δάχτυλο στα αραβικά, εφόσον οι ποικιλίες της εποχής και της περιοχής έδιναν μικρούς καρπούς.

Το 1402 πορτογάλοι εξερευνητές μετέφεραν τα τροπικά φρούτα από τη Γουινέα στα Κανάρια νησιά και από εκεί συνέχισαν το ταξίδι τους για την Λατινική Αμερική, με πρώτο σταθμό το νησί Santo Domingo της Καραϊβικής το 1516. Στα τέλη του 19ου αιώνα η μπανάνα γίνεται δημοφιλής στη βόρεια Αμερική και ο εμπορικός της θρίαμβος είναι συνυφασμένος με την ίδρυση της United Fruit Company, της σημερινής Chiquita.

Τον 20ο αιώνα η καλλιέργεια της μπανάνας και του καφέ αποτελεί τη βάση της οικονομίας και τη συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, κυρίως της Κόστα Ρίκα, της Ονδούρας και του Παναμά (από εκεί και ο όρος ‘banana republic’, μπανανία). Το εμπόριο, αλλά και τη ζωή των κατοίκων φυσικά, τα έλεγχαν οι εταιρείες United Fruit, η επονομαζόμενη και ‘χταπόδι’, και Standard Fruit, οι οποίες εκτός από επιχειρηματική δεινότητα επέδειξαν και φοβερή ικανότητα διακυβέρνησης, εφόσον ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις, συχνά βίαια.

εδώ, το ποίημα του Pablo Neruda ‘La United Fruit Co.’, 1950, από τη συλλογή Canto General (& σε αγγλική μετάφραση).

o καρπός

Όσο περιπετειώδης είναι η ιστορία της μπανάνας άλλο τόσο πλούσιος είναι ο καρπός της που περιέχει κατά 23% υδατάνθρακες, 13% σάκχαρα, 3% φυτικές ίνες, 1% πρωτείνες και είναι μια βόμβα μετάλλων και βιταμινών. Από τα μέταλλα κυριαρχεί το κάλιο και έπονται το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ακόμα περιέχει βιταμίνη Α, θιαμίνη (B1), ριβοφλαβίνη (B2), νιασίνη (B3), παντοθενικό οξύ (B5), B6, φολικό οξύ (B9) και βιταμίνη C.
Ακόμη, η μπανάνα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοοξύ που είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, γι’αυτό και βοηθάει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος.
Όλα τα παραπάνω φτάνουν και περισσεύουν να την κατατάξουμε στην κατηγορία των καλλυντικών και να τη χρησιμοποιήσουμε σαν πρώτη ύλη για μάσκες προσώπου και μαλλιών.

Ιστορικά & διατροφικά στοιχεία από:www.vegparadise.com & answers.com



μπανανοσυνταγές..

μάσκα προσώπου με μπανάνα για ξηρές και ώριμες επιδερμίδες
- ½ μπανάνα
- 1 κουταλάκι ροδόνερο
- 1 κουταλάκι μέλι
- 1 κουταλάκι τζέλ αλόης
- 1 κουταλάκι λάδι jojoba ή ελαιόλαδο
- 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 1 κάψουλα βιταμίνη Α
- 1 κάψουλα λεκιθίνη
- 1 κουταλιά νιφάδες βρώμης ή corn flour
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο χαμομήλι
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λιβάνι

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε πρώτα τις νυφάδες της βρώμης μέχρι να πάρουμε μια λεπτή πούδρα. Κατόπιν αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής πάστα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο corn flour για να γίνει εφαρμόσιμη. Απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο για μισή ώρα και κατόπιν ξεπλένουμε. Η μάσκα αυτή συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας με τις μαλακτικές & ενυδατικές ιδιότητες του ροδόνερου, του μελιού και της αλόης. Το φυτικό έλαιο, οι βιταμίνες και η λεκιθίνη τρέφουν την επιδερμίδα, το χαμομήλι είναι καταπραϋντικό και το λιβάνι αντιγηραντικό.

μάσκα προσώπου με μπανάνα για λιπαρές επιδερμίδες

- ½ μπανάνα
- 1 κουταλάκι μέλι
- 1 κουταλάκι τζέλ αλόης
- 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 1 κουταλιά χυμός πορτοκαλιού
- corn flour
- 3 σταγόνες βάμμα λεβάντας
- 3 σταγόνες βάμμα αχιλλέας
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας

Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το corn flour, το προσθέτουμε στο τέλος αν χρειάζεται για να πάρουμε μια ομοιογενή πάστα.Απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο για μισή ώρα και κατόπιν ξεπλένουμε. Η μάσκα αυτή δεν έχει λιπαρές προσθήκες και συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας με τις ενυδατικές ιδιότητες του μελιού και της αλόης. Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει κιτρικό οξύ (ΑΗΑ) που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και δίνει λάμψη ενώ η λεβάντα και τα βάμματα ελέγχουν τη λιπαρότητα.

μάσκα προσώπου με μπανάνα για όλους τους τύπους δέρματος

- ½ μπανάνα
- 1 κουταλάκι μέλι
- 1 κουταλάκι τζέλ αλόης
- 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 1 κουταλιά γάλα
- 1 κουταλάκι γιαούρτι
- corn flour
- 3 σταγόνες βάμμα καλέντουλας
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνιο

Η παρασκευή όπως και παραπάνω. Στη μάσκα αυτή τη διαφορά την κάνει το γάλα που περιέχει γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ) που απομακρύνει τα νεκτρα κύτταρα και το γιαούρτι εντείνει την ενυδάτωση, ενώ το γεράνιο είναι αντιγηραντικό.

μάσκα μαλλιών με μπανάνα

- ½ ή 1 μπανάνα ανάλογα με το μήκος των μαλλιών
- 1 κουταλάκι αλόη
- 1 κουταλιά δαφνόλαδο ή ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι καστορέλαιο
- 1 κάψουλα λεκιθίνη
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο

Στα βιβλία παρασκευής φυσικών καλλυντικών όλες οι μάσκες μαλλιών περιέχουν κρόκο αυγού, ξαναμιλήσαμε γι'αυτό. Εγώ τον αντικαθιστώ με λεκιθίνη και προσθέτω και αλόη για περαιτέρω ενυδάτωση του scalp :) Και επιμένω στο δαφνόλαδο που δυναμώνει και δίνει λάμψη στα μαλλιά ενώ το καστορέλαιο περιποιείται τις άκρες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μπανάνα μας δίνουν μια από τις πιο θρεπτικές μάσκες.
Για να φτιάξουμε τη μάσκα, απλά αναμιγνύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά πολύ καλά. Την απλώνουμε στα μαλλιά και την αφήνουμε για μια ώρα. Λουζόμαστε και voila!


έχει και banana cake!

..ακούμε vinceró, perderó, από κάποιον που μου αρέσει πολύ.

29 σχόλια:

  1. Εγω θα παρω την πρωτη μασκα(αυτη για τις ξηρες κι ωριμες κυριες:-)) και θα βγω στο μπαλκονι μου να φωναξω τις μελισσες για τσιμπουσι! :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααα και θα αποκτήσετε και σαγηνευτικό ροδαλό χρώμα χωρίς κόπο.. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω αν και ειμαι ωριμοτατη, θα παρω αυτη για τα ολα τα δερματα γιατι αποφευγω τα λιπαρα!

    ολες μ'αρεσουν κι αυτη για τα μαλλια,ακομα και το κεικ μάρεσει!
    επιτελους βαζεισ κατι πιο ευκολο.

    καλο ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό που μου αρέσει στα κείμενά σου είναι ότι δεν περιορίζεσαι στις συνταγές. Υπάρχει κάτι για όλους. Η ιστορική αναδρομή, η περιγραφή, το καλλιτεχνικό άγγιγμα, μια συνταγή ίσως μαγειρικής και βέβαια ... τί άλλο; Τα ζουζουνάκια! Μιας και στο hungry προτίμησα την κιθαρωδό, εδώ λέω να υποβάλω τα σέβη σε αυτήν με το καλύτερο σπαγγάτο!
    Για τον Neruda τώρα... το site του Πανεστημίου της Χιλής έχει νομίζω το καλύτερο ιντερνετικό αφιέρωμα στον ποιητή. Το πρώτο πράγμα που έψαξα και βρήκα όταν μπήκα στο ίντερνετ, ήταν να τον ακούσω να απαγγέλει τα έργα του. Σήμερα μπορεί να ακούγεται ξεπερασμένο πια, αλλά πριν 11-12 χρόνια και για κάποιον που δεν είχε ιδέα για τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, ήταν ένα θαύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γλυκειά akamatra πολύ μου αρέσει που σου αρέσουν :)
    περιμένω σχόλια μετα από δοκιμή, για όλα τα φρούτα:)

    Juanita, κόρη ελκυστική, αυτό που με γοητεύει περισσότερο σ'αυτό το χόμπυ είναι ότι πίσω από κάθε βότανο, καρπό κλπ,εκτός από τις ιδιότητές τους αυτές καθ'αυτές, κρύβονται μύθοι, ιστορικές αλήθειες και συχνά και η μοίρα κάποιον λαών. Συνήθως αυτά τα προσπερνάμε και τα βλέπουμε σαν ένα επιπλέον είδος στο ράφι..
    Για τον Neruda και γενικά για την ισπανόφωνη λογοτεχνία, έχω μεγάλη πίκρα που δε γνωρίζω τη γλώσσα..ελπίζω να κρατήσω την υπόσχεση στον εαυτό μου, όταν τελειώσω από τις υποχρεώσεις μου να τη μάθω, έχω και έφεση στις λατινογενείς γλώσσες. Ένα από τα απωθημένα μου είναι να διαβάσω το "Φθινόπωρο του Πατριάρχη" στο πρωτότυπο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αμαν,τι ηταν τουτο!!Σαν να πιανεις το τζακ-ποτ στο Τζοκερ ενα πραγμα!Καλη μου μαγισσουλα,εγραψες για το μοναδικο φρουτο που βαζω στο στομα μου ΚΑΙ επιπλεον εδωσες και συνταγη για το λιπαρο δερματακι μου!!!Τελεια,τελεια,γιατι νομιζα οτι μονο για τα ξηρα κανει.
    Φιλουρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω τωρα να κανω μια ασχετη με το θεμα ερωτηση;;..
    Πώς μπορουν να εξαφανιστουν τα καφε σημαδακια απο σπυρακια που ξυσαμε στην πλατη; Οχι ουλες, απλα καφε σημαδακια λεμε και με κανενα πολυ απλο τροπο αν υπαρχει λεμε, χωρις πολλες πολλες αναμιξεις υλικων;;; :-))


    Αν μου βρεις τον τροπο θα σου στειλω διαδικτυακο φιλι! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαγισα εφτιαξα τη μασκα για ολους τους τυπους, ηταν αρκετη για 2 δοσεις, εβαλα και το σαββατο και την κυριακη. πολύ καλη το δερμα μετα ειναι απαλο και συ λαμπεις μπάμπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθώς παρατηρώ ότι σας αγχώνει το θέμα ωριμότητα, καταναλώστε αρκετές, όχι πολύ ώριμες λόγω σακχάρων, μπανάνες για να κάνει η σεροτονίνη τη δουλειά της.
    Όταν εσωτερικά είστε καλά κυρίες μου είστε αξιολάτρευτες. Όταν όμως αρχίζετε τα ψυχαναγκαστικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εύα αγαπημένη, που χαθήκατε?
    η μπανάνα είναι καλή για έσω- έξω να το θυμάσαι αυτό! και γιατί αγαπημένη δεν τρώτε άλλα φρουτολαχανικά? πόσες φορές σας έκανα κήρυγμα? και να πείτε ότι αγνοείτε τις ιδιότητές τους...Σας επιπλήτω :)

    αεράτο αερικό τι στο καλό εννοείτε με αυτά τα καφέ σημάδια? καφέ είναι οι ελίτσες (όχι καλάμών) μήπως εννοείτε τους μαύρους πόρους? το σμήγμα που έχει απομείνει στο δέρμα? αυτοί αφαιρούνται πιο έυκολα μετά από το μπάνιο με ελαφρύ...ζούληγμα, όχι με τα χέρια αλλά με βαμβάκι εμποτισμένο σε λοσιόν. Να ξέρετε ότι θα επανέλθουν πιο ήπιοι όμως.
    Και προς μεγάλη σας χαρά σας ανακοινώνω ότι αυτό που διευκολύνει την απομάκρυνσή τους είναι η ντομάτα!! τυχερή, τυχερή...Θα βάλετε ντοματουλα, θα βγείτε στο μπαλκόνι κα δε θα χρειαστεί να κάνετε καμμιά ιδιαίτερη πρόσκληση, όλα τα ζούδια του θεού θα σας υποβάλλουν τα σέβη τους :P

    αν πέτυχα αυτό που εννοούσατε το φιλί το θέλω ηχηρό :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. γλυκειά akamatra έχετε δίκιο, οι συνταγές δεν είναι για μια αλλά για δύο ή και τρείς χρήσεις. Τρείς φορες την εβδομάδα και ο Μπάμπης θα ωχριά μπροστά σας :)

    dear Beehappy, πολύ σας εκτιμώ γι'αυτό δε θα σας κακιώσω που μας λέτε αγχωτικές-ψυχοσάμθινγκ μεγαλοκοπέλες :P :P
    Μου φαίντεται ότι επειδή έχετε το μέλι πρόχειρο, κυκλοφορείτε με μάσκες μελιού όλη μέρα, έχετε δέρμα τζάνερο και σπάτε και πλάκα με τις ώριμες :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κόρη delicieuse, τι βρήκατε πάλι δύσκολο; ε;
    ααααα, με ταράξατε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαγισσακι

    Χμμ..δεν εννοουσα ακριβως αυτα που ειπες.
    Μηπως να γραφα ενα μαιλ με λεπτομερειες;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τζελ αλόης, βιταμίνες, αιθέρια έλαια, βάμματα, δαφνόλαδο, καστορέλαιο...να πω κι άλλα; Μήπως να λιώσω μια μπανάνα και να την κοτσάρω στη μούρη μου απλώς; Θα έχει κανένα αποτέλεσμα ( χιχι, ρωτά η άσχετη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. φυσικά και θα έχει madame deli, μπανάνα και μέλι..
    τα υπόλοιπα εντεινουν τις ενυδατικές ιδιοτητες.
    αλόη,αιθέρια, δαφνολαδο, καστορέλαιο, βιταμίνες. όλα στο φαρμακείο, όσο για τα βάμματα, βοτκα&βότανα!
    c'est pas difficile..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμπεθέρα, λέω να τα βρούμε ως εξής: εσύ θα φτιάχνεις συνταγές για τα κάλλη μας κι εγώ για τις κοιλιές μας...τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τελικά υπάρχει Θεός! και δε θα ξαναπιάσω κατσαρόλα και θα τρώω καλά και θα ασχολούμαι με τα ματζούνια exclusively :)

    αφήστε δε, delicieuse, που θα σας κάνω θεά :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΝΑΙ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ! Επιτέλους θα ασχολούμαι συνέχεια με την κουζίνα μου και τις φωτογραφίες μου ΚΑΙ θα είμαι και θεά!!!
    :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπητή μαγισσούλα,
    τι ωραιες οι συνταγές σου με τις μπανάνες! Σιγουρα θα τις δοκιμάσω μια και τελευταία δεν νοιωθω καλά το δερματάκι μου...
    σε φιλώ
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγνώμη αλλά θα μας κουφάνετε με αυτά τα καταπληκτικά σας.
    Εννοείτε ότι μπορούμε να έχουμε καθαρό πρόσωπο από σμήγμα και λιαστές ντομάτες; Δύο σε ένα;
    Το έχετε κατοχυρώσει ή να σπεύσω στο υπουργείο Βιομηχανίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. maria, κόρη φυσική σας ευχαριστώ.

    dimitris-r,εραστή της αμπέλου, φυσικά και το εννοώ.
    σπεύσατε για την πατέντα :)
    τη ντομάτα θα τη διαχειριστείτε ως εξής: εφαρμόζετε στο πρόσωπο πολτό άνευ σπόρων και δέρματος. Σμήγμα & στίγμα έντρομα εξαφανίζονται. Τρώτε ότι απόμεινε με αργές απολαυστικές κινήσεις, και όχι 2, 3σε 1 παρακαλώ , με τη θερμότητα αυξάνεται και η περιεκτικότητα σε λυκοπένιο που προστατεύει την καρδιά. Μπορείτε να το κάνετε ενώ περιποιείστε την άμπελο. Μη ξεχάσετε να με φωνάξετε να τραβήξω βίντεο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα σε όλους!!! Τι μου κάνετε? Εύχομαι να είστε όλοι καλά!!! Μαγισσούλα, μου έφερε η μητέρα μου από τη λίμνη Πλαστήρα κεραλοιφή. Τι την κάνω αυτή? Έχω την εντύπωση ότι είναι για εγκαύματα. Περιέχει κερί μέλισσας, ρετσίνι ελάτου, βαμβάκι(!@?) και ελαιόλαδο. Η μόνη μυρωδιά που μένει είναι του λαδιού. Έφτιαξα και κρέμα για το σώμα με σιτέλαιο και αμυγδαλέλαιο και έχει πάρει ένα πολύ ωραίο χρυσοκίτρινο χρωματάκι. Πολύ ενυδατική με υπέροχο άρωμα από νερόλι. Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γοητευτική Ελευθερία που χαθήκατε αγαπητη? όλα καλά?
    έχω ακούσει για κεραλοιφή, αλλά δεν έχω δει ποτέ, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι περιέχουν κερί!!! θα ρωτήσω και θα σου πω..
    προοδεύσατε πολύ γοητευτική Ελευθερία στα σκευάσματα, congratulations :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όλα καλά μαγισσούλα μου!!Τελικά, όταν διεκδικείς αυτά που σου αξίζουν στο τέλος βγαίνεις κερδισμένος...Λοιπόν, σχετικά με την κηραλοιφή, για να μη νομίζεις ότι δεν το έψαξα, το μόνο που βρήκα ήταν από ένα site κυνηγών(δεν τους έχω και μες στην καρδιά μου)όπου ανέφερε την χρήση της σε ξύλο σαν αδιάβροχη προστασία για κάτι παγίδες.Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ελευθερία, εκτός απο γοητευτική είστε και δυναμική!
    αδιάβροχη προστασία ε; μάσκαρα έχετε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα! Εχω μείνει άφωνη με τις γνώσεις σου, αλλά μάλλον είναι και λίγο έμφυτο το ταλέντο σου, σε διαβάζω συχνά.
    Αλήθεια, βρε φιλενάδα, εσύ που ξέρεις τόσα... ξέρεις τι είναι αυτό που μπορεί να κλείσει τους ανοιχτούς πόρους ενός λιπαρού δέρματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. dear efi, οι ελάχιστες γνώσεις μου είναι προϊόν μελέτης,τα υπόλοιπα είναι μεράκι και φαντασία!

    για τους ανοιχτούς πόρους πολύ καλές είναι οι μάσκες αργίλου και από αιθέρια έλαια καλή δουλειά κάνουν η palmarosa και το lemongrass. Χρησιμοποίησέ τα σε κρέμες και σε τονωτικές λοσιον από πρασινο τσάι και αμαμελίδα.

    εις το επαναγράφειν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)