5 Σεπτεμβρίου 2006

σύκα μεθυσμένα...


κατ'εξαίρεση, συνταγή προς βρώση και απόλαυση...


Υπάρχουν μέρη, η Ερμούπολη, η Σίκινος, η Αμοργός, που όταν πηγαίνω νοιώθω ότι έφτασα επιτέλους στο σπίτι μου...
Το Πήλιο, χωρίς να μου δίνει αυτή την αίσθηση, είναι ένας τόπος που όσες φορές κι αν πάω με ξαφνιάζει με το σπάταλο πλούτο της φύσης του. Το Αιγαίο στο πιάτο, μια βλάστηση που ζαλίζει, μαρμάρινες κρήνες, πέτρινες πλατείες. Ζηλεύω τις καμέλιες που γίνονται δέντρα, με το ζόρι κρατιέμαι να μην κλέψω μήλα, χαζεύω τα βαζάκια με μαρμελάδα μύρτιλλο ή γλυκό σαμπούκο (ναι, ναι, το βότανο)!
Και τι να προσφέρω στους φίλους γυρνώντας από ένα τέτοιο μέρος; Μα...σύκα μεθυσμένα, μια συνταγή που μου έδωσε η κυρία Φιλίτσα από τον Άγιο Δημήτριο. Τη φτιάξαμε και μαζί και είχε την καλοσύνη να με αφήσει να κάνω παρεμβάσεις. Χαρτί και μολύβι λοιπόν....


Τα υλικά μας:
- ½ κιλό σύκα μικρά και ώριμα
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 κουταλιές μέλι
- καρυδόψιχα
- γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
- 2 μπαστουνάκια κανέλας
- 2 κομμάτια αστεροειδές γλυκάνισο
- τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
- τη φλούδα από μισό λεμόνι
- μπράντυ (5 αστέρων κατά προτίμηση)
- 1 ποτηράκι του λικέρ κουαντρώ


· Πλένουμε τα σύκα προσεκτικά, τα σκουπίζουμε απαλά και τα αφήνουμε για μισή ώρα στον ήλιο να στεγνώσουν.
· Παίρνουμε κάθε σύκο χωριστά, κάνουμε μια μικρή σχισμή και βάζουμε ένα κομμάτι καρυδόψιχα στο εσωτερικό του. Ενώνουμε τη σχισμή με ένα μοσχοκάρφι.
· Σ’ ένα πλατύ γυάλινο βάζο τοποθετούμε μια στρώση από σύκα. Τα περιχύνουμε με ένα μέρος από τη ζάχαρη και το μέλι. Τοποθετούμε από πάνω 1 μπαστουνάκι κανέλας, 1 αστεροειδή και μέρος από τη φλούδα των εσπεριδοειδών.
· Τοποθετούμε τα υπόλοιπα σύκα και τα υλικά με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις.
· Περιχύνουμε τα φρούτα με το λικέρ.
· Γεμίζουμε το βάζο με το μπράντυ μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα φρούτα.
· Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό μέρος για 3-4 εβδομάδες.

Τα μεθυσμένα σύκα σερβίρονται ..μόνα τους, με γιαούρτι, με παγωτό βανίλια ή με ανθότυρο (λεω εγώ). Τη συνταγή την έφτιαξα (διπλή) μόλις επέστρεψα και τώρα περιμένω να ωριμάσει.
Στην υγειά της Φιλίτσας!

3 σχόλια:

  1. θαύμα τα συκαλάκια της φιλιτσας! και τώρα γράψε καμμιά συνταγή για αδυνάτισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ασχετο μάγισα, ή το μπλογκ μου (λεμε τωρα χαχα!) έχει πρόβλημα ή το δικό σου. Για να σου αφήσω μήνυμα παω μεσω Λαμιας. Παταω το other και κάνω copy paste την ηλεκτρονική διευθυνση του μπλογκ μου. Τι μ... κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. akamatra έχεις δίκιο. Βλέπεις σκέφτηκα να αναβαθμιστώ και το γύρισα σε beta. Όμως είχα παράπλευρες απώλειες, τα comments! Το beta δεν δέχεται ούτε στέλνει σχόλια σε non beta μπλογκς (προσωρινά λεει) παρά μόνο ως anonymous ή αν επιλέξεις το other και γράψεις το όνομα και την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, όπως έκανες εσύ. Έτσι τα στέλνω κι εγώ, όμως δεν μπορώ να στείλω π.χ. στη vasvoe που δέχεται μόνο μπλογκερς!
    Μάλλον θα γράψω ένα ποστ προειδοποιητικό για να μην γυρίσουν και άλλοι σε beta. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά αυτό το πρόβλημα δεν αναφέρονταν πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)