31 Ιουλίου 2006

αντιοξειδωτικά-συντηρητικά για σπιτικά καλλυντικά


Στην αρωματική μαγειρική, ενα θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο είναι σίγουρα η συντήρηση των σκευασμάτων. Τι νόημα έχει μια λοσιόν με βελούδινη υφή και συναρπαστικό άρωμα αν δεν είναι ασφαλής στην εφαρμογή της; Έπειτα από μια συζήτηση με την ευγενική e-Δέσποινα, είπα να γράψω ένα σχετικό ποστ. Αν είχαμε στην παρέα φαρμακοποιούς ή χημικούς θα ήταν καλύτερα..

Το τι είναι “φυσικό” κι αν αυτό το “φυσικό” είναι ασφαλές, είναι ένα θέμα συζήτησης. Από την άλλη είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν χημικές-συνθετικές ουσίες που να είναι αποτελεσματικές και αβλαβείς. Επειδή εύκολα τα θέμα μπορεί να ξεφύγει, θα το κάνουμε εντελώς συγκεκριμένο: Ασφαλή σκευάσματα από ερασιτέχνες μάγειρες! Allons-y.

Θέλω κρεμούλα....(παρασκευή καλλυντικής κρέμας)

Τι είναι η κρέμα;




Μια καλλυντική κρέμα είναι το προϊόν της ομογενοποίησης, (γαλακτωματοποίησης) των δύο βασικών της φάσεων, της υδατικής και της ελαιώδους. οι οποίες δεν μπορούν να ομογενοποιηθούν (γαλακτωματοποιηθούν) χωρίς την προσθήκη ενός τρίτου συστατικού: του γαλακτοματοποιητή. Τα βασικά συστατικά λοιπόν είναι: 


22 Ιουλίου 2006

Κρέμα καλέντουλας





Μια πλούσια ενυδατική και θεραπευτική κρέμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα ημέρας για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες αλλά και σαν κρέμα νύχτας για όλους τους τύπους δέρματος. Είναι θαυμάσια και για την περιποίηση του σώματος, ιδανική για τους άνδρες μετά το ξύρισμα, και ακόμα, είναι κατάλληλη για το τρυφερό δέρμα των παιδιών. Πάμε λοιπόν!

Για την κρέμα αυτή θα χρειαστούμε εκτός των άλλων και:
- λάδι καλέντουλας
- έγχυμα καλέντουλας
Για το έγχυμα: Σε μια κούπα 250 ml βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα λεπτοκομμένα άνθη καλέντουλας. Γεμίζουμε την κούπα με βραστό αποσταγμένο νερό και το αφήνουμε 4-6 ώρες. Στραγγίζουμε σχολαστικά και είναι έτοιμο για χρήση.
Είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε νερό από τη βρύση λόγω της μεγάλης ποσότητας χλωρίου ή μετάλλων που περιέχονται σ’ αυτό. Το αποσταγμένο ή απιονισμένο νερό καθυστερεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, μη ξεχνάτε τα καλλυντικά μας είναι φυσικά δεν χρησιμοποιούμε χημικά συντηρητικά!


7 Ιουλίου 2006

κηραλοιφή με καλέντουλα για τα χείλη, η συνταγή

Το λάδι καλέντουλας περιποιείται το ευαίσθητο δέρμα των χειλιών και μαζί με το βούτυρο κακάο και το μέλι μας δίνει ένα πλούσιο lip balm. Αν επιθυμούμε να το δωρίσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τη διπλάσια ποσότητα και να το προσφέρουμε σε μικρά γυάλινα διακοσμητικά βαζάκια. Πάμε λοιπόν!


5 Ιουλίου 2006

Καλέντουλα


Η καλέντουλα (Calendula officinalis, Asteraceae) είναι ένα άριστο επουλωτικό με πολύτιμες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Τα άνθη της περιέχουν αιθέρια έλαια, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, ασβέστιο, καροτένια (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α) και σημαντικές ποσότητες πυριτίου. Ο συνδυασμός του πυριτίου και της προστατευτικής βλέννας που περιέχει, καθιστά την καλέντουλα ένα από τα πιο σημαντικά βότανα για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων για την ίαση των οποίων ο οργανισμός πρέπει να αναπλάσει νέους ιστούς. Επιπλέον, οι πηκτίνες που περιέχονται στα φύλλα της την καθιστούν ενυδατικό παράγοντα. Η καλέντουλα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πληγών και των δερματικών ερεθισμών, των εγκαυμάτων και εκζεμάτων. Ακόμη δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων και των ρυτίδων.

3 Ιουλίου 2006

Βαλσαμόχορτο, βαλσαμόλαδο


Ένα από τα πλέον δημοφιλή βοτανικά εκχυλίσματα στη λαϊκή φαρμακολογία (και όχι μόνο) είναι το λάδι του υπερικού (Hypericum perforatum), ενός εξαιρετικού βοτάνου γνωστότερου και ως βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο ή χόρτο του Αη-Γιάννη. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.