9 Νοεμβρίου 2015

χειροποίητα σαπούνια με φυσικό χρώμα (Dinant)


Και πάνω που ζούσα τον έρωτά μου με τον Κίμωνα, ήρθε κι ο Van Gel για την Δεύτερη Αξιολόγηση. Κυρίως όμως ήρθε για να σκοτώσει οπαιαδήποτε ιδέα σχετίζεται με σαπούνι (ενός ακόμα) γάλακτος. Γιατί εδώ που τα λέμε θα μπορούσα να εμπλουτίσω τη συλλογή και με σαπούνια από γάλα προβατίνας ή φοράδας τουλάχιστον. Προφανώς θα είχε κάνει την άσκηση, θα του περίσσεψαν 2-3 ζωντανά και ήρθε φουριόζος για να με αποτρέψει.



Καλά είναι τα πατριωτικά σαπούνια είπε, αλλά έχουν une couleur très locale και εμείς δεν θέλουμε να είμαστε local. Θέλουμε να είμαστε global. Mου είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει να βλέπω τα πράγματα υπό στενό εθνικό πρίσμα, να πάψω πια να σκέφτομαι ως επαρχιώτισα Ελληνίδα, πρέπει να έχω κεντροευρωπαϊκό attitude να πιάσουν τόπο και τα λεφτά που’χει ξοδέψει για cross-cultural training βρε αδερφέ. Παράλληλα, αν θέλω ντε και καλά να το παίζω au naturel και country chic να στραφώ στη νότια Γαλλία όπως κάνουν οι καθώς πρέπει κεντροευρωπαίοι συνάδελφοί μου και όχι στο Πήλιο.

Γύρισα και ήρεμα του απάντησα: Καλά.


Ωραία. Πρέπει τώρα να εμπνευστώ ευρωπαϊκά. Ν’αρχίσω να περιπλανέμαι στις νότιες Γαλλίες και τις κυανές ακτές; Μήπως να πεταγόμουν στην Heart που κάνω κέφι και την Αγγλική εξοχή; Ναι, αλλά είναι εκτός ευρωζώνης. Μπα, θα το πάω φθηνά και εκ του ασφαλούς. Θα πω ότι εμπνεύστηκα από τον τόπο της δουλειάς μου! Να’μαι λοιπόν στo σταθμό Luxembourg με το εισητήριο για Dinant (Wallonie, Γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο, στην επαρχία Namur) στο χέρι.





Τι ωραία γήινα φθινοπωρινά χρώματα στο Dinant! Έμπνευση για χρώμα στα σαπούνια μου!  Μα, αυτά τα χρώματα κάτι μου θυμίζουν..


Πίσω στα ελιξίρια τώρα. Χωρίς αμφιβολία σχεδόν όλοι οι ερασιτέχνες σαπωνοποιοί έχουν προβληματιστεί με το χρώμα ή τα σχέδια στα σαπούνια. Ένα καλό ερώτημα είναι γιατί φτιάχνουμε τα σαπούνια.
  1. Αν τα φτιάχνουμε κυρίως για την χαρά της δημιουργίας και αντιμετωπίζουμε το σαπούνι όπως ο ζωγράφος ένα πίνακα, τότε ναι, χρειάζεται πολύς πειραματισμός και καλά θα κάνουμε να καταφύγουμε σε χρώματα εργαστηρίου (συνθετικά) ειδικά για σαπούνια (αντοχή στο υψηλό PH). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δουλειά της (αντικειμενικά ταλαντούχου) βασιλίσσης των σαπουνιών
  2. Αν τώρα τα φτιάχνουμε για να πλυθούμε με αυτά  τότε τα πράγματα κάπως απλοποιούνται. Όντας πιστή οπαδός της θεωρίας kiss (keep it stupidly simple), προτιμώ τα απλά φυσικά σαπούνια δίνοντας έμφαση στην ποιότητα των ελαίων και των λοιπών πρώτων υλών. 
Αν δεν κάνουμε τίποτα για να δώσουμε χρώμα στα σαπούνια τότε η χρωματική τους γκάμα θα κυμαίνεται από ιβουάρ έως μπεζ ή υποκίτρινο. Εμένα αυτό με ικανοποιεί και μου φαίνεται αισθητικά άρτιο. Καθώς δεν με ενδιαφέρει να απεικονίσω ηλιβασιλέματα και θάλασσες στο σαπούνι ή να φτιάχνω σαπούνι που μοιάζει με cup cake με γαλάζια κρέμα, η φροντίδα μου είναι να βρω κομψές φόρμες ή να κόβω τα σαπούνια σε άρτια τετράγωνα και παραλληλόγραμα κομμάτια. 

Δεν κρύβω ότι κατά καιρούς έχω κάνει τα πειράματά μου για χρωματισμό μόνο με φυσικό τρόπο και κατέληξα στα παρακάτω:  
  • Στη σαπωνοποιητική βιβλιογραφία προτείνεται η χρήση διαφόρων μπαχαρικών για τον χρωματισμό των σαπουνιών. Τέτοια μπαχαρικά μπορεί να είναι π.χ. η πάπρικα για πορτοκαλί χρώμα ή ο κουρκουμάς για κίτρινο. Πέρα από την προσοχή στην ποσότητα του μπαχαρικού για να αποφευχθούν ερεθισμοί στο δέρμα, το τελικό αποτέλεσμα δεν καταλήγει σε ένα ομοιόμορφο χρώμα, οι κόκκοι των μπαχαρικών είναι εμφανείς (κλικ εδώ για να δείτε το σαπούνι με το σουμάκ). 
  • Η χρήση ορισμένων βαφικών βοτάνων εκχυλισμένων σε φυτικά έλαια δίνει ομοιογενές αποτέλεσμα. Τέτοια βότανα είναι η bixa orellana πλούσια σε καροτενοειδή που δίνει έντονα κίτρινα - πορτοκαλί, η rubia tinctorum που δίνει από ροζ-μπεζ μέχρι μπορντώ χρώμα στο σαπούνι, η indigofera tinctoria που δίνει μπλε χρώμα (δεν την έχω δοκιμάσει) και φυσικά η alkanna tinctoria που δεν λέω τι χρώμα δίνει, το’χω έκπληξη για την sadigi
  • Η χρήση καρπών πλούσιων σε καροτένια (καρότο, γλυκιά κολοκύθα, χυμός πορτοκάλι) δίνει από κίτρινο έως σκούρο πορτοκαλί χρώμα στο σαπούνι. 
  • Η χρηση χλωροφύλλης ή λαχανικών πλούσιων σε χλωροφύλλη όπως το σπανάκι δίνει πράσινο αποτέλεσμα στο σαπούνι.
  • Η προσθήκη κονιορτοποιημένων φυκιών, για παράδειγμα spirulina, δίνει έντονο πράσινο χρώμα στο σαπούνι. 

ξεκινώντας από αριστερά:φυσικό, με rubia tinctoria, με χλωροφύλλη, με bixa orellana


Τα παραπάνω είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι τα σαπούνια που πήραν το χρώμα τους από φυσικές μόνο μεθόδους, αποχρωματίζονται με τον καιρό, το χρώμα ξεθωριάζει  και δεν θα είναι το ίδιο με εκείνο της day one. Τι να κανουμε, υπομονή. 


  • Σταθερά χρώματα δίνουν ο καφές, το κακάο και η σοκολάτα για όσους αρέσκονται στις ανάλογες αποχρώσεις. 
  • Καρποί ή χυμοί που περιέχουν ανθοκυανίνες και έχουν συνήθως ένα λαμπρό κόκκινο ή μπλε χρώμα όπως βατόμουρα, κόκκινο σταφύλι ή κρασί, τσάι από ιβίσκο, είναι μεν πολύτιμα διατροφικά, στο σαπούνι δίνουν όμως ένα αντιπαθές καφέ χρώμα. 
  • Σταθερό χρώμα (συγκεκριμένες αποχρώσεις όμως) και extra περιποίηση (καθαρισμό & αποτοξίνωση) δίνουν οι άργιλοι τις οποίες ψηφίζω φανατικά καθώς αναβαθμίζουν ποιοτικά το σαπούνι.  

από επάνω προς τα κάτω: καολίνη, πράσινη, κόκκινη, κίτρινη και ροζ άργιλοι


Μόλις τέλειωσα τη δουλειά εμφανίστηκε και ο Van Gel.
- Α, μα βέβαια, τώρα τα σαπούνια σου έχουν έναν ευρωπαϊκό αέρα, excellent! Και που πήγες;
- Στο Dinant. 
Διέγνωσα ελαφρά ξινίλα ή μου φάνηκε; 
- Μπα, πως και δεν πήγες βόρεια; Γιατί δεν πήγες στην Bruges; 
 Αλήθεια, γιατί δεν πήγα στην Φλάνδρα που μιλάνε και τη γλώσσα του; Πολύ local ο τύπος λέμε. 
- Μα πήγα και στην Bruges. 
- Kαι τι; σε ενέπνευσε το Dinant; 
- Μάλιστα με ενέπνευσε το Dinant. 
- Μα γιατί; 
- Γιατί μου θυμίζει το χωριό στο Πήλιο.

    κλικ για τραγουδάκι

10 σχόλια:

  1. χαχα!! τελειο μπράβο! και τα σαπούνια καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτή η ανάρτηση τα έχει όλα, το inspiring πορτοκαλολικεράκι, το πορτοκαλοπομάντερ, την πορτοκαλόκρεμα, όλες μου τις πορτοκαλένιες αφιερώσεις:)
    Τα χρώματα των σαπουνιών είναι εξαίσια νατουρέλ, δεν τους λείπει τίποτα πείτε του Βαν Τζελ. Αυτοί εδώ τι βάζουν; : https://www.lush.co.uk/products/soaps

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωωω, η αγαπητή heart

    λοιπόν η lush τα σπάει σε UK & US αλλά και στη Γαλλία νομίζω ότι ιδρύθηκε από πρωην μέλος του body shop και δεν ξερω αν εχει εξαγοραστει από κάποια μεγαλη πολυεθνικη (οπως το body shop που εξαγοραστηκε από τη loreal)
    Λενε ότι ειναι hand made (και μαλλον ειναι), χρησιμοποιούν organic πρωτες ύλες αλλά και parabens.
    Είναι και απόλυτα διαφανείς, αναφερουν όλα τα συστατικά των προιόντων τους.

    Στα σαπουνια βαζουν συνθετικα χρώματα, πραγμα που αναφερουν και στο site τους
    πχ το σαπουνι Apandapand περιέχει Colour 45350Colour 14700Colour 17200Colour 45410 με την επεξήγηση ότι πχ
    Synthetic colours are regulated and approved for safe use by different governing bodies around the world . Τωρα ποιά είναι αυτά τα ανα τον κόσμο governing bodies είναι ένα ερώτημα.

    Έχεις δοκιμάσει κάτι από αυτά;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι, είχα δοκιμάσει κάποια σαπούνια τους στο παρελθόν, μυρίζουν όμορφα και είναι γουστόζικα στο μάτι, ειδικά εντός του καταστήματος που έχουν ολόκληρα κεφάλια σάπωνος, σαν τυροκομείο ένα πράμα:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α, εμεις δεν είμεθα τυροκομείο
    εμεις το μαγαζακι το κρατάμε σικ και σεξι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά τι θα κάνω με την Alcana ? Έχω τόσο πολύ στοκ μέσα σε ειδική ντουλάπα , που φοβάμαι πια να την ανοίξω. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί και έμβιος ζωή εκεί μέσα, δεν ξέρω.
    Μα μετά το ειδικό αφιέρωμα που της κάναμε, κάθε φορά που πήγαινα στο μπαχαρτζίδικο, μού έκαναν κι από ένα τσουβαλάκι δώρο.
    Έλεος κάπου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θέλεις στο επόμενο ποστάκι να έχει κρεμίτσα αλκάνα; ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να έχει φίλτατη ποστάκι με αλκάνα αν γουστάρετε, γιατί να μην έχει ...
    Ποιά είμαι εγώ άλλωστε που θα εμποδίσω την εξάπλωση της φήμης της?
    Μήπως είμαι κάποια ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάγισσα,
    χαίρομαι πολύ που επέστρεψες!Δεν έπρεπε να λειψεις τόσο πολύ.
    Ευχαριστώ για τις ιδέες και το χιούμορ σου!!

    Έλσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ Έλσα για την ευγένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)