5 Ιουλίου 2006

Καλέντουλα


Η καλέντουλα (Calendula officinalis, Asteraceae) είναι ένα άριστο επουλωτικό με πολύτιμες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Τα άνθη της περιέχουν αιθέρια έλαια, σαπωνίνες, φλαβονοειδή, βιταμίνη C, ασβέστιο, καροτένια (πρόδρομα μόρια της βιταμίνης Α) και σημαντικές ποσότητες πυριτίου. Ο συνδυασμός του πυριτίου και της προστατευτικής βλέννας που περιέχει, καθιστά την καλέντουλα ένα από τα πιο σημαντικά βότανα για την αντιμετώπιση των δερματικών προβλημάτων για την ίαση των οποίων ο οργανισμός πρέπει να αναπλάσει νέους ιστούς. Επιπλέον, οι πηκτίνες που περιέχονται στα φύλλα της την καθιστούν ενυδατικό παράγοντα. Η καλέντουλα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πληγών και των δερματικών ερεθισμών, των εγκαυμάτων και εκζεμάτων. Ακόμη δίνει ελαστικότητα στο δέρμα και βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων και των ρυτίδων.
λάδι καλέντουλας
  • Για να φτιάξουμε το θεραπευτικό αυτό λάδι θα χρειαστούμε αποξηραμένα άνθη καλέντουλας λεπτοκομμένα και φυτικό έλαιο (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή αμυγδαλέλαιο τα οποία δεν οξειδώνονται εύκολα, κατά προτίμηση βιολογικό).
  • Η αναλογία είναι 1 μέρος βότανο: 4 μέρη φυτικού λαδιού
  • Βάζουμε τα άνθη της καλέντουλας σε αποστειρωμένο βάζο με καπάκι και το καλύπτουμε με το φυτικό λάδι. Το αφήνουμε σε φωτεινό και ζεστό μέρος, για 2-4 εβδομάδες, φροντίζοντας να το ανακινούμε τακτικά. Κατόπιν σουρώνουμε το λάδι με λεπτή μουσελίνα και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι από σκούρο γυαλί, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Η προσθήκη βιταμίνης Ε συμβάλλει στη συντήρηση του λαδιού.
  • Το λάδι καλέντουλας χρησιμοποιείται σαν βάση για μασάζ, και για την παρασκευή θεραπευτικών και καλλυντικών κρεμών.


καλλυντικά με καλέντουλα


κρέμα καλέντουλας


κρέμα για τα χέρια με βότανα

after-sun balm

βάλσαμο για την ξηροδερμία

baby balm

κρέμα καλέντουλας (updated & upgraded)