31 Ιανουαρίου 2007

βάλσαμον βοτανικόν (κηραλοιφή με βοτανικά εκχυλίσματα)

κουβέντα να γίνεται..


Τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη τάση για ζήτηση φυσικών ή και "φυσικών" καλλυντικών, έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και η παραγωγή φυτικών ελαίων τα οποία προέρχονται από κάθε λογής καρπούς, άνθη και βότανα, εξωτικά ή μη. Υπάρχει λάδι από σπόρους παπαρούνας, πεπονιού, φρούτων του πάθους! Χωρίς να παραγνωρίζω τις ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε λαδιού, μπροστά σ'αυτή την υπερ-παραγωγή στέκομαι κάπως σκεπτική. Όλα αυτά τα νέα προϊόντα έχουν κάτι παραπάνω να προσφέρουν ή είναι μια κανούργια μόδα; Μέχρι να βρω μια τεκμηριωμένη απάντηση εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα καλύτερα έλαια είναι τα βοτανικά, δηλαδή τα εκχυλίσματα βοτάνων σε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο ή το ηλιέλαιο που δεν οξειδώνονται εύκολα. Είναι από τους καλύτερους τρόπους να "κλέψεις" λίγη από την ψυχή των θεραπευτικών βοτάνων.




24 Ιανουαρίου 2007

ενυδατική κρέμα σώματος με καρύδα, coconut dream cream

Συλλέκτης καρπών καρύδας,
Υδατογραφία σε χαρτί, 1785
Άγνωστου καλλιτέχνη
Προέλευση: Mandras, Iνδία
Victoria and Albert Museum

Η φωτογραφία & τα ιστορικά στοιχεία από: www.plantcultures.org.uk

Cocos nucifera, το Δένδρο της Ζωής των τροπικών



Πιθανολογείται ότι η άγρια καρύδα προέρχεται από τα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού. Παρόλα αυτά απολιθωμένες καρύδες έχουν βρεθεί τόσο στην Ινδία όσο και στη Νέα Ζηλανδία. Οι πυρήνες της άγριας καρύδας έχουν τη δυνατότητα να βλαστήσουν ακόμα και μετά από περιπλανηση 3-4 μηνών, παρασυρμένες από τα ωκεάνεια ρεύματα! Αυτός είναι ο κύριος λόγος της φυσικής της εξάπλωσης στα νησιά του Ινδο-Ειρηνικού πολύ πριν την εξημέρωση και τη συστηματική της καλλιέργεια που μας πάει σε βάθος 3.000 χρόνων.


18 Ιανουαρίου 2007

lip balm με σοκολάτα, chocolate on lips

lip balm με σοκολάτα
ή
παιχνίδια με τη μαύρη γόησσα..



Theobroma cacao, η βρώση των θεών


Σύμφωνα με τους μεξικάνικους μύθους, ο θεός του Χρυσού Φεγγαριού και των Παγωμένων Ανέμων, Quetzalcóatl, δώρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, το νερό, το ψωμί και το κακαόδεντρο.
Ό,τι γνωρίζουμε για το κακάο μέχρι το 600 μ.Χ. κινείται στη σφαίρα του μύθου. Είναι όμως σίγουρο ότι οι Μάγιας ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε κακαόδεντρα σε ευρεία κλίμακα. Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στη χερσόνησο Γιουκατάν καταδεικνύουν ότι οι Μάγιας κατανάλωναν ένα ρόφημα με κακάο από τη Μέση Προκλασική Περίοδο της ακμής τους, δηλαδή πρίν από 2.600 χρόνια.

10 Ιανουαρίου 2007

κρέμα ματιών με νυχτολούλουδο, for your eyes only




Η e-Ελευθερία εκτός από γοητευτική είναι και απαιτητική. Θέλει μια κρέμα για τα μάτια, θρεπτική, αντιρυτιδική και εύκολη! Τη θέλει εδώ και τώρα..

Στη συνταγή αυτή θα χρησιμοποιήσουμε λάδι από νυχτολούλουδο (Oenothera biennis, Evening Primrose Oil) το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λάδι λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βασικά λιπαρά οξέα όπως το γάμμα-λινολενικό οξύ. Τα βασικά λιπαρά οξέα εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, καταπολεμούν τις μολύνσεις και έχουν αντιφλογιστικές ιδιότητες. Το λάδι του νυχτολούλουδου είναι ιδανικό για τις ξηρές επιδερμίδες και για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια.

5 Ιανουαρίου 2007

βάλσαμο (κηραλοιφή) με μέλι, lip balm honey on lips


lip balm με μέλι
για ένα γλυκό ξεκίνημα...
Και ενώ είχα στα σκαριά ένα lip balm με σοκολάτα σαν πρώτη συνταγή για τη νέα χρονιά, η γοητευτική e-Ελευθερία με πρόλαβε! Βρήκα στο mail μου πρωί-πρωί, μια γλυκειά συνταγή για βάλσαμο για τα χείλη, πανεύκολη και θαυματουργή, voila...