30 Οκτωβρίου 2008

ελιξίρια με ρόδι, serum & λικέρ



Έρως & Θάνατος

Σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας αλλά και του Κάτω Κόσμου, το ρόδι, o καρπός των θεών, δεσπόζει στη μεσογειακή λεκάνη εδώ και 5.000 χρόνια.

Auguste Renoir, Nature morte à la grenade


Punica granatum, Punicaceae

Η ροδιά, εγγενής των περιοχών του Ιράν και των Ιμαλαίων, εξαπλώθηκε στις χώρες της Μεσογείου ήδη από την προϊστορική εποχή και θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργημένα δένδρα. Στα Ομηρικά έπη υπάρχει αναφορά για την καλλιέργεια της ροδιάς στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου.
Ετυμολογικά, το πρώτο συνθετικό της επίσημης λατινικής ονομασίας, το punicum, αναφέρεται στην περιοχή της Φοινίκης, ενώ το δεύτερο, granatum, προέρχεται από το λατινικό granum=σπόρος, υπογραμμίζοντας τον πολύσπορο καρπό.



H Μυρσίνη Λαμπράκη, στο βιβλίο της “Βότανα, Φρούτα, γεύσεις ζωής”, αναφέρει πως στη Βοιωτία και στην Κρήτη μέχρι και τον 19ο αιώνα, η ροδιά ήταν γνωστή ως “Σίδη”, με την πελασγική της ονομασία που παραπέμπει σε έναν από τους πολυάριθμους μύθους όπου πρωταγωνιστεί ο θεϊκός αυτός καρπός.
Σύμφωνα με αυτό τον μύθο λοιπόν, ο Ωρίων, ένας πανέμορφος γίγας ο οποίος σύνδεσε το όνομά του με πλήθος αδιέξοδων ερώτων και του οποίου η πατρότητα αποδίδεται σε τρεις θεούς με επικρατέστερο τον Ποσειδώνα, νυμφεύθηκε την εξίσου πανέμορφη Σίδη, κόρη του Δαναού (Έρως). Η ματαιόδοξη κόρη όμως καυχήθηκε πως είναι ωραιότερη από την Ήρα, γεγονός που προκάλεσε τη μήνη της θεάς η οποία την τιμώρησε στέλνοντάς την στον Κάτω Κόσμο όπου μεταμορφώθηκε σε ροδιά (Θάνατος).


Dante Gabriel Rossetti, Proserpine (Περσεφόνη), 1874, Λονδίνο, Tate Gallery.

Σύμφωνα με άλλη μυθολογική εκδοχή, οι σπόροι του ροδιού συνδέονται με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη. Μια μέρα, όταν η Περσεφόνη μαζί με τις κόρες του Ωκεανού μάζευαν λουλούδια, είδε ένα νάρκισσο, τόσο ωραίο που κανείς θνητός ή αθάνατος δεν θα μπορούσε να του αντισταθεί. Τη στιγμή που η αμέριμνη κοπέλα κόβει το λουλούδι, αναπηδά από τη Γη ο άρχοντας του Κάτω Κόσμου και τη μεταφέρει στο βασίλειό του. Έτσι, η Περσεφόνη φεύγει με βίαιο τρόπο από την αγκαλιά της μητέρας της Δήμητρας (Γη ~ Μητέρα) που θρηνεί για την απώλειά της, αφήνοντας τη γη άγονη και άκαρπη. Διαμεσολαβεί ο Δίας, και ο Άδης αναγκάζεται να επιστρέψει την κόρη αλλά πρώτα την ξεγελά, της δίνει να γευτεί τέσσερις σπόρους ροδιού (ροίης κόκκον), σφάλμα μεγάλο αφού όποιος τρωει ή πίνει στον Άδη επιστροφή δεν έχει... Αυτή η θεώρηση των σπόρων του ροδιού ως τροφή του Κάτω Κόσμου πέρασε και στα χριστιανικά έθιμα μέσα από τα αναθήματα για τη μνημόνευση των νεκρών.
Από τότε λοιπόν, η Περσεφόνη μοιράζεται: τέσσερις μήνες στο θρόνο του Κάτω Κόσμου και τους υπόλοιπους πάνω στη γη που καρπίζει. Από τα έγκατα της γης προέρχεται η αναγέννηση, από τη γη πηγάζει κάθε πλούτος (Πλούτων). Ένας θαυμάσιος συμβολισμός...

Ακόμη, η ροδιά είναι είναι το δένδρο το αφιερωμένο στην Ήρα την Τελεία, προστάτιδα του γάμου και της ευγονίας, ο Παυσανίας αναφέρει πως το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς στο Άργος κρατούσε στο χέρι ένα ρόδι. Αλλά είναι και το δένδρο που σύμφωνα με άλλο μύθο, φύτεψε η Αφροδίτη στον ιερό της κήπο στην Πάφο της Κύπρου. Ο καρπός της ροδιάς λοιπόν συμβόλιζε τον ευτυχισμένο γάμο, την αφθονία, λόγω της πλειάδας των κόκκινων σπόρων του και το πάθος ως ιερός καρπός της Αφροδίτης. Αυτή η αρχαία αντίληψη για το ρόδι ως συμβόλου καλοτυχίας και ευημερίας συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με το έθιμο της Πρωτοχρονιάς όπου σπάμε ένα ρόδι για το καλό του χρόνου.

"Όσα σπυριά έχει τούτο το ρόδι,
τόσα καλά να' ρθουν σ΄ αυτό το σπίτι."






Απόσπασμα από την “Τρελή Ροδιά” του Οδυσσέα Ελύτη

Σ’αυτές τις κάτασπρες αυλές όπου φυσά ο νοτιάς
Σφυρίζοντας σε θολωτές καμάρες, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που σκιρτάει στο φως σκορπίζοντας το καρποφόρο γέλιο της
Με ανέμου πείσματα και ψιθυρίσματα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που σπαρταράει με φυλλωσιές νιογέννητες τον όρθρο
Ανοίγοντας όλα τα χρώματα ψηλά με ρίγος θριάμβου;
.....................................................................................

Στη μέρα που απ’ τη ζήλια της στολίζεται μ’ εφτά λογιώ φτερά
Ζώνοντας τον αιώνιον ήλιο με χιλιάδες πρίσματα
Εκτυφλωτικά, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που αρπάει μια χαίτη μ’ εκατό βιτσιές στο τρέξιμό της
Ποτέ θλιμμένη και ποτέ γκρινιάρα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που ξεφωνίζει τη καινούργια ελπίδα που ανατέλλει;

Πέστε μου, είναι η τρελή ροδιά που χαιρετάει στα μάκρη
Τινάζοντας ένα μαντήλι φύλλων από δροσερή φωτιά
Μια θάλασσα ετοιμόγεννη με χίλια δυο καράβια
Με κύματα που χίλιες δυο φορές κινάν και πάνε
Σ’ αμύριστες ακρογιαλιές, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά
Που τρίζει τ’ άρμενα ψηλά στο διάφανον αιθέρα;
.....................................................................................

Πέστε μου, αυτή που ανοίγει τα φτερά στο στήθος των πραγμάτων
Στο στήθος των βαθιών ονείρων μας, είναι η τρελή ροδιά;


Από τη συλλογή "Προσανατολισμοί", Εκδ. Ίκαρος, 1940



και συνεχίζουμε...
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ροδιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης θεωρεί το ρόδι ως αφροδισιακό και ευστόμαχο ενώ συχνές είναι οι αναφορές του Διοσκουρίδη και του Πλίνιου στις παρασιτοκτόνες ιδιότητες του φλοιού της ρίζας του δένδρου. Στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και των ρευματικών παθήσεων.


Συστατικά: Ο χυμός του ροδιού περιέχει σάκχαρα (12%-17%), κιτρικό οξύ, βιταμίνες Α, Θιαμίνη (B1), ριβοφλαβίνη (B2), νιασίνη (B3), παντοθενικό οξύ (B5), βιταμίνη B6, Β9, μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες όπως το ελλαγικό οξύ. Λόγω της σύστασής του, ο χυμός του ροδιού είναι χωνευτικός, αποτοξινωτικός, καρδιοτονωτικός, ωφέλιμος στην αντιμετώπιση του άσθματος. To ρόδι θεωρείται ως superfruit καθώς συνδυάζει τις εξαίρετες διατροφικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες με τη θαυμάσια γεύση. Λόγω των αντιοξειδωτικών και της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C που περιέχει, αποτελεί μια άριστη πρώτη ύλη καλλυντικών κατάλληλων για αντιγήρανση και λάμψη.

Πληροφορίες από:
~Mυρσίνη Λαμπράκη, “Βότανα & φρούτα, γεύσεις ζωής”
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon & Schuster
~Ρ. Γκόλιου, 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Μαλλιάρης Παιδεία
~Ντέιβιντ Μπέλινγκχαμ, Ελληνική μυθολογία, Σαββάλας
~Σ. Θεοδοσίου-Μ. Δανέζη, O Κύκλος του Χρόνου, Δίαυλος.


Έχουμε λοιπόν έναν καρπό που είναι ελιξίριο από μόνος του και όπως θα είδατε από τις φωτό τυγχάνει να έχω στον κήπο τρεις τρελές ροδιές...Σκέφτηκα λοιπόν να δώσω δύο συνταγές, ένα ελιξίριο cosmetic και ένα πόσιμο. Allons les filles.




Anti-age serum με ρόδι

Πρόκειται για ένα απλό serum, “διφασικό” όπως η λοσιόν που είχα δώσει προ καιρού, στο οποίο μπορούμε να προσαρμόσουμε την αναλογία των ελαίων ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας και επιπλέον να επιλέξουμε τα έλαια της αρεσκείας μας καθώς και τα πρόσθετα ενεργά συστατικά. Η φόρμουλα που ακολουθεί, 60ml περίπου, ταιριάζει στις μικτές επιδερμίδες και επέλεξα να βάλω έλαια πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Oι αναλογίες δίνονται σε ογκομετρικά κουτάλια, 1κ.γ.=5ml, 1κ.σ.=15ml.

τα βασικά
~ ½ κ.γ. έλαιο rosa mosqueta
~ ½ κ.γ. έλαιο νυχτολούλουδο
~1 κ.γ. έλαιο macadamia
~3 ½ κ.σ. χυμός ροδιού

τα πρόσθετα
~4 σταγόνες βιταμίνη Ε
~2 σταγόνες βιταμίνη Α
~2 σταγόνες d-panthenol
~5 σταγόνες βάμμα βενζόης
~μικρή ποσότητα βασιλικού πολτού

τα αιθέρια έλαια
~4 σταγόνες γεράνιο
~4 σταγόνες ylang-ylang
~4 σταγόνες παλμαρόζα
~4 σταγόνες bois de rose
~4 σταγόνες μύρρο

  • Σε ένα γυάλινο μπουκάλι βάζουμε τα φυτικά έλαια, τα πρόσθετα εκτός της βενζόης και τα αιθέρια. Ανακινούμε καλά να διαλυθεί ο βασιλικός πολτός και αφήνουμε το μίγμα 1-2 μέρες να ενοποιηθεί πλήρως .
  • Προσθέτουμε το χυμό του ροδιού και το βάμμα βενζόης.
  • Η γαλακτωματοποίηση είναι η απλούστερη: Ανακινούμε καλά πριν τη χρήση. Ψεκάζουμε και κάνουμε ελαφρύ μασάζ στο πρόσωπο. Η φύλαξή του στο ψυγείο είναι απαραίτητη.
  • Όπως ήδη ανέφερα, μπορούμε να τροποποιήσουμε τις αναλογίες και τα πρόσθετα. Όσες έχουν πολύ ξηρή επιδερμίδα μπορούν να βάλουν 50% έλαια και 50% χυμό. Αν δεν υπάρχουν τα σπάνια και εξειδικευμένα έλαια, το ΒΙΟ ελαιόλαδο θα κάνει εξαίρετη δουλειά.
  • Οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες μπορεί να ερεθιστούν από το κιτρικό οξύ που περιέχει ο χυμός του ροδιού. Εναλλακτικά, θα χρησιμοποιήσουν μικρή ποσότητα χυμού και θα αντικαταστήσουν τον υπόλοιπο με ροδόνερο.
  • Δε χρειάζεται να πούμε πολλά για τις ιδιότητες του σκευάσματος. Ο χυμός του ροδιού περιέχει βιταμίνη C και κιτρικό οξύ που δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα και καταπολεμούν τις κηλίδες ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει σε συνέργεια με τα αιθέρια και τα δυναμικά πρόσθετα όπως ο βασιλικός πολτός κάνουν το όλον serum αντιγηραντικό.

tadam~tadam, voila το ρόδινο anti-age..


Λικέρ ρόδι θα πείτε;κλικ εδώ!
Ρόδινο τραγούδι, Leonard Cohen, Boogie street.


κι αν θέλετε και κρέμα με ρόδι για αντιγήρανση και σύσφιξη, κάντε κλικ εδώ!


55 σχόλια:

  1. ναι, σιγά που δεν θα είχες κι εσύ ροδιές και δεν θα τα αγαπούσες, μαγισσούλα μου!
    Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή του λικέρ, σίγουρα
    (για το serum δεν υπόσχομαι...)

    Καλημέρες :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαγισσούλα το έχω στην γυάλα και το περιμένω το ροδάκι....

    Ας είναι καλά οι συνταγές της deli

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νατασσάκι,
    έχω και ροδιές, χεχε
    το λικέρ είναι σούπερ, να το φτιάξεις
    kisses :)

    ξανθιά,
    λες να μου την πει η deli που μπαίνω στα χωράφια της;-)

    Να μας πεις και το αποτέλεσμα..

    kisses too

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποπό Μάγισσα,
    περίμενα πώς θα βάλετε αφιέρωμα στο ρόδι-το είχες αναγγείλει στο aroma-αλλά τώρα τι κάνω;Έχω όλα τα υλικά εκτός του βάμματος.Δρα σαν συντηρητικό;Μπορώ να βάλω κάτι άλλο;

    Αυτές τις μέρες μετά από παράκληση της φίλης μου Μαρίας,έψαχνα για λικέρ ρόδι-να ακόμα μία συνταγή.

    Όλα ήταν υπέροχα!Οι πληροφορίες,οι συνταγές,οι φωτογραφίες,η μουσική!-ναι σήμερα την άκουσα αμέσως.
    Φιλιά και ευχαριστίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eleni
    Χαίρομαι που σου άρεσε :)

    Ναι, το βάμμα παιζει το ρόλο του συντηρητικού, μήπως έχεις αιθέριο βενζόης? αν όχι, τότε tea-tree, επηρεάζει κάπως τη μυρωδιά, αλλά..

    Πάντως, όπως και να έχει πρέπει να καταναλωθεί σύντομα (το serum, όχι το λικέρ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ!Θα βάλω αιθέριο.Το grape sheed είναι κι αυτό συντηρητικό- μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι, κι αυτό κάνει, απλά θολώνει το χυμό, αλλά να μου πεις who cares?
    δεν το έβαλα για λόγους...φωτογράφησης;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουαου!!!
    Αυτη η αναρτηση σου ειναι απο τις καλυτερες.
    Ειναι επειδη λατρευω τα ροδια ειναι γιατι ησουν σε κεφια ,ολα μαζι ειναι!!!

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα βαλω λινκ για την αναρτηση σου στο μπλογκ της αλλης παρεας με τα κοκκινα ροδια που το καλοκαιρι μετακομιζουν στα ασπρα κοχυλια.
    καλο μεσημερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ρόδι και μανταρίνι, τα μοναδικά φρουτα που τρώω.
    εξαιρετικό!
    για το λικέρ, σιγα μη δεν πειραματιστώ :))

    (αχ, καλή της ώρα της γιαγιούλας μου, που μου καθάριζε γαβάθες ρόδια κι έτρωγα..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και τι δεν έχει αυτή η ανάρτηση?... χρώματα ? γεύση? μυρωδιές ? καλλωπισμό? ποιηση? γνώση? βιταμίνες ;-) ή μήπως δεν έχει καταπληκτική μουσική επένδυση?!
    ...τον τελευταίο καιρό όταν διαβάζω ανάρτηση σου, πρώτα πάω στο τέλος πατάω play και μετα αρχίσω το διάβασμα ...εχω όμως μια ερωτησούλα "συντηρητικής" φύσης ...επειδή δεν έχω βάμμα βενζόης και ήδη έχω διαβάσει αυτά που έγραψες στην Ελένη ...αν έβαζα 2-3 σταγ. γκρειπφρουτ και εκχυλισμα του ιδιου?
    Μεγαλουργήσατε αγαπητή μου πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κι εκεί που έγραφα τη ραδιοφωνική εκπομπή νο2, για την Περσεφόνη(!) και τα ρόδια(!), ανάμεσα σε άλλα, λέω να κάνω ένα μπλογκοδιάλειμμα, και πέφτω πάνω στην ...Περσεφόνη και τα ρόδια της!:DD Οποία synchronicity:)
    Το σέρουμ μου ακούγεται ιδανικό για μένα, λόγω πανάδων. Δεν έχω macademia και panthenol, αντί του 1ου θα βάλω ελαιόλαδο, το 2ο απλά να το παραλείψω;;
    Το μυρωδάτο λικεράκι τώρα. Αν δεν βρω οινόπνευμα ποτοποιοίας εδώ, να βάλω βότκα αν'αυτού; Και τι εσάνς τριαντάφυλλο βάζετε; Αυτά τα ολίγα από ερωτήξεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπώ πολύ τα ρόδινα ρόδια και τις ρόδινες συνταγές σας. Δεν έβρισκα καταγεγραμμένες δοσολογίες για την χρήση φρέσκου χυμού ροδιού σε καλλυντικές παρασκευές και τι να κάνω, πειραματίστηκα πριν 10 μέρες περίπου να φτιάξω μια ελαφριά ενυδατική κρέμα σώματος με χυμό ροδιού. Για να μην πολυλογώ, το μείγμα μου δεν "έδενε", τα νεύρα μου για τα πολύτιμα λαδάκια καμέλιας και συναφών που αχρήστεψα φούντωναν, ώσπου σκέφτηκα να ομογενοποιήσω την παρασκευή με xanthan, όπως κι έγινε. Όμως επειδή είχα την "καταπληκτική" ιδέα να βάλω και 2 κ.σ. χυμό κόκκινου σταφυλιού, γιατί η κρεμούλα είχε παραδέσει, το τελικό παρασκεύασμα, είναι δροσερό, έχει υπέροχο ροζ χρώμα κτλ κτλ, όμως ΚΟΛΛΑΕΙ ελαφρώς από τα σάκχαρα που περιέχονται...
    Τον δε χυμό ροδιού που μου περίσσεψε τον χρησημοποίησα σαν λοσιόν σε ανάμειξη με χαμομηλόλαδο από σουσαμέλαιο και ήταν πολύ σούπερ. Στις 10 μέρες περίπου όμως, και παρόλη τη διατήρηση στο ψυγείο και τη συντήρηση με βάμμα, αρχίζουν τα σημάδια της οξύτητας και της ζύμωσης του χυμού να φαίνονται, γι αυτό είναι κάλύτερα να φτιάχνουμε μικρές ποσότητες κι αν θέλουμε να διατηρήσουμε ως παγοκολωνάκια, σφηνάκια χυμού για μελλοντική χρήση. Είμαι έτοιμη να φτιάξω το φανταστικό όπως φαίνεται serum που μας δώσατε και σίγουρα το μεθυστικό σας λικεράκι!(μεγάλο κόλλημα τα ρόδια...)
    Iσιδώρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάγισσά μου,
    το χυμό τον πήρες στίβοντας,βάζοντας το ρόδι στον αποχυμωτή ή στο multi;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελένη, το ρόδο μπορείς να το στύψεις και στον στίφτη σαν πορτοκάλι!

    Συγγνώμη για την παρεμβολή!

    Καλέ τι πλούσιο ποστ είναι ετούτο; Αυτές τις μέρες διαβάζω συνέχεια για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού. Δεν έχω όλα τα υλικά για το σέρουμ δυστυχώς, οπότε θα αρκεστώ σε ένα λικεράκι. Στην υγειά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Merci κόρη βασιλική για τα καλά σου λόγια και για το λινκ στα κόκκινα ρόδια. Να, και ένα άλλο σημείο που ταιριάζουμε: τα ρόδια!


    Μαριλένα
    μόνο αυτά τα φρούτα τρωτε; Ή θα σας μαλώσω ή θα σας φτιάχνω φρουτόκρεμες :)

    ωωωωω, μερσί Μινωίτισσα :)
    Πως? Δεν έχετε βάμμα βενζόης? Εσείς που έχετε την πρώτη ύλη να ρέει άφθονη;-)
    Nα φτιάξετε πάραυτα, αλλά, μέχρι να φτιάξετε, να βάλετε grapefruit seed extract ή αιθέριο βενζόης. Όταν λετε εκχύλισμα του ίδιου, τι εννοείτε;


    heart τίποτα δεν είναι τυχαίο :)
    Να μου στείλετε πλιζ το λινκ της εκπομπής να εμπλουτίσω το αφιέρωμα...
    Ελαιόλαδο, βεβαίως, αλλά έχετε κι άλλα λάδια, ξέρω πως έχετε μικτή επιδερμίδα, πέστε μου τι λάδια έχετε να επιλέξουμε.
    Πανθενόλη? Εσείς που έχετε τόσα πράγματα εκεί, μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο, αν όχι, προσπεράστε..
    Για τι λικέρ, ναι, να βάλετε βότκα, η εσανς είναι ζαχαροπλαστικής, το αιθέριο είναι υπερπανάκριβο για να μπει σε λικέρ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισιδώρα
    καλώς την :)
    Δυστυχώς αυτά έχουν οι κρέμες με φρέσκο χυμό, αλλοιώνονται πολύ γρήγορα..
    Και δεν ξέρω αν κολλάει κατά πόσο μπορεί να φορεθεί έξω, πάντως για βραδυνή θα είναι μια χαρά. Τι γαλακτωματοποιητή χρησιμοποιήσατε? Κερί μέλισσας?
    Δώστε μας καμιά συνταγή να συμπληρώσουμε την κολεξιόν;-) Πείτε μας πως φτιάξατε αυτό το σούπερ γαλάκτωμα...
    Ναι, φτιάξτε τα και πείτε μας τις εντυπώσεις σας.

    Πάντως κόρες το σκεύασμα να χρησιμοποιηθεί άμεσα, μπορείτε να το φτιάξετε στη μισή ποσότητα.

    Ελένη
    Όπως λεει η Κική παρακάτω, είναι μια καλή ιδέα. Εγώ πάντως χρησιμοποίησα αποχυμωτή γιατί εκτός από μάγισσα είμαι και τεμπέλα;-)

    Deli
    Αλίμονο, χαρά μας οι παρεμβολές σας!
    Στην υγειά σου, στην υγειά σου, είσαι τυχερή που μένουμε μακριά και δε σε παστώνω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. επιτελους αποφασισες να γραψεις και πραγματικα εγραψες!

    θα το κανω το σερουμ με χυμο και ελαιολαδο, πολυ λιγο καθε φορα για να ειναι φρεσκο

    τι ωραιο! ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. δεν ειμαι ανωνυμη ειμαι η ακαματρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σιγά μην σου την πει....Η deli είναι ωραίος άνθρωπος...

    Θα ενημερώσω....παραυτα με ανάρτηση στο blog σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ανώνυμη akamatra :)
    μια χαρά θα βγεί κι ετσι!


    ξανθιά
    η deli είναι ωραία
    κι εγώ ωραιότερη :)

    χεχε χοχο έτσι και το δει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλά, το χρώμα είναι ουάου!!!! Και είναι και εύκολο. Δλδ, αν βάλω χυμό ροδιού στην κατάψυξη, θα μπορέσω να τον χρησιμοποιήσω και αργότερα?? Πόσο κρατάει ξέρουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μάτζικα, συμφωνώ, τίπτις δεν είν'τυχαίο:)
    αφού σχολίασα, μετά σκέφτηκα ότι έχω και το έλαιον της ροζεχιπιάς, να βάλω από τούτο, ε; Πανθενόλη στο φαρμακείο; καλά, θα ρίξω τα μούτρα μου και θα ρωτήσω, πάντως την τελευταία φορά ζήτησα βόρακα και δεν είχαν:(
    Για την εκπομπή δεν ξέρω τι θα κάνω, μας ενημέρωσαν ψες ότι ο Ofcom λέει απαγορεύει λέει την διάθεση ραδιοφωνικών εκπομπών λέει στο ίντερνετ λέει, κατέβασα και το λινκ που είχα βάλει στο βλογ μου:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μάγισσα,
    το serum έτοιμο και κατακκόκινο-ήταν ώριμο το ρόδι,ό,τι έπρεπε.Το βράδυ θα δοκιμαστεί.
    Καλό σου Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Eλευθερία
    γνωρίζω πως με την άμεση κατάψυξη, χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, τα φρουτολαχανικά γενικότερα διατηρούν τις βιταμίνες τους. Τώρα για πόσο χρόνο..πάντως για κανένα εξάμηνο σίγουρα.

    heart
    Ρίξτε την περηφανεια σας και ρωτήστε..
    Ναι, και το rosehip ή λάδι από κουκούτσια βερύκοκου ή σταφυλιού.
    Α, υπάρχει απαγορευτικό, τι κρίμα..


    Ελένη
    Δεν παίζεστε η unstoppable!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μα,δεν έχω πει ότι βαριέμαι γρήγορα τα πάσης φύσης προϊόντα που χρησιμοποιώ;Ενθουσιάζομαι με καθετί καινούριο.
    Ε,τώρα θ΄αφήσω το λαδάκι και θα βάζω το serum.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. E αυτές οι συμπτώσεις με το ρόδι είναι φοβερές! Πάνω που σκεφτόμουν, βρε παιδί μου πως να γινόταν να κάνει κάποιος κάτι, μια κρέμα, κάτι με ρόδι που είναι τόσο τέλειο! Και να! Η Μάγισσα μας, εγγύηση!!!
    Και όχι μόνο συνταγές, αλλά και όλες οι πληροφορίες! Βρε παιδί μου! Και μόλις πήρα την μαμά μου να της πω ότι έχω συνταγή για ρόδι λικέρ, και τι μου λέει; Μόλις έφτιαξα!!! Ε, παρα είναι οι συμπτώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Merci μαγισσάκι. Ρόδι αγόρασα, οπότε αύριο μεθαύριο θα το φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. αχ μαγισσουλα μου, σου αξιζει διεθνης αναγνωριση.....
    Λογοτεχνικη εκτος απο την καλλυντικη-αρωματικη.....

    τερμα η καταληψη.....
    παλι θα πρεπει να ξυπναω στις 7 καθημερινα.....

    παρολα αυτα θα προτιμουσα το σχολειο να μην τελειωνε φετος, παρολο που το σιχαινομαι.......

    τελειως τυχαια αυτη τη στιγμη τρωω ροδι.........

    κανονικα τωρα θα επρεπε να ημουν στη ζωγραφικη. Δεν μπορεσα να παω γιατι ειμαι σιγουρη πως αν πηγαινα θα κοιμομουν πανω στο καβαλετο....

    εχω τυψεις που δεν πηγα.....

    τωρα τελευταια μου εχει κολλησει να γινω γραφιστας.....

    δεν θα γινω ομως.........

    πιο πολυ θα μου αρεσε να γινω μακιγιερ.....παντα το ηθελα!

    παρολα αυτα θα περασω καπου οπου δεν θα εχει καμια σχεση με αυτα........


    δεν πειραζει....


    εγω θα γινω μακιγιερ......

    απλα θα ειμαι π.χ. βιολογος ή φυσικος μακιγιερ....

    απλα δεν μου αρεσει κατι τοσο πολυ οσο αυτο.....

    μαγισσουλα μου,....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. My dearest witch,
    Η συνταγή σας για body milk γιασεμί και η τρελή μου επιθυμία να χρησιμοποιήσω χυμό ροδιού αντί του ανθόνερου με έβαλε στη διαδικασία να προσπαθήσω να προσαρμόσω τα υλικά που εσείς χρησιμοποιήσατε, στα μέτρα μου… Για το μέγιστο ελάττωμά μου της προσαρμογής των συνταγών, θα μπορούσα να φλυαρήσω πααααάρα πολύ…
    Θέλοντας ένα θρεπτικό γαλάκτωμα, αλλά όχι πολύ βαρύ στην αίσθηση, σκέφτηκα να αυξήσω την υδατική βάση χυμού κατά 30 ml (160 ml σύνολο) , να αντικαταστήσω τα έλαια με αμυγδαλέλαιο, λάδι από σπόρους λιναριού, argan, avocado, jojoba, βαλσαμόλαδο από σουσαμέλαιο, λίγο σιτέλαιο (ήθελα ανάπλαση, ενυδάτωση, ελαστικότητα ) και λίγο λάδι καμέλιας (100 ml σύνολο), τα πρόσθετα τα διατήρησα ίδια πλην του corn flour, το οποίο δεν έβαλα και από αιθέρια χρησιμοποίησα ροδόξυλο, παλμαρόσα, γκρέιπφρουτ, 3 στγ sandalwood και ρητινοειδή βενζόη διαλυμένη σε λίγες σταγόνες από βάμμα πρόπολης.
    Καλώς φοβούμενη όπως αποδείχτηκε, ότι το γλυκό δεν θα δέσει με ½ κ.σ. κεριού, αφού είχα αυξήσει την υδατική βάση, είπα να παίξω με 1 + ¼ κ.γ φυτικό emulsifying wax. Τότε ήταν που έπαθα διαχωρισμό (όχι προσωπικότητας – ατομικότητας, αυτήν την έχω καιρό τώρα) του ροζουλί ομογενοποιημένου σαντυγοειδούς τμήματος στην επιφάνεια του σκεύους μου και του χυμού που μας περίσσεψε! Προφανώς ήθελε τουλάχιστον 1/3 του κουταλακίου emulsifying περισσότερο, υποθέτω…
    Απέσυρα λοιπόν το ομογενοποιημένο τμήμα, που ήταν σαν βιλούδο αλλά καθόλου ελαφρύ όπως προσδοκούσα και αφού ξεπέρασα τη νευρική κρίση και διαλογίστηκα στις αιτίες της αποτυχίας μου, μου ήρθε μία έκλαμψη συνείδησης (κοινώς έφαγα φλας) να ομογενοποιήσω τον υπόλοιπο χυμό με 1 κγ xanthan το οποίο ήταν υπερβολική ποσότητα για το ροδοχυμούλη που δεν ομογενοποιήθηκε και τότε έβαλα τις δυο κ.σ. χυμό μοσχάτου γλυκού σταφυλιού (πως μου ήρθε?) και ένωσα το τζελ με το βιλούδο και έκανα το γαλάκτωμα γλυκό. Αν δεν είχα βάλει την τελευταία προσθήκη, θα μπορούσε να φορεθεί και outdoors , όμως τώρα είναι μόνο για το βράδυ…
    Αυτά με τις προσαρμογές…
    Τώρα ψήνομαι να φτιάξω shampoo με liquid castile soap , φυτικά εγχύματα, ή παγοκολωνάκια χυμού ροδιού (άντε πάλι), burdock root extract που δυναμώνει την τρίχα κλπ κλπ. Επειδή δεν έχω ξαναφτιάξει υγρό σαπούνι αλλά μόνο στέρεο με την ψυχρή μέθοδο, υποθέτω ότι το ελαιόλαδο δεν θα δίνει πλούσιο αφρό γι αυτό σκέφτομαι να προσθέσω με κάποιον τρόπο τις αφριστικές και καθαριστικές ιδιότητες του φυτού saponaria officinalis, που δεν έχω βρει ακόμα σημείο πώλησης, ή των soapnuts, αλλά δεν είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα. Εσείς τι λέτε ?
    Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σας και την πολυλογία, ελπίζω να μην ξαναφλυαρήσω τόσο πολύ…
    Και πάλι θερμές ευχαριστίες για τις συνταγές σας και όχι μόνο…
    Ισιδώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κι εγώ κάνω λικερ με ρόδια, κάνω απο όλα τα λικέ με διάφορα φρούτα και κάνω λικέρ απο πέταλλα τριαντάφυλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Παρέλειψα το ylang -ylang στα αιθέρια που έβαλα στο gel cream και να πω οτι το τελικό αποτέλεσμα στο δέρμα είναι δροσιστικό ενυδατικό, συσφικτικό όταν στεγνώσει με μια αίσθηση σαν λεπτή αρωματική μεμβράνη που όμως κολλάει ελαφρώς σαν αραιό νερόμελο.
    Ποτέ ξανά γλυκά σταφύλια!
    (Τί θα γινόταν αν έβαζα άγουρα???)
    Ισιδώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλό μήνα!
    Το σκεύασμα εδοκιμάσθη:όντως κολλάει λίγο-όχι περισσότερο από κάποιες κρέμες του εμπορίου-αφήνει την επιδερμίδα απαλή και... τα ρούχα με στίγματα.Ευτυχώς φορούσα ένα μακό "του σπιτιού".Βάλτε το μόλις βγείτε από το μπάνιο,γιατί όλο και κάτι θα στάξει- ή μήπως μόνο εγώ είμαι απρόσεκτη;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μπορεί να είσαι πιο ωραία, αλλά εγώ είμαι πιο ψηλή!!!
    :-PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τι ωραία ανάρτηση Μαγισσούλα μου και πάλι μας κατέπληξες! Το ρόδι γίνεται όλο και πιο αγαπητό βλέπω και στο λέει αυτό μια γνήσια Ροδένια - ολόκληρο μπλογκ φτιάξαμε εμείς με τ'όνομά του! Πολλά φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Μια ροδένια καλησπέρα από άλλη μια γνήσια Ροδένια που ήρθε κατευθείαν απ τα ΚΟΚΚΙΝΑ ΡΟΔΙΑ!!
    Μ αρέσουν τα Ρόδια , μ αρέσουν τα χειροποίητα λικέρ , αλλά πιό πολύ μ αρέσει ο Leonard Cohen (αδυναμία μου χρόνια τώρα) !!
    Χάρηκα για την ροδογνωριμία!!
    Ροδοφιλιάαααα!! Χαχαχα !!
    Μήπως υπερβάλλω??
    Καλά απλά φιλιά τότε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. θυμήθηκα το αγαπημένο μου περιοδικό όταν πήγαινα δημοτικό: το Ρόδι!:) (άσχετα αν μετά το γύρισα σε Μανίνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. δείτε κι αυτή τη φωτό από αγορά στο Ισραήλ να ζηλέψετε τα ποτήρια με τον χυμό
    http://momsrecipesandmore.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλημέρα σας!
    Θριαμβεύσατε πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ...μαγισσάκι; μαγισσάκι μου; Πάλι θαύματα κανεις με τα χρυσά σου τα χεράκια; Παίζει παιχνιδάκι, 8α μας κάνεις την τιμή;

    ...σε φιλώ ρόδινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλό μήνα όμορφες :)


    Ελένη unstoppable κόρη που βαριέστε εύκολα,
    τα αποτελέσματα του σέρουμ θα είναι εμφανή μετά τη χρήση όλου του σκευάσματος.
    Γι’ αυτό το σέρουμ χρησιμοποίησα ένα μπουκάλι με σπρέι για να εφαρμόζεται παντού και για να μην λερώνει, γιατί το ρόδι βάφει.


    Σταρ
    πολλές ροδένιες συμπτώσεις! Πείτε μου αν μείνατε ευχαριστημένη… και αν η mamman έχει διαφορετική συνταγή, πέστε μας το μυστικό στο aroma..

    Ελευθερία
    αναμένω report.

    Μαριλένα babe
    α, ναι… έχω να γίνω και international :)

    Αυτό με τις καταλήψεις έχει μετά συσσωρευτικές επιπτώσεις.
    Δίκιο έχεις για το σχολείο, είναι περίοδος …πιεστικής ανεμελιάς.
    Άλλη μια ροδενια σύμπτωση.
    Να σου πω, τόσο κόπο έχεις κάνει, να σπουδάσεις βιολογία (αυτή η θεωρητική κατάρτιση θα σου φανεί πολύ χρήσιμη) και μετά μπορείς να μάθεις το οτιδήποτε. Θα σου φανεί παιχνιδάκι, άσε που θα μπορείς να λες πως επειδή δε βρίσκεις εύκολα δουλειά σαν βιολόγος, έγινες μακιγιέζ!

    Ισιδώρα
    Τι περιγραφικότης! Πολύ μου άρεσε η περιπέτειά σας!
    Αν και δεν κατάλαβα αν χρησιμοποιήσατε μόνο emulsifying wax ή και άλλο γαλακτωματοποιητή..
    Ε, ναι…Δυστυχώς δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε χυμούς φρούτων στις κρέμες, γίνονται φοβερά αλλοιώσιμες. Το σωστόν και επιστημονικόν είναι να βάζουμε εκχυλίσματα αλλά ψάξε βρέστα..και αν τα βρεις κοστίζουν πολύ.
    Μπορείτε να βάζετε όμως ένα μέρος χυμό και περισσότερο νερό. Έτσι ελέγχεται καλύτερα και το ph, που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είναι όξινον τα μαλλα.

    Πολύ καλή συνήθεια να προσαρμόζετε τις συνταγές, την Άρτα και τα Γιάννενα βάλατε, είστε μια δημιουργός : )
    Λέτε να έπαιξε ρόλο ή ωριμότης ή η ποικιλία του σταφυλιού;-)
    Πάντως να ξέρετε, φτιάξατε κρέμα με aha!

    Το υγρό σαπούνι ελαιολάδου τώρα, ναι ακούγεται καλό. Εχω ήδη φτιάξει και απαυτό και άλλα, και με λάδια που ταιριάζουν για σαμπουάν.
    Σε όλους τους άλλους στην οικογένεια ταιριάζουν, στη deli ταιριάζει, σε μένα όχι! …λιγμ..παρόλο που έβαλα και ένα σωρό extra goodies…ας είναι. Κάτι υποπτεύομαι, θα κάνω άλλη μια προσπάθεια…
    Νομίζω πως η σαπωνάρια (το μπαχαρ έχει και την έχω δοκιμάσει) δεν θα συνεισφέρει στον αφρό..

    Και ένα μήνυμα χωρίς χρέωση: όποτε μπορέσετε, στείλτε μου ένα μέηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. αχτίδα , καλώς την :)
    Θα περιμένω γι’ αυτή τη συνταγή πως και πως!

    deli
    Είμαι πανέμορφη και πανέξυπνη, πρέπει να είμαι και πανύψηλη ;-)


    Μαρία
    Ευχαριστώ πολύ, έχετε ένα υπέροχο ροδένιο ομαδικό μπλογκ :)

    Αθηνά, καλώς την :)
    Ο Leonard και τα λικέρ είναι το σημείο συνάντησής μας!
    Σας φιλώ ομοίως


    heart
    Δεν το θυμάμαι αυτό το περιοδικό, φαίνεται ήμουν πολύ μικρή :)
    χεχε
    Ήσασταν κουλτουριάρα κόρη από μικρή!
    Αυτή η φωτό είναι θαυμάσια, μερσί, και στην Τουρκία πουλάνε έτσι χυμό ροδιού…ζηλεύω..


    Ίσιδα, μερσί :)
    ρετσέτα με σούπερ χυμούλη από ρόδι δε θα δώκετε στο aroma;


    nomansland, I do!
    Με το πάσο μου όμως, ξέρετε εσείς…
    Μα που χαθήκατε και μου λείψατε;
    bisous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημέρα φίλη μου , το λικέρ τριαντάφυλλο το φτιάχνω πάντα άμα βρω εκατοντάφυλη τριανταφυλλιά.Την μαδάωωωωω! βάζω τα πέταλλα μέσα σε ένα βάζο με ένα οινόπνευμα λευκό το αφήνω μια εβδομάδα και μετά κάνω το σιρόπι και προσθαίτω λίγο έτοιμο σιρόπι ροδόνερο ροζ που μου φέρνουν απο Κομοτηνη, ελάχιστο μόνο για χρώμα.Είναι υπέροχα αρωματικό λικερ μα γίνεται μόνο μ' αυτό το είδος τριαντάφυλλο, έχω δοκιμάσει με άλλο μα δεν ήταν το ίδιο.Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ωραίο άρθρο, έχει απ' όλα τα καλά!
    Και το λικέρ μου αρέσει και η μουσική, όλα καλά!

    Μαρίνα


    Μα γιατί δεν μπορω να σχολιάσω με το όνομα μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Λοιπόν, εκεί που είχα βγάλει όλα τα υλικά μου και ήμουν έτοιμη να το φτιάξω, κόβω το ρόδι στη μέση να το στίψω. Το βλέπω έτσι κόκκινο κόκκινο να με κοιτάζει και να με παρακαλάει να το φάω. Λέω "ας φάμε λιγάκι". Και το λιγάκι έγινε πολύ και το πολύ ολόκληρο το ρόδι. Δεν το έφτιαξα λοιπόν, αλλά καταευχαριστήθηκα το υπέροχο και ζουμερό ροδάκι μου!!!!! Την επόμενη φορά θα πάρω δύο να΄χω το ένα καβάτζα σε περίπτωση που ξαναμιλήσει στο στομαχάκι μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. αχτίδα σε ευχαριστώ πολύ!
    Οι εκατοντάφυλλες τριανταφυλλιές σπανίζουν πλέον, έχω αγοράσει 2, αλλά νομίζω πως είναι «τύπου»..
    Ροζ ροδόνερο από την Κομοτηνή; ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, εξ όσων γνωρίζω όλα τα ανθόνερα από απόσταξη είναι διαφανή.. Αξίζει να ταξιδέψω εκεί λοιπόν για το ροδόνερο και μόνο :)

    μαρίνα ευχαριστώ πολύ :)
    δεν το παρατήρησα αυτό το πρόβλημα...


    ελευθερία εκτός από γοητευτική είστε και αδηφάγος! Αγοράστε κανα δίκιλο καλού κακού ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. katapliktiko post! poli ortho, poli enimeromeno... San mathima trofognosias... Tha kratiso simioseis gia tous mathites mou! Sigxaritiria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. καλώς ήρθατε και ευχαριστώ πολύ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ε τώρα, αδηφάγος... Το φαγητό είναι από τις πρώτες ανάγκες ανάγκες του ανθρώπου. Απλά ακολούθησα το φυσικό ένστικτό μου....χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Υγ: και όπως έλεγε κι ο φίλος μας ο Οβελίξ "πρέπει να ζεις για να τρως, κι όχι να τρως για να ζεις..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μα καλά; Όλα αυτά από ένα ρόδι; Πρέπει να είστε μάγισσα αγαπητή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Witch το δερματάκι μου σου στέλνει ευχαριστίες για το serum ...Απαλό δροσερο θρεπτικο, ξεφακιδιαστικό, αντιγηραντικό, τονωτικό... Τα έχει όλα!
    Στο σκεύασμα-μετατροπη,έβαλα μόνο emulsifying.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. island
    ευχαριστώ πολύ, μα... είμαι μάγισσα;-)


    Isidora
    τι κάνατε κρεμούλα! χαίρομαι που ευχαρίστησα το δερματάκι σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μάγισσα,τι κάνεις;Σε χάνουμε τελευταία.Το serum χρησιμοποιείται αδιαλείπτως κάθε βράδυ,είναι υπέροχο.Παροτρύνω γνωστές να το φτιάξουν έστω με ελαιόλαδο,όσο για τις φίλες-δεν είναι και πολλές-το προσφέρω έτοιμο.
    Φιλιά και καλή φβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ελένη, κόρη unstoppable
    δεν προκάμω!

    Χαίρομαι που σας άρεσε, καλά λέτε, ακόμα και μόνο με ελαιόλαδο είναι σούπερ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)