12 Ιανουαρίου 2009

προστατευτική, πορσελάνινη κρέμα χεριών!



Breaking news:

Toν Ιανουάριο μόνο ή αζαλέα χαίρεται..




Για κάποιο περίεργο λόγο, κάτι που μοιάζει με wannnabe πεπόνι φύτρωσε στον κήπο χειμωνιάτικα.. Το λωτό δίπλα τον έβαλα για μόστρα.


Τον τελευταίο καιρό, ένα σωρό νέες συνταγές παρενοχλούν το μυαλό μου, νέα υλικά μου χτυπούν την πόρτα, έχω βάλει στο πρόγραμμα ένα σωρό projects για την προστασία των χεριών, τον καθαρισμό του προσώπου, τη χειμωνιάτικη προστασία προσώπου-σώματος. Ναι, σκέφτομαι πολλά. Και όταν σκέφτομαι πολλά, ένα πράγμα συμβαίνει: δεν κάνω τίποτα ..

Όμως, κοιτάζοντας τα χέρια μου που λόγω γιορτών και σαπουνομαγειρεμάτων μεγαλούργησαν στο νεροχύτη, διαπίστωσα πως χρήζουν άμεσης φροντίδας. Ανέτρεξα πάλι στη βιβλιογραφία λοιπόνγια να βρω μια φόρμουλα sos με άμεσα αποτελέσματα. Δεν βρήκα! Τουλάχιστον κάτι που να μην είναι υπερβολικά λιπαρό ή γενικώς υπερβολικό...

Παρόλα αυτά, ξεφυλλίζοντας το βιβλίο των Κ. Μουλοπούλου-Δ. Ρηγόπουλου- Ι. Στρατηγού, “Καλλυντικά. Συστατικά και εφαρμογές”, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, ένα βιβλίο που δεν περιέχει συνταγές ούτε είναι ιδιαίτερα φιλικό στα “φυσικά καλλυντικά” αλλά κάνει ευρεία αναφορά στα συστατικά των εμπορικών καλλυντικών με αρκετά τεχνικούς όρους βοηθώντας ένα ερασιτέχνη τουλάχιστον να κατανοεί την INCI των εμπορικών σκευασμάτων, έπεσα πάνω σε ένα λήμμα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχα ψάξει σε βάθος: τη λανολίνη.


Ο λόγος είναι προφανής, η λανολίνη είναι συστατικό ζωικής προέλευσης, προέρχεται από την επεξεργασία του λίπους που βρίσκεται στο μαλλί των ..προβάτων, και είναι μια αρκετά πολύπλοκη σύνθεση εστέρων και αλκοολών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το ενδιαφέρον με αυτό το συστατικό είναι πως μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη από το βάρος του, άρα μπορεί να παίξει το ρόλο του γαλακτωματοποιητή, σχηματίζει έναν προστατευτικό υδρολιπιδικό υμένα, σαν γάντι, που λόγω της λιπαρής σύστασής του θρέφει, αλλά ταυτόχρονα συγκρατεί την υγρασία και αποτρέπει την αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Τα καλά νέα για τις απόλυτα φυτικές κόρες, είναι ότι υπάρχει (αν και πολύ πιο δυσεύρετο) φυτικό υποκατάστατο της λανολίνης που συντίθεται από ελαϊκά, λινολεικά και λινολενικά τριγλυκερίδια του ηλιελαίου. Δεν χρειάζεται να πω ποιο προτιμώ..

Εσείς όμως μπορεί να προτιμήσετε τη ζωικής προέλευσης λανολίνη που βρίσκεται πολύ πιο εύκολα και δεν θα ήθελα να δώσω μια συνταγή με μια πρώτη ύλη που αγνοώ. Έτσι, παραβλέποντας τις..αρχές μου, αγόρασα και λανολίνη εκ προβάτων

Ας ρίξουμε μια ματιά..

α. η ζωικής προέλευσης λανολίνη είναι υπόλευκη, ματ και συμπαγής ενώ,
β. το φυτικό υποκατάστατό της έχει λαμπερό, χρυσοκίτρινο χρώμα και είναι πιο ρευστό.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβω ποιο θα ήταν το βασικό συστατικό της κρέμας που επειγόντως είχα ανάγκη. Ακόμη, χρησιμοποίησα και λάδι αβοκάντο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, B2, B5, D, & E και ανακουφίζει την ξηρότητα και επιπλέον έχει αναπλαστικές ιδιότητες. Μαζί με την καταπραϋντική καλέντουλα και το λάδι jojoba που είναι αντιφλογιστικό, φτιάχνουν ένα άκρως προστατευτικό κουαρτέτο.

H πραγματική καινοτομία όμως, είναι ότι σε αυτή την κρέμα δεν χρησιμοποίησα κανένα γαλακτωματοποιητή! Λόγω της ιδιότητας της λανολίνης να απορροφά ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη από το βάρος της, αγνόησα το κερί μέλισσας ή οτιδήποτε άλλο. Για το λόγο αυτό, δεν χρειάστηκε να ζεστάνω τα υλικά, έχουμε δηλαδή παρασκευή κρέμας με ψυχρή μέθοδο. Allons-y!

κρέμα χεριών SOS, με λανολίνη

η βάση των ελαίων
~3 κ.γ. λανολίνη
~1 κ.γ. βούτυρο καριτέ
~1 κ.γ. λάδι jojoba
~1 κ.γ. λάδι καλέντουλας
~1 κ.γ. λάδι αβοκάντο

η υδατική βάση
~1 κ.γ. τζελ αλόης
~1 κ.γ. γλυκερίνη
~10 κ.γ. ανθόνερο (hydrosol) ή έγχυμα καλέντουλας και χαμομηλιού

πρόσθετα & αιθέρια έλαια
~1/4 κ.γ. αλλαντοΐνη
~1/2 κ.γ. βάμμα καλέντουλας
~10 σταγόνες βιταμίνη Ε
~5 σταγόνες βιταμίνη Α
~10 σταγόνες D-panthenol
~20 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι
~5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πικραμύγδαλο

• Η διαδικασία παρασκευής της κρέμας αυτής δεν είναι η συνηθισμένη, εδώ πρόκειται για παρασκευή εν ψυχρώ! Απολυμαίνουμε το χώρο εργασίας και τα σκεύη μας και πράττομεν ως κάτωθι:

• Σε ένα μικρό σκεύος -χρησιμοποίησα μια κούπα πυρέξ- βάζουμε τη λανολίνη και το βούτυρο καριτέ. Χτυπάμε το μίγμα με μιξεράκι, βλέπουμε να σχηματίζεται μια βελούδινη κρέμα.

• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα έλαια ένα-ένα, αναμιγνύοντάς τα με το μίξερ έως ότου να ενσωματωθούν πλήρως.

• Σε αντίθεση με τις γνωστές μας κρέμες, προσθέτουμε τα ενεργά συστατικά -εκτός από τά αιθέρια- τώρα, πρίν την υδατική βάση. Τα προσθέτουμε και αυτά ένα-ένα, αναμιγνύοντας πάντα με το μίξερ.

• Ερχόμαστε τώρα στην υδατική βάση. Προσθέτουμε πρώτα την αλόη και τη γλυκερίνη. Αναμιγνύουμε.

• Σε 5ml από το ανθόνερο ή το έγχυμα, διαλύουμε την αλλαντοΐνη και προσθέτουμε το μίγμα στην κρέμα. Αναμιγνύουμε.

• Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη υδατική βάση προσθέτοντας 1 κ.γ. κάθε φορά. Δηλάδή, 1 κ.γ. ανθόνερο - ανάμιξη, 1 κ.γ. ανθόνερο - ανάμιξη, κ.ο.κ. Ελέγχουμε αν το μίγμα μπορεί να απορροφήσει όλη την ποσότητα της υδατικής βάσης και αναλόγως αφαιρούμε ή και προσθέτουμε. Αν μετά από ώρα παρατηρήσουμε την κρέμα και μας φανεί πολύ υδαρής, δεν πτοούμεθα. Προσθέτουμε λίγη ποσότητα λανολίνης και η κρέμα έρχεται στα ίσα της

• Το αποτέλεσμα είναι μια κρέμα πλούσια που "στέκεται", με πορσελάνινο χρώμα. Αντί για έγχυμα χρησιμοποίησα hydrosols λεβάντας, χαμομηλιού και γεράνιου. Το αιθέριο έλαιο του πικραμύγδαλου το προτίμησα για το άρωμά του..

Νάτην η πορσελάνινη, η πικραμυγδαλένια..



Η κρέμα είναι πλούσια, ελαφρά κολλώδης στην εφαρμογή της αλλά μόνο στην αρχή, απορροφάται πολύ εύκολα, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος λιπαρότητας. Επιπλέον κάνει τα χέρια απαλά για ώρες μετά την εφαρμογή της. Αυτό ήθελα!

53 σχόλια:

  1. Τι ωραία! Η πρώτη συνταγή της χρονιάς!
    Χωρίς κεριά, με ψυχρή μέθοδο, μαγική!
    Δεν θα μου γλυτώσει, θέλω λανολίνη τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη λανολίνη την έμαθα από τη μαμά μου.
    πολύ βαριά την έβρισκα (τότε, στην εφηβεία)
    τώρα;
    αχχχ...
    και ξανά αχ...
    ευεργετική λεμε :)))

    φιλιά μαγισσα μου, πολλά και Καλη Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, μαγισσούλα. Δυναμική είσοδος για τη νέα χρονιά, βλέπω! Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η κρέμα θα είναι grand succes για χεράκια που δεν αντέχουν τίποτα λιπαρό (καλή ώρα...) Για να πω όμως και τη μαύρη μου αλήθεια, με τη λανολίνη είχα μια πικρή εμπειρία πριν από πολλά χρόνια που πειραματιζόμουν με το βιβλίο της Anita Guyton, γιατί ο τρόπος παρασκευής εκείνης της κρέμας για τα πετσάκια είχε σαν αποτέλεσμα μια κρέμα UHU που μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω ακόμα και για γραμματόσημα! Τώρα όμως που ξέρω πως φτιάχνεται μια κρεμούλα κι έχω και την εξαιρετική συνταγή του blog είμαι σίγουρη ότι θα δω τη λανολίνη με άλλο μάτι. :)
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι καινούρια παρασκευάσματα είναι αυτά Μαγισσα!Πρέπει να προμηθευτώ επειγόντως λανολίνη-άσε που έχω και το σύζυγο που έχει κόλλημα με τις κρέμες χεριών,θα ενθουσιαστεί.Υπάρχει στο φαρμακείο;
    Αιθέριο πικραμύγδαλο δεν έχω-έτσι λέγεται;
    Τη λανολίνη τη γνωρίζω από μια κρέμα που φορούσε η μαμά μου-πάντως μπορεί να ήταν λιπαρή,αλλά άφηνε την επιδερμίδα μαλακή-είχα μια "τρέλα" από μικρή για κρέμες-βιαζόμουν να μεγαλώσω φαίνεται-έκλεβα κρυφά και φορούσα-μου τις "έβρεχε",όταν το ανακάλυπτε.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγώ τη θυμάμαι την λανολίνη απο τη μαμά μου!
    Καλά, η μαμά θα ενθουσιαστεί με αυτή την κρέμα! Οπωσδήποτε θα της την φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χθες λοιπόν την έφτιαξα και γω - δεν κρατήθηκα, την είχα δει πολύ δημιουργικά -...
    οι κρέμες μας μοιάζουν πάρα πολύ, εγώ έβαλα αμυγδαλελαιο, βούτυρο κακάο λανολίνη και λίγο e-wax ενώ στην υδατική φάση έβαλα ακριβώς τα ίδια, εγώ βεβαιως βεβαιως την εκτέλεσα εν θερμώ!
    επίσης στην ερώτηση αν η λανολίνη μου είναι φυτική απάντησα λάθος, είναι και η δικιά μου αιγοπροβάτων, βασικά δεν ήξερα καν οτι υπέρχει φυτική, οταν με ρώτησες νόμισα ότι ίσως να υπάρχει και συνθετική ...αλλά άσε μην σε ζαλίσω με το τι σκέφτηκα και όλο τον συνειρμό γιατί θα μου πετάξεις τιποτα ! ...και όχι τίποτα αλλο αλλά θα την πληρώσει η οθόνη σου! :-)!!!!
    υ.γ. επειδή περνάω μεγάλη δημιουργική φάση θα φτιάξω και αυτή με την μεθοδο που προτείνεις !
    υ.γ.2 ετοιμάσου διότι οπου να ναι θα σου σφυρίξω με τα σαπούνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mαρίνα ναι, η πρώτη συνταγή, εύκολη κα μαγική!

    Mαριλένα, η αλήθεια είναι ότι η λανολίνη και εγώ δεν είχαμε σχέσεις! Πάντως, η ηλικία δεν παίζει ρόλο, δεν είναι συστατικό anti-age, κάνει για όλα τα χεράκια :)

    allegro, καλώς την :)
    Η λανολίνη από μόνη της, είναι λιπαρό συστατικό, αλλα με αυτό τον τρόπο και μικρή ποσότητα είναι αρκετή, και η κρέμα είναι φτιαγμένη έτσι ωστε να μην έχει λιπαρό effect. Η Αννίτα προτείνει συνταγές..παλιομοδίτικες να το πω; Πάντως χρήσιμες..

    Εleni unstoppable,
    η κρεμούλα είναι ό,τι πρέπει για χέρια που δημιουργούν :)
    Λογικά πρέπει να βρεις σε φαρμακείο, διαφορετκά η Γερανίου σίγουρα θα έχει..
    Το αιθέριο το αγόρασα σε φαρμακείο γνωστού μου, δεν το είχα ξαναδεί, μου είπε ότι είναι κατάλληλο και για τη ζαχαροπλαστική.
    Α, από μικρή στα καλλυντικοβάσανα!

    Star
    Και σεις από τη μαμά σας;
    Πάντως αυτη η κρέμα θα εκτιμηθεί και απο τα νεανικά χεράκια σας :)

    Natassa
    Δεν αντέξατε τελικά!
    Αιγοπροβάτων τελικά..οκ :) Μαζί με το βούτυρο κακάο και το κερί, θα πρέπει να έγινε αρκετά συμπαγής, ανάλογα με την ποσότητα που έβαλες βέβαια.
    Έχω και μια άλλη κρέμα χεριών κατά νου, με φυτική λανολίνη αυτή τη φορά και με την παραδοσιακή μέθοδο..
    Πάει ο νους μου σε αυτό που σκέφτηκες (χεχε) και σου απαντώ πως η φυτική αντικαθιστά και αυτό!!
    1. Περιμένω να μου πεις
    2. Περιμένω σφύριγμα και ποστακι στο αρόμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. α) οι κρέμες που δεν αφήνουν λιπαρότητα είναι οι αγαπημένες μου
    βου) πως γίνεται ΣΕ ΚΑΘΕ νέα συνταγή να βάζεις κι ένα συστατικό που ΔΕΝ το έχω;;;
    γου) (τώρα) που θα βρω λανολίνη;

    Σούπερ και κατάλευκη δείχνει στη φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο το πρώτο σας δωράκι για το 2009 (δεν μπορώ να το συνηθίσω ακόμη...) στα αγριεμένα μας χεράκια!
    Δεν έχω λανολίνη, έχω όμως ένα παράγωγό της και όλο αμελούσα λόγω τεμπελίτιδας να το ματζουνέψω... Όμως με παρακινήσατε σχεδόν με σπρώξατε να δράσω μ' αυτήν την σουπερ συνταγή! Θα την φτιάξω με άνυδρο Eucerin (ευσερίνη) η οποία είναι "έκδοχο που παρασκευάζεται από κηρους και περιέχει λανολίνη, προσροφά μεγάλη ποσότητα υδατος, δε διαλύεται στο νερό αλλά εκπλύεται έυκολα με νερό και σαπούνι". Λειτουργεί ως προστατευτικό κατά του ψύχους σε χέρια - πόδια κι αφού είναι και ευκολάκι η συνταγή, θα σας πω εντυπώσεις σουν ιναφ...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. επειδή δεν με αρέσουν οι απορίες και επειδή ζήλεψα την πορσελάνινη και λέω να τραβήξω προς την κουζίνα (ο Θεός να την κάνει κουζίνα) δεν με εξηγειται γιατί βάλατε το βάμμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. deli
    α. εξελεντ!
    β. αααα, ήταν τυχαίο;-)
    γ. στο φαρμακείο λογικά, αλλά αν δε βρεις, εχεις τα κονε :)

    Isidora
    merci :)
    Την είδα την ευσερίνη στο ως άνω βιβλιο, και θα τη μελετήσω.
    Περιμένουμε ανταπόκριση από την κρεασιον σας, και να πω εδώ πως μου λείπουν πολύ τα απολαυστικά πόστ σας, τα εμπνευστικά..
    Από το φλαμούρι σας, εμπνέυστηκα κρέμα χεριών, αναπλαστική αυτή τη φορά και προαναγγέλω σχετικό ποστ. Βάλτε λαδάκι τίλιου να γίνεται :)

    Natassa
    βρίσκεστε σε δημιουργικό οίστρο :)
    Βάμμα είπα γιατί αν έλεγα CO2 extract ποιος άκουγε τη γκρίνια της deli;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα! Καλή χρονιά!
    Πολύ ωραία η συνταγή. Τα χέρια μου αυτή την εποχή χρειάζονται κάτι τέτοιο. Άραγε θα βρω εύκολα στη Λάρισα τη φυτική βερσιόν της λανολίνης;;
    Θα τη φτιάξω πάντως!
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η τυχη μου τοχει ναμαι παντα το νουμερο 13!
    Η κρεμα φοβερη, ο τροπος φτιαξιματος ακομα φοβεροτερος, θα τη φτιαξω με ζωικη, αμφιβαλω αν μπορω να βρω υποκαταστατο.
    Καλη χρονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η σελίδα σου είναι καταπληκτική και η συνταγή υπεροχη αγαπητή μάγισσα.που μπορούμε όμως να βρούμε τη φυτική λανολίνη; φοβάμαι λίγο τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

    αχ μαγισσούλα. περιμένω πως και πως από πριν το καλοκαίρι τη συνταγή για υγρό σαπούνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μάγισσα ντιάρ, έχουμε και λέμε:
    α) κούκλα η αζαλέα!
    β) με μάνγκο μοιάζει ο φίλος του λωτού, είναι;
    γ)κάνατε την κρέμα και με τις δύο λανολίνες; αναρωτιέμαι δλδ αν κάνατε συγκριτικό τεστ κι αν διαφέρουν τα αποτελέσματα
    δ) αιθέριο πικραμύγδαλο μόνο εσείς έχετε, εγώ να βάλω αμαρέτο; :Ρ
    'Εχω μια ετοιματζίδικη κρεμούλα με 4 μόνο υλικά (lanolin, coconut oil, comfrey root extract, allantoin) που μυρίζει βούτυρο κερκύρας ανακατεμένο με ροκφόρ και κάνει το δέρμα βουτυράτο, οπότε φαντάζομαι πόσο τέλεια θα είναι η κρέμα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Με τη λανολίνη μπορούμε να φτιάξουμε και κρέμα για το πρόσωπο ή θα είναι πολύ λιπαρή;

    Μου είπε ο σύζυγος-ξέρει από τα νιάτα του τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες-όσοι κουρεύουν τα πρόβατα κάνουν κάτι χέρια-σκέτο μετάξι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αμελοδήμητρα
    καλή χρονιά και σε σένα :)
    την κρεμα μπορεις να την κάνεις και με την κανονικη λανολίνη, θα γινει πολυ καλή :)

    ακαμάτρα
    καλώς την! και με αυτη θα κανεις μια χαρά τη δουλειά :)

    tangerine
    μερσι μποκού :)
    μου την εδωσε φίλος φαρμακοποιός, ο οποίος δεν πουλάει πρώτες ύλες..
    Και η κανονικη όμως κάνει, μην τη φοβάσαι..

    heart dearest,
    α.γεγονος
    β. όχι, δεν είναι μάγκο, που να φυτρώσει στον κήπο ..μανγκιά;-)
    γ. οχι, εβαλα αιγοπροβάτων! και το κουταλακι της φυτικής που ειναι για ντεμο..Λέω να κανω κατι με τη φυτικη για το πρόσωπο..
    δ. να βάλετε!
    Μια χαρά ακούγεται η ετοιματζίδικη! αλλά γιατί
    ροκφόρ;-)

    Ελένη
    Ωστε έτσι ε?
    Λοιπόν σκεφτομουν κάτι για το πρόσωπο, θα την φτιάξω, αλλά με φυτική αυτη τη φορά, αφού συγκρατεί την υγρασία θα πρέπει το εκμεταλευτούμε! Ισως σαν πρόσθετο σε καποια κρέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλή μανγκιά:))
    ροκφορίλα λόγω προβάτου φαντάζομαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. βρήκα και ε) απορία! τη λανολίνη μπορούμε να τη βάλουμε και στα μαλλιά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. heart,
    η λανολίνη δε μυρίζει ροκφόρ! είναι επεξεργασμένο, άοσομο προϊόν..
    άρα η αιτία αλλού..και να πω την αλήθεια, ούτε και το βούτυρο κερκύρας κατάλαβα :)

    Στα μαλλιά, εμ, χμ, μουμπλε, μούπμλε..πως την ξεπλενει κανείς..
    Αφήστε, θα αντρέξω στη βιβλιογραφία κλπ εντ αι'λ τελ γιου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. θενκ γιου μάγισσα!
    (βουτυρο-ροκφορίλα, αμ τέλλινγκ γιου!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τώρα πώς γίνεται να έχεις ακριβώς ότι χρειάζομαι, ε;
    Εχθές σκεφτόμουνα ότι κάτι πρέπει να κάνω με τα χέρια μου, επείγει πια
    και οι γνωστές κρέμες είναι πολύ λιπαρές για τα γούστα μου
    και να η συνταγή!
    :)

    Το ΣΚ, βεβαίως
    να πάρω και τα υλικά ;)

    Ευχαριστούμε, μαγισσούλα μας
    καλά και δημιουργικά άρχισε η χρονιά, νομίζω...

    Υπέροχη η αζαλέα, αν και εγώ έχω μια αδυναμία στις κόκκινες :)
    και το τραγούδι εξαιρετικό

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Dearest witch,
    Η κρέμα βγήκε πολύ άλφα!
    (Α΄ - Α΄- Α΄)... Κάνει την δουλειά για την οποία προορίζεται και σας ευχαριστώ πολύ και για τη συνταγή, και για το ότι ξεκούνησα από την χειμερία νάρκη, και για τα καλά σας λόγια τα οποία ανταποδίδω με κάθε ειλικρίνια. Το λαδάκι τίλιου εκχυλίζεται ανυπόμονα σε αμυγδαλέλαιο + τζοτζόμπα (δεν μπορούσα να αποφασίσω) πάνω στο καλοριφέρ και όλο και κάποιες νέες ματζουνιές που μαγειρεύτηκαν θα εμφανιστούν στο aroma αφού χορτάσουνε τα ματάκια μας τα γλυκύτατα μελομπωτέ σας. Η 3Α΄- ςος κρεμούλα πάντως, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς αφήνει ένα λεπτο προστατευτικο, σατινε φιλμ, το οποίο καθόλου δεν με χαλάει προσωπικώς. Ισως η ευσερίνη να μην αποροφάται τόσο γρήγορα όσο η αυθεντική λανολίνη. Είμαι βεβαία ότι κάνει και για άλλα σκασμένα σημεία, όπως φτέρνες, αγκώνες και άλλα τέτοια σέξυ θέματα... Για την φυτική λανολίνη ενδιαφέρομαι κι εγώ πολύ, όμως πως θα είναι φυτική αφού το πρόβατο είναι θηλαστικό? Πρόκειται για κάποια "φυτική" χημική ένωση? Θα ψάξω κι εγώ στο επόμενο διάλειμμα της χειμερίας... :O
    Πού είναι επιτέλους οι Αλκυονίδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. p.s.
    Ωραία και τα άνθη και το αναπολιστικό άσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. heart unpistevable! :)

    Νατασσάκι
    σας πρόλαβα με τρόπο μαγικό! σας φιλώ ομοίως :)
    Φυσικά και θα είχατε αδυναμία στις κόκκινες;-)

    Isidora
    χαίρομαι για την 3Α κρέμα σας :)
    Όντως το λαδάκι από τίλιο & jojoba το έχω στο καλοριφέρ!!
    Αυτό το σατινέ φίλμ είναι όλη η δουλειά για τα ταλαίπωρα χέρια.

    Αααα, δε με διαβάσατε;-)
    Φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει φυτική λανολίνη προβάτου :)
    Μιλάω για φυτικό υποκατάστατο της λανολίνης (βλ. φωτό) από τριγλυκερίδια του ηλιελαίου και έχω την υποψία πως κάνει ακόμα καλύτερη δουλειά...
    Και εγώ επιθυμω αλκυονίδες, μα έλα που έχουμε ανάγκη από αυτό το νεράκι..
    Ωωω, μερσί που σας άρεσε το όλον πακέτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εσύ θα μας τρελάνεις... όχι πως με κατάφερες να κουνηθώ (να αγοράσω υλικά δλδ) αλλά σχεδόν μου πέρασε από το μυαλό :-P
    Καλημέρααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επιτέλους μου χρησίμευσε σε κάτι αυτή η λανολίνη.Την έφτιαξα την κρεμούλα. Χρησιμοποίησα την φυτική, μαγισσούλα μου, αλλά μου βγήκε αρκετά νερουλή. Δεν στέκεται δλδ. Και να φανταστείς δεν έβαλα ούτε το μισό νερό της συνταγής.Γιατί άραγε?? Πάντως η αλήθεια είναι ότι τα χεράκια μου σήμερα είναι ουάουα και σε ευχαριστούν πολύ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. mamma
    να σε δω να καλλυντικοφτιάχνεις και τι στον κόσμο!

    καλημέρες :)

    Ελευθερία
    το ότι τα χέρια γίνονται μετάξι είναι γεγονός :)
    μμμ, ώστε έτσι..
    α. ή βάζεις λίγη περισσόρερη λανολίνη και ξαναχτυπάς
    β. ή (τώρα μου ήρθε, μια και η δική μου στέκεται ντούρα :)
    λιώνεις 1-1,5 κ.γ. κερί, ή ewax ή στεατικό, κάτι τελος πάντων, βάζεις και το όλον της κρέμας μέσα, αφήνεις να ζεσταθεί και προφανώς η λανολίνη θα λιώσει, ανακατευεις και συνεχίζεις με την κλασσική θερμή μέθοδο. Μάλλον θα γίνει πηκτή έτσι.
    Ήθικό δίδαγμα: όπως και να έχει η κρέμα "σώζεται" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οφ κορς και σας διαβασα επισταμενως , ντιαρεστ, όμως η χειμερία φερνει και προσωρινη απωλεια μνημης...
    Τίποτα τραγικο! Με τις πρωτες ηλιαχτιδες θα ζωντανεψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θα ήθελα τα φώτα σας και σε κάτι άσχετο πλιζ...
    Νομίζω πως κάτι δεν έκανα σωστα σε ένα από τα μπουκαλάκια με το εκχυλισμένο χαμομηλόλαδο και ίσως να γίνεται πάρτυ μικροοργανισμών εντός του. Σκέφτηκα να αποστειρώσω σωστά αυτην τη φορά και όχι βιαστικά μία άλλη φιάλη και να ρίξω μια φακή πρόπολης στην καθαρή φιάλη προσθέτωντας το έλαιο. Λέτε να σωθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Isidora
    κόρη του ήλιου;-)
    Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν "χάλασε" το χαμομήλι λόγω υγρασίας του μπουκαλιού ή αν οξειδώθηκε το έλαιο.
    Αν έχει "χαλάσει" το χαμομήλι, και η ποσότητα είναι μικρή, πετάξτε το.
    Αν θέλετε όμως να κάνετε προσπάθεια διάσωσης (χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα όμως), θα στραγγίξετε πολυ καλά το έλαιο, θα πετάξετε το χαμομήλι και (εκ των ουκ άνευ) θα ζεστάνετε το λάδι σε υδρόλουτρο στους 70-80 βαθμούς για να γίνει αποστείρωση.
    Σνιφάρετέ το, αν έχει καλώς, προσθέστε άλλο αποξηραμένο
    χαμομήλι, βιτ.Ε, αν έχετε εκχύλισμα δενδριλίβανου να βάλετε, αν όχι βάλτε αιθέριο, και συνεχίστε την εκχυλιση.
    Αν κάνατε το εκχύλισμα με φρέσκο χαμομήλι, προφανώς φταίει η υγρασία του βοτάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Dearest, ευχαριστω για τις πληροφορίες, όμως δεν τα έκανα πολυ λιανά πριν. Το λαδάκι εμφιαλώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου, περίπου 300 μλ, ξερά άνθη χαμομηλιού σε ελαιόλαδο. Κι ενώ μέχρι προσφάτως το άρωμά του με χαλάρωνε πιο πολύ από όλα τα αιθέρια, σε μασαζάκι πριν τα γλυκά όνειρα, τώρα νομίζω οτι με πιάνει φαγούρα... Οπότε αν δεν είναι κανένα @ρκ@δι που δοκίμασα στο πλυντήριο, λέω πως φταίει το έλαιον. Η οσμή είναι οκ πάντως... Να το θερμάνω και να του ρίξω πρόπολη? Ή να το σουτάρω χωρίς τύψεις?
    Ε? Ε? Ε?
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. μμμ, μούπμλε..μούμπλε..δεν είστε σίγουρη..
    Ε, να το ζεστάνετε καλού κακού και να το τιμωρήσετε με σαπωνοποίηση! Σαπουνάκι χαμομηλιού για να μάθει να φέρεται;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σωστή ιδέα και εντός κλίματος της οικονομικής κρίσης...
    Αυτό θα πάθει το έλαιο και νομίζω θα του αρέσει πολύ!
    Έκανα λαρτζ ποσότητες να δώσω και σε καμια μωρομάνα, αλλά και το σαπούνι καλό είναι. Καλό απόγευμα και θένξ ε λοτ λοτ λοτ...
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Οκ. Θα δοκιμάσω με το e-wax και θα επανέλθω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλη σας μερα-πουρνο πουρνο-κοριτσια !!

    Μολις βρηκα το σαιτ σου ΜΑΓΙΣΣΑ ΜΟΥΜαγικο!
    !Εψαχνα στο google για κατι
    τετοιο μετα απο ενα απογευμα αφιερωμενο στη τεχνη του Κουραμπιε!
    Τα χερια ΜΟΥ σε αθλια κατασταση μετα
    απο μια εκδρομη σε κοντινο Βοτανοθεραπευτη που κατεχει το σουπερ βοτανι για πολλες ασθενειες.
    Μονο που δεν ειπε ο ευλογημενος τι σε περιμενει αφτερ-νουν(ειταν καιβραδυ που πηγα)καιπροσπαθουσα να
    κανω κουραμπιεδες με 2 ζευγαρια γα
    ντια(βαμβακερο &λατεξ).Αποτελεσμα
    να κολλησουν γαντια & δερμα τουγκεδερ.Τελος παντων προβλεπω
    μακρυ το δρομο της ιασης(ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΛΟΓΩΣΗ & σε καποια σημεια πετσες εχουν υποχωρησει.
    Λυπαμαι για την θλιβερη καλημερα μου αλλα οι κουραμπιεδες εγιναν σουπερ-ειναι και πονεμενοι-να σε κερασω Μαγισουλα μου μονο κερνα με και εσυ καμμια καταλληλη κρεμα (ελπιζω & ευκολη)γιατι ειμαι αρχαρια στο ειδος,προς ντουβαρι φερνω.πλιιζζζ!Μια κουλοχερα θαυμαστρια σου!!
    ΥΓ.Μονο σπαθολαδο δικης μου κατασκευης βαζω(δεν φοβαμαι για κατι γιατι ειναι δοκιμασμενη συνταγη,μονο δεν ξερω αν αφηνει σημαδια & ειναι πολυ ξεραμενα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Isidora a votre disposition : )

    Ελευθερία οκ, αναμένω..

    Faraona,
    πάρτε την όλη!

    melisoula, καλώς την : )
    Μπορούν πραγματικά οι κουραμπιέδες να προκαλέσουν τόση ζημιά;
    Έχω στα σκαριά και μια άλλη κρέμα χεριών, θρεπτική και αναπλαστική, που όμως τα έχει τα συστατικά της...Δεν μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με 2-3 συστατικά μόνο..
    Αφού είστε αρχάρια, θα πρότεινα να κάνετε μια δοκιμή με την cold cream ( θα τη βρείτε στο μενού επάνω αριστερά) με βαλσαμόλαδο και λάδι καλέντουλας. Αιθέρια έλαια λεβάντα και λιβάνι.

    Μερσί για τα καλά σας λόγια : )

    ΥΓ: μα πείτε μας, ποιο είναι αυτό το σούπερ βοτάνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. μαγισσουλα μου, το πικραμυγδαλο ειναι μια μυρωδια που με τρελαινει....παρολο που μεχρι τωρα εχω μυρισει μονο συνθετικη μυρωδια :(

    αυτα τα λουλουδια διπλα στην κρεμα ειναι οι αζαλεες της πρωτης φωογραφιας; Ομορφες ειναι.....

    δυστυχως δεν μπορω να αγγιξω ή να πλησιασω πολυ λουλουδια γιατι κατι με αηδιαζει και δεν μπορω. Χωρις να θελω ο εγκεφαλος μου δινει σημα στο σωμα μου να αποτραβηχτει.

    βεβαια, και να με ακουμπησει λουλουδι μαλλον θα το αντεξω.
    πιο πολυ με τις παπαρουνες αηδιαζω.

    σε αντιθεση, μια πεταλουδα σε αποσταση ακομα και 10 μετρων μακρια μου ειναι ικανη να μου προκαλεση ψυχωση με απροβλεπτα αποτελεσματα γιατι χανω πληρως τον ελεγχο. Μακαρι κανεις να μην εχει νιωσει αυτο το απαισιο συναισθημα.

    Αυτος ειναι ενας λογος που δεν σκοπευω να μαθω οδηγηση. Αν οδηγω και μπει καμια πεταλουδα μεσα φοβαμαι οτι θα παρω σρο λαιμο μου, εκτος απο τον εαυτο μου, και αλλους ανθρωπους.

    Μπλιαχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τι υπέροχα πράγματα φτιάχνουν τα χεράκια σου (αν και προηγείται αρκετή μελέτη απ' ότι καταλαβαίνω).
    Σας διαβάζω τώρα τελευταία αλλά δεν τόλμησα ακόμη κάτι γιατί μου φαίνονται πολύ δύσκολα, μάλλον θα αρχίσω με την cold cream ή καμιά λοσιόν. Μια ερώτηση: Η αδερφή μου έχει αποκτήσει μετά τις εγκυμοσύνες της μόνιμα κάτι χρωματικούς λεκέδες στο πρόσωπο που με τον ήλιο επιδεινώνονται τρομερά. Έχει δοκιμάσει κάποια φαρμακευτικά προϊόντα αλλά δεν είδε αποτέλεσμα. Κυκλοφορεί χειμώνα-καλοκαίρι με αντιηλιακή με μεγάλο δείκτη προστασίας και δεν ξέρει πως να απαλλαγεί(εκτός το laser). Υπάρχει κάποιο βοτανάκι ή φυσικό προϊόν που να βοηθήσει το δέρμα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Mαγισσούλα χίλια μπράβο. Το
    blog σου είναι ονειρεμένο,σαν παραμύθι,είναι ο παράδεισός μου.Το ανακάλυψα πρόσφατα.Εχω
    ξεκινήσει αυτό το ταξίδι κι εγω, απ'το 2005 όταν έπεσαν στα χέρια μου συνταγές αρωματοθεραπείας.Έχω
    ρωτήσει σχεδόν σ' όλα τα φαρμακεία και βοτανάδικα του κέντρου της Αθήνας για να
    βρω πληροφορίες και πρώτες ύλες.Οι πρώτες μου απόπειρες στις κρέμες? ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ.Θυμάμαι πως αντί για κερί μέλισσας
    ,είχα αγοράσει γύρη και επέμενα με πείσμα τρελό, να ομογενοποιηθεί η κρέμα-
    χλαπάτσα. Δεν λύγισα.Τη φόραγα όπως-όπως και κάθε φορά, ο σύζυξ έκανε έτσι με
    το δάχτυλό του, για να δει αν το χρώμα μου ήταν μόνιμο ή προσωρινό.Έμοιαζα
    με ινδιάνο-κινέζα δηλ, ήμουν κιτρινοπορτοκαλί. Τα ξεκαρδιστικά παρασκευάσματά
    μου άρχισαν να αποκτούν ήθος-ύφος κρέμας
    μέσα από τα ΄΄ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ'' του Κ. ΑΛΤΑΝΗ. Βέβαια ,μερικές φορές δεν μου έβγαινε καλό το τελικό άρωμα της κρέμας
    και οι φίλες μου με ρωτούσαν αν οι κρέμες που φοράω είναι επώνυμες ή κινέζικες.Τώρα
    όμως ,η κρέμα η σωστή , η χειροποίητη μέσα
    από το blog σου παίρνει την εκδίκησή της.Με την ανεκτίμητη προσφορά σου, λάδια και
    αιθέρια έλαια ,στη μικρή μου κουζινίτσα, αποθεώνονται.Οι ευεργετικές επιδράσεις της αρωγής σου στο δέρμα μας , μπορούν να συγκριθούν
    μόνο με τη γαληνεμένη πληρότητα που νιώθουμε όταν τα παιδιά μας μας
    φιλούν δυνατά στα μάγουλα. Υ.Γ.
    Θα σε παρακαλούσα,αν είναι εύκολο να με διαφωτίσεις σχετικά με αγορά πρώτων υλών
    μέσω νετ. Στη Γερανίου και στο Πλάτωνα το
    καθαρό nerolli ή τριαντάφυλλο, απλησίαστα. Σε ευχαριστώ
    για όλα. Πολλά φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Mαγισσούλα χίλια μπράβο. Το
    blog σου είναι ονειρεμένο,σαν παραμύθι,είναι ο παράδεισός μου.Το ανακάλυψα πρόσφατα.Εχω
    ξεκινήσει αυτό το ταξίδι κι εγω, απ'το 2005 όταν έπεσαν στα χέρια μου συνταγές αρωματοθεραπείας.Έχω
    ρωτήσει σχεδόν σ' όλα τα φαρμακεία και βοτανάδικα του κέντρου της Αθήνας για να
    βρω πληροφορίες και πρώτες ύλες.Οι πρώτες μου απόπειρες στις κρέμες? ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ.Θυμάμαι πως αντί για κερί μέλισσας
    ,είχα αγοράσει γύρη και επέμενα με πείσμα τρελό, να ομογενοποιηθεί η κρέμα-
    χλαπάτσα. Δεν λύγισα.Τη φόραγα όπως-όπως και κάθε φορά, ο σύζυξ έκανε έτσι με
    το δάχτυλό του, για να δει αν το χρώμα μου ήταν μόνιμο ή προσωρινό.Έμοιαζα
    με ινδιάνο-κινέζα δηλ, ήμουν κιτρινοπορτοκαλί. Τα ξεκαρδιστικά παρασκευάσματά
    μου άρχισαν να αποκτούν ήθος-ύφος κρέμας
    μέσα από τα ΄΄ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ'' του Κ. ΑΛΤΑΝΗ. Βέβαια ,μερικές φορές δεν μου έβγαινε καλό το τελικό άρωμα της κρέμας
    και οι φίλες μου με ρωτούσαν αν οι κρέμες που φοράω είναι επώνυμες ή κινέζικες.Τώρα
    όμως ,η κρέμα η σωστή , η χειροποίητη μέσα
    από το blog σου παίρνει την εκδίκησή της.Με την ανεκτίμητη προσφορά σου, λάδια και
    αιθέρια έλαια ,στη μικρή μου κουζινίτσα, αποθεώνονται.Οι ευεργετικές επιδράσεις της αρωγής σου στο δέρμα μας , μπορούν να συγκριθούν
    μόνο με τη γαληνεμένη πληρότητα που νιώθουμε όταν τα παιδιά μας μας
    φιλούν δυνατά στα μάγουλα. Υ.Γ.
    Θα σε παρακαλούσα,αν είναι εύκολο να με διαφωτίσεις σχετικά με αγορά πρώτων υλών
    μέσω νετ. Στη Γερανίου και στο Πλάτωνα το
    καθαρό nerolli ή τριαντάφυλλο, απλησίαστα. Σε ευχαριστώ
    για όλα. Πολλά φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @μαριλένα
    μικρό, εσύ είσαι? δυσκολεύομαι να το πιστέψω..

    @ανώνυμη,
    καλώς ήρθες και ακλή αρχή με τα αρωματομαγειρέματα :) Μερσί για την ευγένειά σου.
    Γνωρίζω πως το κιτρικό οξύ, πχ στο αιθέριο έλαιο του λεμονιού, ή το ελλαγικό οξύ του ροδιού βοηθάνε στη λεύκανση της επιδερμίδας. Τα αιθέρια των εσπεριδοειδών όμως είναι φωτοευαισθητοποιά..
    Θα ρωτήσω γνώστη του επάγγέλματος και θα σου πω..

    @ santigi
    σε ευχαριστώ για γλυκά και ευγενικά σου λόγια :)
    Και για το ευγενικό σου μέηλ. Θα σου απαντησω άμεσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. giasassssssssss me lene maria kai sas grafw proti fwra pou mporw na brw fitikh lanolinh? exw fiaksh arketes apo ths kremes swmatos alla einai polh lipares gia emena kai kataligoun sta xeria. (san kremes xerion enow) pou einai pio ksira. alla to swma theli kati ligotero liparo. ti protinete? a epishs kserw pws fiaxnoun tsel kai me koukoutsia h sporous telos panton kidoniou egw toylaxiston exw fiaksi tsel prosopou enidatiko me anthonero.
    syntagh...
    basika systatika
    2 koutalies ths soupas sporoys kidoniou
    1 flitsani toy tsagiou anthonero
    prostheta
    2 stagones aitherio elaio xamomilh
    2 stagones aitherio elaio faskomilo
    1 koytalaki toy glykoy ladi apo koukoutsia stafilou.
    paraskeyh tou tsel
    bazoume se ena mpol ta basika systatika kai ta afinoume etsi ola mazi olo to bradi. to proh aferoyme prosektika tous sporous apo to tsel. kai sthn synexia prosthetoyme ta prostheta ylika kai anakateboume prosektika kai kala. kai etimo. to exw dokimasi kai egine kalo an kai to ladi emena de ensomatothike toso kalla epishs sthn shntagh elege sytelaio alla egw to antikatestisa me ena ligotero liparo ladi. an kserete kati allo pou na einai mh liparo alla syxronos enidatiko tha to ektimoysa afantasta an mou dinate th syntagy. efxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Mαρία, καλώς την :)
    το φυτικό υποκατάστατο υπάρχει μόνο σε κάποια αμερικάνικα sites. Νομίζω πως δεν αξίζει τον κόπο τόσο έξοδο.

    Λοιπον, είναι πολύ ενδιαφέρον ατό που λες και το έχω διαβάσει. Αλλά δεν ξέρω που να βρω σπόρους κυδωνιού...

    πολύ καλό το τζελ σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. emena mou efere mia thiamou apo thn kalamata sporous khdoniou. ipotheto pws einai ta koukoutsia tou. giati exoun kidonia ekei kai fiaxnoun kai glyko. opote.... twra den ksero kai sygoura tha ths pw na mou feri otan ksanapah wloklira kidonia otan tha ne h epoxitous na dw kai tha sas pw. h tha parw apo thn lahkh fernoun kamia fwra kidonia otan einai h epoxitous ksanalew giati den kserw pote einai. emena telos kalokeriou mou efere tous sporous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. giaaaaa eimai h maria poy egrapsa kai prhn apla graftika sto mplok. exw kai syntagy gia pilin.
    pilin
    2 koutalakia tou glykou zaxarh mayri kata protimish.
    1 koutalia tou glykou meli
    1 koutalia ths soupas h oso parh gala fresko h gala karidas (egw exw dokimash kai ta dyo). ta anakateboume ola mazi na ginh mia pixti pasta kai meta brexoyme elafra to prosopo kai triboume me apales kinishs to prosopo mas me aftin thn pasta. egw to kalokeri bazw kai mish fraoulitsa mesa pou einai stiptikh. to gala einai katharistiko kai malaktiko. an exete ksirw prosopo mporite na balete kai ligw elaiolado.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. aaaaaa epishs to gala ths karidas epidh den mporesa na brw etimo to efiaksa monimou. pira psixa karidas thn alesa sto mikser mexri na ginh entelos skonh kai meta ebala kai apionismeno nero kai to ksanabala sto mikser kai to ksanaxtipisa ligw. meta to afisa gia ena bradi etsi. to epomenw proh to sourosa apo psilh gaza wste na sourothi kala. kai etimo. me ton idio tropo efiaksa kai gala amigdalou gia fitiko demakigiaz prosopou prosthetontas kai ligw (mia me dyo koutalies ths soupas se 100 ml) stafilelaio kai 2 stagones aitherio elaio faskomilou
    gia lipara dermata. gia ta kanonika kai eyesthita dermata mporite na antikatastisete me amigdaleleo kai aitherio elaio xamomilh. enw gia ta ksira kai wrima dermata me elaiolado kai etherio elaio thimari, triantafilo, h gasemi sths idies analogies h mporite na tsimpisete ligo parapanw to ladi. analoga me ton tipo. :) :) :) :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @blackfairy
    αα, εσεις ξέρετε πολλά :)
    οταν βρειτε χρονο στείλτε μου ενα email..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Epsaxna kai egw gia kati tetoio k vrika tin suntagi sas gia tin krema kai tha ithela na ti ftiaksw k egw. mporeite na mou peite pou mporw na vrw ti lanolini?eimai kainouria se auta kai to psaxnw,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. γεια σας!μπορώ να χρησιμοποιήσω λανολίνη στο σαπούνι με τη ψυχρή μέθοδο και πώς?μηπως γνωρίζετε το δείκτη σαπωνοποίησης?ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)