2 Ιουλίου 2009

πορτοκαλί, χρυσό, βερικοκί (μαρμελάδα βερίκοκο)

Καλοκαίρι. Χρυσό, πορτοκαλί, φωτεινό και μονίμως αλλού, όπως όλα τα πράγματα που αγαπάμε. Και αβάσταχτα εφήμερο. Όπως τα μαγιάτικα τριαντάφυλλα.















Επί του παρόντος κάνω απιστίες στα ελιξίρια, θέλουν το δικό τους κέφι αυτά. Εν τω μεταξύ, το “μαρμελάδα project” φαίνεται να μην έχει τελειωμό. Αυτή τη φορά, je vous présente μια χρυσή μαρμελάδα βερίκοκο που προέκυψε αναγκαστικά καθώς μια εβδομάδα πριν βρήκα επάνω στο γραφείο μου ένα λοφίσκο βερικόκων Διαμαντοπούλου, προσφορά ευγενικής συνεργάτιδος από τη βερικοκιά του κήπου της. “Aφού με πιέζεις, θα τα πάρω” της είπα;-)


· Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα χωρίζουμε στα δύο. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
· Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μέλι και τα αφήνουμε να σταθούν για 24 ώρες. Θα βγάλουν ένα χρυσαφένιο σιρόπι.
· Την επομένη τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι, για ¾ της ώρας περίπου.
· Μόλις δέσει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και (προαιρετικά) το amaretto. Τα αφήνουμε στη φωτιά για άλλα πέντε λεπτά και μετά τα αποσύρουμε.
· Βάζουμε τη μαρμελάδα αμέσως σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.



και η συνήθης προσφερόμενη κουταλιά..




Τα μάθατε φαντάζομαι, μας έρχεται ο Carlos.
Carlos Santana και Black Magic Woman.

37 σχόλια:

  1. Φέτος λοιπόν θα δοκιμάσουμε τη συνταγή σας αν και τα βερύκοκα δεν είναι τόσα πολλά καθώς το ένα από τα δύο δέντρα το ...παρά φρόντισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι το πήξατε σε propolis perfume.

    Πάντως δεν είναι καθόλου εύκολο να τα περιποιηθείς σωστά. Φέτος δεινοπάθησα με τις γαρδένιες, μέχρι και που τις απείλησα..

    Για την ιστορία αναφέρω πως ήδη φύτεψα δυο βερικοκιές, διαμαντοπούλου type λεει, ίδομεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα πως μου το κάνατε αυτό πάλι ...γκρρρ...κάθε φορά που κάνω μια μαρμελάδα λίγες μερες μετά γραφετε για το θέμα που με ενδιαφέρει..μήπως στην επόμενη θα πρωταγωνιστήσει το ροδάκινο? ΄γιατί αν είναι να περιμένω:-)
    Παναγία μου ομορφιά τα λουλούδια σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εεε, μουμπλε μουμπλε, χμ, ροδάκινο; δεν νομίζω, θέτε να κάνετε ροδάκινο;

    για κάποιο ανεξήγητο λόγο θέλω να κάνω γλυκό κεράσι, θα το αντέξετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο σας για το αμαρέτο. Πήρα από τις Πρέσπες μαρμελάδα νεκταρίνι-αμαρέτο και δεν παίζεται! Φαντάζομαι και η δική σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τα τριανταφυλλα εκανες τιποτα σερι;τα μαγιατικα ειναι τα καλυτερα ως γνωστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι όμορφες φωτό! Τι ωραία τριανταφυλλάκια! Σήμερα έκανα κι εγώ μαρμελάς βερύκοκο. Τα μεγάλα πνεύματα που λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ε ναι το ομολογώ
    το χρώμα μου είναι το πορτοκαλο-κιτρινο-χρυσο-σομον

    κι αυτές οι δίαιτες να παν στον άνεμο πια, θα ενδώσω, μη με κρατάτε
    εξάλου,μου το είπε και ο Νίκος Παπάζογλου,σήμερα
    θα φάω κι ας μου βγει και σε κακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ γλυκό βερικοκάκι. Μου θύμισες τη μανούλα μου...Να΄σαι καλά μαγισσάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mου φτιαξατε τη διαθεση με τα χρωματα και τα αρωματα και μου χαλασατε τη διαιτα.
    κανενα μαγικουλη για να χασω 3 κιλακια υπαρχει Μαγισσοτατη μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. NATASA νομιζω οτι εχουμε γνωριστει στο ΕΝ ΠΛΩ απο Τσιμινικακι και Πετροσιαν και thanks to you βρηκα αυτο το υπεροχο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ομορφιές και μυρωδιές και νοστιμιές και γλύκες!
    Πολυτάλαντο πλάσμα η μάγισσα η χρυσοδάκτυλη :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάγισσα,πλημμύρισε το blog χρώμα,αρώματα,γεύσεις!Δηλώνω κι εγώ φαν του σομόν.Τι όμορφα τριανταφυλλάκια!
    Στην παρασκευή μαρμελάδας βερίκοκο προηγήθηκα,αν ήξερα τη συνταγή σου,έτσι θα την έφτιαχνα.Μου αρέσει που χρησιμοποίησες και μέλι-μπορούμε να το βάζουμε σε όλες τις μαρμελάδες;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόλις έπεσα πάνω στο blog σου! Τελείως τυχαία. Λεβάντα έψαχνα :)
    Υπέροχα θέματα.
    Θα ξαναγυρίσω να τα μελετήσω.
    Θα ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω κάποιο scrub για το σώμα.

    Και τώρα που σε ανακάλυψα λοιπόν, ξέρεις μήπως που στην Αθήνα μπορώ να αγοράσω χύμα λεβάντα? Για αρωματικά πουγκάκια.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. :)

    αρτι αφιχθείσα..

    elie, merci, καλή είναι ιντιιντ..

    ================================

    Εύα, με τα πορτοκαλί τριαντάφυλλα δεν έφτιαξα τίποτα, η centifollia ή η gallica δεν είναι οι κατάλληλες;

    ==============================

    Κικη, σε φιλούμε το πνεύμα μου κι εγώ, σμακ!

    =================================

    Σαντιγύ, sweetheart :)

    ================================

    Kalia, ναι, θα διαβάσω το σχετικό ξόρκι αδυνατίσματος

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Isidora ντιαρεστ, σας έχασα! Εύχομαι όλα να είναι τέλεια.

    ============================

    Ελένη, ήδη την έφτιαξες;
    Μμμμ, πιστεύω πως μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα. Πρόσφατα αγόρασα μια μαρμελάδα μύρτιλλο ΒΙΟ (και σε θυμήθηκα) δεν είχε ζάχαρη λέει, ήταν φτιαγμένη με χυμό μήλου. Δεν ήταν γλυκειά, και φαντάζομαι πως αν τη φτιαχναμε θα έπρεπε να την καταναλώσουμε αμέσως.


    ============================

    Dominika,
    καλώς την και καλή μελέτη :)
    Λεβάντα θα βρεις και στο γνωστότατο πλέον μπαχαράδικο της Ευριπίδου, από το οποίο θα πρέπει να ζητήσω ποσοστά οσονούπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. :) Ευχαριστώ για την απάντηση!!!
    Πρέπει να το επισκεφτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το τριανταφυλλένιο πορτοκαλί τέλειο! Είναι το αγαπημένο μου χρώμα!

    Σκέφτηκα να κάνω την μαρμελάδα, αλλά μια και δεν είναι το καλύτερό μου να φτιάχνω γλυκά, είπα να κάνω μία πεντανόστιμη κρέμα βανίλια..:)
    Και αφού δεν είχα αιθέριο έλαιο βανίλιας πήγα να πάρω... αλλά ατύχησα.. Δεν υπάρχει σου λέει..
    Και έρχομαι στην ερώτηση:
    Τελικά όντως ΔΕΝ υπάρχει αιθέριο έλαιο βανίλιας??
    Η κρεμούλα μου βγήκε καταπληκτική απλώς δεν μπορω να πω ότι μυρίζει τέλεια.. :(
    Μαγισσούλα, ευχαριστούμε που μας προσέχεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και κάτι ακόμα.. (χωρίς γέλια παρακαλώ..)
    Πώς καταλαβαίνουμε αν το λάδι έχει οξειδωθεί??
    Έκανα λάδι γιασεμί αλλά επειδη δεν βρήκα επιπλέον άνθη τα άλλαξα 2 φορές μέσα σε 10 μέρες και το άφησα έτσι μετά για 2 βδομάδες. Πειράζει? Λες να χάλασε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. bonjour a toutes :)

    Dominika,
    καλημέρα :)

    ==================================

    Eλενα, υπάρχει αιθέριο (για την ακρίβεια, absolute) βανίλιας, έχει πολύ πυκνή υφή και καταπληκτικό άρωμα.

    Στη συνταγη για κρεμα βανίλιας που έχω δώσει, στο slide, το αιθέριο που χρησιμοποιώ είναι βανίλια.

    Το λάδι, το καταλαβαίνουμε ότι έχει οξειδωθεί από την μυρωδιά του. Ειναι η χαρακτηριστική οσμή του "ταγγίσματος". Η προσθήκη βιτ. Ε, εμποδίζει και καθυστερεί την οξείδωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εδω και δυο μηνες ασχολουμαι με το blog και τις κρεμες,τζελ,βοτανα...και εχω να πω οτι ειμαι ενθουσιασμενη!!!!!
    Ειχα αποριες σχετικα με τα υλικα witch σου εστειλα και email δεν ξερω αν το διαβασες. Βρηκα τη λυση τελικα μονη μου ;)
    Εγω γαλλικα δεν ξερω, ξερω ομως ισπανικα muchas gracias!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Α και μια απορια μιας και καταφερα να συνδεθω στο λογαριασμο μου επιτελους (αν αλλαξε το ονομα ειμαι η guiness70 xixixi)

    Στον κυριουλη στην Γερανιου βρηκα υαλουρονικο, ελαστινη και κολλαγονο και σκεφτομαι να τα ανακατεψω με τζελ αλοης και να τα βαλω στο προσωπο. Τι λες?

    Hasta pronto!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μάγισσα πως είστε;
    καλό και όμορφο καλοκαιρι εύχομαι, πορτοκαλί και χρυσαφένιο κι ονειρεμένο και μουσικο κι απ' όλα τα καλά :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αγαπητή guiness, καλώς ήλθατε!

    Με τα mails έχω ένα θέμα, δεν προλαβαίνω τίποτα τον τελευταίο καιρό, επομένως έχω άπειρα αδιάβαστα mails.

    H ιδέα σου καλή, μην υπερβάλλεις στις πόσότητες μόνο..

    ========================

    Μαριλένα!
    Ωστε η φοβερή οικογένεια επέστρεψε;
    Οχι, δε λέω ακόμα καλό χειμώνα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Witch μην το σκεφτεσαι για τα mails. Ειμαι σιγουρη πως εχεις απειρες ερωτησεις....

    Οσο για το "παρασκευασμα" που σκεφτομαι να φτιαξω λεω να παρω 125ml απο το τζελ αλοης (της health aid χρησιμοποιω, δεν ξερω αν θεωρειται καλο. Εχει και λιγο αρωμα..)και να βαλω καμια 15αρια σταγονες απο υαλουρονικα, ελαστινες και κολλαγονα.
    Πως το βλεπεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. μαγισσοτάτη, σας αντιγράφω παραφράζοντας: "αγγλικό καλοκαίρι, μονίμως αλλού και τόσο μα τόσο εφήμερο", τόσο που έχει ήδη τελείωσει! γιατί καλιέ κυρίαααα;;;;
    η πρωτη μου μαρμελάδα η διαμαντοπούλου, ακόμα έχω το σημάδι του καψίματος, αν δε βάζατε αμαρέττο μπορεί και να αντιστεκόμουν αλλά τώρα θα κάνω ό,τι λέει ο κ.παπάζογλου με το στόμα της κ. σαντιγί-μιραράκη:) θα μυρίσω τα ρόδα σας που είναι και αντικαταθλιπτικά λέει
    (ΥΓ εννοείται ότι το έχασα το μετρό, λίγο ακόμα και θα έχανα και το αεροπλάνο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. clavel,
    To βλέπω μια χαρά, αν έβαζες και καποιο αιθέριο, ακόμα καλύτερα.

    ==============================
    heart,
    ναι καλέ, ότι λέει η σαντιγυ να κάνετε, θα σας βγει και σε καλό:)

    Το χάσατε; και περιμένατε τόοοσο πολύ;
    Φαντάζομαι θα πεινάσατε εν τω μεταξύ και θα φάγατε την αντι age αρωματική μου κρέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. όχι, μόνο ένα σαπουνάκι δάγκωσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπερα σουπερ η παρεα σας.Απιθανες οι κρεμουλες μονο που βγαινουν ολιγον τσιμεντο.Βεβαια δεν μπορουμε να φτασουμε τις γνωσεισ σας, αλλα πληζ ,μην μας παραπληροφορητε με αχρηστα υλικα.Το λεω αυτο γιατι σε μια συνταγη με μελι,και μασιχα, ακομα κολαω.Να ρωτησω και κατι ακομα? Τη μουσ σοκολατα την βαζουμε σαν κρεμα σωματος?σαν μασκα?σαν τι?γιατι σαν σωματος βαφει, σαν μασκα χανετε.......οποτε σαν τι?Και κατι τελευταιο...τα σχολια σταματουν τον Ιουλιο...το κλεισατε το μαγαζι? Ευχαριστω για την φιλοξενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. To μαγαζάκι, που το ανοιγοκλείνω κατά το δοκούν, είναι free και τζάμπα και δεν έχει σκοπό να σας πληροφορήσει αλλά να μου φτιαχνει το κέφι.

    Αν θέτε καβγά και κακιούλες, πάτε αλλού, θα τσιμπήσουν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα! Μόλις ανακάλυψα το blog και έχω τρελαθεί από τη χαρά μου! Ψάχνω εδώ και καιρό να βρώ συνταγές για καλλυντικά που θα μπορώ παρασκευάζω μόνη μου, επειδή έχω θέμα με το δέρμα μου λόγω αλλεργιών. Ελπίζω μόνο να μην ήρθα πολύ αργα, γιατί βλέπω πως η τελευταία εγγραφή είναι το φθινόπωρο του 09. Ας είναι, οι ιδέες και οι συνταγές σου είναι απίστευτες και πάρα πολλές. Μου έφτιαξες το κέφι και τη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα!ασχολούμαι κι εγω με τα βότανα και τις ιδιοτητες τους και βρήκα το blog σου αρκετα ενδιαφερον.Θα το προσθεσω στις αγαπημενες μου σελιδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υπέροχη δουλειά. Ευχαριστούμε πολύ για τις "μαγικές" σας συνταγές.
    Περιμένω με ανυπομονησία μια μαλακτική κρέμα μαλλιών για μετά το λούσιμο. Δεν θέλω πλέον να χρησιμοποιώ εμπορίου, καθώς ακόμη και οι cruelty free εταιρείες βασίζουν τις συνταγές τους σε ήδη δοκιμασμένα σε ζώα προϊόντα.
    Αν κάνεις αυτό το καλό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. me lene a8ina...bre magisoula esy ti apaggelesai???to leo giati vlepo oti exeis gnoseis pano sta ximika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πού χάθηκες βρε μάγισσα;Μας λείπεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. νιωθω την αναγκη μετα απο τοσα χρονια που σας διαβαζω να γραψω κι εγω κατι.καταρχην ευχαριστουμε για το μεταδοτικο μερακι που μας προσφερεται.
    κατι που αρωστησε η γιαγια μου και δεν μπορει να μου φτιαχνει κρεμουλες πια,κατι που μεγαλωσα και καταλαβα(καιρος ηταν)οτι πρεπει επιτελους να ασχοληθω εγω με το σπορ,κατι οι ομορφες σελιδες σας και μπηκα ενεργα στο κλιμα.
    αρχικα ξεκινησα με κεραλοιφη,απο συνταγη σμυρναιικη της αλλης γιαγιας.τα καταφερα!!!
    μετα εψαξα στα κιταπια και βρηκα κι αλλες συνταγες απο παλια ημερολογια.και μετα καθως αναζητουσα προιοντα στο ιντερνετ βρηκα εσας και ολες οι καμενες σελιδες(δυστυχως απ την καταστροφη της σμυρνης δε σωζονται ολοκληρα τα ημερολογια)βρηκαν ξανα ζωη και ουσια.πλεον φτιαχνω μονη μου τις κρεμουλες μου,τα σαπουνια μου,τις κρεμες των παιδιων μου και κανω και δωρακια σε κολλητες μου.δε ξερω γιατι σε λενε μαγισσα,ειμαι σιγουρη οτι εισαι καλος ανθρωπος κι ας μη σε ξερω κι οσο για μενα,ναι μαγεψες τα ημερολογια ξανα και ολα αλλαξαν.σ ευχαριστω και στεναχωριεμαι πολυ που δεν γραφεις πια.
    ρενα πατμος!(δεν ειμαι απο πατμο,αλλα απο επιλογη μενω εδω τα τελευταια 18 χρονια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλέ Μαγισσουλα που εισαι? πραγατικα μας λειπεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)