26 Μαρτίου 2016

έλαιο κάνναβης, το πολύτιμο (ενυδατική κρέμα προσώπου με έλαιο κάνναβης & σαπούνι)





Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια της κάνναβης. Αν θα μπορούσαμε να βάλουμε για λίγο στην άκρη τις προκαταλήψεις και τα πικάντικα ανέκδοτα, θα μπορούσαμε ίσως να συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα superfood ή ένα supercosmetic.

Cannabis Sativa, Cannabaceae 

Η κάνναβη ανθοφόρο αυτοφυές φυτό της Κεντρικής και της Δυτικής Ασίας, καλλιεργείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια κυρίως για τις φυτικές της ίνες από τις οποίες κατασκευάζονται σχοινιά, υφάσματα και ενδύματα, για το φυτικό έλαιο των σπόρων της τόσο για διατροφικούς λόγους όσο και για φωτισμό, για τη θεραπεία ασθενειών αλλά και για τη χρήση της ως ευφορικό μέσο.
Oι ίνες των φύλλων της κάνναβης περιέχουν κανναβινοειδή, ενώσεις με ισχυρή καταπραϋντική δράση.

Τα παλαιότερα των αρχαιολογικών ευρημάτων για τη χρήση της κάνναβης θα μας οδηγήσουν στο 8.000 π.Χ. στην επαρχία Jiangxi της Κίνας. Αναφορές στη θεραπευτική της χρήση υπάρχουν και σε αιγυπτιακούς πάπυρους (1.500 π.Χ), αλλά και στο έργο του Διοσκουρίδη De Materia Medica τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Η καλλιέργεια του φυτού συνεχίζονταν επί χιλιετηρίδες και μέχρι περίπου το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα οπότε και απαγορεύτηκε σχεδόν καθολικά.


Οι αιτίες της απαγόρευσης εντοπίζονται στην εκστρατεία των ΗΠΑ ενάντια στα ναρκωτικά αλλά και στην πριμοδότηση των συνθετικών ινών, των πετροχημικών προϊόντων και του βαμβακιού στον τομέα της υφαντουργίας.

Παρόλα αυτά, αρχής γενομένης την δεκαετία του ‘90 η κάνναβη επανήλθε και η καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών της νομιμοποιήθηκε. Μια από τις πρώτες χώρες όπου άρχισε να καλλιεργείται η κάνναβη εκ νέου ήταν ο Καναδάς το 1998. Στην Ελλάδα σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε το 2013. 
Οι εκατοντάδες ποικιλίες του είδους Cannabis Sativa έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή. Οι ποικιλίες που επιτρέπεται να καλλιεργούνται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι χαμηλής περιεκτικότητας σε κανναβινοειδή και πιο συγκεκριμένα οι ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC, ψυχοτρόπος ουσία) η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,2%. Προφανώς για να ξορκισθούν οι προκαταλήψεις, αυτές οι ακίνδυνες ποικιλίες χαρακτηρίζονται ως «βιομηχανική ή κλωστική ή και γεωργική κάνναβη» (chanvre agricole).

Από την καλλιέργεια της βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης παράγεται πλήθος προϊόντων όπως: ίνες υφαντουργίας, σχοινιά, χαρτί υψηλής ποιότητας, άριστα υλικά μονώσεων λόγω των εξαιρετικών ηχοθερμομονωτικών ιδιοτήτων των ινών της. Aπό τους βρώσιμους σπόρους της εξάγεται εξαιρετικό έλαιο (με αυτό θα ασχοληθούμε) και από τα κατάλοιπα της επεξεργασίας της παρασκευάζονται λιπάσματα και καύσιμες ύλες.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι η κάνναβη δεν επιτρέπει την αναπτύξη ζιζανίων (άρα δεν απαιτούνται χημικά ζιζανιοκτόνα), ότι δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού για την καλλιέργειά της, ότι καθαρίζει το έδαφος από βλαβερές ουσίες και το εμπλουτίζει (εδαφοβελτιωτικό), φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μια too good to be true υπόθεση.

Έλαιο κάνναβης – huile de chanvre – hemp seed oil

Το φυτικό έλαιο των σπόρων της κάνναβης κατατάσσεται στα ιδιαιτέρως πολύτιμα έλαια. Η μοναδική σύνθεσή του και η περιέκτικότητά του σε απαραίτητα/βασικά λιπαρά οξέα συνηγορούν στο να θεωρείται διατροφικός και καλλυντικός θησαυρός. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Σύνθεση φυτικού ελαίου Cannabis Sativa, >0,2% THC
Omega 6 (ω6) πολυακόρεστα λιπαρά οξέα60 % approx.
Omega 3 (ω3) πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 24% approx.
Omega 9 (ω9) μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 5%-10% approx.
Κορεσμένα λιπαρά οξέα (παλμιτικό ή στεατικό οξύ) 3%-7% approx.

Όπως έχουμε δει και στο παρελθόν όταν φτιάχναμε το ω~night repair serum, τα ω3 & ω6 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να βιοσυντεθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής και για το λόγο αυτό ονομάζονται απαραίτητα/βασικά λιπαρά οξέα (essential fatty acids). Τα ω3 & ω6 λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό και ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Το γεγονός που κάνει το φυτικό έλαιο κάνναβης να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είναι η συνύπαρξη σε μεγάλο ποσοστό τόσο των ω6 όσο και των ω3 λιπαρών οξέων. Να υπενθυμίσουμε ότι τα ω3 λιπαρά οξέα συνήθως απαντώνται στα έλαια λιπαρών ιχθύων και όχι σε φυτικά έλαια.

Τα ω~6 λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ) εισχωρούν και αναδομούν την κεράτινη σοιβάδα της επιδερμίδας, συμμετέχουν στην ανασύσταση των λιπιδίων της και συντελούν στην ενυδάτωση και τη θρέψη της.
Τα ω~3 λιπαρά οξέα (γάμα-λινολενικό οξύ) προσδίδουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα και έχουν αντιφλογιστικές ιδιότητες. Αν ήθελα λοιπόν να αναβαθμίσω το ω~night repair serum, το έλαιο σπόρων κάνναβης θα ήταν πλέον το βασικό υλικό.

ω-night repair serum, 2009 edition
Έχουμε λοιπόν ένα λάδι πολύτιμο του οποίου η σύσταση προσομοιάζει με αυτή της επιδερμίδας. Είναι ενυδατικό, αντιγηραντικό και αναζωογονητικό, προσδίδει ελαστικότητα και είναι ότι πρέπει για επιδερμίδες κουρασμένες, ώριμες, ξηρές, ευαίσθητες και αφυδατωμένες. Είναι κατάλληλο όμως και για τις λιπαρές επιδερμίδες διότι απορροφάται άμεσα χωρίς να αφήνει ίχνη λιπαρότητας. Είναι ένα «ξηρό λάδι» και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται και για την φροντίδα των μαλλιών, ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη. 

Το εν λόγω έλαιο το προμηθευόμαστε είτε από καταστήματα BIO είτε από καταστήματα πώλησης πρώτων υλών για καλλυντικά. Λόγω της σύστασής του (πολύ πλούσιο σε πολυακόρεστα) το έλαιο αυτό χρειάζεται προσοχή στη συντήρησή του καθώς οξειδώνεται πολύ εύκολα. Πρέπει να φυλάσσεται σε σκούρο μπουκάλι και κατά προτίμηση στο ψυγείο είτε το προορίζουμε για καλλυντική χρήση είτε για συμπλήρωμα διατροφής. Δεν μαγειρεύουμε με αυτό. Για να πάρουμε τα οφέλη του το προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με λίγο αγουρέλαιο. Τέλειο! Όσον αφορά την παρασκευή σκευασμάτων, το προσθέτουμε στο τέλος μαζί με τα αιθέρια έλαια και τα άλλα ευαίσθητα υλικά σε θερμοκρασία μικρότερη των 30o C.
Το φυτικό έλαιο των σπόρων της Cannabis Sativa με THC>0,2%, δεν πρέπει να συγχέεται με το έλαιο της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία περιέχει υψηλά ποσοστά τετραϋδροκανναβινόλης, για το οποίο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι θεραπεύει ανίατες ασθένειες και του οποίου η αγορά και η πώληση δεν είναι νόμιμες
Πληροφορίες από:www.passeportsante.net, www.lafeuilleverte.ca

Αφορμή για την αναφορά στην εξαιρετική αυτή καλλυντική ύλη, ήταν το email μιας νεαρής φίλης. Οι περισσότερες κρέμες φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας της και της προκαλούν στίγματα. Σκέφτηκα λοιπόν πως ίσως της ταίριαζε μια απλή κρέμα με ελάχιστα ενεργά συστατικά και απλές πρώτες ύλες. Πάμε στη συνταγή:



κρέμα ενυδάτωσης για ευαίσθητες νεανικές επιδερμίδες (90 γρ περίπου)

η βάση των ελαίων 
• 8 γρ. έλαιο jojoba ή αμυγδαλέλαιο
• 7 γρ. εκχύλισμα από χαμομήλι σε λάδι jojoba
• 8 γρ.emulsifiers 

η υδατική βάση
• 15 γρ. gel αλόης 
• 20 γρ. ανθόνερο (hydrosol) λεβάντας 
• 20 γρ. ανθόνερο (hydrosol) γεράνιο 

αιθέρια έλαια & πρόσθετα 
• 7 γρ.φυτικό έλαιο σπόρων cannabis sativa 
• 1 γρ.βιταμίνη Ε 
• 1 γρ. D- panthenol 
• 3 γρ. υαλουρανικό οξύ (gel)
• 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα 
• 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο 
• 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι 
• φυσικό συντηρητικό


  • Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
  • Mετράμε τη θερμοκρασία των σκευασμάτων κατά την παρασκευή τους. Η βάση των ελαίων και η υδατική βάση ενώνονται στους 70o C. 
  • Το ευαίσθητο έλαιο της κάνναβης καθώς και τα πρόσθετα και τα αιθέρια έλαια θα τα προσθέσουμε μετά την ομογενοποίηση της κρέμας σε θερμοκρασία κάτω των 30o C.


Ελπίζω η νεαρή μου φίλη να είναι ευχαριστημένη με αυτή την απλή φόρμουλα.


Εννοείται βέβαια πως το μαγικό αυτό έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή σαπουνιών. Θα είναι θαύμα για τις αφυδατωμένες, ευαίσθητες επιδερμίδες! Φυσικά και έφτιαξα σαπούνι μ'αυτό το λαδάκι. Το έφτιαξα για το γιό μου, όχι γιατί έχει ευαίσθητη επιδερμίδα μα μου λείπει πολύ και με πιάνουν οι ευαισθησίες..

Για το ευαίσθητο αυτό σαπούνι χρησιμοποίησα τη φόρμουλα του πατριωτικού σαπουνιού με μικρές αλλαγές:



το σαπούνι της ευαισθησίας 

τα υλικά
  • 65% ελαιόλαδο (εκχύλισμα λεβάνταςχαμομηλιού και καλέντουλας)
  • 10% φυτικό έλαιο κάνναβης για extra περιποίηση
  • 20% λάδι καρύδας για τις καθαριστικές του ιδιότητες. 
  • 5% karité (shea butter) που είναι άριστο αναπλαστικό των κυττάρων και για τα ασαπωνοποίητα συστατικά που περιέχει (3-11%)


  • η μέθοδος
  • Για το ευαίσθητο ακολούθησα τις οδηγίες παρασκευής σαπουνιού και  τις αναλογίες του σαπουνιού με γάλα όνου.
  • Την μισή ποσότητα του νερού την αντικατέστησα με γάλα κάνναβης που παράγεται από τους σπόρους του φυτού  οι οποίοι έχουν υψηλή διατροφική αξία. Εκτός από τα πολυακόρεστα έλαια, περιέχουν επίσης καλής ποιότητας πρωτεΐνες, αμινοξέα (κυστίνη, αργινίνη, μεθιονίνη) ιχνοστοιχεία και βιταμίνη Ε. Το γάλα κάνναβης θεωρείται άριστο ρόφημα για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η ποσότητα νερού που χρησιμοποίησα σε σχέση με τα έλαια είναι 17%. Σε αυτή την ποσότητα νερού διέλυσα το NaOH. 
  • Προτίμησα υπερλίπανση 4% λόγω της προσθήκης του γάλακτος αλλά και για ακόμη ένα σημαντικό λόγο: τo έλαιο κάνναβης είναι ευαλλοίωτο, μεγάλο ποσοστό ασαπωνοποίητου ελαίου μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και το σαπούνι να γίνει ακατάλληλο. Links για να βρείτε την ποσότητα του NaOH που επιθυμείτε υπάρχουν εδώ
  • Η ποσότητα γάλακτος κάνναβης που χρησιμοποίησα σε σχέση με τα έλαια είναι και αυτή 17%. Φρόντισα να παγώσει καλά και το πρόσθεσα στο tracing. 
  • Για το άρωμα χρησιμοποίησα αιθέρια λεμόνι, πορτοκάλι, λεβάντα και γαρίφαλο, σε αναλογία 3% επί των ελαίων σαπωνοποίησης.



  • Μυρίστηκε σαπούνι κι ο  Van Gel και ήρθε. "Μην ανησυχείς για μένα, μένω στη Χάγη για ασφάλεια επί του παρόντος" μου είπε και συμπλήρωσε "Nα έρθεις στο Αμστερνταμ, θα σε πάρω εγώ με το αυτοκίνητό μου για να πάμε στις Βρυξέλλες. Έτσι θα είσαι ασφαλής". 

    Μου ζήτησε και σαπούνια αλλά "αααα, δεν μπορώ, προορίζονται για άλλον" είπα. "Αν θες να σου αφιερώσω τραγουδάκι, κλικ, κλικ".
      

    47 σχόλια:

    1. Πρωτοποριακό υλικό.Είχα παρακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ για τις θεραπευτικές ιδιότητες του λαδιού σε παιδάκια που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.Είναι λίγο τζιζ το θέμα για την συμβατική ιατρική βέβαια, αλλά εδώ τον πρώτο λόγο είχαν οι γονείς που με δική τους πρωτοβουλία και κοινό μεγάλο αγώνα κατάφεραν να το εδραιώσουν σαν θεραπεία (Αμερική αν θυμάμαι καλά).
      Καταπληκτική η συνταγή της κρέμας.Ό,τι πρέπει και για το δικό μου δέρμα που τα τελευταία χρόνια δεν ανέχεται και πολλά-πολλά.Δεν ξέρω...πάντα έτσι στριμμένο ήταν ή άλλαξε κι αυτό μαζί με τον εσωτερικό μου κόσμο ? Απορίες...
      Το σαπούνι της ευαισθησίας με άγγιξε Μάγισσά μου.Να μπορούσαμε να φυλακίσουμε μέσα εκεί λίγο από την αύρα των ανθρώπων που μάς λείπουν, τι ωραία που θα'ταν.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Sadigi dearest :)
        To ελαιο αυτό είναι εξαιρετικο για πρόσωπο και μαλλιά. Το μονο του μειονέκτημα είναι η εύκολα αλλοιώσιμη φύση του.
        Το λάδι που αναφέρεις εσύ και λεγεται οτι θεραπευει τον καρκινο δεν είναι αυτό το καλλυντικο/ διατροφικο και νομιμο. Το λαδι που εννοεις εσυ περιέχει το ψυΧοτροπο THC και η χρήση του είναι απαγορευμένη
        Η κρεμα αν και απλή και εμενα μου καθησε πολύ καλά, στη συνιστω. Το ευαισθητο σαπουνακι ωριμαζει τωρα, ανυπομονω να γινει να το δοκιμασω κι εγω :)

        Διαγραφή
    2. Νομοθετικό αλαλούμ με την θεραπευτική κάνναβη.Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρόκειται για σούπερ βοτάνι.Λες να βάζαμε σe καμιά γλαστρούλα που κάνει και ωραία πρασινάδα ...έτσι για την αλητεία :))

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. :)))
        μάλλον θα μου χρειαστεί εφεξής με τα πηγαινε- έλα στις βρυξελλες να μην νοιωθω και πολλά...

        Διαγραφή
    3. Εγώ έχω να πω ότι αυτή η κρέμα έχει δυο έξτρα κρυφές ιδιότητες. Πρώτον, 'ακούγεται υπέροχα'. Παίρνεις λίγη με μια σπάτουλα και την κουνάς λίγο μέσα στο βαζάκι και αααααχ, ακούγεται όπως φαντάζομαι ότι θα ακούγεται αν χτυπήσεις λίγα σύννεφα με το σύρμα για τα αβγά. Απόλαυση. Δεύτερον, λειτουργεί σαν sleep balm. Βάζω λίγο στο χέρι και οσφραίνομαι ενώ προσπαθώ να κοιμηθώ. Χθες πέτυχα το boyfriend να έχει ανοίξει το βαζάκι και να σνιφάρει :P Κλαίω! Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα από μία φυσική κρέμα να έχει τέτοια υφή σαν whipped μους και να απορροφάται εντελώς και κυρίως δεν περίμενα ότι θα απλώνεται τόσο εύκολα, γλιστράει σαν βούτυρο ενώ ταυτόχρονα δεν αφήνει καμία λιπαρότητα. Τώρα για την ψυχοτρόπο κάνναβη, δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ νόμιμη στην Ελλάδα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Μαριλένα, χαίρομαι που σου ταίριαξε :)
        αυτή η mousse(ωδης) υφή οφείλεται μάλλον στο νέο γαλακτοματοποιητή ο οποίος πρεπει να βρει το σωστό ταίρι του. Η αλήθεια είναι ότι απορροφάται καλά και το εκπληκτικό με αυτό το φυτικό λάδι είναι πως δεν αφήνει κανένα ίχνος!
        Είχε περισσέψει μια ελάχιστη ποσότητα, αρκετή για 2-3 μέρες. Μου κάθησε καλά :)

        ΥΓ: για την ψυχοτρόπο δεν μπορώ να συνηγορήσω ούτε να τεκμηριώσω, δεν έχω το επιστημονικό υπόβαθρο. Βλέπω όμως ότι η νομιμότητα γίνεται λάστιχο αναλόγως των συμφερόντων..

        Διαγραφή
    4. Χαίρετε,
      είναι πολύ ωραίο που αρχίσατε να δημοσιεύετε πάλι συνταγές κρεμών... μας είχαν λείψει! Ομολογώ ότι θα προτιμούσα να τις δίνετε σε ογκομετρικές δόσεις όπως παλαιότερα, βοηθά στην κατανόηση των αναλογιών...
      Να είστε καλά, καλή συνέχεια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. καλημέρα, καλώς ξανάρθατε
        Τα υλικά τα δίνω πλέον σε γραμμάρια γιατί τις συνταγές τις καταγράφω και τις μετρώ πλέον σε γραμμάρια
        Το σκευασμα με αυτό τον τρόπο προκύπτει πιο "σωστά μετρημένο" ιδιαίτερα όσο αφορά τα πρόσθετα υλικά όπου πολλές φορρες παίζουμε με υποδιαιρεσεις γραμμαρίων.
        Για την αίσθηση των αναλογιών, δίκιο έχετε μπορώ να τη δίνω και με άλλο τρόπο. Θα κάνω ένα update στο ποστ αυτό.

        Διαγραφή
    5. Ειναι οι συνταγες σου υπεροχες. Πραγματικα με εχεις μαγεψει

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Ευχαριστώ ανώνυμε/η
      Καλώς ήρθες στην παρέα μας :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. χαιρετώ μάγισσα των ελιξηρίων, όντως, μεγάλη η πέραση του εν λόγω φυτού, το μπόντι σοπ έχει μια σειρά με προϊόnτα hemp, το λάδι και οι σπόροι hemp φιγουάρουν πολύ στα υγιεινάδικα. Φτιάχνω γάλα με τους σπόρους και μάρέσουν (οι αναποφλοίωτοι) στην σαλάτα

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. αγαπημένη heart,

        είναι δυνατόν να σου ξέφευγε εσένα το καινούργιο superfood που είναι και τρελλά της μόδας; Καλώς πράττεις και φτιάχνεις το γάλα μόνη σου. Το είχα αγοράσει έτοιμο -η τιμή του τσιμπημένη- και για να πω την αλήθεια δεν τρελλάθηκα με την γεύση του και γι'αυτό το μισό έγινε σαπουνάκι :) To σπιτικό μπορείς να το βελτιώσεις πιο εύκολα.

        Πάω να ελέγξω τώρα τη hemp σειρά του μποντι σοπ!

        Διαγραφή
    8. ωραίες οι προτάσεις σου όπως πάντα

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. γεια σας!
      πιο πολυ εντυπωση μου κανει το σαπουνι, πρωτοτυπο!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Καλησπέρα! Καταπληκτικό το blog, πολλά συγχαρητήρια! Το λάδι κάνναβης είναι καταπληκτικό για το ακνεϊκό - λιπαρό δέρμα μου, αρκετά ελαφρύ και χωρίς να κλείνει τους πόρους. Εδώ στις Βρυξέλλες το βρίσκω πλέον στο σούπερμάρκετ Delhaize σε πολύ οικονομική τιμή.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλώς τη Νατασα,
        Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)
        Έχεις δίκιο, το λαδι αυτό ταιριάζει στις λιπαρες επιδερμιδες αλλά είναι το ιδιο καλό και για τις πολύ ξηρες και για τις ευαισθητες. Πολύτιμο.
        Αλήθεια έχει η Delhaize; είναι και bio; την ώρα που φεύγω από τη δουλειά τα καταστήματα είναι κλειστά και καθώς μενω στο κέντρο - κέντρο εξυπηρετούμαι από τα μικρά affiliates που έχουν περιορισμένη ποικιλία..

        Διαγραφή
      2. Μόλις συνειδητοποίησα ότι μένεις στις Βρυξέλλες! Εγώ μένω στην Anderlecht και τα τελευταία 2 χρόνια φτιάχνω τα δικά μου καλλυντικά. Διάβαζα κυρίως γαλλικά μπλογκ και φαντάσου τη χαρά μου, όταν σε ανακάλυψα! Ελπίζω να τα πούμε κάποια μέρα από κοντά.

        Διαγραφή
      3. Δεν είμαι μόνιμη κάτοικος Βρυξελλών. Τωρα πλέον μοιράζω το χρόνο μου περίπου 50:50 ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Είμαι ημιμεταναστης :)
        Όταν είμαι Βρυξέλλες μενω κέντρο αλλά δουλεύω στο Anderlecht!

        Διαγραφή
      4. Άρα είμαστε κοντά, έστω όχι όλους τους μήνες του χρόνου. Πάω να συνεχίσω τη μελέτη των συνταγών σου και μετά να φτιάξω ένα λαδάκι καλέντουλας και χαμομηλιού. Εμπνέεις πολύ κόσμο, γι'άλλη μια φορά πολλά συγχαρητήρια!

        Διαγραφή
    11. Καλησπερα, πολυ ωραιες οι συνταγες, μου ανοιγουν την όρεξη για δημιουργιες.
      Θα ήθελα να φτιάξω αυτη την κρέμα, αλλα επειδήτη βλεπω να είναι ασπρη, έχω μια απορία. Εχω αγορασει λαδι κανναβης απο κατάστημα με βιολογικά προιοντα διατροφης. Εχει σκουρο πρασινο χρωμα και ιδιαιτερη μυρωδια. Πως γίνεται να μην αλλαξει το χρωμα της κρεμας?
      Η μυρωδια του καλύπτεται απο τα αιθερια έλαια?
      Ευχαριστω


      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Καλησπέρα Kitty,
        Το ελαιο το αγορασα κι εγω απο κατάστημα bio, είναι βρωσιμο και εχει χρυσοπρασινο χρώμα. Το πράσινο χρώμα στα ελαια οφείλεται στην ποσότητα του ελαιου σε χλωροφυλλη. Όπως και στο ελαιόλαδο η ποσότητα της χλωροφυλλης δεν ειναι η ιδια στα ελαια του ίδιου τύπου. Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα της μρεμας σε λάδι κανναβης δεν ξεπερνα το 10%, η ποσοτητα της χλωροφυλλης του ελαιου δεν ειναι αρκετή για να χρωματισει την κρεμα. Δεν εχεις παρά να δοκιμάσεις.
        Η οσμή είναι nutty αλλά σίγουρα καλύπτεται απο τα αιθερια και τα hydrosols.
        To γάλα το αγόρασα έτοιμο αλλά η διαδικασία παρασκευής και οι αναλογία σπόρων νερού (3 προς 1) συνήθως είναι ιδια σε ολα τα φυτικα γαλατα.

        Διαγραφή
    12. Ξεχασα να ρωτησω κατι ακόμα... το γαλα κανναβης το φτιαχνουμε όπως το γαλα αμυγδαλου?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    13. Ξεχασα να ρωτησω κατι ακομα... το γαλα κανναβης το φιαχνουμε όπως το γαλα αμυγδαλου?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    15. Αγαπημένη Μάγισσα γεια σου!!!
      Εδώ και καιρό έχω αγοράσει αυτό το λαδάκι,το οποίο χρησιμοποιώ μόνο για τα μαλλιά,εννοείται ότι θα φτιάξω την κρεμούλα-πρώτη φορά έχω όλα τα υλικά.
      Να περάσεις όμορφο Πάσχα,όπως επίσης και οι φίλες Sadigi,Heart-έχουμε χαθεί,μάλλον εγώ παράτησα το bogging.
      Φιλιά σε όλες!!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Ελένη, πόσο χαιρομαι που σε ξαναβλεπω! Κριμα που άφησες το blogging, οι δημιουργιες σου ειναι υπεροχες.
        Ευχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

        Διαγραφή
      2. Φυλάω ακόμη κάτι δικό σου,από τότε βέβαια πιστεύω-έτσι λέει και η δασκ'άλα μου-έχω εξελιχθεί,βρήκα ποιο μέσον με εκφράζει καλύτερα-τα soft pastels
        Φιλιά!!!

        Διαγραφή
      3. Ελένη μου γεια σου κι από μένα.Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω ,να'σαι πάντα καλά αγαπημένη :)

        Διαγραφή
    16. Καλημέρα, και συγχαρητήρια και από εμένα για το blog σου. Θέλω να αγοράσω κάποια αιθέρια έλαια και θα ήθελα να σε ρωτήσω, αν έχεις υπόψιν σου, ποια είναι καλύτερα, από το sensities ή το aromazone;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Kαλησπέρα Δεσποινα, δεν έχω αγοράσει ποτέ από το sensities.
        Αγοράζω από aromazone ή aromantic.

        Διαγραφή
      2. Είσαι ευχαριστημένη από την ποιότητα του aromazone; Εμφανίζει όλα τα συστατικά των προϊόντων πολύ αναλυτικά και μου φαίνεται αρκετά αξιόπιστο. Το aromantic νομίζω έχει λίγο πιο τσιμπημένες τιμές, έτσι δεν είναι;

        Διαγραφή
      3. καλημέρα Δέσποινα, ωραία ερώτηση :)
        θα έλεγα ότι η σχέση ποιότητας/τιμής είναι καλή, είναι εξυπηρετικοί και έχουν καλή ποικιλία. Ένα καλό σούπερ μάρκετ..
        Το aromantic μου φαίνεται ποιοτικά ένα κλικ παραπάνω αλλά ναι είναι ακριβό δεδομένου ότι πληρώνεις σε όρους UK αγοράς και σε λίρα (που τσούζει)
        Πάντως επί του παρόντος κανένα δεν είναι προσβάσιμο με κάρτα ελληνικής τράπεζας λόγω capital controls.

        Διαγραφή
      4. Καλησπέρα, σ' ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια! Προσπαθώ εδώ και λίγο καιρό να βρω από που να προμηθεύομαι ποιοτικά αιθέρια έλαια, η ποιότητα των αιθερίων ελαίων είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να το διακρίνει κανείς αν δεν είναι γνώστης άλλωστε. Μέχρι τώρα έχω πάρει από διάφορα καταστήματα κυρίως βοτανοπωλεία, και πρώτων υλών καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη. Έκανα το test αφής, και το test με το χαρτί και το αποτύπωμα ...αλλά τι να πω... όλα ίδια μου φάνηκαν, δεν μπορώ να καταλάβω διαφορές στην ποιότητα. Ή είναι όλα πολύ καλά, ή είναι όλα νοθευμένα, ή εγώ δεν ξέρω τι μου γίνεται. Τέλος πάντων, τώρα παρήγγειλα κάποια από το aromazone και περιμένω να έρθουν!!!

        Διαγραφή

    17. κοριτσια sos ξαναγραφω το προβλημα μου γιατι ειναι αμεση αναγκη γιατι πρεπει μεχρι την παρασκευη να καταφερω να φτιαξω την κρεμα σωστα εχω προσπαθησει να κανω κρεμουλα 3 φορες εως τωρα και ενω παλαιοτερα γινοταν μια χαρα τωρα
      και τις 3 φορες ενω πηζει στην αρχη μετα αρχιζει και δακρυζει και ξερναει το νερο ... βοηθεια τι κανω λαθος??
      Εμφάνιση λιγότερων

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. lina, η απάντηση είναι απλή, τι είδους γαλακτοματοποιητή έβαλες και σε τι ποσότητα;

        Διαγραφή
    18. κερι μελισσας σε ποσοτητα περιπου 1/4 σε σχεση με τα ελαια

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. lina,
        προφανώς δεν φτιάχνεις αυτή την κρέμα. αν θέλεις μια δεύτερη γνώμη μάλλον πρεπει να δώσεις λεπτομέρειες

        Διαγραφή
    19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    20. ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΕΛΑΙΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ ΣΠΑΘΠΟΛΑΔΟ ΕΛΑΙΟ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΕΛΑΙΟ JOJOBA ΣΙΤΕΛΑΙΟ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 220 ΓΡ ΚΕΡΙ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 70 ΓΡ ΕΒΑΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 270-280 ΤΣΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΚΡΥΩΣΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΕΛΑΙΟ ΚΑΝΑΒΗΣ 10 ΓΡ ΥΑΛΟΡΟΥΝΙΚΟ 15 ΓΡ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΚΑΙ ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΤΗΝ ΒΑΖΩ ΣΤΑ ΒΑΖΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΝΕΡΟ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    21. ΤΑ ΧΤΥΠΑΩ ΣΤΟΥΣ 70 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΙΜΕΝΩ ΜΕΧΡΙ 38-39 ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    23. αγαπητή, φτιάξατε μια κρεμα που δεν έχει σχέση με την παραπάνω συνταγή
      το κερί μέλισσας δεν είναι γαλακτοματοποιητης που να δίνει σταθερα σκευάσματα ιδίως όταν στο έτοιμο προιον προσθέτουμε επιπλέον υλικά διαφορετικής υφής και θερμοκρασίας

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    24. μειωσα την ποσοτητα του κεριου οπως διαβασα σε καποιες σελιδες και τελικα η κρεμα βγηκε μια χαρα . ευχαριστω anyway

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    25. Καλησπέρα!!! Έχεις υπόψη σου κάποιο αιθέριο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού στις συνταγές μας;

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)