Παρόλο που το γοητευτικό αυτό φυτό της οικογένειας των ροδοειδών (rosaceae) ήταν ήδη γνωστό από την προϊστορική εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνεται από αρχαιολογικά ευρήματα της μεσολιθικής περιόδου στη Δανία, της νεολιθικής στην Ελβετία, και της εποχής του σιδήρου στην Αγγλία, είναι αμφισβητήσιμο αν καλλιεργήθηκε κατά τους ιστορικούς χρόνους. Για το δημοφιλέστατο αυτό φρούτο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη Βίβλο ή στις αρχαίες Αιγυπτιακές και Ελληνικές πηγές. Σύντομες αναφορές βρίσκουμε στον Πλίνιο και στον Απίκιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Ρωμαίοι τουλάχιστον τις απολάμβαναν!
Οι πρώτες προσπάθειες καλλιέργειάς της άρχισαν κατά το 1300 και μόνο κατά τον 15ο αιώνα η φράουλα περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο γερμανικό βοτανικό εγχειρίδιο ‘Herbarius Latinus Moguntiae’. Στη βόρεια Αμερική, τις φράουλες τις ανακαλύπτει ο ουρανίσκος των εξερευνητών της εποχής: το 1534 ο Jacques Cartier αναφέρει τεράστιες εκτάσεις με φράουλες στο Κεμπέκ, ενώ το 1588 ο Thomas Hariot εκθειάζει το μέγεθος και τη γεύση των καρπών της φράουλας στη Βιτρτζίνια.
Την ίδια εποχή, οι φράουλες αρχίζουν να γίνονται δημοφιλείς και στην Ευρώπη, οι κυρίες της αγγλικής αυλής συνδυάζουν την κρέμα τους με τον γλυκό καρπό. Τον επόμενο αιώνα, ο Jean de la Quintinie, κηπουρός του Λουδοβίκου XIV, καλλιεργεί συστηματικά φράουλες στους βασιλικούς κήπους των Βερσαλλιών κάνοντας το γοητευτικό αυτό καρπό τον αγαπημένο του βασιλιά.
Το 18ο άρχισε η υβριδοποίηση της φράουλας με τη διασταύρωση της γευστικής αρωματικής ποικιλίας της Βιρτζίνια (fragaria virginiana) με την ανθεκτική μεγάλου μεγέθους χιλιανή ποικιλία fragaria chiloensis. Όλες οι καλλιεργήσιμες σημερινές ποικιλίες είναι παιδιά αυτού του γάμου.
o καρπός
Οι γοητευτικές φράουλες είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Από τα μέταλλα κυριαρχεί το κάλιο και έπονται το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ακόμα περιέχει βιταμίνη Α, και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη, η φράουλα περιέχει σαλικυλικό οξύ, που έχει αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμά την ακμή, τα μαύρα στίγματα και κάνει ελαφριά απολέπιση.
μάσκες προσώπου με φράουλα Την ίδια εποχή, οι φράουλες αρχίζουν να γίνονται δημοφιλείς και στην Ευρώπη, οι κυρίες της αγγλικής αυλής συνδυάζουν την κρέμα τους με τον γλυκό καρπό. Τον επόμενο αιώνα, ο Jean de la Quintinie, κηπουρός του Λουδοβίκου XIV, καλλιεργεί συστηματικά φράουλες στους βασιλικούς κήπους των Βερσαλλιών κάνοντας το γοητευτικό αυτό καρπό τον αγαπημένο του βασιλιά.
Το 18ο άρχισε η υβριδοποίηση της φράουλας με τη διασταύρωση της γευστικής αρωματικής ποικιλίας της Βιρτζίνια (fragaria virginiana) με την ανθεκτική μεγάλου μεγέθους χιλιανή ποικιλία fragaria chiloensis. Όλες οι καλλιεργήσιμες σημερινές ποικιλίες είναι παιδιά αυτού του γάμου.
o καρπός
Οι γοητευτικές φράουλες είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Από τα μέταλλα κυριαρχεί το κάλιο και έπονται το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ακόμα περιέχει βιταμίνη Α, και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμη, η φράουλα περιέχει σαλικυλικό οξύ, που έχει αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, καταπολεμά την ακμή, τα μαύρα στίγματα και κάνει ελαφριά απολέπιση.
φράουλα & άργιλος
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φράουλα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο και την αφήνουμε για 20 λεπτά. Ξεπλένουμε με κρύο νερό. Το σαλικυλικό οξύ που περιέχει η φράουλα σε συνδυασμό με την άργιλο καθαρίζουν βαθειά τους πόρους ενώ το μέλι ενυδατώνει την επιδερμίδα. Εύκολο!
φράουλα και βρώμη
Για τις ιδιότητες της σεμνής βρώμης έχουμε ήδη μιλήσει. Σε αυτή τη μάσκα οι θρεπτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες της βρώμης συνδυάζονται με τις στυπτικές ιδιότητες της φράουλας. Και απολέπιση, και λάμψη και αντιγήρανση, 3 in 1!
Λιώνουμε τη φράουλα και προσθέτουμε τις αλεσμένες νιφάδες βρώμης μέχρι να πάρουμε μια εφαρμόσιμη μάσκα. Την απλώνουμε στο πρόσωπο για 20 λεπτά και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Πανεύκολο!
φράουλες για λάμψη
Λιώνουμε τη φράουλα και προσθέτουμε τις αλεσμένες νιφάδες βρώμης μέχρι να πάρουμε μια εφαρμόσιμη μάσκα. Την απλώνουμε στο πρόσωπο για 20 λεπτά και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Πανεύκολο!
φράουλες για λάμψη
Σε αυτή τη μάσκα συνδυάζονται οι ενυδατικές ιδιότητες της αλόης και οι στυπτικές της φράουλας με το δροσιστικό γιαούρτι!
Λιώνουμε τη φράουλα και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Η διαδικασία όπως και παραπάνω.
μάσκα απολέπισης
δεν ενδείκνυται για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες!
μάσκα απολέπισης
δεν ενδείκνυται για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες!
Αυτή είναι μια σούπερ αναζωογονητική μάσκα που συνδυάζει άλφα&βήτα υδροξυ-οξέα, ιδανική για απολέπιση προσώπου και σώματος. Μετά την εφαρμογή της, η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται και οι ευαίσθητες επιδερμίδες να τη..διαβάσουν και να αρκεστούν στο διάβασμα!
Έχουμε λοιπόν ένα τετραπλό συνδυασμό οξέων φρούτων:
• σαλικυλικό οξύ (βήτα υδροξύ) από τη φράουλα που καθαρίζει σε βάθος τους πόρους,
• μηλικό οξύ (άλφα υδροξύ) από το μήλο,
• κιτρικό οξύ (άλφα υδροξύ) από το πορτοκάλι,
• ταρταρικό οξύ (άλφα υδροξύ) από το σταφύλι. Τα αλφα-υδροξυ-οξέα κάνουν απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα αποκτά λάμψη.
Θα προσθέσουμε μέλι που είναι ενυδατικό και πλούσιο σε ένζυμα και ολιγοστοιχεία και τη γνωστή μας πλέον βρώμη.
Η δοσολογία είναι για μία μάσκα προσώπου:
Έχουμε λοιπόν ένα τετραπλό συνδυασμό οξέων φρούτων:
• σαλικυλικό οξύ (βήτα υδροξύ) από τη φράουλα που καθαρίζει σε βάθος τους πόρους,
• μηλικό οξύ (άλφα υδροξύ) από το μήλο,
• κιτρικό οξύ (άλφα υδροξύ) από το πορτοκάλι,
• ταρταρικό οξύ (άλφα υδροξύ) από το σταφύλι. Τα αλφα-υδροξυ-οξέα κάνουν απολέπιση απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα αποκτά λάμψη.
Θα προσθέσουμε μέλι που είναι ενυδατικό και πλούσιο σε ένζυμα και ολιγοστοιχεία και τη γνωστή μας πλέον βρώμη.
Η δοσολογία είναι για μία μάσκα προσώπου:
Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Η διαδικασία όπως παραπάνω.
!!Πολλά φυτικά συστατικά προκαλούν αλλεργίες, γι’αυτό προσέχουμε πριν τη χρήση.
Οι μάσκες φράουλας συνδυάζονται με sorbet aux fraises.
που χαθηκες μαγισα? καλες και ευκολες οι μασκες φραουλας και το σλαιντ κατατοπιστικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήγια μας που φταχνουμε την κρεμα χωρις σλαιντ δε βαζεις οδηγιες για πραγματα πιο πρωχο?
σιγα- σιγα akamatra dear, ήθελα πρωτα ένα δοκιμαστικό :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλεεεεεεεεέ! Μένω άφωνη! (για τα κομπιουτερίστικα κολπάκια)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρώτηξις:
Στη συνταγή με βρώμη και φράουλα, πειράζει να μη βάλω το λαδάκι;
Ερώτηξις πάλι: Στη συνταγή για λάμψη, πειράζει να μη βάλω αλόη; Καλά ντε! Μη φωνάζεις! Που να βρω αλόη;
ma chere deli, είπα στον manos l'adore: πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εντυπωσιάσουμε μια πεντανόστιμη :P
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι δεν πειράζει deliciosa delicieuse να μη τα βάλεις, αυτά επιτείνουν τη δράση των μασκών, όπου αλόη βάζε μέλι εσύ. Θα γίνει και φαγώσιμη;)
Πολύ εύκολες και αποτελεσματικές οι συνταγές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις έφτιαξα όλες αμέσως!!!!
Καθώς μου λείπαν 2-3 υλικά, βούτηξα τις φράουλες στο μέλι και τις κατάπια. Φανταστικά τα αποτελέσματα, απολέπιση, ενυδάτωση, σύσφιξη κοιλιακών, ανόρθωση όλων των πεσμένων μερών (του ηθικού συμπεριλαμβανομένου) και άλλα πολλά.
Σα τα σαλιγκάρια αγαπητή μάγισσα, με την υγρασία εμφανίζεστε (ποιος μιλάει τώρα...).
Tο slide show ήταν κάτι σαν το δεύτερο γκολ του Ιντζάκι, μας στείλατε αδιάβαστους.
Αγαπητή μάγισσα πολύ καλή η συνταγή της φράουλας και εποχιακή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά τα slides φοβερά , όλο καινουριες δημιουργίες βλέπω.
Συγχαρητήρια στον Μάνος :)
Μια ερώτηση: Το δέρμα μου είναι μικτό ενδεικνυται η μάσκα ? Σε ποιο σημείο μπορώ να τη δοκιμάσω ,για να δω αν τη σηκώνει η επιδερμίδα μου?
Φιλιά!!
beehappy dear,
ΑπάντησηΔιαγραφήσπάστε πλάκα εσείς (γέλα κύριε, γέλα καλέ μου) αλλά εμείς με τις φράουλες θα γίνουμε θεές ενώ εσείς απλά θα παχύνετε!!
Κατανοώ τη δυσκολία του να τις φτιάξετε, που να τρέχετε να βρείτε φράουλες, γιαούρτι και προπαντός μέλι;)
λίτσα dearest, ο manos είναι adore par toute la famille, το γνωρίζετε αυτό, όπως και εσεις άλλωστε. (Για του λόγου το αληθές μου τηλεφώνησε πριν από λίγο και αντάλλαζε.. αβρότητες του καλού καιρού με τον G!). Βέβαια δεν θέλει να τον αναφέρω αλλά κάνω την κινέζα:)
Nαι, οι μασκούλες κάνουν για μικτές επιδερμίδες, κάντε ένα τεστάκι στον καρπό του χερακίου σας καλού-κακού, αλλά συνήθως αυτές οι αλλεργίες είναι τροφικές.
kisses
Super!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTις φραουλίτσες τις είχες υποσχεθεί εδώ και πολύ καιρό.
Καλά το step by step είναι το κάτι άλλο!!
Μαγισσούλα είσαι αστείρευτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι συνταγές είναι υπέροχες!
Όσο για το slide show έμεινα άφωνη!
Είσαι μοναδική!
Μπράβο!
λία πεντανόστιμη, το ξέρω πως άργησα, αλλά δεν ξέχασα! ευτυχώς που τις πρόλαβα ακόμα στην εποχή τους :P
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπημένο ξωτικό, είμαι σίγουρη πως οι δικές σου είναι καλύτερες! merci για τα καλά λογια αλλά την επεξεργασία των φωτό την έκανε άλλος (ο manos, χεχε, το ξαναείπα:)
Μπορείς να με βασανίσεις, να με κόψεις σα ...μαγιάτικο, εγώ τις φράουλες δεν τις χαλαλίζω παρά μόνο για τη χαρά της γούλας μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μόνο που ειναι με φραουλες, θα τη φτιάξω.. με ωθει να τη φτιαξω..
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταστικό το slide για την cold-cream, και κα-τα-το-πι-στι-κο-τα-το..!!
Αγαπητή Μάγισσα των Ασφοδέλων
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτές οι αναλυτικές οδηγίες με τις φωτογραφίες κάνουν να φαίνεται εύκολη αυτή η κρέμα. Θα το τολμήσω!
Μαρίνα
dimitris-r, quel gourmand! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ: το μαγιάτικο είναι..ψάρι?
leila carissima, αφού σε ωθεί μην αντισταθείς :P τελικά με τις φωτό φαίνεται και πόσο εύκολη είναι..
μαρίνα δεν φαίνεται, είναι εύκολη, εξ'αλλου η τολμούσα νικά :)
Thanks για τις διευκρινίσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήmerci deli, merci elie pour les photos :)
ΑπάντησηΔιαγραφήσματς
φαβάμαι οτι οταν θα φτιαξω τις μάσκες θα θέλω να τις φάω ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετη ερώτηση:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαγισσούλα πήρες το mail που σου έστειλα;
νατάσσα καλως όρισες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τερπνόν μετά του ωφελίμου, ομορφαίνεις και ταυτόχρονα απολαμβάνεις...
καλό μου ξωτικό σου έγραψα χθες το βράδυ, την ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα, δεν το πήρες??
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιλογή της Gilda που τα μαλλιά της θύμιζαν λίγο το χρώμα της φράουλας, μου έφερε μια γλυκιά νοσταλγία και πολλές αναμνήσεις κάποιας που λάτρευε τις φράουλες, μακριά πια, αλλά και δίπλα... ευχαριστώ Μαγισσούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή@ Juanita
ΑπάντησηΔιαγραφή:) :)
Μαγισσούλα είσαι φοβερή με τις συνταγές σου δεν προλαβαίνω να σε παρακολουθήσω. Τέλος πάντων μελετάω για να μαθαίνω και εγώ η αρχάρια. Με τα σαπουνάκια μου τα καταφέρνω μια χαρά, έφτιαξα και μια εύκολη λοσιόν με λεβάντα και προχτές έφτιαξα cold cream και....πέτυχε. Είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου. Και κάτι σπουδαίο. Ανακάλυψα βοτανομπαχαροπωλείο στο Ηράκλειο που έχει σχεδόν τα πάντα(αυτά που θεωρούσα δυσεύρετα). Είμαι ενθουσιασμένη και έτοιμη για πειράματα. Και για να μην είμαι ανώνυμη να συστηθώ με το όνομα μου. ΕΛΕΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω καλύτερο site από το δικό σου! Πραγματικά μπράβο για αυτή την προσπάθεια, και που τα μοιράζεσαι μαζί μας!!! Τα σκ μού προσέθεσες νέα, άκρως ευχάριστη δραστηριότητα! Να είσαι καλά, κοριτσάκι μου, φιλάκια γλυκά :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είμαι πάλι και επανέρχομαι με μια ερώτηση. Παρεπιπτόντως το κολπάκι με το slide show φοβερό, εχθές το προσπέρασα βιαστικά, αλλά σήμερα που το είδα εντυπωσιάστηκα, τα συγχαρητήρια μου, δεν παύεις να μας εκπλήσεις. Και τώρα η απορία του αρχάριου: Η cold cream που έφτιαξα βγήκε γύρω στα 100 ml. Φύλαξα την μισή στο ψυγείο και την υπόλοιπη την χρησιμοποιώ σε θερμοκρασία δωματίου. Πόσο μπορεί να διατηρηθεί; (Έχω βάλει αιθέριο έλαιο tea tree, ελαιόλαδο και έγχυμα βοτάνων). Επίσης μια και είδα την φωτογραφία, γιατί η δική μου κρέμα είναι χρυσοκίτρινη και όχι λευκή;
ΑπάντησηΔιαγραφήeρωτα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θα χαρώ να μου λες τα αποτελέσματα της νέας σου δραστηριότητας, kisses :)
ΑπάντησηΔιαγραφήελένη, σ' ευχαριστώ πολύ, και εγώ είμαι περήφανη για τον εαυτό σου!!!
Αυτό το βοτανοπωλείο έχει και λαδάκια? στο Ηράκλειο Αττικής ή στην Κρήτη?
Για την cold cream τώρα: για να βγει 100ml θα πρέπει να έκανες τη μισή ποσότητα από την προτεινόμενη. Αν τη φτιαξεις με αποσταγμένο νερό και ένα λάδι που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής π.χ. σταφιδέλαιο, τότε θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, πάντα όμως σε μέρος δροσερό και όχι πάνω απο 15 βαθμούς. Αν έβαλες έγχυμα, τότε είναι πιο ευαλλοίωτη και το ψυγείο είναι απαραίτητο το καλοκαίρι. Αφού την έβαλες στο ψυγείο δε θα τη βγάλεις απο εκεί! Η διαφορά θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Γιατί χρυσοκίτρινη? τι έγχυμα έβαλες? καλέντουλα, χαμομήλι? τα βότανα έχουν και χρωστικές. Το χρώμα το επηρεάζουν και ορισμένα λάδια (καλέντουλας, σιτέλαιο), αλλά στη δική σου περίπτωση δεν ισχύει, το έγχυμα ευθύνεται!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ηράκλειο της Κρήτης εννοούσα, λέγεται μπαχαράτ,έχω κάνει δύο επισκέψεις δεν το έχω ψάξει για όλα πάντως έχει και λαδάκια(βερυκοκέλαιο, αμυγδαλέλαιο,jojoba)
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν ρώτησα για πιο σπάνια, πάρα πολλά αιθέρια έλαια,(εδώ δεν ξέρω βέβαια για την ποιότητα και την αξιοπιστία, θα δείξει) κερί μέλισσας, φύκια και πολλά βότανα. Τουλάχιστον για το αρχικό στάδιο νομίζω με καλύπτει. Ευχαριστώ και για τις διευκρινίσεις, να' σαι καλά. I'll be in touch.