19 Ιουνίου 2006

Σαπούνι λεβάντας


η εύκολη εκδοχή......
Μια εύκολη παλιομοδίτικη συνταγή. Στο παραδοσιακό σαπούνι ελαιολάδου προσθέτουμε γάλα, μέλι και βούτυρο κακάο που περιποιούνται την επιδερμίδα καθώς κάνουμε μπάνιο. Τα άνθη και το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχουν αντισηπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.


Ιδού τα υλικά:

- 2 κούπες (500 ml) φυσικό άσπρο σαπούνι ελαιολάδου (κομμένο σε μικρά κομμάτια και τριμμένο στον τρίφτη ή σε ένα δυνατό μπλέντερ)
- ½ κούπα αποσταγμένο νερό
- 4 κουταλιές γάλα σε σκόνη
- 2 κουταλιές βούτυρο κακάο (λιωμένο σε μπαίν-μαρί)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- ½ κούπα αποξηραμένα άνθη λεβάντας
- 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
- Προαιρετικά: 1-2 σταγόνες μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής
- Φόρμες για το σαπούνι (μπορεί να είναι μικρές σαπουνοθήκες, μικρές φόρμες γλυκών ή ένα ορθογώνιο τάπερ)

Περνάμε από το μπλέντερ τη μισή ποσότητα από τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας μέχρι να πάρουμε μια πολύ λεπτή πούδρα. Την υπόλοιπη ποσότητα την αλέθουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια που να «στέκονται» στην υφή.
Βάζουμε το τριμμένο σαπούνι, το νερό, το γάλα, το μέλι και το βούτυρο κακάο σε ένα βαθύ πυρέξ ή ανοξείδωτο σκεύος και το τοποθετούμε με μπαίν-μαρί. Αφήνουμε τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα τουλάχιστον ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο ομοιογενές μείγμα.

Αποσύρουμε το μείγμα και ρίχνουμε αμέσως (προαιρετικά) το χρώμα ζαχαροπλαστικής ανακατεύοντας σχολαστικά για να έχουμε ομοιόμορφο χρώμα.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα άνθη και το αιθέριο έλαιο, ανακατεύουμε το μείγμα ώσπου το αιθέριο έλαιο να αναμιχθεί ομοιόμορφα παντού, και τοποθετούμε το μείγμα στις φόρμες.
Σκεπάζουμε τις φόρμες με ένα βαμβακερό πανί και περιμένουμε αρκετές μέρες μέχρι να στερεοποιηθούν τα υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη φόρμα, δεν πρέπει να αφήσουμε το μείγμα να σκληρύνει πολύ. Το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια με τη βοήθεια ενός χάρακα. Αν χρησιμοποιήσουμε μικρές φόρμες αφήνουμε το μείγμα να σκληρύνει περισσότερο για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα χάσει το σχήμα του.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφού ξεφορμάρουμε τα σαπούνια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με ένα βαμβακερό πανί. Με ένα άλλο πανί τα σκεπάζουμε και τα τοποθετούμε σε μέρος ζεστό και ξηρό, για 4-6 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να γυρίζουμε την κάτω πλευρά προς τα πάνω καθημερινά, για να σκληρύνουν ομοιόμορφα και για να μη χάσουν το σχήμα τους.
Χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά....φτιάξατε το δικό σας εύκολο σαπούνι!
vasvoe, νομίζω ότι το καλάθι με τα δώρα περιποίησης σώματος είναι έτοιμο!


Άλλες συνταγές με λεβάντα

τονωτική λοσιόν λεβάντας

body scrub λεβάντας

άλατα λεβάντας

λάδι λεβάντας για μασάζ

αποσμητικό λεβάντας σε roll-on

-->

10 σχόλια:

  1. Εναλλακτικά κάνουμε το μείγμα μπαλλίτσες με τα χέρια μας (φορώντας γάντια, αν το σαπούνι είναι ακόμα φρέσκο) στις οποίες τοποθετούμε τα δύο άκρα από σχοινάκι ώστε όταν το σαπούνι σκληρύνει να μπορούμε να το κρεμάσουμε στη βρύση.

    Βρίσκω τα στρογγυλά σαπούνια πολύ πρακτικά και "κάθονται" πιο καλά στο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιδέα! περιμένουμε και για τις μπαλίτσες 4-6 εβδομάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν το σαπούνι που χρησιμοποιήσαμε για βάση είναι φρέσκο (δλδ δεν το έχουμε αφήσει να ωριμάσει) ναι, τότε πρέπει το σαπούνι να το αφήσουμε 4-6 εβδομάδες (ανάλογα και το σαπούνι, π.χ. από ελαιόλαδο χρειάζεται συνήθως μέχρι και 2 μήνες).

    Αν το σαπούνι που χρησιμοποιήσαμε ήταν ήδη ωριμασμένο χρειάζεται ίσως μια βδομάδα για να στεγνώσει.

    Πάντως τώρα που ωρίμασε το σαπούνι μου από ελαιόλαδο θα φτιάξω οπωσδήποτε τις μπαλλίτσες. Τί καλά, μου βρίσκονται και τα υλικά στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέχασα να πω πως, η ιδέα με το λιώσιμο ενός έτοιμου σαπουνιού και μετά πρόσθεση του βυτυροκακάου είναι πολύ καλή και για τον εξής λόγο. Τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως το για το από πού προέρχεται η υπερλίπανσή μας, γιατί το βουτυροκακάο δεν παίρνει μέρος στην σαπωνοποίηση. Βέβαια φαντάζομαι το βασικό σαπούνι που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει μια μέτρια υπερλίπανση αλλιώς θα γίνει υπερβολικά μαλακό όταν του βάλουμε και το βουτυροκακάο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υποθέτω τότε ότι το κλασσικό παραδοσιακό σαπούνι ελαιολάδου είναι αρκετά σκληρό και πρέπει να κάνει γι'αυτή τη δουλειά.
    Ερώτηση σημαντική: Εχεις να μου δώσεις καμια συνταγή για σαπούνι με 90% ελαιόλαδο και 10% λάδι καρύδας (για περισσότερο αφρό και πιο απορρυπαντικές ιδιότητες);
    Ρωτάω για την αναλογία NaOH, έτσι ώστε να έχουμε υπερλίπανση. Δεν έχω μεγάλη πείρα σε παρασκευή σαπουνιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ξέρεις γερμανικά, υπάρχει το Seifenrechner, ένα προγραμματάκι-εργαλείο όπου βάζεις τις επιθυμητές ποσότητες σε λάδια και σου βγάζει πόσο ΝΑΟΗ χρειάζεσαι ανάλογα την επιθυμητή υπερλίπανση.

    Ό,τι ξέρω για τα σαπούνια από εκεί το έμαθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν ξέρεις ευχαρίστως να σου το πω

    900 γρ ελαιόλαδο
    100 γρ λάδι καρύδας

    για βαθμό υπερλίπανσης 6 -->131 γρ ΝαΟΗ

    για βαθμό υπερλίπανσης 10--> 126 γρ ΝαΟΗ

    απαραίτητη ποσότητα σε υγρό --> 335 γρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ιχ σπρεχε νιχτς ντόιτς.(??!!)
    Μιλ μερσί για τη συνταγή, φαίνεται εύκολη. Έχω αγοράσει και κάποια βιβλία από το amazon αλλά τέτοια δέν είχε. Έχουν όλες φοινικέλαιο (palm kernel oil). Και πάλι μερσί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειλικρινά συγχαρητήρια witch of daffoils!!!!!!! To blogs είναι υπέροχο!
    Θα προσπαθήσω να δοκιμάσω τις συναγές σου γιατί απο τα καλλυντικά του εμπορίου κυριολεκτικά έχω καεί!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μερσί, Ίσιδα και συγγνώνη για την καθυστερημένη απάντηση..
    Αν θες σχολίαζε στο πιο πρόσφατο ποστ για άμεση αντίδραση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)