18 Ιανουαρίου 2007

lip balm με σοκολάτα, chocolate on lips

lip balm με σοκολάτα
ή
παιχνίδια με τη μαύρη γόησσα..



Theobroma cacao, η βρώση των θεών


Σύμφωνα με τους μεξικάνικους μύθους, ο θεός του Χρυσού Φεγγαριού και των Παγωμένων Ανέμων, Quetzalcóatl, δώρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, το νερό, το ψωμί και το κακαόδεντρο.
Ό,τι γνωρίζουμε για το κακάο μέχρι το 600 μ.Χ. κινείται στη σφαίρα του μύθου. Είναι όμως σίγουρο ότι οι Μάγιας ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε κακαόδεντρα σε ευρεία κλίμακα. Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στη χερσόνησο Γιουκατάν καταδεικνύουν ότι οι Μάγιας κατανάλωναν ένα ρόφημα με κακάο από τη Μέση Προκλασική Περίοδο της ακμής τους, δηλαδή πρίν από 2.600 χρόνια.


Ο εξαιρετικά ανεπτυγμένος αυτός λαός δημιούργησε τις πρώτες οργανωμένες φυτείες κακάο στη χερσόνησο Γιουκατάν. Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της καλλιέργειας του κακαόδεντρου, οι καρποί του αποτελούσαν το κύριο ανταλλακτικό μέσο των λαών της Κεντρικής Αμερικής. Όταν οι Αζτέκοι κυριάρχησαν στο Μεξικό επέβαλαν την πληρωμή των φόρων σε κόκκους κακάο.
Η προετοιμασία και η παρασκευή του ροφήματος σοκολάτας ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής των Μάγιας και των Αζτέκων. Στην Κλασική Περίοδο των Μάγιας ήταν το ρόφημα των ευγενών. Στην κοινωνία των Αζτέκων μόνο οι βασιλείς, οι ιερείς, οι πολεμιστές και οι επίτιμοι έμποροι είχαν το δικαίωμα να απολαύσουν την «τροφή των θεών». Οι Μάγιας έπιναν τη σοκολάτα πικρή με μπαχαρικά. Οι Αζτέκοι πρόσθεταν κόκκινες πιπεριές και βανίλια για περισσότερη απόλαυση. Αυτό το ρόφημα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικά θρησκευτικά γεγονότα και επετείους. Οι ιερείς την προσέφεραν σαν τάμα στους θεούς, ενώ μεγάλες ποσότητες καταναλώνονταν σε παγανιστικές τελετές και θυσίες.


Η διάδοση της γλυκειάς κυρίας στην Ευρώπη συνδέεται με την πικρή τύχη των Αμερικανών ιθαγενών. Το 1519 ο Κορτές έφτασε στην ακτή του Γιουκατάν, διέσχισε τη χώρα του Μεξικό, και μετά από μια σειρά μαχών ανάγκασε το βασιλιά των Αζτέκων Μοντεζούμα να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του. Στο παλάτι του έκπτωτου βασιλιά βρέθηκαν καρποί κακάο και ο Κορτές δοκίμασε το δυναμωτικό ρόφημά τους, με βανίλια και μέλι. Ενθουσιάστηκε τόσο, που με το πρώτο πλοίο που σάλπαρε για την Ισπανία, έστειλε μαζί με τα τρόπαια των κατακτήσεών του και μια μεγάλη ποσότητα κακαοβαλάνων, καθώς και τη συνταγή παρασκευής του ροφήματος που σιγά σιγά προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά γούστα με την προσθήκη ζάχαρης, κανέλας, άνηθου, πιπερόριζας, ανθέων πορτοκαλιάς, ροδόνερου. Ο θρίαμβος της σοκολάτας έχει αρχίσει..

Ιστορικά στοιχεία από: H σοκολάτα στον κόσμο, www.ion.gr


Η σοκολάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνες, αλλά και βιταμίνες Α, D και Ε, βιταμίνες συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη), βασικά μέταλλα όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο καθώς και πολυφαινόλες, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Ακόμα περιέχει ουσίες που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε σεροτονίνη και προκαλεί αίσθημα ευφορίας.

το βούτυρο κακάο

Εξάγεται από τον καρπό του κακαόδενδρου και περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά που του δίνουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Στα καλλυντικά χρησιμοποείται ευρέως για τις μαλακτικές και απαλυντικές του ιδιότητες. Ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα, τη θρέφει και εμποδίζει το σχηματισμό ραγάδων, είναι κατάλληλο για τις ξηρές επιδερμίδες. Λόγω της σύστασής του δίνει πλούσια υφή στις κρέμες.

σοκολατένιο βάλσαμο για τα χείλη

(οι δόσεις σε κουταλάκια του γλυκού)
- 1 κουταλάκι βούτυρο κακάο
- 1 κουταλάκι λάδι καρύδας
- 1 κουταλάκι καστορέλαιο
- 1 κουταλάκι τριμμένο κερί μέλισσας
- ¼ του κουταλιού τριμμένη σοκολάτα bitter
- 1 κάψουλα βιταμίνη Ε
- 3-4 σταγόνες εσάνς βανίλιας


Γεμίζουμε ένα τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ’ αυτό ένα μικρό σκεύος πυρέξ με τα έλαια και το κερί. Περιμένουμε να λειώσουν καλά τα υλικά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε σχολαστικά μέχρι να λειώσει η σοκολάτα και ενοποιηθεί με τα έλαια. Αποσύρουμε το σκεύος και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε, την εσάνς, και τα ομογενοποιούμε. Βάζουμε το βάλσαμο σε μικρό γυάλινο βαζάκι και δεν το κλείνουμε με καπάκι μέχρι το μείγμα να κρυώσει εντελώς. Voila! Θα πάρουμε ένα lip balm συμπαγές, περίπου 20ml.

είμαι προχωρημένη και μου αρέσουν τα δύσκολα..

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κερί μέλισσας με carnauba wax, ένα φυτικό κερί πολύ σκληρό που λιώνει πολύ πιο δύσκολα. Χρειάζεται περισσότερη υπομονή στην ομογενοποίηση. Έτσι μπορούμε να βάλουμε το βάλσαμο σε θήκη για lipstick, αφού "λαδώσουμε" ελαφρά το εσωτερικό της με ένα φυτικό έλαιο. Η παραπάνω ποσότητα είναι αρκετή για 3-4 lipsticks ανάλογα με το μέγεθος της θήκης.

άλλο;

μια σοκολατένια κυρία, the sweetest taboo.


κι άλλες choco~συνταγές





mousse au chocolat

μάσκα προσώπου με σοκολάτα

σαπούνι με σοκολάτα!


12 σχόλια:

  1. Μμμμ!!!!Τέλειο!!!!Μπράβο μαγισσούλα!!!Μήπως τελικά είσαι θεά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπερβάλλεις γοητευτική Ελευθερία, απλά ημίθεα! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμμμ...κάπου πήρε το μάτι μου ότι έβαλες νέο ελιξήριο και μάλιστα σοκολατένιο! Βρε μαγισσούλα, εδώ που μένω είναι αδύνατον να βρω όλα αυτά τα υλικά, αλλα γουστάρωωωωωωωωωω που τα διαβάζω!!!! Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι chocoholic κι ειμαι καλα!! :-D

    Τωρα που ανεφερες το βουτυρο κακαο δεν ξερω γιατι μου ΄ρθαν στο μυαλο οι καταξερες και με ρωγμες φτερνες..λες να κανει κι εκει καλο;; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kική,
    χαίρομαι που σ'αρέσουν :)μα μη νομίζεις, κι εγώ τα περισσότερα τα παραγγέλνω από το νετ..

    αερικό,
    ναι,ναι και η σοκολάτα να είναι bitter και πάνω από 70% :)

    φυσικά και κάνει αυτό το βουτυράκι και τώρα που το λες, ευκαιρία να γράψω ένα βάλσαμο για τις πολύ ξηρές περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μαγισα κι αυτο ειναι πολυ καλο για δωρο, τρωγεται κι ολας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. α! ξεχασα να ρωτησω γιαυτο το carnauba, που το βρισκεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίο αφιέρωμα! Οι προκολομβιανοί κάτοικοι του Μεξικό ανακάτευαν την σοκολάτα με αλεύρι από καλαμπόκι και την έκαναν ένα πηχτό χυλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. akamatra, πράγματι είναι ωραίο δώρο, μαζί με πραλίνες όμως :)
    δε θα το πιστέψεις αλλά το carnauba έπεσε επάνω μου όταν αγόραζα βότανα στο μπ@χ@ρ!

    juanita, μερσί
    μου άνοιξε κι η ορεξη να βρώ ένα καλό βιβλίο για τη σοκολάτα, όχι μόνο με συνταγές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλέ το είπα μόλις είδα και το κέικ.Εχεις περίεργες διαθέσεις.Οχι τίποτα άλλο.Βρήκα και δουλειά για το σπίτι.Θα το κάνω το μπάλμ:))Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα υλικά που δίνεις κατά καιρούς από που μπορεί να τα προμηθεύεται κανείς;
    Σε παρένθεση μπορείς να λες από που να τα προμηθεύεται κανείς το καθένα.
    Κι εγώ ψηφίζω βάλσαμο για ξηρές περιοχές(φτέρνες, αγκώνες ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. tassoula, έχω γλυκειές διαθέσεις :)
    πες μου αν βγήκε καλό.

    λία, για τα υλικά έχω γράψει αναλυτικά στις
    βασικές οδηγίες. Αν θελήσεις να σου πω για διευθύνσεις στο ιντερνετ, το κάνω συνήθως με mail. Πες μου και θα σου στείλω.

    Το βαλασαμάκι έρχεται οσονούπω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)