27 Απριλίου 2007

άρωμα, l'air fleuri




Αφού προηγήθηκαν τα βασικά θεωρητικά, αρωματικών αλχημειών συνέχεια, με μια συνταγή για άρωμα, για την ακρίβεια για ένα eau de parfum με νότες λουλουδιών & εσπεριδοειδών.

Και εφόσον δεν έχουμε αναλύσει ακόμα τους σταθεροποητές (fixatives) που χρησιμοποιούνται σε αρώματα με βάση το αλκοόλ, ο φορέας των αιθερίων ελαίων που προτείνεται στη συνταγή αυτή είναι το έλαιο jojoba. Με αυτό το φορέα, το άρωμα δε θα χρειαστεί χρόνο ωρίμανσης, αν και 2-3 εβδομάδες αναμονής σίγουρα θα το βελτιώσουν.


..στην ταμπακιέρα

Στη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε 1 ml (=20 σταγόνες) αιθέριων ελαίων προς 9 ml (= 180 σταγόνες ή περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού) λάδι jojoba, δηλαδή στην τελική σύνθεση τα αρωματικά συστατικά θα αποτελούν το 10%. Θα φτιάξουμε ένα eau de parfum.
Εννοείται πως αν θέλουμε ένα πιο ελαφρύ σκεύασμα, τότε θα προσθέσουμε στο τέλος περισσότερο jojoba. Όμως, το έχουμε ξαναπεί, η παρασκευή αρωμάτων χρειάζεται ακρίβεια. Καλύτερα λοιπόν να προμηθευτούμε και ογκομετρικά κουτάλια και σταγονόμετρα για να μπορούμε να καταγράφουμε κάθε φορά τη σύνθεση του αρώματος με λεπτομέρεια.

Γι’ αυτή την.. création aromatique, θα χρειαστούμε 10 διαφορετικά είδη αιθέριων. Allons-y.

l'air fleuri

αιθέρια έλαια σε σταγόνες για τις:

νότες κορυφής
-2 σταγόνες μανταρίνι (citrus reticulata)
-2 σταγόνες πορτοκάλι (citrus sinensis)
-2 σταγόνες γκρέιπφρουτ (citrus paradisi)

μεσαίες νότες
-2 σταγόνες γιασεμί (jasminum officinale) >
-1 σταγόνα ylang ylang (cananga odorata)
-2 σταγόνες λεβάντα (lavendula officinalis)
-3 σταγόνες χαμομήλι (matricaria chamomilla)

νότες βάσης
-2 σταγόνες βανίλια (vanilla planifolia)
-2 σταγόνες ιεροβότανο (salvia sclarea)
-2 σταγόνες σανταλόξυλο (santalum album)

Σε σκούρο γυάλινο μπουκαλάκι βάζουμε τα αιθέρια έλαια, ξεκινώντας από τη βάση πρός την κορυφή. Φυλάμε το αρωματικό μίγμα σε μέρος σκοτεινό για 2-3 μέρες. Προσθέτουμε το λάδι jojoba στην επιθυμητή ποσότητα. Καλύτερα να το χρησιμοποιήσουμε μετά από 2 εβδομάδες, σε πολύ μικρή ποσότητα κάθε φορά.

* Τα αιθέρια έλαια των εσπεριδoειδών με την έκθεση στον ήλιο προκαλούν φωτοευαισθησία και πιθανόν κηλίδες στο δέρμα.

Η création αυτή δικαιολογεί εν μέρει το όνομά της. Οι μεσαίες νότες, η ‘καρδιά’ του αρώματος, είναι μια σύνθεση από αιθέρια λουλουδιών με έντονο και ‘γλυκό’ άρωμα που τα ‘δένει’ και τα σταθεροποεί η βανίλια. Το γιασεμί και το ylang ylang δίνουν ένα τόνο αισθησιασμού.
Όμως, άλλο γλυκό και άλλο ..γλυκερό, γιαυτό μετριάζω τη γλυκύτητα με φρεσκάδα, με νότες κορυφής εσπεριδοειδών, που επιπλέον φτιάχνουν μοναδικά ακόρντα με το γιασεμί και το ylang. Η βάση, εκτός από τη γλυκειά βανίλια που θα παίξει και το ρόλο του σταθεροποιητή, εμπλουτίζεται με τις γήινες νότες του ιεροβότανου και του σάνταλου.
Αν θέλουμε να κατατάξουμε το ‘l'air fleuri’ σε κάποια κατηγορία, νομίζω ότι θα του του ταίριαζε το floral green ή soft floral.. ενιγουέι...
Το ‘l'air fleuri’, όπως και κάθε συνταγή αρώματος είναι μια ιδέα, μια μυρωδάτη πρόταση, μια αφορμή για ένα νέο παιχνίδι με ατελείωτους συνδυασμούς...

και τι θα ταίριαζε με το ‘l'air fleuri’;
τι άλλο; Edith Piaf, la foule. Και ακόμα καλύτερα εδώ.

17 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω μουσικά τί του ταιριάζει, πάντως του ταιριάζει σίγουρα το δικό μου δέρμα! Γιασεμί και εσπεριδοειδή, όπως τα λες, για να μην βγει γλυκερό το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαγισα ευχαριστω!μου εκανες τη χαρη με jojoba! πολυ καλο μου μυριζει και ευκολο, θα κανω πιστα τη συνταγη και στο τελος θα δω μπορει να βαλω και περγαμοντο.
    γιασεμι-τριανταφυλλο παραγγειλα ξερεις απο που και τα περιμενω, μεγαλη διαφορα με εδω ε? μας κλεβουν?

    σμουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sweet Juanita, νόμίζω ότι του ταιρίαζει το la foule γιατί και τα δύο έχουν l'air parisien :)
    πραγματικά το γιασεμί (και το ylang) με τα citrus είναι ο συνδυασμός.


    akamatra dearest,
    η ζήτηση τέτοιων μπιχλιμπιδιών στην Ελλάδα είναι μάλλον περιορισμένη και υπάρχει σχετική άγνοια για το κόστος.
    Πες μου το αποτέλεσμα πλιζ. Βανίλια έχεις? να πάρεις!
    σματς aussi :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια μπιχλιμπιδάκια???Τι λέτε???Κάτι ξέρετε εσείς.... Το ξέρω ότι 'curiosity killed the cat' αλλά 'satisfaction brought her back'...και όταν ακούω ότι έχει να κάνει με χαμηλό κόστος με τρώει η περιέργια.Αλήθεια βανίλια και ιεροβότανο που θα βρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γοητευτική Ελευθερία, τα αιθέρια εννοώ που σε συγκεκριμένη διεύθυνση στο νετ οι τιμές είναι πολύ καλύτερες από τις εγχώριες. Τη διεύθυνση πρέπει να στην έχω δώσει, αν όχι πες μου να στη στείλω. Εκεί πραγματικά έχει αρκετά μπιχλιμπιδια, όχι μόνο αιθέρια, σχεδόν τα πάντα, έχει και βιολογικά. Βανίλια πάρνω από εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά και τη θέλω μαγισσούλα μου.Όποτε έχεις χρόνο στείλτη μου. Μπας και δει και το πορτοφαλάκι μας καμιά άσπρη μέρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τη μέρα που γύρισα προσπαθώ να βρω χρόνο να μελετήσω το άρθρο και δεν τα έχω καταφέρει...Που θα πάει σερί...θα γίνει κι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μαγισα μου, σημερα το εφτιαξα, παρα πολυ καλο!! εβαλα 1 υλαγκ και 2 περγαμοντο παραπανω, θα τ'αφησω 2 βδομαδες αλλα βιαζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταπληκτικό το blog σου μαγισσα! Εχω λιγο καιρο που αρχισα κ εγω να φτιαχνω σπιτικά καλλυντικα για μενα κ για την οικογενεια μου κ οι συνταγες σου με βοηθησαν παρα πολυ. Θα ηθελα να σε ρωτησω ομως αν ξερεις καποιο site απ το οποιο μπορω να παραγγειλω αιθερια ελαια καλης ποιοτητας κ σε καλη τιμη αν γινεται γιατι δεν μπορω να εμπιστευτω ευκολα το καθε μαγαζι που πουλαει.

    ενα δευτερο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι αν μπορω να βρω καπου συνταγες για κρεμες μαλλιων (conditioner) γιατι αν κ εχω αρχισει να αντικαθιστω τα καλλυντικα μου με φυσικα αυτο το συγκεκριμενο δεν μπορω.

    Ευχαριστω εκ των προτερων και συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ελευθερία κόρη γοητευτική στο στέλνω σήμερα:)

    deli ma chere, αυτά αντιμετωπίζουν οι πολυάσχολες πεντανόστιμες!

    akamatra πολύ καλή ιδέα, θα ήθελα να το μυρίσω..

    nania καλώς ήλθες & σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ευχαρίστως να σου πω, στείλε μου όμως πρώτα ένα e-mail για να σου απαντήσω. (να φαίνεται πλιζ ότι είσαι ο/η nania)
    Οχι τίποτα άλλο, τα ίδια προτείνω σε όλους, αλλά μέσω mail για να μη θεωρηθεί και διαφήμιση...
    καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα!
    Η αλήθεια είναι οτι ο λίγος χρόνος που μου μένει τώρα που ο μικρός περπατάει είναι αφιερωμένος σε δικές σου συνταγες.Κατα ένα τρόπο δίνεις σε όλες μας το κινητρο για να κάνουμε αυτό που πάντα θέλαμε.Τα δικά μας καλλυντικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. tassoula, είναι μια αγχολυτική απασχόληση, ενα είδος αρωματικής, κοσμητικής και μη παχυντικής μαγειρικής!
    Οτιδήποτε θελήσεις, εδώ είμαστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δροσερό και καλοκαιρινό φαίνεται. Μπράβο μάγισσα.
    Προτείνω να ετοιμάσουμε μπουκαλάκια και να εφορμήσουμε σε πλατείες και δρόμους ψεκάζοντας κρυφά στον αέρα και να παρατηρήσουμε αντιδράσεις περαστικών. Το έκανε και η θεά Coco όταν έφτιαξε το Νο 5 και είδατε που έφτασε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αγαπητή λύκαινα, πολύ καλή ιδέα! αλλά μην κλαίμε μετά που ψεκάζαμε τον πάσα έναν :) :) με πραγματικό αιθέριο γιασεμί;) -trop cher-

    η θεά ήξερε τι έκανε, τους ψέκαζε με συνθετικές αλδεϋδες, ήταν βλέπετε -και σ'αυτό- η πρώτη διδάξασα.
    Aλλά, άμα είναι να δοξαστούμε, χαλάλι βρε αδερφέ :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πως μπορω να ερθω σ επικοινωνια με την "witch of daffodils"??? παρακαλω αν δει το μηνυμα ας επικοινωνησει μαζι μου στο e-mail: nikoscrx1@yahoo.gr
    eyxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η Ελένη είπε:

    Μαγισσούλα είσαι
    Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Η !!
    Σ' ευχαριστώ που μοιράζεσαι όλα αυτά τα δημιουργικά μαζί μας.
    Είναι όλα πολύ σούπερ. Εγώ όταν κάνω κρέμες ή ρολ ον ή οτιδήποτε άλλο, είτε είναι δικιά σου συνταγή είτε έμπνευση δική μου, περνάω σε άλλη διάσταση. Μου περνά η κούραση ο πονοκέφαλος, η νύστα, τα πάντα!
    Ζήτω τα χειροποίητα, ζήτω η δημιουργικότητα, ζήτω ο πειραματισμός, ζήτω το μοίρασμα της γνώσης και της εμπειρίας με όλους!
    Δεν μιλάω πολύ, αλλά κάποια στιγμή έπερεπε να το πω τέλος πάντων.

    Φιλιά σε όλους και όλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρότασή σας και μάλλον ανταποκρίνεται στα αρωματικά μου γούστα. Θα προσπαθήσω να το φτιάξω. Θέλοντας κάτι πιο ελαφρύ για το καλοκαίρι θα μπορούσα να το κάνω eau de toilette ή eau de cologne αναμιγνύοντάς το με βότκα ή οινόπνευμα? και τί αναλογία αραίωσης προτείνετε για τα 10 ml αρώματος?
    Εyχαριστώ πολύ!
    Καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)