18 Απριλίου 2007

απλά μαθήματα αρωματικής αλχημείας


εισαγωγή

Η παρασκευή αρωμάτων είναι σίγουρα μια γοητευτική υπόθεση. Όχι εύκολη, και σίγουρα δαπανηρή λόγω του κόστους των αιθερίων ελαίων. Γίνεται όμως άρωμα χωρίς τριαντάφυλλο και γιασεμί;
Η διαδικασία που ακολουθείται για την παρασκευή αρωμάτων στο σπίτι με βάση τα αιθέρια έλαια, δεν έχει καμμιά σχέση φυσικά, με αυτή των εμπορικών αρωμάτων μαζικής παραγωγής. Εκεί τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ειδικοί, ‘οι μύτες’ όπως αποκαλούνται, μαζί με ένα οπλοστάσιο εκατοντάδων αρωματικών συστατικών, συνθετικών ως επί το πλείστον. Σε ένα εμπορικό άρωμα, τα αιθέρια έλαια ή τα απόλυτα (absolutes) προστίθενται –και όχι πάντα- σε πολύ μικρές ποσότητες για να δώσουν βάθος, ένταση και για να το κάνουν πιο πλούσιο. Εννοείται ότι όποιος επιθυμεί να φτιάξει μόνος το άρωμά του χωρίς συνθετικά συστατικά θα πρέπει να ξεχάσει τα αρώματα φρούτων**, δέρματος, θάλασσας κλπ., άρα έχει ένα πεδίο πολύ πιο περιορισμένο.
Από την άλλη κανένα συνθετικό άρωμα π.χ. τριαντάφυλλου, δεν μπορεί να αποδώσει το βάθος και τις νότες του πραγματικού αιθέριου έλαιου.

**update: Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση φυσικών συστατικών, οδηγεί στην παρασκευή & παραγωγή νέων σκευασμάτων. Μετά από αναζήτηση ανακάλυψα ότι παράγονται πλέον ΒΙΟ εκχυλίσματα φρούτων με βάση το αλκοόλ. Όλε!
πρώτα η ασφάλεια..

Όταν ανακατεύουμε μυρωδιές θέλοντας να φτιάξουμε το ιδανικό, δικό μας άρωμα, συνηθως προσπαθούμε να πάρουμε ένα μεθυστικό ελιξίριο αγνοώντας τις αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες των ελαίων. Όμως αυτό τα αιθέρια έλαια δεν το γνωρίζουν! Άρα θα πρέπει εμείς να γνωρίζουμε από πριν τις ιδιότητες του κάθε ενός ελαίου και τις τυχόν παρενέργειές του. Μπορεί να φτιάξαμε ένα ρομαντικό άρωμα που κυριαρχεί η λεβάντα, αν τη χρησιμοποιήσαμε όμως σε μεγάλη συγκέντρωση, φτιάξαμε ταυτόχρονα ένα ωραιότατο σκεύασμα που ‘ρίχνει’ την αρτηριακή πίεση! Υπάρχουν έλαια που ερεθίζουν το δέρμα, άλλα προκαλούν φωτοευαισθησία, άλλα απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη...γι’αυτό αιθερίου ελαίου φείδου.

τα βασικά

Ένα άρωμα μοιάζει με μια μουσική σύνθεση, είναι μια σύνθεση από αρωματικές νότες, από πτητικά αρωματικά στοιχεία των αιθερίων ελαίων. Οι παρασκευαστές αρωμάτων μιλάνε για συγχορδίες, ακόρντα, αρμονικούς συνδυασμούς που αποτελούν την τελική αρωματική σύνθεση. Κάθε άρωμα συντίθεται από κορυφαίες, μεσαίες και χαμηλές νότες.
  • Οι νότες κορυφής (notes de tête) είναι και οι πλέον πτητικές της σύνθεσης, οι πρώτες που οσμιζόμαστε και οι πρώτες που ‘εξατμίζονται’. Οι κορυφαίες νότες δίνουν την πρώτη εντύπωση και οδηγούν στην ‘καρδιά’ του αρώματος .
  • Οι μεσαίες νότες ή νότες της ‘καρδιάς’ (notes de cœur) δεν είναι παρά η...καρδιά του αρώματος. Δεν είναι τόσο πτητικές όσο οι κορυφαίες, άρα διαρκούν περισσότερο. Είναι αυτές που δίνουν πληρότητα και χαρακτήρα στο άρωμα.
  • Οι χαμηλές νότες (notes de fond) έχουν διπλή λειτουργία. Κατ’αρχήν είναι τα λιγότερα πτητικά στοιχεία του αρώματος γι’αυτό το λόγο αναδύονται και πιο αργά, το άρωμά τους διαρκεί περισσότερο γι’αυτό και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους. Από την άλλη μεριά οι χαμηλές νότες παίζουν το ρόλο του ‘στερεωτικού’ (fixative) της αρωματικής σύνθεσης καθυστερώντας την αποδυνάμωση του αρώματος.


Τα αιθέρια έλαια είναι πολυσύνθετες ενώσεις, για το λόγο αυτό, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν είναι εύκολη η αυστηρή ταξινόμισή τους σε κορυφαίες, μεσαίες ή χαμηλές νότες. Τα περισσότερα από αυτά συνιστούν ταυτόχρονα μια κορυφαία-μεσαία νότα ή μια μεσαία-χαμηλή. Κάποια καλύπτουν όλο το φάσμα.. Η μαγεία της σύνθεσης ενός αρώματος θέλει προσωπική εμπειρία, γι’αυτό η παρακάτω κατηγοριοποίηση είναι μια απλή κατευθυντήρια οδηγία ..
Νότες κορυφής: αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, κωνοφόρων, μέντα, βασιλικός, πτι-γκρέιν, τζίντζερ, δενδρολίβανο, μάραθος.
Μεσαίες νότες: αιθέρια έλαια ανθέων όπως χαμομήλι, γεράνιο, λεβάντα, ylang ylang, βιολέτα, τριαντάφυλλο, γιασεμί, νερολί και παλμαρόζα, ιεροβότανο, θυμάρι, γαρίφαλο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ματζουράνα, μελισσόχορτο.
Χαμηλές νότες: κυρίως τα ξυλώδη αιθέρια (ροδόξυλο, σανταλόξυλο, κέδρος), τα έλαια από ρητίνες ( λιβάνι, μύρο, βενζόη), βανίλια, πατσουλί, βετιβέρ, βρύο βελανιδιάς, λάβδανο.

oι οσφρητικές ‘οικογένειες’ (les familles olfactives)

Τα αρώματα ταξινομούνται σε οικογένειες με βάση το ‘υλικό’ που κυριαρχεί. Η ταξινόμηση αυτή δεν μπορεί να είναι αυστηρή ή αντικειμενική γιατί μια αρωματική σύνθεση περιλαμβάνει στοχεία και από διαφορετικές ‘οικογένειες’, απλά μπορούμε να πούμε ότι είναι η αφετηρία της περιγραφής ενός αρώματος.

Τα ονόματα των οικογενειών δεν τα μεταφράζω, τα παραθέτω όπως αναφέρονται στο βιβλίο της Catherine Donzel και με μια διαφοροποίηση και σε αυτό της Νancy Booth. Ο λόγος είναι ότι δε γνωρίζω την επίσημη ελληνική ορολογία και δε θέλω σας προκαλέσω ότι μου προκάλεσε η μεταφράστρια της Booth: αβάσταχτο γέλιο.. Αναγκάστηκα και αγόρασα το πρωτότυπο στα αγγλικά για να μπορέσω να το κατανοήσω.

Παραδοσιακά λοιπόν και σύμφωνα με την ταξινόμηση της Société Française des Parfumeurs ένα άρωμα μπορεί να είναι:

  • Floral όταν κυριαρχούν νότες λουλουδιών
  • Chypré (Chypre) μια οικογένεια που γεννήθηκε μετά τη δημιουργία του αρώματος Chypre από τον François Coty το 1917 με κύρια στοιχεία: περγαμόντο, τριαντάφυλλο, βρύο βελανιδιάς, πατσουλί & λάβδανο
  • Fougère (Fern=φτέρη), με βάση λεβάντα, γεράνιο, βετιβέρ, και βρύο βελανιδιάς, μια οικογένεια στην οποία εντάσσονται πολλά αντρικά αρώματα
  • Cuir (Leather), εξίσου αγαπημένη οικογένεια των αντρικών αρωμάτων όπου κυριαρχούν μυρωδιές από μέλι, καπνό και ξύλο
  • Boisé (Woody), o θρίαμβος του σάνταλου και του κέδρου
  • Οriental, με κύρια στοιχεία τη βανίλια και τα έλαια από ρητίνες
  • Ηespéridé (Citrus) με τη φρεσκάδα των εσπεριδοειδών, το κύριο συστατικό των eaux de Cologne
αρωματικές συνθέσεις

Aνάλογα με την περιεκτικότητά της (%) σε αρωματικές ενώσεις, μια αρωματική σύνθεση μπορεί να είναι:
άρωμα: 20%-40%
eau de parfum: 10-30%
eau de toilette: 5-20%
eau de cologne: 2-5%

και ποιός θα είναι ο φορέας αυτών των αρωματικών ενώσεων;

δύο είναι οι βασικές επιλογές, το λάδι jojoba και το αλκοόλ
  • το λάδι jojoba δεν οξειδώνεται, άρα είναι ένας άριστος φορέας για τα αιθέρια έλαια. Δεν ερεθίζει το δέρμα και έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι του αλκοόλ: το άρωμα δε χρειάζεται ωρίμανση, αν και 2-3 εβδομάδες αναμονής σίγουρα θα το βελτιώσουν. Η αναλογία; Αναφερθήκαμε παραπάνω στα είδη των αρωμάτων, προσωπικά πιστεύω ότι μια αναλογία 10-15% μίγματος αιθερίων προς 85-90% λάδι jojoba είναι ότι πρέπει, αρκεί να έχουν τηρηθεί οι βασικοί κανόνες ασφάλειας των ελαίων και να έχει ληφθεί υπόψη ο τύπος επιδερμίδας για τον οποίο φτιάχνεται το άρωμα. Ορισμένα αρωματικά μίγματα μπορεί να είναι πολύ δυνατά και να χρειαστεί περαιτέρω αραίωση. Κατά την προσωπική μου άποψη το ποσοστό των αιθέριων ελαίων δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να ξεπερνά το 20%.

  • το αλκοόλ είναι ο παραδοσιακός φορέας των αρωματικών μιγμάτων. Χρησιμοποείται στην καθαρή του μορφή και πολλές φορές με πρόσμιξη αποσταγμένου νερού ή ανθόνερου. Μια εναλλακτική είναι η χρήση βότκας, καλής ποιότητας και όσο το δυνατόν μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε οινόπνευμα. Η μέθοδος αυτή μάλλον διαχέει καλύτερα τα αρωματικά μίγματα αλλά είναι υποχρεωτικό ένα διάστημα ωρίμανσης 4-6 εβδομάδων το λιγότερο. Η μεγαλύτερη αναλογία για ένα τέτοιο μίγμα είναι: 1 ml (20 σταγόνες) αρωματικού μίγματος σε 5 ml αλκοόλ με την προσθήκη 5-10 σταγόνων αποσταγμένου νερού. Στα αρώματα με βάση το αλκοόλ συνηθίζεται να προστίθενται σταθεροποιητές (fixatives) που περιορίζουν την πτητικότητα των ελαίων. Τέτοιοι σταθεροποιητές είναι τα εκχυλίσματα ελαιορητίνων CO2 (ακριβά) και το πιο προσιτό βάμμα από ρίζα ίριδας..αλλά, για τα fixatives θα πούμε περισσότερα σε άλλο μαθημα.
Το μίγμα πρέπει να φυλαχθεί σε σκοτεινό και δροσερό μέρος κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Αφού ωριμάσει μπορούμε να το αραιώσουμε, αν θέλουμε, με την προσθήκη ανθόνερου.

η περιπέτεια αρχίζει



‘Ενα εύκολο ξεκίνημα στη φυσική ..αρωματοποιία μπορεί να αρχίσει με το μαστόρεμα τριών ελαίων, ένα από κάθε νότα. Κρατάμε και τα τρία μπουκαλάκια των ελαίων ανοιχτά και οσφριζόμαστε! Μας αρέσει; Αν ναι, αρχίζουμε την ανάμιξη. Σε ένα σκούρο γυάλινο μικρό μπουκάλι ρίχνουμε δύο σταγόνες από το καθένα. Πάντα καταγράφουμε τα έλαια και τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε.


Παράδειγμα: βάζουμε στο μπουκάλι 2 σταγόνες τζίντζερ (κορυφαία νότα) 2 σταγόνες νερολί (μεσαία νότα) και 2 σταγόνες σανδαλόξυλο (βασική νότα). Κλείνουμε το μπουκάλι, ανακινούμε, σνιφάρουμε! Too much τζίντζερ? Βέβαια είναι κορυφαία νότα και αυτή κυριαρχεί πρώτα, αλλά αν μας ενοχλεί αυξάνουμε τις δύο άλλες.
Θέλουμε το άρωμα floral? Βάλε νερολί! Το θέλουμε ζεστό, να κυριαρχεί το ξύλο? Βάλε σανδαλόξυλο! Να το κάνουμε πιο φρουτώδες? Βάλε πορτοκάλι! Ναι, αλλά σου αρέσει η λάγνα ανατολή? Βάλε πατσουλί .. .και γενικά βάλε έμπνευση, και κατέγραψέ την.
Εδώ να προσθέσω ότι για λόγους ασφάλειας και.. ποιότητας, ανάμεσα στις οσφρητικές δοκιμές, τα διαλείμματα για φρέσκο αέρα είναι υποχρεωτικά.

Για να ελέγξουμε τη διάρκεια και το bouquet του αρώματος το ..σνιφάρισμα δεν αρκεί. Παίρνουμε λοιπόν ένα φίλτρο γαλλικού καφέ, το κόβουμε σε λωρίδες, ρίχνουμε μια σταγόνα σε μια λωρίδα και περιμένουμε να ξετυλιχτεί ο χαρακτήρας του αρώματος. Οσμιζόμαστε τη λωρίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα, βλέπουμε πως ‘δουλεύει’ το άρωμα σε σχέση με το χρόνο.

Για να δούμε πως ‘δουλέυει’ το άρωμα σε σχέση με τον εαυτό μας, αναμιγνύουμε μια σταγόνα με 5 σταγόνες jojoba. To φοράμε στον καρπό και περιμένουμε αποτελέσματα. Όποια κι αν είναι τα καταγράφουμε.

Αν είμαστε ευχαριστημένοι έχει καλώς, αν όχι συνεχίζουμε το μαστόρεμα κατά προτίμηση όταν μας κάνει κέφι. Σε κάθε περίπτωση αφήνουμε το μίγμα για μια εβδομάδα να ωριμάσει και κατόπιν προχωράμε στη διαδικασία ανάμιξης με jojoba ή αλκοόλ. Ένα φρέσκο μίγμα δεν έχει την ίδια μυρωδιά με το ‘ώριμο’.

Με τον καιρό μαθαίνουμε να φτιάχνουμε ακόρντα, π.χ. ιεροβότανο & γιασεμί, πορτοκάλι & τζίντζερ και με την πείρα μαθαίνουμε πως θα τα δέσουμε για δημιουργήσουμε την τελική σύνθεση. Εύκολο δεν είναι, είναι όμως γοητευτικό και μαγικό..

Πληροφορίες από:- Guy Roulier, “Les Huiles essentielles pour votre santé”, Dangles - Catherine Donzel, “ Le Parfum”, Chêne
- Nancy M. Booth, Perfumes, Splashes and Colognes, Storey

πως; δεν έχει συνταγή;

Την επόμενη φορά. Πρώτα πρέπει να κατανοηθεί η θεωρία.
Για την ώρα λάβε μια μουσική σύνθεση που αν την έχεις δει live αξίζει όσο κι ένα άρωμα, notte di lucce, nights in white satin, in italiano.

Τη συνοδέυουμε με sorbet λεμόνι.

36 σχόλια:

  1. Μιας και ο καιρός που θα επιθυμούσα πρωτίστως ένα άρωμα με το οποίο θα δημιουργούσα φαινόμενα του τύπου "διαφήμιση του ΑΧΕ" έχει παρέλθει, θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου βρίσκατε το αρωματάκι με το οποίο θα γλύτωνα από κάποια επιπλέον κεντριά αλλά και κάποιες μέλισσες τη ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σπευδω να το ξαναδιαβάσω για να τα μάθω όλα όσα μας λες.. για να είμαι έτοιμη για το επόμενο ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ντιαρ Beehappy, εννοείτε πως έχετε το AXE effect χωρίς να χρησιμοποιείτε άρωμα? Καλά δεν κατάλαβα;)
    εσείς ζητάτε από εμένα συνταγή μελισσοαπωθητικού? Κι εγώ σκόπευα να τη ζητήσω από εσάς για να τη δώσω στην cara Leila...
    ενιγουέι, θα ψάξω στα κιτάπια μου όπου αναφέρονται κάποια εντομοαπωθητικά αιθέρια, η σιτρονέλλα και ο ευκάλυπτος είναι σίγουρα αλλά δεν ξέρω αν δουλέυουν στις μέλισσες.
    Εγώ να σας πω, αλλά, πολύ φοβάμαι ντιαρ ότι θα χάσετε το AXE effect :P

    leila carissima,
    να το ξαναδιαβάσετε με την ησυχία σας, και ετοιμαστείτε να ξηλωθείτε για γιασεμί και τριαντάφυλλο...(αν θελήσεις στείλε mail να σου πω, για να μην ξηλωθείς και τόσο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνταγή μελισσοσαγηνευτικού ζήτησα chère και όχι μελισσοαπωθητικού. Τη φερομόνη που θα τις κάνει γλυκές τρυφερές και συνεργάσιμες.
    (Αν υπάρχει συνταγή και για ανθρώπινη χρήση δεκτή).
    Για την ιστορία υπάρχει μελισσοαπωθητική ουσία και είναι το προπιονικό οξύ.
    Στη Γερμανία βρήκα και αλοιφή με, υποτίθεται, ανάλογες ιδιότητες, αλλά το κέντρισμα πάει σύννεφο.
    AXE effect δεν επιθύμησα ποτέ, μαζοχιστικά ίσως προτιμώ τη βάσανο του καμακίου και του ψηστηρίου.
    Α!!! Η συνταγή για την κρεμούλα προσέλκυσης αφεσμών πέτυχε. Ήδη 5 αφεσμοί έχουν αυτο-συλληφθεί. Merci.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μαγισα εγραψες! ολοκληρο πονημα αλλα καλα τα λες, θέλει 60-70 ευρω τωρα για τα μυριστικα.
    αλλα κι οταν αγοραζουμε αρωμα του εμποριου,καλη μαρκα,μηπως πληρωνουμε λιγοτερα; ασε που μ’αυτα δε θα φτιαξουμε μονο ενα αρωμα!
    σματς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. cher Beehappy, φαίνεται ότι επειδη δεν έφαγα μέλι το πρωί δεν κατάλαβα τι εννοείτε. Λέτε ότι θέτε να αποφύγετε τα κεντρίσματα με κάτι αρωματικό που θα έλκει τις μέλισσες?? Αν σε 5 ml λάδι jojoba (σιγά μη βάλετε jojoba) ρίξετε 10 σταγόνες αιθέρια εσπεριδοειδών και μελισσόχορτου και ...επαλειφτείτε θα σας ερωτευτούν όλες (οι μέλισσες). Για το αν σας κεντρίσουν, you know better..
    Eπιθυμείτε να έχει εφαρμογή & στον άνθρωπο (γυναικες)? Εφαρμόστε την ίδια τακτική και συνοδέψτε την με ένα μονόπετρο( at least). O συνδυασμός αυτός ηρεμεί και έχει συνεργατικά results :)
    en plus: είμαι τεμπέλα και δεν μου αρέσουν οι βάσανοι, στη θέση σας δε θα απέρριπτα το AXE effect…αβασάνιστα
    ..et finalement: χαίρομαι που βοήθησε η ιδέα, μερσί και για τις ευχαριστίες αλλά ετοιμάστε κι ένα ...κιούπι (κεραμικό preferably) γιατί σ’αυτή τη ζωή όλα έχουν ένα τίμημα :P

    γλυκειά akamatra, σωστά τα λες, αιθέρια να πάρεις από εκεί που σου είπα, τριαντάφυλλο και γιασεμί σίγουρα. kisses

    γουατ ις δις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σβήστο και κάνε enable το comment moderation ή το word verification μέχρι να βεβαιωθείς ότι δεν επαναλαμβάνεται. Είναι τα spams των Blogs.
    "Eπιθυμείτε να έχει εφαρμογή & στον άνθρωπο (γυναίκες)???"...Ξανθιά ερώτηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. :) :)
    είναι ρητορική ερώτηση, εσείς δε ζητήσατε συνταγή για ανθρώπινη χρήση? εκτός αυτού γνωρίζετε πολύ καλά πως είμαι κατάξανθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτο το μαθημα περι αρωματων μ' αρεσει!
    Ακομη δεν γυρισα και θ αρχισω τη μελετη! :-))
    Καλησπερα σ ολους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μελετώ και ξαναμελετώ όλα όσα διλαβασα... Πολύ ενδιαφέροντα σερί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αεράτο αερικό, που ήσασταν?
    αν μου πείτε διακοπές Πάσχα, θα ζηλέψω και θα μου κόψει η κρέμα :P

    ma petite delicieuse, επιτέλους, κουράστηκα αλλά κέντρισα το ενδιαφέρον σου!
    PS κι εγώ που νόμισα ότι διλάβασες :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Dear witch
    Ωραία ιδέα τα αρώματα,σπεύδω ευθείς να πειραματιστώ.Μια που ήρθε το καλοκαιράκι και ο ήλιος καίει και εμείς είμαστε τοσο ευαίσθητες μήπως να φτιάχναμε καμια αντιηλιακή προσώπου,γιατί το δικό μου ηδη εχει αρχίσει και κοκκινίζει.Μπορω να "πειράξω" καμια απο τις υπάρχουσες ή είμαι αναγκασμενη να πέσω στα χημικά;
    appassionata

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. appassionata dear,
    κάτι αντίστοιχο είχε ζητήσει και η γοητευτική Ελευθερία.
    Θ'ελοντας κάτι απολύτως "φυσικό" και χωρίς άλλες προσμίξεις, δηλαδή μόνο με φυτικά λάδια μπορούμε να π'αρουμε 'ενα σκεύασμα με δείκτη προστασίας 3-4. Τα λάδια αυτά είναι κυρίως το σησαμέλαιο και το jojoba, αβοκάντο, καροτέλαιο, βούτυρο καριτέ. Τώρα τελευταία στα φυσικά καλλυντικά "φοριούνται" τα σπανια υλικά, λάδι φραμπουάζ και βούτυρο καφέ..
    Το πλέον ενδεδειγμένο υλικό για αντηλιακή προστασία είναι το διοξείδιο του τιτανίου που έχει και αρκετό μπελά ενσωμάτωσης, η οποία δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτή στο εργαστήριο..
    θα επανέλθω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις ευχές. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαγισσούλα έκανες την καλύτερη δουλειά με τα αιθέρια έλαια.Σου ομολογώ, αν και γνώστης τους,δυσκολεύομαι να βρώ μυρωδιές που με ενθουσιάζουν.Τώρα τελευταία ανακάλυψα πως ο μάραθος ταιριάζει πολύ με τα εσπεριδοειδή.Το κακό είναι πως ενώ τα τελευταία ταιριάζουν στο καλοκαίρι,αντενδείκνυνται σε μεγάλες ποσότητες γιατί προκαλούν φωτοευαισθησία με την ηλιακή ακτινοβολία!Τι να πεί κανείς...
    Σου προτείνω και έναν αγαπημένο συνδυασμό: μανόλια με περγαμόντο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλό μου ξωτικό, πόσο δίκιο έχεις για τα citrus και το καλοκαίρι..
    βέβαια υπάρχουν και τα bergaptene free που ακυρώνουν τη φωτοτοξικότητα..
    προς το παρόν δουλεύω ένα oriental/floral, θα δείξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάλημέρα μαγισσούλα.Ευχαριστώ πολύ για τα υπέροχα μαθήματα που παραδίδεις!!!Ήδη ξεκίνησα το πρώτο αρωματάκι με αλκοόλ.Θα το επιχειρήσω και με το λαδάκι.Έχω βρει και κάτι συνταγούλες.Σου τις στέλνω με mail.Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. γοητευτική Ελευθερία, pas de quoi, αλλίμονο..

    Έλαβα τις συνταγές, αποφάσισα να ανοίξω το gmail, η ακαμάτρα
    merci beaucoup :)

    έχεις να λαμβάνεις 2 mails σε δύο διαφορετικές διευθύνσεις :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ξέχασα να ρωτήσω. Αγόρασα λεκιθίνη σε κόκκους. Πόσο αναλογεί σε μία κάψουλα? Δεν την έχω ανοίξει ακόμα γιατί μου είπε η φαρμακοποιός ότι από τη στιγμή που θα την ανοίξω πρέπει να καταναλωθεί σε 6 εβδομάδες. Για τις κάψουλες ισχύει το ίδιο? Μου είπε επίσης ότι οι κάψουλες δεν μπορούν να διαλυθούν γιατί είναι σαν πλαστικό. Τι μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ελευθερία,
    η λεκιθίνη σε κόκκους απ'όσο γνωρίζω, δεν είναι λιποδιαλυτή. είναι σίγουρα πιο οικονομική από την υγρή αλλά πως θα την ενοποιήσεις σε μια κρέμα? έχω την εντύπωση πως διαλύεται στο νερό, αλλά ακόμα κι έτσι δεν ξώρω άμα δέσει με το κερί. κάνε τεστ σε μια ελάχιστη ποσότητα cold cream.
    Αν δεν κάτσει don't worry, υπάρχουν και οι μάσκες :)

    να θυμάσαι, για κρέμες μόωο υγρή οργανική λεκιθίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αχ μου θύμισες κάτι βροχερά πρωινά στο Παρίσι, στα κεντρικά της γαλλικής πολυεθνικής στην οποία εργαζόμον με μερικούς από τους καλύτερους αρωματοποιούς της Γαλλίας να πασχίζουν να εξηγήσουν σε μονοδιάστατους marketeers τα olfactory και τα notes.
    Έγώ είχα ενθουσιαστεί γιατί ήταν παρόντες κορυφαίοι δημιουργοί αρωμάτων. Άνθρωποι- Μύθοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. λύκαινα, τώρα ζήλεψα (το εννοώ), η αρωματοποία μπορεί να μην είναι Τέχνη, αλλά τέχνη είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ωραία η παρέα σας, την ανακάλυψα εδώ και ένα μήνα, ωραία αυτά που ακούω αλλά δύσκολα. Ξεκίνησα με κάτι απλό. Αγνό σαπούνι από ελαιόλαδο. Αν προχωρήσω στα σύνθετα μπορώ να βασίζομαι στη βοήθεια σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. εννοείται, dear anonymous, avec plaisir, για όποιαδήποτε ερώτηση εδώ είμαστε..
    αν θέλετε, παρακαλώ να σχολιάζετε στο πιο πρόσφατο ποστ για να..βλέπω το σχόλιο και αν δεν σας ενοχλεί χρησιμοποιήστε και ένα nick για να σας αναγνωρίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. καλησπερα και απο εμένα
    Έχεις κανει πολύ καλή δουλειά με το blog αλλά και τις πληροφοριες που μοιράζεσαι!congrats!!!
    ....λοιπόν αν και σχετικα καινουρια θα ήθελα να με βοηθήσεις και να μου πεις από που να προμηθευτώ τα αιθέρια έλαια...
    Περιμενω νέα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. προσφατα ανακαλυψα το site σου και εχω να σου πω οτι εισαι υπεροχη...ειναι πολυ κατανοητα ολα αυτα που θελεις να μοιραστεις μαζι μας και εμενα προσωπικα με βοηθησες πολυ...σ ευχαριστω γιατι ηδη μπορω και φτιαχνω για τον εαυτο μου καπια απο τις συνταγες που μας εχεις δορηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή προσπάθεια! Έχω πάθος με τα αρώματα και την παρασκευή τους και θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει τρόπος να φτιάξω μόνη μου αιθέρια έλαια! Γνωρίζω ότι απαιτείται απόσταξη ή υγρή εκχύλιση, αλλά αναρωτιέμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. συγνώμη για την ανωνυμία στο ακριβώς από πάνω αλλά δεν ήξερα πως να το αλλάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα ήθελα να μάθω για σχολές αρωματοποιειας στην Ελλάδα η στην Ευρώπη! Η κάποιο τροπο που θα μ έβαζε στον κόσμο των αρωματων κ την δημιουργία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παρακαλω θα ηθελα τις γνωσεις σας και τη βοήθεια σας για παρασκευή αρώματος απο σαντοξυλο γιασεμι ναρκισο μοσχο και ylang ylang
    email pasifai_ln@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερα..πολυ ενδιαφερον το θεμα σας..Μηπως μπορειτε να μου πειτε που μπορω να βρω fixatives?ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)