22 Ιουνίου 2006

Ενυδατική λοσιόν σώματος


Λοιπόν Θ., γενηθήτω το θέλημά σου! Ιδού η συνταγή που ζήτησες! Είναι ακριβής μετάφραση από το βιβλίο της Dina Falconi “Earthly bodies and heavenly hair”, ένα αρκετά καλό βιβλίο με ελάχιστες όμως συνταγές για κρέμες και λοσιόν...Στην πραγματικότητα αυτή είναι η μοναδική συνταγή για λοσιόν σώματος σ’ όλο το βιβλίο!
Η Falconi για να ομογενοποιήσει τις κρέμες και τη λοσιόν χρησιμοποιεί μόνο κερί μέλισσας, γι’ αυτό το λόγο νομίζω πως η αναλογία των λαδιών στις συνταγές της είναι μεγάλη. Τη συνταγή δεν την έχω φτιάξει ποτέ ακριβώς για το λόγο αυτό. Νομίζω πως η περιεκτικότητα 42% λαδιού σε μια λοσιόν είναι υπερβολική. Παρόλα αυτά δε χάνεις τίποτα αν κάνεις μια δοκιμή και σημειωτέον, δύσκολα θα βρεις συνταγή για λοσιόν ή και για κρέμα χωρίς ένα πιο επεξεργασμένο ομογενοποιητή (emulsifying wax). Εγώ δεν έχω βρει καμία.


Ακόμα: οι συνταγές που προτείνει το βιβλίο, δίνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, η συγκεκριμένη είναι για 570ml, και η μόνη τροποποίηση που έχω κάνει είναι μα μετατρέψω τις ουγκιές σε κουταλιές για διευκόλυνση, οπότε μπορείς να προσαρμόσεις την ποσότητα διαιρώντας /2 ή /4. Και κάτι άλλο, σε όλες τις συνταγές για την ανάμιξη ελαίων και νερού, η Falconi χρησιμοποιεί μίξερ. Πάμε λοιπόν.

 Υλικά:
  •  22 κουταλιές της σούπας αποσταγμένο νερό 
  • 16 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο (σε υγρή μορφή, όχι στερεά έλαια τύπου βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ ή λάδι καρύδας) 
  • 1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του καφέ borax 
  • 40 σταγόνες αιθέριο έλαιο 
Πως τη φτιάχνουμε 
  • Χρειαζόμαστε 2 σκεύη πυρέξ που προηγουμένως θα τα έχουμε αποστειρώσει σε καυτό νερό, ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, κουταλάκια του καφέ, ένα ανοξείδωτο μικρό «σύρμα αυγών» ή μίξερ χειρός 
  • Στο ένα πυρέξ βάζουμε το τριμμένο κερί και λάδι και στο άλλο σκεύος βάζουμε το νερό και το βόρακα. Γεμίζουμε το τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ’ αυτό τα δύο σκεύη. 
  • Περιμένουμε να λειώσει καλά το κερί και ανακατεύουμε σχολαστικά τα υλικά για να ενοποιηθούν. Μόλις ζεσταθεί το νερό ανακατεύουμε για διαλυθεί ο βόρακας και να ενοποιηθούν τελείως τα υλικά. 
  • Αποσύρουμε τα σκεύη από το τηγάνι και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά (37 βαθμοί), στη θερμοκρασία περίπου του σώματος. Είναι σημαντικό και τα δύο μείγματα να έχουν την ίδια θερμοκρασία. 
  • Σ’ αυτό το σημείο ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό μέσα στο σκεύος με το λάδι ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να έχουμε μια λεπτόρρευστη λοσιόν. Δεν είναι αναγκαίο να προσθέσουμε όλο το νερό, αλλά τόσο ώστε να πάρουμε την υφή που μας ικανοποιεί. 
  • Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε στο μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η λοσιόν να κρυώσει εντελώς. 
  • Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε καλά. Είσαι έτοιμη!
~ Τo αποσταγμένο νερό μπορεί να αντικατασταθεί από έγχυμα βοτάνων ή ανθόνερο
~ Το φυτικό έλαιο θα το διαλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός μας: λάδι από σπόρους σταφυλιού για τις λιπαρές επιδερμίδες, αμυγδαλέλαιο ή jojoba για όλους τους τύπους, λάδι αβοκάντο ή σιτέλαιο για ξηρές και ώριμες επιδερμίδες.
~ Επιλέγουμε το ή τα αιθέρια έλαια σύμφωνα με τις προσωπικές μας προτιμήσεις. Voila!


20 σχόλια:

  1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Η αλήθεια είναι ότι οι ποσότητες όντως μου φαίνονται υπερβολικές. Σκέφτομαι μήπως τις μειώσω αναλογικά. Όταν θα κάνω το "πείραμα" θα σε ενημερώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μάγισσα,

    Λοιπόν έκανα το πείραμα. Αρχικά είπα να πειράξω τις αναλογίες μεταξύ των υλικών (π.χ. λιγότερο λάδι) αλλά τελικά αποφάσισα να το ρισκάρω και απλά μειώσα τις ποσότητες στο μισό (γιατί πείραμα είναι ας μην κάνουμε και τεράστιες ποσότητες). Στις ποσότητες λοιπόν που έβαλα πρόσθεσα 1/4 κουτ. καφέ ψευδάργυρο και 1 κουτ. καφέ ζελ αλόης. Μόλις τελείωσα τη lotion και το πείραμα δείχνει να πέτυχε. Θα σε ενημερώσω για οτιδήποτε νεώτερο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OK naturalisme, χαίρομαι που τα αποτελέσματα ήταν καλά. Πόσο ψευδάργυρο έβαλες και που το διέλυσες; Eνημέρωσέ με πλιζ και για την υφή της λοσιόν και αν είναι πολύ λιπαρή. Μερσί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προτείνω για γαλακτωματοποιητή λεκιθίνη ή και λανολίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια naturalisme.
    Η λεκιθίνη είναι γαλακτοματοποιητής και πιστεύω ότι θα έχεις καλά αποτελέσματα. Να προτιμήσεις λεκιθίνη βιολογικής προέλευσης αν και ακριβότερη γιατί η γενετικά τροποποιημένη σόγια κρύβεται παντού. Λανολίνη δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Γνωρίζεις ότι εκκρίνεται από το δέρμα των προβάτων και εκχυλίζεται από το μαλλί τους. Σε ορισμένα άτομα προκαλεί αλλεργία. Τώρα τελευταία έχει κατηγορηθεί όχι γι’ αυτές καθ’ αυτές τις ιδιότητές της, αλλά για το γεγονός ότι τα πρόβατα ψεκάζονται προληπτικά με παρασιτοκτόνες ουσίες οι οποίες απορροφώνται από το δέρμα τους. Δεν είναι γαλακτοματοποιητής, αλλά λόγω της πυκνής της σύστασης βοηθάει στην υφή της κρέμας όπως π.χ. το βούτυρο κακάο. Στην περίπτωση όμως της λοσιόν δε χρειάζεσαι κάτι τέτοιο.
    Μήπως έπρεπε να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα λοσιόν χωρίς ZnO για να δεις πρώτα την υφή της; To ZnO δε διαλύεται στο νερό. Για δες παρακάτω:
    From Wikipedia,the free encyclopedia
    Zinc oxide
    Density and phase:5.606 g/cm3,solid
    Solubility in water:Insoluble
    Melting point:1975°C (decomposes)
    Zinc oxide is a chemical compound. It is nearly insoluble in water but soluble in acids or alkalis. It occurs as white hexagonal crystals or a white powder commonly known as zinc white. It remains white when exposed to hydrogen sulfide or ultraviolet light. Zinc oxide decomposes into zinc vapor and oxygen at around 1975°C. Zinc peroxide, ZnO2 .½ H2O, is a white to yellow powder used in antiseptic ointments, like Calamine Lotion. Because it absorbs both UVA and UVB rays of ultraviolet light, zinc oxide can be used in ointments, creams, and lotions to protect against sunburn and other damage to the skin caused by ultraviolet light.
    Ωραία! Διαλύεται σε οξέα ή βάσεις......(ξύδι ή αμμωνία???!!!)
    Πάντως τα φυτικά έλαια έχουν λιπαρά οξέα, δεν ξέρω αν η ποσότητά τους επαρκεί χωρίς κάποια παραπάνω διεργασία. Πάντως άκρως ενδιαφέρον το πείραμα, κράτα με ενήμερη.
    Τώρα το πως θα συντηρηθεί στην παραλία, είναι άλλο θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λανολίνη -σαφώς να έχει ελεγχθεί για υπολλείματα χημικών- δουλεύει καλά σε κρέμες γιατί απορροφάει το βάρος της σε νερό. Βέβαια επειδή είναι "βαρειά" είναι ιδανική σε μικρό ποσοστό της λιπαρής φάσης για κρέμες για ξηρές επιδερμίδες ή και εξ'ολοκλήρου στη λιπαρή φάση για να φτιάξουμε πλούσιες προστατευτκές κρέμες π.χ. για τα χέρια όταν κάνει πολύ κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ουπς...σορι vasvoe, νόμισα πως το σχόλιο ήταν της naturalisme γι' αυτό και το λογίδριο για το οξείδιο του ψευδαργύρου....Βλέπεις προσπάθησε να κάνει τη λοσιόν και αντηλιακή.
    Είναι καλή ιδέα αλλά και να πετύχει μάλλον δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραλια, θα αλλοιωθεί από την υψηλή θερμοκρασία αφού δεν έχει συντηρητικά. Ας πετύχει και θα βρούμε κάποια πατέντα.
    Αυτό που λες για τη λανολίνη είναι σωστό αλλα πιστεύω πως πρέπει να δίνει πολύ λιπαρό αποτέλεσμα και μάλλον είμαι προκατειλημμένη με την προέλευσή της, προτιμώ κάτι σε πιο φυτικό...Τώρα για να φτιάξουμε μια λοσιόν ρευστή θα βοηθούσε να βάζαμε μια στερεή λιπαρή ουσία; Το κερί είτε μέλισσας είτε κάποιο φυτικό (είναι δύσκολο να τα βρείς) νομίζω οτι είναι απαραίτητο. Πάντως αν κάνεις το πειραμα ενημέρωσε να ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι πληροφορίες ήταν γενικές.

    Προσωπικά χρησιμοποιώ πολύ ελαφρύτερες κρέμες ή προτιμώ λάδια.
    Βαρειά κρέμα με λανολίνη βάζω μόνο στα χέρια το χειμώνα για προστασία από το κρύο.

    Για αντιηλιακή προστασία υπάρχει το τιτάνιο (titan dioxide) σε σκόνη. Χρησιμοποιείται και για να δώσουμε άσπρο χρώμα στα σαπούνια ή σε πούδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nαι το γνωρίζω, και χρησιμοποείται στα φυσικά καλλυντικα περισσότερο απο το ZnO, τα μόρια του είναι σαν μικροσκοπικοί καθρέφτες που αντανακλούν την ακτινοβολία και δεν επιτρέπουν να απορροφηθεί. Πιστεύω ότι και αυτό θα πρέπει να διαλύεται στη λιπαρή φάση, δεν γνωρίζω αν χρειάζεται ειδική επεξεργασία για να ενσωματωθεί στην κρέμα. Σύντομα θα κάνω πείραμα με TiO2 και θα ενημερώσω πάραυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπόν αρχικά να διευκρινίσω ότι τον ψευδάργυρο τον διέλυσα στο λάδι αλλά και πάλι η υφή της lotion ήταν η ίδια με παλαιότερο πείραμα που έκανα όταν το διέλυσα στο νερό. Ψάχνοντας για το σχετικό θέμα στο δίκτυο ουσιαστικά χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους (π.χ. κάτι σαν ανακάτεμα με μεγάλη ταχύτητα) για να διαλύσουν τον ψευδάργυρο ή το τιτάνιο. Μάλιστα βρήκα και ένα άρθρο σχετικό για μια νέα μέθοδο με υπέρηχους. Σκέφτομαι στο επόμενο πείραμα που θα κάνω με ψευδάργυρο να χρησιμοποιήσω μιξερ αν και δεν έχω μεγάλες ελπίδες και πάλι. Θα σας ενημερώσω πάραυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέρηχους; Να σου στείλω το γιό μου να φωνάζει. Θα μας δέσει η κρέμα οπωσδήποτε..
    Δεν μπορεί στο μπλέντερ, στη μεγάλη ταχύτητα κάτι θα γίνει.
    Αναμένουμε νεώτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Looking for information and found it at this great site... »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαγισσούλα καλημέρα!
    Έβαλα μπρος να φτιάξω την εν λόγω κρέμα αλλά έχω απορία: αφού δεν έχει συντηρητικά πόσο θα διαρκέσει; θέλει κάτι επιπλέον; μήπως να την κρατώ στο ψυγείο; ακολούθησα και τις οδηγίες σου και πήρα σταφυλοκουκουτσέλαιο καθ' ότι το δέρμα είναι λιπαρό. Eλπίζω να πετύχει. Kisses.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κόρη allegra -ma non tropo-, για να είμαι δίκαιη, η παραπάνω συνταγή είναι της Falconi, όχι δική μου.
    Μπορεις να προσθέσεις εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ και αιθέριο έλαιο ή βάμμα βενζόης για τη συντήρηση.
    Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα αντικατέστησε μέρος του νερού με τζελ αλόης. 2-3 κάψουλες λεκιθίνης δε θα βλάψουν καθόλου..
    Κάνε τη μισή ή λιγότερη δόση γιατί η Falconi έχει την τάση να προτείνει μισόκιλα και βάλε.
    Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μιξεράκι του φραπέ και το νερό λίγο-λίγο..
    Αν θέλεις να είσαι απόλυτα σίγουρη, ιδίως αν χρησιμοποιήσεις έγχυμα βοτάνων, τότε βάλτη στο ψυγείο.

    kisses too.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ,μαγισσά μου, δε σ' άκουσα κι έκανα του κεφαλιού μου κι χρησιμοποίησα όλο το νερό!!!! Έκανα τη μισή δόση (βγαίνουν 150 ml σε λοσιόν), έβαλα και το συντηρητικό, το άρωμα τέλειο, η υφή μια χαρά (τουλάχιστον σε πρώτη φάση μετά το χτύπημα) και όταν τελικά άρχισα να ρίχνω τη λοσιόν στο μπουκάλι (ήθελα και μπουκάλι με αντλία, τρομάρα μου)με τρόμο είδα ότι στον πάτο της κούπας είχε καθήσει μισό δάχτυλο νερό. Τώρα τι κάνουμε; το έριξα όπως ήταν στο μπουκάλι, το δοκίμασα και πανω μου (ελαφρώς λιπαρό αλλά το αντέχω) και θα το αφήσω έτσι μέχρι νεωτέρας διαταγής (μπορείς να με κράξεις όσο θες, μου αξίζει). Για το μόνο που είμαι περήφανη είναι ότι πέτυχα το μείγμα των αιθεριων καλύτερα απ' ότι περίμενα. Περιμένω τις παρατηρήσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. allegra κόρη,
    σκέφτομαι, αν την έβαζες σε μπλέντερ και την ταρακουνούσες μήπως πειθαρχούσε η ατίθαση..
    Αν κατά τα άλλα σε ικανοποιεί, υπάρχει η λύση "αβγό του Κολόμβου": πριν τη χρησιμοποιήσεις κάθε φορα ανακίνησέ την καλά. Πιστευω πως θα επανέρθει στην τάξη για λίγο..
    150 ml δεν είναι πολλά, θα φύγει γρήγορα.
    Αν δεις και στο body milk γιασεμί που προτείνω, τονίζω πως το κερί δεν ειναι ιδανικό για ελαφρά σκευάσματα. Αν θέλεις να φτιάξεις βελούδινες λοσιον το emulsifying wax είναι απαραίτητο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή μου μάγισσα, καλημέρα.
    Κι εγώ τελικά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την μέθοδο της ανακίνησης, αν και έλεγα να στραγγίξω με κάποιον τρόπο το νερό αλλά με έπιασαν οι τσιγγουνιές... Όσο για την ποσότητα, ίσως φαίνεται λίγη, αλλά με τόσο λιπαρό δέρμα που έχω νομίζω ότι με τις λίγες σταγόνες που βάζω κάθε φορά θα μου κρατήσει. Πάντως στο επόμενο πείραμα θα χρησιμοποιήσω το emulsifying wax. Προς το παρόν θα φτιάξω την ίδια μυρωδιά σε body splash.
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
    Have a nice day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. η συνταγη ειναι πολυ καλη μολις την παρασκευασα σε ευχαριστω πολυ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εχω δοκιμασει τις περισσοτερες συνταγες σου και ειναι καταπληκτικες!
    Θεωρω οτι κανεις "εργο" στο διαδυκτιο και σου οφειλω ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
    Με αγαπη και εκτιμηση Αλεξανδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)