22 Ιουλίου 2006

Κρέμα καλέντουλας





Μια πλούσια ενυδατική και θεραπευτική κρέμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα ημέρας για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες αλλά και σαν κρέμα νύχτας για όλους τους τύπους δέρματος. Είναι θαυμάσια και για την περιποίηση του σώματος, ιδανική για τους άνδρες μετά το ξύρισμα, και ακόμα, είναι κατάλληλη για το τρυφερό δέρμα των παιδιών. Πάμε λοιπόν!

Για την κρέμα αυτή θα χρειαστούμε εκτός των άλλων και:
- λάδι καλέντουλας
- έγχυμα καλέντουλας
Για το έγχυμα: Σε μια κούπα 250 ml βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα λεπτοκομμένα άνθη καλέντουλας. Γεμίζουμε την κούπα με βραστό αποσταγμένο νερό και το αφήνουμε 4-6 ώρες. Στραγγίζουμε σχολαστικά και είναι έτοιμο για χρήση.
Είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιούμε νερό από τη βρύση λόγω της μεγάλης ποσότητας χλωρίου ή μετάλλων που περιέχονται σ’ αυτό. Το αποσταγμένο ή απιονισμένο νερό καθυστερεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών, μη ξεχνάτε τα καλλυντικά μας είναι φυσικά δεν χρησιμοποιούμε χημικά συντηρητικά!



Υλικά για την κρέμα:

- 6 κουταλιές της σούπας έγχυμα καλέντουλας***
- 2 κουταλάκια του γλυκού τζελ αλόης (aloe vera)
- ½ κουταλάκι του γλυκού φυτική γλυκερίνη
- 8 κουταλάκια του γλυκού λάδι καλέντουλας
- 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι jojoba
- 3 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο κακάο ή βούτυρο καριτέ (Shea Butter)
- 4 κουταλάκια του γλυκού κερί μέλισσας (τριμμένο)
- 4 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 3 κάψουλες λεκιθίνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού βόρακας (τετραβορικό νάτριο, στα φαρμακεία)
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree (είναι αντιμικροβιακό & βακτηριοστατικό)
- 10 σταγόνες αίθεριο έλαιο χαμομήλι

***update: το κερί της μέλισσας δεν είναι ο πλέον ισχυρός γαλακτοματοποητής, αλλά ένα φυσικό συστατικό που βοηθάει στην ομογενοποίηση και είναι εύκολο να βρεθεί. Προτείνω να μη χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα του εγχύματος από την αρχή, αλλά η μισή. Το υπόλοιπο έγχυμα να προστεθεί λίγο-λίγο μέχρι να πάρουμε την υφή που επιθυμούμε.

Τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ή πυρέξ ή ανοξείδωτα. Φροντίζουμε να τα αποστειρώσουμε σε καυτό νερό που θα του έχουμε ρίξει λίγο οινόπνευμα. Χρειαζόμαστε 2 σκεύη πυρέξ (οι δοσομετρικές κούπες μαγειρέματος είναι ότι πρέπει), ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, κουταλάκια του καφέ, ένα ανοξείδωτο μικρό «σύρμα αυγών» και ένα ωραίο βάζο για την κρέμα μας.

Στο ένα πυρέξ βάζουμε το τριμμένο κερί, το βούτυρο κακάο, το λάδι καλέντουλας , το λάδι jojoba, τη βιταμίνη Ε και τη λεκιθίνη. Στο άλλο σκεύος βάζουμε το έγχυμα, το τζελ αλόης, τη γλυκερίνη και το βόρακα.

Γεμίζουμε το τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ’ αυτό τα δύο σκεύη. Περιμένουμε να λειώσουν καλά το κερί και το βούτυρο και ανακατεύουμε σχολαστικά τα υλικά για να ενοποιηθούν. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα με το έγχυμα ανακατεύουμε για διαλυθεί ο βόρακας και να ενοποιηθούν τελείως τα υλικά.
Αποσύρουμε τα σκεύη από το τηγάνι και αφήνουμε να γίνουν χλιαρά (37 βαθμοί), στη θερμοκρασία περίπου του σώματος. Είναι σημαντικό και τα δύο μείγματα να έχουν την ίδια θερμοκρασία.

Σ’ αυτό το σημείο ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα του εγχύματος μέσα στο σκεύος με τα λάδια ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να κρυώσει. Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και αναμιγνύουμε.

Βάζουμε την κρέμα σε βάζο με ετικέτα και τη διατηρούμε σε πολύ δροσερό μέρος γιατί δεν έχει συντηρητικά. Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να φυλάσσεται στο ψυγείο.
Η αλόη δίνει επιπλέον υγρασία στο δέρμα και το καταπραύνει. Το λάδι jojoba, το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ προσφέρουν επιπλέον προστασία, ενυδάτωση και ελαστικότητα. Το αιθέριο έλαιο tea tree δρα ως φυσικό συντηρητικό, ενώ το χαμομήλι έχει ισχυρές αντιφλογιστικές ιδιότητες και απαλύνει την επιδερμίδα.

Η συνταγή έχει εμπλουτιστεί και αναβαθμιστεί. Μπορείτε να βρείτε την νέα βερσιόν εδώ!













άλλες συνταγές με καλέντουλα




lip balm καλέντουλας

κρέμα για τα χέρια με βότανα

after-sun balm

βάλσαμο για την ξηροδερμία

baby balm

κρέμα καλέντουλας (updated & upgraded)


-->

18 σχόλια:

  1. Ωραίο το πόστ μάγισσα αλλά εκτός απο σας τις προκομμένες υπάρχουμε και οι ακαμάτρες. Η κρέμα αυτή με ενδιαφέρει γιατι έχει πολλές χρήσεις. Ξέρεις καποιο φαρμακείο να την παραγγείλω να μου τη φτιάξει;
    Φιλακια,
    Η ακαμάτρα κόρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή τεμπέλα,
    Κάποια μεγάλα φαρμακεία που γνωρίζω στην Αττική, παρασκευάζουν και εμπορεύονται τα δικά τους καλλυντικά. Πιστεύω πως στην περιοχή σου θα βρίσκεται κάποιο φαρμακείο που θα φτιάχνει σκευάσματα επί παραγγελία. Δεν νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει κερί μέλισσας ή έγχυμα καλέντουλας αλλά κάποιο εκχύλισμα.
    Ρώτα για τα συστατικά και για τα συντηρητικά που χρησιμοποιεί. Σε παροτρύνω όμως να κάνεις το πείραμα, δεν είναι κουραστικό, θα το χαρείς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάγισσα θές να με βάλεις στο τριπάκι βλέπω. Καλά τα γράφετε τα υλικά και οι τρεις σας αλλά που θα τα ψωνίσουμε; και μερικά είναι κουφά, αυτά που έδωσες ok τα ξέρω.
    Ας είναι, με επεισες, πες μου για τα υλικά να δοκιμάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γλυκιά ακαμάτρα, χαίρομαι που σ’ έπεισα. Για τα υλικά έχεις δίκιο, όσον αφορά την κρέμα καλέντουλας διευκρινίζω:
    -αποξηραμένα βότανα και κερί βρίσκουμε στο “Μπαχάρ” στην Ευριπίδου.
    - αλόη, λάδι jojoba, λεκιθίνη, έτοιμο λάδι καλέντουλας και αιθέρια έλαια σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων
    - αποσταγμένο νερό, γλυκερίνη, βιταμίνη Ε, βούτυρο κακάο, borax και αιθέρια έλαια σε μεγάλα φαρμακεία
    Η συνταγή που έδωσα είναι για 200 ml, προτείνω αρχικά να πειραματιστείς με το ½ ή το ¼ της ποσότητας για να δεις πως δουλεύει...Καλή επιτυχία, κράτα με ενήμερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ok μάγισσα ευχαριστώ, άνοιξα και blog για τα comments μονο, μου τη δινει το anonymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ραφαέλλα καλώς όρισες! Χαίρομαι που σε ενδιαφέρουν τα φυσικά καλλυντικά. Για οποιαδήποτε ερώτηση στη διάθεσή σου. Δεχόμαστε και παραγγελίες...
    akamatra, αν και ακαμάτρα μ'αρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μάγισσα ένα σου λέω δεν έτυχε, πέτυχε με έτοιμο λάδι καλέντουλας απο βιολογικάδικο. I'm so happy. Oh! dear ανησυχώ, λες να μην είμαι τελικά ακαμάτρα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. don't worry, ακαμάτρα είσαι.
    Απλά σου πέτυχε γιατί διάβασα το σχετικό ξόρκι περί επιτυχίας των κρεμών....
    Υ.Γ. I'm glad you are happy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α! το ξέχασα, ηθελα να πω πως μια και είσαι προκομένη κόρη δεν γράφεις και οδηγίες πως φτιάχνονται οι κρέμες γενικά, όπως έκανες και με τα εκχυλισματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ακαμάτρα κόρη η διαδικασία είναι απλή όπως ίσως έχεις ήδη καταλάβει μια κρέμα φτιάχνεται με λάδι και νερό και για να τα ομογενοποιήσεις χρειάζεσαι έναν "συνδετικό κρίκο" που είναι το καθαρό κερί μέλισσας το οποίο αν θέλεις το ενισχύεις με λίγο λεκιθίνη οργανική. ουσιαστικά υπάρχουν 2 φάσεις του λαδιού και του νερού. και οι δύο μπαίνουν σε μπεν μαρί χαμηλής θερμοκρασίας. στη φάση του λαδιού βάζεις τα λάδι(α) το κερί ή/και τη λεκιθίνη και τα ζεστένεις μέχρι να λιώσει εντελώς το κερί και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και στη φάση του νερού σ'ένα άλλο δοχείο βάζεις αποσταγμένο νερό ή αν θέλεις ακόμη καλύτερα κάποιο έγχυμα. για να πετύχεις τις σωστές θερμοκρασίες πολύ απλά την μπεν μαρί την κάνεις σ'ένα τηγάνι και ζεσταίνεις τα δύο σου δοχεία ταυτόχρονα. όταν δείς λοιπόν ότι το μίγμα με το λάδι είναι έτοιμο και το νερό σου από την άλλη έχει φτάσει σχεδόν σε σημείο βρασμού τα βγάζεις από τη μπεν μαρί προσθέτεις σιγά σιγά το νερό στο λάδι ή αντίστροφα και κτυπάς γρήγορα χωρίς διακοπή και βλέπεις την κρεμούλα σου να σχηματίζεται. συνεχίζεις να κτυπάς μέχρι να κρυώσει καλά και τότε προσθέτεις τα αιθέρια έλαια της επιλογής σου. συμβουλές: όλα σου τα εργαλεία πρέπει να είναι ή από γυαλί ή απο ανοξείδωτο ατσάλι και αποστειρωμένα, το κτύπημα της κρέμας πρέπει να έχει σταθερή ταχύτητα και να είναι συνεχές γιατί όσο περισσότερο κτυπάς την κρεμούλα τόσο πιο ωραία υφή πέρνει, όσο για το πόσο λιπαρή ή μη θέλεις να την κάνεις αυτό έγκειται στις προτιμήσεις του καθένα απλά να ξέρεις ότι όσο περισσότερο νερό βάζεις τόσο λιγότερο λιπαρή γίνεται... αυτά εν πολύ πολύ συντομία. η μάγισσα φαντάζομαι θα κάνει αφιέρωμα με όλες τις "ανατριχιαστικές" λεπτομέριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ευχαριστώ naturalisme, το σκεφτόμουν να γράψω τις οδηγίες για να κάνω link και να μην επαναλαμβάνομαι, το ανέβαλα όμως γιατί αν και προκομμένη, βαριόμουν.
    Σήμερα όμως θα το κάνω γιατί δε θέλω να σκέφτομαι. Μόλις τέλειωσαν οι ειδήσεις...Εμείς στον καναπέ να βλέπουμε δολοφονημένα παιδιά, να περιμένουμε την επόμενη διαμαρτυρία και να καταθέτουμε στους γιατρούς του κόσμου. Το χαμόγελο παρέα με τη Ντόρα να μιλάνε για εκεχειρία ...merde..Μια μίζερη αδυναμία που προσπαθεί να εξαργυρώσει τις ενοχές της..
    Ομως συγγνώμη για το μελό, αυτό το μπλογκ δεν είναι ημερολόγιο, ξέφυγα.. ευχαριστώ για το αναλυτικό σου σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ηθελα να σχολιασω μονο, οτι ο βορακας ειναι ακρως ανθυγιεινος!
    Βλ. http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=705996

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σου ανώνυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Dear Witch,
    τελικά βλαβερός μας βγήκε κ ο βορακάκος :( Αν τον παραλείψουμε δε θα δέσει καλά η κρέμα ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο να τον αντικαταστήσούμε?
    kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά! Πολύ ενδιαφέρον το site!!!

    Υπάρχει κάποια συνταγή για την καταπολέμηση της εφηβικής ακμής? Οχι σοβαρή ακμή, απλά να φύγουν τα σημαδάκια!

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)