3 Αυγούστου 2006

Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων - γνωρίστε τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών

Ο Ηρακλής στον κήπο των Εσπερίδων, Αττικό ερυθρόμορφο αγγείο, 5ος π.Χ. αιώνας, Βρετανικό Μουσείο.
Στον ενδέκατό του άθλο, ο Ηρακλής ταξίδεψε στη Δύση, πέρα από τον Ωκεανό, για να φέρει στον Ευρυσθέα τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων που βρίσκονταν στον κήπο των Θεών και ήταν το γαμήλιο δώρο της θεάς Γης στην Ήρα. Στον κήπο αυτό έμεναν οι τρεις Εσπερίδες, κόρες της Νύχτας, και τα χρυσά μήλα τα φύλαγε ο δράκοντας Λάδωνας, το φοβερό φίδι με τα εκατό κεφάλια.
Στην εποχή μας, αυτά τα χρυσά μήλα φυλάσσονται ..στην κουζίνα μας και κάθε ένα από αυτά κρύβει ένα μυστικό όπλο ομορφιάς: Τη βιταμίνη C ή Ασκορβικό οξύ.
Η βιταμίνη C δρα προστατευτικά για το δέρμα, συμμετέχει στον σχηματισμό του κολλαγόνου, είναι αντιοξειδωτικός παράγοντας και βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για την καταστροφή των επιδερμικών κυττάρων. Προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, συντελεί στην λεύκανση της επιδερμίδας και ενισχύει την ελαστικότητά της. Είναι λοιπόν πραγματική πηγή νεότητας.
Στη σύσταση των εσπεριδοειδών εκτός από την βιταμίνη C, υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φολικού οξέως που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή.


Στα άνθη, στα φύλλα, ή στον καρπό των εσπεριδοειδών βρίσκεται η ψυχή τους, τα αιθέρια έλαια που επηρεάζουν την διάθεσή μας, τονώνουν και αναζωογονούν. Πάμε να τα γνωρίσουμε...


Αιθέριο έλαιο περγαμόντο (Citrus bergamia)
Έχει θαυμάσιο άρωμα που αναζωογονεί και φτιάχνει τη διάθεση, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά την κατάθλιψη και το άγχος. Είναι χρήσιμο στις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ακμή, βοηθά την εξισορρόπηση του λιπαρού δέρματος.

Αιθέριο έλαιο γκρέϊπφρουτ (Citrus paradisi)
Έχει άρωμα φρεσκάδας, καθαριότητας, ανανεώνει τη διάθεση και καταπραύνει το θυμό, την κατάθλιψη και το στρες. Είναι απαραίτητο κατά της κυτταρίτιδας, της κατακράτησης υγρών και της παχυσαρκίας. Εξισορροπεί το λιπαρό δέρμα και τα μαλλιά και τονώνει τους ιστούς.

Αιθέριο έλαιο λεμόνι (Citrus limonum) Το δημοφιλές άρωμά του αποπνέει καθαριότητα και φρεσκάδα, καθαρίζει το χώρο από δυσάρεστες οσμές, αναζωογονεί και διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση. Έχει αντιμικροβιακές, στυπτικές, αντιτοξικές, αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, και για το λόγο αυτό ωφελεί το λιπαρό δέρμα και τα μαλλιά, καταπολεμά τις δερματικές μολύνσεις, την ακμή, τις δερματικές κηλίδες, την κυτταρίτιδα και την παχυσαρκία.


Αιθέριο έλαιο λάιμ (Citrus aurantifolia)  Μυρίζει σαν το φρεσκοκομμένο φρούτο και έχει όλες τις θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού. Είναι από τα πιο δημοφιλή αντρικά αρώματα.

Αιθέριο έλαιο πορτοκάλι (Citrus sinensis)  Το άρωμά του φρεσκάρει και αναζωογονεί, ανακουφίζει από το άγχος και την ανησυχία. Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, καταπραύνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία. Είναι αντισηπτικό και βακτηριοστατικό, δίνει λάμψη στο δέρμα.

Αιθέριο έλαιο νερολί (Citrus aurantium)  Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι το απόσταγμα από τα άνθη της νεραντζιάς. Το όνομά του το οφείλει στην Anne Marie Orsini, σύζυγο του Flavio Orsini, πρίγκιπα του Neroli (Ιταλία), η οποία κατά τα τέλη του 17ου αιώνα έκανε δημοφιλές το απόσταγμα αρωματίζοντας με αυτό τα γάντια και το μπάνιο της! Είναι ένα από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά και θεωρείται αφροδισιακό. Είναι στυπτικό και βακτηριοστατικό, εξισορροπεί το δέρμα και τα μαλλιά, ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος, και αναπλάθει τα κύτταρα. Ιδανικό για την προσωπική περιποίηση αλλά και πολύ ακριβό.


Αιθέριο έλαιο πτιγκρέιν (petit-grain,Citrus aurantium)  Το πτιγκρέιν αποστάζεται από τα φύλλα της νεραντζιάς, έχει αποσμητικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, υποκαθιστά το νερολί. Η τιμή του είναι πιο προσιτή.

Αιθέριο έλαιο μανταρίνι (Citrus nobilis)  Έχει λεπτό και απαλό άρωμα που αποπνέει ηρεμία και ευεξία. Είναι αντισηπτικό, χρήσιμο στη θεραπεία της κυτταρίτιδας, της ακμής, του λιπαρότητας και των δερματικών κηλίδων.

Τι προσέχουμε:
-Όλα τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών προκαλούν φωτοευαισθησία. Να μην χρησιμοποιούνται πριν και κατά την έκθεση στον ήλιο.
-Το αιθέριο έλαιο περγαμόντο να αποφεύγεται από τις εγκύους και τα παιδιά.
-Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι ισχυρό στυπτικό και αντισηπτικό, γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.
-Τα αιθέρια έλαια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αδιάλυτα (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) απευθείας στο δέρμα.
-Για σωστή χρήση πάντα ρωτάμε ένα (σχετικό) φαρμακοποιό.



Πληροφορίες από τα βιβλία:
-Guy Roulier, “Les Huiles essentielles pour votre santé”, Dangles
-Colleen K. Dodt, “The Essential Oils Book: Creating Personal Blends for Mind & Body ”, Storey Publishing


citrus συνταγές




body butter με πορτοκάλι & γιασεμί

sorbet λεμόνι

body scrub neroli

citrus bath bombs

l’air fleuri, le parfum

cologne retro

citrus bouquet

lemon spray

bergamot stick



8 σχόλια:

  1. εγώ πάλι στους φαρμακοποιούς δεν έχω ιδιαίτερη εκτίμηση... ρωτάω το μαγαζί που τα αγοράζω και από σχετικά βιβλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάντως το αφιέρωμα πολύ όμορφο και συνοπτικό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ.Για την πλειονότητα των φαρμακοποιών δεν έχεις άδικο, έχουν γίνοι απλοί πωλητές, γι'αυτό και στην παρένθεση το (σχετικό)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προσθέσω ότι (απο δική μου εμπειρία) το αιθέριο έλαιο λεμονιού βοηθά πολύ στους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.
    Το ίδιο και η λεβάντα βέβαια, αλλά εδώ μιλάμε για τα αιθέρια των εσπεριδοειδών, και σε μένα τουλάχιστον, το λεμόνι έπιανε πάντα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τύπε νυχτερινέ,
    λέγεται ακόμη πως το λεμόνι βοηθάει την αυτοσυγκέντρωση. Σε τεστ που έχουν γίνει σε χώρους εργασίας αποδείχτηκε ότι τα λάθη περιορίστηκαν κατά 70%! Ιδανικό για μελέτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Where did you find it? Interesting read » » »

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)