11 Αυγούστου 2006

body butter, βουτυροσκεύασμα εξωτικόν..

με πορτοκάλι και γιασεμί


Συνήθως τα body butters είναι κατάλληλα για την περιποίηση της ξηρής και αφυδατωμένης επιδερμίδας, όμως το καλοκαίρι, μετά το μπάνιο στη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία ξεδιψάνε όλους τους τύπους δέρματος. Στη συνταγή αυτή τα φυτικά έλαια είναι συνδυασμένα έτσι, ώστε να δρουν θεραπευτικά κατά της ξηροδερμίας και των ηλιακών εγκαυμάτων. Η φρεσκάδα από το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με το αισθησιακό γιασεμί δίνουν ένα εξωτικό αποτέλεσμα, κάθε άλλο άρωμα είναι περιττό..


Για να φτιάξουμε το εξωτικό αυτό βουτυράκι θα χρειαστούμε (για 100ml):

- 2 κουταλιές βούτυρο καριτέ
- 1 κουταλιά βούτυρο μάνγκο (Mango butter, Mangifera indica) ή βούτυρο κακάο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κερί μέλισσας
- 1 κουταλιά λάδι καμέλιας (Camellia sinensis) ή αμυγδαλέλαιο
- 1 κουταλιά λάδι jojoba
- 1 κουταλιά λάδι καρύδας
- 5 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
- 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο γιασεμί

*** Κάποια από τα υλικά είναι πραγματικά δυσεύρετα, γι’ αυτό αν δε βρούμε mango butter θα το αντικαταστήσουμε με βούτυρο κακάο που και αυτό είναι ενυδατικό. Το λάδι καμέλιας μπορεί να αντικατασταθεί από αμυγδαλέλαιο.


Τα απαραίτητα σκεύη (πάντα αποστειρωμένα) είναι: Ένα σκεύος πυρέξ, ανοξείδωτα κουτάλια, ένα βαθύ τηγάνι, ένα ανοξείδωτο μικρό «σύρμα αυγών» και ένα βάζο, κρυστάλλινο παρακαλώ, για το εξωτικό βούτυρο. Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε μίξερ άν θέλουμε α κάνουμε το μίγμα πιο αέρινο.
Allons-y!
· Στο σκεύος πυρέξ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από τη βιταμίνη και τα αιθέρια έλαια.
· Γεμίζουμε το τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ’ αυτό το πυρέξ. Περιμένουμε να λειώσουν καλά τα υλικά και τα ανακατεύουμε σχολαστικά για να ομογενοποιηθούν.
· Αποσύρουμε το σκεύος και προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε.
· Όταν το μίγμα γίνει χλιαρό προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε καλά για να ενοποιηθούν με το βούτυρο.
· Αν θέλουμε, πριν κρυώσει το βούτυρο τελείως, χτυπάμε το μίγμα σε μίξερ (ή μίξερ χειρός) για να ενσωματωθεί αέρας στο αρωματικό μας μίγμα. Έτσι το body butter μας θα γίνει αέρινο & αφράτο. 
·  Βάζουμε το μίγμα μας σε βάζο. 
Απλώνουμε το body butter στο σώμα με κυκλικές κινήσεις μασάζ. Τα φυτικά έλαια ενυδατώνουν βαθιά, το λάδι jojoba έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το βούτυρο καριτέ δρα επουλωτικά, συντελεί στην κυτταρική ανανέωση, το βούτυρο μάνγκο προσφέρει επιπλέον προστασία και ελαστικότητα. Το αιθέριο έλαιο πορτοκάλι τονώνει και δίνει λάμψη στο δέρμα ενώ το γιασεμί εκτός από υπέροχο άρωμα βοηθάει στη θεραπεία των εγκαυμάτων και είναι αντιγηραντικό. Το τέλειο ξεδιψαστικό της επιδερμίδας!




Άλλες citrus συνταγές





sorbet λεμόνι

body scrub neroli

citrus bath bombs

l’air fleuri, le parfum

cologne retro

citrus bouquet

lemon spray

bergamot stick

13 σχόλια:

  1. προς το παρόν δεν ξέρω ποια από τις κρέμες μου να πρωτοβάλω αλλά θα το φτιάξω οπωσδήποτε το χειμώνα το βουτυράκι σου. δεν έχω πολύ ξηρή επιδερμίδα αλλά πού και πού καλή είναι μια πιο βερειά κρέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα!
    για όσες δεν έχουμε ξηρή επιδερμίδα το βουτυράκι το χειμώνα μπορούμε να το βάλουμε μετά από ένα γενικό beaute σώματος (μπάνιο με άλατα, peeling κ.λ.π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασχετο αλλα με γειαααααααα το νεο λουκ του βλογ σου!Πολυ μου αρεσει...το βουτυρακι εγω δεν,λογω λιπαρης επιδερμιδας.Παρολα αυτα το σημειωσα για δωρο στην κολλητη που εχει πολυ ξηρη επιδερμιδα.Θενκς μαγισσακι,ριξε μας και καμα μαιηλ,ναι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα eva! για τις λιπαρές επιδερμίδες ένα body butter είναι χρήσιμο για τις ξηρές περιοχές όπως γάμπες, αγκώνες κ.λπ.
    Θα σου στείλω e-mail από το σπίτι το απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημερούδια απο την Πάρο μάγισα!
    be careful, akamatra is watching you! (ας ειναι καλά το pc του ξάδερφου μου)
    πω πω αλλαγές και προκοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γλυκειά ακαμάτρα τι καλά! τεμπελιάζεις στην Πάρο...εγώ ακόμη εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστώ vasvoe! φταίει η ημιέρημος και η τρέλλα του μεσαυγούστου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ασε τις γκρινιες μάγισσα! κοίτα το ιμεηλ σου σε παρακαλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ τι να σχολιάσω, τώρα, για τις κρεμούλες! 'Ετσι, για ένα "γεια" μπήκα και για να σας δω κορίτσια. Σου άφησα και σχόλιο στο σχόλιο στο βλογ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επίκουρε καλώς ήλθατε σε ένα μπλογκοHondos, περάστε μην ντρέπεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Witch πολύ όμορφο το καινούριο σου τεμπλέιτ. Μα που τα ξετρυπώνετε βρε θηρία;

    Τρομερή η συνταγή για την κρέμα σώματος. Εμένα δε θα μου χρειαστεί (λιπαρή επιδερμίδα κι εγώ γαρ), αλλά σκέφτομαι να το φτιάξω αργότερα για τη μαμά μου.
    Τώρα στο βούτυρο καριτέ κολλάω λίγο, απ' ό,τι θυμάμαι δεν το έβρισκα εύκολα, αλλά θα το ψάξω ξανά.
    Ερώτησις: Την ίδια δουλειά δεν μπορούμε να κάνουμε και σε μπαιν μαρί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ναι τύπε, μπορούμε να το φτιάξουμε και σε μπαιν μαρί. Τώρα όσο αφορά το βούτυρο καριτε πιστεύω πως αν πάρουμε σβάρνα τα μεγάλα φαρμακεία που κάνουν δικά τους σκευάσματα θα βρούμε και στην Ελλάδα. Εγω το παραγγέλνω από το δίκτυο από Αμερική. Η vasvoe είχε δωσει ένα γερμανικό site με πολύ καλές τιμές το behawe.com. Υπάρχει και το γαλλικό aroma-zone.fr και απο την Αγγλία το newdirections.com/uk που έχει τα πάντα (και emulsifying wax) αλλά πρέπει να λάβεις υπόψη τη συναλλαγματική διαφορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)