15 Φεβρουαρίου 2007

προστατευτικό σαπούνι, λάδι & βοτανική κρέμα χεριών, on your hands II

περιποίηση χεριών, συνέχεια εκ του προηγουμένου


Συνταγές για ταλαιπωρημένα χέρια, για όσες & όσους ασχολούνται με την κηπουρική, τη μαγειρική, ακόμα και για ερασιτέχνες αμπελουργούς
...
Όχι μία, αλλά τρεις συνταγές σήμερα, εύκολες & γρήγορες! Allons-y!


προστατευτικό σαπούνι χεριών (η εύκολη εκδοχή)
Δεν πρόκειται να φτιάξουμε σαπούνι απ'την αρχή, θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο σαπούνι ελαιολάδου, άσπρο, χωρίς άρωμα. Στο εμπόριο είναι αρκετά δύσκολο να βρούμε άσπρο σαπούνι, συνήθως υπάρχει το πράσινο από ελαιοπυρήνες. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτό, η διαφορά θα είναι μόνο αισθητική, θα πάρουμε ένα πολύ σκούρο σαπούνι όμως, με την ίδια αποτελεσματικότητα.

τα υλικά μας:
- 1 & ¾ της δοσομετρικής κούπας τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου
- 1 κουταλιά της σούπας σιτέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
- 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
- 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
- 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea-tree

πως το φτιάχνω; γιατί να το κάνω;
Βάζουμε το τριμμένο σαπούνι και τα φυτικά έλαια σε ένα βαθύ πυρέξ ή ανοξείδωτο σκεύος και το τοποθετούμε σε μπαίν-μαρί. Αφήνουμε τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 ώρα τουλάχιστον ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο ομοιογενές μίγμα. Αποσύρουμε το μίγμα, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και τα αιθέρια έλαια και ανακατεύουμε ώσπου τα αιθέρια έλαια να αναμιχθούν ομοιόμορφα παντού. Ακολουθούμε την ιδέα της vasvoe και πλάθουμε το μίγμα σε μπάλες. Είναι προτιμότερο γιατί μ’αυτό τον τρόπο τα σαπούνια θα στεγνώσουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Τοποθετούμε τις μπάλες σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας, τις σκεπάζουμε πάλι με αυτό και περιμένουμε μέχρι να στεγνώσουν εντελώς, περίπου 4-6 εβδομάδες. Τις φυλάμε σε ξηρό μέρος σκεπασμένες με βαμβακερό πανί.


Mε αυτό τον τρόπο παίρνουμε ένα σαπούνι προστατευτικό, τα φυτικά έλαια μαλακώνουν και περιποιούνται τα χέρια, το καλαμποκάλευρο κάνει ελαφριά απολέπιση, ενώ τα αιθέρια έλαια είναι αντιμικροβιακά. C'est tout.
update: για να διευκολύνουμε το λειώσιμο του σαπουνιού στη μπαιν-μαρί, προσθέτουμε 1/4-1/2 της κούπας αποσταγμένο νερό.

next please!


περιποιητικό λάδι χεριών

- 1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας
- 1 κουταλιά της σούπας καστορέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας λάδι αβοκάντο
- 5 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο palmarosa
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβάνι

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι, καλύτερα με σταγονόμετρο. Ανακινούμε καλά. Κάποιοι αναμιγνύουν τα έλαια αφού τα θερμάνουν ελαφρά σε μπαιν μαρί. Εγώ δεν το κάνω για οικονομία χρόνου. Παίρνουμε ένα θρεπτικό λάδι περίπου 40ml, με επανορθωτική δράση λόγω της καλέντουλας, και πλούσιο σε βιταμίνες χάρη στο αβοκάντο. Το ξωτικό
των δασών (μια μάγισσα δε μένει ποτέ χωρίς παρέα..) προτείνει αιθέρια έλαια από λεβάντα και λιβάνι για τις αναπλαστικές τους ιδιότητες και εγώ προσθέτω την palmarosa γιατί επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων.
Βάζουμε κάθε βράδυ 4-5 σταγόνες σε κάθε χέρι και απλώνουμε το λάδι με κυκλικές κινήσεις μασάζ χωρίς να ξεχνάμε την περιοχή των νυχιών. Voila!

έχει κι άλλο;

βοτανική κρέμα χεριών ή η κρέμα του ερασιτέχνη αμπελουργού
Για να μην ταλαιπωρούμε τους ερασιτέχνες αμπελουργούς (που τυχαίνει να είναι και μάγειρες) θα χρησιμοιποιήσουμε ένα βοτανικό λάδι που θα το φτιάξουμε ως εξής: Παίρνουμε ένα βάζο χωρητικότητας 500ml και το γεμίζουμε το πολύ μέχρι τη μέση με βότανα: λεβάντα, καλέντουλα, χαμομήλι, σύμφυτο, βάλσαμόχορτο. Γεμίζουμε το βάζο με αμυγδαλέλαιο κατά προτίμηση (εναλλακτικά με ηλιέλαιο, οργανικό please) και βάζουμε και 5-6 κάψουλες βιταμίνης Ε για να εμποδίσουμε την οξείδωση του λαδιού. Το αφήνουμε στον ήλιο ή κοντα σε εστία θέμανσης για 20 ημέρες. Κατόπιν το στραγγίζουμε και το φυλάμε σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι.


για την κρέμα θα χρειαστούμε:
- ¼ της (δοσομετρικής) κούπας βοτανικό έλαιο
- ¼ της κούπας δυνατό έγχυμα από τα βότανα
- 1 κουταλιά της σούπας κερί μέλισσας τρμμένο
- 5 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 4 κάψουλες λεκιθίνη
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree ή βενζόη
- 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

πως να τη φτιάξω ο ερασιτέχνης;

Ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες. Προσθέτουμε στα έλαια την υδατική βάση σιγά-σιγά και βάζουμε τόση, όση χρειάζεται για να αποκτήσει η κρέμα την υφή που επιθυμούμε. Αν θέλουμε μια πιο ελαφριά κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουταλιές από το έγχυμα, θα το προσθέσουμε λίγο-λίγο και προσεκτικά. Η κρέμα αυτή μου θυμίζει την πρώτη κρέμα που έφτιαξα και είχε βγεί θυμάμαι εκπληκτική. Ο χρήστης θα ωφεληθεί όχι μόνο με την ιδιότητα του αμπελουργού, αλλά και σαν μάγειρας γιατί θα του φανεί χρήσιμη και στα μικρά εγκαύματα της κουζίνας...

πολλά είπες, κουράστηκα..

Κι εγώ. Ας ακούσουμε το αγαπημένο μου, David Bowie, Lady Grinning Soul

19 σχόλια:

  1. Αυτο το τριμμένο άσπρο σαπούνι που λέγεται "Αρκάδι" κάνει για την πρώτη συνταγή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσης, μια παραγγελιά αν επιτρέπετε. Κάποιοι μάγειρες έχουμε πολύ μακριά μαλλιά τα οποία είναι και το φετίχ μας, τα περιποιούμαστε μανιωδώς, τύφλα να'χουν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες μπροστά μας. :-) Κανένα λαδάκι για τις άκρες των μαλλιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθήναιε, αν εννοείτε το τριμμένο σαπούνι για το πλυσιμο των ρούχων, χωρίς να ενθουσιάζομαι, δε θα το απέκλεια. Θα δω τα συστατικά του και θα σας πω. Καλύτερα να πάρετε ένα φυσικό σαπούνι ας είναι και πράσινο, ελάτε μη βαριέστε να τρίψετε :) Ας κάνετε μικρότερη ποσότητα δοκιμαστικά.

    Για την παραγγελιά τώρα: κι εμεις οι μάγισσες μακριά μαλλιά έχουμε!
    Ειδικά για τις άκρες των μαλλιών καλό είναι το καστορέλαιο. Θα "βρέξετε" τις άκρες, τύλιγμα με πετσετούλα και το αφήνετε για μια ώρα. Αφού όμως περιποιήστε τα μαλλιά σας σας αρχαίος Σπαρτιάτης, στο ψαχτήρι επάνω αριστερά, θα βρείτε και συνταγή για μάσκα μαλλιών με δαφνόλαδο, πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλη μου μαγισα, το τραγουδι ειναι ολα τα λεφτα!
    το λαδι μ'αρεσει πολυ θα το φτιαξω, αν το συνδυασουμε και με την κρεμα δε θα ειναι καλυτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. geia!brhka th diehthinsi sou apo to forum tou lucky, foberes syntages kai poly wraia parousiasi!! omws exeis mono mia syntagi gia maskes prosopou, giati de vazeis ki alles?
    filia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαγισσούλαααααααααααα, έλα σπίτι μου να παίξουμε ένα παιχνιδάκι! Σε προσκαλώ στο blog μου να δεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γλυκειά akamatra έχεις δίκιο, αν κάνουμε πρώτα μασαζ με το λάδι και μετά απλώσουμε την κρέμα τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.σμουτς.

    b&w μερσί για τα καλά λόγια, θα γράψω και μάσκες σύντομα.

    kiki, la delisieuse τρέχω ευθύς αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρία μου,
    εκ μέρους των ερασιτεχνών (γι αυτό και με πονεμένα χέρια) αμπελουργών, ένα ευχαριστώ μόνο δεν φτάνει. Άρα και κρασί! Με πρώτη ευκαιρία.
    Να 'στε καλά.
    Να σας καλούσα ήθελα για την πυραμίδα, αλλά όπως κι εσάς έτσι και δεκάδες άλλους πρόλαβαν άλλοι.
    Έρρωσθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπητέ dimitris-r,
    πολύ μου αρέσει ο τρόπος που εκφράζετε τις ευχαριστίες σας. Tί χρώμα να έχουν άραγε; λευκό; ροζέ; :)

    Μερσί και για την πρόθεσή σας να με καλέσετε στην πυραμίδα. Ενημερωτικά σας λέω πως προσπέρασα με χάρη το γάντι που μου ρίξανε, βλέπετε η φιλαλήθεια και τα ..μαγιολίκια είναι έννοιες ασυμβίβαστες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιον να βρω να μου τα φτιαχνει ολα αυτα;
    ...πώς αλλαζει ο ανθρωπος ομως, καποτε εφτιαχνα με κεφι και ενθουσιασμο οτι διαβαζα, τωρα νιωθω τετοια κουραση..:-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ἀψογοι οι συνδυασμοί των λαδιών!Μάγισσα,θέλω τα φώτα σου σέ κάτι.Η γλυκερίνη στα συστατικά δεν δίνει κολλώδη αποτελέσματα;Σε ότι δέρμα κι αν την έχω δοκιμάσει είναι μια αποτυχία!Έχεις κάποια ιδέα τι μπορεί να κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι καλά, παρέα με αερικά και ξωτικά νοιώθω σαν το σπίτι μου!

    αερικό καταλαβαίνω μια χαρά τι εννοείς. Αν δεν είσαι σε φάση, δεν υπάρχει λόγος να ζορίζεσαι. Από την άλλη έχω διαπιστώσει ότι απλά και μόνο λίγο διάβασμα σχετικό με βότανα, το βραδάκι, χαλαρώνει και ξεκουράζει. Κάθε σαββατοκύριακο που ξεκλέβω χρόνο (απο αυτόν που δεν έχω) για να κανακέψω τα λουλούδια, νοιώθω άλλη ..μάγισσα.
    Άρχισε με κάτι εύκολο, ένα λάδι, μια τονωτική λοσιον, και θα δεις, τρώγοντας έρχεται η όρεξη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλό μου ξωτικό, νομίζω ότι το η κολλώδης υφή θα πρέπει να οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα της γλυκερίνης. Για το πρόσωπο δε την θεωρώ αναγκαία, κάλλιστα μπορεί να αντικατασταθεί με το μέλι (1/4 κ/γ. σε 75-100ml σκευάσματος) που είναι κι αυτό υγροσκοπικό και επιπλέον αντιβακτηριακό και φουλ στα ολιγοστοιχεία, κάτι που δεν είναι η γλυκερίνη.
    Για το σώμα & τα χέρια 5ml σε 100ml σκευάσματος νομίζω ότι αρκούν. Δεν ξέρω σε τι ποσότητα και σε ποια σκευάσματα τη χρησιμοποιείς, πες μου να το φιλοσοφήσουμε το θέμα :)

    ελπίζω να βοήθησα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλημέρα στην όμορφη μαγισσούλα!
    Σε ευχαριστούμε για τις τόσο ωραίες προτάσεις!
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω, επειδή πήρα λεκιθίνη χύμα και δεν είναι σε κάψουλες, μία κάψουλα πόσα γραμμάρια είναι;
    Επίσης επειδή θέλω να φτιάξω το λιπ μπαλμ καλέντουλα για δώρο τα Χριστούγεννα, την προηγούμενη Τετάρτη έβαλα βότανο και λάδι σε βάζο και πάνω στο καλοριφέρ. Θα γίνει μέχρι το Σ/Κ;;
    Να βάλω και μία κάψουλα βιταμίνη Ε μέσα;; Προλαβαίνω με τον ίδιο τρόπο να φτιάξω το βοτανικό έλαιο για την κρέμα χεριών;;
    Σε ευχαριστώ πολύ.
    Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλημέρα Βίκυ :)

    Όσον αφορά τη λεκιθίνη εξαρτάται από την κάψουλα, αντικατέστησε κάθε κάψουλα με 2-3 σταγόνες.
    Αν είχες λίγο καιρό ακόμα θα ήταν καλύτερα. Προτείνω να πάρεις την ποσότητα που χρειάζεσαι και από τα δύο έλαια και να τα βάλεις σε υδρόλουτρο για καμμια ώρα για να επιταχύνεις τη διαδικασία.

    Αν έχεις βρει προμηθευτή βαζακίων για lip balm, πέστο και σε μας τις μάγισσες να γνωρίζουμε!

    καλή επιτυχία στην προσπάθεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    Ευχαριστώ για την απάντηση!
    Η λεκιθίνη που πήρα είναι σε σκόνη...
    αρά τι κάνω;;;;
    Θα βάλω το έλαιο σε υδρόλουτρο μόνο του χωρίς το βότανο;; Το υδρόλουτρο είναι το μπεν μαρί;; Αν το βάλω σε υδρόλουτρο όλο το έλαιο;;
    Βαζάκια πήρα σαν αυτά τα όμορφα με τα σχέδια που χρησιμοποιείς και εσύ, με τα σχεδιάκια... 1 ευρώ το ένα από έναν κυριούλη στη λαϊκή.
    Ποιο λαδάκι προτείνεις για ντεμακιγιάζ ματιών;;
    Τη βοτανική κρέμα θα τη φτιάξω αργότερα, γιατί δεν έχω βάλει ακόμη τα βότανα.
    Μερσί μαγισούλα:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Βίκυ,

    Λεκιθίνη σε σκόνη δε χρησιμοποιώ, παρά μόνο (παλιά) σε μάσκες. Η φίλη marietta, μας αποκάλυψε πως ένας γνωστός της φαρμακοποιός, αφήνει τη λεκιθίνη σε σκόνη για κάποιες ώρες στο νερό και μετά τη χρησιμοποιεί ως γαλακτοματοποιητή.
    Πάντως και να την παραλείψεις, πιστευω πως δε θα γίνει ζημιά. Συνηθως στα καλλυντικά χρησιμοποιούμε λεκιθίνη σε υγρή, παχύρευστη μορφή.

    Εννοείται ότι θα βάλεις και το βότανο στο λάδι! Ναι είναι το μπαιν μαρι. Πρότεινα να βάλεις όση ποσότητα χρειαστείς και την άλλη να την αφησεις να "γίνει" με την ησυχία της χωρίς υψηλες θερμοκρασίες για πιο καλή εκχύλιση.

    Για το ντεμακιγιάζ ματιών το καστορέλαιο είναι ό,τι πρέπει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σας! Είμαι σαπωνοποιός (πρόσφατα δημιούργησα και το www.thenaturalworkshop.gr με φίλους) και ήθελα να προτείνω, για την παραπάνω συνταγή, να μη χρησιμοποιήσετε σαπούνια του εμπορίου αλλά μόνο κάποιο εξολοκλήρου φυτικό σαπούνι, γιατί το να φτιάξεις ένα φυσικό σαπούνι χρησιμοποιώντας κάτι που δεν είναι εξολοκλήρου φυτικό, όπως λένε και οι Άγγλοι, defeats the purpose. Το πράσινο σαπούνι δεν είναι απόλυτα φυτικό, απλά έχει πολύ λιγότερες χημικές ουσίες από ότι τα κοινά (έχει όμως χρώμα και συνήθως κι άλλα). Το Μασσαλίας επίσης δεν είναι καλό, καθώς είναι κατα 70% φυτικό, όλο το υπόλοιπο 30% μπορεί να είναι οτιδήποτε. Αν βρείτε Καστίλης, εκείνο είναι 100% ελαιολάδου, αλλά δεν έχω δει σαπούνι που να χαρακτηρίζεται "Καστίλης" στο super market. Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να πάρετε ένα 100% από ελαιόλαδο, χωρίς χρώματα ή οτιδήποτε άλλο, από κάποιο κατάστημα με βιολογικά, ή κάποιο e-shop.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)