7 Μαρτίου 2007

κρέμα νυκτός, bee honey


βασισμένη στα προϊόντα της μέλισσας...


Apis mellifera

To να μιλήσω εγώ για τη θαυμαστή κοινωνία των μελισσών και για τα προϊόντα της είναι μάλλον αδόκιμο. Θα παραπέμψω λοιπόν στα απολαυστικά ιστολόγια των δύο μελισσοκόμων της παρέας. Voici l’un, et voila l’autre. Από τα ιστολόγια αυτά προέρχονται και οι επεξηγηματικές συνδέσεις οι σχετικές με τα προϊόντα της μέλισσας. (www.melinet.gr)

Για την παρασκευή της κρέμας αυτής, από τις μέλισσες θα πάρουμε,
κερί, για την ομογενοποίηση,
μέλι, για τις ενυδατικές και υγροσκοπικές του ιδιότητες. Επιπλέον το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
πρόπολη, για τις αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές και επουλωτικές της ιδιότητες. Η πρόπολη επιταχύνει την αναγέννηση των ιστών και την αποκατάσταση των κυττάρων, περιέχει και βιταμίνες Β1, Β5, προβιταμίνη Α & ιχνοστοιχεία, και λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της παίζει το ρόλο του συντηρητικού.
βασιλικό πολτό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες και τα πολύτιμα συστατικά του, αμινοξέα, μέταλλα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β.



Ακόμα, θα χρησιμοποιήσουμε λάδι από νυχτολούλουδο, (Oenothera biennis), ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λάδι λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βασικά λιπαρά οξέα. Τη διαφορά όμως θα την κάνει ένα άλλο πολύτιμο λάδι, η χιλιανή rosa mosqueta (Rosa rubiginosa, Rose Musquée du Chili) και αυτό πλούσιο σε βασικά λιπαρά οξέα (ωμέγα 6 κατά 43.2% και ωμέγα 3 κατά 35.3%) καθώς και σε βιταμίνες Α, D & E. Η rosa mosqueta αναζοωγονεί, θρέφει, δίνει λάμψη στην επιδερμίδα και την προστατεύει από την πρόωρη γήρανση. Άλλα συστατικά της κρέμας είναι το βούτυρο καριτέ (Butyrospermum parkii, Shea Butter) που δίνει ελαστικότητα στην επιδερμίδα και συμβάλλει στην ανανέωση των κυτάρων και το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, (Vitis Vinifera) που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, έχει ελαφριά υφή, είναι ελαφρά αντισηπτικό, και απορροφάται εύκολα χωρίς αφήνει άισθηση λιπαρότητας. Στην υδατική φάση θα χρησιμοποιήσουμε αλόη για τις ενυδατικές και απαλυντικές της ιδιότητες και ροδόνερο που είναι μαλακτικό.

να' χαμε και τη συνταγή...

Bee honey

για 50ml (οι δόσεις είναι σε κουταλάκια του γλυκού)*

η βάση των ελαίων
- ½ κουταλάκι βούτυρο καριτέ
- 1 κουταλάκι λάδι από νυχτολούλουδο
- 1 κουταλάκι λάδι rosa mosqueta
- 1 ½ κουταλάκι λάδι από κουκούτσια σταφυλιού
- 2 κάψουλες λεκιθίνη
- 3 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 3 κάψουλες βιταμίνη Α
- 2 κουταλάκια κερί μέλισσας

η υδατική βάση
- 1 κουταλάκι τζελ αλόης
- 3 έως 6 κουταλάκια ροδόνερο
- 10 σταγόνες βάμμα (αλκοολικό εκχύλισμα) πρόπολης
- 1/8 κουταλάκι borax

αιθέρια έλαια & άλλα
- 1/4 κουταλάκι ρευστό μέλι
- 1/8 κουταλάκι βασιλικό πολτό
- 2 σταγόνες τριαντάφυλλο
- 5 σταγόνες ροδόξυλο
- 2 σταγόνες νερολί
- 2 σταγόνες λιβάνι

τώρα τι κάνουμε;

~Διαβάζουμε & ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
~Τη rosa mosqueta και το λάδι από νυχτολούλουδο δεν τα θερμαίνουμε μαζί με τα υπόλοιπα έλαια αλλά τα προσθέτουμε στο τέλος μαζί με τις βιταμίνες Ε & Α.
~Στην υδατική βάση προσθέτουμε το αλκοολικό εκχύλισμα της πρόπολης και το αφήνουμε να θερμανθεί αρκετή ώρα για να εξατμισθεί το αλκοόλ.
~Προσθέτουμε σιγά-σιγά την υδατική βάση στα έλαια και χρησιμοποιούμε τόση, όση χρειάζεται για να έχουμε μια επιθυμητή υφή.
~Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα προσθέτουμε το ρευστό μέλι και ανακατεύουμε σχολαστικά. Προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια.
~Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει τελείως και κατόπιν τη βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη. Αφού κρυώσει προσθέτουμε το βασιλικό πολτό, τον ενοποιούμε χρησιμοποιώντας ένα αποστειρωμένο μπλεντεράκι του φραπέ.



~Update: Ο bee happy προτείνει ορθώς να μη χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό εργαλείο για την ενοποίηση του βασιλικού πολτού για να αποφύγουμε την οξείδωσή του. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή ξύλινη σπάτουλα ή ίσως και το κουταλάκι της συσκευασίας του βασιλικού πολτού.
~ Ο bee happy (again) επισημαίνει ότι το βάμμα πρόπολης βάφει. Σε κάθε κρέμα που φτιάχνω χρησιμοποιώ αυτό το βάμμα στις ως άνω αναλογίες, χωρίς να ...βαφτώ. Για το φόβο των Ιουδαίων, δοκιμάστε τη συμπεριφορά 1-2 σταγόνων της υδατικής βάσης σε μη εμφανές σημείο...
~H κρέμα διατηρείται αποκλειστικά και μόνο στο ψυγείο λόγω της προσθήκης του βασιλικού πολτού. Η προτεινόμενη δόση είναι μόνο 50ml λόγω της ευπάθειας του σκευάσματος.

~H rosa mosqueta είναι ένα σπάνιο λάδι. Εναλλακτικά την αντικαθιστούμε με λάδι jojoba.
~Βάμμα πρόπολης βρίσκουμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε μεγάλα καταστήματα που πουλούν προΪόντα μέλισσας.

και τώρα θα μείνω για πάντα νέα;

όχι εσύ, εγώ θα μείνω που είμαι μάγισσα. Αλλά όσο μεγαλώνεις θα γίνεσαι και πιο γοητευτική..
κοίτα τι βρήκα εγώ για σένα, la historia di un amor, σε παλιά εκτέλεση.

τι θα φάμε;
κέικ με μέλι & ταχίνι

32 σχόλια:

  1. Πρώτον το τραγούδι και το λινκ αξίζουν πολλά.
    Δεύτερον και κύριον η συνταγή αξίζει περισσότερα.
    Τρίτον αν με ξανανοιώσει τότε θα αξίζει όσο ένα θαύμα!!

    Σε ευχαριστούμε μαγισσούλα μου, ας ελπίσουμε ότι θα κάνει το θαύμα της γιατί πολύ αφυδατωμένη με βρίσκω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το τραγούδι είναι από τα αγαπημένα μου, το έψαξα και στη γαλλική εκδοχή, που θα πάει θα το βρω:)

    αυτή η κρεμούλα λογω συστατικών είναι ξανανοιωστική :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hi! that’s a great site! please take a look
    here!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. που εισαι μαγισα και ανησυχησα? η κρεμα φαινεται σουπερ, τη διαβαζω το βραδυ με την ησυχια μου και αυριο η κριτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε χάσαμε καλέ! Πήζεις ε; Μας ομόρφυνες πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα μάγισσα,
    ευχαριστούμε για την κρέμα, φαίνεται να είναι πολύ καλή! Θα την δοκιμάσω για να μην αποκτήσω άλλες ριτίδες.
    Πρόσφατα κοιταξα κάποιες φωτογραφίες μου 10 χρόνια νεότερη που ήμουν και παρατήρησα μια λάμψη στο πρόσωπο που δεν έχω τώρα, παρόλο που παρόλο που δεν αποκτησα πολλές ριτίδες απο τότε. Τι λές να φταίει? Υπάρχει μια θαμ΄πάδα στο πρόσωπο μου, μήπως είναι η διατροφή? Πάντως μέσα μου νιώθω νέα, όπως ήμουν και τότε!
    φιλάκια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bonjour les filles :)

    akamatra dearest I had hard work to do.. Περιμένω κριτική και σχόλια, είμαι σίγουρη ότι θα τ΄ ακούσω για τη rosa mosqueta :P

    delicieuse, έτσι είναι όπως τα λές..έχω και κάτι μελένια κουλουράκια στα σκαριά να σε γλυκάνω.

    μαρία φυσική κόρη, το ποτάμι φευ! πίσω δε γυρνά..
    οποιοδήποτε σκεύασμα, ακόμα και το ακριβότερο βοηθάει σε αυτό που λέμε στην ελληνική...time management. Χάσατε τη λάμψη σας, δεν το πιστεύω! Πολύ νερό και φρουτολαχανικά, και οι μασκούλες βοηθάνε (ευκαιρία να γράψω κάποιες) καθώς επίσης και ο έρως (επί συναισθηματικού αλλά και...πρακτικού!!!) οι ορμόνες βλέπετε...
    χεχε, δες τε το από το πρίσμα μιας beaute συνεδρίας :P :P

    τι γράφω πρωί-πρωί, έχουμε και σαρακοστή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα βάλω τα κλάματα, θελω να μείνω για πάντα νέα!!! Μήπως καλύτερα να μην κοιταζω τον καθρέφτη και να νοιώθω μέσα μου νέα??? Να καταστρέψω όλες τις παλιες φωτογραφίες??
    Πάντως περι συναισθηματικού είμαι στα φόρτε μου!!! Αλλά απο άποψη διατροφής τα 'χω χαλάσει λίγο.
    Να 'σαι καλά
    καλή σου μέρα και να μας κρατήσεις νέες, κάνε εσυ τα μαγικά σου ξέρεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την ημέρα της εορτής σας τέτοια απαισιοδοξία? Γιατί κυρίες μου?
    Εφαρμόστε τις συνταγές (και αυτήν του post και αυτήν των σχολίων, ας είναι σαρακοστή) και μην ανησυχείτε καθώς μεγαλώνετε. Μας αρέσετε περισσότερο. Φτάνει να μετουσιώνετε τη σοφία των χρόνων σας σε αγάπη και κατανόηση και όχι σε ...δυστροπία (για να το πω ευγενικά).

    Επί της συνταγής τώρα, και σε ότι σχετικό περί τη μέλισσα προϊόντα, θα πρότεινα τα παρακάτω:
    α. Αν είναι δυνατή η ενοποίηση του βασιλικού πολτού με την υπόλοιπη κρέμα να γίνει με άλλο τρόπο, χωρίς μεταλλικό εργαλείο (ξύλινο γουδί π.χ), θα ήταν προτιμότερο καθώς προκύπτουν οξειδώσεις.
    β. Προκειμένου να θερμάνετε το σκεύασμα για να εξατμιστεί το αλκοόλ του εκχυλίσματος πρόπολης, ίσως θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε απ' ευθείας σκόνη πρόπολης. Το βάμμα πρόπολης, βάφει το δέρμα, το έχετε λάβει υπ' όψη σας?
    γ. Θα ήταν προτιμότερο να παρασκευάζετε μικρές ποσότητες που θα διατηρούνται στο ψυγείο ή μεγαλύτερες σε δόσεις στην κατάψυξη, λόγω του βασιλικού πολτού.

    Αυτό που έχει εκπληκτικές θρεπτικές ιδιότητες είναι οι λάρβες (νεογνά) των μελισσών. Σε πολλές χώρες καταναλώνονται ωμές (το ξέρω ότι για κάποιους είναι αηδιαστικό και διστάζω να σας προτείνω να το συμπεριλάβετε στη συνταγή σας), έχει αποδειχτεί δε σε πολλά σχετικά πειράματα. Βέβαια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τις βρείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα λεγα, οτι υπερβαλα λιγουλάκι, κάλα είμαι δεν μ'εχει πάρει απο κάτω. Δεν εννοούσα όσα έγραψα,πλάκα έκανα! Ολά αυτα τα χρόνια πέρασα φανταστικά, άνετα ευτυχυσμένα και εξακολουθώ να περναώ έτσι. Και με τις κρέμες τις μαγισούλας ξεπέρασα την ξηροδερμία που είχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. α, τι ωραία, θα' χουμε να λέμε!

    κατ'αρχήν bee happy σας ευχαριστώ πολύ που αποδεχθήκατε την πρόσκληση για παρέμβαση.

    Σχετικά με την κρέμα:
    1. Θα διορθώσω αμέσως το μιξεράκι και το αντικαθιστώ με ξύλινη μικρή σπάτουλα (άντε βρές την). Δεν θα τη χτυπήσω στο γουδί γιατί η κρέμα μου (όπως κι εγώ) είμαστε πολύ ευαίσθητες :)
    2. Βάμμα πρόπολης βάζω σε κάθε κρέμα και δεν έχω ..βαφτεί. Πιθανόν η περιεκτικότητα σε χρωστικές να είναι μικρή όταν μιλάμε για 10 σταγόνες από τις οποίες το 80% είναι αλκοολ. Όσο για τη σκόνη πρόπολης δε θα υπάρξει πρόβλημα στην ενοιποίηση και στην υφή?
    Μεταξύ μας έχω βάλει και απευθείας βάμμα σε ένα παλιομπίμπικο, και δεν έβαψα, και το σκότωσα! (λέτε το βάμμα να είναι ντεμέκ?)
    Τώρα προσπαθώ να φτιάξω ένα γλυκολικο εκχύλισμα (γλυκερίνη + νερό) δεν ξέρω αν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα..
    3.Λάρβες:μη μου λέτε τέτοια γιατί δεν το έχω σε τίποτα να γίνω serial baby-bee-killer :P

    μαρία, κόρη φυσική μην ακούτε τον bee happy, άντρας είναι! απλά είναι ευγενής και χαρίζει παρηγόριες!!!
    Ανάμεσα σε μια 60αρα και μια 20αρα ποια νομίζετε ότι θα διάλεγε; :P

    bee happy και πάλι σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όταν λέω ότι βάφει, δεν εννοώ ανεξίτηλα, αλλά πιθανόν να μην μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως πριν την έξοδο. Βέβαια έχετε δίκιο, η συμμετοχή του βάμματος στο σύνολο είναι μικρή. Υπάρχει σκόνη ιδιαίτερα λεπτή που πιστεύω ότι θα "χανόταν" σαν υφή στο σύνολο. Μ' ένα μπλεντεράκι (του οποίου η κανατίτσα θα αχρηστευθεί για άλλη χρήση) μπορείτε να πετύχετε κυριολεκτικά πούδρα. Όπως σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν το μυστικό είναι η ψύξη της πρόπολης.
    Ένας τρόπος να ελέγχετε την ποιότητα του βάμματος είναι το πόσο "κολλάει". Βάλτε μια σταγόνα στο δάχτυλο και δοκιμάστε. Όσο πιο πολύ κολλάει τόσο το καλύτερο. Τις προάλλες έκανα το λάθος να συμπιέσω με το χέρι μου το φίλτρο με τα στραγγίσματα. Χρειάστηκε ισχυρός διαλύτης (ακετόνη) για να καταφέρω να καθαρίσω.
    Το γλυκολικό αλλά και το υδατικό (παρουσιάστηκε ένα τέτοιο πριν μήνες στο συνέδριο μελισσοθεραπείας από Κορεάτες) εκχύλισμα πρόπολης σαφώς είναι λιγότερο δραστικό από το αλκοολικό. Εκτός και υπάρχει αντένδειξη το προτιμάμε (το αλκοολικό).

    ...Η ομορφιά είναι πάντα στα μάτια αυτού που τη βλέπει. Με διεγείρει η φρεσκάδα της ηλικίας αλλά παράλληλα με γοητεύει η σοφία της ωριμότητας.

    πα ντε κουά μον σερί ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μαγισα εχω να κανω δηλωσεις. πρωτα- πρωτα με εκνευριζει που ξερεις για πιο πραγμα θα γκρινιαξω!
    πολυ καλη φαινεται η κρεμα και το update χρησιμο. Ετσι και χρειαστω ασετον για να ξεβαψω ετοιμασου να πεθανεις!

    βρισκομαι και σε διλημα τι να κανω να διεγειρω η να γοητεψω? απο ποια ηλικια λεγομαστε ωριμες?
    εσυ μαγισα εισαι ωριμη? χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. akamatra dearest, λες να μην έχω καταλάβει ότι σου αρέσει να γκρινιάζεις? Μη μου στεναχωριέσαι, θα σου φτιάξω εγώ την κρεμούλα, με μπόλικο βαμματάκι για μια λαμπερή χρυσοπορτοκαλοκαφέ απόχρωση :P

    και μη θέτεις διλήμματα: να διεγείρεις γοητεύοντας!!

    ναι είμαι ώριμη, πολύ, τόσο, που κοντεύω να πέσω από το δέντρο!

    beehappy, αυτή η διαδικασία της πούδρας πολύ με ιντριγκάρει. A propos, to βάμμα μου δεν κολλάει καθόλου :(
    όσο για τα γλυκολικά εκχυλίσματα, είναι ασθενέστερα των αλκοολούχων, αλλά προτιμώνται στα καλλυντικά ακριβώς γιατί είναι πιο ήπια και γιατί η γλυκερίνη είναι υγροσκοπική.

    τώρα περί γοητείας, ωριμότητας και άλλων δαιμονίων:
    - η ωραία ρατσιστική αντίληψη ότι η γυναίκα δεν πρέπει να γερνάει, ζει και βασιλεύει και τραγικές επιπτώσεις έχει (έχετε δει κάτι υπέροχα "τραβήγματα";
    - το τι οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την επιχείρηση "νεότητα" περιττό να το υπενθυμίσω..
    - οι πιο γοητευτικοί άνθρωποι που γνώρισα δεν ήταν όμορφοι (με την τρέχουσα έννοια του όρου)
    - θέλω την ισσοροπία μου πλιζ, αφήστε με να γεράσω όμορφα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χα! ανάμεσα σε μια εξηνντάρα και μια εικοσάρα ε;
    γάτα η μάγισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχω στο ψυγείο μου βασιλικό πολτο απο τον Νοέμβρη, λέτε να χάλασε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ νόστιμη φαίνεται και πολύ εύκολη επίσης(?@#!).Όταν με το καλό απολυθώ από τη δουλεία που είμαι και θα έχω χρόνο για τον εαυτό μου θα προσπαθήσω να τη φτιάξω.'Τώρα που μπήκε η άνοιξη κι ανθίζουνε κι οι κότες' θέλω να φτιάξω μία κρεμούλα έχοντας σαν βάση την πολυαγαπήμενη μου κρέμα του Γαληνού.Τι τροποποιήσεις μπορώ να κάνω για να μου προσφέρει και λίγη αντιηλιακή προστασία?φιλιά πολλά μελένια μαγισσούλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @μαρία
    Αν καταναλώνοντάς τον βελτιώνεται το συναισθηματικό σας τότε είναι εντάξει.
    Αν πάλι όχι, τότε να είστε βεβαία ότι δεν φταίει ο βπ αλλά η διάθεσή σας.
    Κοντολογίς, μην ανησυχείτε για τον βπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. φυσική μαρία 5 μήνες είναι πολύς καιρός, νομίζω πως σε ένα με ενάμιση μήνα πρέπει να καταναλωθεί. το link για το βασιλικό πολτό αξίζει να διαβαστεί..

    γοητευτική Ελευθερία, δε σας ακούω καλά σήμερα. Ο τόνος μπήκε σωστά; δουλεία; αν και δεν έχω ιδιαίτερες αντιρρήσεις επί της ουσίας..Δεν επεκτείνομαι όμως θα στείλω mail.

    Kαι καλά να μου τη λένε οι άλλοι, που στο κάτω-κάτω δεν ασχολούνται, αλλά και εσείς γοητευτική Ελευθερία βρίσκετε δύσκολη την ως άνω κρεασιόν?? Αγανακτώ..
    Και επιπλέον σας έχει κατσικωθεί η cold cream - που, υπόψη, την έδωσα για ντεμαγιάζ- και τη φοράτε ολημερίς, ολονυκτίς και ολούθε!
    Και τώρα θέτε να την κάνετε αντηλιακή?? Έστω θα είμαι επιεικής και θα σας πως ότι θα χρησιμοποιήσετε για λάδια: σησαμέλαιο, αβοκάντο και καροτέλαιο, jojoba και αντί για νερό πράσινο τσάι, για αιθέριο λεβάντα. Να ξέρετε ότι το σκεύασμα αυτό έχει δείκτη προστασίας 3-4.
    Και μην ακούσω μουρμούρα για τα υλικά γιατί είμαι ικανή να δώσω τη σωστή συνταγή με διοξείδιο του τιτανίου!!
    όταν καμμιά μέρα θα έχω όρεξη για @#$%^$ θα το κάνω :P

    ασπασμοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. α, με προλάβατε bee happy και είπα άλλα..Μα στις οδηγίες γράφει μέσα σε δυο μήνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο τόνος μια χαρά μπήκε, γιατί όταν αυτό που κάνεις δεν σε γεμίζει και σε ρίχνει ψυχολογικά μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ, η δουλειά αυτόματα γίνεται δουλεία!Αλλά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τι κάνουν τα καλά κοριτσάκια?Φτιάχνουν κρεμούλες που με τα χεράκια τους (που είναι και αγχολυτικό)!φιλιά πολλά!!! ΥΓ:Ευχαριστώ και για την κρεμούλα. Τι να κάνω μαγισσούλα?! Είμαι fan του Γαληνού.Τον αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο!μάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι το ιδανικό θα ήταν να καταναλώνεται το γρηγορότερο δυνατό. Αλλά από αυτό το σημείο έως να θεωρούμε ότι σε 2-3 μήνες έχει χάσει τις ιδιότητές του, το θεωρώ υπερβολικό. Πιστεύετε ότι ο βπ που διακινείται από φαρμακεία π.χ προλαβαίνει να συλλεχθεί, συσκευαστεί, διανεμηθεί και καταναλωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα? Το σημαντικό είναι η συσκευασία (αδιαφανής, γυάλινη ή πλαστική, καλά κλεισμένη) και φυσικά η ψύξη. Μια θερμοκρασία 2-3 βαθμούς είναι αρκετή για την καλή συντήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαγισσούλα σε προσκαλώ να ξαναπαίξουμε σπίτι μου. Έλα να δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μαγισσούλα σε προσκαλώ να ξαναπαίξουμε σπίτι μου. Έλα να δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαγισσούλα, όλο το Σ/Κ έμπαινα στο blog σου και ταξίδευα με το υπέροχο τραγούδι.Σήμερα που μπήκα στο εργαστήριο να κάνω την κρέμα κατάφερα να κάνω μία οπή στα ύδατα!
    Αύριο θα ξαναπροσπαθήσω και θα σου πώ.Αν μη τι άλλο έφτιαξα την τονωτική λοσιόν για λιπαρά πρόσωπα.
    Θα την γράψω εντός των ημερών να συμπληρώσω τη δική σου.Μάλλον θα έχεις ένσταση στην ποσότητα των αιθερίων ελαίων,αλλά η ειδικότης μου,βλέπεις,είναι η αρωματοθεραπεία!
    Πάω τώρα να παίξω το παιχνίδι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. γιατί οπή καλό μου ξωτικό? για ποια κρέμα μιλάς? τι δεν κάθησε καλά? για να μπαίνεις και σε εργαστήρια φαντάζομαι ότι θα έχεις πολύ καλύτερο εξοπλισμό και πρωτες ύλες πιο προχωρημένες από τις δικές μου. Το κερί της μέλισσας επιφυλάσσει πίκρες, τό΄χω ξαναπεί. Όσο για την ένσταση, δεν έχεις δίκιο, χαίρομαι ιδιαίτερα την κριτική από επαγγελματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ε,καλά μη φανταστείς εργαστήριο με προχοΐδες,μπουκάλια με καπνούς,τρελαμένους τύπους με λευκά ρούχα και άλλα Χ-Files σενάρια!Πάντως μία φορά το ανατίναξα!ΧιΧι!

    Όσο για την κρέμα,εννοώ την τελευταία με το βασιλικό πολτό και την πρόπολη.Όταν έριξα την υδατική φάση στη λιπαρή δεν πρόσεξα και το μίγμα έγινε σαν ασβέστης!

    Ερώτηση: Για να κάνω μία απλή ενυδατική κρέμα χεριών ειδικά σε δέρμα που το λάδι απορροφάται δύσκολα στις παλάμες,να βάλω σκέτο σταφυλοπυρηνέλαιο ή να προσθέσω και λίγο jojoba; Εκτός και αν έχεις να μου προτείνεις και κάτι άλλο.
    Σημείωση: Το ποσοστό των αιθερίων ελαίων στις κρέμες μου είναι το λιγότερο 2 τοις εκατό,οπότε πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτική στα λάδια-βάσεις που επιλέγω.
    Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων καλή μου μάγισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. γιατί καλό μου ξωτικό έκανες ασβέστη την κρεμούλα? γιατί?
    για την κρέμα που λες, και το jojoba απορροφάται γρήγορα,(και το makadamia είναι θαύμα) αλλά για την απορρόφηση παίζει μεγάλο ρόλο η αναλογία λαδιού:νερού που όπως κουραστικά επαναλαμβάνω, όταν χρησιμοποιούμε μόνο κερί μέλισσας είναι αναγκαστικά μεγάλη. Γιατί δεν κάνεις κάτι τύπου λοσιόν? για να αυξήσεις την αναλογία του νερού..
    Δεν μου κάνει εντύπωση το % των αιθέριων ελαίων.. έχω διαβάσει ότι για να έχουν θεραπευτική δράση τα χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 3%.
    Έχω την αίσθηση όμως ότι αυτή η ποσότητα για το πρόσωπο παραείναι μεγάλη, για το σώμα είναι OK.

    σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΚΥΤΑΡΙΤΙΔΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. καλησπέρα κι από μένα! η κρεμούλα φαίνεται πολύ καλή κ θα προσπαθήσω να τη φτιάξω καθώς ο πατέρας μου είναι μελισσοκόμος κ έχω τα βασικά υλικα!! Έχω όμως μία απορία πόσο καιρό κρατάει αυτή η κρέμα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)