15 Μαρτίου 2007

αβοκάντο, ένα καλλυντικό..


Persea americana
Το δέντρο του αβοκάντο που ανήκει στην οικογένεια των Δαφνιδών (Lauraceae) είναι εγγενές φυτό της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Είναι αειθαλές και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 20 μέτρα. Ο καρπός του μπορεί να ζυγίζει από 100 έως και 1.000 γραμμάρια! Η αγγλική ονομασία του κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από παραφθορά της ισπανικής λέξης abogado (=δικηγόρος) ?? και υιοθετήθηκε έτσι και από άλλες γλώσσες, (στα γαλλικά avocat=δικηγόρος & αβοκάντο).
Μια μαρτυρία της μακροχρόνιας χρήσης του, αναδείχτηκε μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές στο Περού, όταν σπόροι του καρπού ανακαλύφθηκαν ως ταφικό εύρημα που χρονολογείται τον 8ο π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα σπέρματα του καρπού συνόδευαν το νεκρό για να του προσδίδουν τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμες και στη μετά θάνατο ζωή. Και είναι αυτός ο λόγος που Αζτέκοι ονόμαζαν το δέντρο αυτό ‘Ahuacuatl’ μιά λέξη που παραπέμπει στην ανδρική ανατομία λόγω του σχήματος των καρπών και του τρόπου που αναρτώνται από τα κλαδιά.


Όταν Hernando Cortez κατέκτησε (φευ!) το Μεξικό το 1519, διαπίστωσε ότι το αβοκάντο ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής των ιθαγενών. Ο ιστορικός Fernandez de Oviedo, που κατέγραφε τα κατορθώματα των conquistadors σε μια περιγραφή του το 1526 εκθείαζε τη νοστιμιά και τη βουτυρώδη υφή του καρπού.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Φλώριδα και την Καλιφόρνια, αργότερα και στο Ισραήλ. Από τη δεκαετία του '80 άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά και στην Κρήτη.

Ο καρπός του αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη (15%) εκ των οποίων το 60% είναι μονοακόρεστα, το 20% πολυακόρεστα και το υπόλοιπο 20% κεκορεσμένα. Ακόμα περιέχει σάκχαρα, πρωτείνες, φυτικές ίνες και είναι μια πραγματική αποθήκη βιταμινών, βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, C και Ε. Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, φολικό οξύ (Β9), θιαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), βιοτίνη (Η), παντοθενικό οξύ (Β5) και βιταμίνη Ε καθώς και σε μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Ένας διατροφικός θησαυρός λοιπόν (αν και παχυντικός) και μια πρώτης τάξεως πρώτη ύλη για τα καλλυντικά μας.

Το έλαιο του αβοκάντο εξάγεται από τη σάρκα του καρπού και είναι κι αυτό πλούσιο σε βιταμίνες, λεκιθίνη και μέταλλα. Απορροφάται εύκολα από το δέρμα, είναι ιδανικό για την ξηροδερμία, το έκζεμα, και αναζωογονεί την ώριμη και κουρασμένη επιδερμίδα.

Ιστορικά & διατροφικά στοιχεία από:www.vegparadise.com

μπες στο θέμα...

~ Εννοείται πως ο πλούσιος αυτός καρπός μπορεί να γίνει μια θρεπτική μάσκα. Ακόμα κι όταν έχουμε σκοπό να τον φάμε όλο, μπορούμε να κάνουμε απαλό κυκλικό μασάζ στο πρόσωπο με το εσωτερικό της φλούδας του. Θρεπτική φροντίδα του λεπτού!

~ Μια θαυμάσια ιδέα για ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος κάτω από τα μάτια : κόβουμε λεπτές φέτες αβοκάντο, ξαπλώνουμε, τις τοποθετούμε κάτω από τα μάτια και τις αφήνουμε για μισή ώρα. Voila!

μάσκα προσώπου με αβοκάντο, ενυδατική & θρεπτική

- ½ αβοκάντο καθαρισμένο
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 κουταλιά γάλα ή γιαούρτι
- 1 κουταλάκι τζέλ αλόης
- 3 σταγόνες βάμμα καλέντουλας
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο
- λίγο corn flour

Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το corn flour, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή πάστα. Για να την κάνουμε εφαρμόσιμη, προσθέτουμε λίγο corn flour αν χρειάζεται. Απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο για μισή ώρα και κατόπιν ξεπλένουμε. Η μάσκα αυτή συνδυάζει τα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο με τις ενυδατικές ιδιότητες του μελιού και της αλόης. Το γάλα περιέχει γαλακτικό οξύ (ΑΗΑ) που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα ενώ το γεράνιο είναι αντιγηραντικό.

θέλω κι άλλο...


μάσκα μαλλιών με αβοκάντο

- ½ ή 1 αβοκάντο, ανάλογα με το μήκος των μαλλιών
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή jojoba
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Η μάσκα αυτή είναι δημοφιλέστατη και δε λείπει από κανένα (μα κανένα) βιβλίο παρασκευής φυσικών καλλυντικών. Η προσθήκη του κρόκου δεν με ενθουσιάζει γι’αυτό και δεν την έχω δοκιμάσει. Όσες φίλες, γνωστές, συγγενείς και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις την έχουν δοκιμάσει, έχουν ενθουσιαστεί. Ο κρόκος βλέπετε, περιέχει λεκιθίνη και πρωτείνες που σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο (βιτ. Ε) και το αβοκάντο που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β5, δυναμώνει και δίνει λάμψη στα μαλλιά.
Για να φτιάξουμε τη μάσκα, απλά αναμιγνύουμε στο μίξερ όλα τα υλικά. Την απλώνουμε στα μαλλιά και την αφήνουμε για μια ώρα. Εννοείται ότι ακολουθεί λούσιμο.

άλλο;

μάσκα..χεριών με αβοκάντο

- ½ αβοκάντο λιωμένο
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμόνι
- λίγο corn flour

Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το corn flour, αυτό το προσθέτουμε στο τέλος αν χρειαστεί. Απλώνουμε τη μάσκα στα χέρια μας για 20 λεπτά και μετά ξεπλένουμε. Εδώ, συνδυάζονται τα θρεπτικά συστατικά και τα φυσικά έλαια του αβοκάντο με τη λεκαντική ιδιότητα του λεμονιού, λόγω του κιτρικού οξέως.

μη μου πείς, κι άλλο;

peeling προσώπου με αβοκάντο

Αυτή είναι μια πραγματικά πρωτότυπη συνταγή της Janice Cox, από το βιβλίο της ‘Natural beauty at home’, Henry Holt & Co. H Cox χρησιμοποιεί τα κουκούτσια του αβοκάντο που έχουν παρόμοια συστατικά με τον καρπό, για να φτιάξει ένα ανέξοδο και φυσικό face scrub. Voila la recette.

- 2 με 3 κουκούτσια αβοκάντο.

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια (2-3 λέω εγώ) πολύ καθαρή και γερή πλαστική σακούλα. Με ένα σφυράκι σπάζουμε τα κουκούτσια σε μικρά κομμάτια, στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα, τα βάζουμε σε ένα καθαρό πιάτο, το σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε μερικές μέρες να στεγνώσουν τελείως. Κατόπιν τα αλέθουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ ή στο μηχάνημα που αλέθει καφέ, μέχρι να πάρουμε πολύ λεπτούς κόκκους (όπως ο αλεσμενος γαλλικός καφές). Αφήνουμε μερικές μέρες το scrub να στεγνώσει πολύ καλά. Το χρησιμοποιούμε όταν πλένουμε το πρόσωπο με υγρό σαπούνι ή σαπούνι ελαιολάδου.
Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσουμε μια ποσότητα από το scrub στην κλασσική cold cream, και να κάνουμε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις όταν κάνουμε ντεμακιγιάζ.

Πολλά φυτικά συστατικά προκαλούν αλλεργίες, δεν τα χρησιμοποιούμε λοιπόν αλογιστα!

‘Οπως βλέπετε delicieuse και εσείς γοητευτική Ελευθερία δε διακαιούστε τώρα να γκρινιάζετε...

ας ακούγαμε κάτι.. κάτι..
Edith Piaf, padam padam


19 σχόλια:

  1. Ααα δε γινεται..θα ρθω να μεινω στο διπλανο σου διαμερισμα!!
    Εσυ θα φτιαχνεις κρεμες κι εγω θα δοκιμαζω! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γλυκό αερικό, άλλο που δε θέλω, η καλύτερή μου :)

    άσχετο(αλλά τελείως άσχετο): σήμερα έχω μια πολύ περίεργη αίσθηση..
    πήγα να πάρω ένα καφέ στην καντίνα (της εταιρίας). Στο ραδιόφωνο, η αοιδώς έσκουζε: Aααποθεώστε τον, για ότι έκανε σε μένα καααααμαρώστε τον..
    Στο ασανσέρ, 3 data-entry κυρίες διαπληκτίζοταν για το ποια βούτηξε πρώτη το κρουασάν βερίκοκο..
    παίζω Ιονέσκο και δεν το πήρα χαμπάρι?
    ληγμένα δεν παίρνω (απ'όσο ξέρω). λές να φταίνε τα αιθέρια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα!!!
    τι ωραία μέρα σήμερα!πολύ χαίρομαι όταν έχει ήλιο αλλα δεν χαίρομαι οταν είμαι κλεισμένη μέσα σε κτίρια :(

    Μαγισσούλα σ'ευχαριστούμε για τις ωραίες σου συνταγές και σήμερα! Εχω ενα αβοκάντο σπίτι τι να φτιαξω απ'ολες αυτές?!?!... Μάλλον την μάσκα προσώπου, μονο που δεν έχω βάμμα καλέντουλας και αιθέριο έλαιο γεράνι, με τι να τα αντικαταστήσω?? (Εχω βάμμα λεβάντας και φασκομηλου, μολις παω σπίτι θα βάλω να γίνετε και το βάμμα καλέντουλας!)

    Και με την ευκαιρία, μια και θα μου μείνει το κουκούτσι αβόκάντου, δεν το φυτεύω??? Ξερει κανεις αν θα βγεί τιποτα? Μήπως το αβοκάντο δεν ευδοκιμεί εδώ?

    φιλάκια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μαγισα, μα τι επαθες εσυ μια μαγισα μια τετοια ομορφη μερα? και σημερα κιολας που δεν εχω λογο να σου γκριναξω, εψαξα αλλα δεν βρηκα!!

    σε φιλω γλυκα, ωραιες κι ευκολες οι συνταγεσ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μαγισσούλα,αυτά συμβαίνουν σε όλους. Μονο μην αφήσεις να σε επηρεάσουν.
    Συνήθως αν κανουμε κάποιο καβγά ή αν έχουμε μέσα μας ένταση συναντάμε ανθρώπους που μαλώνουν.Δεν νομίζω να φταίνε τα αιθέρια.
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αφήστε με κόρες να γκρινάξω και εγώ μια φορά, δεν έπαθα, δε μάλωσα (το αποφεύγω, κάνει ρυτίδες) :P απλά είμαι αλλού και το ξέρω :)

    Yassou Maria, κόρη naturelle! στη μασκούλα να βάλεις 3 σταγόνες βάμμα λεβάντας και ένα αιθέριο που να ταιριάζει στο δέρμα σου ή και κανένα!
    αααα, θέλεις αβοκαντιά;) τρυπάς το κουκουτσι διαμετρικά σε 4 μέρη με οδοντογλυφίδα και την μπήγεις στο εσωτερικό, γεμίζεις ένα ποτήρι με νερό και βάζεις το μισό αβοκάντο μέσα, το υπόλοιπο μένει εξω και υποστηρίζεται από τις οδοντογλυφίδες. Μόλις πιάσει φύτρο, το φυτεύεις. Αν πιάσει και ευδοκιμήσει σφύρα μου, διότι αγαπητή χρειάζεται a subtropical environment. αλλά μη στεναχωριέσαι, τώρα που θα γίνει η Αθήνα Σαχάρα, θα πήξουμε στις αβοκαντιές:P Αν πάλι ευδοκιμήσει και βγάλει καρπό με καλείς να τον φάμε μαζί :))
    κατά καιρούς έχω φυτέψει αβοκαντιές, παπαγιές, μανγκιές
    αλλά φευ!

    sweet akamatra, μου φαίνεται ότι σε προτιμώ γκρινιάρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φυσικά τον πρώτο του καρπο μετα απο πολλα χρόνια θα τον γευτούμε παρέα!!! Μακάρι να γίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ κυλία, εγώ χτες, αφού διάβασα το ποστ, πήγα κι αγόλασα 2 αβοκάντο. Τι βαθμό θα πάλω στο τλίμηνο;
    :-p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαγισσούλα,πολύ καλή ιδέα η προσθήκη αλόης και καλέντουλας στη μάσκα προσώπου.Είχα τη βασική συνταγή η δική σου όμως είναι κλάσεις ανώτερη!Η ιστορία του καρπού μου άρεσε,δεν την ήξερα.Μου αρέσει η δουλειά σου,είναι τρομερά εμπεριστατωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίες συνταγές και όντως εύκολες. Μας αρέσουν όπως και οι μουσικές σου επιλογές, μαγισσούλα.
    Είναι για ξηρά δέρματα ή επιδερμίδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. delicieuse, επείσθης κόρη?
    η βαθμολογία θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα της χρήσης και την ποσότητα των έφαρμοσθεισών!! συνταγών. έτσι εύκολα τα δίνουμε τα 20ρια;)

    γλυκό ξωτικό, τι καλά λόγια από μια επαγγελματία! κοκκινίζω και μερσί :)

    λία, μερσί μποκού, θα βάζω και πιο εύκολες για να σας ανοίξω την όρεξη..
    είναι για όλές τις επιδερμίδες, όλοι οι τύποι χρειάζονται ενυδάτωση. Οι ξηρές θα ωφεληθούν περισσότερο αν αντί για ..γαλακτοκομικά προσθέσουν ένα κουταλάκι φυτικό έλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κλαψ....βάλτε καλέ τίποτα εύκολο σαν αυτό και για μας που είμαστε στας επαρχίας (τη Ρώμη μου μέσα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπητή deli, εσείς θα εξετασθείτε στις μάσκες οπωρολαχανικών :P

    μη μου πεις ότι δυσκολεύτηκες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όχι, όταν δεν έχει λάδια , βόρακες κλπ, δε δυσκολεύομαι. Σήμερα είπα στην 15χρονη κόρη μου: Να σου φτιάξω μια μασκούλα για τα μαλλιά; Ναι λεει. Καλά πάμε...τώρα θα μαγειρεύουμε συνταγές ΚΑΙ για τα μαλλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. delicieuse, εσας που σας τρέμουν τα γλυκά του κουταλιού,ταψιού, οι κατσαρόλες & οι χύτρες, μου λέτε ότι δυσκολεύεστε στον πτωχό βόρακα?
    πές μου πλιζ, αν ήταν ok η μάσκα.

    εμένα,ο 15χρονος γιος μου δεν μ'αφήνει΄..δαγκώνει :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα σου πω σε 2 μέρες οκ? Τότε δέχτηκε να τη βάλει η 15χρονη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. καλημέρα,
    αν δεν σας κάνει κόπο, πέστε μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μαγισσούλα γειά !! πόσο καιρο μπορώ να διατηρήσω ολα αυτα τα μαγικά πραγματακια και που ??? στο ψυγειο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)