17 Σεπτεμβρίου 2006

Δάφνη η ευγενής, η Απολλώνια


Όταν ο Απόλλωνας συνάντησε τη νύμφη Δάφνη, κόρη της Γαίας και του ποταμού Πηνειού και αχώριστη συντρόφισσα της θεάς Άρτεμης, θαμπώθηκε από την ομορφιά της, την ερωτεύτηκε. Η νύμφη, δεμένη με όρκο αγνότητας, δεν ανταποκρίθηκε στο ερωτικό κάλεσμα του θεού και κατέφυγε στο δάσος, όπου ο Απόλλωνας την κυνήγησε με πείσμα. Τη στιγμή που την πλησίαζε, η Δάφνη επικαλέστηκε τον πατέρα της και τον παρακάλεσε να τη σώσει από το αγκάλιασμα του θεού. Ο Πηνειός λυπήθηκε την κόρη του και τη μεταμόρφωσε σε λυγερόκορμο δέντρο. Τότε, ο απαρηγόρητος Απόλλωνας αγκάλιασε τη μεταμορφωμένη κόρη και ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά.

Εδώ, Απόλλων και Δάφνη, ελεύθερη απόδοση από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, Βιβλίο Α, στίχοι 452-567.



Η Δάφνη η ευγενής (Laurus nobilis, από τη λατινική ρίζα laur= έπαινος, τιμή) γνωστή από την αρχαιότητα για τις αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες των φύλλων και των καρπών της, χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Ιπποκράτη και
Διοσκουρίδη, για την παρασκευή ιαματικών σκευασμάτων, όσο και από τη λαϊκή φαρμακολογία. Τα φύλλα και οι καρποί της δάφνης περιέχουν αιθέρια έλαια, αλκαλοειδή, ταννίνη και λιπαρά οξέα όπως λαουρικό, παλμιτικό και ελαιϊκό οξύ.
Το δαφνέλαιο, ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά καλλυντικά σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για την περιποίηση των μαλλιών, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κρήτη.
Το δαφνέλαιο είναι εκχύλισμα φύλλων δάφνης σε ελαιόλαδο, και συνεπώς πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα. Προστατεύει και ενισχύει τη δομή της τρίχας, τρέφει, δυναμώνει και δίνει λάμψη στο μαλλιά χάρη στις μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες. Ακόμη, θεωρείται αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε σε ένα μικρό γυάλινο βάζο τεμαχισμένα φύλλα δάφνης και το γεμίζουμε με ελαιόλαδο και ακολουθούμε τις οδηγίες για εκχυλίσματα σε φυτικό έλαιο. Το δαφνέλαιο θα το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τονωτικές μάσκες μαλλιών.

Μάσκα μαλλιών για μαύρα μαλλιά (250 ml)
- ¼ της κούπας δαφνέλαιο
- ¼ της κούπας καστορέλαιο (ricinus communis)
- ½ της κούπας εκχύλισμα δενδρολίβανου και φασκόμηλου σε αμυγδαλέλαιο
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο




Μάσκα μαλλιών για ξανθά μαλλιά (250 ml)
- ¼ της κούπας δαφνέλαιο
- ¼ της κούπας καστορέλαιο (ricinus communis)
½ της κούπας λάδι καλέντουλας
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
- 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
- 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι


πως το φτιάχνω; πως το χρησιμοποιώ;
Σε ένα σκούρο γυάλινο μπουκάλι βάζουμε όλα τα υλικά. Το ανακινούμε και το αφήνουμε 4-5 μέρες για να αναμιχθούν καλά τα έλαια.
Πριν το λούσιμο, απλώνουμε το λάδι στα μαλλιά και τα χτενίζουμε για να πάει παντού. Τυλίγουμε τα μαλλιά με μια ζεστή πετσέτα και αφήνουμε τη μάσκα για μια ώρα. Λούζουμε τα μαλλιά δύο φορές.

* Για να μην παραπονούνται οι κοκκινομάλλες θα χρησιμοποιήσουν την ίδια συνταγή χωρίς βότανα, μόνο με απλό αμυγδαλέλαιο και με αιθέρια έλαια δάφνης και γεράνιου.

Τι προσέχουμε:
- η δάφνη, το φασκόμηλο και το αιθέρια έλαιά τους δε συνίστανται στην εγκυμοσύνη
- το δενδρολίβανο και το αιθέριο έλαιο του δε συνίσταται σε περίπτωση υπέρτασης

Πληροφορίες από:
- Mυρσίνη Λαμπράκη, “Βότανα & φρούτα, γεύσεις ζωής”
- Guy Roulier, “Les Huiles essentielles pour votre santé”, Dangles
- Dina Falconi, "Earthly bodies & heavenly hair", Ceres Press
- Colleen K. Dodt, “The Essential Oils Book”, Storey


Σας άρεσε; Περισσότερες πληροφορίες για το δαφνέλαιο θα βρείτε το παρακάτω άρθρο, κλικ σε φωτο & λινκ.