19 Σεπτεμβρίου 2007

λικέρ καρύδα

Εδώ και καιρό ήθελα να φτιάξω λικέρ με καρύδα, κάτι που να φέρνει στη γνωστή Batida. Μη ξέροντας τον τρόπο, αγόρασα καρύδα σε όλες τις ... μορφές (φρέσκια, τριμμένη, γάλα καρύδας) και voila τα αποτελέσματα του πειράματος.





1η φάση (της υπομονής)
-1 καρύδα
-βότκα
•Σπάμε την καρύδα. (Στο σπάσιμο μιας φρέσκιας καρύδας είμαι ανεκπαίδευτη. Έβαλα λοιπόν την καρύδα πάνω σε ένα μάρμαρο και με ένα άλλο κομμάτι μάρμαρο τη χτύπησα ανελέητα. Τι να κάνει? Έσπασε! Όποιος ξέρει κάποιο πιο δόκιμο τρόπο ας τον πει.)
•Καθαρίζουμε το εξωτερικό της περίβλημα και τρίβουμε τη σάρκα της στον χοντρό τρίφτη του τυριού.
•Βάζουμε τη σάρκα της καρύδας σε γυάλινο βάζο, την καλύπτουμε με βότκα, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε για 1 μήνα. Φροντίζουμε να το ανακινούμε 2-3 φορές την εβδομάδα.
•Σουρώνουμε το περιεχόμενο του βάζου στραγγίζοντάς το καλά. Μετράμε την ποσότητα με μια δοσομετρική κούπα. Η βάση του λικέρ είναι έτοιμη, μυρωδάτη αλλά θολή. Θέλει μακιγιάζ..

2η φάση (καλλιτεχνική επιμέλεια)
τα υλικά σε δοσομετρική κούπα-3 κούπες βάση λικέρ (τόσο βγήκε)
-200 ml γάλα καρύδας
-1 κούπα άσπρο ρούμι (για περισσότερο εξωτισμό)
-1 κούπα ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (για ακόμη περισσότερο εξωτισμό) αλλά άσπρη για να μη πειραχτεί το χρώμα
-1 κούπα νερό
•Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Κλείνουμε για λίγο το καπάκι της κατσαρόλας για να λειώσουν όλοι οι κρύσταλλοι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
•Αναμιγνύουμε το σιρόπι με τη βάση, το ρούμι και το γάλα. Το γάλα θα φτιάξει το χρώμα και την υφή του λικέρ.
•Βαφτίζουμε το λικέρ coconut silk ή ότι άλλο στομφώδες για να εντυπωσιάσουμε τα πλήθη.
•Αν μας ζητήσουν τη συνταγή, δίνουμε τα υλικά σε αναλογίες αλλ’αντ’άλλων για να νοιώσουν αυτοί αδέξιοι και εμείς επιδέξιοι.
•Τελικά η τριμμένη καρύδα περίσσεψε, έφτιαξα μπισκότα (coming soon) και εντελώς, μα εντελώς ανέλπιστα:) το ως άνω εξωτικόν body scrub. Δε φταίω εγώ, κάθε φρούτο μου φωνάζει: κάνε με καλλυντικό! Ήδη τα ρόδια πάνω στα δένδρα μου κλείνουν το μάτι.


Aκούμε Queen, The show must go on.