28 Νοεμβρίου 2008

κρέμα νυκτός με πορτοκάλι, ανανέωση και λάμψη




Tα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, σύμβολα της γονιμότητας και του ευτυχισμένου γάμου, κυριαρχούν στη νοτιοανατολική μεσόγειο από τον 15ο αιώνα.


Pierre-Auguste Renoir, 1886, Nature Morte à l'Orange et Sucrier, Collection privée.

Ιστορία
Citrus sinensis, Rutaceae

Το πορτοκάλι, με ηλικία άνω των 4.000 ετών, θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα φρούτα και κατάγεται από την Κίνα, γεγονός που αιτιολογεί το δεύτερο συνθετικό της επίσημης λατινικής ονομασίας του.

Η ιστορία της διάδοσης των εσπεριδοειδών μοιάζει με γοητευτική περιπέτεια. Ο πρώτος καρπός της οικογένειας των εσπεριδοειδών που έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη ήταν το κίτρο (citrus medica), του οποίου η καλλιέργεια επεκτάθηκε στην Εγγύς Ανατολή και την Ευρώπη μετά από τις περσικές κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή κατά μια άλλη εκδοχή μετά την εκστρατεία του στην Ινδία.
Το κίτρο ήταν γνωστό στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, ο Θεόφραστος περιγράφει με ακρίβεια τον καρπό, ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως “περσικό μήλο” ενώ ο Πλίνιος εξαίρει τις ιαματικές ιδιότητες και το άρωμά του.
Μετά το κίτρο, παίρνουν σειρά το νεράντζι και το λεμόνι που γίνονται γνωστά στη βόρεια Αφρική και στην Ισπανία μέσω της επέκτασης των Αράβων.

Paul Gauguin, Nature morte aux oranges, 1881, Musée des Beaux-Arts de Rennes.

Η πορτοκαλιά, αν και διαδομένη ευρέως στην Κίνα και στην Ινδία, εμφανίζεται στην Ευρώπη 17 αιώνες αργότερα από το κίτρο. Οι Πορτογάλοι εξερευνητές, αφού ανακάλυψαν το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας και διάνοιξαν νέους εμπορικούς δρόμους, είναι αυτοί που έφεραν τον καρπό από την Ινδία στην πατρίδα τους την Πορτογαλία, η οποία δάνεισε και το όνομά της στο φρούτο σε πολλές γλώσσες ανάμεσα στις οποίες η ελληνική, η βουλγαρική (портокал, portokal], η ρουμανική (portocală), η περσική (پرتقال= porteghal). Αντίθετα, στις αγγλοσαξωνικές γλώσσες η ονομασία του καρπού προέρχεται από την παραφθορά της σανσκριτικής λέξης naranga που σημαίνει το “εύοσμο”.
Μετά την εισαγωγή του καρπού, άρχισε άμεσα η συστηματική του καλλιέργεια η οποία εξαπλώθηκε σύντομα στη νοτιοανατολική μεσόγειο. Στη νότια Ελλάδα αποτελεί, μαζί με την ελιά, την πιο σημαντική καλλιέργεια.
Μυθολογία
Στην Ελληνική μυθολογία, τα εσπεριδοειδή συνδέονται με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και τον ενδέκατο άθλο του Ηρακλή, αν και η ταυτότητα των χρυσών μήλων δεν έχει πλήρως εξακριβωθεί. Είναι όμως μια ωραία ιστορία!
Ο κήπος λοιπόν με τα χρυσόκαρπα δένδρα, γαμήλιο δώρο της Γαίας στην Ήρα και το Δία, βρίσκονταν κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα, εκεί όπου ο ομώνυμος τιτάνας κρατούσε στους ώμους του τον κόσμο, τιμωρημένος από το Δία μετά την αποτυχημένη εξέγερση των τιτάνων ενάντια στους θεούς. Τον κήπο τον φύλαγαν οι Εσπερίδες, κόρες της Νύχτας οι οποίες ενίοτε υπέκυπταν στον πειρασμό να δρέψουν τους χρυσούς καρπούς. Έτσι η Ήρα, έστειλε και το φοβερό δράκοντα Λάδωνα να φρουρεί τον κήπο.


Οι Εσπερίδες και ο Λάδωνας,
Αττική ερυθρόμορφη υδρία, 410-400 π.Χ., Βρεττανικό μουσείο.

Από την άλλη μεριά, ο Ευρυσθέας δίνει εντολή στον Ηρακλή να κλέψει τα χρυσά μήλα και να του τα φέρει στις Μυκήνες. Μετά από ένα μακρύ και πολύπαθο ταξίδι και έπειτα από γνωριμίες με άλλους τιτάνες που τον συμβούλεψαν, ο Ηρακλής φτάνει στον κήπο και κατορθώνει να κλέψει τα μήλα. Δύο εκδοχές υπάρχουν για την κλοπή, η μια τον θέλει να ξεγελά τον Άτλαντα και να τον στέλνει να διαπράξει την κλοπή εκ μέρους του με αντάλλαγμα να τον απαλλάξει από το αιώνιο βάρος και η άλλη να σκοτώνει τον Λάδωνα. Σε κάθε περίπτωση τα χρυσά μήλα έφτασαν στον Ευρυσθέα που τελικά τα χάρισε στον Ηρακλή ο οποίος με τη σειρά του τα δώρισε στη θεά Αθηνά.

Συστατικά του καρπού

Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, D, A και Ρ, σε φολικό οξύ, ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου και σιδήρου, σάκχαρα και κιτρικό οξύ. Η βιταμίνη C ως ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, συντελεί στην απομάκρυνση των δερματικών κηλίδων, λευκαίνει και δίνει λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα ενισχύοντας την σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπλέον συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.


Ο φλοιός του πορτοκαλιού, όπως και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών αποτελείται από το εξωτερικό περίβλημα που είναι πλούσιο σε καροτένια στα οποία οφείλει το λαμπερό του χρώμα, και σε αιθέριο έλαιο. Το εσωτερικό τμήμα του φλοιού αποτελείται κυρίως από φλαβονοειδή, λιμονένιο και πηκτίνη. Τα φλαβονοειδή δρουν συνεργιστικά με τη βιταμίνη C, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν την παραγωγή των ελευθέρων ριζών που παράγονται από την υπεροξείδωση των λιπιδίων και ευθύνονται για την καταστροφή των επιδερμικών (και όχι μόνο) κυττάρων.
Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ταιριάζει στις λιπαρές επιδερμίδες, δίνει λάμψη, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών στους ιστούς, ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει το νευρικό σύστημα. Εφόσον το αιθέριο έλαιο παράγεται από τη μηχανική πίεση του φλοιού, καλό είναι να προτιμούμε το ΒΙΟ αιθέριο.

Tι προσέχουμε:
-Όλα τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών προκαλούν φωτοευαισθησία. Να μην χρησιμοποιούνται πριν και κατά την έκθεση στον ήλιο.


Πληροφορίες από:
~ Valerie Worwood, The Complete Book of Essential Oils & Aromatherapy,New World Library
~Mυρσίνη Λαμπράκη, “Βότανα & φρούτα, γεύσεις ζωής”
~Ρ. Γκόλιου, 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Μαλλιάρης Παιδεία
~Ντέιβιντ Μπέλινγκχαμ, Ελληνική μυθολογία, Σαββάλας
~www.vegparadise.com

Εκ της Διευθύνσεως

Το ελιξίριο που προτείνω σήμερα, παρασκευάστηκε κατά παραγγελία της heart, η οποία βρέθηκε, don't know why- με ένα μισόκιλο βιταμίνης C στο χέρι. Βέβαια η heart έχει πάθει ένα C-βιταμινικό ιδεασμό με ένα προϊόν γνωστού εμπορικού οίκου του οποίου τα συστατικά είναι: Cyclomethicone (σιλικόνη σε μεγάλο ποσοστό), Ascorbic Acid (βιταμίνη C κατά 10%), Octyl Hydroxystearate (ψάξε βρες), Polysilicone-11 (σιλικόνη που σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ), Tocopheryl Acetate (μορφή βιταμίνης Ε), Citrus dulcis (αιθέριο έλαιο και συνθετικό άρωμα), Bisabolol (καταπραυντικό), Tocopherol (βιταμίνη Ε). Και φυσικά αν δεν είχα αυτό τον αδαμάντινο χαρακτήρα, θα έλεγα στη heart να αναμίξει 20ml “φυτικής” σιλικόνης (υπάρχει), 5ml αλόη, από 1ml Bisabolol (υπάρχει) και βιταμίνη Ε, 3ml βιταμίνη C και 20 σταγόνες αιθέριο πορτοκάλι και το ποστ θα τελείωνε εδώ.


Voila λοιπόν μια κρέμα νυκτός, θρεπτική λόγω των πλούσιων ελαίων, αντιγηραντική λόγω του συνδυασμού των πρόσθετων και των αιθέριων και ...λαμπρυντική λόγω της προσθήκης της βιταμίνης C σε αναλογία 5%. Υπέκυψα στον πειρασμό να προσθέσω "φυτική" σιλικόνη και bisabolol, εναλλακτικά των οποίων προτείνονται στις οδηγίες παρακάτω. Στη συνταγή χρησιμοποίησα emulsifying wax αλλά για όσες δεν διαθέτουν δίνεται η αναλογία με κερί μέλισσας επίσης στις οδηγίες. Η υφή της είναι σατινέ, τέλεια όπως φαίνεται στην πιο πάνω φωτό.
Οι αναλογίες δίνονται σε γραμμάρια (90gr κρέμας περίπου).

Κρέμα νυκτός με πορτοκάλι

για την υδατική βάση

  • 23 γραμ. ανθόνερο νερολί
  • 12 γραμ. ανθόνερο χαμομήλι
  • 10 γραμ. aloe gel
  • 5 γραμ. γλυκερίνη


  • για τη βάση των ελαίων

  • 3 γραμ. karité
  • 8 γραμ. εκχύλισμα χαμομηλιού σε έλαιο jojoba
  • 8 γραμ. καροτέλαιο
  • 3 γραμ. έλαιο νυχτολούλουδου
  • 4 γραμ. έλαιο ιπποφαούς
  • 5 γραμ. emulsifying wax
  • 2 γραμ. στεατικό οξύ


  • πρόσθετα

  • 20 σταγόνες βιταμίνη Ε
  • 10 σταγόνες βιταμίνη Α
  • 10 σταγόνες D-panthenol
  • 20 σταγόνες bisabolol
  • 5 γραμ. φυτική σιλικόνη
  • 1 γραμ. βιταμίνη C (cosmetic grade)
  • φυσικό συντηρητικό


  • αιθέρια έλαια

  • 15 σταγόνες πορτοκάλι
  • 10 σταγόνες μανταρίνι
  • 8 σταγόνες χαμομήλι
  • 8 σταγόνες καρότο
  • 5 σταγόνες μύρρο
  • 4 σταγόνες νερολί
  • 3 σταγόνες βενζόη


  • ~ Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
    ~ Το λάδι από νυχτολούλουδο και τις βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές θα προστεθούν στη βάση των ελαίων αφού αποσύρουμε το σκεύος από το υδρόλουτρο και όταν η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από 40 βαθμούς. 
    ~ Θα αναμίξουμε τη βιταμίνη C μαζί με τη σιλικόνη, την πανθενόλη και τη bisabolol με ελάχιστο ανθόνερο και θα προσθέσουμε το μίγμα στο τέλος, αφού ενοποιηθεί η κρέμα, μαζί με τα αιθέρια. 
    ~ Όσες κυρίες δεν διαθέτουν emulsifying wax, θα χρησιμοποιήσουν 1 κ.γ. κερί μέλισσας και 1 κ.γ. στεατικό οξύ ή εναλλακτικά 2 κ.γ. κερί μέλισσας και ½ κ.γ. λεκιθίνη. 
    ~ Η bisabolol δεν μας είναι άγνωστη, έχουμε ήδη μιλήσει γι’αυτήν στην κρέμα με χαμομήλι και καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά αυτού του βοτάνου μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με εκχύλισμα χαμομηλιού σε γλυκερίνη. Βisabolol περιέχει και το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού και είναι ένας από τους λόγους που προστέθηκε στη συνταγή. 
    ~ Δυο λόγια για τη “φυτική” σιλικόνη: πρόκειται για υδατικό εκχύλισμα του φύκους chondrus crispus, γνωστού και ως Irish moss και είναι προϊόν της βιοτεχνολογίας. Έχει την υφή της σιλικόνης και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα εμποδίζοντας την αφυδάτωση. Αν δεν έχετε (που δεν θα έχετε) αυτή τη “σιλικόνη”, αλλά θέλετε οπωσδήποτε να την εντάξετε σαν συστατικό, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε Irish moss από βοτανοπωλείο (το γνωστό μας έχει) και να βράσετε μια μικρή ποσότητα σε αποσταγμένο νερό. Με το βρασμό, δημιουργείται ένα είδος τζελ, που μπορεί να αντικαταστήσει ένα μέρος της υδατικής βάσης. 

     ..σεντονάκι βγήκε η πορτοκαλένια, μεγάλη η χάρη σας heart ;-) Voila η βιταμινούχα με τη σατινέ υφή..






    το κατάστημα έχει κι άλλο πορτοκάλι, κάντε κλικ στα παρακάτω

    body butter με πορτοκάλι και γιασεμί


    κρέμα σώματος & σαπούνι με πορτοκάλι και κανέλα

    citrus bath bombs

     


    Ακούμε Cher και Βang bang, στην πρωτότυπή
    του εκτέλεση τον προηγούμενο αιώνα :)

    45 σχόλια:

    1. Πωπω Μοργκανα μου!
      Αναρτηση μαμουθ λεγεται αυτο.
      Μηπως μπορω να την αγορασω ετοιμη την κρεμουλα γιατι πολυ μου αρεσε και μπλεγμενη στα βελονακια μου δεν εχω χρονο ουτε να φάω?

      φιλια πολλα

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. κι εγω την αγοραζω οσο οσο την χρυσαφενια!

      πολυ μου αρεσει

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Έφτιαξα κι εγώ πορτοκαλοκρέμα (όχι για ψητά ;-) ) αλλά όχι σαν το σεντονάκι σας...:-)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. κόρη βασιλική
      βρεθηκα σε large κατάσταση σήμερα :)
      Θα τα πούμε email-ικως
      σας φιλώ

      akamatra
      όσο-όσο; μόνο 200 Ευρώ για σας :)

      deli
      τι με λέτε, φτιάξατε κι εσεις;
      εγώ πάντως τη δική μου τη βάζω και στα ψητά;-)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Ωραίο χρώμα!!! Μαγισσούλα, για τις ευρυαγγείες ποια αιθέρια μπορώ να χρησιμοποιήσω??? Την συγκεκριμένη μάλλον όχι με τόση ποσότητα εσπεριδοειδών, ε???

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Ελευθερία
      που να τη μυρίσεις κι ολας! all the money :) έχει και πολύ ωραία υφή..(οκ, είμαι ψωνάρα :)

      Για την ευρειαγγεία θα δω και θα σου πω.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Μα τι όμορφη που φαίνεται η πορτοκαλένια σας! Και τι ωραίες ιδιότητες που έχουν οι συνεργοί σας! Ο δε chondrus crispus μου έκανε πολύ καλή εντύπωση... Όταν μου τελειώσουν τα σκευάσματα που έχω θα την φτιάξω την πορτοκαλένια. Η bisabolol που έχω γράφει"alpha - bisabolol" Είναι το ίδιο άραγε?
      Μου αρέσαν πολύ και τα ιστορικά - μυθολογικά στοιχεία, αν και επιτρέψτε μου να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη, ο άθλος που συνδέεται με τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, είναι ο τρίτος άθλος του Ηρακλή και πραγματοποιείται στο ζωδιακό σημείο των Διδύμων με κεντρικό άξονα την Υπηρεσία. Η Εσπερία δε, ήταν ο "μυθολογικός" τόπος που βρισκόταν πέρα από τον τόπο της "εσπέρας" του ηλίου, μετά τις Ηράκλειες Στήλες, "περί την δύσιν" του τελευταίου, ή πιο νεοελληνικά στον "ΠαράΔεισο". Τοποθετείται δε από τον Πλάτωνα (Κριτίας) στην περιοχή της Ατλαντίδας (βλ. και Άτλας ή Άτλαντας)περί το 9.600 π.Χ. χρονολογία του κατακλυσμού ή της καταβύθισης της Ατλαντίδας. Τέλος δε, ο ήλιος μας αστρονομικά ονομάζεται Α του Άτλαντα.
      Πώς, πείτε μου πώς, τα κόλλησα όλα αυτά με τα μυρωδάτα πορτοκάλια σας???
      Συμμαζέψτε με...
      :)))

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    8. Υπέροχο το πορτοκάλι, θρεπτικό και νοστιμότατο - άσχετο στην προκειμένη περίπτωση! Η μυρωδιά του πάντως δεν παίζεται! Πολύ χρήσιμα τα όσα μας έγραψες εδώ για την ιστορία του Μαγισσούλα, να'σαι καλά! Πολύ τη ζήλεψα την κρεμούλα σου, φιλάκια!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    9. Που μπορουμε να βρουμε το τζελ αλοης,παιδια; Εγω ειχα βρει σε μπουκαλι τζελ αλοης αλλα δεν ειχε την υφη τζελ, ηταν σαν νερο.Και κατι αλλο, το e-wax κανει πολυ ωραια την υφη της κρεμας αλλα ειναι ασφαλες για το προσωπο;Ευχαριστω εκ των προτερων οποια κοπελα μπει στον κοπο να μπυ απαντησει.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    10. Άλλο ένα σούπερ άρθρο με την υπέροχη σατινέ πορτοκαλί!
      Θα επιχειρήσω να την φτιάξω με το κεράκι και ότι απορίες έχω θα σας χτυπήσω την πόρτα!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    11. είστε Μεγάλη ! υποκλίνομαι ...

      διαβάζω ...σκέφτομαι "α να συμπληρώσω οτι το πορτοκάλι βοηθά στην απορόφηση του σιδήρου ..."
      δεν περνανε ούτε 5'' και το διαβάζω ...

      αναρωτιέμαι "τι είναι η φυτική σιλικόνη άραγε?"
      πέφτει το μάτι μου παρακάτω..."δυο λόγια για την φυτ. σιλικόνη"
      ξαναντουκ αναρωτιέμαι "απο πιο φυτό προέρχεται ... που θα το βρω ...πως? τι? γιατι? κλπ κλπ κλπ

      είστε τεράστια ντίαρ :)

      υ.γ. ανακάλυψα εντελώς τυχαία ότι η δυτική Κρήτη είναι τίνκγα από Μποράγκο ....

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    12. Τι δώρο και τούτο! Άρθρο και τραγούδι! ;)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    13. Isidora πάντα πληθωρική, προσωπικά δεν πρόκειται να σας μαζέψω ποτέ :)
      Ναι, όταν μπορέσετε, φτιάξτε την πορτοκαλένια, βγήκε απροσδόκητα καλή με τη φυτική σιλικόνη και με τα αιθέρια εσπεριδοειδών που έχω πάντα μια προκατάληψη με αυτά σε σχέση με τα σκευάσματα προσώπου..
      Την alpha, δεν την γνωρίζω την κυρία, θα πρεπει να ψαχτεί.

      Πληθωρική Ισιδώρα, φυσικά και σας επιτρέπω και μια και όλα αυτά (τα ελιξίρια included) δεν είναι η επαγγελματική μου ενασχόληση, με χαρά τα συζητώ.
      Η πηγή μου σχετικά με τον άθλο του Ηρακλη είναι το βιβλίο που αναφέρω, παρόλα αυτά ανέτρεξα και στην "παγκόσμια μυθολογία" της Β.Άιονς (μετάφραση Παύλου Μάτεσι, εκδόσεις Ακμή) και εκεί ως 11ος αναφέρεται.
      Εννοείται πως δεν επιμένω, δεν μου αρέσουν οι αγγυλώσεις άλλωστε, αν είναι λάθος η βιβλιογραφία, τότε είναι λάθος και αυτό που έγραψα.
      Για την Ατλαντίδα δε, δεν εμπλέκομαι, έχω την αίσθηση πως δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά η γνώσεις μου σε αυτό είναι ανεπαρκείς.
      Σχετικά με το α (μικρό) του Άτλαντα, πάλι ανέτρεξα στα βιβλία μου (δουλειές με βάζετε να κάνω:)
      και συγκεκριμένα στο "Τα άστρα και οι μύθοι, εισαγωγή στην Ουρανογραφία" των Δανέζη-Θεοδοσίου (ειναι καθηγητες αστροφυσικής, έχουν κανει αρκετές εκδόσεις, κατά την ταπεινή μου γνώμη, εξαίρετες) και για τον Άτλαντα βρήκα πως είναι ένα από τα 7 φαινόμενα άστρα των Πλειάδων και ταυτόχρονα έτσι ονομάζεται ο 15ος δορυφόρος του Κρόνου που ανακαλύφθηκε το 1980.
      Δεν αναφέρεται πουθενά αστερισμός με το όνομα Άτλας..
      Πείτε μου, πως κόλλησα κι εγώ, πείτε μου, ήρθε η σειρά σας κόρη πληθωρική να με συμμαζέψετε ;-)

      Μαρία
      Σε ευχαριστώ, το ξαναλέω η κρέμα βγήκε απροσδόκητα καλή thanks to heart :)

      Χριστίνα
      υπάρχει στα καταστήματα ΒΙΟ και στα φαρμακεία, δεν είναι καθόλου δυσεύρετη. Όσο για το emulsifying wax, υπάρχουν διάφορες ποιότητες, αυτό που χρησιμοποιώ είναι κλάσμα φυτικών ελαίων.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    14. Μαρίνα
      να τη φτιάξετε και ότι θέτε είμαι εδώ :)

      Μινωίτισσα
      με κάνετε και κοκκινίζω..
      Ξέχασα να πω, πως έχω δοκιμάσει και το chondrus crispus, να το βράσω δλδ, θέλει 1/2 ωρίτσα για να γινει ελαφρύ ζελεδάκι, και μυρίζει..ε...χμ...φύκι, γκουχ, γκουχ..

      Πως? έχετε και απαυτό?
      μου φαίνεται θα πάρω το αερόπλανο now :)


      Κατερίνα σας ευχαριστώ πολύ, πολύ! Να σας χαιρόμαστε!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    15. δλδ για να λέμε τα πράγματα με το ονομα τους βρωμάει ...
      μάλιστα ...

      τωρα που διάβασα το σχόλιο της Ισιδώρας και στην συνέχεια το δικό σου λέω ότι με βάλατε σε κακό μπελά ...παώ να διαβάσω την εκδοχή του...δε θυμάμαι πως τον λένε αλλά θα σας τα πω μετα
      απο την "Αγροτική Μυθολογία" περι 11ου ή 3ου άθλου και θα σας γράψω και την δική του άποψη :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    16. Mάγισσα,τι να πω,συμφωνώ με όλα που είπαν τα κορίτσια.Είσαι μοναδική!
      Πολύ μου άρεσε αυτό το φύκι,αν μπορέσω θα αγοράσω.
      Συγνώμη ,αλλά δεν αισθάνομαι πολύ καλά.
      Φιλιά!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    17. Dearest witch, καταρχήν θα συμφωνήσω ότι από την πλευρά της βιβλιογραφίας των κλασσικών επιστημονικών πηγών στις οποίες αναφέρεστε είστε απολύτως ορθή. Οι Δανέζης – Θεοδοσίου δε, είναι και για μένα κορυφαίοι επιστήμονες μελετητές και δεν νομίζω να υπάρχει κάτι στον μεστό τρόπο που παρουσιάζετε τις αλχημείες σας που να χρήζει συμμαζέματος. Άλλωστε μου αρέσει να παίρνω στοιχεία από διάφορες πηγές. Θα τολμήσω να σας βάλω για λίγο στα άδυτα του μυαλού μου ελπίζοντας να μην γίνω πολύ κουραστική. Έχω καταλήξει για τον παρόντα τουλάχιστον χρόνο, στο ότι για να θεωρήσουμε μια άποψη είτε είναι επιστημονική είτε όχι, μπορούμε να την κοιτάξουμε με τρεις τρόπους : α)την εξωτερική οριζόντια άποψη αυτήν που βασίζεται αποστασιοποιημένα στην πληροφορία, το πείραμα και την καταγραφή, β) στην εσωτερική κάθετη άποψη, την αρχαία γνώση της μυστικής παράδοσης και του βάθους και γ) τον συνδυασμό αυτών, τον οποίο σπανίως βλέπω να εκφράζεται. Προσωπικά προτιμώ τον τρίτο τρόπο θεώρησης και τέτοια ήταν η αναφορά μου. (Σχετική βιβλιογραφία θα βρείτε στο mail σας)
      Έτσι μπορώ να δεχτώ τον άθλο των χρυσών μήλων των εσπερίδων ως εντέκατο ξεκινώντας από το λιοντάρι της Νεμέας, όμως η ταξινόμηση – αντιστοίχηση των άθλων του Ηρακλή στον Ζωδιακό (όχι από την άποψη της σημερινής επεξήγησης ) έχει σαν πρώτο σημείο τον Κριό, φτάνοντας στον τρίτο Άθλο στους Διδύμους. Όμοια με το αν ξεκινήσουμε από τον Λέοντα σαν πρώτο Άθλο, θα φτάσουμε στον ενδέκατο Άθλο στους Διδύμους. (Το πράγμα πήγε αλλού γι’ αλλού )
      Ο μύθος, δηλαδή η παράδοση που κατάφερε να διασωθεί σε κάποιο ποσοστό, μας λέει πως ο Άτλαντας κρατάει στην πλάτη του τη γη, και μας κάνει να αναλογιζόμαστε, όπως παραδέχεται και η σύγχρονη αστρονομία, ότι το μόνο σώμα που μπορεί να κρατήσει την γη ελκτικά και βαρυτικά είναι ο Ήλιος μας… Αν πιάσουμε τώρα και τις απόψεις περί Ατλαντίδας, θα ξημερώσουμε… Κι επειδή πάλι σεντόνι έγραψα και σίγουρα δεν είχα αυτόν τον σκοπό όταν αυθορμήτως η παράξενη φύση μου ξεπετάχτηκε στο πανέμορφο ποστ σας σαν μανιτάρι (να μην πω τίποτε άλλο), υπόσχομαι να μην ξανασυμβεί. Excuse moi, por favor για την αναστάτωση που σας προξένησα. Το παζλ του κόσμου μας έχει άπειρα κομμάτια, μερικά μπορεί να κολλάνε και οριζοντίως και καθέτως. Άλλωστε κι εγώ στην αρχή βρίσκομαι ακόμα… :)
      Την κρεμούλα πάντως για να ξαναρθούμε στα εγκόσμια, δεν κρατιέμαι, θα την φτιάξω την νύχτα στα μισά ml, γιατί πρέπει να τελειώσω και τα υπάρχοντα σκευάσματα. Δεν βρήκα όμως φυτ. σιλικόνη στο κοντινό μου ψάξιμο και θα την παραλείψω… Τι λέτε να γίνει αν βάλω φυσικό χυμό πορτοκαλιού αντί για hydrosol?
      Σας ασπάζομαι

      (το παραδέχομαι, είμαι πολυ-πολυλογού!!!)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    18. ΑΑΑΑΑ!!!!
      Το σεντόνι είναι τετράδιπλο πάπλωμα!!!
      Sorry...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    19. ως γνησια κουκ....εγω,θελω να το φαω αυτο!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    20. Μινωίτισσα
      δεν μπορώ να πω πως βρωμάει, δεν είναι σπιρουλίνα..αλλά μια..φυκίλα την έχει, καλύπεται όμως από τα αιθέρια.

      Ναι, κατάθέστε μας και σεις την μαρτυρία σας :)

      Ελένη
      τι έπαθες, ήρθες στα μέρη μας και αρρώστησες;
      Εύχομαι περαστικά και γρήγορα :)

      πληθωρική Isidora
      καμμιά αναστάτωση! τι νομίζετε πως όλη τη μέρα συλλογιέμαι τις κρέμες;
      Προσωπικά, και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, είμαι οπαδός του ορθού λόγου και της θεωρίας που αποδεικνύεται μέσω του πειράματος, της επιστήμης δλδ.
      Από την άλλη, και στην επιστήμη, η φαντασία κυρίως αλλά και η διαίσθηση έχουν λόγο.
      Μου αρέσουν όμως οι διαφορετικές απόψεις και όσο μπορω τις μελετώ, αν ήμασταν όλοι ίδιοι ο κόσμος θα ήταν πληκτικός..

      Ωωωωω, πάλι χυμό? θα έλεγα να μην βάλετε.. αφού χρησιμοποιούμε ήπια συντηρητικά, η προσθήκη τόσο ευαλλοίωτων συστατικών καταδικάζει το σκεύασμα να γίνεται έρμαιο βακτηρίων και μικροβίων. Η βιταμίνη C και το αιθέριο κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.
      Αφήστε δε που η βιταμίνη του χυμού δεν είναι σταθερής μορφής και θα οξειδωθεί πάραυτα....

      Μη σας νοιάζει ούτε για σεντόνια, ούτε για παλώματα :)


      cook
      μερσί, ως γνήσια κουκ αντιδράτε πολύ σωστά :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    21. Ευγενέστατη witch, δεν μου έφτασε ο χρόνος χθες (και πως να μου φτάσει άλλωστε) και η κρεμούλα θα γίνει σήμερα, συνοδεία του body butter πορτοκάλι- γιασεμί και του lip balm με μελι.
      Θα σας πω εντυπώσεις...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    22. αχ, ξαναπέρασα χτες και δεν άφησα σχόλιο, γιατί μια ..ζηλιτιδα την εχω :)))

      δεν μπορώ να βάλω την κρεμουλα, γιατι ειμαι αλλεργική (δε ντρεπομαι λιγάκι!)

      και μ' αρέσειιι
      το χρωμα, η υφή, η μυρωδιά, ποσο πολύ μ' αρέσει μαγισσα μου..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    23. Καλημέρα σας!
      Λοιπόν την έφτιαξα την λαχταριστή, με μελισσοκέρι και λεκιθίνη, φυσικά δεν είχα σιλικόνη και όλα τα πρόσθετα και τα αιθερια έλαια. Έβαλα τα λάδια που είχα, και ελαιόλαδο βιολογικό. Έχω ξηρή επιδερμίδα και έτσι δεν με πειράζουν οι λιπαρές κρέμες.
      Τα ανθόνερα από τριαντάφυλλο και πορτοκαλιά τα έχω αγοράσει από μαγαζί με βιολογικά, είναι αρκετά ακριβά.
      Βιταμίνη C έβαλα λίγη από την ταμπλέτα που πίνω, δεν ξέρω αν ήταν σωστό αυτό.
      Αποφάσισα όμως να οργανωθώ και να αγοράσω κάποια παραπάνω υλικά.
      Πάντως μυρίζει υπέροχα και το δέρμα μου ήταν πολύ απαλό σήμερα το πρωί.

      Ευχαριστώ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    24. Μα υπάρχει ωραιότερο άρωμα απο τις κρέμες με τα πορτοκαλομαντάρινα;; θεϊκή! Φτιάχνει και την διάθεση!
      Α, υπάρχει! Ο συνδυασμός πορτοκαλομαντάρινο με γιασεμί ή ylang.
      Τώρα που θα είμαι ξερή στο σπίτι λόγω εξαγωγής δοντιού (&*((%^#@#&*&*$) θα το φτιάξω αυτό και την κρέμα σώματος με το πορτοκάλι και το γιασεμί, και τα κανελί σαπουνάκια της kiki. Ααααααχ, τι κάνει ο άνθρωπος για να του φτιάξει η διάθεση και να ξεχάσει τον πόνο!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    25. Αχ, ξέχασα να σας ρωτήσω από που να πάρω αυτά τα υλικά που χρειάζομαι.

      Και πάλι ευχαριστώ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    26. Isidora
      αναμένω ανταπόκριση!

      Μαριλένα
      ευαίσθητη κόρη εσείς, έχετε αλλεργία στο πορτοκάλι?
      σε τι ακριβώς? γιατί διαθέτομεν λύσεις για όλα :)

      Μαρίνα
      εύγε κόρη :)
      Η αλήθεια είναι ότι η βιταμίνη της ταμπλέτας δεν είναι σταθερής μορφής και οξειδώνεται εύκολα, γι το λόγο αυτό σημείωσα και το cosmetic grade.
      Γράψτε μου και θα σας προτείνω κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

      Star
      Kι όμως το άρωμά της είναι ισάξιο με αυτό που λέτε, η βενζόη δίνει ένα μελένιο τόνο..
      Καλή επιτυχία στις δημιουργίες σας και γρήγορα περαστικά :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    27. Μα ναι, μα ναι! Αυτό ήθελα πω, ότι ο,τι έχει πορτοκαλομαντάρινο μέσα μαζί με οτιδήποτε, είναι θεϊκό!

      Ευχαριστώ! Ελπίζω να είναι γρήγορα..

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    28. H πορτοκαλενια κρεμουλα τελεια.Κρατησα λιγη και την υπολοιπη την μοιρασα στις φιλες μου.Περιμένω να μου πουν τις εντυπωσεις τους.Εγω βεβαια παω για δευτερη δοση μονο για μενα.
      Δεν εβαλα μονο την σιλικονη γιατι δεν ειχα...πειραζει? Τι θα μπορουσα να βαλω στη θεση της τωρα που θα φτιαξω τη δευτερη δοση? Πολλα πολλα ευχαριστουμε μαγισσα...φιλια

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    29. μάγισσα μου, ενώ, ως τρόφιμο τοσο το πορτοκαλι οσο και το μελι, δεν με πειράζουν καθόλου, ως καλλυντικά, γεμιζω με κοκκινιλες, οι οποιες με "τρώνε" αρκετά.

      γενικα, με όλα τα φυτικα έχω πρόβλημα. αν ειναι δυνατον, που απο άποψη είμαι, εντελως του φυτικου και του φυσικού!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    30. να `μαι κι εγώ, fashionably late, σα δε ντρέπομαι, να δίνω παραγγελιές και μετά να καταφτάνω τελευταία και καταϊδρωμένη, ελπίζω να μου το συγχωρέσετε μάγισσα καλή μου μάγισσαααα, ήμουνα βέρι μπίζι:)
      Να σας ευχαριστήσω εγκαρδίως για την άμεση ανταπόκριση -και τι ανταπόκριση!- για τον κόπο, τις πληροφορίες, τον Βρεττάκο, το απολαυστικό ποστ. Όλα χάρη στον αδαμάντινο χαρακτήρα σας:))) Ώστε σιλικόνηηηηηη! Μα βέβαια, τώρα καταλαβαίνω την υφή, ναι έτσι, σιλικονάτη είναι! Κλαψ και ματακλάψ λοιπόν γιατί θα πρέπει να κάνω ιντερνετικές παραγγελιές, η άφραγκη κορασίς, για σιλικόνη και bisabolol και D-panthenol.΄Η να γράψω στον Άι Βασίλη:) Ο,τιδήποτε προκειμένου να ικανοποιήσω τον "C-βιταμινικό ιδεασμό" μου:))) Και πάλι ευχαριστώ μαγισσοτάτη!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    31. Σας έστειλα το mail, ευχαριστώ πολύ!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    32. Star
      oh, yes!

      Mary
      χαίρομαι που σου άρεσε :)
      Σχετικά με εναλλακτικό της σιλικόνης, έχω γράψει στις οδηγίες, ρίξε ξανά μια ματιά.

      Mαριλένα
      ευαίσθητη κόρη,
      πιστεύω πως μια κρέμα με καλέντουλα και χαμομήλι θα ήταν΄η ιδανική για σας.

      heart
      H διεύθυνση του blog έχει τόσα θέματα to face, μη την επιφορτίζετε πλιζ και με το άχαρο καθήκον της άφεσης αμαρτιών!

      Παρακαλώ και pas de quoi.
      E, φυσικά, η εμπορικιά βερσιόν είναι το φουλ της σιλικόνης και δεν εχει καθόλου έλαια.
      Γνωρίζω δε, από σίγουρη πηγή (!), πως τώρα τελευταία βάζετε ένα σκεύασμα στην κόμη σας το οποίο περιέχει "φυτική σιλικόνη"...
      Βάλτε τα συστατικά στα υπόψιν και αγοράστε τα, θα σας χρειαστούν και σε άλλα σκευάσματα.
      Α, έτσι είναι αγαπητή, όταν θέτε κάτι τις που να μοιαζει με κάτι άλλο, θα χρειαστείτε τη συμβολή αγίων ή του Γκόρντον Μπράουν για πιο σίγουρα :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    33. Η κρεμούλα δοκιμάστηκε, αν και χωρίς φύκι ή σιλικόνη. Την βρήκα πολύ ευχάριστη στην εφαρμογή της νυκτός, δίνει κι ένα φωτεινο κιτρινωπό τόνο και ακόμα πιο ευχάριστη κατα το πρωινό ξύπνημα. Το body butter είναι κι αυτό πλουσιότατο, όπως το ήθελα, ενώ το lip balm , έφτιαξα αυτό με την σοκολάτα τελικά, me άρεσε πααααάρα πολύ, φοριέται και τρώγεται ταυτόχρονα!
      Super stuff ! :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    34. απεταξάμην!:)
      οι πηγές σας είναι αξιόπιστες, μου το είπε η κόμη μου:)
      Η σιλικόνη λοιπόν στα σκευάσματα είναι μόνο βελτιωτικό υφής, ή έχει και κάποια θρεπτική δράση για την επιδερμίδα;
      Όσο για συμβουλές, έχουμε εσάς, τύφλα να 'χει ο Γκόρντον:) το πουγγί του νά 'χαμε μόνο, να μην ενοχλούμε και τον μπίζι Άι Βασίλη:)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    35. Isidora
      άξια! άξια! πολυ χαίρομαι που σας άρεσαν :)
      Να τα βλέπαμε και σε καμμιά φωτό στο aroma...

      heart
      χεχε
      Λοιπόν, η cyclomethicone όπως και dimethicone λέγονται και silicone oils, δεν αναφέρονται παρενέργειες, και είναι φορείς των δραστικών συστατικών, στη συγκεκριμένη περίπτωση της βιτ. C, E, και της bisabolol. Tα μόριά τους είναι μεγάλα και δεν διεισδύουν στην επιδερμίδα, είναι φορείς και μόνο και δεν έχουν "θρεπτική" αξία. Σχηματίζουν και ενα φιλμ προστασίας, έτσι τα ενεργά απορροφώνται καλύτερα. Εχουν μεγάλη χρήση στα προϊόντα για τα μαλλιά.

      Από την άλλη μεριά, η "φυτική σιλικόνη" , στην ουσία συμπυκνωμένο εκχύλισμα του Irish moss, είναι ένα πολύ πυκνό γλιχρασμα που ενισχύει το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας, εμποδίζει την αφυδάτωσή της και επιπλέον, αφού παράγεται από ένα φύκι, είναι πλούσια και σε μεταλλικά στοιχεία.

      Διαλιέχτε!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    36. Θα τo προσπαθήσω, αν και δεν το χω το skill της φωτογράφησης... :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    37. Υπέροχη φαίνεται!!!

      Καλά, όλο το άρθρο τέλειο! Τα λατρεύω αυτά τα πληροφοριακά, που έχουν από μυθολογία μέχρι ποίηση, εκτός από κρέμες!
      (ναι, για την κρέμα θα αποπειραθώ στις αργίες των γιορτών)

      Υπέροχη και η μουσική, πάντα!

      Καλό μήνα μαγισσούλα μου!
      Πολλά Φιλιά :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    38. heart, :)

      Isidora, I' m waiting;-)


      Νατασσάκι, ευχαριστώ πολύ!
      καλό μήνα :)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    39. Καλημέρα! Πρώτη φορά μπαίνω στο μπλογκ σου. Σε είδα στη λίστα της Μαρίας (Τζιρίτα).

      Πολύ ωραία φαίνεται η κρέμα, αλλά ανησυχώ για το αν και που θα βρω τα συστατικά.

      Επίσης, ενώ προτιμώ σαφώς τα φυτικά-φυσικά καλλυντικά, έχω εξαιρετικά αλλεργικό(και ευαίσθητο και ξηρό) δέρμα και τα περισσότερα φυτικά του εμπορίου μου προκαλούν αλλεργίες. Την κρεμούλα σου θα μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω άφοβα ή θα συνιστούσες κάτι άλλο;

      Σόρρυ για τις πολλές απορίες!
      Καλώς σε βρήκα!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    40. Aμελοδημητρα,
      καλώς την :)

      Εφόσον παρουσιάζεις αλλεργίες πρέπει να είσαι προσεκτική, μια κρέμα με καλέντουλα και χαμομήλι θα ήταν ότι πρέπει για σένα.

      Να έχεις υπόψη σου, πως τα φυτικά ενεργά συστατικά ενδέχεται να επηρρεάσουν ενα ευαίσθητο δέρμα και όσο πιο πολλά βρίσκονται σε μια κρεμα, ο κίνδυνος αλλεργίας είναι πιο πιθανός.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    41. επειδή άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη, η ακαμάτρα είμαι εγώ. δε μαγειρεύω καθόλου οπότε αποκλείεται να κατάλαβα γρι από όσα έγραψες. σε παρακαλώ φτιάξε την και πες μας από που να την προμηθευτούμε τη μαγική κρέμα νυχτος εσπεριδοειδών.
      όσο όσο δεν το συζητώ!
      το μέηλ μου είναι κάτω από το άβατάρ μου

      ευχαριστώ

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    42. Μια ερωτηση: Η συγκέντρωση αιθέριων ελαίων δεν είναι πολύ μεγάλη για κρέμα προσώπου; Είχα την εντύπωση ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 10-15 σταγόνες στα 50ml κρέμας.

      Μια παράκληση: Επειδή η λανολίνη έχει πολλά οφέλη καθώς αποροφάται από την κατώτερη στοιβάδα του δέρματος, μήπως μπορείς να δώσεις μια συνταγή που να αξιοποιεί το συστατικό και να είναι παράλληλα σταθερη (να μην κόβει) αλλά και να έχει ευχάριστη υφή;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    43. λοιπόν εχω εντυπωσιαστεί πραγματικά δεν χορταίνω να διαβάζω συνταγές σου,αλλα νιώθω ακριβώς όπως περιγράφει η εκφραση"ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ" κι αυτο γιατι απο τη μια δεν εχω ιδέα απο χημεία και απο την άλλη εχω τη διάθεση να μάθω πειραματιζόμενη με τις συνταγές σου αλλά δεν ξέρω που να βρω όλα αυτά τα συστατικα που χεησιμοποιείς και εννοειται σε καλές τιμες γιατί σε τετοιου είδους προϊόντα τις τσιμπάνε τις τιμές και ως φοιτήτρια δεν έχω και πολλά για ξοδεμα..οπότε αν μπορείς σε παρακαλώ συστησέ μου μερικά μαγαζιά στην αθήνα που μπορώ να βρω αιθέρια,μεταξια,bisabolol(ο θεος να με βοηθησει να καταλαβω τι ειναι) και όλα γενικά τα καλούδια που χρησιμοποιείς!ευχαριστώ εκ των προταίρων!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    44. μπραβο μαγισουλα σευχαριστω για τις ιδεεςσου. προσπαθησα και εγω αλλα δεν τα καταφερα την πρωτη φορα(μου διαχωριστηκε το νερο) θα ξαναπροσπαθησω

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)