29 Απριλίου 2009

παρασκευή ανθόνερου στο σπίτι

Έχετε προβλήματα με τη σχέση σας; Ο σύντροφός σας, σας κατηγορεί ότι τον έχετε εγγεγραμμένο παραμελείτε και πως η καλύτερή σας σπεσιαλιτέ μέχρι τούδε είναι η hand cream; Πως βαρέθηκε να σας βλέπει με σαπουνομαγειρική αμφίεση; Μήπως δεν είναι τόσο τρυφερός; Μη χολοσκάτε, είμαι ο άνθρωπός σας, αυτή που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αταίριαστη αυτή σχέση. Από σήμερα τα ελιξίρια θα σας δείξουν και το δρόμο του ανθόνερου: ακόμα περισσότερες ώρες στον κόσμο σας.





Well, η επιθυμία για ανθόνερο μου ήρθε όταν κοίταζα την προκλητική λεμονιά.


Θυμήθηκα τότε ένα άρθρο που είχα διαβάσει. Έλεγε πως αυτοί οι παλιογκουρμέδες οι Γάλλοι, όταν αναφέρονται στο αιθέριο έλαιο ή στο ανθόνερο petit grain, δεν εννοούν απαραίτητα το προϊόν που παράγεται από τα φύλλα της νεραντζιάς. Αντίθετα, υπάρχουν ανθόνερα και αιθέρια έλαια που παράγονται από τα φύλλα της πορτοκαλιάς, της λεμονιάς, της μανταρινιάς, του περγαμόντου, του κίτρου ακόμα και του γκρέιπφρουτ, το κάθε ένα με τις δικές του ιδιότητες. Κύριος τόπος παραγωγής είναι η Κορσική. Αυτά συμβαίνουν στην Εσπερία.

Και αυτά θυμήθηκα όταν αφηρημένη χάζευα και μύριζα τα απίστευτα αρώματα από τα άνθη,

της φαιδράς πορτοκαλέας,


της λεπτοκαμωμένης μανταρινιάς,


της προκλητικής ~το είπαμε~ λεμονιάς.


Έχω την πρώτη ύλη τουλάχιστον για ανθόνερο, σκέφτηκα, να είχα όμως και τον τρόπο..Aποφάσισα για αρχή, να μην επιχειρήσω ανθόνερο από κάθε είδος, όπερ και το ορθόν, αλλά να φτιάξω ένα μίγμα από όλα, ένα petit grain oranger~citronnier-mandarinier!

Petit grain σημαίνει μικρός σπόρος. Κάποτε, στο παρελθόν, για την παρασκευή των αιθέριων ελαίων αυτού του τύπου, μαζί με τα φυλλώματα απέσταζαν και τους πολύ μικρούς καρπούς, τα έμβρυα των καρπών, που τα αποκαλούσαν petits grains. Η ονομασία παρέμεινε αν και σήμερα αποστάζονται μόνο τα φύλλα και οι μίσχοι.

Michel Sommerard, Le chemin des arômes, Médicis.

Φυσικά το καλύτερο μέσο για να φτιάξω ανθόνερο θα ήταν ένας αποστακτήρας. Θα αγοράσω όταν μεγαλώσω, ακόμα είμαι μικρή. Μέχρι τότε, θα αρκεστώ στην αυτοσχέδια magic machine που βρήκα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο αξίζει να διαβαστεί προσεκτικά.

Με βάση τη φωτό~διάγραμμα, χρησιμοποίησα,

•ως stainless steel pot, μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, προσφάτως αγορασμένη μετά από την κατακραυγή πως καταχρώμαι τον οικιακό εξοπλισμό για να φτιάξω σαπούνι

•ως integral strainer, ένα ανοξείδωτο τρυπητό δοχείο που πήγαινε σετάκι με την κατσαρόλα για το μαγείρεμα των ζυμαρικών. Πιστεύω πως οποιοδήποτε ανοξείδωτο σουρωτήρι θα κάνει μια χαρά τη δουλειά. Για να μην εφάπτoνται τα 2 πρώτα σκεύη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ανοξείδωτη βάση ή ένα ανοξείδωτο σκεύος ανεστραμμένο.

•ως receiving vessel, μία κούπα πυρέξ ή ένα ανοξείδωτο μπολ.

•ως “schoolhouse” style glass lampshade, ~mais qu’est-ce que c’est ça?~ λόγω του ότι δεν είχα οτιδήποτε πυρίμαχο σε τέτοιο σχήμα, αλλά και εδώ που τα λέμε το γούστο μου στα φωτιστικά δεν είναι ακριβώς έτσι, παρά τα παινέματα του συγγραφέα για τούτο το πράγμα εφάρμοσα τη λύση-αβγό του Κολόμβου: ανέστρεψα το καπάκι της κατσαρόλας! Το καπάκι έχει καμπύλο σχήμα στο κέντρο οπότε θα συγκέντρωνε τους υδρατμούς μια χαρά. Στο βαθούλωμα του καπακίου έβαλα τον πάγο.

Έφτιαξα το ανθόνερο σύμφωνα με τις οδηγίες του άρθρου με μια παρέκκλιση: έβαλα στην κατσαρόλα το αποσταγμένο νερό μαζί με τα φύλλα των εσπεριδοειδών, ενώ προτείνεται τα βότανα να τοποθετούνται στον strainer. Αυτό το έκανα γιατί ήθελα γρήγορα και αρωματικά αποτελέσματα.

Τοποθετούμε στον strainer, το σκεύος που θα συλλέξει το ανθόνερο. Όσο πιο πλατύ στόμιο έχει, τόσο λιγότερες αρωματικές απώλειες θα έχουμε.

Οι υδρατμοί που δημιουργούνται από τον βρασμό μεταφέρουν και πτητικά (αρωματικά) έλαια. Όταν έρθουν σε επαφή με την κρύα επιφάνεια όπου έχουμε τοποθετήσει τον πάγο, υγροποιούνται και δίνουν το αρωματικό ανθόνερο. Υπόψη, η ποσότητα του πάγου που θα χρειαστεί είναι αρκετή, χρειάστηκα συνολικά 1,5 lt πάγου. Ακόμη, η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι δυνατή για να μην καταστρέψει τα ευαίσθητά μας βότανα.

Δεν είμαι σίγουρη αν το ..σπιτικό ανθόνερο είναι της ίδιας ποιότητας με αυτά που παράγονται επαγγελματικά. Είναι όμως μια πολύ καλή λύση στην περίπτωση που έχουμε μεγάλη ποσότητα από φρέσκα ή σπάνια βότανα. Σκέφτομαι πως μάλλον θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα και με καλής ποιότητας αποξηραμένα βότανα, θα δοκιμαστεί. Ενδεχομένως να θέλετε να φτιάξετε και μια αρωματική βάση για after shave, δίνοντας στο αταίριαστο της σχέσης σας μια άλλη διάσταση...

Τελικά, κατόρθωσα να φτιάξω περίπου ¾ της κούπας ανθόνερο petit grain oranger~citronnier-mandarinier altogether. Είναι πολύ αρωματικό και λίγο πιο όξινο από αυτό της νεραντζιάς, προφανώς τα λεμονόφυλλα έκαναν τη δουλειά τους. Θα το χρησιμοποιήσω και σε λοσιόν και σαν υδατική βάση μιας αρωματικής κρέμας σώματος.




Την συνέλαβα! Μια ώρα την είχα πάρει στο κατόπι, μπροστά αυτή, πίσω εγώ, τελικά απομακρύνθηκα λίγο και la voila..



Ακούμε τον βελούδινο Salif Keita, Yamore.



52 σχόλια:

  1. Μάγισσα,επειδή είμαι γνωστή ξενύχτισσα,βλέπω ξαφνικά-εκεί που δεν το περίμενα-την ανάρτησή σου.Πολύ έξυπνη ιδέα,κάτι παρόμοιο είχα δει πριν 2 χρόνια σε κάποιο περιοδικό,αλλά δεν έκανα κάτι.Τελικά έπραξα τέλεια,εσύ το παρουσιάζεις εμπεριστατωμένα.
    Θα με κάνεις να τρέχω στην παραλία να μαδήσω τα λίγα εσπεριδοειδή,που διαθέτουμε-αμ,θα το κάνω.
    Για αποστακτήριο οικιακό κοίταξε εδώ:www.patentiaris.blogspot.com-θα δεις τι σκαρφίστηκε ο άνθρωπος.Το θυμήθηκα ,βασανίστηκα πού το είχα δει,αλλά ευτυχώς η μνήμη καλά λειτουργεί:το είχα δει στην ΙΖΑ-χρήσιμο αποδείχτηκε που κοιτάζω τα πλαϊνά στα blogs.
    Ποπό,ξεχάστηκα,έγραψα πάρα πολλά.
    Καληνύχτα-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αρωματικό ροδόνερο να κάνουμε,τώρα που τα τριαντάφυλλα είναι στην ακμή τους.Εκτός από τα δικά μου,με βλέπω να μαδάω και της γειτονιάς.
    Όμορφα τα δέντρα σου!Μάζεψα κι εγώ τα τελευταία λεμονάκια μου,μα η λεμονιά μου η μεγάλη δυστυχώς ξεράθηκε με τις περσινές παγωνιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σας είμαι από την Κρήτη.
    Το χωριό μου Σισες στο Ρέθυμνο είναι το μοναδικό σημείο σήμερα στο κόσμο που παράγει το λαδανο από το φυτό Cistus Creticus με τον παλιό αρχαίο τρόπο.
    Με την ερευνά που έκανα στο internet σιγά - σιγά διαπίστωσα ότι το λαδανο ταυτίζετε με το νησί της Κύπρος (Η Κύπρος μέχρι τον μεσαίωνα ήταν το κύριο σημείο παραγωγή ).
    Μου αρέσει ο χορός των αρωμάτων έχω δημιουργήσει ένα blog:
    http://www.chypre-perfume.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πριν γράψω το ιιιιι που μου βγήκε μόλις είδα την αν'αρτηση εχω μια δυο ερωτήσεις,
    από πόσα κιλά άνθη και φύλλα πήρες τα 3/4 της κούπας ανθόνερο ?
    και νερό έβαλες απιονισμένο ή απεσταγμένο?

    και τώρα

    ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!

    εχω ένα γυάλινο αποστακτήρα αλλά φοβάμαι να τον δουλεύω μόνη διότι σπάω τα πάντα στο πέρασμα μου (στην προηγούμενη μου ζωή μάλλον έφτιαχνα πιάτα για τα μπουζούκια ) και θέλω την παρουσία του γνωστού - άγνωστου, ο οποίος μαζί με το junior έχουν φρικάρει με την κουζίνα τα ντουλάπια το ψυγείο και τώρα με την σαπουνοατυχία και με την καταψυξη.... αλλά ευτυχώς αντέχουν ακόμα :)

    ο κήπος σας, παράδεισος!
    (και μία ακόμη φορά...τι κρίμα να μην περνανε οι μυρωδιές ...)

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπάρχει ένα blog ο πατεντιάρης, με αυτοσχέδιο αποστακτήρα http://patentiaris.blogspot.com/2009/01/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. WOW! Εντυπωσιάστηκα (και εμπνεύστηκα!)

    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημέρα :)

    Eleni, εσύ που ζεις μέσα στη φύση μπορεί να μην αρκεστείς στα φύλλα λεμονιάς. Μπορείς να φτιάξεις κάτι πολύ πρωτότυπο από μίγματα άγριων βοτάνων.
    Για το ροδόνερο αξίζει η προσπάθεια αν και δεν ξέρω πόσα φράσκα πέταλα θα μπορέσουμε να βρούμε. Για το πραγματικό ροδόνερο χρησιμοποιούνται τα πέταλα της rosa centifollia, της πολύ σπάνιας πια εκατονταφυλλιάς.
    Θα εποσκεφτώ τον patentiaris πάραυτα.

    bisous

    chypre,
    καλώς ήρθατε, θα σας επισκεφθούμε στο αρωματομπλογκ σας :)

    Natassa,
    Aν σου πω πως δεν τα ζύγισα...
    βοηθάει αν πω πως έβαλα μια μεγάααααλη πιατέλα; Εβαλα αποσταγμένο νερό που είχα από φίλο φαρμακοτρίφτη, αλλά και το απιονισμένο κάνει. Περίπου ένα λίτρο.
    Μου φαίνεται ότι σύντομα μπορεί να πάρω ένα μικρό αποστακτήρα, αλλά πάλι σκέφτομαι πως πρώτα πρέπει να βρω ένα χωριό :)

    Ο κήπος είναι μικρός, προσπαθώ να χώσω πολλά σε μικρό χώρο...
    Α, μη δίνετε σημασία, θα συνηθίσουν, σε ανύποπτο χρόνο δε, ξεγελάστε τους και με κανένα μουσακά :) Ή αποθήκευση των υλικών και των τζατζάλων is an issue..

    Mη φοβάστε τον αποστακτήρα, θέτε να έρθω κάτω να τους κατατρομάξουμε;-)

    α, κι εσεις για τον patentiaris; τρέχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. patentiaris...από τον Θόδωρο του greekinfos....
    από εκεί τον ανακάλυψα!

    κοίτα εγώ του παζαρεύω να μου κατασκευάσει ενα χάλκινο, αυτός τα "παίρνει" που δεν θέλω τον γυαλινο κλπ κλπ

    δεν τα ζύγισες??.... φφφφφ....

    αχ το ασμα ....απο εσένα το πρωτακουσα όταν το είχες ανεβασει στο h.f.l. !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βρε τι έκανε το μαγισσόνι! θαυμάζω your (unstopp)ability! να κάνω και την ερώτηση της αδαούς όπως πάντα: αν μουλιάζαμε τα φύλλα στο νερό (έγκχυμα;) τι αποτέλεσμα θα είχαμε; παρόμοιο με το αποσταγμένο ανθόνερο απλά πιο αραιό; ή καμμία σχέση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. natassaμην παζαρεύετε, να τον εκβιάσετε!
    μα όλα εγώ θα σας τα μαθαίνω;-)

    heartναι, το μαγισσόνι
    που'ναι και πολύ γατόνι :)

    καλέ χαρτ, αν ηθελα εγχυμα, θα έσιαχνα έγχυμα! το οποίο έχει μαγευτικό άρωμα μεν, βγαινει και πρασινουλί από τα φύλλα αλλά είναι beaucoup plus ευαλλοίωτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το slide show ειναι ΟΛΑ τα λεφτα!
    Κατασκευαμενο ειδικα για ξανθιες!
    Θενκς μαγισσουλα γιατι ειχα ακουσει-διαβασει περιγραφη απο αλλον αλλα δεν ειχα παρει χαμπαρι ΧΡΙΣΤΟ!Τωρα που το ειδα αναφωνω:Θε'Ι'Κο στην απλοτητα του μαλιστα!Να δω τι αλλο θα κανεις για μας,ακομα και τις τεχνικες δυσκολιες μας λυνεις!Φιλουδια απο το Βορρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλέ μαγισσούλα αν βρείτε κάποιο αποστακτήρα,ειδιποιείστε και μας.Αλήθεια θα ήταν πολύ ωραίο να αποκτήσω,άλλο είναι το πού θα τον βάλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλά, εγώ απλώς ..θαυμάζω

    (εδώ εμεινα μεταξεταστέα στα σαπούνια, στ' ανθόνερα θα τα καταφέρω;;)

    όμως, σας φιλώ
    και ειπαμε: θαυμάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!!!!!!
    Κοιτάω ξανακοιτάω και λέω δεν είναι δυνατόν. Δεν έχω λόγια..
    Σ΄ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ....ελπίζω να τα καταφέρω. Θα το προσπαθήσω πάντως. Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eύαχαίρομαι που σου άρεσε, όντως είναι εύκολο :)

    Eλένηθα ειδοποιήσω, το πρόβλημα με τον χώρο το έχω και εγώ, πιστεύω πως πρέπει να πάει σε κάποιο υπόγειο ή αποθήκη..

    Μαριλένααυτό είναι πιο εύκολο από τα σαπούνια..
    Γιατί; πότε κάνατε σαπούνια και δεν με πληροφορήσατε; μην μένετε στην πρώτη δοκιμή..

    Stellabelieve it :)
    Καλή επιτυχία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΑΓΙΚΟ!! απλο, μαγικο και τελειο!


    φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταφέρνεις πάντα να μας ξεσηκώνεις για νέες περιπέτειες. Δεν ξέρω αν θα μπλέξω τώρα μ'αυτά, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ευχαριστήθηκα πολύ την ανάρτησή σου. `Εχεις πολύ όμορφο τρόπο που γράφεις με μια εκλεπτυσμένη αίσθηση του χιούμορ. Και οι μουσικές σου επιλογές, άψογες. Καληνύχτα, όνειρα γλυκά και μοσχοβολιστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τέλειο,τέλειο,τέλειο!!!!!!
    ζαχάρωνα έναν αποστακτήρα στη Γερανίου που είχε 70 ή 80 ευρώ, δεν θυμάμαι... και να σας πω ,τότε το φοβήθηκα το θέμα λίγο...τώρα όμως, θα δει τι θα πάθει η χύτρα, που έτσι κι αλλιώς ,άκλαφτη θα πήγαινε, που μου στρογγυλοκάθεται εκεί και μου πιάνει τόσο χώρο ωωωω

    η σικ μεθοδός σας, σαφώς και μου αρέσει πιο πολύ απ'του πατεντιάρη,με τους σωλήνες,τους κουβάδες και τατοιαύτα
    και ΝΑΙ i beleive ότι το σπιτικό είναι μακράν ποιοτικότερον από το ετοιματζίδικο γι' αυτό βουρρρ

    υ.γ. αμάν πια κι αυτοί οι σύντροφοι
    μας έχουν κουράσει με τις απαιτήσεις του
    δεν μας αφήνουν να μεγαλουργήσουμε;
    ας βρουν κι αυτοί κανά χόμπι πια
    δεν φτάνει που τους λοσιονάρουμε την κόμη για να μην την χάσουνε ...μιλάνε κι από πάνω ωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλημέρα και απο εμένα.
    Είμαι η Μαργαρίτα, γραφω πρωτη φορά αλλά σας παρακολουθώ (και το aromacooking) στενά-πολυ στενά από το Σεπτέμβριο, μαγειρεύω από το Μάρτιο (σαπούνια σοκολάτας, βανίλιας και αυγολέμονο, cold cream...)αλλά κυρίως αγοράζω και αγοράζω λάδια και αιθέρια πολλά αιθέρια. Πάω να πάρω κανένα ρούχο και γυρίζω με αιθέρια,βαζάκια,θερμόμετρα...
    Το ανθόνερο θα το φτιάξω το τριήμερο αλλά σε παρακαλώ πές μου θα βάλω μόνο τα φύλλα ή και άνθη.Επίσης σε τί θερμοκρασία και για πόση ώρα.
    Ευχαριστώ πολύ για όσα έχω μάθει !!!!!
    Φιλιά σε όλες.
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μου την κουράσατε αγαπητή την εργάτρια μια ώρα στο κυνήγι, όταν γύρισε πίσω ήταν ξεθεωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μέρος 2ο -σύντροφοι
    ~κάνε χριστιανέ μου λίγο πιο κει, να δημιουργήσω... που έρχεσαι πίσω μου να δεις τι κάνω...
    ~μα νυχτιάτικα; είναι 1 η ώρα
    ~θέλω να εκτονωθώ
    ~υπάρχει κι άλλος τρόπος γι΄αυτό ;)
    ~........
    ~κρέμες φτιάχνεις;
    ~ναι
    ~δικές σου;
    ~ναι
    ~παααααλι....για μας κανά γλυκό;
    ~τέρμα τα γλυκά, παχαίνουν αλλά αν δεν κρατιέσαι , τρώγονται κι οι δικές μου κρέμες, είναι αγνές

    και φεύγει μουτρωμένος, ο χρυσός μου :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. μερσί ω akamatra !


    IZA,
    είναι πολύ εύκολο, θα δείτε..
    Ευχαριστώ πολύ για τα ευγενικά σας λόγια :)

    madame de chantilly,

    τό ήξερα πωε στο πρόσωπό σας θα έβρισκα μια σύμμαχο στο αρωματομαγειρευτικό κίνημα!
    Αυτό δε το ωωωω σας είναι όλα τα λεφτά :)

    Ωστε βρήκατε αποστακτήρα σε αυτή την τιμή; Ετοιμαστείτε ντίαρεστ να εκδράμουμε στη Γερανίου τουγκέδερ μόλις τελειώσουν τα τρεχάματά μας. Αυτή τη φορά η εμφάνισή μας θα είναι απλή : με κοστούμι θαλάσσης.

    Ναι, έχω μια έφεση στο σικ, παρόλα αυτά δεν είμαι 100% σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλο του επαγγελματικού, σίγουρα είναι μια καλή εναλλακτική.

    Μαργαρίτα,
    καλώς ήλθες στην παρέα μας :)
    Αυτό με τα ρούχα, μου συμβαίνει κατά κόρον..

    Μπορείς να βάλεις και άνθη, εγώ δεν έβαλα παρά ελάχιστα, τα βλέπω σαν εν δυνάμει καρπούς και δε θέλω να τα πειράζω.
    Η θερμοκρασία χαμηλή, κάτω από το μέτριο.

    beehappy,
    Θα μπορούσατε να της δωσετε ρεπό ή μια γερή αύξηση, αρκετά πια με την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. εύγε santigi!

    πολύ αντιπροσωπευτικό και τυπικό δείγμα ο διάλογός σας.

    Για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας, προτείνω πρώτα........(όχι με τις ώρες;-) και μετά βουρ στην κρέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. χαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!
    μα ναι, σοφή μάτζικ κουήν Πιπίνα
    αυτό είναι, πρώτα θα.... πρώτα θα ....

    σας στέλνω τους συναδερφικούς χαιρετισμούς μου και σας λέω πως περιμένω με λαχτάρα την ώρα και τη στιγμή που θα σκάσουμε μύτη στη Γερανιου με τα μπανιερά μας
    άλλος ένας δρόμος που θα ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές
    έχω να προτείνω μπρατσάκια, μάσκα με αναπνευστήρα και αδιάβροχο σκουφάκι με μαργαρίτες
    μόνο που δεν ξέρω τι θα απαντάμε στους θαμώνες της περιοχής
    όταν μας ρωτάνε ...κορίτσια τι πίνετε;δώστε μας κι εμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. δλδ χωρίς μαγιό; Είστε ρηξικέλευθη!

    ε, τι πίνουμε..αγνή κρέμα που λέτε και σεις..

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. !!!!!!!!!!!.....

    Είστε και θα είστε ο άνθρωπός μας ντίαρεστ! :))))

    Εξετρελάθην με την πατέντα και με την παρουσίαση και με όλα να μην τα πολυλογώ,... ανοίξατε τον δρόμο για νέες περιπέτειες! Κι ευτυχώς που πιάνουν και όλοι οι εκβιασμοί που λέτε, ειδάλλως...
    Κι αυτός ο αποστακτήρας, τι όνειρο ανεκπλήρωτο που περιορίζεται από τον χωροχρόνο! Εδώ τον βρήκα 130 - 150 €, στην οικονομικότερη βερσιόν, ...ναι για να έρθει από την πρωτεύουσα έχει και άλλα τόσα μεταφορικά μάλλον.
    Και ο κήπος σας ο ανθισμένος, είναι όλα τα λεφτά, απίθανες μυρωδιές πρέπει να αναδύονται, lucky witch!
    To post χρήζει μελέτης μεγίστης :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Έχω μείνει άναυδη με το όλο πρότζεκτ και με την ευρεσιτεχνία της συσκευής! Κλαπ κλαπ! Διδάξατε πάλι μάγισσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. R E S P E C T αλά Αρίθα για την μάγισσα! Κάθε φορά και κάτι νέο, μ' αρέσειιιιιι!

    Να ρωτήσω, πόσο θα μας κρατήσει αυτό το ανθόνερο άραγες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κορίτσια ο διάλογος απίθανος!Ο αποστακτήρας που βρήκε η Sadigi,δε θα μου γλυτώσει,έχει και καλή τιμή.Όταν καταβώ στην Αθήνα,θα κάνω τη βόλτα μου από κει-το γνωστό κατάστημα εννοείται,έτσι;

    Λοιπόν ο δικός μου σύζυγος έχει μετατραπεί σε tester.Μεταμεσονύχτια,βλέποντας τηλεόραση τον πασαλείβω με ό,τι απέμεινε.Και του αρέσει κιόλας!Ρωτάει τι βάζω,τι κάνει αυτή η κρέμα κλπ.Αχ,και δεν του έχω φτιάξει ακόμη μια αποκλειστικά δική του κρεμούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εχω μείνει άφωνη. Μετά από αρκετό καιρό το ομολογώ επισκέφτηκα το blog να δω τι γίνεται στον κόσμο των αρωμάτων και......Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα με αυτή τη σχετικά απλή πατέντα να κάνω απόσταξη. Και βέβαια επειδή δεν πολυκαταλάβαινα πως γίνεται αυτή η διαδικασία με το ακριβό τελικό προϊόν άρχισα την εξερεύνηση στο διαδίκτυο. Και πέφτω επάνω στο γαϊδουρονήσι(www.donkeyisland.gr) όπου και πολύ ωραία τα εξηγεί και σε προμηθεύει με αποστακτήρες(αν θες να γίνεις πιο επαγγελματίας), όταν είδα όμως το 3000€ ο μίνι επαγγελματικός είπα "άσε μικρή είσαι.... ακόμα άμα μεγαλώσεις"
    Μου ανοίξατε νέους ορίζοντες, θα το δοκιάσω πάραυτα.Κήπο έχω,βότανα έχω, πορτοκαλιά ανθισμένη έχω...χρόνο δεν πολυέχω αλλά θα βρω. Α... κι αυτό που αναφέρθηκε από την παρέα βρε κορίτσια, αποστακτήρας στα 80 ή 130 € διερευνήστε το, και πείτε μας έγκυρες γνώμες και δώστε και οδηγίες προς τα που είναι αυτή η Γερανίου για μας που δεν ξέρουμε την Αθήνα γιατί τον Ιούλιο θα ανηφορήσω προς τα κει από Κρήτη. Αν αξίζει τον κόπο να το ψάξω.
    Μεγάλο σχόλιο το ξέρω αλλά είχα καιρό να γράψω και με τα καινούρια ατμομαγειρέματα ενθουσιάστηκα.

    ..............
    Πάω να ρίξω μια ματιά και στον πατεντιάρη να πάρω ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σίγουρα αυτο θα είναι πολύ καλύτερο ροδόνερο από εκείνο που πουλάνε έτοιμο και βάζουμε στους κουραμπιέδες, του οποίου ομολογώ με απωθεί η μυρωδιά! Και μόνο ο τρόπος που περιέγραψες την παρασκευή του, ήταν απολαυστικός!
    Σου εύχομαι να έχεις μια καλή, ευωδιαστή, χωματιστή και σίγουρα μαγική πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ~eleni και ΕΛΕΝΗ~
    στην οδό Γερανίου,δίπλα στο γωνιακό Πλάτων-Αλχημεία, αλλά έχει και ο Ρουμπουλάκης στη Σωκράτους, λίγο πιο πάνω, καθώς επίσης κι ο Κοκκινάκης στην Μενάνδρου 48 (άντε, κι άλλα αφεντικά που τα κάνουμε ευτυχισμένα)
    btw στον τελευταίο βρήκα αιθέριο τριαν/λλο θεσπέσιο και μου είπε το εξής τρυκ ,πως το αυθεντικό αιθέριο (χωρίς πρόσμιξη)παγώνει σε χαμηλές θερμοκρασίες,δεν ξέρω αν ισχύει αυτό
    όσο για τις τιμές του αποσ/ρα ήταν πριν 1 ή 2 χρόνια που ρώτησα, αν μάθω κάτι νέο θα σας πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. να συμπληρώσω... όχι θερμοκρασίες ψυγείου αλλά ατμόσφαιρας και πραγματι το είδα να παγώνει σε 1 -2 λεπτά που το κράτησα έξω από το μαγαζί,έκανε κρύο τότε...
    δεν θέλω να φέρω αναστάτωση στα συρτάρια σας αλλά κάποτε όφειλα να το πω αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. τι χωρίς μαγιό Πιπίνα μου ?τι 'ναι αυτά που λέτε? είμαι ρηξιαποτέτοια αλλά όχι τόσο dizzy
    μπικίνι,γυαλιά - καρδούλες και τσοκαράκι τουκου -τουκου κανονικά
    και άντε μετά που θα μας φοράνε τις άσπρες ρόμπες να τους εξηγούμε ότι εμείς για 1 αποσ/ρα κατεβήκαμε ,απλά όταν πάμε για ψώνια είμαστε λίγο ρηξιαποτέτοιες :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλό μήνα!
    Σαν τα χρώματα κι αρώματα του Μαγιού να είναι η ζωή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Isidora σούπερ κόρη :)
    σας ήρεσε; θα μπορέσετε έτσι να εκμεταλευτείτε στο φουλ τα άγρια βοτανάκια σας. Ναι, εκβιάστε, αξίζει τον κόπο!
    Έχω την εντυπωση πως ενας καλός αποστακτήρας πρέπει να κοστιζει αρκετά..

    σας ασπάζομαι :)

    kiki μερσι μποκού, ευκαιρία να σας ζητησω να μας διδάξετε με τη σειρά σας τίποτις διαιτητικά για γίνουμε κορμάραι..


    lilou ευχαριστώ, τα αγοραστά διαρκουν ενα εξάμηνο στο ψυγείο, υποθέτω κάτι παρόμοιο..


    eleni όλες κρεμόμαστε από το πληκτρολόγιο της σαντιγύ!

    Εύγε! μπορείτε να αναγράψετε στη συσκευασία των κρεμών σας tested on husband :)

    Ευχαριστω για τις υπέροχες ευχές, ανταποδίδω και σας φιλώ.

    ΕΛΕΝΗ ο αποστακτήρας πλέον είναι αίτημα του λαού!

    Μαρία σου στέλνω αρωματικούς χαιρετισμούς!

    Να πω εδώ, πως το ροδόνερο και το ανθονερο του σουπερμάρκετ είναι απλό νερό με συνθετικό άρωμα. Δεν έχει καμμιά σχέση με το real thing.


    madame de chantilly είστε ο οδηγός μας στο δικαίωμά μας για απόκτηση αποστακτήρα!

    Ήρθε δε η ώρα να ζητήσουμε χαλαρά, ποσοστά από όσους αναφέρετε..
    Σας βρίσκω πολύ διαβασμένη και αδημονώ για το σόπινγκ.

    Τώρα που είπατε ρηξικέλευθη, η heart μου έστειλε μύνημα πως θα έρθει Στιούαρτ once more.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ναι, είναι αποδεδειγμένο, τίποτα δεν ισορροπεί την σιλουέτα καλύτερα από μια υπερμεγέθη περούκα, κάνει του γοφούς να φαίνονται τοσοδένιοι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. απαπα, σας φοβήθηκε το μάτι μου, όλα τα μελετάτε πια..

    Να δούμε πως θα ισσοροπήσετε τα βατραχοπέδιλα, το μόνο αξεσουάρ που αποδεχτήκατε για να είστε μέσα στο κόνσεπτ


    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. μη το λέτε αυτό, αποδέχτηκα και τα μπρατσάκια:) με την προϋπόθεση να είναι ασορτί φυσικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ~Χαρτ Στιούαρτ~ και ~κουήν Πιπίνα~
    Ζω για τη στιγμή που θα σας δω με περούκα,μάσκα και βατραχοπέδιλα στο κέντρο των Αθηνών
    φυσικά και θα τα σετάρουμε
    τι θέμα προτιμάτε στο ντεσέν ?

    ~λεπόν μικραί~
    μην μεταβείτε εις τον Κοκκινάκη-Μενάνδρου, δεν έχει αποσταχτήρια
    στην Γερανίου, ξεκινάνε από 130-150 ευρώ οι πιο απλοί που κάνουν για ανθόνερα ,για αιθέρια κι έτσι,πάμε αλλού (300 ευρώ και πάνω)πιο χάι συσκευές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. να συμπληρώσω
    Ο κύριος στη Γερανίου είναι ευγενέστατος και εξυπηρετικός και θέλησε να μου εξηγήσει την λειτουργία των αποσ/ρων με σχεδιαγράμματα αλλά εγώ είχα μια προσωρινή αποπληξία εκείνη την ώρα και δεν τον πρόσεχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. το ξεκαθαρίζω: εγώ περούκα ζε σέλω :)

    το ντεσεν κλασσικο: μικρά πολύχρωμα τροπικά ψάρια σε γαλανό φόντο.

    έλεος σαντιγύ, σε αποστολή ήσασταν, εκεινη την ώρα βρήκατε να πάθετε αποπληξία;


    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. τι να σας πω Κουήν μου?
    κάτι θα 'φαγα και με πείραξε φαίνεται.... τρόμαξα να συνέρθω

    αααα ε αφού λέτε όχι στην περούκα ,θα σας φορέσουμε τον σκούφο - μαργαρίτα ή προτιμάτε τον σκούφο - τσιπούρα ?
    φοβάμαι μόνο μην μας μουτρώσει η Χαρτ γιατί της πήγαινε τρέλλα η τσιπούρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Kαλά, μη διαρρήξουμε και τις σχέσεις μας, σκούφο τουλίπα έχουτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. εγώ είμαι υπεράνω, σας παραχαρώ την τσιπούρα, θα πάρω την ζαργάνα. μόνο μην περάσουμε έξω από την ψαραγορά γιατί θα ακούσουμε πολύ μπανάλ σχόλια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μην τις διαρρήξουμε
    τουλίπα γουστάρετε ? έφτακε αμέσως
    η Χαρτ θα σας ευγνομωνεί
    μα πού είν' την και μας περιμένουν οι γόνοι για σερφ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μάτς-μουτς πολύ καλημέρα σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κορίτσια εδώ κάτι γίνεται που μυρίζει καλοκαίρι και θάλασσα που δεν πολυκαταλαβαίνω, αλλά φαίνεται να περνάτε καλά.
    Λοιπόν δύο μέρες μετά που διάβασα την ανάρτηση για τα ανθόνερα(και δύο νύχτες που το ονειρευόμουν) δοκίμασα την πρώτη απόσταξη. Δοκίμασα με φύλλα πορτοκαλιάς και με πέταλα τριανταφυλλιάς. Δεν ξέρω αν είναι εκατόφυλλη πάντως μυρίζει μεθυστικά. Αποτελέσματα: Το τριαντάφυλλο μυρίζει ωραία αλλά είναι αδύναμο(έβαλα τα πέταλα ενός μόνο λουλουδιού), ενώ το πείραμα με το πορτοκαλι δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Βέβαια το μικρόβιο είχε μπει και δεν με άφηνε να ησυχάσω και άρχισα να ψάχνω μανιωδώς πληροφορίες για αποστάξεις και αιθέρια έλαια (και αποστακτήρες αυτοσχέδιους και μη). Λοιπόν τα αιθέρια από εσπεριδοειδή απ' ότι κατάλαβα γίνονται με ψυχρή "σύνθλιψη" του φλοιού τους και όχι με απόσταξη με ατμό. Δεύτερον χρειάζεται μεγάλη ποσότητα πετάλων ή βοτάνων- πρώτης ύλης τέλος πάντωνγια ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν το πρώτο προϊόν(ας πούμε ανθόνερο), αν ξαναχρησιμοποιηθεί και περάσει δεύτερη φορά την ίδια διαδικασία με καινούργια βότανα ή άνθη θα βελτιωθεί το αποτέλεσμα. Το επόμενο πείραμα θα δείξει.
    Α! και αυτό για τον αποστακτήρα. Εδώ στο Ηράκλειο πουλάνε κάτι μικρούς αποστακτήρες(2 λίτρων) που προωρίζονται για ρακή, κάνουν άραγε και για ανθόνερο - αυτοί στη Γερανίου είναι κάτι παρόμοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ελένη καλημέρα :)

    Με ένα τριαντάφυλλο, είναι φυσικό να μην έχεις αποτελέσματα.
    Για το πορτοκάλι, ναι, το αιθέριο έλαιο (δεν υπάρχει ανθόνερο) γίνεται με εκθλιψη του φλοιού.
    Τα petit grains όμως γίνονται με απόσταξη και η ποσότητα πρέπει να είναι και αυτή μεγάλη, όπως και για όλα τα βότανα.

    Για να πάρεις μια ιδεα πως μπορει να μυρίζει, φτιάξε ενα έγχυμα με φυλλα πρώτα. Αρωμα θεϊκό..
    Την επόμενη φορά που θα φτιαξεις με φύλλα μπορείς να τα "σπασεις" για να βοηθήσεις τα πτητικά έλαια και να βάλεις μεγάλη ποσότητα.

    Ναι πρέπει να κάει και για ανθόνερα αυτός ο αποστακτήρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για τις γνώσεις και την έμπνευση που μας μεταφέρεις. Εγώ έφτιαξα τον αποστακτήρα του πατεντιάρη και δούλεψε πολύ καλά. Έκανα αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανθόνερο. Έχω μια ερώτηση. Μπορούμε με κάποιο τρόπο να συντηρήσουμε για μερικούς μήνες το ανθόνερο; Έκανα και την άνοιξη ανθόνερο τριαντάφυλλο αλλά με άλλη μέθοδο, γιατί δεν είχα φτιάξει ακόμη τον αποστακτήρα και το έβαλα στην κατάψυξη. Γενικώς μπορούμε να καταψύξουμε ανθόνερο ή χαλάει; Ευχαριστώ για την απάντηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)