31 Ιανουαρίου 2007

βάλσαμον βοτανικόν (κηραλοιφή με βοτανικά εκχυλίσματα)

κουβέντα να γίνεται..


Τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη τάση για ζήτηση φυσικών ή και "φυσικών" καλλυντικών, έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και η παραγωγή φυτικών ελαίων τα οποία προέρχονται από κάθε λογής καρπούς, άνθη και βότανα, εξωτικά ή μη. Υπάρχει λάδι από σπόρους παπαρούνας, πεπονιού, φρούτων του πάθους! Χωρίς να παραγνωρίζω τις ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε λαδιού, μπροστά σ'αυτή την υπερ-παραγωγή στέκομαι κάπως σκεπτική. Όλα αυτά τα νέα προϊόντα έχουν κάτι παραπάνω να προσφέρουν ή είναι μια κανούργια μόδα; Μέχρι να βρω μια τεκμηριωμένη απάντηση εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα καλύτερα έλαια είναι τα βοτανικά, δηλαδή τα εκχυλίσματα βοτάνων σε φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο ή το ηλιέλαιο που δεν οξειδώνονται εύκολα. Είναι από τους καλύτερους τρόπους να "κλέψεις" λίγη από την ψυχή των θεραπευτικών βοτάνων.






αλοιφή με βότανα για την ξηροδερμία


Για το βάλσαμο αυτό, τα βότανα που επιλέξαμε μας είναι ήδη γνωστά: καλέντουλα, βαλσαμόχορτο και χαμομήλι. Τα επιλέξαμε για τις θεραπευτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιφλογιστικές ιδότητές τους. Ακόμη, θα προσθέσουμε λάδι αβοκάντο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α & Ε, είναι ιδιαίτερα ενυδατικό και ιδανικό για το ξηρό και "σκασμένο" δέρμα, και σιτέλαιο, ένα θρεπτικό λάδι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Η αλόη θα δώσει επιπλέον ενυδάτωση στο δέρμα και θα το καταπραύνει ενώ το μέλι είναι ενυδατικό, αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

τα υλικά (σε κουταλιές της σούπας)

-1 κουταλιά βούτυρο κακάο
-1 κουταλιά λάδι καλέντουλας
-1 κουταλιά χαμομηλόλαδο
-1 κουταλιά βαλσαμόλαδο
-½ κουταλιά σιτέλαιο
-½ κουταλιά έλαιο αβοκάντο
-1 ½ κουταλιά κερί μέλισσας τριμμένο
-5 κάψουλες βιταμίνη Ε
-2 κουταλιές τζελ αλόης
-½ κουταλάκι του γλυκού μέλι
-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο palmarosa
-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνιο

τώρα τι κάνουμε;

Γεμίζουμε ένα τηγάνι κατά το 1/3 με νερό, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τοποθετούμε σ' αυτό ένα πυρίμαχο σκεύος με το βούτυρο κακάο, τα φυτικά έλαια και το κερί. Ταυτόχρονα τοποθετούμε στο τηγάνι ένα άλλο σκεύος με το τζελ αλόης. Περιμένουμε να λειώσουν καλά το βούτυρο κακάο και το κερί, και αναμιγνύουμε σχολαστικά τα υλικά για να ενοποιηθούν. Αποσύρουμε και τα δύο σκεύη από τη φωτιά. Στο μίγμα των ελαίων προσθέτουμε τη βιταμίνη Ε και ανακατεύουμε. Χτυπάμε το μίγμα με ένα μιξεράκι του φραπέ και προσθέτουμε σιγά- σιγά την αλόη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενοποιηθούν τελείως τα υλικά. Προσθέτουμε το μέλι και τα αιθέρια έλαια και ανακατέυουμε σχολαστικά. Βάζουμε το βάλσαμο σε γυάλινο βαζάκι και περιμένουμε να κρυώσει πριν το κλείσουμε με καπάκι.

και ποια η χρήση του παρακαλώ;


Το βάλσαμο αυτό, λόγω των θεραπευτικών ελαίων που περιέχει, είναι κατάλληλο για τις ξηρές περιοχές (αγκώνες, πέλματα, ταλαιπωρημένα χέρια) καθώς και για το ερεθισμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα, για την επούλωση εκδορών και μικρών πληγών. Αν αφαιρέσουμε αυτά τα αιθέρια έλαια και στη θέση τους βάλουμε 30-40 σταγόνες λεβάντα, τότε θα πάρουμε μια αλοιφή που προστατεύει από τα εγκαύματα.

που να βρω τόσα βοτανικά έλαια..


Μπορούμε να πάρουμε ίση ποσότητα από τα παραπάνω βότανα και να τα βάλουμε όλα μαζί σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο. Τα καλύπτουμε με φυτικό έλαιο σε αναλογία: 1 μέρος βότανα προς 4 μέρη φυτικού ελαίου. Ακουλουθούμε τις οδηγίες για παρασκευή εκχυλισμάτων. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία εκχύλισης τοποθετούμε το βάζο κοντά σε εστία θερμότητας (τζάκι, καλοριφέρ) για 20 ημέρες.Voila.


κάτι να κολαστούμε ; Ορίστε: Chocolate cake, totally black.




Άλλες συνταγές με μέλι






13 σχόλια:

  1. καλημέρα witch,

    ενδιαφέρουσα η συνταγή σου! Οταν θα έχω χρόνο θα την δοκιμάσω!

    Ήθελα να ρωτήσω, έχω βιταμίνη Ε σε μπουκαλάκι και βάζω με σταγονόμετρο στις συνταγές μου. Οι κάψουλες, σε πόσες σταγόνες αντιστοιχούν?
    Αυτή κρέμα κάνει και για την ξηροδερμία της κεφαλής?

    φιλάκια
    ΜΑρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μαγισα δυο πραγματα θα σου πω
    1. αυτη τη φορα με το κεικ το παρακανες!!
    2. αυτο το βαλσαμο μου φαινεται ακομα καλυτερο απο κεινο που εγραψες στις συνταγες για τα παιδια, και πιο θρεπτικα λαδια αλλα η αλοη κανει τη διαφορα. Μολις τελειωσει το αλλο θα το φτιαξω, και για τα εγκαυματα φαινεται σουπερ
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξεχασα να σου πω οτι αυτα που γραφεις για τα λαδια μου κινησαν την περιεργεια, γιατι δειχνεις δυσπιστια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. o νέος blogger τα'παιξε, δε λειτουργούν τα λινκς %&@@#*&%

    για να δω αν παίρνει το σχόλιο, κλικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το πήρε, έχουμε και λέμε:
    α.$#@&^%$@?$!!!
    β.μαρία, αναφέρω τις κάψουλες της βιτ.Ε γιατί είναι πιο εύκολο & οικονομικό να αγοραστούν. Κι εγώ χρησιμοποιώ την ακριβή Ε της S@lg@r με δοσομετρητή, αλλά δεν έχουν όλοι το ψώνιο μου (δυστυχώς). Η Ε μετριέται σε ΙU (international units) και δεν μπορώ να ξέρω την αντιστοιχία κάθε σκευάσματος. Για τα μαλλιά έχω μασκούλα (αν τη βρεις με τα λινκς @#$%^&%)
    γ.akamatra dear, μη φας το κέικ, σκασίλα μου! το βαλσαμάκι είναι καλό, για τα λάδια δυσπιστώ γιατί τα περισσότερα έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα ήδη γνωστά. Τζίρος να γίνεται..αλλά δε θα βρεις πουθενά αναλυτική παρουσίαση όλων των λαδιών. Ίδομεν και σε φιλώ.
    δ.Κική καλά τώρα θα σου κακιώσω, καμμιά παραγγελιά δε μου'χεις κάνει, μόνο κάτι παλιοκέικ πας και φτιάχνεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ βρε μαγισσούλα...και παραγγελιά να σου κάνω, που θα βρω τα υλικά η έρμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mόλις βρω τα υλικά θα το φτιάξω.
    Σ' ευχαριστώ μαγισσούλα.

    ΣΗΜΕΊΩΣΗ= Δυσκολεύτηκα να γράψω σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημέρα πεντανόστιμες :)

    Κική, στην Πάτρα σίγουρα βρίσκονται αρκετά από αυτά, και κρατούν και αρκετό καιρό.

    Λία, τα δυσεύρετα υλικά (λαδι αβοκάντο) μπορείς να τα παραλείψεις. Κόρες, στην αρχή δουλεύουμε με απλά υλικά όπως κερι μέλισσας, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο που βρίσκονται παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aυτή η συνταγή θα είναι ότι πρέπει για μένα που υποφέρω από ξηροδερμία γενικώς.. Για να δούμε θα καταφέρω να τη φτιάξω...
    Όσο για το γλυκάκι σου μαγισσούλα 'death by chocolate" έπρεπε να λέγεται! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. λύκαινα, είναι απλή συνταγή θα τα καταφέρεις. Όσο για το κέικ τουλάχιστον ο θάνατος θα είναι γλυκός:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάγισσα η συνταγή είναι πολύ καλή.Συμφωνώ μαζύ σου για τα διάφορα λάδια που κυκλοφορούν για να ικανοποιήσουν την "φυτική υστερία".Μπορούμε κάλλιστα να λάβουμε τα δραστικά συστατικά κάθε φυτού με τα βάμματα που είναι αλκοολικά εκχυλίσματα της δρόγης.Διαφωνώ στην προσθήκη ελαιόλαδου στις συνταγές γιατί μυρίζει ιδιαίτερα και ταγγίζει.Προσθήκη grapeseed oil βοηθά στην απορρόφηση των άλλων λαδιών.Σε φιλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. λευκέ άγγελε καλώς ήλθες, χαίρομαι που σ'αρέσει η συνταγή. Φαίνεται να γνωρίζεις το θέμα και χαίρομαι ακόμα περισσότερο.
    Για βάλσαμα το ελαιόλαδο δεν είναι κακή επιλογή, το χρησιμοποιώ σ'άυτά με προσθήκη βιτ. Ε και αντιοξειδωτικού λαδιών ακριβώς για να αποφέυγω την οξείδωση. Το grapessed όντως δε μυρίζει αλλά δε γνωρίζω αν έχει περισσότερη self life. Γνωρίζω τα αλκοολικά εκχυλίσματα που είναι πιο δραστικά, δεν έχω βρει όμως την κατάληλη ενσωμάτωσή τους σε σκευάσματα με κερί μέλισσας. Αν γνωρίζεις, παρακαλώ ενημέρωσέ με.
    Ασπασμοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)