12 Ιουνίου 2007

συνταγή για face scrub με βότανα



face scrub βοτανικόν γιατί δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για να χρησιμοποιήσουμε χημικόν..

Η μηχανική απολέπιση, δηλαδή ο βαθύς καθαρισμός της επιδερμίδας με προϊόντα που περιέχουν κοκκώδη συστατικά, είναι o πιο συνηθισμένος τρόπος για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την απαλλαγή από τους φραγμένους πόρους. Με αυτό τον τρόπο η επιδερμίδα αποκτά λάμψη, ωστόσο η κατάχρηση βλάπτει καθώς η συνεχής απολέπιση εμποδίζει την ανάπτυξη των νέων κυττάρων.


Το να διαβάσει κανείς τα συστατικά των περισσότερων προϊόντων αυτού του είδους που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι μια δουλειά αρκετά κοπιώδης. Το πιο πιθανό είναι να χαθεί σε μια σωρεία δυσανάγνωστων συνθετικών πρώτων υλών και να μείνει με την απορία αν όλα αυτά είναι απαραίτητα.
Πιστοί στις..βοτανικές αξίες μας, πάμε να φτιάξουμε ένα face scrub εύκολο, αποτελεσματικό και..ευανάγνωστο!

herbal face scrub

(τα υλικά μας σε κουταλιές της σούπας)

- 2 κουταλιές αποξηραμένα άνθη λεβάντας
- 2 κουταλιές αποξηραμένα άνθη καλέντουλας
- 2 κουταλιές χαμομήλι
- 2 κουταλιές αποξηραμένα ροδοπέταλα
- 1 κουταλιά αλεύρι καλαμποκιού
- 1 κουταλιά νιφάδες βρώμης
- 1 κουταλιά λεπτό αλάτι
- λίγο τζελ αλόης
- μέλι
- αιθέριο έλαιο λεβάντας

το φτιάχνουμε
  • Σε ένα μπλέντερ αλέθουμε τα αποξηραμένα βότανα μέχρι να πάρουμε μια λεπτή πούδρα. Προσθέτουμε το αλεύρι καλαμποκιού, τη βρώμη και το αλάτι. Τα αναμιγνύουμε στο μπλέντερ όλα μαζί. Βάζουμε την “πρώτη ύλη” του scrub σε ένα βάζο που το φυλάμε μακριά από την υγρασία. Θα χρησιμοποιήσουμε μικρές ποσότητες κάθε φορά.
  • Παίρνουμε ένα γυάλινο βαζάκι χωρητικότητας 50 ml και το γεμίζουμε λίγο παραπάνω από τη μέση με την “πρώτη ύλη”. Προσθέτουμε ½ κουταλάκι του γλυκού τζελ αλόης και 2 με 3 κουταλάκια του γλυκού μέλι. Το μέλι το προσθέτουμε τμηματικά ώσπου να πάρουμε μια εφαρμόσιμη πάστα, όχι πολύ συμπαγή. Τέλος προσθέτουμε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά για να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Χρησιμοποιούμε το βοτανικό face scrub, 1 έως 2 φορές την εβδομάδα, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ και αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
τα γιατί & τα διότι

Μόλις φτιάξαμε ένα scrub για τα συστατικά του οποίου έχουμε μιλήσει ήδη αρκετές φορές. Η λεβάντα και η καλέντουλα έχουν αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες, το χαμομήλι αντιφλογιστικές, το τριαντάφυλλο μαλακτικές, η σεμνή avena είναι αντιγηραντική, η αλόη είναι ενυδατική, το αλάτι απομακρύνει τις τοξίνες, και τελευταίο και καλύτερο, το μέλι είναι ενυδατικός, αντιοξειδωτικός και αντιμικροβιακός παράγοντας, συγκρατεί την υγρασία στο δέρμα, και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

et le voila..

27 σχόλια:

  1. ευκολο, ευκολο, μαρεσει!
    ροδοπεταλα μου λειπουν αλλα θα το κανω χωρις αυτα. καλο!
    ξεκουραστηκες καθολου? φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό indeed!!! Και δηλαδή το φτιάχνω και το χρησιμοποιώ όποτε θέλω? Και θέλει ψυγείο?? Δηλαδή δεν χρειάζεται να ξαναγοράσω scrub? Μα τι μαγισσούλα είσαι εσύ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλο το scrub αλλά ακόμη καλύτερη η παρουσίασή του..
    και με μέλι που μου αρέσει ..
    (εχω ανθόμελο, κάνει;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδω δεν νομιζω να εχω πιθανοτητα αποτυχιας..! :-))

    (Ο Leonard σα να μη δουλευει με mozzila ..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. yes, akamatra είναι εύκολο, εύκολο! αν ξεκουράστηκα? not yet..

    γοητευτική ελευθερία όχι δε θα ξανααγοράσετε scrub! η προτεινόμενη ποσότητα φτάνει για 3-4 βαζάκια. Δε χρειάζεται ψυγείο, το μέλι δε χαλάει ποτέ, ζαχαρώνει μεν, είναι ..αθάνατο δε :)

    αεράτο αερικό εδώ θέλει προσπαθεια για να αποτύχετε!
    Δε νομίζω να φταιει το mozzila, αφήστε θα κάνω στο Leonard μια εγχειρησούλα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. leila carissima, grazie tanto!
    ναι, το ανθόμελό σας κάνει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Moυ φαίνεται ότι ακόμα και το τραγούδι θα συνεργεί στην επιτυχία της συνταγής και της πράξης! Δεν εννοώ να ξεκολλήσω από το σάιτ απόψε.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυπνίες και αποψε και ειπα να μυρίσω κανα αιθέριο ελαιο μπας και εμφανιστεί ο Μορφέας :)
    Βοτανομαγισσούλα , η επιτυχία στηριζεται στο να μπουν ΟΛΑ τα υλικά? Παζαρια κανουμε? χαχα

    Το τραγουδι εξαιρετικό...το πρωτο τραγούδι που μου αφιέρωσε (τραγουδωντας το ) ο αντρας μου:))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η εγχειρηση πετυχε!! Παντα μ αρεσε ο Leonard, ειδικα εκεινο το dance me to the end of love ανεπαναληπτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν φτάνει που δίνεις πολύτιμες συνταγές, περιγράφεις και την όλη διαδικασία με μοναδικό τρόπο :))) Υποθέτω πως το συγκεκριμένο σκραμπ επειδή είναι από βότανο και ουχί χημικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα σε ευαίσθητες επιδερμίδες ή επιδερμίδες με ακμή?
    Φιλί, καλημέρα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πηγα να σου αφησω σχολιο οτι εχεις πρόσκληση για να φτιαξεις μια φωτοιστορία, αλλά εχω την αισθηση οτι τα ποστ σου ειναι ζωνταση απόδειξη οτι φτιαχνεις ιστορίες.. ειναι οι οδηγίες που δινεις με τοσο μαγικό τρόπο, μαγισσούλα μας.. και συ εχεις βαλει και ηχους που δυστυχως δεν μπορω να ακουσω γιατι δεν εχω ηχεια στο pc μου.. αφήνω την καλημέρα μου λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Teleio! 8a to dokimasw! Epishs 8a h8ela na se parakalesw an ginetai na anarthseis kamia syntagh gia tzel malliwn (an fysika yparxei!) .Filakiaaaaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. katerina σ'ευχαριστώ πολύ, πως να το κάνουμε, είναι ακατάμαχητος ο Leonard!

    λαμπρινή, αν εννοείς την αλόη, ναι, κάνουμε παζάρια!
    σωστός ο σύζυγος και με γούστο:)

    αεράτο αερικό, τέτοιου είδους εγχειρήσεις, η ειδικότης μας :) το dance me το λατρεύω κι εγώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. eρωτα, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Σου έγραψα σχετικά, καλό είναι να αποφύγεις την πάσχουσα περιοχή..Έλαβες το mail?

    leila carissima, ευχαριστώ πολύ, με κάνετε και κοκκινίζω :)

    alison είναι εύκολο και αποτελεσματικό, δοκιμάστε το! Σχετικά με το τζελ θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλέ! Πότε το έβαλες και δεν πήρα χαμπάρι;
    Και δε μου λέτε μανδάμ μάγισσα...
    Άντε και πάω στη ντουλάπα μου, ανοίγω τη λεβάντα που κρέμεται και παίρνω τα αποξηραμενα άνθη. Άντε ανοίγω κι ένα φακελάκι χαμομήλι και παίρνω και από κει τα άνθη.
    Ροδοπέταλα και καλέντουλα που θα βρω;
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. στα βοτανοπωλεία μανδαμ deli, αλλά για να μη κουράζεστε, βάλτε χαμομήλι & λεβάντα μόνο..αφήστε που τα περισσότερα βότανα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα και άγρια στο νησί σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα Μαγισσάκι,
    δοκιμάζω κάποιες ιδέες που άπτονται των ενδιαφερόντων σου. Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, θα έχεις άμεση ενημέρωση. Όσο για το blog, σου έχω ήδη πει. Η αιτία που δεν έχεις βρει ίχνος σκόνης, είμαι εγώ, που το έχω "ξεσκονίσει" και μ΄αρέσει πολύ :)
    Φιλια, Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο αυτό site! Περιπλανώμενη εδώ, αποφάσισα να φτιάξω χαμομηλόλαδο για να το βάζω στις μάσκες προσώπου. Όμως δεν κατάλαβα, όταν λέτε ότι η αναλογία βοτάνου-λαδιού πρέπει να είναι 1:4, αναφέρεστε στο βάρος ή στην πυκνότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλώς την elena!, ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αν χρειαστείς κάποια διευκρίνηση, στη διάθεσή σου :)

    flower dear, merci beaucoup :)
    οι αναλάγίες που δίνονται αφορούν τον όγκο π.χ. 1 μέρος χαμομήλι, 4 μέρη έλαιο ή 1/4 της κουπας χαμομήλι & 1 κούπα έλαιο.
    Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις σταφιδέλαιο ή βιολογικό λάδι σόγιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για τις τρομερές συμβουλές και ιδέες, όμως είναι κάτι που με έχει παραξενέψει εδώ και καιρό και νομίζω οτι ήρθε η ώρα να στο πώ: Λοιπόν εγώ έχω ανακαλύψει το blog σου εδώ και μερικούς μήνες, και το έβαλα αμέσως στα "favorites". Μάλιστα το έστειλα και στην ξαδερφούλα μου τη "Νατάσσα" (μάνα ετών 36), γιατι μου φανηκε απολύτως ενδιαφέρων. Ξαφνικά, καποια στιγμή, είδα, υπερσύνδεση με τις φωτογραφίες από τα ταξίδια μου (????). Πως έγινε αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αγαπητή efi, τι ρωτάτε τώρα?
    έγινε φυσικά με τρόπο μαγικό! αν αισθάνεστε άβολα με το λινκ, ενημερώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλημέρα witch!
    είμαι η Άννα και μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο site. Άρχησα και εγώ να πειραματίζομαι! χθες πήγα να φτιάξω την total rose obsession και στο τέλος όταν έριξα τα αιθέρια έλαια διαχωρίστηκε η κρέμα και πήξανε τα έλαια και τα άλλα γίνανε ζουμί. τι έκανα λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καλημέρα Αννα, καλώς όρισες!

    σίγουρα δε φταίνε τα αιθέρια, το μυστικό είναι οι δύο βάσεις (ελαίων και υδατική) να έχουν την ίδια θερμοκρασία. Ρίχνουμε την υδατική σιγά-σιγά μέχρι να πάρουμε την υφή που θέλουμε. Ίσως να μη τη βάλεις και όλη. Το κερί δεν είναι ιδανικός ομογενοποιητής και έχω παρατηρήσει πως υπάρχουν "παρτίδες" κεριού με διαφορετική "δύναμη". Αν δεις τη φωτό στην rose cold cream, η κρέμα μου βγήκε αρκετά πηχτή παρόλο που οι αναλογίες είναι οι κλασσικές προτεινόμενες.
    Θα σου πρότεινα πάντως να αρχίσεις με μια cold cream για να πάρεις τον "αέρα"..

    καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το έφτιαξα επιτέλους και ενθουσιάστηκα! Μόνο ροδοπέταλα δεν είχα αλλά αύξησα την ποσότητα του χαμομηλιού. Μου φαίνεται ότι είναι καλύτερο από του Κορρέ με τα κουκούτσια ελιάς που είχα δοκιμάσει τελευταία και έμεινα ευχαριστημένη. Άσε που είναι αγνό, εύκολο, δεν χαλάει και ... είναι και πάμφθηνο! Το αποτέλεσμα στο πρόσωπο ήταν καταππληκτικό, ακόμα και στη λιπαρή περιοχή της μύτης! Προσοχή μην λερώσει τα μαλλιά σας γιατί κολλάει και αφήνει και ψίχουλα από τα βότανα ;-) Το αλατάκι μου φαίνεται ότι με ερέθισε ελαφρώς αλλά η ενόχληση πέρασε πολύ γρήγορα. Μπορεί κανείς να το αφήσει λίγο να ενεργήσει και σαν μάσκα και μετά να το αφαιρέσει; Για ακμή κάνει;

    Ευχαριστώ πολύ για τις απίθανες συνταγές σου,

    popelix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. popelix, χαίρομαι που σου άρεσε!

    αν σε ερεθίζει το αλάτι μπορείς να το αντικαταστήσεις με λεπτή ζάχαρη ή να τα παραλείψεις εντελώς. Αντί για αλέυρι καλαμποκιού καλή δουλειά κάνει και το σιμιγδάλι το λεπτό.

    Για την ακμή τα σκραμπς πρεπει να αποφεύγονται, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί σαν μασκα όπως λες σε όλες τις περιπτωσεις.
    Για ακμή συμπληρωσε λιγη πρασινη άργιλο, αιθερια λεβαντας και tea tree και 2-3 σταγόνες βάμμα πρόπολης αν έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ελένη
    Μιά άλλη, ωραιότατη ιδέα, είναι να χρησιμόποιούμε τα βότανα που έχουμε εκχυλίσει. Εγώ, πχ, εκχυλίζω χαμομήλι, λεβάντα, μαραθόσπορο, λιναρόσπορο, (ακόμα και υδράστιδα) σε αμυγδαλέλαιο. Αφού τα αφήσουμε για το διάστημα που θέλουμε, μετά δεν είναι ανάγκη να πετάξουμε τα τριμμένα βότανα. Τα κρατάμε σ' ένα γυάλινο βαζάκι και τα χρησιμοποιούμε για απολέπιση όταν τα χρειαζόμαστε είτε με τα δάχτυλα πάνω σε βρεγμένο δέρμα είτε, ακόμα, και σ' ένα κομματάκι βαμβακιού. Τα βότανα όσο κι αν τα στραγγίξουμε πέντα κρατούν ένα μέρος του ελαίου οπότε όταν τα κεπλύνουμε έχουμε ένα προσωπάκι μεταξένιο, κι έχουμε μηδενίσει και την παραγωγή "αποβλήτων" από το εκχύλισμα!!! Εγώ το έχω καθιερώσει και το απολαμβάνω.
    Υ.Γ. μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάλλιστα και για σκληρά σημεία του σώματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. kalispera..tah ithela kai ego poli na matho ti ginetai se periptosi akmis..mporo na xrisimopoiiso tin sintagi sas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)