5 Σεπτεμβρίου 2016

body butter με καρύδα & karité (εύκολο και παραδεισένιο)




Όπως λέγαμε στο προηγούμενο πoστ, το βράδυ εκείνης της μοιραίας Παρασκευής του αποτυχημένου (;) παξικοπήματος της γείτονος -τις συνέπειες του οποίου δεν μπορούμε ακόμα να συλλάβουμε- είμασταν μαζί με την Μ., τη συμπαθή φίλη μου, στο σπίτι μου όπου και της παρέδιδα αναγκαστικά μαθήματα κρεμοφτιαχτικής.


Εφόσον ο πρώτος στόχος, η παρασκευή ενυδατικής κρέμας βασισμένη στην “παιδική συνταγή της επιτυχίας” είχε στεφθεί με απόλυτο σουξέ, βάλαμε πλώρη νυχτιάτικα για το “παιδικό body butter” το οποίο κατά την ελαφρώς εμμονική φίλη μου έπρεπε να γίνει με ένα βούτυρο και ίσως-ίσως και λίγο κερί: “Nα, κάτι απλό που θα το έχω μαζί μου παντού στη Φολέγανδρο”. Και φυσικά, το βούτυρο έπρεπε να ήταν το αγαπητό μας karité. 

Η Μ. είχε επηρεαστεί από πλήθος φωτό στο pinterest που έδειχναν όμορφα βαζάκια μαρμελάδας υπερχειλισμένα με whipped shea butter τοποθετημένο με κορνέ ζαχαροπλαστικής κι αφράτο σαν sadigi σαντιγύ. Ωραία. Δύο θεματάκια να δούμε πρώτα: 
  1. Αν η σαντιγύ θα επιβίωνε των μετακινήσεων και της καυτής Φολεγάνδρου. 
  2. Τα whipped butters δεν περιέχουν ένα βούτυρο μόνο. Έχουν τουλάχιστον 3 με 4 υλικά.

Ήδη στο παρελθόν έχω δώσει αρκετές παρόμοιες συνταγές όπως το εξωτικό βουτυροσκεύασμα, το παραδοσιακού τύπου after-sun balm ή το σαγηνευτικό mango soufflé. Για να είμαι ειλικρινής, τα σκευάσματα που περιέχουν μόνο την ελαιώδη φάση δεν είναι η πρώτη επιλογή μου. Δεν ενθουσιάζομαι από την λιπαρή υφή τους.

Το ελληνικό καλοκαίρι γενικά δεν είναι ο καλύτερος φίλος των whipped butters. Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει τη σταθερότητά τους και από whipped butters μπορεί εύκολα να γίνουν fatty runny oils. Μετά από δεύτερη σκέψη η Μ. δεν έδειχνε πλέον ενθουσιώδης με την ιδέα να βουτά το δαχτυλάκι σε μια λιπαρή πάστα. Ούτε και ιδέα να συντηρεί μόνιμα το butter σε ψυγείο της φάνηκε sexy γιατί έτσι θα αποχαιρέταγε την αφρατάδα.

από αριστερά: exotic butterafter-sun balmmango soufflé & body butter, mango!
Ίσως, αν είμασταν στη Δανία ή ακόμη-ακόμη και στο αγαπητό Βέλγιο όπου το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία εκτινάσσεται στους 18 βαθμούς, τότε το σκεύασμα θα μπορούσε να επιβιώσει: το δακτυλάκι μας θα έπαιρνε μια μικρή ποσότητα από σαντιγύ που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ομοιόμορφα. Άσε που στις χώρες αυτές τη σαντιγύ τη θέλεις το χειμώνα για να αντιμετωπίσεις το Μεγάλο Κρύο. Πράγματι, όταν φτιάχνω whipped butters είναι πάντα χειμώνας, τα βάζω σε βαζάκια των 30ml και τα χρησιμοποιώ σαν lip balms, σαν SOS βάλσαμο χεριών και ενίοτε σαν το πρώτο βήμα του ντεμακιγιάζ πριν το σαπούνι.

Πρότεινα λοιπόν να ακολουθήσουμε τον ενναλακτικό τρίτο δρόμο προς την ενυδάτωση που χάραξε το body butter, mango! το οποίο είχε σχεδιαστεί για την πληθωρική Ιsidora. Nαι μεν θα χρησιμοποιήσουμε ωφέλιμα φυτικά λίπη όμως θα τα συνδυάσουμε με αρωματικά ανθόνερα και με γαλακτωματοποιητή για να πάρουμε ένα σταθερό αλλά φίνο ενυδατικό σκεύασμα. Η προσθήκη συντηρητικού είναι αδιαπραγμάτευτη.


 Αυτά φιλοσοφούσαμε με την μισή προσοχή μας στραμένη στα συνταρακτικά γεγονότα της γείτονος και τελικά καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε το δημοφιλές εξωτικό τρίο : 
  • Βούτυρο karité σε σημαντική αναλογία για τα πολυακόρεστα (ω6 ή βιταμίνη F) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ, omega 9) που περιέχει καθώς για τα ασαπωνοποίητα συστατικά του (αντιοξειδωτικά όπως τοκοφερόλες/βιταμίνη Ε, καροτένια (πρόδρομα της βιταμίνης Α) και φλαβονοειδή. Ένα εξαίρετο προστατευτικό, επουλωτικό, θρεπτικό και αναπλαστικό των κυττάρων του δέρματος με αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Έλαιο καρύδας επίσης σε σημαντική αναλογία γιατί είναι πλούσιο σε λαουρικό οξύ που ενυδατώνει σε βάθος & τρέφει την επιδερμίδα χωρίς να κλείνει τους πόρους και ακόμη γιατί είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Ε & Α). 
  • Βούτυρο κακάο γιατί περιέχει θρεπτικό ελαϊκό οξύ αλλά κυρίως για τα πολυάριθμα ενεργά συστατικά του όπως οι πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, οι επουλωτικές φυτοστερόλες, και φυσικά η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

Πάμε να φτιάξουμε το παιδικό παραδεισένιο βουτυροσκεύασμα.

παιδική παραδεισένια συνταγή  για εξωτική βουτυρόκρεμα ~ body butter
(150 ml περίπου)

Και αυτή τη φορά θα δώσουμε για χάρη της Μ., τις αναλογίες των υλικών με τον παλιό, καλό και αδόκιμο τρόπο της ογκομέτρησης με δοσομετρικά κουτάλια (1 κ.γ.= 5ml, 1 κ.σ. = 15ml).

 η ελαιώδης φάση
• 1 κ.σ. & 1 κ.γ. βούτυρο karité
• 2 κ.σ. λάδι καρύδας
• ½ κ.σ. βούτυρο κακάο
• 1 κ.σ. γαλακτωματοποιητές

 η υδατική φάση
• 2 κ.σ. hydrosol (ανθόνερο) υλάνγκ υλάνγκ
• 2 κ.σ. hydrosol (ανθόνερο) ανθέων πορτοκαλιάς
• 1 κ.σ. gel αλόης (aloe vera)

 πρόσθετα συστατικά
• 15 σταγόνες βιταμίνη Ε
• ½ κ.γ. D-panthenol
• συντηρητικό

 αιθέρια έλαια
• 20 σταγόνες μανταρίνι
• 15 σταγόνες γκρέιπφρουτ
• 10 σταγόνες υλάνγκ υλάνγκ
• 15 σταγόνες αρωματικό εκχύλισμα καρύδας


~ Για να φτιάξουμε το κρεμώδες body butter ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
~ Η ελαιώδης και η υδατική φάση ενώνονται στους 65-70oC. 
~ Τη βιταμίνη Ε & την D-panthenol, το συντηρητικό και τα αιθέρια έλαια τα προσθέτουμε μετά την ομογενοποίηση της κρέμας σε θερμοκρασία περίπου στους 30oC.
~ Χρησιμοποίησα πάλι 1 είδος γαλακτοματοποιητή με βάση τo ελαιόλαδο & τα σάκχαρα. Πρόσθεσα και ελάχιστο στεατικό οξύ.
~ Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κρέμα για extra ενυδάτωση πάνω από την αντηλιακή κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, θα αφαιρέσετε τα αιθέρια των εσπεριδοειδών και θα τα αντικαταστήσετε με λεβάντα.

Νάτην η παραδεισένια με το εξωτικό άρωμα.


Μόλις φτιάξαμε ένα εύκολο κρεμώδες body butter, σούπερ ενυδατικό και προστατευτικό. Και αυτό το σκεύασμα έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας και σε κάθε γούστο με τη κατάλληλη επιλογή των φυτικών ελαίων, των hydrosols και των αιθέριων. Ήδη η Μ. έφτιαξε μόνη της ένα body butter επιπλέον με ελαιόλαδο. Θα της ζητήσω τη συνταγή.


15 σχόλια:

  1. φέρτε μου ένα κουταλάκι παρακαλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λέω να σας φέρω ένα κουτί (Οκτώβρη, Νοέμβρη πρέπει να το δούμε)

      Διαγραφή
  2. μου θυμιζει αυτό εδώ: http://makeupandbeauty.com/spa-paradisa-jasmine-ylangylang-body-butter-shea-butter-avocado-oil-review/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν γινόταν να 'μαι Θέε μου λιπαρή πάστα κι ας ήμουν χτυπημένη αλύπητα στα μπλέντερ αρωματο-μαγείρων και κλεισμένη σε βάζα λιγουρευτικά παρέα με τα μάνγκο τα τροπικά και τα καριτέ τα περιπετειώδη.. Χίλιες φορές αυτό παρά να με χτυπάνε αλύπητα ο Ενφιας και ο φόρος εισοδήματος που δεν τους έχω κάνει και τίποτα στην τελική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λατρεμένη Σαντιγύ
      Πάντα υποστηρίζω την ελπίδα και το όνειρο αλλά, η πραγματικότητα μας νικά.
      Επί του παρόντος είμαστε λιπαρές (ή μη) πάστες χτυπημένες αλύπητα που περιμένουν στην ουρά να πληρώσουν Ενφια και Φόρο. 2 in 1.



      Διαγραφή
  4. Αγαπητη μαγισσα, πηρα ολα τα υλικα για την παιδικη συνταγη. Σαν γαλακτοματοποιητη πηρα εναν απο ελια (OLIVEM ...).
    Φτανει αυτος ή χρειαζεται και καποιος αλλος μαζι?
    Η δοσολογια 1 κ.σ. αφορα οποιον γαλακτοματοποιητη και αν χρησιμοποιησουμε?
    Ευχαριστω. ΄Κατια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτάνει όταν χρησιμοποιείται σε ποσοστό 6%-10%, αγαπητή Κάτια.
      Για μια σταθερή κρέμα 8% φαίνεται να είναι το ιδανικό ποσοστό, είναι μη ιονικός γαλακτωματοποιητής και ενώνει καλά νερό με λάδι χωρίς να δίνει λιπαρή υφή.
      Σε ποσοστό μικρότερο του 6% χρειάζεται να προσθέσεις ένα co -emulsifier όπως το Glyceryl stearate ή το cetyl alcohol etc.

      Διαγραφή
  5. Το εφτιαξα το "παραδεισενιο"!!
    Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από 1 κ.σ.οlivem για να δεσει, αλλά τελικά έγινε πολύ καλο.
    Μου κάνει εντύπωση το ότι δεν είναι καθόλου λιπαρό. Είναι πολύ απαλό στην υφη και απορροφάται άμεσα.
    Έγινε ήδη το αγαπημένο μου
    Ευχαριστώ
    Κατια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μολις μου τελειωσε το βουτυρακι εσπευσα να το ξαναφτιάξω. Ομως, τι απογοήτευση, δεν έδενε με τίποτα, παρόλο που χρησιμοποίησα τα ίδια ογκομετρικά κουταλάκια, τα ιδια υλικά και φυσικά τον ίδιο γαλακτωματοποιητή.
    Δεν καταλαβαίνω τι φταίει, ίσως το ότι ο γαλακτωματοποητής είναι σε τέτοια μορφή που η ποσότητα που χωράει το κ.σ. δεν μπορει να είναι σταθερή.
    Μήπως θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου δώσεις τις αναλογίες των συστατικών σε γραμμάρια?
    Πως αλλιώς θα το ξαναφτιάξω το αγαπημένο μου?
    Ευχαριστώ
    Κάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προτιμηστε olivem για γαλακτοματοποιητη, ειναι σιγουράκι
      πολλες φορες οι πωλητες/πωλήτριες δεν ειναι γνωστες και προτείνουν οτι ναναι

      Διαγραφή
  7. Για πιο λιπαρες κρεμουλες να προτιμησω phytocream?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι γαλακτωματοποιητες και συντηρητικό μπορώ ν χρησιμοποιήσω κ σε τι ποσότητα.θα μπορούσατε να τα οναματησετε?ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γαλακτοματοποιητη olivem
      τα "φυσικα" συντηρητικα αλλαζοθν ονομασίες, εγω χρησιμοποιώ αυτο του aromazone

      Διαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)