24 Ιανουαρίου 2007

ενυδατική κρέμα σώματος με καρύδα, coconut dream cream

Συλλέκτης καρπών καρύδας,
Υδατογραφία σε χαρτί, 1785
Άγνωστου καλλιτέχνη
Προέλευση: Mandras, Iνδία
Victoria and Albert Museum

Η φωτογραφία & τα ιστορικά στοιχεία από: www.plantcultures.org.uk

Cocos nucifera, το Δένδρο της Ζωής των τροπικών



Πιθανολογείται ότι η άγρια καρύδα προέρχεται από τα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού. Παρόλα αυτά απολιθωμένες καρύδες έχουν βρεθεί τόσο στην Ινδία όσο και στη Νέα Ζηλανδία. Οι πυρήνες της άγριας καρύδας έχουν τη δυνατότητα να βλαστήσουν ακόμα και μετά από περιπλανηση 3-4 μηνών, παρασυρμένες από τα ωκεάνεια ρεύματα! Αυτός είναι ο κύριος λόγος της φυσικής της εξάπλωσης στα νησιά του Ινδο-Ειρηνικού πολύ πριν την εξημέρωση και τη συστηματική της καλλιέργεια που μας πάει σε βάθος 3.000 χρόνων.


Ταξιδευτές από την Πολυνησία, τη Μαλαισία και την Αραβία συνέβαλαν στην εξάπλωση του κοκοφοίνικα στον Ειρηνικό, την Ασία και την Ανατολική Αφρική, ενώ το 16ο αιώνα Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι τον έκαναν γνωστό στη Δυτική Αφρική, την Καραϊβική και τις ακτές του Ατλαντικού. Η κάρύδα έγινε πλέον ο κυρίαρχος καρπός των τροπικών.


Οι καρποί έχουν οβάλ σχήμα και περιβάλονται από μια λεπτή πράσινη ή πορτοκαλί επιδερμίδα κάτω από την οποία υπάρχει ένα παχύ ινώδες υπόστρωμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σχοινιών. Το επόμενο στρώμα είναι το κέλυφος με τα τρία χαρακτηριστικά ‘μάτια’ που περικλείει τον πυρήνα του καρπού και χρησιμεύει για την παραγωγή κάρβουνου και για την κατασκευή μαγειρικών σκευών. Το κέλυφος αυτό είναι ‘φοδραρισμένο’ με τη γνωστή μας βρώσιμη λευκή σάρκα από την οποία παράγεται το λάδι και το γάλα της καρύδας. Το διάφανο υγρό που βρίσκεται στην κοιλότητα ανάμεσα στη σάρκα και στον πυρήνα είναι ο χυμός, το νερό της καρύδας.
Δεν είναι παράξενο λοιπόν που στην Ινδία ο κοκοφοίνικας αποκαλείται 'kalpavriksha', 'δένδρο του Παραδείσου'. Άλλωστε η καρύδα αναφέρεται ήδη στις πρώιμες σανσκριτικές γραφές που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα καθώς και στα ινδικά έπη Ramayana και Mahabharata.
Στην Νότια Ασία οι καρύδες ονομάζονται sriphala, το ‘φρούτο των θεών’ και συμβολίζουν την απόλυτη χρησιμότητα, την ανιδιοτελή προσφορά, την ευημερία και τη γενναιοδωρία. Τα τρία ‘μάτια’ της καρύδας αντιπροσωπεύουν τα μάτια του μεγάλου θεού Shiva και ο κοκοφοίνικας είναι το Ιερό Δενδρο που εκπληρώνει όλες τις επιθυμίες..


ένας γενναιόδωρος καρπός


Η σάρκα της καρύδας περιέχει πρωτείνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, και είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.
Το λάδι της καρύδας εξάγεται από τη ώριμη σάρκα του καρπού. Αποτελείται κατά 90% από κορεσμένα λίπη. Περιέχει κυρίως τριγλυκερίδια κορεσμένων λιπαρών οξέων όπως λαουρικό, μυριστικό & παλμιτικό οξύ και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται στη μαγειρική.
Αντίθετα, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή καλλυντικά έλαια, απαραίτητο στην περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Σε θερμοκρασία μέχρι και 18 βαθμών C είναι στερεό. Ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, ενυδατώνει & τρέφει την επιδερμίδα χωρίς να κλείνει τους πόρους, καθυστερεί την πρόωρη γήρανση, είναι αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως το έκζεμα. Θεωρείται άριστη τροφή για τα μαλλιά, τους δίνει λάμψη και διατηρεί το χρώμα τους. Ακόμα, είναι ένα από τα απαραίτητα έλαια για την παρασκευή φυσικών σαπουνιών.
Το νερό της καρύδας, δημοφιλές αναψυκτικό των τροπικών, καταπολεμά την αφυδάτωση, είναι ισοτονικό, αντισηπτικό και πλούσιο σε μέταλλα. Το γάλα της καρύδας παράγεται από τη συμπίεση της ώριμης τριμμένης σάρκας ή την ανάμιξή της με νερό και κατόπιν την αποστράγγισή της.


Να είχαμε και μια συνταγή....

Ας φτιάξουμε λοιπόν μια πλούσια ενυδατική και θρεπτική κρέμα για το σώμα χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τα παράγωγα του εξωτικού αυτού καρπού. Πάμε!


Coconut dream cream

Ενυδατική κρέμα σώματος με καρύδα
(τα υλικά σε δοσομετρικά κουτάλια, 1 κ.σ=15ml, 1 κ.γ=5ml)

η βάση των ελαίων
- 1/2 κ.σ. βούτυρο καριτέ
- 2 1/2 κ.σ. λάδι καρύδας
- 1 κ.σ.αμυγδαλέλαιο
- 1 κ.σ.τριμμένο κερί μέλισσας
- 2 κάψουλες λεκιθίνη

η υδατική βάση

- 1 κ.σ. γάλα καρύδας
- αποσταγμένο νερό
- το 1/8 από ένα κουταλάκι του γλυκού borax


πρόσθετα
- 2 κάψουλες βιταμίνη Ε
- 2 κάψουλες βιταμίνη Α
- 15 σταγόνες grapefruit seed extract
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή
- 25 σταγόνες ΒΙΟ εκχύλισμα καρύδας (βλ. update)

τι κάνω τώρα;


~ Ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες. Θα πάρουμε μια κατάλευκη πλούσια κρέμα, περίπου 120ml, που θα ενυδατώσει την επιδερμίδα και θα την κάνει βελούδινη. Είναι καλύτερα να τη χρησιμοποιούμε μετά το μπάνιο.




~ Το σύνολο των ελαίων χωρίς την προσθήκη του κεριού πρέπει να είναι το 1/4 της δοσομετρικής κούπας.
~ Το σύνολο της υδατικής βάσης πρέπει να είναι κι αυτό το 1/4 της δοσομετρικής κούπας.
~ Επειδή χρησιμοποιούμε βρώσιμα υλικά άρα και ευκόλως αλλοιώσιμα, θεωρώ την προσθήκη του grapefruit seed extract απαραίτητη. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει οπωσδήποτε να φυλάξουμε την κρέμα στο ψυγείο. Οι προχωρημένες κυρίες θα γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχει γάλα καρύδας σε σκόνη για καλλυντική χρήση (βρίσκεται μόνο μέσω δικτύου). Οι ίδιες μπορούν να προσθέσουν στα υλικά και ασκορβικό οξύ.
~ Και κάτι ακόμα: οτιδήποτε κυκλοφορεί σε άρωμα καρύδας είναι συνθετικό, δεν υπάρχει τέτοιο αιθέριο έλαιο**. Αν κάποιος επιμένει οπωσδήποτε στο συνθετικό άρωμα, να προσέξει την ποιότητά του. Υπάρχουν κάποια που πωλούνται σε γνωστή αλυσίδα ‘φυσικών’ καλλυντικών και κάνουν μόνο για να αρωματίζουν το χώρο.

**update: Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση φυσικών συστατικών, οδηγεί στην παρασκευή & παραγωγή νέων σκευασμάτων. Μετά από αναζήτηση ανακάλυψα ότι παράγονται πλέον ΒΙΟ εκχυλίσματα φρούτων με βάση το αλκοόλ. Όλε!


ακούμε

Tanita Tikaram, twist in my sobriety


Λαμβάνουμε extra θερμίδες με coco-choco-cake , βουαλά η συνταγή.

23 σχόλια:

  1. Μμμμάλιστα!!Κι αν δεν έχω grapefruit seed extract τι μπορώ να βάλω για συντήρηση?Α! Το jojoba για τα μαλλιά έκανε καλή δουλειά.Θα το καθιερώσω από'δω και πέρα.Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γοητευτική Ελευθερία, σ'έπιασα on line! Για συντήρηση ψυγείο σίγουρα, αλλά αγόρασε κι ένα GSE -στα φαρμακεία- θα σου φανεί χρήσιμο για κάθε κρέμα, τα 100ml περίπου 30€.
    Ένα αιθέριο που είναι αντιμικροβιακό είναι το tea-tee, αλλά εδώ δε λέει, θα καταστρέψει το άρωμα.

    PS: glad for your hair :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα witch με τις ωραίες σου συνταγές, καθημερινά κοιτάω την σελίδα σου! Εχω φτιάξει την οδοντόκρεμα, το αποσμητικό λεβάντας και το body scrab και εγιναν πολυ ωραία!Τα χαίρομαι!

    Θα ηθελα να σε ρωτήσω αν γνωριζεις κάποια συνταγή για μαλακτικό μαλλιών.Εχω μαλλια μέχρι τη μεση, σπαστό και χτενίζομαι μια ωρα για να τα ξεμπερδέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλως τη συνάδελφο! πολύ χαίρομαι που ευχαριστήθηκες με τα σκευάσματα :)

    για τα μαλλιά τώρα, έχω δει μια συνταγή σ'ένα καναδέζικο φόρουμ, δεν την έχω φτιάξει αλλά ευχαρίστως να στη δώσω αν θέλεις. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε emulsifying wax.

    πες μου αν έχεις λιπαρα-ξηρά μαλλιά και κάτι θα βρούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγω δε θα φτιαξω τα γλυκα σου γιατι θα παχυνω και δεν το θελω! θα φτιαξω τις κρεμες για να γινω ομορφη. η εξωτικη κρεμα μάρεσει πολυ πολυ, αυτο το καλλυντικο γαλα καρυδας να μας πεις που το ξετρυπωσες.φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου witch, τα μαλλιά μου είναι κανονικά προς ξηρά. Το emulsifying wax, που μπορώ να το βρώ? Σ'ευχαριστώ πολυ που το ψάχνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαγισσούλα το 'πες και το 'κανες ε? Ευχαριστούμε για τις νόστιμες και εξωτικές συνταγές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. akamatra θα σου στείλω τη διεύθυνση με mail.

    μαρία, στην Ευρώπη μια διεύθυνση ξέρω, θα στη στείλω με mail. Στις ΗΠΑ ξέρω μια-δυο αλλά στέλνουν την παραγγελία με UPS και τα μεταφορικά είναι 3πλάσια από την τιμή του προϊόντος. Σκέφτηκα χθες και κάτι άλλο, θα στο γράψω.

    Κική, εγώ σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αααααααααχχχχ!Θα το κάνω.Το lip balm βγήκε πολύ καλό!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ tasoula
    α. χαίρομαι που σου άρεσε το lip balm
    β. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Geia sou magisaki mou me tis wraies sou sintages...

    eisai kala vre psyxh?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ε..χμ...μουμπλε..ννναι, κκκαλά :)

    εσύ τι κάνεις τύπε μου? No news, good news, I presume...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μ΄αρέσει που ..πριζιουμάρω επιτυχώς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ότι γράφεις είναι καταπληκτικό. Θέλω να τα φτιάξω και να τα χαρίσω ολα!Μια ερώτηση μόνο:Μήπως θα μπορούσες να μου πεις που μπορώ να βρω τις κάψουλες βιταμίνης Ε & Α, που αναφέρεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. npigas dear,
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Τις βιταμίνες Ε & Α που αναφέρω σε κάψουλες θα τις βρείς σε οποιοδήποτε φαρμακείο.
    Αν θες πιο ποιοτικά υλικά θα τις βρεις σε φιαλίδια με σταγονόμετρο στα καταστήματα βιολογικών (πολύ γνωστή μάρκα). Είναι βέβαια κατά πολύ ακριβότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σε ευχαριστώ για την πολύ άμεση απάντηση σου. Είμαι new στο θέμα κρέμες, αλλά έχω ενθουσιαστεί. Μια ερώτηση ακόμα αν δε σε πρήζω. Βρήκα βιταμίνες σε κατάστημα στη Σωκράτους (ελαιοδιαλυτές, μου είπαν- κάνουν?), αλλά όχι σε κάψουλες.Πως υπλογίζω, πόσο θέλω?Και πάλι ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. npigas dear,
    αν θέλεις, παρακαλώ σχολίαζε στο πιο πρόσφατο ποστ για να έχω τη δυνατότητα να το διαβάζω έγκαιρα.
    Ναι, οι βιταμίνες A,D,E είναι λιποδιαλυτές, και είτε σε κάψουλα είτε σε φιαλίδιο, συνήθως προσφερονται διαλυμμένες σε σιτελαιο. Η περιεκτικότητα του λαδιου σε βιταμινη μετριεται με international units, τεσπα, υπολόγιζε 2 σταγόνες για κάθε κάψουλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η κρέμα φτιάχτηκε, είναι υπέροχη και μυρίζει ΤΕΛΕΙΑ!!!! Μερσί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλημερα στην ομορφη παρεα σας.Μερες τωρα παρακολουθω το blog και εχω κατενθουσιαστει!εχω ηδη φτιαξει την κρεμα Γαληνου στην απλη εκδοχη της καθ΄οτι αρχαρια η οποια ομολογω ειχε ενα προβλημα στην υφή της αλλα ειναι φοβερη στο δερμα..επιτελους βρηκα βορακα να φτιαξω την κρεμα με καρυδα και ανυπομονω να ξεκινησω..οποια συμβουλη για την υφη καλοδεχουμενη..εχετε κανει εξαιρετικη δουλεια!εχω μαθει πολλα πραγματα!ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η κρεμα καρυδα φτιαχτηκε και ειναι υπεροχη!ευχαριστω μαγισσουλα!εμενα παντως δεν μου βγηκε τοσο πολλη ουτε τοσο ασπρη αλλα εχει εκπληκτικη υφη,αποροφαται αμεσως (εχω ξηρο δερμα)και μυριζει ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια!! Πριν λίγες μέρες βρηκα το blog σου και εχω ενθουσιαστει! Σημερα επεσα πανω σε αυτη την τελεια κρεμουλα και ειπα να ρωτησω...μπορεις να μου προτεινεις καποιο αξιοπιστο καταστημα για να προμηθευτω τα υλικα? Ενδιαφερομαι για καποιο online καταστηκα μιας και δεν ειμαι Αθηνα. Ευχαριστώ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)