10 Ιουλίου 2016

αναπλαστική κρέμα νυκτός με έλαιο άργκαν (moroccan argan oil) ~ προετοιμασία για τον ήλιο & αποκατάσταση~



Με τούτα και με κείνα φτάσαμε στην επαύριο του Brexit. Οι αναμνήσεις μας πλέον θα έχουν άλλου τύπου ορόσημα: τα capital controls,  ένα ατυχές δημοψήφισμα, το Brexit προσφάτως.

Μολαταύτα το καλοκαίρι είναι εδώ. Και το καλοκαίρι είναι Ήλιος. 

In fact, λόγω της φύσης και της θέσης της χώρας μας και όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν έχουμε επαρκή πληροφόρηση. Δημοσιεύματα του τύπου «Ήλιος: φίλος ή εχθρός;» και δερματολόγοι που (δικαίως) μας κατηχούν αφθονούν τέτοια περίοδο. Θέλοντας να αποφύγω κοινότυπες επαναλήψεις, I summarize hereby:

Ήλιος φίλος (μικρής διάρκειας έκθεση κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες): 
  • Η ηλιακή ακτινοβολία προάγει τη σύνθεση της βιταμίνης D, της αντιρραχητικής βιταμίνης που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου άρα απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον συντελεί στην αύξηση των επιπέδων μελατονίνης τις νυχτερινές ώρες συντελώντας στη ρύθμιση της αϋπνίας και την καλή λειτουργία του βιολογικού ρολογιού. 
  • Το ηλιακό φως προάγει την καλή διάθεση & ψυχολογία καθώς αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Ακόμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού στις καρδιαγγειακές παθήσεις. 
Ήλιος εχθρός (μεγάλης διάρκειας έκθεση χωρίς αντηλιακή προστασία): 
  • Πρόκληση ηλιακού εγκαύματος από τις υπεριώδεις UVB. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπιο ερύθημα έως δημιουργία οιδήματος ή φυσαλίδων, διαταραχές των ηλεκτρολυτών ή και λοίμωξη. Απευθυνόμαστε σε γιατρό.
  • Δημιουργία μελανώματος. (διαβάστε το σημαντικό αυτό link)
  • Γήρανση του δέρματος. Εδώ είμαστε. H ηλιακή υπεριώδης (UV) ακτινοβολία ευνοεί την παραγωγή ελευθέρων ριζών που με τη σειρά της οδηγεί σε μείωση των ινοβλαστών. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνου και η χαλάρωση των ιστών (=γήρανση). 
Ελεύθερες ρίζες= Προιόντα του μεταβολισμού. Mόρια ή άτομα με ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια στην εξωτερική τους στοιβάδα. Αυτή η δόμή, τους προσδίδει υψηλή οξειδωτική ικανότητα. 
Ινοβλάστες= κύτταρα της εσωτερικής στιβάδας του δέρματος που συνθέτουν ελαστίνη & κολλαγόνο. 

Όπως καταλάβατε λοιπόν πρέπει να προστατεύουμε τους ινοβλάστες μας. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των δερματολόγων και θα φοράμε πάντα αντηλιακό. Όσο πιο ανοιχτή η επιδερμίδα τόσο πιο υψηλός ο SPF.


Όλο αυτό τον καιρό που αχολούμαι με τα φυσικά σκευάσματα έχω πειραματιστεί αρκετές φορές με την παρασκευή φυσικών αντηλιακών. Παρόλα αυτά θα απεύφευγα να προτείνω κάποια συνταγή καθώς πιστεύω πως η μέτρηση του SPF είναι διαδικασία αποκλειστικά εργαστηρίου. Ας αποφύγουμε τα ερασιτεχνικά σκευάσματα που ενδέχεται να μας βάλουν σε περιπέτειες και ας εμπιστευθούμε ελληνικές εταιρίες καλλυντικών. Έχουν οι έλληνες τεχνογνωσία στον ήλιο.

Ευχαρίστως όμως να προτείνω είναι μια αναπλαστική κρέμα νυκτός που θα χρησιμοποιηθεί σαν ενυδατική και θρεπτική κρέμα προετοιμασίας για τον πριν αλλά και σαν αναπλαστική και επανορθωτική κρέμα για το μετά από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Για την κρέμα μας αυτή θα επιλέξουμε και ένα έλαιο που δεν υπάρχει στις συνταγές του blog έως τώρα. Το έλαιο άργκαν.

 Argania spinosa, Sapotaceae: Το δέντρο της ζωής.


Το αρχαίο δένδρο άργκαν, το μυθικό και ιερό δένδρο των Βερβερίνων, ευδοκιμεί στο Δυτικό Μαρόκο. Στις πύλες της ερήμου, στο τρίγωνο ανάμεσα στις πόλεις Agadir, Essaouira & Taroudant, μια περιοχή προστατευόμενη από την UNESCO, το άργκαν βρίσκει τις κατάλληλες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξή του. 


Το υπεραιωνόβιο άργκαν του οποίου η διάρκεια ζωής κυμαίνεται από 150 – 200 χρόνια, είναι δένδρο αειθαλές, το ύψος του φτάνει τα 10 μέτρα., ο κορμός του είναι αγκαθωτός και ανθεκτικός, το δε ριζικό του σύστημα εμφανίζει μια εκπληκτική ικανότητα απορρόφησης της υγρασίας και μπορεί να φτάσει σε βάθος 35 μέτρων. Σε περίπτωση ακραίας ξηρασίας, το άργκαν αναστέλλει τις λειτουργίες του οι οποίες ενεργοποιούνται εκ νέου μετά από βροχή.

Περιβαλλοντικά, θεωρείται πολύτιμο καθώς λόγω της εκπληκτικής λειτουργίας του ριζικού του συστήματος αποτρέπει τη διάβρωση του εδάφους κατά την περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων και από την άλλη αποτελεί το τελευταίο πράσινο σύνορο πριν τη Σαχάρα προστατεύοντας την περιοχή από επαπειλούμενη ερημοποίηση.


Η παραγωγή του ελαίου άργκαν φαίνεται να είναι μια εντελως γυναικεία υπόθεση. Γυναικείοι συνεταιρισμοί είναι υπέυθυνοι για τη συλλογή των καρπών, την αποξήρανσή τους στον ήλιο και το διαχωρισμό των σπερμάτων (κουκουτσιών) από τα οποία εξάγεται το έλαιο με ψυχρή, μηχανική έκθλιψη. Η παραδοσιακή πρακτική των βερβερίνων ακολουθείται μέχρι και σήμερα. Αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο της παραγωγής καθώς και τη μικρή αυτή έκταση με τον περιορισμένο αριθμό  δέντρων που καλείται να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των Δυτικών, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε την υψηλή τιμή του ελαίου άργκαν.

Ας δούμε λοιπόν γιατί το αυτό το έλαιο κερδίζει ολοένα έδαφος:

Σύνθεση φυτικού ελαίου Argania spinosa
Omega 6 (ω6) πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 30% approx.
Omega 9 (ω9) μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 48% approx.
Κορεσμένα λιπαρά οξέα (παλμιτικό & στεατικό) 20% approx.

Επιπλέον περιέχει ενεργά συστατικά όπως:
  • Τοκοφερόλες (βιταμίνη E), ένα φυσικό αντιοξειδωτικό
  • Στερόλες & φαινολικές ενώσεις που βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και προστατεύουν από τις ακτίνες UV.
  • Τριτερπενικές αλκοόλες με αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιφλέγμονώδεις ιδιότητες
  • Καροτενοειδή και ξανθοφύλλες που επιτείνουν την αντιοξειδωτική του δράση 
  • Σκουαλένιο, μία πρόδρομο ουσία των στερολών και ισχυρό αντιοξειδωτικό
  • Tριακυλο γλυκερίδια που συντελούν στην αναδόμηση του λιπιδικού φιλμ της επιδερμίδας.
Πληροφορίες από: 
~passeportsante.net 
~Y.D'Albert, Argan Oil,The Healing Gold of the Desert, CreateSpace


Με αυτή την εξαίρετη σύνθεση, 80% περίπου ακόρεστα λιπαρά οξέα και πλήθος ενεργών συστατικών, το έλαιο άργκαν κατατάσσεται στα πλέον θρεπτικά. αναπλαστικά και επουλωτικά φυτικά έλαια με σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και συσφικτικές ιδιότητες, πολύτιμο για επιδερμίδες όλων των τύπων και ιδιαίτερα για τις αφυδατωμένες και ταλαιπωρημένες. Μια εξαιρετική καλλυντική πρώτη ύλη.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε μια θρεπτική κρέμα προστασίας και αποκατάστασης που θα αποτρέπει την αφυδάτωση της επιδερμίδας μας. Δεν χρησιμοποίησα συστατικά lifting ή αποκατάστασης ρυτίδων. Το scope αυτού του σκευάσματος είναι η παρασκευή μιας θρεπτικής βιταμινούχου κρέμας, της οποίας η ελαιώδης βάση (μαζί με τους γαλακτωματοποιητές) θα αποτελεί το 45% του συνόλου των συστατικών γιατί επιδιώκουμε μετά την εφαρμογή της να σχηματίζεται ένας λεπτός υμένας που θα εμποδίζει την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα. Επιπλέον, καθώς η κρέμα αυτή είναι fully βιταμινούχος, θα την εφαρμόζουμε κάνοντας μασάζ στο πρόσωπο για να εισχωρήσουν τα ενεργά συστατικά στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Την ελαιώδη βάση θα την προσέξουμε πολύ αυτή τη φορά. Εκτός από το εξαιρετικό άργκαν θα προσθέσουμε και επιπλέον έλαια που θα δράσουν συνεργιστικά. Ας τα δούμε.





  • Εκχύλισμα καλέντουλας σε έλαιο jojoba: Η πανταχού παρούσα καλέντουλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτένια, επουλώνει, αναπλάθει τους ιστούς και ανακουφίζει από τους ερεθισμούς. Το λάδι jojoba (Simmondsia chinensis) διεισδύει στην επιδερμίδα σε βάθος και είναι αντιοξειδωτικό. 
  • Βούτυρο karité: Το must των θρεπτικών και επανορθωτικών σκευασμάτων. Είναι πλούσιο σε ασαπωνοποίητα συστατικά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
  • Έλαιο αβοκάντο: Θρεπτικό έλαιο που περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, E & Η. Ιδανικό για τις  αφυδατωμένες επιδερμίδες.
  • Έλαιο κάνναβης: Tο μικρό θαύμα που γνωρίσαμε πρόσφατα. Πλούσιο σε ω3 & ω6 λιπαρά οξέα και διάσημο για τις ενυδατικές, αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητές του.
  • Έλαιο rosa mosqueta (rosa rubiginosa): H κλασσική αξία από την Χιλή, πλούσιο σε ω6 λιπαρά οξέα και καροτενοειδή.
  • Έλαιο macadamia (macadamia ternifolia): Λάδι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα με ενυδατικές, μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Έχει ελαφριά υφή και απορροφάται πολύ καλά από την επιδερμίδα. Βοηθά στην καλύτερη διείσδυση των "λιπαρών" ελαίων όπως το άργκαν. Αν δεν το έχουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού.  
  •  Έλαιο από νυχτολούλουδο (Oenothera biennis): Πλούσιο σε ω6 λιπαρά οξέα (βιταμίνη F), θρεπτικό και αντιγηραντικό.

  • Ας δούμε τώρα και τα κυριότερα ενεργά συστατικά της κρέμας.


  • Αloe vera η πολύτιμη: Πλήρης βιταμινών Β, C, Ε, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ενυδατώνει την επιδερμίδα, επουλώνει τα εγκαύματα και ευνοεί την παραγωγή νέων κυττάρων.
  • D-panthenol (προβιταμίνη Β5): απαραίτητη για τις μαλακτικές, ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητές της. 
  • Υαλουρονικό οξύ: Ισχυρός ενυδατικός και μαλακτικός παράγοντας.
  • Βιταμίνη C: Αντιοξειδωτική, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και συντελεί στο σχηματισμό κολλαγόνου.
  • Βιταμίνη Α: Αντιγηραντική, ενεργοποιεί την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.
  • Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξεδωτικό με ενυδατικές ιδιότητες, προστατεύει τα έλαια της κρέμας από την οξείδωση και σταθεροποιεί τις βιταμίνες Α & C στα σκευάσματα.
  • Επιλογή από καταπραϋντικά και αντιγηραντικά αιθέρια έλαια

  • Πάμε για τη συνταγή. Πλέον τις συνταγές τις δίνω σε γραμμάρια καθώς είναι ο ακριβέστερος τρόπος μέτρησης υλικών για τη δημιουργία μιας φόρμουλας. Ορισμένες φίλες επιθυμούν τον παλιό καλό τρόπο της ογκομέτρησης με δοσομετρικά κουτάλια (1 κ.γ.= 5ml, 1 κ.σ. = 15ml). Για την κρέμα αυτή αναφέρω και αυτό τον τρόπο δοσολογίας σε παρένθεση για 120 ml κρέμας περίπου όμως η ποσότητα του κάθε υλικού σε κ.γ ή κ.σ. δεν είναι ταυτόσημη με αυτή που δίνεται σε γραμμάρια.


    αναπλαστική κρέμα νυκτός με έλαιο άργκαν (120 γραμ. περίπου)

     η λιπώδης φάση
    • 7 γραμ.έλαιο άργκαν (1 & 1/2 κ.γ)
    • 6 γραμ.εκχύλισμα καλέντουλας σε έλαιο jojoba (1 κ.γ)
    • 6 γραμ.έλαιο macadamia (1 & 1/2 κ.γ.)
    • 6 γραμ.έλαιο κάνναβης (1 & 1/2 κ.γ.)
    • 5 γραμ.έλαιο rosa mosqueta (1 κ.γ)
    • 5 γραμ.έλαιο νυχτολούλουδο (1 κ.γ)
    • 4 γραμ.έλαιο αβοκάντο (1 κ.γ)
    • 3 γραμ. βούτυρο karité (1/2 κ.γ.)
    • 12 γραμ.γαλακτωματοποιητές (3 κ,γ,)

     η υδατική φάση
    • 27 γραμ. hydrosol (ανθόνερο) λεβάντας (2 κ.σ.)
    • 25 γραμ. aloe gel (1 & 1/2 κ.σ.)
    • 3 γραμ.εκχύλισμα καλέντουλας σε γλυκερίνη (3/4 κ.γ)
    • 0,2 γραμ.xanthan gum (1/8 κ.γ)

     ενεργά συστατικά
    • 3 γραμ.d-panthenol (προβιταμίνη Β5) (1/2 κ.γ)
    • 4 γραμ. υαλουρανικό οξύ (τζελ) (1 κ.γ)
    • 1 γραμ. βιταμίνη C (1/2 κ.γ)
    • 10 σταγόνες βιταμίνη Α
    • 15 σταγόνες βιταμίνη Ε
    • 0,8 γραμ. φυσικό συντηρητικό (~20 σταγόνες)

     αιθέρια έλαια
    • 15 σταγόνες λεβάντα
    • 8 σταγόνες χαμομήλι
    • 7 σταγόνες λιβάνι
    • 7 σταγόνες μύρρο
    • 2 σταγόνες τριαντάφυλλο

    ~ Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
    ~ Η λιπώδης και η υδατική φάση ενώνονται στους 70oC. 
    ~Τα ευαίσθητα έλαια από νυχτολούλουδο, rosa mosqueta και κάνναβη όπως και τα ενεργά συστατικά και τα αιθέρια έλαια θα τα προσθέσουμε μετά την ομογενοποίηση της κρέμας σε θερμοκρασία κάτω των 30oC.
    ~ Χρησιμοποίησα 2 είδη γαλακτοματοποιητών με βάση τo ελαιόλαδο & τα σάκχαρα)

    Ορίστε η κρέμα μας..



    Η ποσότητα που θα εφαρμόζουμε κάθε φορά θα εξαρτηθεί και από τον τύπο της επιδερμίδας μας. Αρχίζουμε πάντα με μικρή ποσότητα και ακολουθεί το ελαφρύ μασάζ που είπαμε στην αρχή για να απορροφηθούν επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά.  Να τη φτιάξετε την κρέμα, θα γίνει η αγαπημένη σας για το καλοκαίρι. Και να τη φοράτε για να μείνετε νέες και όμορφες.



    Cheers!



    14 σχόλια:

    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. ένα-δύο (κάνω δοκιμή μην δίνετε σημασία)

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. "Καλέ ανοίχτε η κυρία Κόλλια είμαι"
      (Θα φώναζα στον Γκούγκλ τώρα,αν δεν βαριόμουν τόσο τρομαχτικά ή αν κάποιος με πλήρωνε με μια πετρελαιοπηγή)
      Έτσι αισθάνομαι, σαν την κυρία Κόλλια
      Την θυμάστε φαντάζομαι την κυρία Κόλλια...

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    5. Η κυρία Κόλλια είναι αρχέτυπο. Εννοείται ότι τη θυμάμαι.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    6. Ποιους γαλακτωματοποιητες χρησιμοποιειται;ενοειται και το μελισσοκερι;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    7. Ποιους γαλακτωματοποιητες έχετε χρησιμοποιήσει?

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)