17 Νοεμβρίου 2006

Μίνθη, μια άτυχη νύμφη (φυσική οδοντόκρεμα & διάλυμα)

Καθώς μια μέρα η Περσεφόνη περπατούσε αμέριμνη στις όχθες του Αχέροντα, συνέλαβε το σύζυγό της Πλούτωνα, να αγκαλιάζει μια νεαρή όμορφη νύμφη, τη Μίνθη. Κατά το μύθο, η Μίνθη ήταν εξαιρετικά όμορφη μεν αλλά επηρμένη δε. Όχι μόνο υπέκυψε άμεσα στις πικάντικες προτάσεις του Πλούτωνα αλλά δήλωσε αλαζονικά ότι είναι ωραιότερη από την Περσεφόνη η οποία εξοργισμένη προσέτρεξε στη μητέρα της τη Δήμητρα. Η Δήμητρα τότε μεταμόρφωσε την ωραία πλην ανόητη νύμφη σε ένα ταπεινό βότανο με μικρά μοβ άνθη, έτσι ώστε να περνάει απαρατήρητη από όλους. Ο Πλούτωνας όμως τη λυπήθηκε και της χάρισε μοναδική ευωδιά, προσφέροντάς της με αυτό τον τρόπο την αθανασία...


Menta piperita




Η γνωστή μας μέντα είναι υβρίδιο φυσικής διασταύρωσης της menta aquatica (μέντα η υδροχαρής) και της menta spicata (δυόσμος) και γνωστή από την πρώιμη αρχαιότητα για τις αποσμητικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες. Συχνές αναφορές γι’ αυτή έχουν βρεθεί σε πινακίδες της Γραμμικής Β, καθώς ήταν ένα από τα βότανα που συλλέγονταν στις αποθήκες των ανακτόρων για την παρασκευή αρωμάτων.

Οι Έλληνες τη θεωρούσαν αναζωογονητική για το μυαλό και φάρμακο για τον πονοκέφαλο (μια αντίληψη που ισχύει έως σήμερα), οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στα εδέσματα αλλά και στο νερό του μπάνιου τους και οι Άραβες πίστευαν πως είναι ισχυρό αφροδισιακό. Οι καταπραϋντικές και αναλγητικές της ιδιότητες αναφέρονται από το Γαληνό και τον Πλίνιο ενώ χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα και από τη λαϊκή θεραπευτική.
Οι κυριότερες δραστικές ουσίες που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο της μέντας είναι η μενθόλη, η μενθόνη, και οι τανίνες. Τα φύλλα της μέντας ακόμη περιέχουν βιταμίνες Α & C, μαγνήσιο, σίδηρο και νιασίνη (βιτ. Β3).
Το αιθέριο έλαιο της μέντας είναι αρωματικό, δροσιστικό, αντισηπτικό, αναλγητικό, νευροτονωτικό, αντιρρευματικό, εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών, βοηθάει την πέψη, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο, το άγχος και την ένταση, απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις.
Τι συνταγή θα δώσουμε για τη μέντα; Μα τι άλλο από alternative οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα! Φυσικά η γεύση και η υφή αυτής της οδοντόκρεμας είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του εμπορίου και βέβαια δεν υπάρχουν αφριστικοί παράγοντες όπως το sodium laureth sulfate. Ίσως χρειαστεί κάποιος χρόνος να τη συνηθίσει κανείς αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει.

Οδοντόκρεμα μέντας

- 1 κουταλιά αποξηραμένη μέντα
- 1 κουταλιά αποξηραμένο φασκόμηλο
- 2 ½ κουταλάκια οργανική baking soda
- 1 κουταλάκι (κοφτό) αλάτι
- 2 κουταλάκια φυτική γλυκερίνη
- τζελ αλόης
- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι
- 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
- 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας


πως τη φτιάχνω;

Βάζουμε στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τη μέντα, το φασκόμηλο, και το αλάτι και φροντίζουμε να πάρουμε μια πολύ-πολύ λεπτή πούδρα. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε αν “αλέσουμε” όλα τα στερεά υλικά σε ένα “μύλο” του καφέ. Αδειάζουμε τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη γλυκερίνη, και τζελ αλόης τόσο, όσο χρειάζεται για να αποκτήσει το μείγμα τη σωστή πυκνότητα ώστε να βγαίνει σωστά από μια συσκευασία οδοντόκρεμας 2 σε 1 (όχι σωληνάριο) του εμπορίου. Στο τέλος προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και τα ενοποιούμε στο υπόλοιπο μείγμα σχολαστικά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ένα μιξεράκι του φραπέ. Βάζουμε την οδοντόκρεμα μέντας στη συσκευασία. Τη χρησιμοποιούμε όπως μια συμβατική οδοντόκρεμα και δεν περιμένουμε να αφρίσει!


Στοματικό διάλυμα μέντας

- 150 ml αποσταγμένο νερό
- 2 κουταλιές βάμμα από μέντα
- 1 κουταλιά βάμμα από φασκόμηλο
- 1 κουταλιά φυτική γλυκερίνη
- 10 σταγόνες grapefruit seed extract ή άλλο συντηρητικό
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρο
- 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι βάζουμε πρώτα όλα τα υλικά εκτός από το νερό. Ανακινούμε και περιμένουμε μια μέρα να ενοποιηθούν καλά. Την επόμενη προσθέτουμε το αποσταγμένο νερό, ανακινούμε και έτοιμο!

πέστα όλα..

Στην οδοντόκρεμα, το ρόλο του καθαριστικού τον έχει η baking soda που με την αλκαλική της σύσταση εξουδετερώνει τα οξέα και λευκαίνει τα δόντια, ενώ η αλόη εκτός από διορθωτικό της υφής, προλαμβάνει τους ερεθισμούς. Ο συνδυασμός baking soda-αλάτι που υπάρχει και σε αρκετές οργανικές οδοντόκρεμες του εμπορίου, είναι ιδανικός για την καταπολέμηση των οξέων που προκαλούν την οδοντική πλάκα και ενεργοποιεί την έκκριση σιέλου (πως τα λες, πως τα λες!) που συντελεί στη μείωση του σχηματισμού πέτρας. Ακόμη για την προστασία και την ενδυνάμωση των ούλων δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το μύρο. Και τα δύο σκευάσματα οφείλουν τις αντισηπτικές τους ιδιότητες στη δράση των αιθέριων ελαίων. Η μέντα επιπλέον δροσίζει, το tea-tree και το θυμάρι είναι ισχυρά αντιμικροβιακά, το λεμόνι καταπολεμά τις μολύνσεις και μέντα εκτός από τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες δροσίζει και αρωματίζει την αναπνοή. Στο στοματικό διάλυμα, το βάμμα από θυμάρι και φασκόμηλο εντείνουν τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.


Tι προσέχουμε:
- Δε χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο μέντας σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού.
- Δε χρησιμοποιούμε το αιθέριο έλαιο μέντας σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
- Αποφεύγουμε τελείως την κατάποση σκευασμάτων που περιέχουν αιθέριο έλαιο μέντας.
- Για εξωτερική χρήση (επαφή με το δέρμα) η ποσότητα του αιθέριου ελαίου πρέπει να είναι πολύ μικρή.
- Η χρήση της μέντας δεν είναι συμβατή με ομοιοπαθητική αγωγή.





Σε κρυστάλλινο ποτήρι, απολαμβάνουμε το λικέρ μέντας με θρυμματισμένο πάγο, ακούγοντας, δεν ξέρω γιατί, nah neh nah
από τους vaya con dios...

Πληροφορίες από:
- Mυρσίνη Λαμπράκη, “Βότανα & φρούτα, γεύσεις ζωής”
- Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon& Schuster
- Dina Falconi, "Earthly bodies & heavenly hair", Ceres Press


4 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα!!
    Να κάνω μια ασχετη με το πόστ ερώτηση?
    Το bazaar που γίνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. tassoula, την προτιμώ αυτή την ερώτηση!
    Το bazaar των Δρόμων Ζωής (βλέπε link) γίνεται το Σάββατο & Κυριακή 9&10 Δεκεμβρίου από τις 10πμ έως τις 8μμ, στο Γκάζι, Περσεφόνης 49, 3ος όροφος.
    Όσοι θέλουν να προσφέρουν και κάτι εθελοντικά,(πριν από αυτές τις ημερομηνίες) μπορούν να στείλουν mail στη magica de spell (ξαναβλέπε link).
    καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και με τα mojitos μια χαρούλα ταιριάζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)