23 Φεβρουαρίου 2007

ενυδατική λοσιόν με αχιλλέα


περί λιπαρής επιδερμίδας & άλλων συναφών

Η λιπαρότητα στην επιδερμίδα οφείλεται στην υπερέκκριση σμήγματος από τους ομώνυμους αδένες, τους σμηγματοειδείς. Λόγοι αυτής της υπερέκκρισης μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές και εξωτερικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας. Αποτέλεσμα; H υπερβολική... λάμψη, τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα. Τα καλά νέα είναι ότι το λιπαρό δέρμα δεν είναι επιρρεπές στις ρυτίδες και στην πρόωρη γήρανση εφόσον το σμήγμα κρατά πολύτιμη υγρασία κλειδωμένη στην ακραία στιβάδα του δέρματος, την επιδερμίδα
Συχνά για να καταπολεμήσουμε τη λιπαρότητα επιλέγουμε ‘επιθετικές’ μεθόδους καθαρισμού, με ισχυρούς επιφανειοδραστικούς παράγοντες, που αφαιρούν όλα τα φυσικά λιπίδια με αποτέλεσμα ο αμυντικός μηχανισμός του δέρματος να προσπαθεί να εξισορροπήσει και έτσι παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα. Ακόμη, λόγω της λιπαρής υφής παραμελούμε την ενυδάτωση και αυτό είναι λάθος, μπορεί να καταλήξουμε με επιδερμίδα λιπαρή και ταυτόχρονα αφυδατωμένη.
Καλό είναι να καθαρίζουμε το πρόσωπο 2 φορές την ημέρα τουλάχιστον και μετά να χρησιμοποιούμε μια τονωτική λοσιόν. Η κλασσική Ηungary, είναι ότι πρέπει.

περί ενυδάτωσης

Το να φτιάξουμε μια ενυδατική κρέμα για λιπαρές επιδερμίδες με μοναδικό γαλακτωματοποιητή το κερί μέλισσας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αναλογία ελαίων : νερού είναι μεγάλη. Θα δοκιμάσουμε όμως, και θα βασιστούμε στο καλό προηγούμενο της ενυδατικής λοσιόν σώματος, που ήδη έχει δοκιμαστεί από αρκετές κόρες. Τον πρώτο ρόλο θα τον έχει και πάλι ένα βότανο, η αχιλλέα (achillea millefolium). Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα.

Αχιλλέα, η χιλιόφυλλος


Τo όνομά της το οφείλει στον Ομηρικό ήρωα, τον Αχιλλέα γιατί με αυτήν είχε γιατρέψει τον πληγωμένο Τήλεφο και τους άλλους στρατιώτες του κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Σε κάποια βοτανολόγια του Μεσαίωνα τη συναντάμε με την ονομασία ‘Supercillium veneris’, το φρύδι της Αφροδίτης. Η αχιλλέα ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (compositae) και είναι πολυετής πόα, ύψους 20-80 εκατοστών. Τα άνθη της είναι άσπρα ή ροζ και αυτοφύεται σε βοσκότοπους, σε δάση και κατά μήκος των δρόμων. Ευδοκιμεί σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές και σε χωράφια φτωχά μέτριας γονιμότητας.
Κύρια συστατικά της είναι το πτητικό έλαιο έως και 1,4% το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από αζουλένη που της προσδίδει αντιφλεγμονώδεις και αντιφλογιστικές ιδιότητες. Ακόμα περιέχει φλαβονοειδή, ταννίνες, οι οποίες συντελούν στην επούλωση των τραυμάτων, στερόλες, σαλικυλικό οξύ στο οποίο χρωστά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και σάκχαρα.
Η αχχιλέα είναι βότανο εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, στυπτικό, αντιφλεγμονώδες, και αιμοστατικό. Λόγω της στυπτικότητάς της είναι ιδανικό για τις λιπαρές επιδερμίδες, ένα ατμόλουτρο με αχιλλέα καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος.

Πληροφορίες από: Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon & Schuster

Light moisture (100ml) 


για την βάση των ελαίων
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι από κουκούτσια σταφυλιού (vitis vinifera)
- 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι jojoba
- 2 κουταλάκια του γλυκού κερί μέλισσας τριμμένο

- 2 κουταλάκια του γλυκού στεατικό οξύ
- 4 κάψουλες λεκιθίνη
- 4 κάψουλες βιταμίνη Ε

για την υδατική βάση
- 1 κουταλιά τζέλ αλόης
- 3 κουταλιές δυνατό έγχυμα αχιλλέας
- 15 σταγόνες grapefruit seed extract

αιθέρια έλαια & δραστικά συστατικά
- 8 σταγόνες λεβάντα
- 3 σταγόνες ylang-ylang
- 4 σταγόνες ιεροβότανο (salvia sclarea)
- 10 σταγόνες βάμμα αχιλλέας

Για να φτιάξουμε τη λοσιόν ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες. Προσθέτουμε στα έλαια την υδατική βάση σιγά-σιγά και βάζουμε τόση, όση χρειάζεται για να αποκτήσει η λοσιόν την υφή που επιθυμούμε. Θα την προσθέσουμε λίγο-λίγο και προσεκτικά. Αφού η λοσιόν θα έχει κρυώσει θα προσθέσουμε στο τέλος το βάμμα σταγόνα-σταγόνα, ανακατεύοντας και προσέχοντας μη χαλάσουμε την υφή της.


τα γιατί & τα διότι

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού ελιναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, λινολεϊκό οξύ και βασικά λιπαρά οξέα. Έχει ελαφριά υφή, είναι ελαφρά αντισηπτικό, και απορροφάται εύκολα χωρίς αφήνει άισθηση λιπαρότητας. Το λάδι jojoba απορροφάται κι αυτό γρήγορα, η σύστασή του ομοιάζει με αυτή του σμήγματος, ρυθμίζει και εξισοοροπεί την υπερβολική λιπαρότητα και περιέχει ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, το μυριστικό οξύ. Οι στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες του εγχύματος και του βάμματος της αχιλλέας ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος και συσφίγγουν τους πόρους ενώ η αλόη προσφέρει επιπλέον ενυδάτωση. Η λεβάντα είναι εξισσοροπιστική, το ιεροβότανο έχει αντιρρυτιδική δράση ενώ το ylang-ylang ρυθμίζει την έκκριση σμήγματος και χαρίζει θεσπέσιο άρωμα.

κάτι ν’ ακούμε ταυτόχρονα...

18 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο αλλά φαίνεται αδύνατο να το φτιάξω. Ελπίζω να μη νιώθουν έτσι όσοι διαβάζουν και τις δικές μου συνταγές. :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρω για τους άλλους αλλά εγώ έτσι νοιώθω :) ιδίως με κάτι σοφιστικέ τάρτες και με τους συνδυασμούς κυρίως πιάτο επιδόρπιο! αισθάνομαι πολυ μπρουτάλ :P

    Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο εύκολο απ'ότι φαντάζεστε, που θα πάει θα σας πείσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και όταν το δέρμα είναι μικτό; Υπάρχει κανένα καλό νέο εκεί; Ουφ! 1.5 μήνα θεραπεία για ροδώχρου ακμή, θα μου το ρημάξουν το προσωπάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γλυκειά Juanita, παντού υπάρχουν καλά νέα :)

    το μικτό δέρμα είναι εξίσου ανθεκτικό, μη παραγεμίζετε με κρέμα την περιοχή Τ (μέτωπο,μυτίτσα,σαγόνι)

    ροδώχρους ακμή? τι την προκάλεσε? τι θεραπεία προτείνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους!!!Μαγισσούλα έχω μια γρήγορη ερώτηση.Βρήκα πλαστικά βαζάκια.Μπορώ να βάζω μέσα τις κρεμούλες μου?Επίσης να σου πω ότι ''πείραξα'' λίγο τη λοσιόν για το σώμα.Έβαλα ίση ποσότητα νερού και λαδιού και βγήκε μια κρέμα κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή!!!!Και τέλος στο βάλσαμο για ευαίσθητα πρόσθεσα αντί για χαμομήλι και λεβάντα, πατσουλί και λεμόνι.Κάθε φορά που ξυρίζεται ο άντρας μου τον αλοίφω μ'αυτό το βαλσαμάκι και του κάνει ένα δέρμα σαν μωρού.Φιλιά πολλά!
    ΥΓ:Ελπίζω να μην σε πειράζει που κάνω αλλαγές στις κρεμούλες σου απλά μου αρέσει να κάνω πειράματα....
    φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πολυ καλη ιδεα αυτηη λοσιον μαγισα! αν αλλαξουμε βοτανα και αιθερια θα κανει για ολα τα δερματα! φιλουμπες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλώς τις κόρες! τώρα που είμια φρέσκια και δροσερή (ακόμα στη δουλειά @#$%^&%) θα απαντήσω με χάρη :)

    γοητευτική Ελευθερία που χαθήκατε; Έχουμε και λέμε: είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε γυάλινα βάζα διότι τα αιθέρια είναι ισχυρά και ενδέχεται να αλληλεπιδραστούν !!!! με το πλαστικό. (πτώμα είμαι, ότι΄θέλω γράφω)
    Αφού ήθελες κρέμα και όχι λοσιον πολύ καλά έκανες dear.
    Πολύ καλά κάνεις και πειράζεις τις
    συνταγές και τις προσαρμόζεις στις ανάγκες του στεφανιού σου :)
    Bέβαια το λεμόνι δεν κάνει για ευαίσθητες επιδερμίδες, αλλά οι άντρες χρυσό μου την ευαισθησία δεν την έχουν στο πετσί :P :P

    A propos, τώρα που κάνεις πειράματα, προσπάθησε να βρεις και καμμιά πατέντα για μένα που με τρώει η βιοπάλη και θα χάσω την ομορφάδα μου :)

    akamatra dearest πολύ σωστά τα λές. Θα πρέπει όμως να αλλάξουμε και τα λαδάκια..

    ασπασμοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Κική-photographer σύντομα θα ετοιμάσει τα κουλουράκια σας μανδάμ. Κι εμένα οι κρέμες μου φαίνονται δύσκολη δουλειά. Τα υλικά πιο πολύ, όχι η διαδικασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον την έχω χρόνια και δεν την είχα καταλάβει. Robaz metronidazole για 1.5 μήνα και βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλη του μαγεμένου δάσους,καλημέρα!Η συνταγή σου ήρθε πάνω στην ώρα που έψαχνα τους τόνους των βιβλίων για ελιξίρια των λιπαρών προσώπων!Θα την φτιάξω λίαν συντόμως με μερικές δικές μου παραλλαγές και θα σου πώ αποτελέσματα όταν ή νεραϊδούλα για την οποία προορίζεται,την χρησιμοποιήσει.Μαζί θα φτιάξω και μια τονωτική λοσιόν,αν πετύχει θα σου πώ την συνταγή.Πάντως αντί για έγχυμα άχίλλεας θα βάλω νερό αμαμυλίδας που είναι στυπτικό και εξαιρέτικά καλό για το λιπαρό πρόσωπο.
    Δεν έκατσα ακόμα να ασχοληθώ με την γλυκερίνη γιατί έμπλεξα με μία κρέμα αδυνατίσματος.Το λάδι κισσού που είναι καταπληκτικό στην κυτταρίτιδα,δεν αναμιγνύεται με το κερί μέλισσας,έτσι σκέφτομαι να κάνω μία πηχτή βάση μέ σταφυλοπυρηνέλαιο και κερί και να το προσθέσω μετά.Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε,που θα μου πάει θα βρώ τον τρόπο!
    Νεραϊδοχαιρετίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κόρη delicieuse θα σας είμαι υποχρεωμένη για άλλη μια φορά. Για τα ελιξίρια, που θα πάει, θα γκρινιάζω, θα βαρεθείτε και θα υποκύψετε!

    Juanita περαστικά, για οτιδήποτε (αν μπορώ) εδώ είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλό μου ξωτικό,
    θα χαρώ, αν η συνταγή μου σε βοηθήσει. Πολύ καλά κάνεις και χρησιμοποιείς αμαμηλίδα, είναι πολύ καλή. Η δική μου πρόθεση είναι κατ'αρχήν να ανοίξω μια πόρτα στον κόσμο των βοτάνων και κατά δεύτερο να προτείνω λύσεις όχι τόσο δαπανηρές. Το νερό αμαμηλίδας το έχω βρει με 20€ τα 200ml Ήδη οι περισσότεροι θεωρουν δεσεύρετα τα περισσότερα υλικά..
    Πολύ θα με ενδιέφερε και η λοσιόν, σύντομα θα γράψω μια για ακνεϊκά δέρματα.
    To tell you the truth, για σένα
    που φαίνεσαι προχωρημένο..ξωτικό ανεπιφύλακτα θα πρότεινα να φτιάξεις κρέμα για λιπαρές επιδερμίδες όχι με κερί μέλισσας, αλλά με emulsifying wax, χρησιμοποιώντας έλαια σε ποσοστό 15% και βάμμα αχιλλέας και καλέντουλας.
    Κρέμα αδυνατίσματος; πολύ ενδιαφέρον! Αλλά γιατί προβληματίζεσαι; υπάρχει και το αυγό του Κολόμβου! φτάξε λάδι αδυνατίσματος..και μη ξεχάσεις να μας δώσεις τη συνταγή :)
    Εχω φτιάξει κι εγώ ένα με σταφιδέλαιο, λάδι φυκιών (δε θες να ξέρεις πως μυρίζει) και αιθέρια..

    σε γλυκοφιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα witch, ευχαριστώ πάρα πολύ για στην συνταγή! θα την φτιάξω οταν αγοράσω κάποια υλικά που μου λοίπουν.
    Θελω να σε ρωτήσω, έχω αγοράσει χυμα λεκιθίνη σε σκόνη, αλλα είναι χοντροκομμένη και οχι απαλή σκονη, εχω την εντύπωση πως δεν κάνει για σκευάσματα. Τι να κάνω, να αγοράσω τις κάψουλες που αναφέρεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία, ευχαρίστησή μας:)

    κράτα τη σκόνη για μάσκες, για τις κρέμες είναι προτιμότερη η υγρή που υπάρχει είτε σε κάψουλες είτε ακόμη καλύτερα σε μπουκάλι, υγρή και παχύρευστη. Αυτή παίζει και ρόλο γαλακτωματοποιητή και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Και καλό στο μεταβολισμό κάνει, και βοηθάει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Κοίτα να είναι οργανική.

    Τα κοσμήματα σου είναι τέλεια !!!

    kisses

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου witch,

    δεν ήξερα οτι η λεκιθίνη είναι τόσο καλή για την κρέμα! Θα την αγοράσω απο φαρμακείο ή απο μαγαζί με χημικά?

    χαίρομαι που σου αρεσαν τα κοσμήματά μου!

    φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. από φαρμακείο ή κατάστημα βιολογικών
    kisses again

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα, έχω αρχίσει 2 χρόνια τώρα να δοκιμάζω συνταγές σας και ομολογώ ότι είμαι ενθουσιασμένη...ειδικά τις κρέμες σώματος εμπορίου τις έχω καταργήσει. Τώρα έπεσε στο μάτι μου αυτή η συνταγούλα και λέω να την δοκιμάσω μιας και έχω πρόβλημα ακμής από τα 12 και αν και τώρα είμαι 22 δεν λέει να περάσει. Απλά σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να βάλω και κάτι σαν χρώμα..υπάρχει κάποιο συστατικό για αυτό ??? Κάτι έχω ακούσει για ορυκτό make up αλλά αυτό μάλλον είναι έτοιμο σκέβασμα...γνωρίζετε κάτι σχετικά??
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και πολλά συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συνταγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)