18 Αυγούστου 2007

βούτυρο σώματος (body butter) με μάνγκο, mango soufflé



Εν μέσω προκυρήξεως πρόωρων εκλογών (ααα, τι απρόσμενο!) και πλήρους καταρράκωσης του ηθικού λόγω πυρκαγιών (τσιμέντο να γίνει!), ορίστε, η τελευταία συνταγή του καλοκαιριού για να δέσει το γλυκό.

Δεν είναι κρέμα, δεν είναι κροταλίας, είναι body butter εξωτικό που ανήκει στην κατηγορία 'βάλσαμα', μόνο που αυτό έχει αέρινη υφή. Κύρια συστατικά του είναι το βούτυρο μάνγκο (mangifera indica) που προστατεύει και δίνει ελαστικότητα στην επιδερμίδα –έχει ιδιότητες ανάλογες με αυτές του karité-, και το εκχύλισμα μάνγκο που του δίνει ένα άρωμα άκρως delicieux.

Ήδη έχουμε μιλήσει για “αρώματα” των φρούτων που είναι ως επί το πλείστον συνθετικά. Όμως η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση φυσικών συστατικών, οδηγεί στην παρασκευή & παραγωγή νέων σκευασμάτων. Μετά από αναζήτηση ανακάλυψα ότι παράγονται πλέον ΒΙΟ εκχυλίσματα φρούτων με βάση το αλκοόλ. Όλε!


Βέβαια, για να ακριβολογούμε, τα ΒΙΟ εκχυλίσματα χαρίζουν μόνο άρωμα, δεν έχουν σχέση με τα αιθέρια έλαια και τις αρωματοθεραπευτικές τους ιδιότητες.

Η συνταγή του σουφλεδακίου είναι για 125ml και οι αναλογίες δίνονται σε δοσομετρικά κουτάλια (1 κουταλιά της σούπας - 1κ.σ=15ml, 1 κουταλάκι του γλυκού - 1κ.γ.=5ml)

mango soufflé

~ 2 ½ κ.σ. βούτυρο μάνγκο
~ ½ κ.σ. βούτυρο κακάο
~ 3 κ.σ. αμυγδαλέλαιο
~ 1 κ.σ. φυτική γλυκερίνη
~ 1 κ.γ. τζελ αλόης
~ 2 κ.γ. corn flour
~ 3 κάψουλες βιταμίνη Ε
~ 30 σταγόνες εκχύλισμα mango


  • Σε ένα ανοξείδωτο μπολ βάζουμε το βούτυρο μάνγκο και το βούτυρο κακάο. Το τοποθετούμε σε bain marie μέχρι να λειώσουν τα βουτυράκια.
  • Αποσύρουμε το μπολ, προσθέτουμε το τζελ αλόης και χτυπάμε καλά το μίγμα με ένα μίξερ χειρός. Βάζουμε το μπολ στην ..κατάψυξη για 3 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε στο μίγμα το αμυγδαλέλαιο και τη βιταμίνη Ε, το χτυπάμε καλά το βάζουμε στην κατάψυξη πάλι για 5 λεπτά. Ακολουθούμε τη διαδιακασία κατάψυξη-χτύπημα αρκετές φορές μέχρι το body butter να πάρει αέρινη υφή. 
  • Προσθέτουμε τη γλυκερίνη και το εκχυλισμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμη. Στο τέλος προσθέτουμε το corn flour και το ενοποιούμε καλά στο μίγμα. Με αυτή την προσθήκη, το body butter θα έχει λιγότερο λιπαρή υφή. 
  • Εννοείται πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μανγκοβούτυρο ή το αμυγδαλέλαιο με αντίστοιχα υλικά που διαθέτουμε, και το εκχύλισμα με αιθέρια έλαια. Ότι θέμε κάνουμε, αλλά το συγκεκριμένο είναι gourmet..

Το σερβίρουμε...



και αν θέλουμε, το κάνουμε σετάκι με δροσιστικό sorbet mango, voila la recette.,

Et enfin, αφού βίωσα ένα ξεκούραστο & πλήρες υπέροχων συμβάντων καλοκαίρι στην Αττική, καιρός να πάω αλλού Θα το ρίξω στην περισυλλογή και την αυτοσυγκέντρωση, πρέπει να επινοήσω ένα σωρό anti-age σκευάσματα. Μέχρι τις εκλογές και μέχρι να τους α-ψηφίσουμε, με τόσα που θ’ ακούσουμε θα πάθουμε ρυτίδες..
παρόλα αυτά sometimes I dream..


23 σχόλια:

  1. Μμμμ...μας έφτιαξες πάλι μικρή μαγισσούλα!!!Και πάνω που δεν μπορούσα να αποφασίσω τι κρεμούλα να φτιάξω.Στις επόμενες μέρες θα παραγγείλω από @rom@ zone κάτι φυτικές βαφούλες και θα ξεκινήσω πειράματα για σπιτικά καλλυντικά.Όταν έχω τα πρώτα αποτελέσματα θα σε ενημερώσω!!!Ευκαιρία να πάρω και βούτυρο μάνγκο για το υπέροχο σουφλεδάκι.Φιλιά πολλά και καλό χειμώνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γυρίσατε γοητευτική Ελευθερία?
    επιτέλους επιστρέψατε για να επιδοθείτε στο favorite sport?
    όχι καλό χειμώνα στη μάγισσα αγαπητή! σας αφήνω στο..πόδι μου :) και όταν επιστρέψω αναμένω εξωτικές συνταγές στο mail μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαγισσάκι μου, περισυλλογή ακούω, και εξ΄ όσων, λίγων, γνωρίζω, μάλλον πολλά χρειαζούμενη... Τι καλοκαίρι κι αυτό... Εύχομαι καλή ξεκούραση και a bientôt :)

    Φιλια,
    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dear witch, τις τελευταίες μέρες πήζω κι έχασα επεισόδια! Φιλώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο το μανγκο σουφλε να υποθεσω πως δεν τρωγεται εε;; :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. akoma den gyrises filenas?
    epistrefo thn alli Tetarti
    kolasi fetos,kolasi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα μυρωδατη μου!!

    (ελπιζω να ηταν και το καλοκαιρακι σου τοσο μυρωδικο..)


    εφτιαξα την ενυδατικη βανιλιας και κατενθουσιαστηκα. απαλη πολυ οπως μου αρεσει!

    πολυ ομορφο το site σου.
    ωραιες ιδεουλες μας δινεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. το καλοκαίρι αυτό ήταν από τα χειρότερα για να μην πω το χειρότερο, τι να πω, ότιδήποτε φαίνεται ανούσιο..

    έλενα merci.

    deli φιλώ σε too.

    αερικό, σωστά μάντεψες!

    akamatra, καλως να γυρίσεις από τα ξένα, μήπως να μη γύριζες;)

    ηλιοστάλακτη,
    μελιστάλακτη, χαίρομαι που σου άρεσε, μερσί για τα καλά λόγια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. :)))))))))))))))))

    Καλές επιστροφές!

    Φιλια,
    Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χμμ, κι εγώ την πάτησα...νόμιζα σουφλέ (γλυκό) και χάρηκα....!

    Καλό φαίνεται κι έτσι, πάντως!

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα και bienvenue :)
    μας κοψοχολιάσατε Witch αλλά η deli καθάρισε μέσω sms. Ελπίζω να περάσατε καλά και να ανανεωθήκατε.
    Φιλιά και καλό μήνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κόρη μινωίτισσα, ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον:)

    θα σας απάντησω με ένα συμβατικό "καλά", ήταν ένα κολασμένο καλοκαίρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To επιμύθειο μου άρεσε!
    Eλπίζω τουλάχιστον να ξεκουραστήκατε κάπως... ή όχι;
    Βλέπω τις φέτες μάνγκο, την επιλογή font, το όλο στήσιμο της φωτό, τελικά φωνάζει από μακρυά ότι έχουμε να κάνουμε με μια μαγισσούλα με καλλιτεχνική ψυχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ..but she violently..violates her nature;)

    γλυκειά Juanita, δεν απαντώ για την ξεκούραση, θα φανώ γκρινιάρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α, μην φοβάστε μαγισσούλα!
    Σας έχω πει τί σημαίνει Quejica;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. w ti omorfes oi syntages sas! Sygxarhthria despoinis. 8elw na arxisw na tis ftiaxnw mia mia. Alla mhpws 8a mporousate na mou peite poy mporw na vrw vazakia kai mpoukalakia gia arwmatakia sxetika f8hna? Eyxaristw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Juanita
    να υποθέσω γκρινιάρα, μουρμούρα;)

    @nistiko arkoudaki,
    κάποια μπουκάλια τα ανακυκλώνω, ορισμένα βάζα αναγκαζομαι δυστυχώς να τα αγοράζω απο το νετ..
    μερσί για τα καλά λόγια:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αχ εχω ξετρελαθει!!! θελω να μαγειρεψω σουφλε ΤΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. αγαπητη μαγισσα, ειμαι καινουργια στο χωρο του μπλογκιν και ομολογω πως νοιωθω λιγο αβολα γιατι δεν γνωριζω πως λειτουργουν τα πραγματα. anyway, θα μαθω. ωστοσο δεν ειμαι αδαης στο χωρο των "μαγικων" συνταγων ομορφιας -δεν ειμαι και expert αλλα πριν απο μερικες ημερες ενθουσιασμενη καθως ημουνα με την ανακαλυψη του μπλογκ σου εφτιαξα το καταπληκτικο σου σουφλε( για μενα και τις αγαπημενες φιλες και συνοδοιπορους) However,προέκειψε το εξης προβλημα: μολις εθερμανθην ολιγον η ατμοσφαιρα, ενεφανησθη διαχωρισμος και παρόλο που ξαναχτηπησα στο μιξερ το σουφλεδακι παρεμεινε λειαν λιπαρο. στη συνεχεια το εβαλα στο ψυγειο αλλα η υφη του ουδεμιαν σχεση εχει με το αρχικο προιον ως προς την εμφανιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υ.Γ.Μηπως θα μπορουσες να προτεινεις κάποια λυση; Ευχαριστω και ευελπιστω σε περισσοτερη επικοινωνια.Νάσαι
    καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ρόδια dear,
    Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά μόλις σήμερα είδα το σχόλιο..
    Αν θες δίνε πρωτα ένα σημα στο πρόσφατο ποστ.
    Σίγουρα η θερμοκρασία επηρεάζει τα butters αλλά τι εννοείς διαχωρίστηκε? αφού έχει μόνο λιπαρή φάση.
    Αν εννοείς ότι έχασε την απαλή και αφράτη υφή του, τότε ναι, μπορεί να γίνει. Το 'αφησες σε μέρος δροσερό? Τι βουτυράκια έβαλες?
    Την άλλη φορά μείωσε την αναλογία των ρευστών ελαίων, βάλε περισσότερο βούτυρο κακάο και για τη μείωση της λιπαρότητας μην ξεχνάς το corn flour. Mπορεις να το αντικαταστήσεις και με ταλκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)