Όσες φορές και να πάω στο Πήλιο, αυτό το ξάφνιασμα του ματιού δεν παύει. Χάνομαι σε ένα όργιο χρωμάτων και εναλλαγών.
Η σχεδόν σκανδαλώδης φύση..
Το ασυνήθιστο μπλε του Αιγαίου..
Οι αμέτρητες κρήνες που ξεφυτρώνουν και μέσα από δέντρα.
Την εποχή αυτή οι μηλιές, μονοκαλλιέργεια από το Ανήλιο μέχρι τη Ζαγορά, κάνουν πάρτυ. Είναι η εποχή της καρποφορίας τους, τα προκλητικά μήλα μου φωνάζουν: κόψε με!
Το ίδιο μου φωνάζουν και τα αχλάδια..
Τα κάστανα θα πρέπει να κάνουν υπομονή για δύο μήνες ακόμη..
Και πάνω που το είχα πάρει απόφαση (νεύρα, πολλά νεύρα ) πως δεν επρόκειτο τουλάχιστον για φέτος να βρω βαλσαμόχορτο, έχει περάσει άλλωστε η εποχή του όπως για τα περισσότερα βότανα, νάτο μπροστά μου!
Βέβαια, βρήκα τόσο, όσο βλέπετε στη φωτό..δείγμα..Δεν πτοήθηκα όμως. Τώρα το βοτανάκι ξεκουράζεται σε ΒΙΟ ελαιόλαδο και σε κανα μήνα θα έχω 50ml από δικό μου βαλασαμόλαδο!
Περπατώντας στα δασώδη μονοπάτια, έκανα και μια καινούργια γνωριμία, το σαμπούκο!
Sambucus nigra, Caprifoliaceae
Η σχεδόν σκανδαλώδης φύση..
Το ασυνήθιστο μπλε του Αιγαίου..
Οι αμέτρητες κρήνες που ξεφυτρώνουν και μέσα από δέντρα.
Την εποχή αυτή οι μηλιές, μονοκαλλιέργεια από το Ανήλιο μέχρι τη Ζαγορά, κάνουν πάρτυ. Είναι η εποχή της καρποφορίας τους, τα προκλητικά μήλα μου φωνάζουν: κόψε με!
Το ίδιο μου φωνάζουν και τα αχλάδια..
Τα κάστανα θα πρέπει να κάνουν υπομονή για δύο μήνες ακόμη..
Και πάνω που το είχα πάρει απόφαση (νεύρα, πολλά νεύρα ) πως δεν επρόκειτο τουλάχιστον για φέτος να βρω βαλσαμόχορτο, έχει περάσει άλλωστε η εποχή του όπως για τα περισσότερα βότανα, νάτο μπροστά μου!
Βέβαια, βρήκα τόσο, όσο βλέπετε στη φωτό..δείγμα..Δεν πτοήθηκα όμως. Τώρα το βοτανάκι ξεκουράζεται σε ΒΙΟ ελαιόλαδο και σε κανα μήνα θα έχω 50ml από δικό μου βαλασαμόλαδο!
Περπατώντας στα δασώδη μονοπάτια, έκανα και μια καινούργια γνωριμία, το σαμπούκο!
Sambucus nigra, Caprifoliaceae
O σαμπούκος είναι φυλλοβόλο θαμνοειδές φυτό, συνήθως αυτοφυές σε δροσερά δασώδη εδάφη. Γνωστός από την αρχαιότητα, με συχνές αναφορές στον Ιπποκράτη, το Διοσκουρίδη και τον Πλίνιο. Θρυλείται πως το όνομά του προέρχεται από τη λέξη “σάνδυξ”, που στην αιολική διάλεκτο σημαίνει το βαθυκόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, οφείλει την ονομασία του στη σαμβύκη, μουσικό όργανο της αρχαιότητας που κατά πάσα πιθανότητα κατασκευαζόταν από τον ξυλώδη κορμό του.
Η περίοδος της ανθοφορίας του είναι ο Ιούνιος- Ιούλιος, τα άνθη του είναι μικρά, αρωματικά με υπόλευκο χρώμα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο πλούσιο σε τερπένια, γλυκοσίδια, βλεννώδεις ουσίες και τανίνες. Με τα άνθη του παρασκευάζεται ανθόνερο (Aqua sambucus) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμητολογία για τις στυπτικές, λευκαντικές και μαλακτικές του ιδιότητες. Το έγχυμα των αποξηραμένων ανθέων, εκτός του ότι μας δίνει μια πρώτης τάξεως τονωτική λοσιόν, είναι εφιδρωτικό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις κρυολογήματος και μικρών εγκαυμάτων.
Πληροφορίες από:
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon & Schuster
~Ρ. Γκόλιου, 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Μαλλιάρης Παιδεία
Εγώ όμως πέτυχα τον σαμπούκο στην καρποφορία του!
Οι deep purple στρογγυλοί μικροί καρποί του περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, C, φολικό οξύ, τανίνες, στερόλες & πρωτεΐνες. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιατρικών οίνων. Στο Πήλιο φτιάχνουν λικεράκι και γλυκό του κουταλιού. Εν τω μεταξύ, μου έκανε εντύπωση πως στην περιοχή, ο σαμπούκος ονομάζεται και μύρτιλλο! Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για το γνωστό μύρτιλλο (Vaccinium myrtillus), μα δεν μπόρεσα να τους πείσω :)
Μάζεψα τις πορφυρές αυτές μπίλιες που τώρα κολυμπούν σε βότκα παρέα με ζάχαρη και περιμένουν να γίνουν λικεράκι..
Το λικεράκι έχει δρόμο ακόμη, αλλά voila ένα μικρό ανέτοιμο δείγμα, μόνο και μόνο για να κάνει παρέα στο γλυκό του κουταλιού από σαμπούκο, ένα μίνι βαζάκι, ευγενική προσφορά ευγενικής Πηλιορείτισσας..
Ωραία! Λικεράκι φτιάξαμε, γλυκό κουταλιού όμως; Φτιάξαμε και από αυτό. Με εμφανή τα σημάδια στα πόδια μου αλλά με γενναιότητα περισσή, πολιόρκησα τα βατόμουρα.
Rubus alleghaniensis, Rosaceae
Η περίοδος της ανθοφορίας του είναι ο Ιούνιος- Ιούλιος, τα άνθη του είναι μικρά, αρωματικά με υπόλευκο χρώμα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο πλούσιο σε τερπένια, γλυκοσίδια, βλεννώδεις ουσίες και τανίνες. Με τα άνθη του παρασκευάζεται ανθόνερο (Aqua sambucus) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμητολογία για τις στυπτικές, λευκαντικές και μαλακτικές του ιδιότητες. Το έγχυμα των αποξηραμένων ανθέων, εκτός του ότι μας δίνει μια πρώτης τάξεως τονωτική λοσιόν, είναι εφιδρωτικό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις κρυολογήματος και μικρών εγκαυμάτων.
Πληροφορίες από:
~Richard Mabey, The New Age Herbalist, Simon & Schuster
~Ρ. Γκόλιου, 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Μαλλιάρης Παιδεία
Εγώ όμως πέτυχα τον σαμπούκο στην καρποφορία του!
Οι deep purple στρογγυλοί μικροί καρποί του περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, C, φολικό οξύ, τανίνες, στερόλες & πρωτεΐνες. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ιατρικών οίνων. Στο Πήλιο φτιάχνουν λικεράκι και γλυκό του κουταλιού. Εν τω μεταξύ, μου έκανε εντύπωση πως στην περιοχή, ο σαμπούκος ονομάζεται και μύρτιλλο! Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για το γνωστό μύρτιλλο (Vaccinium myrtillus), μα δεν μπόρεσα να τους πείσω :)
Μάζεψα τις πορφυρές αυτές μπίλιες που τώρα κολυμπούν σε βότκα παρέα με ζάχαρη και περιμένουν να γίνουν λικεράκι..
Το λικεράκι έχει δρόμο ακόμη, αλλά voila ένα μικρό ανέτοιμο δείγμα, μόνο και μόνο για να κάνει παρέα στο γλυκό του κουταλιού από σαμπούκο, ένα μίνι βαζάκι, ευγενική προσφορά ευγενικής Πηλιορείτισσας..
Ωραία! Λικεράκι φτιάξαμε, γλυκό κουταλιού όμως; Φτιάξαμε και από αυτό. Με εμφανή τα σημάδια στα πόδια μου αλλά με γενναιότητα περισσή, πολιόρκησα τα βατόμουρα.
Rubus alleghaniensis, Rosaceae
Η βατομουριά είναι αειθαλής αναρριχόμενος θάμνος που φέρει διετείς μίσχους, οι οποίοι με τη σειρά τους αναπαράγουν νέους βλαστούς. Ανθοφορεί στις αρχές του καλοκαιριού δίνοντας υπέροχα λευκορόδινα άνθη. Ο φλοιός της ρίζας και τα φύλλα της περιέχουν μεγάλη ποσότητα από τανίνες, γι'αυτό το έχγυμά τους μας δίνει μια άριστη λοσιόν με στυπτικές και τονωτικές ιδιότητες, ιδανική για τις λιπαρές επιδερμίδες.
Oι καρποί της, είναι μια μικρή αποθήκη βιταμινών (Α, Β6, Β12, φολικό οξύ, νιασίνη, C, E, K) και μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο. Ακόμη περιέχουν ελλαγικό οξύ που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ και πηκτίνη.
Τα βατόμουρα κόποις κτώνται..
Μάζεψα που λέτε μετά κόπων, ακριβώς 1.033 γραμμάρια βατόμουρα και έφτιαξα γλυκό του κουταλιού. Voila la recette:
βατόμουρο γλυκό κουταλιού
~1 κιλό βατόμουρα
~600 γρ. ζάχαρη (έβαλα ξανθή)
~1 κούπα (250 ml) νερό
~2 κ.σ. χυμό λεμονιού
·Πλένουμε καλά τα βατόμουρα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη για μια νύχτα. Έτσι θα παραχθεί φυσικό σιρόπι. Αν δεν είναι ώριμα και δεν δούμε σιρόπι, τότε προσθέτουμε το νερό.
·Βράζουμε το μίγμα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κάνουμε το τεστ: Σε ένα πιάτο ρίχνουμε 1-2 σταγόνες σιροπιού. Αν αυτό σταθεί σχηματίζοντας μια στρογγυλή purple μπαλίτσα, τότε έδεσε!
·Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
·Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει .
·Το χτυπάμε αλύπητα :)
Voila το..
Κατόπιν όλων αυτών, Scorpions, The house of the rising sun.
Σας αρέσει το Πήλιο; Αν ναι, δείτε το και στην πορτοκαλί φθινοπωρινή του εκδοχή.
Τα βατόμουρα κόποις κτώνται..
βατόμουρο γλυκό κουταλιού
~1 κιλό βατόμουρα
~600 γρ. ζάχαρη (έβαλα ξανθή)
~1 κούπα (250 ml) νερό
~2 κ.σ. χυμό λεμονιού
·Πλένουμε καλά τα βατόμουρα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη για μια νύχτα. Έτσι θα παραχθεί φυσικό σιρόπι. Αν δεν είναι ώριμα και δεν δούμε σιρόπι, τότε προσθέτουμε το νερό.
·Βράζουμε το μίγμα μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κάνουμε το τεστ: Σε ένα πιάτο ρίχνουμε 1-2 σταγόνες σιροπιού. Αν αυτό σταθεί σχηματίζοντας μια στρογγυλή purple μπαλίτσα, τότε έδεσε!
·Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
·Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει .
·Το χτυπάμε αλύπητα :)
Voila το..
Κατόπιν όλων αυτών, Scorpions, The house of the rising sun.
Σας αρέσει το Πήλιο; Αν ναι, δείτε το και στην πορτοκαλί φθινοπωρινή του εκδοχή.
είναι αυτό το άτιμο το Πήλιο η χαρά του ανθρώπου ... όλο χρώματα και μυρωδιές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σας ευχηθώ καλό χειμώνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου λείψατε! Ωραίες φωτογραφίες, μου φαίνεται πως περάσατε υπέροχα!
Εγώ πήγα στην Μήλο!! Την γνωρίζεται; Πέρασα θαυμάσια!!
μαγισσουλα μου, επιτελους ηρθα! Αυτες οι συνδεσεις dsl ειναι εκενευριστικοτατες. Ενα μηνα χωρις ιντερεντ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν προλαβαινω να διαβασω αυτα που εγραψες, με καλει το καθηκον.
Οτνα ξεμπερδεψω με το καλο σε μισο+ χρονο θα μπω μια μερα ολοκληρη εδω και θα πεσει πολυ μελετη. Θα διαβασω καμια δεκαρια και παραπανω αναρτησεις μονοκοπανια.
Θελω να σου στειλω mail να σου πω κατι αλλα θα μαλλον θα αργησω γιατι το πληκτρολογημα θελει το χρονο του.
Ζωντας με 3 και κατι το πολυ ωρες υπνο (απο τις 7 ξαπλας) ημερισιως, επιτελους ο οργανισμος μου καταλαβε οτι ο υπνος δεν ειναι του στυλ του.
Καμια φορα σε ζηλευω γιατι εχεις ενα παθος, τα ελιξιρια, ενω εγω δεν εχω κανενα....
Ωωωωω! Μα τι χορταστικό ποστ! Τι να πρωτοσχολιάσω; Τις ομορφιές του Πηλίου; Το βαλσαμόχορτο; Το σαμπούκο; Τα (δηλητηριώδη-χε-χε) βατόμουρα; Το γλυκό; Το λικέρ; Το ότι με ξεμπροστιάσατε για τη μαγειρική μου; Χαχα! Και φυσικα θα σχολιάσω ότι είστε τόσο καλύτερη στη μαγειρική, όσο εγώ στην παρασκευή σαπουνιών και ελιξηρίων, χεχε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛικέρ βατόμουρο έβαλα κι εγώ να γίνεται και τώρα που έμαθα ότι δεν είναι δηλητηριώδη (χαχα) θα το βάλω σκοπό του χρόνου το καλοκαίρι να κρατάω σακούλα όταν πηγαίνω στα βουνά!
Περιμένω πως και πως την ανάρτηση για το Τζάντε dear!
Σμακ!
χεχεχε...μυρίζομαι λικέρ βατόμουρο κατα τα μέρη μου ....? εδώ είμαι εγώ να σας πω ποια είναι η καλύτερη!!!! πίνω και δηλητηριώδη ροφήματα διότι ως γνωστόν κακό σκυλί ...και τα λοιπά και τα λοιπά ....
ΑπάντησηΔιαγραφήμα δεν ειναι μαγεια αυτο το πηλιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήεμπνεει και ξανα-εμπνει! κι αμα εισαι και λιγο δημιουργικος ανθρωπος, αρπαζεις τη μαγεια απο τα μαλλια (τωρα την εβγαλα αυτη την εκφραση)
ωραιες φωτο, ωραιο μυρτιλλο(!)-λικερ!
αλλα προτιμω το γλυκο του κουταλιου.... τωρα το σαμπουκος -μυρτιλλο δεν το εχω δοκιμασει,, το βατομουρο ομως, μου αρεσει!!
καλως ορισες, καλως ξαναρθες, καλως σε ξαναβρηκαμε!
νιαου ;-)
μαρίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήMη μου ευχηθείτε τέτοιο πράγμα να χαρείτε, με 35 βαθμους..
Ωραία πέρασα, χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω και ναι γνωρίζω τη Μήλο πολύ καλά και την αγαπώ πολύ. Λατρεύω Κυκλάδες!
babe
επέστρεψες! καλή σχολική χρονιά. Μην πιέζεσαι τόσο μικρό, θα τα καταφέρεις είμαι σίγουρη.
Ενα πάθος? αααα, έχω κι άλλα, αλλά εσύ καλά κάνεις και δεν έχεις κανένα, είσαι μικρό;-)
χμμμμ..κόρες
deli
ετσι είμαι εγω, χορταστικιά!
Είμαι πολύ καλύτερη μαγείρισσα απο εσας, τόσο καλύτερη που ποτέ δε θα δοκιμάσετε κάτι από τα χεράκια μου για να μην αισθανθείτε άβολα :)
Από το ποστ για το Τζάντε, θα θέλετε να σας κρατήσω ένα κομματι;-)
Μινωίτισσα
Ξέρω πως σας αρέσει το Πήλιο..
Πως? ήρθατε στο τίμιο μπλογκ μου να ζητήσετε το δηλητηριασμένο παλιολικέρ της deli?
Φταίω εγώ να σας προσφέρω συνταγή κρεμας με συστατικά έκπληξη;-)
θέλω δηλητηριώδη λικέρ και συνταγή κρεμούλας με άρωμα από δηλητηριώδη βατόμουρα αυστηρά εμπνευσμενη απο τας διακοπάς ...διότι αν και δεν σας το πα, οι αλλες μαγειρικές δεν με θέλουν καθόλου, μάζι με τα μούρα που μάζεψα για να φτιάξω μια ωραία ταχα μου μαρμελάδα πέταξα και την κατσαρόλα ...λοιπόν καλύτερα κριτής παρά ζαχαροπλάστης !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήcarissima
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς σας βρήκα επίσης!
Ναι, ναι, το Πήλιο είναι ξελογιαστικό..
Κι όμως το γλυκό σαμπούκος που μου έδωσε μια κυρία του συνεταιρισμού Ζαγοράς, είναι καλό! για όσους τουλάχιστον θέλουν να ξεφευγουν από τα συνηθισμένα..Για το λικέρ προβληματίζομαι, μήπως θα έπρεπε να του δώσω "χαρακτήρα" με ένα άρωμα..αλλά τι?
Για το βατόμουρο δεν το συζητώ, και στο γιαουρτι και γέμιση για τα μπισκότα και σκέτο με καφεδάκι, είναι τέλειο :)
Μη σκοτώνεστε καλές μου, διότι όπως καλά γνωρίζετε είμαι ειδικιΑ στα λικέρ! Όσο για το αν θα ταξιδέψει στην Κρήτη, μόνο σε συσκευασία ακριβής εσάνς δυστυχώς, γιατί με τα 150 γρ. βατόμουρα που μαζέψαμε μετά της κυρίας από δω, μόνο δείγμα-sample που λέει και μια ψυχή λικέρ θα δω. Άντε μην πάρω τα βουνά πάλι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε θα δοκιμάσω συνταγή από τα χεράκια σας τα κρινοδαχτυλένια; Με απειλείς; Θα σου φτιάξω κρέμα και θα σε βάλω να τη φοράς!!!
Από το ποστ για Τζάντε, θέλω πολλά κομμάτια, ειδικά την έκπληξη!
Ξέχασα: Ορε τι ωραίο sample ήταν εκειό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)))
Ωωωω, άπονη Mινωίτισσα πεταξατε τα μούρα?
ΑπάντησηΔιαγραφή..για την κατσαρόλα ποιος νοιάζεται;-)
Απαρνηθήκατε και σεις τη συμβατική μαγειρική? αναίμακτα το δέχτηκε ο..περίγυρος?
Λοιπόν, ιδέα! το επόμενο..ανάγνωσμα που θα λάβετε θα έχει εκχυλίσματα και αρωματα φρούτων του δάσους! βατόμουρου included :)
deli ήμαρτον! θα δοκιμάσεις ότι φαγάκι θες!
ΑπάντησηΔιαγραφήναι βρε παιδί μου, καλό το εκειό το sample αλλά κοντό..
ο περίγυρος αγαπητή μου χαίρεται που έχει γλυτώσει απο τα "χεράκια μου "....
ΑπάντησηΔιαγραφήηντα ΄ναι το sample? σαν να μη καταλαβαίνω πράμα ...ώρα να την κάνω για εκείνη την κρέμα που κοπανάω οτι θα φτιάξω απο το μεσημέρι.
κική κράτα το λικερ εκεί.
Πως χαίρομαι όταν πιάνουν οι απειλές μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κοντό dear, είναι σχετικό. Για μας τους ζουμπάδες, τα κοντά μας πέφτουν ψηλά, ενώ για κοτζάμ μάγισσες δίμετρες είναι απλά sample!
:-))))
τι ωραίο ποστ!
ΑπάντησηΔιαγραφή(να το ξαναπω; μα τι ωραίο ποστ)
λες και σε διακτινίζει οχι στο Πήλιο
(που δεν εχω παει ακομα, αλλά που ίσως..)
αλλά στο φθινοπωρο απευθείας.
στο πορτοκαλί και διάφανο φθινόπωρο
:))
μ' άρεσε μάγισσα μου, πολύ :))
πώς φαίνεται ότι πήγατε διακοπές μάγισσα! το βαλσαμόχορτο ξεκουράζεται με αντιηλιακό, τα σαμπουκομπιρμπίλια κολυμπάνε, βότκες, ξεφαντώματα!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι multi τόπος αυτό το Πήλιο, πράγματι, κάτι ξέρανε οι κένταυροι. Θαύμα ανάρτηση, την καταφχαριστήθηκα όπως πάντα, καθώς και τα ζηλευτά δημιουργήματά σας:) κι άλλο πλιζ!
μια ιδέα για τον αρωματισμό του λικέρ: τι λέτε για juniper berries (άρκευθος?)
Axxxxxxxxxxxxxx βρε Μάγισσα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα θα σου πω...σε υψόμετρο 2000 μέτρων ,στην Νότια Πίνδο ,φυτρώνουν κάτι αγριοφράουλες μούρλια....
Ε εκεί ανέβηκα το καλοκαίρι και τις τρύγησα για τα καλά...
Μόνο που δεν ήμουν μόνη για να μαζέψω και να τις κάνω γλυκάκι ή λικεράκι..
Αχχχχχχχχχχχ τι όμορφη που είναι η Ελλαδάρα μας!!
oταν λεμε οτι σ'εφαγε η κουζινα κυριολεκτουμε δλδ!Το μονο που με τρομαζει ειναι οτι θα περασει κανας μηνας μεχρι να συνελθεις και να γραψεις νεο ποστ,χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά,μαγισσα σερι...και καλο χειμωνα που δε λεει να'ρθει ουτε εδω στα βορεια.
μινωίτισσα
ΑπάντησηΔιαγραφήαφού ο περίγυρος χαίρεται, εσεις πρέπει να πετάτε!
deli
κοντό ήταν σε λέω ;-)
Mαριλένα
Σε ευχαριστώ πολύ : )
Πως? Δεν έχετε πάει Πήλιο?? Τις βαλίτσες και γρήγορα!
heart εξαγώγιμη,
όντως κάτι ξέραν οι κένταυροι..
Σας άρεσε? Χαίρομαι!
Λετε να πειραματιστώ με τον άρκευθο? Και που να βρω τα μπέρις του? Τα συμβατικά κανέλα, γαρίφαλο, αστεροειδής, λετε ότι είναι too classic?
Ή να κάνω extremities με μαστίχα?
ξανθιά
ιιιιιιιιι!!!!
Θέλω και εγώ Πίνδο και αγριοφράουλες!! Διάβασα πως στο Πήλιο έχει και από αυτές –άντε ψάξε βρες τις-.
Υποθέτω πως το ψυχρότερο κλίμα της Πίνδου και το υψόμετρο που αναφέρεις, ευνοούν την καρποφορία ακόμα και στην καρδία του καλοκαιριού.
Μη νομίζεις, μάζευα τα καλούδια στις βόλτες μου και τα έφτιαξα τις μικρές ώρες λίγο πριν ξεκινήσω για Τζάντε.
Εύα αγαπημένη μου!
Πόσο χαίρομαι που σε ακούω! Είσαι μόνιμα πια στα βόρεια? Εύχομαι να είσαι καλά : )
Δε θα το’λεγα πως το γλέντησα στην κουζίνα, αυτοί οι καρποί έχουν λίγες απαιτήσεις.. Άσε που σαμπούκος μου έφτιαξε κάτι δάχτυλα καταpurple! Ξέχασα να το πω αυτό..
Μάγισσα το μόνο που ξέρω είναι ότι φυτρώνουν κάτω από τις φτέρες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήμάγισσα, εγώ τα βρίσκω και στο σουπερμάρκετ, αν θέτε επίτε μου να σας στείλω. Μα και οι κλάσικ κι εξτρίμ ιδέες μου ακούγονται καλές. Τι θυμήθηκα τώρα, ένα βαθυμώβ λικέρ που είχε η μαμάν τα παλιά τα χρόνια:) που το λέγαν "παρφέ ντ'αμουρ", σας λέει τίποτα; τι να ταν άραγε, μόνο χρώμα; τι αρωματικά να είχε;
ΑπάντησηΔιαγραφήημουν σιγουρη πως δεν το γλεντησες μαγισσουλα,χαχα!Βορεια πια,τοσο που ολο "ναι,για"λεω αντι για "ναι,αμε".Παντως,θα πανηγυρισω εστω και στα κρυφα την Κυριακη,χιχιχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήα, ξανθιά! δεν το ήξερα αυτό..όχι τίποτα αλλο, οι φτέρες κάνανε πάρτυ εκεί...κλαψ..
ΑπάντησηΔιαγραφήheart
μα τι στο καλο, όλα τα έχει αυτό το σ/μ σας? να του στείλω συγχαρητηριο τηλεγραφημα..η τεσκο ειναι, η σαινζμπερι?
Λοιπόν με βάλατε σε τριπάκι με το parfait amour. Είμαι σίγουρη πως υπάρχει ακόμα, είναι γαλλικής προέλευσης, και το thirsty.gr λέει πως ειναι απο μπρεντυ και αρωματικα κυρίως λεβάντα.
Βρήκα όμως και 1 φορουμακι γαλλικο, τσιμπήστε την συνταγή :)
1 καψα βανιλιας
30g de θυμάρι
10g noix de μοσχοκαρυδο
1l d'νερο
2l d'eau de vie, αυτό δεν πρέπει να ειναι καθαρό αλκοολ, εμεις θα το κανουμε με βοτκα!
2 clous de γαριφαλο
1.5kg de ζαχαρη
20g de cannelle μπαστουνακι
50g de zeste de λεμονιου
10g de gaines de κοριανδρου
Recette : Εκχυλιζουμε για 8 μερες στο eau de vie=βοτκα όλα τα αρωματικά. Φτιαχνουμε σιροπι με νερο και ζαχαρη και το προσθετουμε. Ανακατευουμε και το αφηνουμε για 8 μερες. Φιλτραρουμε και αν θεμε να ειμαστε παραδοσιακαι, χρωματιζουμε με μπλε & κοκκινο=μωβ χρωμα!
Μμμμ, δεν ειναι κακή ιδεα να πάρω κανένα αρωματικό απο εδω :)
α, Εύα! μόνιμα πράγματα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤουλάχιστον θα έχω το αβανταζ να πανηγυρίσω χωναχτά ;-)
χιχιχι, γελάκι πονηρό, γουστάρω που σας τσιγκλώ κι ευχαριστώ για το ρισέρτς! κάντε το ποστάκι αρωματικό, μη μείνει στα σχόλια. Τα σ/μ εδώ πολύ μούλτι και αβαν γκαρντ, από σιρόπι αγάβης μέχρι τζούνιπερ μπέρις, let me know ό,τι θέτε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ δεν έσκυβες λίγο βρε ευλογημένη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο το ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Και το Πήλιο -έχω 2 χρόνια να πάω, μα μου λείπει!- και τα γλυκά του κουταλιού του
(ξέρω, θα με πεις λιχούδα, μα... :))) )
κρατάω τη συνταγή για τα βατόμουρα, και το τραγούδι
(έχουμε τα ίδια αγαπημένα..! )
Φιλιά μαγισσούλα μου, καλό Σαββατοκύριακο!!!
Αχ τι καλά που ήρθατε μαγισσά μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι ωραία εγκαίνια κάνατε με αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες και τις συνταγές σας!
Εμένα πάντως το Πήλιο είναι απο το αγαπημένα μου μέρη. Και θάλασσα, και δροσιά και υπέροχη φύση και ο Βόλος με τα τσίπουρα δίπλα! Τέλεια!
Ανυπομονώ να τελειώσω με την τελευταία (επιτέλους!)εργασία για να ασχοληθώ εκτεταμένα με την παρασκευή σαπουνιών! Πάντως, να σας ενημερώσω ότι δεν έμεινα άπραγη! Έφτιαξα σαπουνάκια(ριμέικ!)-scrub βρώμης, και κρεμούλα για την μουρίτσα! Θα ανακοινώσω τις συνταγές εντός ΣΚ!
Καλώς μας ήρθατε!
Να πω ότι σε θαυμάζω; Λίγο θα'ναι... Να'σαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις στα όμορφα και να μας μαγεύεις.... Φιλιά και καλό σαβ/κο!
ΑπάντησηΔιαγραφήbonjour :)
ΑπάντησηΔιαγραφήμερσι heart για την ευγενική προσφορά :) Οκ, θα γινει ποστακι όταν όταν το φτιάξω.
ξανθιά :))
καλώς το νατασσάκι!
το γούστο για τα τραγούδια είναι πια επιβεβαιωμένο :)
Κι εγω αγαπω γλυκα Πηλίου :))
star,
καλως σας ξαναβρήκα!
Κι εμεις περιμένουμε με αγωνία να τελειώσετε τις υποχρεώσεις σας για να δουμε επιτέλους τις κρεασιόν σας :)
maria tzirita,
τα αισθήματα αμοιβαία! ευχαριστώ πολύ :)
Άμα λέω εγώ ότι ο προκομμένος άνθρωπος φαίνεται από μακριά... πόσο μάλλον οι προκομμένες μάγισσες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πρωτοθαυμάσω... τις εκδρομές σας, τη βοτανική* σας, τις παρασκευές σας (περιμένω και τις μη βρώσιμες-πόσιμες για να ξανα-θαυμάσω).
*μόνο να σας έβλεπα με το καλαθάκι της κοκκινισκουφίτσας να χοροπηδάτε από βατομουριά σε μηλιά και τούμπαλιν... και τι στον κόσμο...
merci beacoup elie!
ΑπάντησηΔιαγραφήμμμ, δεν κρατούσα καλαθάκι, αλλά ταπεράκι και υπήρχαν κάποιες λίγες διαφορές στο styling :)
Μάγισσά μου,καλώς ήρθες και πάλι και καλό Φθινόπωρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω πως όπου πηγαίνεις,πάντα κάτι βρίσκεις,για να δημιουργείς.
Όμορφο το Πήλιο και απ΄ ό,τι βλέπω,η ίδια χλωρίδα υπάρχει κι εδώ.Βρήκα μάλιστα κι εγώ βαλσαμόχορτο ανθισμένο τέλος του καλοκαιριού.
Επέστρεψα επιτέλους,λίγο νωρίτερα φέτος λόγω βαψίματος σπιτιού.
Eleni, καλό φθινόπωρο και σε σένα?
ΑπάντησηΔιαγραφήέπεσε δουλειά στο σπίτι βλέπω..
Πως ίδια χλωρίδα?? Σου'ρχομαι :)
Ναι,ναι όλο έρχομαι είσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως βάλσαμο,βατόμουρα,μηλιές αχλαδιές έχουμε,για σαμπούκο δεν ξέρω,θα ρωτήσω.Και βρύσες στο χωριό επίσης.Ακόμη και τον ίδιο καιρό,αφού στην ΕΜΥ κοιτάζουμε πάντα προς Θεσσαλία.
Ναι,ναι όλο έρχομαι είσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως βάλσαμο,βατόμουρα,μηλιές αχλαδιές έχουμε,για σαμπούκο δεν ξέρω,θα ρωτήσω.Και βρύσες στο χωριό επίσης.Ακόμη και τον ίδιο καιρό,αφού στην ΕΜΥ κοιτάζουμε πάντα προς Θεσσαλία.
ωωωωω, μου την είπατε κόρη unstoppable!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ακούσει πολλα καλά για τη Β. Εύβοια, για κάποιο -ανεξηγητο- λόγο δεν έχω ερθει ακόμα..
Μου φαίνεται πως θα κάνω πρώτα μια μικρη αναγνωριστική βόλτα -μια και δεν είναι μακριά- και μετά θα θρονιαστώ το καλοκαίρι..
Πρέπει να πέρασες πολύ καλά, αγαπητή μάγισσα. Χαίρομαι [και ζήλεψα τα μήλα, τα λουλούδια, τα μούρα, το κέφι σου...].
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό φθινόπωρο.
Θα σε περιμένω,όποτε θέλετε κοπιάστε.Mόνο τηλεφώνησε πριν,μήπως εκείνη την περίοδο βρίσκομαι Αθήνα.Το φαντάζεσαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήmamma
ΑπάντησηΔιαγραφήήταν πολύ καλό αλλά λίγο..
Καλό φθινόπωρο και σε σένα :)
Eleni
όοοοχι, δε θα την πατήσω, θα λάβω όλα τα αναγκαία μέτρα :)
απο τη χαρα μου που κανει ψοφοκρυο εδω στας Σαλονικας,ειπα να κανω και μια ασχετη ερωτηση.Θελω να φτιαξω διαφορα λαδακια που χρειαζουμι...τι λαδι να χρησιμοποιησω ως βαση;Χεχεχε,ερωτηση νουμερο 2...ΑΝ ζεστανω το λαδι που περιεχει το βοτανο-μπαχαρικο θα εχω αποτελεσμα ή να επιμεινω στον ηλιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανααααααα βοηθεια!
Εύα ντίαρεστ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω για ποιό λόγο χρειάζεσαι τα λαδάκια. Αν δεν θέλεις μεγάλες ποσότητες, θα πρότεινα να εκχυλίσεις τα βότανα στο λάδι με τη μεθοδο της bain marie ή σε υδρόλουτρο. Στο υδρόλουτρο μπορείς να εκχυλίσεις 2-3 διαφορετικά βότανα με μικρα πυρεξ. Θα τα αφήσεις σε πολύ χαμηλή φωτιά για πάνω από μια ώρα.
Διαφορετικά στον ήλιο, προσοχή όμως στην οξείδωση, θα χρειαστείς αρκετη ποσότητα βιτ. Ε.
Για να αποφύγω την οξείδωση, πολλές φορές προτιμώ να κάνω την εκχύλιση, όχι στον ήλιο ή εν θερμώ, αλλά σε μέρος δροσερό και σκοτεινό (μέθοδος της υπομονής). Η βιτ. Ε απαραίτητη.
Αν θες το λάδι για το πρόσωπο, να πάρεις φουντουκέλαιο που είναι κατάλληλο για τις λιπαρές επιδερμίδες.
Το αμυγδαλέλαιο είναι το all time classic, και το ελαιόλαδο κάνει μια χαρά για μασάζ ή θεραπευτικές χρήσεις. Για το πρόσωπο θα το συνιστούσα στις ξηρες επιδερμίδες.
ΥΓ Πες μου αν το μέηλ σου ισχύει, θελω από καιρό να σου πω smth, αν δεν βαριέσαι στείλε ένα κενό να απαντήσω.
σμακ :)
Μάγισσα,γεια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή έχω μέρες να επικοινωνήσω,πέρασα να σου ευχηθώ καλό Σαββατοκύριακο,καλή ξεκούραση... ή μήπως ευκαιρία για δημιουργικές ενασχολήσεις;
φιλιά!
merci Eleni ευγενεστάτη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήτι να πω..στέναξαν οι καναπέδες..
Μάγισσά μου,κι εγώ αυτές τις μέρες κάθομαι,μέχρι να τελειώσει το βάψιμο.Αλλά μετά;Άστα,φαντάζεσαι τι με περιμένει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και ο καιρός χάλια,κρύο αρκετό,μέχρι καλοριφέρ ανάψαμε.
Ααααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοργκανα μου
ανανεωμενη μου χρυσοχερα!
Σε ενεπνευσε το θείο Πηλιο ε?
Απιθανο ποστ!!!!
Το καταχαρηκα...σε καταχαρηκα.
φιλια πολλα
Ελένη, χειμώνας από τώρα ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ετοιμάσω τότε κάτι καλοκαιρινό..
=============================
κόρη βασιλική,
ευχαριστώ πολύ :)
Ερώτηξις αγαπητή μου μαγισσούλα:
ΑπάντησηΔιαγραφήαιθέρια ελαιάκια μπορούμε να φτιάξουμε δηλαδή, βάζοντάς τα σε λαδάκι βιολογικό για Χ χρονικό διάστημα;;
(απορία ασχέτου κορασίδος)
Θενκς και μουτς!
Όπου "τα" τα βοτανάκια φυσικά ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήωωω, dark maiden, όχι..
ΑπάντησηΔιαγραφήτα αιθέρια έλαια παράγονται με απόσταξη (τα περισσότερα δλδ)ή καποιες αλλες τεχνικες.
Το έλαιο, λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει, μπορεί να εκχυλίσει ένα ποσοστό από τα δραστικά συστατικά και τα αιθέρια των βοτάνων.
Μπορείς με αυτό τον τρόπο να πάρεις κάποιες από τις ιδιότητές τους, αλλά δεν συγκρίνονται σε καμμια περίπτωση σε δραστικότητα με τα αιθέρια.
Σας ευχαριστώ τα μάλα αγαπητή μου δασκάλα :)
ΑπάντησηΔιαγραφή