24 Σεπτεμβρίου 2008

Σαπούνι γιασεμί (Το Τζάντε & τ’ αρώματα)


Όπως και στα της πολιτικής, αν κάποιος βασίζονταν στα καλοκαιρινά δελτία των 8 για να σχηματίσει άποψη για τη Ζάκυνθο, μάλλον θα κατέληγε σε λάθος συμπέρασμα. Το πιθανότερο είναι να ταύτιζε το νησί με τo εφηβικό el dorado, το Λαγανά, που -η αλήθεια είναι- δεν είναι εύκολο να τον διακρίνεις πίσω από το ροζ πλαστικό σκηνικό.

Αν πάλι θα θέλαμε οπωσδήποτε να δώσουμε έναν ορισμό στο νησί, ορίστε, διαβάστε: Τι εστί Ζάκυνθος.

Άρθρο-αφιέρωμα της 07.08.2007, για την ιστορία, την κουλτούρα και το παρόν του νησιού, από την εφημερίδα Ημέρα τση Ζάκυθος, που αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο. Εξαιρετικές επίσης οι φωτό και τα σχέδια.

Σκάλωσα σε ένα μικρό κομμάτι του αφιερώματος:

“Πέσανε πάνω της να τη βιάσουν, να την εκμεταλλευτούν, να τη βασανίσουν, να την κομματιάσουν, να την κοροϊδεύουν και να κερδίσουν φυσικά, να κερδίσουν από το σώμα της, μαύρο χρήμα.
Ήταν πολύ όμορφη κάποτε.
Αν την κοιτάξεις καλά, θα καταλάβεις και εσύ, κόρη μου, γιε μου. Κάποια σημεία του κορμιού της το φωνάζουν ακόμα.”

Αν κάποιος το διαβάσει με ένα-δυό ζακυνθινούς τόνους πιο κάτω, εύλογα θα καταλάβαινε πως το κείμενο αναφέρεται όχι στο νησί, μα στην Ελλάδα...Με μια ένσταση. Όπως και η Ελλάδα έτσι και η Ζάκυνθος, σε πείσμα της όποιας κερδώας πρακτικής, εξακολουθεί να είναι πολύ όμορφη.

Σκάλωσα κι εδώ:

“Μήπως είμαστε το νησί που μια φωτογραφία του από το «ναυάγιο» ενός τσιγαράδικου, σε μια όμορφη και απόκρημνη ακτή, γέννησε μια αφίσα που έκανε το γύρο του κόσμου;”



Πάντα πίστευα πως από τα χίλια κομματάκια κάθε πλάσματος, τα εννιακόσια ενενήντα εννέα είναι -σχεδόν- ίδια. Το ένα κάνει τη διαφορά. Για τη σημερινή Ζάκυνθο, το Ναυάγιο είναι το χιλιοστό κομμάτι. Εξήντα δευτερόλεπτα για τη θέα “αυτού του τσιγαράδικου, σ’ αυτή την όμορφη και απόκρημνη ακτή” είναι ο λόγος που πρέπει να έρθει κάποιος στο νησί έστω για μια φορά.
Να το πω αλλιώς. Αξίζει, χίλιες φορές αξίζει, να χαρίσει κανείς εξήντα δευτερόλεπτα από τη ζωή του για να δει ένα τέτοιο ναυάγιο.


Από επιτόπιο βοτανικό έλεγχο που διεξήχθη μετά της deli, εξακριβώθηκε πως στο νησί στήνουν χορό όλα τα αρωματικά βότανα. Μάραθος, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι και πολύ-πολύ φασκόμηλο. Ο χορός λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο, γι’ αυτό προγραμματίστε από τώρα..
Εξακριβώθηκε επίσης πως τα ζακυνθινά βατόμουρα δεν είναι δηλητηριώδη! Νo comments.

κάτι μοναδικό..

Θυμόσαστε το ποστ της deli στο aromacooking για μια παλιά αρωματοποιία στο λόφο του Στράνη; Eh bien, τo μυστήριο λύθηκε γιατί μπροστά στη μάγισσα καμιά αρωματική πόρτα δε μένει κλειστή ψυχή μου. Η αρωματοποιία Ραζή, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 λειτουργεί και βασιλεύει και οι κολόνιες της μοστράρουν σε όλα τα μικρά καταστήματα στο λιμάνι παρέα με τσι μάντολες!



αρωματοποιία αυτή διαθέτει  κολόνια με άρωμα μπουγαρίνι για τις κυρίες και με άρωμα γραντούκα για τους άνδρες.

Συνήθως στην ερώτηση τι είναι το μπουγαρίνι και η γραντούκα απάντηση μπορεί να δώσει μόνο Ζακυνθινός...Είναι θαυμάσια άνθη που ανήκουν στη οικογένεια των γιασεμιών. Κι ενώ στις περισσότερες αυλές στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, κυριαρχεί το γνωστό μας χιώτικο γιασεμί, (Jasminum grandiflorum), στη Ζάκυνθο πρωταγωνιστεί το γιασεμί εξ Ανατολής, το Jasminum sambac. Kαι το μπουγαρίνι και η γραντούκα είναι ποικιλίες του εκλεκτού Jasminum sambac που κατάγεται από την Ινδία.

Το γιασεμί (από την περσική λέξη yâsamîn) εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα. Οι Μαυριτανοί, λάτρεις των αρωματικών φυτών, καλλιέργησαν το γιασεμί κυρίως στη Μεσογειακή λεκάνη. Το αιθέριο έλαιό του έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αναλγητικές, επουλωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Το άρωμα του sambac διαφέρει από αυτό του grandiflorum, είναι λιγότερο "γλυκό", οι νότες κορυφής είναι "πράσινες", "φρουτώδεις" και ακολουθούνται από ζεστούς floral τόνους, και τόνους από μέλι και τσάι.

Η προσπάθεια να ξεχωρίσει κανείς τις ποικιλίες sambac, μπορεί να γίνει quite confusing, ρίξτε μια ματιά εδώ..



Το μπουγαρίνι, Jasminum sambac Maid of Orleans, Nyctanthes sambac, είναι το αγαπημένο των ανατολίτικων αρωμάτων. Με αυτό αρωματίζουν το τσάι στην Κίνα, ενώ στην Ινδία οι γυναίκες χρησιμοποιούν μια μάσκα ομορφιάς που φτιάχνουν από τα άνθη του και από πούδρα ρυζιού. Παραπλήσια ποικιλία είναι και η Arabian Nights που φέρει διπλά άνθη.

Η γραντούκα, Jasminum sambac Grand Duke Of Tuscany, (προσέξατε την παραφθορά της ονομασίας;) Nyctanthes sambac, έχει σαρκώδη αρωματικά πέταλα και μοιάζει με μικροσκοπικό τριαντάφυλλο. Θρυλείται πως από το 1665, το λουλούδι αυτό στόλιζε τον κήπο του Δούκα της Τοσκάνης. Ο ερωτευμένος κηπουρός του, πρόσφερε ένα μικρό κλαδί στην αγαπημένη του η οποία πέτυχε να το πολλαπλασιάσει με αποτέλεσμα το ζευγάρι να γνωρίσει και οικονομική άνθιση!





Tι θα μπορούσα να φτιάξω λοιπόν με αυτό το μοναδικό υλικό; Αιθέριο έλαιο jasminum sambac δεν έχω, και για να αποκτήσω θα πρέπει να κάνω σχετική αποταμίευση sicuramente. Έχω όμως κολόνια μπουγαρίνι, 100% Zante stuff!




Έτσι κατέληξα στο Zante soap, ένα πολυτελές σαπούνι pour femmes με βούτυρο καριτέ για πρόσθετη απαλότητα. Οι αναλογίες ως κάτωθι:

~50% ελαιόλαδο για τις περιποιητικές και υγροσκοπικές του ιδιότητες
~25% λάδι καρύδας για τις απορρυπαντικές του ιδιότητες και για πλούσιο αφρό
~15% φοινικέλαιο για ένα ανθεκτικό σκληρό σαπούνι
~10% βούτυρο καριτέ για πρόσθετη περιποίηση και απαλότητα

·Για να φτιάξουμε το σαπούνι ακολουθούμε τις οδηγίες step-by-step.
·Την ποσότητα του ΝaOH θα τη βρούμε στα λινκς που προτείνονται εδώ. Σε κάποια από αυτά τα λινκς υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της αναλογίας του νερού. Θα έλεγα να μην υπερβαίνει το 33%.
·Προτείνω υπερλίπανση (superfatting), μείωση δηλ. της καυστικής σόδας (ΝαΟΗ) κατά 8% λόγω της ποσότητας των ακόρεστων ελαίων.
·Στο τέλος αρωμάτισα με μπουγαρίνι, 40ml για 600 γραμμάρια ελαίων.

Voila το ζακυνθινό, αρωματισμένο με sambac και ντεκοραρισμένο με grandiflorum!



Ακούμε Manu Chao, Bongo bong & Je ne t'aime plus.

35 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοσχολιάσω τώρα; Τις φωτό από το μέρος που ζω; Τα μπουγαρίνια και τσι γραντούκες; Τσι κολώνιες του κ. Ραζή; Αχ...αυτό το κουτάκι το τελευταίο το κόκκινο το είχα ξεχάσει. Μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια που ερχόταν κανείς στο σπίτι από το νησί ή ερχόμασταν εμείς εδώ και φέρναμε τέτοια κολώνια.
    Μου έκανε εντύπωση που σου άρεσε τοσο πολύ το ναυάγιο και είπες ότι αξίζει να έρθει κανείς μόνο και μόνο για να το δει. Είναι φανερό, ότι ό,τι έχουμε δίπλα μας, το θεωρούμε δεδομένο και δεν το εκτιμάμε ίσως όσο πρέπει. Ήρθες σε καλή εποχή, στο ξαναείπα. Αν έβλεπες πχ το Ναυάγιο περιτριγυρισμένο με γύρω στους 1000 λουόμενους, θα λυπόσουν.
    Έχει ομορφιές ετούτος ο τόπος. Απλά σε μερικά μέρη, επένδυσαν λάθος. Αχ...πρέπει να σταματήσω γιατί όλο θα λέω και θα λέω...Τι όμορφο ποστ! Ευχαριστώ για την όμορφη παρέα και για την ευκαιρία που μου δώσατε να σας πάω σε όμορφα μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μα γιατί σταμάτησες? να πεις και να ξαναπείς!

    Κiki, σε διαβεβαιώ πως σ'όλο τον κόσμο να ψάξεις, τέτοιο ναυάγιο δεν θα ξαναδεις..

    Οι ευχαριστίες όλες δικές μου, ασε που θα αριβάρω σύντομα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αααααααααααααααα τέλεια! Να πάμε κι άλλες βολτούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το μόνο πράγμα που δεν μου αρέσει στο ιντερνετ είναι που δεν μπορείς να μυρίσεις :(

    ελύθη και η απορία με το μπουγαρίνι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπω, τι ομορφα που φαινονται αυτα τα γιασεμια, θελω και γω πολυ να τα μυρισω!!! λες να εχουν στ'ανθοπωλεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτό το μπουγαρίνι πια.. από τα πιο ονομαστα, κι ουτε που το έχω μυρίσει :)))
    (ευελπιστώ ομως)

    απο τη Ζάκυνθο, ξερω μονο τη Γυναίκα της Ζάκυνθος του ποιητη.

    καλο απόγευμα
    (κι άλλα τετοια ποστ θέλουμε :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α..!Μέχρις εδώ έφτασαν τα αρώματα και τα χρώματα της Ζάκυνθος!Κι ας μην ξέρω το μπουγαρίνι-μόνο ακουστά το έχω-κι ας μην έχω πάει ποτέ.Μας ταξίδεψες εσύ Μάγισσα,αλλά και η Deli καθημερινά.
    Δηλαδή στα σαπουνάκια μπορούμε να βάλουμε και άρωμα;
    Τα δικά σου χαριτωμένα,φιλντισένια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτέλους μπόρεσα ν΄ακούσω τη μουσική-δεν ξέρω γιατί ήταν το μοναδικό σημείο που δεν εμανιζόταν. Πάντως τώρα ακούω Manu Chao,μου τον "γνώρισε" η μικρή μου κόρη και μ΄αρέσει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. A ωραίο άρθρο έφτιαξες μάγισσα. Τέλειο, μπράβο. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έκανα κι εγώ εξάσκηση. Ολόκληρα μπουκάλια με λάδι κατέληξαν να γίνουν σαπούνια! χεχε

    Σχετικά με το φυτό που λες επειδή το ξέρω αρκετά να σου πω πως γνωρίζω πως και στην Ρόδο παλαιότερα κυκλοφορούσε πολύ το Jasminum sambac (δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί πλέον). Πάντως εδώ στην Αθήνα έχω και μου αρέσει πολύ.

    Αν το ζητήσετε παιδιά ως Jasminum sambac νομίζω πως θα συνεχίζετε να μην μυρίζετε τα άνθη του :P καθώς πρέπει να το πειτε όπως ονομάζεται στα Ελληνικά για να βρείτε άκρη στα περισσότερα φυτώρια (αν όχι σε όλα). Πολύ απλά το Jasminum sambac είναι το αξιαγάπητο «Φούλι» που αποκλείεται να μην έχετε ακούσει κάτι για αυτό, διότι το άρωμα των λουλουδιών είναι απλά τέλειο! ;)

    Ο γνωστός ανώνυμος που είπες να γράψει και με νικ κι έτσι έγινε επώνυμος… :P Καλό χειμώνα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημέρα :)

    φυσικά, άπειρες βολτούλες kiki!

    Μινωίτισσα έχεις δίκιο, είναι σοβαρότατο μειονέκτημα, σχεδόν καταστροφικό :)

    akamatra, είδες τι όμορφα, για ψάξε για φούλι..

    μαριλένα, τα μπουγαρίνια τα πήραν εργολαβία στο Τζάντε!
    θα έχει κι άλλο :)

    Ελένη, Ζάκυνθος-Εύβοια με γέφυρα τα γιασεμιά! Ναι μπορούμε και με αρώματα ή κολόνιες, σε μεγαλύτερη ποσότητα.

    Όπως όλα τα μικρά παιδιά, έτσι κι εγώ αγαπάω Manu :)

    Γιώργο -σπάνιο όνομα για κρητικό- :)
    Έγινες soap-addict, χαίρομαι!
    Πες μας και καμια σαπουνοσυνταγή πλιζ.
    Ωστε κυκλοφορεί σαν φούλι; μιλάς βέβαια για το μπουγαρίνι, όχι για τη γραντούκα, σωστά;
    Mε βάζεις σε πειρασμό να σου ζητήσω φωτό...by mail...
    Οσμίζομαι δε, πως ασχολείσαι με φυτά και αιθέρια..

    Η τελευταία μου αρωματική παραγγελία περιλαμβάνει και Nardostachys jatamansi ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μάγισσα να 'σαι καλά που έλυσες τις απορίες του λαού για μπουγαρίνια, και φωτό κι απ'όλα! γέλασα και με τη γραντούκα (θυμήθηκα τη ντούγκλα:) Όσο για το ναυάγιο, να συμφωνήσω κι εγώ, είχα δει τόσες αφισσοφωτογραφίες και δεν περίμενα ότι θα πάθω την πλάκα μου όταν το δω από κοντά, κι όμως, κι ας ήταν κι οι ορδές εκεί.. Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο άρθρο Μάγισσα! Δυστυχώς δεν έχω πάει στη Ζάκυνθο ακόμα.
    Αυτά τα μπουγαρίνια ή φούλια με βάζουν σε μεγάλο πειρασμό, θα πάρω τους δρόμους και θα ψάξω!

    Τα σαπούνια είναι γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή για να καταλάβω: φούλι είναι το μπουγαρίνι ή η γραντούκα;
    Το φούλι το ξέρω,είχαμε στην αυλή και μοσχοβολούσε ο τόπος,άρεσε πολύ στη μαμά μου.
    Ποιο μοιάζει με το γιασεμί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μερσί ευγενική heart
    Eμένα αυτές οι παραφθορές με γοητεύουν..
    Συμφωνείς με το Ναυάγιο; ε, κάτι ξέρει η μάγισσα :)

    Μαρίνα ευχαριστώ :) Να πάτε πάραυτα, δε θα το μετανοιώσετε.

    Ελένη, πρέπει να είναι το μπουγαρίνι, ας μας το επιβεβαιώσει ο ευγενής George..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έπεσες μέσα μάγισσα! Ασχολούμαι με αυτά που είπες! Επομένως αν χρειαστείς πληροφορίες εδώ! :-)
    Το όνομα ναι είναι πολύ περίεργο πράγματι και μάλιστα είναι πολύ μεγάλη ιστορία για το πώς με έβγαλαν έτσι. Μπήκαν και τα πεθερικά στην μέση και καταλαβαίνεις τι έγινε μετά! :P
    Να είσαι καλά. Έχουμε μπόλικο ελαιόλαδο σπίτι διότι έχουμε ελιές και έτσι μπορούσα να κάνω προπόνηση αν και αυτή τη φορά χρησιμοποίησα και πυρηνέλαιο.. χεχε ενημερώθηκα από το blog σου.

    Μπορώ να σου στείλω φωτό αλλά και πληροφορίες αλλά δεν είναι ανθισμένο τώρα. Αν θέλεις πες το μου και σου στέλνω.

    Δίκιο έχετε πάντως έπρεπε να τα πω καλύτερα για να καταλάβετε. Όλα τα «Jasminum sambac» είναι Φούλια. Τι συμβαίνει όμως, το διαδεδομένο Φούλι είναι η Γραντούκα δηλαδή το Jasminum sambac με τα άνθη σαν τριαντάφυλλα. Όπου πείτε «θέλω ένα Φούλι» θα έχουν 100% (και στην Αθήνα) αλλά επίσης 100% είναι σίγουρο πως θα σας δώσουν εκείνο με τα διπλά άνθη.

    Η Γραντούκα λοιπόν είναι το «Φούλι με τα διπλά άνθη» ή με τα άνθη σαν Τριαντάφυλλα (το πιο διαδεδομένο) και το Μπουγαρίνι είναι το «Φούλι με τα μονά άνθη». Σε φυτώρια της Αθήνας το πρώτο το βλέπω σχεδόν πάντα, το δεύτερο το βλέπω λιγότερο, πάντως κυκλοφορούν.

    Από πλευράς ανάπτυξης το φυτό δεν μοιάζει με Γιασεμί. Επομένως μην φαντάζεστε ένα αναρριχώμενο φυτό. Το φυτό είναι θαμνώδες σε αντίθεση με το αναρριχώμενο Γιασεμί.

    Κόλπο από την Ρόδο. Τα άνθη της Γραντούκας είναι τόσο ωραία που μυρίζοντας τα θες να τα κόψεις και να τα μεταφέρεις όπου θες. Αν τα κόψεις όμως το άνθος καφετίζει και χαλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν από το κέντρο του όμως περάσεις μια οδοντογλυφίδα και το καρφώσεις σε μια πατάτα (δηλαδή να χωθεί το κλωναράκι κάτω από το άνθος στην πατάτα) τότε αυτό αντέχει και δεν καφετίζει!

    **Ναι ναι τώρα έχω αρχίσει να αισθάνομαι ειδικός στα σαπούνια έχοντας την απογοήτευση της θερμής μεθόδου. Χαχα Θα πω θα πω κάποια συνταγή κάποια στιγμή αλλά πριν από αυτό θα ψάξω να βρω κάτι άλλο ωραίο να σου στείλω. Είχα φτιάξει ένα σχέδιο για ξύλινο καλούπι χωρητικότητας περίπου 1000 ml σαπουνιού. Θα ψάξω να το βρω και θα στο στείλω με email καθώς για να το φτιάξω μου στοίχισε 20 ευρώ σε αντίθεση με τα 60 ευρώ που το είδα να κυκλοφορεί στην αγορά. Το σχέδιο φτιάχτηκε από εμένα και μάλιστα ο ειδικός στον οποίο πήγα για να το φτιάξει εντυπωσιάστηκε τόσο που μου ζήτησε να κρατήσει το σχέδιο για να φτιάξει ένα για τον εαυτό του! ;-) (Το καλάμι το πάρκαρα πριν μπω στο blog :P, στα αλήθεια έγινε αυτό). Αν το θες το ψάχνω, το βρίσκω, στο στέλνω με email και το αξιοποιείς όπως εσύ θες (ακόμα και για το blog σου δηλαδή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ κατατοπιστικός ο George με τις πληροφορίες του.
    Τον ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. eleni είδες ευγένεια!

    Γιώργο σε ευχαριστώ πολύ!!

    Believe it or not, μόλις διάβασα το σχόλιό σου έφυγα βιαστικά από τη δουλειά. Πήγα σε ένα μεγάλο φυτώριο της περιοχής, και τι αγόρασα? και μπουγαρίνι και γραντούκα! Θρίαμβος!! Φυσικά τα ζήτησα "φούλια" και φυσικά με ρωτησαν αν θέλω μονό ή διπλό..Όλα όπως τα είπες ακριβώς, τόσο πολύ, που μου πέρασε από το νου μήπως ήσουν εσύ ο φυτοριούχος!! Γιατι συν τοις άλλοις συνεχώς ανθυπομειδίαζε :)
    Πήρα και χώμα και γλάστρες και σίδηρο, το βγάλαμε το μεροκάματο;-)

    Θα τα φωτό αύριο, γιατί οταν γύρισα ήδη είχε βραδιάσει.

    Ευχαριστώ και πάλι.

    Όσο για το σχέδιο του καλουπιού, ναι, το θέλω!, στείλε mail πλιζ.

    bizzzz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α!Μοργκανα μου μ αρεσει πολυ αυτο το νεο σου στυλ με την αναφορα σε διαφορους τοπους.
    Το Ναυαγιο ειναι οντως ολα τα λεφτα!

    Γραντουκα μου σε φιλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν σας πιστεύω! Είστε χείμμαρος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίες πληροφορίες. Μπουγαρίνι μου είχε δώσει η μαμά μου μια γλαστρούλα αλλά στο σπίτι μου δεν άντεξε. Ήταν αναρριχώμενο όμως αν και διαβάζω παραπάνω ότι... δεν θα 'πρεπε. Σα δε ντρέπεται να με κοροϊδεύει... το φυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. eliε,το μπουγαρινι ΕΙΝΑΙ αναρριχωμενο.Η γραντουκα,οχι.
    Εγω κοριτσια-κι αγορι-περασα απαισια προ αρκετων ετων που ειχα παει.Να σας εξηγησω...αφου μας ειχαν γλωσσοφαει,με το που σκασαμε στο νησι μας ετυχαν τα χιλια μυρια.Τρακαρισμα,κολλημα στην αμμο,κληση για παρανομη σταθμευση-το μοναδικο αμαξι με κληση στο παρμπριζ αναμεσα σε τουλαχιστον 30 αλλα παρκαρισμενα στο ιδιο σημειο,νοσοκομεια,ιδιωτικους γιατρους μετα-ο πιο καλος ωρλ της Ελλαδας βρισκεται στη Ζακυνθο παντως,5 μερες με 40 πυρετο.Ολα αυτα τα επαθε ο τοτε καλός μου,εγω μια χαρα,απολαμβανα την ησυχια μου και νταντευα το..μικρο.Απο τα λιγα που προλαβα να δω,κουκλα το νησι,μην παρεξηγηθω!Θελω να επανελθω,δεν το συζητω...νομιζω οτι το χρωσταω στο νησι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. επιασα τη φλυαρια και δεν ειπα το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ.Κουβαλησα στην Αθηνα ΚΑΙ μπουγαρινι ΚΑΙ γραντουκα,την οποια τη λατρεψα.Κακως την αποκαλουν φουλι,το φουλι ειναι κατι εντελως διαφορετικο το οποιο εχει ΜΠΟΥΚΕΤΑ με ανθη στο σχημα των ανθεων της γραντουκας,γινεται μεγαλο σε υψος,το φυλλωμα του μυριζει ασχημα,εχει χνουδι στα τεραστια φυλλα του-η χαρα του αλλεργικου-και το αρωμα του σκοτωνει απο την ενταση.Το εχω ερευνησει το θεμα γιατι ως παιδακι,ειπα ενα ποιηματακι που μιλουσε για το ΦΟΥΛΙ και το εψαξα για να ξερω τουλαχιστον για ποιο λογο μου εμεινε το τραυμα,χαχαχα!Η γειτονισσα μου στον Αλιμο επισης,μια μερα ξεριζωσε ενα φουλι και το πεταξε γιατι ενοχλουσε την εγγονη της που ηταν αλλεργικη.Εγω το μαζεψα,παρολο που επισης υποφερω απο αλλεργικο ασθμα,το νταντεψα και το καμαρωνα.Και τα δυο εμειναν πισω,δε νομιζω αλλωστε να αντεχαν εδω στας Σαλονικας...
    σορυ για την ακατασχετη φλυαρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. faraona μερσί, πως μ'αρέσει που με είπες έτσι!

    Μαρίνα είμαι η μάγισσα:)

    elie μερσί. Το μπουγαρίνι είναι αναρριχώμενο, εκτός από την εξπερτ Εύα, σας το διαβεβαιώ και εγώ η ερασιτέχνης που το αγόρασα χθες. Και το πήρα μεγαλούτσικο το κουκλί μου :)

    Eύα ντίαρεστ,
    αυτή η εξήγηση της.. γλωσσοφαγιάς μ' έστειλε :)
    Δεν το πιστεύω πως σου έτυχαν τόσα! Αυτό με την κλήση, κορυφαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Α, μάλιστα...

    λοιπόν, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να ζητάς κάθε φυτό με τη λατινική ονομασία...αν και αμφιβάλλω αν θα βρεις το δίκιο σου στα φυτώρια..

    Χθες, ο monsieur φυτωριούχος μου είπε πως το μπουγαρίνι είναι πιο ανθεκτικό, η φροντίδα του να είναι παρόμοια με του γιασεμιού αλλά, να το προστατεύσω από το βοριά.

    Αντίθετα, η ιδιότροπη γραντούκα θέλει τις φροντίδες της γαρδένιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γειά σου μάνα μάγισσα με τα ωραία σου!!!


    Αυτό θα πει ταξίδι σε τόπους και μυρωδιές!!!

    Αξια!!! Οπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αχ Μαγισσούλα μου, τη Ζάκυνθο την έχω ζήσει και την έχω αγαπήσει, αλλά εσύ εδώ μου έδωσες μια άλλη διάστασή της - μαγική σαν εσένα.... Πολύ σ'ευχαριστώ, φιλάκια καλή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. scusi , αλλα τωρα κολλησα με τη ζακυνθο γιατι μου αρεσει πολυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μετα απο ωωωωωωωωωωωρες δακρυων μια νεα δημοσιευση ειναι το καλυτερο βαλσαμο.

    Πηγα να παρω βοηθηματα στη βιολογια και μολις τα ανοιγω βλεπω οτι οσα μου εχει κανει (ο μολις πρωην) βιολογος μου ειναι ΑΣΧΕΤΑ. Με επιασε πανικος γιατι εχασα αδικα και ασκοπα τοσο χρονο και κοπο. Εχω απελπιστει. Τοσο που σημερα, ενω εχω απειρα πραγματα να κανω, δεν εχω κανει τιποτα. Δεν ξερω τι να κανω. Θα αποτυχω τωρα σε αυτο το μαθημα. Δεν ξερω αυτα που θα επρεπε να ξερω. Με εχουν μπερδεψει. Γιατι να κυκλοφορουν ελευθεροι τετοιοι ανιδεοι? Ελπιζω ο καινουριος να ειναι καλος. Αλλιως με βλεπω κατευθειαν για δευτερη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. #Να είσαι καλά μάγισσα χαίρομαι που το βρήκες! χαχαχα επιβεβαιωμένα δεν ήμουν εγώ διότι δεν είμαι φυτωριούχος απλό χόμπι είναι.
    #Να είσαι καλά Ελένη! Χαίρομαι που βοήθησα.
    #Elie και μάγισσα αν γράψω τα πάντα θα πρέπει να γράψω ολόκληρα άρθρα! :P Για να είμαι σωστότατος λοιπόν θα πρέπει να «ξεδιαλύνω» το μυστήριο. Η αλήθεια είναι πως «δεν» θεωρείται αναρριχώμενο! Θεωρείται θαμνώδες ή «θαμνώδες αναρριχώμενο» (μερικές ποικιλίες όπως σωστά είπες μάγισσα) κι αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει σαν φυτό τις ιδιότητες ενός κλασικού αναρριχώμενου ενώ είναι δυνατό να διατηρηθεί σαν φυσιολογικός θάμνος (σε αντίθεση με το γιασεμί για παράδειγμα που είναι αναρριχώμενο) ;)
    #Εύα μάλλον το Φούλι για το οποίο μιλάς θα έχει ως τοπική ονομασία την ονομασία Φούλι. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στα φυτά Cestrum Nocturnum και Mirabilis Jalapa. Το μεν το λένε Νυχτολούλουδο το δε πάλι Νυχτολούλουδο. Αν ζητήσεις νυχτολούλουδο θα σου δώσουν βέβαια το πρώτο όπως αν ζητήσεις Φούλι θα σου δώσουν 100% Μπουγαρίνι και Γραντούκα. Σωστά μάγισσα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να το ζητάς με την λατινική ονομασία αλλά αυτό είναι το επάγγελμα τους απλώς και δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει και τόσο το λατινικό όνομα. Με φωτό νομίζω καλύτερα! :P
    #Μαριλένα μην αγχώνεσαι. Είναι λάθος και κάνεις περισσότερη ζημιά αντί για καλό!
    Μάγισσούλα μέσα στην εβδομάδα θα σου στείλω email με το σχέδιο. Ξέχασα να στο γράψω στο προηγούμενο μήνυμα, όταν λάβεις Νάρδο στείλε ένα μήνυμα και πες μου εντυπώσεις. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ξανθιά γειά σου και σένα!

    Μαρία,
    έχετε τις μαγικές μου ευχαριστίες :)

    carissima,
    Zante è un'isola belissima!

    μαριλένα babe,
    Είναι δυνατόν να ήσουν εκτός ύλης για ένα χρόνο? Ή μήπως ο καθηγητής δεν έδωσε έμφαση στα θέματα που έπρεπε? Ό,τι έγινε, έγινε. Μην κλαις πλιζ και φρόντισε να αναπληρώσεις με περισσότερη προσπάθεια και λιγότερο άγχος.
    Θα τα καταφέρεις, είσαι ξεχωριστή.
    Στη διάθεσή σου, το mail μου το ξέρεις.

    Γιώργο,
    merci de nouveau :)
    Αυτό το μπλέξιμο με το νυχτολούλουδο δεν το ήξερα, άσε που ως λατινική ονομασία αναγνωρίζω την oenothera biennis..

    Το μπουγαρίνι μου πάντως (βλέπε update) φαίνεται να έχει
    Αναρριχητική προοπτική;-)

    Περιμένω το σχέδιό σου.

    Όταν λάβω το nardostachys θα σου στείλω όλες τις σκανδαλώδεις λεπτομέρειες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μάγισσά μου, καλησπέρα και χρόνια πολλά.
    Το ότι έχω να στείλω ποστ εδώ και κανά χρόνο δε με κάνει καθόλου περήφανη, το ξέρω, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δε μελετώ τακτικά τις πολύτιμες γνώσεις και τις συμβουλές σου. Που και που τις εφαρμόζω κιόλας όταν δε με τρώνε τα ταξίδια στην αθάνατη ελληνική επαρχία και οι επισκέψεις στην αλλοδαπή (για δουλειά πάω, δεν είναι για να χαίρεται κανείς). Εν πάση περιπτώσει, επέστρεψα λοιπόν πριν κλείσει ο χρόνος σα βρεγμένη γάτα και ζητώ ταπεινά τα φώτα σου παίρνοντας την αφορμή από το ζακυνθινό σαπουνάκι (αχ, τι αναμνήσεις μου ξύπνησες με την γκραντούκα...).
    Λοιπόν, πριν καμπόσους μήνες πήγα Κωνσταντινούπολη (δυστυχώς για δουλειά) αλλά έκλεψα δυο ωρίτσες για να μπω στο παζάρι των μπαχαρικών και να πάρω λίγο πατσουλί άρωμα που το λατρεύω (ΟΚ, ήδη ακούω τα σχόλια). Ο κυριούλης της συγκεκριμένης αρωματοποιίας μου έδωσε ένα μπουκαλάκι των 10ml, λέγοντάς μου ότι είναι πατσουλί 100%. Ναι, καλά... καμία σχέση. Παρόλα αυτά το πήρα γιατί μύριζε ωραία και δεν ήταν ακριβό. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι τελικα εκτός από πατσουλί είναι και κάποια άλλα αιθέρια αναμεμειγμένα μέσα σε έλαιο βάση (σαν τη συνταγή αρώματος με έλαιο jojoba που έχεις δώσει). Κι αφού σ'έπρηξα η ερώτηση είναι: μπορώ να το χρησιμοποιήσω έτσι όπως είναι για να αρωματίσω ένα σαπούνι; By the way, δεν με πειράζει να το χρημοποιήσω όλο, έχω 2 τέτοια μπουκαλάκια γιατί το ένα το είχα δώσει δώρο στην ξαδέρφη και μου το επέστρεψε (!) ως μη αυθεντική μυρωδιά.
    Ελπίζω στην απάντησή σου και υπόσχομαι όσο δε με τρώνε οι κάμποι κι οι ραχούλες, να είμαι πιο τακτική πλέον στο blog .
    Πολλές ευχές για τον νέο χρόνο που έρχεται σε σένα και όλους όσους επισκέπτονται τη σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. allegro,

    καλή χρονιά!
    φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το wannabe πατσουλί σου σε σαπούνι :)

    Ευχαριστώ για τις ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υπεροχες οι συνταγες σου και ηδη αρχιζω αν τις φτιαχνω σιγα-σιγα! Οι φιλες μου κι εγω σε ευχαριστουμε!
    αυτο που με εχει παραξενεψει, ειναι η χρηση του βορακα. Ειναι ενα προιον ιδιαιτερα υποπτο, εχει απαγορευτει στα καλλυντικα στον καναδα, απο οπου ειμαι, και παρολαυτα υπαρχει σε πολλες συνταγες χειροποιητων καλλυντικων!

    εδω ειναι και τα στοιχεια της εγκυρης και ανεξαρτητης ιστοσελιδας
    http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=705996&refurl=/product.php?prod_id=8684&&nothanks=1
    που ασχολειται συστηματικα με ολες τις ουσιες σε τροφιμα και καλλυντικα...
    ξερω οτι τα ψαχνεις ολα πριν τα χρησιμοποιησεις και μου κανει εντυπωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)