3 Δεκεμβρίου 2015

βοτανική κρέμα με αλκάννα (alkanna tinctoria)



Ένα δεκάλεπτο αφότου τέθηκε η πόλη των Βρυξελλών σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού  τηλεφώνησε ο Van Gel για να μου ανακοινώσει τα επιπρόσθετα μέτρα που θα λάμβανε για να αυξήσει το βαθμό ασφάλειας των κινήσεων του. Σωστά. Δεν θα μπορούσε να αναλάβει το ρίσκο να στερήσει από την ανθρωπότητα το δώρο της ύπαρξής του. 
Δήλωσε λοιπόν ότι φεύγει από το κέντρο της πόλης, μετακομίζει προσωρινά και για όσο διαρκεί η κατάσταση συναγερμού σε μια περιοχή απλή, λιτή και απέριττη.















Παρόλα αυτά, με διαβεβαίωσε ότι το project μας συνεχίζεται και ότι όταν τα πράγματα ηρεμήσουν θα επικοινωνήσει μαζί μου. Ωωω, what a pity, πάνω που σκόπευα να τον καλέσω για ένα ποτό στο Molenbeek

Μιας και βγήκε λοιπόν προσωρινά απ΄τη ζωή μου ο Van Gel, βρήκα τον χρόνο να ετοιμάσω την βοτανική κρέμα που είχα υποσχεθεί στην sadigi. Πρωταγωνίστρια η γνωστή μας αλκάννα (alkanna tinctoria) που έχει κάνει θραύση στο blog λόγω του πορφυρού χρώματος του εκχυλίσματός της. Το πορφυρό αυτό χρώμα οφείλεται στη χρωστική αλκανίνη  που βρίσκεται στις ρίζες του φυτού.


Το ελαιώδες εκχύλισμα της alkanna είναι μια δημοφιλής προσθήκη στις συνταγές των φυσικών καλλυντικών και ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και τη σύσταση των υπόλοιπων υλικών, το τελικό χρώμα που θα πάρουμε κυμαίνεται από πορφυρό όπως στο rose lip balm   έως απαλό ρόδινο όπως στο karité à la rose

Όμως υπάρχει και η θεραπευτική πλευρά της alkanna tinctoria που φαίνεται να είναι πολύ πιο σημαντική από την αισθητική. Στο εκχύλισμα της alkanna tinctoria αποδίδονται ιδιότητες αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ιδίως επουλωτικές & αναπλαστικές. Το εκχύλισμα της alkanna είναι το βασικό συστατικό επουλωτικού σκευάσματος του οποίου η παραγωγή φαίνεται να έχει περάσει αρκετές περιπέτειες. Αξίζει να δείτε τις πληροφορίες εδώ και εδώ.

Ακόμη, σε αυτό το forum θα βρείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ιδιότητες της alkanna και την προσπάθεια παρασκευής γαληνικών θεραπευτικών σκευασμάτων από το εκχύλισμά της. Εκεί βρήκα και σε copy paste την συνταγή μου για το rose lip balm που είχα δώσει το 2007 (χωρίς αναφορά πηγής αλλά θα πείτε τώρα πως κολλάω σε αστικές ευγένειες).

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα, δεν είναι δύσκολο να βρείτε τα συστατικά των επουλωτικών σκευασμάτων που προανέφερα τα οποία εκτός από εκχύλισμα alkanna περιέχουν και εκχύλισμα καλέντουλας για τις επουλωτικές της ιδιότητες, εκχύλισμα betula alba (σημύδα, φύλλα ή φλοιός) για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, μαστίχα (αντιβακτηριακή, επουλωτική) σε σκόνη και κερί μέλισσας.
Με βάση τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, έφτιαξα μια κρέμα με σχετικά απλά υλικά (ας αποφύγουμε τις εξτραβαγκάντσες σε τέτοιους καιρούς) αλλά με πλούσια υφή.



Για 80 γρ. κρέμας (2 βαζάκια των 40 γρ. ή ml) θα χρειαστούμε:


υδατική βάση

• 30 γρ. μαστιχόνερο (παράγωγο της απόσταξης της μαστίχας)
• 10 γρ. τζελ αλόης
έλαια 
• 10 γρ. εκχύλισμα καλέντουλας  σε έλαιο jojoba
• 20 γρ. εκχύλισμα αλκάννας  σε αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο extra virgin
• 4 γρ. έλαιο νυχτολούλουδου (evening primrose oil)
γαλακτωματοποιητές 
• 5 γρ. emulsifying wax
• 1 γρ. στεατικό οξύ
πρόσθετα & αιθέρια έλαια 
• 15 σταγόνες βιταμίνη Ε
• 10 σταγόνες βιταμίνη Α
• 15 σταγόνες φυσικό συντηρητικό
• 10 σταγόνες μαστίχα
• 8 σταγόνες χαμομήλι

~ Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.

~ Το έλαιο νυχτολούλουδου θα το προσθέσουμε στο τέλος μαζί με τα πρόσθετα και τα αιθέρια έλαια.




Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Έχουμε μια κρέμα πλούσια σε βοτανικά έλαια με επουλωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πολύτιμη και πολυχρηστική καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αναπλαστική κρέμα προσώπου αλλά και σαν θρεπτική κρέμα σώματος. Είναι κατάλληλη για την περιποίηση των χεριών και  ακόμα αποτελεσματική σαν κρέμα καθαρισμού για το πρόσωπο. Και το βασικότερο: Είναι ροζ.
 



Για τη sadigi, τη heart και για μένα. 
Για την επούλωση παντός δεινού παντός καιρού.
Για τη χαρά της ζωής.

13 σχόλια:

  1. αμ' έπος αμ' έργον!
    ευχαριστώ, κι ανταποδίδω τις ευχές:)είθε να τα βλέπουμε όλα ροζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα πολύ ωραία η ιστοσελίδα σας και πολύ κατατοπιστική και πολύ ωραίες κρέμες εγώ ασχολούμε με την κατασκευή εδώ και πολύ καιρό τώρα τελευταία όμως είδα την ιστοσελίδα σου και μου άρεσαν πάρα πολύ όμως τώρα άρχισα να κάνω μια δική σου συνταγή αλλά θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να βρώ εκχύλισμα αλκάννας γιατί με ενθουσίασε το ωραίο χρώμα αλλά και από τα υλικά βλέπω ότι θα είναι πολύ καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αλκάνα δεν είναι ένα οποιοδήποτε φυτό κυρίες και κυρίοι.Μην παρασύρεστε από τη ντροπαλή ροζ έκφανσή της.
    Η Αλκάνα είναι ιδέα, είναι θρύλος -όχι Ολυμπιακός μη σάς ξεγελά το χρώμα του φυτού- αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι θα μπορούσε να γίνει το σύμβολο του Μπλογκ τουτουνού και σαν άλλος κλάδος ελιάς να αντιπροσωπεύσει το προσωπικό μας Ολυμπιακό Ιδεώδες που είναι η ειρήνη, η σοφία, η δημιουργία, η ευφορία.

    (Είδα την ανάρτηση από χτες κι έσβηνα και ξανάγραφα σχόλια στο μυαλό, ξέρετε ...είναι από 'κείνες τις φορές που θες να πεις τόσα πολλά αλλά δεν βρίσκεις τα σωστά τα λόγια.Φοβάσαι μην ακουστείς πολύ μελό ή επιτηδευμένη ή δεν ξέρω τι Κι έτσι για να μην το χαλάσεις απομακρύνεσαι μέχρι να αποφορτιστείς.
    Ποιητής δεν είμαι να μιλήσω για την τόση ομορφιά που βλέπω τόσα χρόνια εδώ μέσα, μπορώ όμως να αφήσω ένα τραγουδάκι να τα πει καλύτερα από μένα
    Ευχαριστώ για όλα.
    https://www.youtube.com/watch?v=XKOKDz2WxTM


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να σου πω σαντιγύ,
    φαίνεται γερνάω ή γίνομαι σοφότερη -το ίδιο είναι- και με ενδιαφέρει η ουσία και δεν με νοιάζει αν φαίνομαι μελό

    είδα τα σχόλια, είπα να απαντησω αλλά δεν μπορώ γιατί με συγκινεί η απροσχημάτιστη ευαισθησία. Ευχαριστώ.


    σχόλια αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλημέρα :)

    ευχαριστώ αγαπητή heart
    το ροζ , δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου χρώμα..αυτό τώρα δεν είναι ακριβώς ροζ, είναι ροδί.
    Το εντυπωσιακό για μένα αυτή τη φορά που έσκαψα λίγο βαθύτερα την αλκάννα δεν είναι το χρώμα αλλά οι εκπληκτικές ιδιότητές της

    βιργινιαευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλώς ήλθες!
    το εκχύλισμα της αλκάνα θα το φτιαξεις εσύ αφού αγοράσεις ρίζα αλκάνας από βοτανοπωλείο. Οδηγίες θα βρεις είτε στο λινκ της συνταγής που γράφω παραπάνω.
    Επίσης, μπορείς να πας στην σελίδα "tutos" κοντά στην κεφαλίδα του blog και να κάνεις κλικ στις οδηγίες για εκχυλίσματα. Καλή επιτυχία :)

    sadigi dearest
    απίστευτες ιδιότητες η αλκαννα! έχεις και ένα ντουλάπι απο δαύτη ώρα να τη βάλεις στο μούσκιο θα κανεις ένα δεκάκιλο κρέμα.
    θα έλεγα όμως να βάλεις και σε ελαιόλαδο για να κάνεις σαπούνι (το ποστ θα ακολουθήσει)
    ναι, ενδεχομένως να γίνει το έμβλημα του μπλογκ τουτουνου έχει όμως ένα μωβ πεθαμενι ανθάκι που μου τη σπάει a little bit, μόνο για το λάδι της τρελαίνομαι.
    Έχω και μια τρελλη διάθεση τώρα τελευταία να εμβαθύνω στα βότανα, θέλω να κάνω και παραγγελιές στα εξωτερικά -την κατάρα μου στα capital controls, στα μνημόνια και στο bullying που έχουμε υποστεί- όμως να, ανακαλύπτουμε από την αρχή το ελαιόλαδο και τα βότανα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουυυ, η αλκάνα να'ταν κι άλλη. Την εκχύλισα μέχρι και σε οινόπνευμα , είχα φάει ένα κόλλημα με τα βάμματα τότε.
    Ετοιμάζομαι για ανεφοδιασμό βοτάνων κι εγώ αλλά πιο μετρημένα τώρα.Στο ντουλάπι μου θα δει κανείς βαζάκια με εκχυλισμένα βότανα σε όλες τις δυνατές παραλλαγές που πραγματικά δεν ξέρω τι να τα κάνω κι αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω πια.Τα σαπούνια είναι μια καλή λύση
    Πέρασα ένα μεγάλο διάστημα που δεν ασχολιόμουν καν.
    Αυτό με τα κάπιταλ κοντρολς πόσο άθλιο...
    Λίγο πριν επιβληθούν ευτυχώς πρόλαβα να κάνω μια μικρή παραγγελιούλα για τα βασικά στο γαλλικό σάιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. bonjour a toutes :)

    Αν δεν έχουν οξειδωθεί τα έλαια των εκχυλισμάτων τότε σιγουρα πρεπει να γίνουν σαπούνι. Αν έχουν οξειδωθεί θα πρεπει να τα πετάξεις (κρίμα..)
    Τα εκχυλίσματα σε οινοπνευμα δεν παθαίνουν τίποτα, τα βάζεις οπουδήποτε.

    Σκέφτομαι τώρα ποιο βότανο να αρχίσω να ψάχνω..any ideas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. την οξείδωση την καταλαβαίνουμε από την άσχημη μυρωδιά;
    ιδέα για βότανα: ελίχρυσος, άγρια ρίγανη (για σκεφτείτε το κόνσεπτ της λαδορίγανης σε μπωτέ! βάλε και λεμόνι!) για φρούτο: ιπποφαές και ρόδι (σκεφτείτε το χρώμα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι dearest, από την πολύ δυσάρεστη οσμή. Αν νομίζουμε πως το NaOH και η σαπωνοποίηση θα καλύψουν αυτή την οσμή, κάνουμε μέγα λάθος.

    για το ρόδι έχω γράψει ένα πόνημα τω καιρώ εκείνω..

    Για τον ελίχρυσο μάλιστα, να γράψω αλλά να μην μου γκρινιαζετε που το αιθεριο κάνει 50-70 ευρω τα 10ml..

    σκεφτόμουν τα ποστ να είναι "πατριωτικού" χαρακτήρα, όπως τα σαπούνια με ελληνικά -όσο το δυνατόν- και προσιτά υλικά. Δυσκολάκι φαίνεται αλλά το δουλεύω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπορούμε, αντί για το αιθέριο, να εκχυλίσουμε άνθη σε λάδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εννοείται ντίαρεστ, αλλά δεν είναι ακρίβώς το ίδιο
    αλλά καλή ιδέα θα βαλουμε και 2-3 άλλα αντιγηραντικά και θα γίνουμε πιπίνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://rodosreport.gr/alkanna-tinctoria-alkana-vafiki/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)