25 Φεβρουαρίου 2009

Γάλα αμυγδάλου, ελιξίριο υγείας & ομορφιάς




Η αμυγδαλιά, μύθοι & ελιξίρια


Προάγγελος της άνοιξης, σύμβολο της ελπίδας, της καλής τύχης και της μακροημέρευσης, το θαυμαστό δένδρο της γης Χαναάν, καλλιεργείται στις Μεσογειακές χώρες εδώ και 5.000 χρόνια.




Vincent van Gogh, Almond Blossom, Saint-Rémy~1889, Oil on Canvas,
Van Gogh Museum, Amsterdam.


Prunus Amygdalus var. dulcis, Rosaceae

Η αμυγδαλιά, εγγενής της Μέσης Ανατολής καλλιεργήθηκε και εξαπλώθηκε ήδη από την αρχαιότητα στις πέριξ της Μεσογείου περιοχές. Στην αρχαία Ελλάδα, τα αμύγδαλα αποτελούσαν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής και κυριαρχούν στα παραδοσιακά και δη στα γαμήλια γλυκίσματα μέχρι τις μέρες μας. Με τη ρωμαϊκή κατάκτηση η καλλιέργεια του δένδρου επεκτείνεται στην κεντρική Ευρώπη και την Ιβηρική ενώ το 16ο αιώνα φραγκισκανοί μοναχοί τη διαδίδουν στη νέα ήπειρο.



Θα προτιμήσω όμως τη μυθολογική εκδοχή..




Κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο, ο Δημοφώντας, γιος του Θησέα, έφτασε στη Θράκη όπου γνώρισε την Φυλλίδα, κόρη του βασιλιά Σίθωνα και της νύμφης Αγχινόης. Οι δυο νέοι αγαπήθηκαν και ο έρωτας τους είχε το σύνηθες αίσιο τέλος: παντρεύτηκαν. Παρά τη συζυγική ευτυχία, ο Δημοφώντας ένοιωθε αγιάτρευτη νοσταλγία για την πατρίδα του, και η ρομαντική Φυλλίδα συναίνεσε να την εγκαταλείψει προσωρινά και να ταξιδέψει για την Αθήνα. Τα χρόνια περνούσαν, κι ο Δημοφώντας δεν επέστρεφε. Η κόρη πέθανε από τη θλίψη της και οι θεοί τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η δυστυχής Φυλλίδα, μην αντέχοντας την απουσία του αγαπημένου της αυτοκτόνησε, κρεμάστηκε από ένα δένδρο που από τότε δεν άνθισε ποτέ..

Όταν κάποιο χειμώνα ο Δημοφώντας επέστρεψε κι έμαθε τον τραγικό της θάνατο, αγκάλιασε απελπισμένος το ξερό κορμό που αμέσως γέμισε ανθούς, έτσι γεννήθηκε η αμυγδαλιά, σύμβολο της ελπίδας και της αγάπης που νικά τον θάνατο.




photo wannabe artistic, no1



Δίλημμα, ανάμεσα στο Νικηφόρο Βρεττάκο και τον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη που τελικά επέλεξα..


H αμυγδαλιά


Καθ’ην στιγμήv εμείς συζητάμε ακόμα,

η αμυγδαλιά άναψε ήδη ντόμπρα τα κεράκια της
κι ανήρτησε σε κoινή θέα τις πρoθέσεις της.
Ω ναί, τoυλάχιστo oι πoιητές
ας μην τη λέμε "τρελλή"
πoυ πήρε την απόφαση,
τoυλάχιστo oι πoιητές ας μην τη λέμε "τρελλή"
πoυ επωμίσθηκε τις ευθύνες της,
πoυ διεκινδύνευσε τη νoημoσύνη της
στα όμματα των δειλών,
πoυ διεκινδύνευσε τη νoημoσύνη της
στα όμματα των ανίδεων,
στα όμματα τωv θερκoκηπίων.




photo wannabe artistic, no2



Μετά την ανάσα, πίσω στα πρακτικά..


Τα αμύγδαλα, αγαπημένη τροφή των vegans, περιέχουν έλαια κατά 50%, πρωτείνες ~φυσικά χωρίς χοληστερόλη!~ κατά 22%, φυτικές ίνες κατά 12% και μόνο κατά 5% υδατάνθρακες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για το λόγο αυτό θεωρούνται τροφή τονωτική του νευρικού συστήματος και αποτελούν σημαντική πηγή μετάλλων κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου αλλά και φωσφόρου, σιδήρου, ψευδαργύρου και καλίου.




Το έλαιο που εξάγεται από τους καρπούς, το αμυγδαλέλαιο, ευρύτατα διαδεδομένο στην κοσμητολογία για της μαλακτική και θρεπτική του του δράση αλλά και βρώσιμο, αποτελείται από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ ω6 ή βιτ.F) κατά 25%, από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) κατά 65% και μόνο κατά 10% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (παλμιτικό και στεατικό). Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Α, D, και Ε. Η σύστασή του λοιπόν είναι παρόμοια με αυτή του ελαιολάδου και αποτελεί μια γευστικότατη αν και ακριβή εναλλακτική.



Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, πάμε για το πρώτο ελιξίριο που είναι πόσιμο. Η ιδέα δεν είναι καθόλου πρωτότυπη, χάλαγε κόσμο στην κεντρική Ευρώπη ήδη από το..μεσαίωνα εφόσον το θεωρούσαν ως την καλύτερη εναλλακτική την περίοδο της νηστείας. Στις μέρες μας είναι πάλι της μόδας και η παρασκευή του, απλούστατη.


Στάσου...γάλα αμυγδάλου!


τα βασικά

• 1 κούπα αμύγδαλα
• 4 κούπες εμφιαλωμένο νερό

για περισσότερη γεύση

• 2 κ.σ. σιρόπι αγάβης ή
• 1 κ.σ. μέλι ή
• 4 χουρμάδες
• 1 κάψα βανίλιας

Αφήνουμε τα αμύγδαλα να μουσκέψουν σε 3 κούπες νερό για 4-6 ώρες.


Σε ένα δυνατό μπλέντερ, στην υψηλή ταχύτητα, αναμιγνύουμε τα αμύγδαλα με 4 κούπες νερό. Το γάλα ετοιμάστηκε! Περνάμε το μίγμα από λεπτή μουσελίνα.


Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα και γεύση. βάζουμε ξανά το σουρωμένο γάλα στο μπλέντερ και προσθέτουμε μέλι, ή σιρόπι αγάβης και τη βανίλια. Η ιδέα με τους χουρμάδες και ίσως λίγη κανέλα, δε μου φαίνεται καθόλου κακή..


Το "γάλα" αμυγδάλου μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 5 μέρες, είναι σούπερ τροφή με σούπερ γεύση και αν δεν με πιστεύετε πως φτιάχνεται τόοοσο απλά, βουαλά, μάρτυς μου η συμπαθής κυρία, να πέσει το βίντεο παρακαλώ!


Η βιταμινούχα εναλλακτική ποζάρει, αφιερωμένη εξαιρετικά στις κυρίες heart & chantilly που τώρα τελευταία κάνουν ασωτείες με το διάδοχο του ισπανικού θρόνου.







Εννοείται πως το γάλα αμυγδάλου εκτός από πόσιμο είναι σούπερ beauté ελιξίριο, εξαιρετική πρώτη ύλη για μάσκες προσώπου.


Με το στερεό υλικό που έχει απομείνει μετά το σούρωμα του..γάλακτος, μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατο scrub προσώπου ή σώματος. Θα το αναμείξουμε με μέλι ή cold cream και σε 1 λεπτό θα είναι έτοιμο.


Ακόμα, μπορούμε να φτιάξουμε εξαιρετικές μάσκες καθαρισμού αναμιγνύοντας λίγο αμυγδαλένιο γάλα με την άργιλο που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας.


Αν και μπήκα στον πειρασμό να προτείνω κρέμα αμυγδάλου ενυδατική, όοοοχι, δεν θα το κάνω λόγω του ότι το "γάλα" έχει μικρη διάρκεια ζωής. Προτείνω μια σούπερ ενυδατική και θρεπτική μάσκα που θα φτιαχτεί σε μικρή ποσότητα και θα καταναλωθεί σε λίγες μέρες. Οι αναλογίες δίνονται κατά τα γνωστά σε ογκομετρικά κουτάλια, 1 κ.σ=15ml, 1 κ.γ=5ml. Allons y.


αναπλαστική μάσκα αμυγδάλου


η βάση των ελαίων

• ½ κ.γ. βούτυρο καριτέ
• 2 κ.γ. αμυγδαλέλαιο
• 1 κ.γ. τριμμένο κερί μέλισσας ή emulsifying wax
• 2 κάψουλες λεκιθίνη

η υδατική βάση

• 1 κ.γ. ροδόνερο
• 1 κ.γ. τζελ αλόης
• γάλα αμυγδάλου

πρόσθετα

• ½ κ.γ. λάδι νυχτολούλουδο
• ½ κ.γ. μέλι
• 5 σταγόνες βιτ.Ε
• 5 σταγόνες Q10 (εάν & εφόσον έχουμε)
• 10 σταγόνες d-panthenol
• 5 σταγόνες grapefruit seed extract (συντηρητικό)

αιθέρια έλαια

• 5 σταγόνες palmarosa
• 5 σταγόνες γεράνιο
• 5 σταγόνες bois de rose
• 5 σταγόνες βενζόη

Για να φτιάξουμε τη μάσκα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.


Το “γάλα” δεν θα το συμπεριλάβουμε από την αρχή στην υδατική βάση, θα το προσθέσουμε αφού ομογενοποιηθεί η κρέμα, λίγο πριν την προσθήκη των ενεργών συστατικών. Η ποσότητα που θα βάλουμε εξαρτάται από τον γαλακτωματοποιητή που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν προτιμήσουμε το κερί μέλισσας, θα προσθέσουμε το γάλα λίγο~λίγο σε πολύ μικρές ποσότητες μέχρι να πάρουμε την υφή που επιθυμούμε.


Μόλις φτιάξαμε μια μάσκα υπέροχη μεν αλλά και εύκολα αλλοιώσιμη δε, γι’αυτό θα τη φυλάξουμε αποκλειστικά στο ψυγείο και θα την καταναλώσουμε μέσα σε μια εβδομάδα.


Voila την η κατάλευκη..





Κλείνουμε την ψυχαγωγική μας εκπομπή με Kevin Rudolf και Let it rock.


36 σχόλια:

  1. να ανακηρύξω τη συγκεκριμένη ανάρτηση, ως την πλέον αγαπημένη μου; :))

    γάλα αμυγδάλου, αγοράζω απο τα καταστηματα υγιεινών τροφών (είμαι εντελως τεμπέλα, λεμε) και ειναι εξαιρετικό!
    πόσο μάλλον, το χειροποιητο, ε;

    θέλω να πω, πως για τα παιδιά που έχουν δυσανεξία στο γάλα, μια χούφτα ωμά αμύγδαλα, το αντικαθιστά, οσο το δυνατον καλυτερα (δεν θα ξεχάσω στο τμημα αλλεργίας στο Παίδων, μητέρα που ειχε μικρο παιδάκι στην αγκαλιά της, το οποιο ειχε μεγάλο προβλημα με το γάλα)

    κι οι κρέμες, φαινονταιιι!! αψογες.

    παρα"μιλησα" ε; :))

    φιλιά πολλά κι ευχαριστουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμ, Μύγδαλα...
    Υπέροχος και ο πίναξ και οι φωτό τέλειες...αλλά το γάλα αμυγδάλου που δεν το δοκίμασα ποτέΣ, νομίζω οτι με κέρδισε, μετά την ενυδάτωση :)
    Τέλεια όλα (η μάσκα με το
    ωραίο κουταλάκι σαν να μας προτρέπει να την φάμε...ή είναι η ιδέα μου...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. my queen ,τι βασιλική ανάρτησις!!!
    λάμψατε πάλι my dear μέσα στο μάταιο τούτο κυβερνοκόσμο!!!
    όμως my queen πείτε μας....θα φταίμε εμείς αν σκεφτούμε τώρα ,τα μάρβαλους λουτρά που θα μπορούσαμε να κάνουμε στο γάλα αμυγδάλου που προτείνετε!!?? εν όψει και της φιλοξενίας που θα προσφέρουμε στον Εμίρη αλ Ναχαγιάν, εεε να μην τον αφήκουμε έτσι ξένο πρίγκηπα...τόσο δρόμο θα κάνει...
    by the way πότε θα μας το λέγατε?
    θα προλάβουμε να στανιάρουμε τώρα εμείς?
    δεν έχω και άνθρωπο να μου σπάσει τα μύγδαλα
    ωωω!! τι σκληρή που είναι η ζωή καμμιά φορά...ωωωω και τα μύγδαλα επίσης!!!
    σας φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. δεν παίζει το τραγούδι - καντε κάτι πλιζζζ
    2. αν και γενικά δεν το χω με τα εικαστικά και την ποίηση, (ένας ακόμη φλατ άνθρωπος ...) εν τούτοις ο πίνακας του Βαν Γκονγκ είναι υπέροχος (και τι δεν μ αρεσει άραγε από τον Βαν Γκονγκ ...?) και η ποίηση του Κ. Μόντη (πρώτη φορά διαβάζω γι αυτόν ...) υπέροχη και ...λείαν διδακτική για εμέ (εγώ ξέρω γιατί το γράφω ...)
    3. όταν ΘΑ βρω και γω πάλι την καλή μου την διάθεση για μπωτέ θα φτιάξω την μάσκα που προτείνετε και είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχη :)

    υ.γ. οι αμυγδαλιές,δικές σας??
    ω την ομορφιά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. δεν παίζει το τραγούδι - καντε κάτι πλιζζζ
    2. αν και γενικά δεν το χω με τα εικαστικά και την ποίηση, (ένας ακόμη φλατ άνθρωπος ...) εν τούτοις ο πίνακας του Βαν Γκονγκ είναι υπέροχος (και τι δεν μ αρεσει άραγε από τον Βαν Γκονγκ ...?) και η ποίηση του Κ. Μόντη (πρώτη φορά διαβάζω γι αυτόν ...) υπέροχη και ...λείαν διδακτική για εμέ (εγώ ξέρω γιατί το γράφω ...)
    3. όταν ΘΑ βρω και γω πάλι την καλή μου την διάθεση για μπωτέ θα φτιάξω την μάσκα που προτείνετε και είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχη :)

    υ.γ. οι αμυγδαλιές,δικές σας??
    ω την ομορφιά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έξελεντ! Το γάλα αμυγδάλου χρησιμεύει για να φτιάξουμε και γρανίτα αμύγδαλο. Τώρα φταίω εγω; Οχι πείτε μου! Αφού αυτός ο συνειρμός μου ήρθε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. άπονες, ούτε ένα δάκρυ για τη δυστυχή Φυλλίδα..

    Μαριλένα,
    κι εσείς αγοράζετε; Κι εγώ..και είναι και πανακρίβου...α, βρήκα την υγειά μου με τη συμπαθή κυρία και το καλό είναι πως προσαρμόζεις τη γεύση και τα αρώματα.
    Τα τρομερά παιδιά σας θα το χαρούν :)
    Κοιτάζω τώρα και για άλλα φυτικά υποκατάστατα..

    Σούπερ Isidora, πολύ χαίρομαι που σας άρεσε :)
    Να το φτιάξετε το γαλατάκι, έχει πολλές βιταμίνες, πολλές λέμε ;-)
    Ναι, το κουταλάκι θέλει να μας πεί πως η μάσκα σχεδόν τρώγεται..

    Aυτή είναι η μία εκδοχή, η άλλη είναι ότι λόγω έλλειψης χρόνου για ποστ, αυτό που βλέπετε στο κουταλάκι είναι ό,τι απέμεινε από τη μάσκα..


    madame de Chantilly,
    Σας φαντάζομαι ως άλλη Κλεοπάτρα να παίρνετε (καλό ε;-) το μπάνιο σας μέσα στο αμυγδαλόγαλα..

    Πως; To Nαχαγιάν καλέσατε;;; Αυτόν τον πτωχό; Για δε φωνάξατε το σουλτάνο του Μπρουνέι να τσιμπούσαμε και καμιά ροζουλί ρολς για τον απογευματινό μας περίπατο;

    YΓ: μύγδαλα, αγόρασα καθαρισμένα εκ Καβάλας λεει, όχι θα κάτσω να σκάσω, 9 euros/kg

    Μινωίτισσα,
    1. το’ σιαξα
    2. μα πείτε μου δεν είναι εξαιρετικό το ποίημα;
    3. Νατάσσα, αν περιμένω να βρω το κέφι μου θα έχει καλοκαιριάσει..γι’ αυτό βουρ στο μπωτέ...δεύτερη ζωή δεν έχει...

    ΥΓ: η αμυγδαλιά, μία και μοναδική, ναι είναι δική μου. Οι φωτό πριν τον τρελό αέρα της προηγούμενης εβδομαδας..Ελπίζω να βγάλει κάτι, πέρσι έβγαλε καμιά
    20ρια αμύγδαλα και έκανα δεξίωση τιμής ένεκεν.


    deli darling (I missed you :),
    Ναι, και γρανίτα και παγωτάκι και κρεμούλα, και, και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάγισσα,όλα είναι υπέροχα!
    Λατρεύω τα αμύγδαλα!
    Αγαπημένος ζωγράφος και πίνακας!
    Τον ποιητή δεν τον ξέρω,ωραίο το ποίημα.

    Το γαλατάκι δεν το έχω δοκιμάσει,αντίθετα έχω πιει παγωμένη σουμάδα(σιρόπι αμυγδάλου).
    Η μάσκα πολύ πλούσια,κρίμα που δεν μπορούμε να κάνουμε κρεμούλα-με τα άλλα εγχύματα γιατί διατηρείτε;Όλες τις κρέμες τις φυλάω-καλού κακού-στο ψυγείο.

    Δοκιμάστε να φτιάξετε τη σουμάδα-βάζουμε και εσάνς πικραμύγδαλου.Με γαλατάκι αμυγδάλου γίνεται.Παλιότερα την πρόσφεραν σε γάμους και αρραβώνες,όπως τα αμυγδαλωτά και αμύγδαλα ασπρισμένα με μέλι μετά το γάμο στην εκκλησία:τρώνε οι νεόνυμφοι και οι ελεύθεροι.Στο γάμο μου είχαμε απ΄όλα.

    Οι αμυγδαλιές σας πανέμορφες!
    Μόνο τη μουσική δεν κατάφερα ν΄ακούσω,συμβαίνει συχνάκις.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαγισσουλα μουυυ!! Εχω τοσο καιρο να σε εμπισκευτω και με το που μπαινω στα ελιξιρια, σκαναρω ως συνηθως πρωτα το νεο υλικο πριν το διαβασω για να ανοιξω και το τραγουδι, βλεπω το Let it Rock! Βεβαια, δεν το λεει μονος του ο Kevin! Συμμετεχει και ο Lil' Wayne, που ολοι τον θεωρουν κακασχημο αλλα εγω τον θεωρω πανεμορφο!

    2 μηνες.......

    μη θυμηθω και την αλλαγη στον τροπο βαθμολογησης της εκθεσης στις πανελληνιες που ΤΩΡΑ βρηκαν να αποφασισουν. Απο 50/50 που βαθμολογουσαν τη εκθεση και 50/50 τις ασκησεις-περιληψη, τωρα θα γινει 40/40 και 60/60 αντιστοιχα. Αν μας το ελεγαν απο την αρχη θα εδινα περισσοτερη σημασια στις ασκησεις. Να δω τωρα ποτε θα προλαβω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έγραψες πάλι μαγικά χεχε! Φανταστική η συνταγή witch και οι φωτος ας γιουζουάλ! :))
    Πόσο μου αρέσουν τα ιστορικά στοιχεία, δε λέγεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι ερευνητές της διατροφής αποκαλούν τα αμύγδαλα "mini-portofolio" εξαιτίας των πολλών απαραίτητων για τον οργανισμό στοιχείων που περιέχουν. Βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην πτώση του σακχάρου, στη μείωση της πίεσης και στην ελάττωση της χοληστερίνης. Συνιστώμενη ημερήσια δόση 30 γρ. ή.. ένα ποτηράκι γάλα απ' αυτό που μας προτείνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ποιόν μεγαλειοτάτη μου???
    αυτόν τον τσίπι??? never!!
    to διαμαντένιο που μου δώρισε...άκουσον,άκουσον...ήταν φο!!! φοβερό...

    τι είναι η κάψα βανίλιας? και πως το έπαθε? είναι κάτι σοβαρό?
    να μην ανησυχήσω,φαντάζομαι...

    γιατί αγαπητή μου δεν έχετε κέφια?
    θέτε να πεταχτούμε μέχρι τους βασιλείς της Ταυλάνδης ,να τους χαστουκίσουμε να ξεθυμάνετε και να φύγουμε καπάκι?
    ή μήπως θέτε να οργανώσουμε για χαβαλέ ,ιππικούς αγώνες προς τιμής σας?
    θα λαβουμε μέρος κι εγώ και η χερτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ομολογώ ότι δεν θυμόμουνα το μύθο της Φυλλίδας...
    και κοίτα τώρα σύμπτωση, σήμερα ήμουν όλη μέρα έξω για δουλειές, και όπου έβλεπα μυγδαλιές (έχει πολλές η πόλη) τις φωτογράφιζα!
    :)

    Λατρευω επίσης τον πίνακα του Βαν Γκογκ, και τα ποιήματα του Βρεττάκου και του Μόντη (αυτά τα θυμόμουνα)

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γάλα αμυγδάλου, ευκαιρία είναι λοιπόν. :)

    merci, μαγισσούλα μας :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αχ φχαριστήθηκα! πανέμορφος πίνακας, ε-ξαι-ρε-τι-κό ποίημα, έμαθα και ότι ο Θησέας είχε γιο (με την Αριάδνη?), χάρηκα με το πεντανόστιμο αμυγδαλόγαλο (όταν έχω, βάζω κι ένα πικραμύγδαλο για το άρωμα) γέλασα με τη κυρία Σόφι (δεν κατάλαβα γιατί πετάει το νερό του μουσκέματος και βάζει άλλο για το γάλα). btw τα μουσκεμένα αποβραδίς αμύγδαλα είναι πεντανόστιμο σνακ και πιο ωφέλιμα από τα ξερά. Ευχαριστώ για την μάσκα (απόκριες έχουμε:) αφιέρωση, μου χρειάζεται, της σουρλουλούς:) Θα αφήσω σε σας το μάλωμα της κ.κ. ντέλι, που λέει για γρανίτες και άλλα τινά, εγώ, με βλέπετε, κυρία, ούτε για το φίδι αμυγδάλου της Ίσιδος που έφτιαξα σας λέω ούτε για μάρζιπαν ούτε τίποτε, μόνο τέχνη κι ομορφιά!:))) Να κάνω την αφελή ερώτησή μου τώρα; Το αμυγδαλέλαιο έχει τα ίδια θρεπτικά με το αμυγδαλόγαλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πώς νόμισα ότι βγάζουμε τις φλούδες από τα αμύγδαλα;Είδα το βίντεο-πάντα κάτι μου ξεφεύγει στην πρώτη ανάγνωση-ναι,ακολουθούν κι άλλες προς εμπέδωση των γνώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eleni unstoppable merci :)
    Σουμάδα; πως να γίνετε άραγε; ευχαρίστως να φτιάξω, έχετε καμμιά δοκιμασμένη συνταγή;
    Aααα, πείτε κι άλλα, κάντε ποστάκι γιάυτό, δεν είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στους γάμους σας εμείς..

    ΥΓ όχι, δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα, εύκολη δουλειά σου λέω!

    petite μαριλενα
    βάστα καημένο Μεσσολόγγι, μόνο 2 μήνες έμειναν! Έπειτα πάρτο κι αλλιώς, κι εμείς περάσαμε τη διαδικασία και βγήκαμε ζωντανοί..μη δίνεις τόσο τεράστιες διαστάσεις, εξάλλου, η ζωή είναι αλλού..

    ΥΓ ναι, φυσικά, βέβαια και οπωσδήποτε, η ομορφιά ειναι υποκειμένικό θέμα...οπωσδήποτε.
    Όμως, αν εβλεπα ανέλπιστα και αναπάντεχα τον λιλ, ένα ήπατο θα μου κοβόνταν :)


    ΙΖΑ
    έχετε απόλυτο δίκιο, παράλειψή μου να μην αναφέρω πως είναι σημαντικά στη δίαιτα των διαβητικών. Βάλσαμο λέμε..


    santigi
    ιιιι, τον καρμίρη..

    η κάψα βανιλιας, δεν ειναι κακό πράγμα, είναι let's say, το μπαστουνάκι της φυσικής βανίλιας εκ Μαδαγασκάρης, εκείνο που το χρεώνουν 3 ευρω έκαστο εντω στο ελλάντα οι κλέφτες, οι λωποδύτες.

    Α μπράβο, ιππικούς..σαν αυτούς στο Κεντ με εκείνα τα κομψά καπέλα. Θα πρέπει να πάμε για ψώνια όμως, έχω βρει για σας ένα καπέλο ανανά-σκουτελάρια, very μούρλια.

    Νatassaki
    α ναι, είναι πολλές οι κούκλες και ξεμυαλιστικές :)
    Ναι, δοκίμασέ το για τον Άκη..


    madame de coeur, la surlulu
    (τι ήταν να το πείτε αυτό σε κακό άνθρωπο;-)

    γιατί γελάσατε με τη Σοφι, και εγω δεν κατάλαβα γιατί το πέταξε το νερό, και τα ξέβγαλε κιολας, αλλα μου φάνηκε σοβαρη κυρία, λέτε να έχει τους λόγους της;

    Το φίδι αμυγδάλου, ήτο της σούπερ ντούπερ Ισιδώρας, πως;;;;;;
    το φτιάξατε;;;; Σας έχω τσεκάρει heart, όλο κάνετε πως αρεσκεστε στα ελιξίρια και όλο φίδια και μπακλαβάδες τρώτε και μετά καπάκι μισόκιλο κατεψυγμένο λικερ.
    Μετά απο όλα αυτά ρεμβάζετε βανγκονκ.

    Ντιαρ, το λάδι έχει, ε χμ... μόνο λιπαρα, οχι πρωτείνες & φυτικές ίνες και φυσικα ούτε τις υδατοδιαλυτες βιτ. Β.


    bisous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. lilou ντιαρεστ, ευχαριστω πολύ, έχετε δίκιο για τα ιστορικά και τα της τέχνης, δίνουν μαγική διάσταση σε καθημερινά μικρα πράγματα που προσπερνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μαγισσοτάτη, ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις περί αμυγδαλελαίου. Η Σοφί ήτο βέρι φάνι σε αργή κίνηση:) εγώ πάντως το νερό δε θα το πετάξω. Το φίδι ήτο όντως της σούπερ ντούπερ κόρης Ίσιδος, πρέπει να της αφήσω φιντμπακ, άρεσε:) Τι να πω, με έχετε πιάσει, αρέσκομαι στους ρεμβασμούς μετά συνοδείας μπακλαβάδων:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. μα αυτο το γαλατακι ειναι χαρμα και ευκολο ακομα και για μια ακαματρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπορω να πω μετα βεβαιοτητως πως το blog αυτο ειναι αφιερωμενο στη δημιουργια πολυαισθητηριακων συνειρμων...Ειναι ωραια να τα βλεπεις, να τα μυριζεις, να τα αλοιφεις και ακουμε και τα τραγουδακια.Τι αλλο να ζητησει κανεις, πειτε μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αχ my queen πείτε τα ,πείτε τα που νομίζω πως έχουν καταλάβει το πάθος μας και μας χτυπούνε ανελέητα και που να δείτε πέρυσι, τέτοια εποχή σαυτό το παλιοελιξί... που σας λέω (δε λέω ,ωραίο μαγαζί) αλλά είχε φέρει κάτι κάψες φρέσκιες και νωπές και βελούδινες και μυρωδάτες και παθαίνω κάψα η καψερή που τις είχε 4ευρώ την φτηνή και κάθεστε?12την ακριβή, από που ήταν οι πολύτιμες λίθες δεν άκουσα γιατί φυσικά ..κουφάθηκα και τον ρωτάω :άτοκες δόσεις κάνετε?τεσπα

    ωωω my queen το λέτε αλήθεια ??? πως με σκλαβώνετε!!!που το ξέρατε τσαπερδόνα ότι το μπανίζω καιρό το λεγάμενο? με τι να το σετάρω? η heart honey τι θα βάλει? πρέπει να είμαστε ασορτί!!θα με κολακεύει λέτε? αν δω και φοράει το ίδιο και καμμιά άλλη θα της ξηλώσω τους ανανάδες , να το ξέρετε!!εσείς τι θα φορέσετε ? να κρατάτε οπωσδήποτε το ομπρελίνο με τα κρεμαστά σταφύλια,είναι χάρμα my dear!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάγισσα δεν φανταζόμουν ότι μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το γάλα τόσο εύκολα! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε, και ιδέα για σκραμπ με τα περισσεύματα είναι πολύ καλή. Τίποτα δεν πάει χαμένο!

    Πίνακας, ποίημα, θαυμάσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. σκληρή καρδιά βασανίσατε τη σοφι για να διασκεδάσετε;-)

    ακαματρα ναι, σου λέω!

    elia, καλώς ορίσατε, ευχαριστώ πολύ :)

    sadigi,
    ιιιι, δεν είμαστε καλά...Ε, Βλέπετε είμαστε πολύ αβανσέ εδω, ενώ οι κουτόφραγκοι τη δίνουν 2,9 Ευρω τα 3 τεμάχια και ΒΙΟ.
    Τον μεσιε ελιξιρτζή δεν τον χαστουκίσατε;

    ..όλα τα ξέρω εγώ, η σκληρή καρδιά αρέσκετε στην παπάγια, θα τη σετάρει με τεμάχιο μπακλαβά.
    Αυτό που μου προτείνετε ωραίο είναι, το θεωρώ όμως πασέ και ντεμοντέ, μάλλον θα επιλέξω το δίδυμο χουρμά-καλέντουλα.

    Καλώς την ευγενική Μαρίνα,
    έτσι είναι όπως τα λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. δε φταίω εγώ, ο πισίς μου έπαιζε αργά:) στους ιππικούς θα με αναγνωρίσετε όπως λέει η μάγισσα, από το άρωμα της παπάγιας και του φρεσκοψημένου μπακλαβά, αν όχι, από το trail of syrup που θα έχω αφήσει στο διάβα μου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. όχι my queen δεν τον χαστούκισα τον απαίσιο εμπορίσκο (γι'αυτό θα ξεθυμάνω στον απαίσιο Ταϊλανδό βασιλέα)
    το μόνο που έκανα που λέτε my queen ,ήταν να τον κοιτάξω με μάτια που πέταγαν κεραυνούς και να του ψιθυρίσω μέσα από τα σφιγμένα χείλη μου,τα φαρμακερά μου λόγια:θα σας ταπεινώσω χρυσέ μου it's a promise
    γι'αυτό θα μπείτε στον κόπο αγαπητή να μου υποδείξετε την αντρέσα αυτών των φράγκων που λέτε?

    ααα μα αυτός ο συνδυασμός......!!!!
    έχετε βαλθεί να μας επισκιάσετε όλες πια??
    το χουρμάς-καλέντουλα ...απλά δεν παλεύεται
    honey heart σας καλώ σε μίτινγκ έκτακτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα ήθελα να σου δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το πανέμορφο blog σου.Δεν σου κρύβω πως κάθομαι με τις ώρες και θαυμάζω τα μικρά αριστουργήματά σου. Δεν έχω τολμήσει μέχρι τώρα να κάνω κάτι όμως πολύ θα το ήθελα. Σαν αρχή προσπαθώ να μαζέψω πρώτες ύλες και θα ήθελα τη συμβουλή σου για το τι μπορώ να χρησιμοποιήσω για μια ελαφρια και δροσερή ενυδατική κρέμα για την κόρη μου που είναι 20 χρονών και έχει ακόμη λίγη ακμή ή κάτι σε γαλάκτωμα καθαρισμού (φοράει συχνά μέηκαπ).Σ ευχαριστώ πολύ.Συνέχισε να μας χαρίζεις γνώση και ομορφιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συγγνώμη το όνομά μου είναι Στέλλα δεν ξέρω γιατί έβγαλε ανώνυμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλό μήνα και καλή άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλό μήνα στις όμορφες!

    heart πάλι θα ξεσηκώσετε τα πλήθη.

    santigi
    H αντίδρασή σας πρέπει να
    του' κοψε τα ήπατα.

    Μαρίνα ευγενέστατη :)


    Στέλλα
    ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια :)

    Η κόρη σου δε χρειάζεται παρά μια απλά ενυδατική, με ελαφριά έλαια όπως κουκούτσι βερίκοκου ή σταφυλιου και αιθερια λέβάντα και tea-tree.
    Για τον καθαρισμό, η cold cream ακολουθούμενη με σαπούνι ελαιολάδου και τη λοσιον Hungary water, είναι ότι πρέπει.

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. με φοβήθηκε το μάτι του, σας λέω!!!

    καλό μήνα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τα σκεύη μου για το άρθρο. Και λέω τα σκεύη μου και όχι τα σέβη μου γιατί θα βάλω μέσα και το γάλα από "στάσου μύγδαλα"...

    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλό μήνα και καλή σαρακοστή
    Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σου.Μένω υπόχρεη.
    Φιλάκια πολλά. Στέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. santigi είστε φοβιστικιΑ, όντως;-)

    island, ωωω, μερσί και καλώς ήλθατε :)

    stella, παρακαλώ, a votre disposition :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. όχι,όχι είμαι μια χαρά (και 2 τρομάρες):))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση, καλη μαγισσα!! Φιλια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το γαλατάκι το έκανα, νοστιμότατο!Μια καλή λύση όταν μου λείπει-μόνο τη Μ. Εβδομάδα.
    Τη μάσκα βαρέθηκα να την φτιάξω,περνάω περίοδο τεμπελιάς.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

την αρωματοάπόψή σας πλιζ :)